logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Міжнародний форум закладів з туристичної освіти під егідою Організації економічного співробітництва Чорноморського регіону (BSEC)

Загальна інформація

У місті Баку (Азербайджанська Республіка) 22−23 квітня 2024 року відбувся Форум країн Організації Чорноморського економічного співробітництва (Organization of the Black Sea Economic Cooperation (BSEC).

Офіційні представники урядових організацій та туристичних навчальних закладів із 11 країн-учасниць та понад 50 представників Організації Чорноморського економічного співробітництва (BSEC), зокрема: Азербайджану, Туреччини, Албанії, Болгарії, Грузії, Греції, Молдови, Румунії, Сербії та України, а також представник Всесвітньої туристичної організації ООН (UN Tourism), які взяли участь у зустрічі, висловили свою думку з приводу розвитку туристичної освіти та обговорили умови співпраці, перспективи та способи розв’язання проблем в туристичній освіті.

За сприяння Державного агентства розвитку туризму України відбулася перша зустріч представників закладів вищої освіти, які спеціалізуються на туристичній освіті країн-членів BSEC. Представником Державного торговельно-економічного університету була професорка кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій, докторка економічних наук Ганна Михайліченко, бізнесу − заступниця голови Комітету підприємців готельно-туристичної індустрії Торгово-промислової палати України пані Ірина Зеленіна.

Робота форуму проводилася у трьох секціях: #1. Співробітництво уряду, навчальних закладів та представників індустрії: кращі практики туристичної освіти (модератор секції Mr. Luis Nicolas Barrios – Regional Moderator of Innovation, Education and Investments Department UN Tourism); #2. Розроблення навчальних програм з орієнтацією на майбутні потреби (модератор секції Mrs Vafa Kazdal – Vice-Rector, Doctor of Sience, Academic Affairs at ADA University); #3. Гарантія якості та акредитація туристичної освіти (модератор секції – Mr. Iilham Hubatov – Head of Quality assurance department of Agency for Quality Assurance in Education of Azerbaijan.

Професорка Ганна Михайліченко виступила на панельній дискусії секції #3 з доповіддю «Державний торговельно-економічний університет: найкращі практики туристичної освіти». У ході виступів та обговорення були надані відповіді на запитання модератора секції та учасників заходу щодо: системи акредитації та структури освітніх програм; поєднання науки, практики в освітніх програмах навчальних закладів; системи управління якістю туристичної освіти; історії успіху, прогресивного досвіду та успішної практики реалізації програм туристичної освіти в країні; прикладів вирішення проблем для забезпечення якісної туристичної освіти; основних критеріїв і стандартів, встановлених органами акредитації; важливості акредитації для підвищення рівня працевлаштування та професійного визнання в туристичному секторі; розвитку освітнього ландшафту в контексті цифровізації та мікроакредитації; адаптації процесів акредитації.

Під час дискусій відбувся обмін ідеями щодо визначення основних сфер співпраці та можливостей партнерства, обговорення проблем та потенційних рішень для подальшої співпраці, механізмів забезпечення готовності випускників до вимог туристичного сектору, аналізу тенденцій у галузі та врахування їх в освітніх програмах.

На другий день заходу був організований круглий стіл на тему розширення можливостей партнерства для туристичної освіти серед країн-учасниць організації та ухвалено Резолюцію щодо співробітництва у сфері туристичної освіти з урахуванням перспективності напрямів підготовки та зростаючої потреби ринків праці країн.

Дякуємо Державному агентству розвитку туризму України та особисто пані Мар’яні Олеськів за можливість взяти участь у роботі Форуму. Сподіваємося, що результатом цієї зустрічі стане початок плідної співпраці між закладами вищої освіти України та країн-членів BSEC, а обмін знаннями та досвідом сприятиме підвищенню якості туристичної освіти!

Ганна МИХАЙЛІЧЕНКО,
д-р екон. наук, проф., професорка кафедри туризму та менеджменту креативних індустрій

23.04.2024
Вінс Валерій Вікторович
192
остання редакція 06.05.2024
43630