logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Гостьова лекція Олени Ліллемяе «Моніторинг і контроль державної допомоги у контексті вступу України до ЄС»

Загальна інформація

Підготовка конкурентоспроможних фахівців, здатних виконувати професійні завдання на динамічному ринку праці, передбачає залучення до освітнього процесу практиків із досвідом роботи у різних сферах. У межах функціонування студентських наукових клубів «Конкуренція ХХІ століття» та «Синергія галузевих ринків» 14 травня 2024 року відбулася гостьова лекція керівниці відділу організаційного забезпечення засідань Верховної Ради України, засідань Погоджувальної ради Апарату Верховної Ради України кандидата юридичних наук Олени Ліллемяе.

Лекторка окреслила напрями реалізації державної допомоги, яка передбачає підтримку суб’єктів господарювання у різноманітних формах на основі ресурсів держави або місцевих ресурсів, що деформує або може деформувати економічну конкуренцію, надаючи переваги для виробництва товарів або провадження господарської діяльності.

Пані Олена наголосила на тому, що законодавство вимагає, щоб надання державної допомоги здійснювали на основі повідомлення Антимонопольного комітету України про державну допомогу у разі перевищення суми сукупного розміру допомоги одному суб’єкту господарювання за будь-який трирічний період, еквівалентної 200 тис євро. Особливу увагу спікерка звернула на те, що під час воєнного стану та у період післявоєнного відновлення економіка України потребуватиме значних обсягів підтримки з боку держави, що ще більшою мірою актуалізує проблематику державної допомоги.

Наприкінці лекції слухачі мали нагоду почути змістовні відповіді на багато запитань щодо практики реалізації державної допомоги, її впливу на конкурентне середовище в економіці, необхідності дотримання Україною взятих на себе зобов’язань у процесі її вступу до Європейського Союзу.

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики й студенти ДТЕУ дякують Олені Ліллемяе за цікаву лекцію, дружню невимушену атмосферу спілкування та чудову нагоду розширити горизонти знань у сфері державної допомоги.

Юрій УМАНЦІВ,
завідувач кафедри економічної теорії
та конкурентної політики,
доктор економічних наук, професор

14.05.2024
43630
563
остання редакція 16.05.2024
43630