logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Сіла батарейка? Утилізуй!

ЕКО ДТЕУ

На всіх елементах живлення можна побачити спеціальний значок - перечеркнутую урну. Він означає, що пристрій не можна викидати разом із побутовими відходами. Але на нього мало хто звертає увагу, через що на звалища щороку потрапляють тисячі тонн відпрацьованих батарейок і акумуляторів, яким там не місце. Ми розповімо, чому батарейки все-таки не можна викидати у смітник, і що з ними робити, коли вони відслужили свій термін.

Екологи стверджують, що одна відпрацьована батарейка забруднює до 20 кубометрів ґрунту. Враховуючи, що українці купують і викидають тонни акумуляторів на рік, обсяги шкідливих речовин, які вони виділяють на звалищах, дуже великі.

Елементи живлення містять ртуть, нікель, кадмій, свинець, літій, марганець, цинк та інші метали. Потрапляючи на звалище, відпрацьована батарейка починає іржавіти, її корпус поступово руйнується, а важкі метали потрапляють у грунт і грунтову воду, а в разі пожежі на сміттєвому полігоні - і в повітря. Підземними струмками речовини з батарейок розносяться на десятки кілометрів і потрапляють в кореневі системи плодових дерев і посівних культур. Через це на нашому столі можуть виявитися продукти забруднені свинцем, цинком та іншими важкими металами. Ці елементи дуже погано виводяться з організму і накопичуються в ньому, негативно впливаючи на здоров'я. Той же свинець провокує захворювання мозку, а кадмій викликає рак.

Тому дуже важливо стежити за тим, щоб відпрацьовані елементи живлення потрапляли не в звичайну сміттєву корзину, а вирушали на переробку. Тим більше, що, крім вирішення екологічних проблем, правильна утилізація акумуляторів приносить і виробничу користь. Всі речовини в них речовини можуть бути використані повторно. Сама переробка відбувається в безвідходному режимі - батарейки на заводі спочатку сортуються залежно від їх типу, а потім відправляють на переплавку.

Як батарейки збирають за кордоном

Проблема утилізації відпрацьованих акумуляторів актуальна і для інших країн. У США, наприклад, на звалищах щорічно накопичується більше 100000 тонн відпрацьованих елементів живлення. У багатьох державах викид батарейок в звичайний сміттєвий контейнер заборонений і карається штрафами. Уряди підвищують екологічну грамотність людей і створюють умови для дотримання природоохоронного законодавства. У ЄС, США, Канаді, Австралії та інших країнах викинути батарейки можна мало не в кожному супермаркеті і магазині, а також просто на вулицях міст - для цього там стоять спеціальні контейнери.

Не забувають і виробників електроніки. У Європейському Союзі діють директиви, які регулюють вміст токсичних матеріалів в акумуляторах і зобов'язують компанії допомагати переробляти їх. Останні закладають вартість утилізації в ціну продукції, а отримані кошти спрямовуються на переробні підприємства в якості оплати.

У Сполучених Штатах діє схожа схема - вартість утилізації входить в ціну продукту. А в деяких магазинах і торгових мережах при здачі батарейок клієнту дають невелику знижку на придбання нового товару, компенсуючи тим самим його витрати на утилізацію.

Куди нести?

КНТЕУ піклується про екологічний стан середовища.Університет проводить постійний збір відпрацьованих елементів живлення. В головному корпусі університету встановлена спеціальна скринька, для того, щоб кожен міг викинути використані батарейки не у відро для сміття, а в цю скриньку. Після чого, їх вивезуть в спеціальні пункти утилізації, щоб вберегти кожного з нас від їхнього шкідливого впливу.

06.10.2015
annzo
7084
остання редакція 06.10.2015
annzo