logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Гостьова лекція Олександра Новікова «Роль доброчесності (ефективності) кожного у перемозі та збереженні людства»

Загальна інформація

В рамках тижня факультету міжнародної торгівлі та права 18 квітня 2024 року на базі Державного торговельно-економічного університету відбулася гостьова лекція на тему «Роль доброчесності (ефективності) кожного у перемозі та збереженні людства».

Спікером наукового заходу виступив Новіков Олександр Федорович, архітектор людиноцентричних систем управління, Голова делегації України в GRECO, Прокурор Генеральної прокуратури з 2012 по 2019 рік, Голова НАЗК 2020–2024рр. У 2019 році під час першого відкритого конкурсу на посаду керівника центрального органу виконавчої влади Олександр Федорович став переможцем серед 30 кандидатів та отримав призначення Голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

За більш як 16 років своєї плідної праці в органах прокуратури Олександр Федорович здійснював контроль за дотриманням застосування законодавства всіма структурами органів державної влади та місцевого самоврядування, здійснював державне обвинувачення у відомих кримінальних справах. Так, однією з найгучніших справ стало викриття фальсифікації Українським центром оцінювання якості освіти близько двох тисяч результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Модератором наукового заходу виступив завідувач кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу к.ю.н., адвокат Мельниченко Руслан Володимирович. Організатором зустрічі була доцент кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу к.ю.н., доцент Шведова Ганна Леонідівна. 

Слухачами на зустрічі були студенти 1-4 курсів спеціальностей «Міжнародне право», «Цивільне право і процес», «Комерційне право», «Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності».

Під час лекції студенти активно долучалися до спільного обговорення основних аспектів реалізації антикорупційної програми, яка передбачає проведення понад 1000 заходів для зменшення рівня корупції та забезпечення доброчесності у найближчі роки. Було проаналізовано та ретельно досліджено головні показники держав світу в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік. У висвітленні питання реалізації програми запобігання корупції учасники заходу зосередили увагу на необхідності формування основної місії доброчесності та важливих цінностей, які полягають у взаємодії, відповідальності, розвитку та амбітності.

У ході спілкування студенти ставили різнопланові профільні питання, пов’язані з попередженням і ліквідацією корупції та її наслідків. Актуальна та важлива на сьогодні тема викликала справжню зацікавленість та щирий інтерес. Під час повітряної тривоги слухачі спустилися в укриття, де завзято продовжили обговорення поставлених питань. У процесі активної дискусії були висвітлені проблеми втілення доброчесності у суспільстві, розробки та впровадження антикорупційних політик, моніторингу на аналізу корупційних ризиків. Основним тезисом зустрічі стало питання вдосконалення, новаторства та досягнення максимального результату правильною постановкою цілей та використанням ресурсів, оскільки лише на основі власного досвіду та впровадженням найкращих світових практик можливо знайти нові рішення, адаптовані під українські реалії, які стануть більш ефективними для нашого суспільства. На завершення наукового заходу спікер надав студентам цінні поради і рекомендації щодо їхньої майбутньої діяльності, поділився корисними матеріалами та розкрив власне бачення нагальних проблем. 

До участі в обговоренні актуальних питань запровадження доброчесності та запобігання корупції в Україні долучилися викладачі кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу: к.ю.н., доцент Нікітенко В.М.; к.ю.н. доцент Бондаренко Н.О.; к.ю.н. доцент Подільчак О.М.; к.ю.н. доцент Альонкін О.А.; к.ю.н. доцент Корягіна А.М.

В результаті продуктивного діалогу було визначено, що досягнення у подоланні корупції стали можливими внаслідок довготривалого впровадження антикорупційної реформи, і що лише за умови ефективної реалізації започаткованих змін, забезпечення повної незалежності та автономності антикорупційних органів буде можливе подальше поліпшення даних показників.

Автори тексту: 
Мельниченко Руслан Володимирович,
завідувач кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу

Шведова Ганна Леонідівна,,
доцент кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу

18.04.2024
433884
93
остання редакція 29.04.2024