logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відбувся Всеукраїнський круглий стіл з питань розвитку харчової промисловості України в контексті Євроінтеграції

Загальна інформація

18 лютого 2016 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку».

Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України в контексті Євроінтеграції, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2016 р.

З вітальним словом до гостей та  учасників звернулися перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ, президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

На засіданні круглого столу були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Інституту продовольчих ресурсів НААНУ, Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр», Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного підприємства «Укрметртестандарт», Національної асоціації виробників м’яса та м’ясопродуктів України «Укрм’ясо», Спілки молочних підприємств України, Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій, Національного університету біоресурсів та природокористування України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України - ПАТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Вінтер», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Ласунка», ТОВ «Торговий дім Левада», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВТП «Агропереробка», ФОП Урсуленко О.А., ТОВ «Тотал», ТОВ «Крона», ТОВ «Україна-Сервіс», ТОВ «Інтерстарч Україна» та ін. Із представників засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнал «Food UA», ТОВ «Компанія БІОПРОМ: «Продукты & Ингредиенты», ПП «Марко Пак» .

Президент Асоціації Бартковський Ігор Ілліч ознайомив учасників круглого столу з основними напрямами та результатами діяльності Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти», проаналізував стан ринку морозива і заморожених продуктів України у 2015 році та визначив перспективи розвитку харчової галузі в контексті євроінтеграції.

Начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції (УкрПРОДТЕСТ), Семенович Володимир Костянтинович, у своїй доповіді висловив думку про відміну добровільної сертифікації та необхідність гармонізації маркування харчових продуктів із вимогами ЄС.

Рутицька Владислава Валеріївна, заступник Міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції, доповіла про стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу України, а також заходи виконавчої влади щодо експорту української продукції на ринки ЄС та інших країн.

Карпенко Лідія Олексіївна, президент Спілки молочних підприємств України, висловила точку зору щодо цінової політики підприємств молочної промисловості та способів боротьби з фальсифікованою молочною продукцією.

Особливу увагу учасниками круглого столу було приділено аналізу якості виробництва, експорту та імпорту молока, м’яса (загалом та за видами), м’ясних напівфабрикатів, макаронних виробів з начинкою, морозива, заморожених овочів; структурі споживання морозива населенням України; обговоренню нормативних документів на морозиво та заморожені напівфабрикати, а також основним напрямам розвитку підприємств харчової промисловості України.

Крім того, було відмічено підприємства ПАТ «Житомирський маслозавод», ТОВ «Люсдорф», ТОВ «Молочний дім», ПАТ «Яготинський маслозавод», ПрАТ «Лактіс Миколаїв», ТОВ «Гадячсир», «Роменський молочний комбінат», ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», ТОВ «Менський сир», ПП КФ «Прометей», як такі, що отримали дозвіл на експорт молочної продукції на ринок ЄС у 2016 році.

За результатами роботи Всеукраїнського круглого столу «Харчова промисловість  України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку» учасниками було вирішено:

  • спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України здійснювати роботу з розширення експорту морозива та заморожених продуктів на ринки країн ЄС та інших країн;
  • здійснювати розробку нормативної документації;
  • брати активну участь у законотворчій діяльності України під час обговорення законопроектів, а також внесенні змін до чинних Законів України; у гармонізації ДСТУ на морозиво, заморожені напівфабрикати з відповідними європейськими документами;
  • розробити, погодити та затвердити у встановленому порядку Методичні Настанови для підприємств з виробництва морозива та заморожених продуктів щодо розробки та впровадження системи управління безпечністю на основі концепції НАССР;
  • провести Всеукраїнський фестиваль морозива до Дня захисту дітей в Україні (6-7 червня 2016 р.) та Дня знань (29-30 серпня 2016 р.).

Підсумком засідання круглого столу було розроблення рекомендацій для компетентного вирішення окреслених проблем, зокрема відкриття нових експортних ринків, спрощення умов торгівлі в Україні, формування більш ефективної аграрної логістики, максимальне використання переваг всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, впровадження передових систем контролю безпечності та якості харчових продуктів, активна участь у розробці Законів України, нормативно-правових актів в аграрному та продовольчому секторі.

18.02.2016
adv
3511
остання редакція 01.06.2016
42265