logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

V міжнародний бізнес-форум з питань сталого розвитку Green Mind 2016

ЕКО ДТЕУ

19-20 жовтня 2016 року відбувся V міжнародний бізнес-форум з питань сталого розвитку Green Mind 2016, що проводиться у Торговельно-промисловій палаті України. Вжетрадиційно, представники ЕкоКлубу КНТЕУ прийняли участь в організації та проведенні даної події.

Green mind – щорічний форум, під час якого відбувається ряд зустрічей між підприємцями та представниками органів державної влади у форматі семінарів, круглих столів та прес-конференцій. Основною темою обговорення є питання екології та модернізації підприємств, їхньої діяльності та взаємодії із держаними установами.

Традиційно, конференція розпочалась із урочистого привітання організаторів форуму та керівництва Торговельно-промислової палати. Крім слів подяки за участь та розкриття змісту основних напрямків конференції, було нагороджено переможців XV Всеукраїнського конкурсу «Екологічної якості та безпеки» за досягнення підприємств у впровадженні технологій чистого виробництва та системи екологічного управління. Проведенням конкурсу займається громадська організація «Живая планета», яка також виступає організатором форуму.

Після закінчення урочистостей, беруть свій початок сесії, що проводилися у різних напрямках:

  • Відкрите засідання щорічної зустрічі Global Ecolabelling Network GEN-AGM
  • Принципи та переваги моделі сталого розвитку бізнесу
  • Податкова реформа в Україні: шляхи та механізми її впровадження
  • Модернізація виробництва: економічні стимули, інновації, інвестиції та програми технічної підтримки

Засідання Global Ecolabelling Network GEN-AGM проводилося у вигляді прес-конференції між організаторами форуму й експертами та представниками ЗМІ. З боку відповідаючої на питання сторони були:

  • Президент Торговельно-промисловох палати України - Чижиков Генадій Дмитрович
  • Президент Всеукраїнської організації «Живая планета» - Берзіна Світлана Валеріївна
  • Представник головного управління захисту навколишнього середовища Бельгії -Крістіна Дороско
  • Представник Міністерства захисту навколишнього середовища Німеччини - Доктор Ульф Джекел
  • Керівник програми Екологічного маркування країн Північної Європи - Бєрн-Ерік Лонн

Спілкування відбувалося на англійській мові та транслювалося у прямому ефірі, як в Україні, так і в країнах Європи. Експерти відповідали на питання, що стосувалися співпраці між Україною та країнами Європи, зазначаючи про необхідність вдосконалення економічної та технічної бази підприємств. На сьогоднішній день, їхній рівень розвитку не відповідає міжнародним вимогам, тому це значно ускладнює введення інновацій на вітчизняних виробництвах.

У ході засідань відбувалися обговорення питань, щодо розвитку підприємств у напрямку екології та його основну проблематику. Було визначено взаємозв’язок між розвитком бізнесу та його впливом на розвиток держави. Іноземні учасники конференції розповідали про власний досвід цього шляху та зазначали про значні переваги України та фактори, що не дають їх реалізувати у повному обсязі. Наголошувалось на залученні більшого обсягу інвестицій, як не лише фінансовому забезпеченні діяльності підприємств і окремих проектів, а й можливості обміну досвідом, вдосконаленні технологічного розвитку вітчизняного бізнесу за рахунок іноземних спеціалістів. 

Під час круглого столу з питання введення та реалізації податкової реформи, що стосується екологізації виробництва, визначалися основні вимоги з боку бізнесу до держави та зміни, які будуть відбуватися у промисловому секторі. Зокрема це полягає у створенні електронної бази даних, що буде виступати кроком у спрощені системи оподаткування та введення податків за порушення у сфері екології. Дані заходи є обов’язковим кроком для подальшого розвитку економіки країни, як внутрішнього так і зовнішнього, що проявляється в привабливості бізнесу для іноземних інвесторів.

Заходи, що відбулись 20 жовтня:

  • Круглий стіл: «Паризька кліматична Угода – нові можливості для українського бізнесу», де модератором був Святослав Куруленко, радник з питань природокористування та охорони навколишнього середовища, президент Союзу екологічних аудиторів України.
  • Панельна дискусія: «Розвиток моделі сталого споживання та виробництва: інструменти та стимули», де були обговорені економічні вигоди від моделі СВС та найбільш ефективні інструменти СВС, а також досвід українських виробників (Тетра Пак, PepsiCo) і ще низка заходів.

Не менш важливим у рамках Green Mind 2016 було проведення круглого столу «Посилення експортного потенціалу: екологічний аспект», модератором якого була президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» - Світлана Берзіна. Під час круглого столу було обговорено низку важливих питань готовності українських товаровиробників до виходу на зовнішні ринки, помилки при експорті, роль екологічної сертифікації та маркування в реалізації ініціативи «Один пояс, один шлях»  а досвід українських експортерів (ДП «Сантрейд, ПрАТ «СБК»).

Активісти ЕкоКНТЕУ дуже вдячні за унікальну можливість бути частиною «зеленого» форуму, докладати зусиль у його проведенні та сприяти об’єднанню зусиль у вирішенні найактуальніших питань сьогодення!

Олексій Шпита та Бабич Євгенія

20.10.2016
annzo
2236
остання редакція 24.10.2016
annzo