logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

День державної служби ООН

ЕКО ДТЕУ

23 червня відзначається день державної служби організації об’єднаних націй (ООН).

Історія ООН бере свій початок із завершенням Другої Світової війни, перейнявши зобов’язання та основну мету, задля якої була створення Ліга Націй - розвиток співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами.

ООН офіційно існує з 24 жовтня 1945 після ратифікації Статуту п'ятьма постійними членами Ради Безпеки — Францією, Республікою Китай, СРСР (нині Росія), Великобританією і Сполученими Штатами і більшістю — 46 іншими сторонами, що теж підписали цей договір-статут.

На сьогоднішній організація здійснює підтримки міжнародного миру і розвитку співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального та гуманітарного характеру.

Структурно Організація Об'єднаних Націй складається з п'яти основних органів:

  • Генеральної Асамблеї ООН - головний дорадчий орган організації, складається з усіх держав-членів. Асамблея збирається на чергові щорічні сесії з участю президентів чи керівників держав-членів ООН.
  • Ради Безпеки ООН -  відповідає за підтримання миру та безпеки у відносинах між країнами членами ООН
  • Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) ООН - допомагає Генеральній Асамблеї ООН у сприянні міжнародного економічного і соціального співробітництва та розвитку.
  • Секретаріату ООН - забезпечує дослідження, збір інформації і коштів, необхідних органам Організації Об'єднаних Націй для проведення своїх засідань та регламентних дій. Він також виконує завдання за вказівками від ООН, Ради Безпеки ООН, Генеральної Асамблеї ООН, Економічної і Соціальної Ради ООН та інших органів ООН.
  • Міжнародного Суду юстиції ООН - головний судовий орган Організації Об'єднаних Націй.

Щодо України, вона є однією з країн-засновниць ООН, і з 1945 по 1991 рік, брала участь в роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності – як Україна. Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об'єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.

У 1973 році, ООН була створення програма з навколишнього середовища (ЮНЕП), головною метою якої була допомога країнам у визначенні та розв’язанні проблем стабільності та безпеки, які виникають у зв’язку з питаннями навколишнього середовища, а також поліпшення загального взаєморозуміння шляхом зміцнення діалогу і співробітництва з екологічних питань. У 26 параграфі, Декларації ООН про навколишнє середовище, записано, що держави відповідають за те, щоб діяльність на їх територіях не завдавала шкоди довкіллю в інших державах.

Діяльність ЮНЕП охоплює широке коло питань і проблем, пов’язаних з навколишнім середовищем та сталим розвитком. В наш час робочі програми ЮНЕП зосереджені на наступних основним напрямах:

  • Інформація, оцінка та вивчення стану навколишнього середовища, включаючи потенціал реагування на надзвичайні ситуації, а також посилення функцій завчасного оповіщення і оцінки.
  • Покращення координації діяльності конвенцій з питань охорони навколишнього природного середовища та розробка документів з екологічної політики.
  • Прісноводні ресурси.
  • Передача технологій та промисловість.

Еко-клуб КНТЕУ, вітає всіх із днем організації, що є світовим символом співдружності та закликає до збереження навколишнього середовища, підтримки чистоти і миру.

Шпита Олексій 

22.06.2016
annzo
2939
остання редакція 27.06.2016
annzo