logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

День екологічних знань у "Софіївці"

ЕКО ДТЕУ

Дендрологічний парк “Софіївка”, що знаходиться у місті Умань, Черкаської області, поєднує у собі статус всесвітньо відомої пам’ятки садово-паркового мистецтва та науково-дослідного інституту Національної академії наук України. Парк було засновано у 1796 році магнатом Станіславом Потоцьким, який, на той час, був власником міста Умань.

Активісти ЕкоКНТЕУ не прогавили можливість завершити 2015 рік екскурсією до відомого парку та з головою поринули в цікаву історію та екологічні проблеми відомої пам’ятки.

Розташовувався парк у майже безлісій місцевості, розчленованій річкою Кам'янкою, балками та ярами, які врізалися в гранітове підложжя, що часто виходило на поверхню. Вдало використовуючи рельєф та топологічні особливості місцевості, автор проекту Людвіг Метцель, зміг створити неймовірний шедевр паркового мистецтва. Основним сюжетом та головною стилістикою парку є відтворення певних частин поем Гомера «Іліада» та «Одіссея».

Крім цього, з 1991 року парк “Софіївка” отримав статус самостійної дослідної установи НАН України та став дослідним центром з вивчення за збереження рідкісних видів рослин Південного Лісостепу України. У 2000 році парк внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

На сьогоднішній день “Софіївка” користується великою популярністю серед туристів, але вони є однією з основних проблем парку. Великий наплив відвідувачів, що проявляють неповагу до культурної пам’ятки поглиблює кризу екологічної системи парку, так само як і розташовані поблизу автозаправні станції та виробництва.

Після капітальної реконструкції в середині парку у 2007 році та періодичних робіт на протязі останніх років, керівництво парку проводить активну агітаційну політику та здійснює заходи, щодо безпосереднього збереження стану пам’ятки.

Відвідання парку залишає за собою неймовірні враження. Поєднання природних та архітектурних творінь здивує кожного. Екологічний стан парку знаходиться на досить високому рівні, саме завдяки його працівникам.

Всесвітнє визнання пам’ятки є показником високого статусу, і хотілося б, аби це розумів кожен відвідувач та робив свій вклад для її збереження.

ЕкоКНТЕУ дякує керівництву та працівникам «Софіївки» та приєднується до заходів, щодо збереження стану зеленої культурної пам’ятки!

26.12.2015
annzo
3216
остання редакція 28.12.2015