logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

IV Міжнародний форум Green Mind

ЕКО ДТЕУ

Уже вкотре, активісти Еко клубу КНТЕУ відвідали Торгово-промислову палату України, задля допомоги в проведенні IV Міжнародного форуму Green Mind.

  В рамках форуму, який тривав два дні (27-28 жовтня), студенти відвідали низку заходів: пленарні сесії, семінари-тренінги, прес-конференції, засідання «за круглим столом».

  27 жовтня активісти мали змогу бути присутніми на одних з основних пленарних сесій:

  1. «Зміни до Стратегії екологічної політики України проект Національного плану дій на 2016-2020 рр.»
  2. «Національна стратегія наближення (апроксимізація) законодавства України до права ЄС у сфері охорони довкілля».

Доповідачами стали керівники та ключові експерти проекту Секторальної бюджетної підтримки, проекту ЄС, а також начальник відділу стратегічного планування та наукової діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України. На сесії були висвітлені основні питання сектору «Навколишнє середовище» на рівні нормативно-правової бази України, а саме: проект оновлення Стратегії екологічної політики України, директиви ОВНС, СЕО та відповідні проекти законів України, а також секторів «Управління відходами та ресурсами» та «Зміна клімату».

   Ось як прокоментував учасник пленарної сесії «Модернізація виробництва: економічні стимули, інновації, інвестиції, діяльність міжнародних проектів та фінансових установ»:

«…дуже цікаво було послухати доповіді представників різноманітних фірм та організацій, які зараз займаються інноваційною діяльністю у сфері екологічного розвитку. Особливо хотілося б відзначити доповідь представника Банку реконструкцій та розвитку, німецького підприємця Жана Баха, з його технологією безвідходного виробництва тепла та електропромисловості. Вони всі демонстрували дуже визначні технології та мають за плечима не малі досягнення. Найголовніше, слова німецького представника: "потрібно не боятися, а робити. Не намагатися триматися на своїй технології, а йти далі. Створити екологічний механізм для виробництва, не зупинятися, розвивати це. Немає межі у вдосконаленні світу."

28 жовтня студенти відвідали розширене засідання Комітету з питань моніторингу та звітності, верифікації та акредитації (MRV) в системі торгівлі дозвільними одиницями на викиди парникових газів відповідно до Директиви 2003/87/ЄС (СТВ). За круглим столом обговорювали основні питання, щодо нововведень директиви та подачі заяви до уряду, відносно деяких пунктів, було представлено проекти, які відповідали вимогам директиви, а саме очисні споруди, вдосконалення виробництва та досягнення у дослідженні питань зменшення забруднення. Дана зустріч стала основою для продовження роботи представників галузей над проектом по вдосконаленню екологічності підприємств та виробництв.

Важливим, не тільки для представників українських та зарубіжних експертів, було проведення семінару-тренінгу «Екологічна та органічна сертифікації: вимоги для виробників і експортерів» та круглого столу «Експорт до країн ЄС: екологічний аспект».

На даних заходах було висвітлено важливі питання програми екологічного маркування в Україні згідно ДСТУ ISO 14024:2002, а саме: процедура сертифікації товарів, послуг, процедура оцінки відповідності, знаки екологічного маркування та переваги екологічно сертифікованої продукції, визначеної знаком екологічного маркування.

Як висновок, хотілося б зазначити, що даний проект закладає фундамент для кращого майбутнього. Цього можна досягти, розвиваючи не тільки економічний сектор та систему технічного регулювання, а й розвиток природоохоронного середовища, підтримуючи ініціативи з розвитку «зелених моделей» - альтернативні види палива, технології більш чистого виробництва, органічного господарювання тощо.

І як вже було неодноразово сказано організаторами форуму: «На державу покладається відповідальна місія по стимулюванню таких прогресивних кроків. Але цього не достатньо. Все залежить від кожного з нас!».

Еко клуб КНТЕУ приєднується до вищезазначених слів та висловлює подяку всім організаторам та учасникам форуму Green Mind за можливість продемонструвати досягнення, отримати відповіді на важливі питання сьогодення та сприяти подальшому розвитку в Україні екологічно орієнтованого суспільства!

Евгенія Бабич

28.10.2015
annzo
1890
остання редакція 28.10.2015