logo
Кафедра туризма и рекреации
Кафедра туризма и рекреации
logo
Кафедра туризма и рекреации
img

ОбьявленияВСЕ

Наукова робота

туризма и рекреации

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА НА КАФЕДРІ

Науково-дослідна робота спрямована на обґрунтування та визначення інноваційних моделей управління підприємствами  та процесами у сфері туризму та курортів, розробку важелів регулювання ринку туристичних і санаторно-оздоровчих послуг на макро-, мезо- та мікрорівнях, що відповідає сфері професійної діяльності фахівців, яких випускає кафедра.

Вектор науково-дослідної роботи обумовлюється і тим, що здійснення в Україні трансформаційних зрушень і антикризових заходів вимагає системних економічних досліджень туристичної галузі.

Науково-дослідні теми кафедри туризму та рекреації спрямовані також на вирішення актуальних фундаментальних теоретичних та практичних проблем:

  • обґрунтування оптимізації бізнес-процесів на підприємствах туристичної індустрії;
  • забезпечення конкурентоспроможності туристичних підприємств і дестинацій на вітчизняному та  світовому ринках;
  • розроблення моделей сервісного управління санаторно-курортними та оздоровчими підприємствами;
  • управління інтеграційними процесами туристичних підприємств;
  • розроблення організаційно-економічного механізму розвитку туристичних кластерів в Україні;
  • обґрунтування організаційно-економічного механізму управління підприємствами торгівлі та сфери послуг;
  • вдосконалення науково-методичного комплексу спеціальності «Туризмознавство» за спеціалізацією «Туризм».

Тематика науково-дослідних робіт відповідає основним вимогам наукових досліджень та практики господарської діяльності підприємств сфери туризму та курортів.

Актуальність тем зумовлена необхідністю вирішення стратегічних завдань щодо активізації розвитку підприємств курортно-рекреаційної сфери, підвищення їх конкурентоспроможності та забезпечення стійкого розвитку обумовлюють впровадження сервісного управління, реалізація якого дозволить підприємствам забезпечити максимальну цілеспрямованість системи управління на тріаду компонентів якості сервісу – умови, процеси та результат.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що у роботі на основі критичного осмислення концептуальних положень сервісного управління обґрунтовано теоретичні та методологічні засади його становлення як цілісної концепції для досягнення мети господарської діяльності підприємств курортно-рекреаційної сфери.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що теоретичні і методологічні положення роботи доведені до рівня конкретних методик і рекомендацій щодо вдосконалення управлінської діяльності підприємств курортно-рекреаційної сфери на засадах сервісної концепції, а саме: розроблено методичні засади формування критеріїв сервісно-орієнтованої сегментації та побудови базових сегментів споживачів санаторно-курортних та оздоровчих послуг з урахуванням сервісної компоненти; запропоновано методичні основи сервісно-орієнтованої сегментації споживачів на ринку санаторно-курортних та оздоровчих послуг; удосконалено методику визначення структурних параметрів розвитку підприємств курортно-рекреаційної сфери, узагальнено та деталізовано змістовне наповнення галузевих параметрів розвитку санаторно-курортних та оздоровчих підприємств, які відображають їх специфіку та характерні ознаки розвитку, визначено перелік параметрів розвитку санаторно-курортних та оздоровчих підприємств методом експертного опитування, сформовано оптимальну за кількісним та змістовним наповненням базу галузевих параметрів їх розвитку; здійснено балову оцінку детермінант вибору санаторно-курортної та оздоровчої послуги з метою забезпечення ефективного проведення реінжинірингу бізнес-процесів; удосконалено методологічні підходи до сегментації споживачів санаторно-курортних та оздоровчих послуг; розроблено алгоритм та схему розрахунку інтегрального показника ефективності сервісного управління; удосконалено методику оцінки рівня споживчої задоволеності якістю сервісу; запропоновано методику проведення маркетингових досліджень споживачів курортно-рекреаційних послуг.

У цілому, впровадження результатів наукових досліджень за результатами НДР відображені у 166 наукових та науково–методичних роботах, серед яких найбільш вагомими є:

  1. Монографія «Управління бізнес-процесами в туризмі» (автори: Мельниченко С.В., Шеєнкова К.А.)
  2. Колективна монографія «Конституційно-правові основи туризму в Україні» (від кафедри: Опанасюк Н.А.);
  3. Колективна монографія «Екологізація туризму у формуванні еколого-економічної безпеки» (від кафедри: Антоненко І.Я.);
  4. Колективна монографія «Новий світовий економічний порядок та глобальні виклики для України» (від кафедри: Скавронська І.В.)
  5. Колективна монографія «Формування механізму сталого розвитку економічних систем» (від кафедри: Шеєнкова К.А., Бурак Т.В.);
  6. Колективна монографія «Стратегія розвитку туристичних підприємств в національній економіці України» (від кафедри: Антоненко І.Я.)
  7. Електронний підручник «Інформаційні технології у туристичній індустрії»– від кафедри Мельниченко С.В., Ведмідь Н.І.;
  8. Навчальний посібник «Професійні продажі» - за заг. ред. Бойко М.Г.;
  9. Навчальний посібник «Основи менеджменту» - за заг. ред. Бойко М.Г.;
  10. Електронний підручник «Організація готельного господарства» –       Бойко  М.Г., Гопкало Л.М.
  11. Навчальний посібник «Міжнародна економіка (Світові спортивні мега-заходи в структурі міжнародної економіки)» - (від кафедри:                 Скавронська І.В.)
  12. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Економіка підприємства» (автори:  Ткаченко Т.І., Гаврилюк С.В.);
  13. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Business Administration» (автори:  Кулик М.В.);
  14. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Безпека туризму» (автори Опанасюк Н.А., Білик В.В.);
  15. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Tourist Destination Management» (автор: Забалдіна Ю.Б.)
  16. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Excursions science» (автори: Кравцов С.С.,  Скавронська І.В.);
  17. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Управління проектами» (автори: Бойко М.Г., Бабенко О.В.);
  18. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Маркетинг» (автори: Мельниченко С.В., Забалдіна Ю.Б., Полтавська О.В.);
  19. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Міжнародний туризм» (автор Дупляк Т. П.);
  20.  Опорний конспект лекцій з дисципліни «Business Administration (Quality Management» (автор Магалецький А. В.);
  21. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Комунікативний менеджмент» (автор Білик В. В.);
  22. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Стратегічний маркетинг» (автори: Бойко М.Г., Романчук Л.Д.);
  23. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Legal Regulation of Tourist Activity:» (автори: Ткаченко Т.І., Вихристенко Б. І., Опанасюк Н.А., Михайліченко Г.І.).

Впровадження результатів наукових досліджень у формі методичних рекомендацій направлені  до Міністерства економіки України, Головного Управління комунального та готельного господарств і туризму Київської міської державної адміністрації, Державного агентства туризму і курортів Міністерства освіти і науки України, мережі ресторанів “Козирна карта”, готель ТОВ “Русь–Інтернешнл”. та інші підприємства туристичного, готельного і ресторанного бізнесу. Практичні рекомендації знайшла своє відображення в практичній діяльності підприємств туристичної індустрії “Компанія “Європа–груп”, “TPG”, “Корал тревел”, “ТУІ”, «Президент-готель» , закладів ресторанного господарства “Мода Бар”, “Томас”, “Тарас”, “Зодчий Київ”, “Діксіленд”, ПрАТ «Укрпрофтур».

Викладачі кафедри постійно беруть участь у круглих столах з провідними фахівцями туристичного, готельного та курортного бізнесу, виступають з науковими доповідями на Міжнародних науково–практичних конференціях у країнах СНД та Європи.

Упродовж поточного року було організовано навчання та  проходження виробничої практики студентів КНТЕУ в підприємствах готельного господарства Франції, Болгарії та Греції.

26.01.2016
knteu
1558
остання редакція 19.05.2023
42396