logo
Кафедра міжнародного менеджменту
Кафедра міжнародного менеджменту
logo
Кафедра міжнародного менеджменту
img

міжнародного менеджменту

Презентація проєкту Ж. Моне "Антикорпуційна політика ЄС: ключові елементи, орієнтація на сталий розвиток, уроки для України 


19 травня 2022 р. в он-лайн форматі на платформі Zoom було проведено презентацію проєкту за напрямом Ж. Моне «Антикорупційна політика ЄС: ключові елементи, орієнтація на сталий розвиток, уроки для України» (EU AntiCor). Захід організовано Державний торговельно-економічний університет в рамках програми ЄС Еразмус + 101047968 - EU AntiCor — ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH (Термін реалізації: 04.03.2022 р. – 03.03 2025 р.)
Захід відвідало 48 осіб (студенти ОС «Бакалавр», «Магістр», науково-педагогічні працівники, члени громадських організацій, працівники суб’єктів господарювання) з різних університетів України: Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, Державний податковий університет Черкаський державний технологічний університет, Державний торговельно-економічний університет, Вінницький державний педагогічний університет, Академія праці, соціальних відносин і туризму, Українська академія друкарства, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України, Одеський національний університет ім. Мечникова, Сумський державний університет, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Національна академія статистики, обліку та аудиту, Інститут економіки промисловості НАН України, Інститут післядипломної педагогічної освіти, Інститут економіки промисловості НАН України.
У вітальних словах Анатолія Мазаракі , д.е.н., професора, ректора ДТЕУ, Світлани Мельниченко, д.е.н., професора, проректора ДТЕУ, Юлії Гончарової, к.ю.н., доцента, декана факультету міжнародної торгівлі та права, зосереджено увагу на тому, що від принциповості та незаангажованості представників державних органів залежить майбутнє нашої країни, її цілісність та європейська інтеграція як цивілізаційний вибір України і реалізація проєкту EU AntiCor стане одним із майданчиків для дуже серйозних дискусій на тему подолання корупції.
Також у заході взяв участь Петро Крайнік, менеджер, напрям Жан Моне Національний Еразмус+ офіс в Україні (проект ЄС), привітавши команду проєкту та учасників презентації, наголосивши, що в умовах війни надзвичайно важливо поширювати європейські студії, цінності, а також дискутувати про питання боротьби з корупцією для збереження соборності України як держави та як нації.
Під час заходу з презентацією виступили Тетяна Мельник, академічний координатор, д.е.н., професор, завідувач кафедри міжнародного менеджменту Державного торговельно-економічного університету, Віталій Омельяненко , д.е.н., професор, Інститут економіки промисловості НАН України, Сумський державний педагогічний університет імені Макаренка, Людмила Сєрова, к.е.н., доцент кафедри міжнародного менеджменту Державного торговельно-економічного університету, Андрій Олійник, к.е.н., старший викладач кафедри міжнародного менеджменту Державного торговельно-економічного університету, Гуляєва Людмила, к.е.н., доцент, Академія праці, соціальних відносин і туризму
Спікери зосередили увагу на наступних актуальних питаннях.
Актуальність проєкту зумовлюється складовою економічних реформ в Україні з огляду на поглиблення співпраці між Україною та ЄС у формі Угоди про асоціацію. Ключовими завданнями проєкту є підвищення обізнаності громадськості в Україні щодо ключових аспектів антикорупційної політики ЄС, надання можливості студентам ДТЕУ краще зрозуміти антикорупційну політику ЄС, активізація наукових досліджень сфері боротьби з корупцією, генерування знань та ідей, що дозволять посилити роль ЄС у боротьбі з корупцією в Україні у різних сферах діяльності та ін. В рамках реалізації проєкту EU AntiCor очікується реалізувати такі заходи: створення та викладання 3 курсів у сфері боротьби з корупцією в ЄС, 1 посібник «Антикорупційна політика ЄС: ключові елементи, орієнтація на сталий розвиток, уроки для України», дослідження «Антикорупційна політика в країнах ЄС та Україні», заходи для громадськості (конференція, вебінари, круглий стіл.)
Також свої проєкти анонсували Одеський національний університет імені І.І. Мечникова (проєкт 101047919 — MEDITERreg
Кільце Середзеномор'я: регіональні студії), Сумський Державний Університет (проєкт ERASMUS-JMO-2021-MODULE – SKILLS4JOB – 101047867: Досвід ЄС щодо підвищення рівня працевлаштування молоді через розвиток професійних навичок для викладачів ННІ Бізнесу, економіки та менеджменту), Державний торговельно-економічний університет (Адвокатування європейських правил конкуренції)

Посилюємо компетенції: тренінг з практики обліку зовнішньоторговельних операцій та складання фінансової звітності компанії в 1С:Підприємство 8.3

Викладачі кафедри прийняли участь у тренінгу практичних навичок обліку ЗТО та складання форм фінансової звітності міжнародної компанії. Провів тренінг к.е.н., асистент кафедри Олійник А. А.

Викладачі ознайомились з принципами бухгалтерського обліку, набули практики обліку господарських операцій з постачання, реалізації товарів та послуг на внтрішньомута зовнішніх ринках. Розглянули особливості обліку банківських, валютних, експортно-імпортних операцій та оподаткування суб'єкта ЗЕД.

 За результатами тренінгу співробітники визначили за необхідне провадження практики аналізу та оцінки студентами усіх форм фінансової звітності підприємства з метою підвищення їх конкурентоспроможнсті та сприяння майбутньому кар'єрному росту.

Захоплююча подорож на "Оболонь"

Студенти Київського національного торговельно-економічного університету зі своїм наставником, доцентом кафедри зовнішньоекономічної діяльності Стукач Т.М., к.е.н.  завітали на найбільше підприємство країни з виробництва безалкогольних та слабоалкогольних напоїв ПАТ «Оболонь».

Екскурсія запам’яталась високим рівнем організації, змістовою наповненістю та доступністю подачі інформації. Студенти ознайомились з історію створення заводу, його місію, надбання, виробничі та експортні потужності. Приємно, що компанія у складі якої - головний завод у Києві з віддаленими виробництвами в Олександрії та Чемерівцях Хмельницької області, два дочірні підприємства — «Пивоварня Зіберта» (Фастів, Київська обл.) та «Красилівське» (Красилів, Хмельницька обл.), а також підприємства в Бершаді, Коломиї, Охтирці, Рокитному є знаною та бажаною не лише в Україні, а й на ринках ще 58 країн світу.

Студенти отримали вичерпні відповіді на свої численні запитання щодо ресурсів, які використовує компанія, якості продукції, технології виробництва та ін.. На власні очі вони змогли побачити унікальну систему технологічних процесів виробництва напоїв, найбільші бродильні танки, потужні лінії розливу, а також зробити пам’ятні знімки.
Наприкінці екскурсії студенти на добру згадку про завод отримали фірмові сувеніри «Оболонь».

Екскурсія університетом та тренінг зі стратегії особистого розвитку для учнів Києва

8 жовтня 2019 року викладачами кафедрою зовнішньоекономічної діяльності підприємства було проведено ознайомчу екскурсію нашим університетом для учнів школи №148 Дарницького району м. Києва. Координатором заходу була доцент кафедри Стукач Тетяна Миколаївна.
В рамках зустрічі доцентом кафедри Студінською Галиною Яківною проведено тренінг зі стратегії особистого розвитку для школярів. Також гості ознайомились з можливостями кафедри та університету у сприянні всебічного особистого та професійного розвитку.

Засідання студентського наукового клубу "Міжнародник"

31 травня 2017 року викладачами кафедри міжнародних економічних відносин було проведено засідання студентського наукового клубу «Міжнародник» за участю студентів 3 курсу ФМТП та викладачів кафедри міжнародних економічних відносин Коровайченко Н.Ю., Головачової О.С., Кам'янецької О.В. у формі брейн-рингу на тему: «Міжнародна торговельна політика».

ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Міжнародна економіка»

06-07 квітня  2017 року на виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 09.12.2016 № 1495 у Київському національному торговельно-економічному університеті проводився ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Міжнародна економіка».

У гості до КНТЕУ завітали 62 студенти-переможці І етапу (42 - ОС «бакалавр», 16 - ОС «магістр»)  з 36 вищих навчальних закладів 14 регіонів України серед яких Кив, Харків, Львів, Дніпро, Тернопіль, Вінниця,  Запоріжжя, Суми, Полтава, Маріуполь, Одеса, Чернівці, Миколаїв.

Учасники вирішували конкурсні завдання, які складалися з розв'язання комплексної ситуаційної задачі та комп'ютерного тестування. Запропоновані завдання варіювалися відповідно до освітнього ступеня учасників олімпіади і передбачали інтеграцію комплексу професійних знань, умінь та навичок з блоку фахових дисциплін та застосування творчого підходу.

Оцінювання конкурсних завдань здійснювали кваліфіковані члени журі, до складу якого увійшли: Мазаракі А.А. – д.е.н., професор, академік Національної академії педагогічних наук України, Ректор Київського національного торговельно-економічного університету; Мельник Т.М. – д.е.н., професор, зав. кафедри міжнародних економічних відносин КНТЕУ; Кудирко Л.П. – к.е.н., професор, професор кафедри міжнародної економіки КНТЕУ; Резнікова Н.В. – д.е.н., професор кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Белінська  Я.В. – д.е.н., професор,  зав. кафедри міжнародної економіки Університету державної фіскальної служби України; Сіденко В.Р. –  д.е.н.,  член-кор. НАН України, наук. консультант з економічних питань  Центру наукових і політичних досліджень імені О. Разумкова;  Савельєв Є.В. – д.е.н., професор, зав. кафедри міжнародної економіки Тернопільського національного економічного університету; Хаджинов І.В. – д.е.н., професор, проректор з наукової роботи,  професор кафедри міжнародної економіки Донецького національного університету;  Войтко С.В. – д.е.н., професор, завідувач кафедри міжнародної економіки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» ім. Ігоря Сікорського; Орловська Ю.В. – д.е.н., професор, зав. кафедри  міжнародної економіки ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»; Ільницький Д.О. – д.е.н., професор кафедри  міжнародної економіки ДВНЗ Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.

ПРИЗЕРАМИ ІІ ЕТАПУ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА»  стали:

ОС «БАКАЛАВР»

диплом

І ступеня

Горячка

Анастасія Ігорівна

Національний університет «Львівська політехніка»

диплом

ІІ ступеня

Дем’янова

Юлія Олексіївна

Донецький національний університет імені Василя Стуса

диплом

ІІІ ступеня

Зоідзе

Катерина Іракліївна

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

диплом

ІІІ ступеня

Король

Аліна Олександрівна

Сумський державний університет

ОС «МАГІСТР»

Диплом

 І ступеня

Милашевський 

Дмитро Петрович

Київський національний торговельно-економічний університет

Диплом

 ІІ ступеня

Пасічна

Дарина Романівна

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

диплом

ІІІ ступеня

Симоненко

Олена Володимирівна

Інститут міжнародних відносин

КНУ ім. Тараса Шевченка

          

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ТА БАЖАЄМО ПОДАЛЬШИХ УСПІХІВ!

РЕЙТИНГ ВНЗ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ІІ ЕТАПУ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

«МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА»

ОС «БАКАЛАВР»

ВНЗ

ПІБ

Результат вирішення задач

Результат тестування

Загальна оцінка (макс. 100)

Рейтинг

1

Національний університет «Львівська політехніка»

Горячка Анастасія Ігорівна

56,5

26

82,5

1

2

Донецький національний університет імені Василя Стуса

Дем’янова Юлія Олексіївна

59

12

71

2

3

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Зоідзе Катерина Іракліївна

46

22

68

3

4

Сумський державний університет

Король Аліна Олександрівна

52

16

68

3

5

КНУ імені Тараса Шевченка

Варський Володимир-Дмитро Васильович

30,5

34

64,5

4

6

КНТЕУ

Шкваровська Яна Геннадіївна

41

23

64

5

7

КНУ імені Тараса Шевченка

Яценко Валерія Олександрівна

27,5

34

61,5

6

8

КНТЕУ

Голоднюк  Тетяна Сергіївна

32,5

28

60,5

7

9

КНУ, Інститут міжнародних відносин

Нагурський Олексій Вікторович

32

27

59

8

10

Запорізький національний технічний університет

Коновальчук Антон Юрійович

23,5

32

55,5

9

11

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Клещенок Тетяна Олександрівна

25,5

26

51,5

10

12

Львівський національний університет імені Івана Франка

Матуляк Ілона Олександрівна

21,5

25

46,5

11

13

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Мельник Ганна Анатоліївна

19,5

27

46,5

12

14

Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського

Шевченко Сергій Володимирович

18

27

45

13

15

Сумський державний університет

Дрофа Анна Олександрівна

14,5

29

43,5

14

16

Львівський національний університет імені Івана Франка

Печер Назар Володимирович

20,5

23

43,5

15

17

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Ткаленко Наталія Олегівна

19

24

43

16

18

Маріупольський державний університет

Губенко Вікторія Євгенівна

17,5

24

41,5

17

19

КНУ, Інститут міжнародних відносин

Голик Євгенія Ігорівна

16,5

24

40,5

18

20

Запорізький національний університет

Ганжа Анна Анатоліївна

20

20

40

19

21

Університет державної фіскальної служби

Омельченко Марія Миколаївна

18

22

40

20

22

ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Сергієнко Кирило Костянтинович

18,5

21

39,5

21

23

Національний транспортний університет

Шлапак Анастасія Анатоліївна

18,5

21

39,5

22

24

Національний технічний університет «КПІ»

Литовченко Владислав Анатолійович

17,5

21

38,5

23

25

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Юрченко Катерина Вікторівна

11,5

27

38,5

24

26

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Козирєва Катерина Михайлівна

21

17

38

25

27

Національний технічний університет «КПІ»

Кугій Анна Андріївна

10,5

27

37,5

26

28

Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Івоняк Наталія Дмитрівна

15

22

37

27

29

Тернопільський національний економічний університет

Шимків Марія Миколаївна

12,5

24

36,5

28

30

Тернопільський національний економічний університет

Коханська Марія Вікторівна

16,5

18

34,5

29

31

ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Хлівецька Майя Олександрівна

14,5

20

34,5

30

32

Запорізький національний університет

Зубко Євгенія Миколаївна

17

16

33

31

33

Національний транспортний університет

Муленко Володимир Миколайович

14

19

33

32

34

Одеський національний морський університет

Літвіненко Олена Ігорівна

14,5

18

32,5

33

35

Вінницький національний аграрний університет

Вовк Валерія Юріївна

10,5

21

31,5

34

36

ВТЕІ КНТЕУ

Завальнюк Іван Васильович

11

20

31

35

37

Полтавський університет економіки і торгівлі

Довбня Надія Володимирівна

9

21

30

36

38

Національний університет харчових технологій

Титаренко Світлана Миколаївна

6,5

23

29,5

37

39

Одеський національний морський університет

Коцюбенко Катерина Олександрівна

11,5

16

27,5

38

40

Львівський національний аграрний університет

Шоломович Ірина Богданівна

12,5

15

27,5

39

41

Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського

Лоскутова Юлія Валеріївна

7,5

19

26,5

40

42

Одеський національний політехнічний університет

Лозовська Олена Анатоліївна

1,5

24

25,5

41

43

Національний університет харчових технологій

Мазяр Ольга Олександрівна

10

15

25

42

44

Донбаський державний технічний університет

Войтова Катерина Олександрівна

6,5

16

22,5

43

45

Вінницький національний аграрний університет

Андрощук Марія Володимирівна

8

14

22

44

46

Одеський національний політехнічний університет

Лозовська Людмила Анатоліївна

0,5

20

20,5

45

ОС «МАГІСТР»

         

ВНЗ

ПІБ

Результат вирішення задач

Результат тестування

Загальна оцінка (макс. 100)

Рейтинг

1

КНТЕУ

Милашевський  Дмитро Петрович

48

33

81

1

2

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Пасічна Дарина Романівна

44

27

71

2

3

КНУ ім. Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин

Симоненко Олена Володимирівна

32

36

68

3

4

КНУ імені Тараса Шевченка

Хома Олег Володимирович

23

34

57

4

5

Сумський державний університет

Педич Анна В’ячеславівна

17

35

52

5

6

Університет державної фіскальної служби

Федорчук Ольга Святославівна

14

35

49

6

7

Львівський національний університет імені Івана Франка

Богач Юлія Ігорівна

14

33

47

7

8

Національний транспортний університет

Матвієнко Катерина Миколаївна

14

30

44

8

9

Національний університет «Львівська політехніка»

Свистак Яна Юріївна

17

25

42

9

10

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Гроховська Аліна Станіславівна

16

25

41

10

11

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Шурміль Марина Ігорівна

18

22

40

11

12

Національний університет харчових технологій

Пулій Оксана Василівна

8

31

39

12

13

Львівський національний аграрний університет

Федак Наталія Євгенівна

12

26

38

13

14

Житомирський національний агроекологічний університет

Раус Ярослав Володимирович

12

25

37

14

15

Житомирський національний агроекологічний університет

Сич Інна Андріївна

10

25

35

15

16

Полтавський університет економіки і торгівлі

Чайка Костянтин Вікторович

4

23

27

16

         

Вітаємо нову когорту магістрів з успішним завершенням навчання

З 16 по 24 січня 2017 року відбувався публічний захист випускних кваліфікаційних робіт на кафедри міжнародних економічних відносин. Екзаменаційна комісія № 58 та №60 із захисту випускних кваліфікаційних робіт Київського національного торговельно-економічного університету. Голова Екзаменаційної комісії №58 – Король Валерій Володимирович, віце-президент Торгово-промислової палати України. Екзаменаційна комісія №60 працювала під головуванням доктора економічних наук, професора кафедри міжнародного менеджменту Київського національного економічного університету – Кальченка Тимура Валерійовича.

На засіданні Екзаменаційної комісії №60 представили свої випускні кваліфікаційні роботи студенти спеціальності 8.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» Київського національного торговельно-економічного університету. Тематика випускних робіт охоплювала актуальні питання розвитку міжнародної торгівлі, управління зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів господарювання, підвищення ефективності експортно-імпортної діяльності підприємств. Найкращими екзаменаційна комісія визнала випускні роботи Софії Скороходової, Катерини Баширової, Яни Коркохи, Наталії Колошко, Вікторії Федорчук, Анастасії Крилової, Вікторії Чеченкової, оцінивши їх захист на «відмінно».

На засіданні Екзаменаційної комісії №58 представили свої випускні кваліфікаційні роботи студенти спеціальності 8.030501301 «Міжнарродна економіка» Київського національного торговельно-економічного університету. Тематика випускних робіт охоплювала питання співробітництва України з міжнародними організаціями, побудови ефективних торговельно-економічних зв’язків України з країнами ЄС, реалізації експортного потенціалу України на світових ринках. Найкращими екзаменаційна комісія визнала випускні роботи Юлії Тимошенко, Юлії Власюк, Анастасії Пєскової.

Наразі, в цілому методичний та науково-практичний зміст випускних кваліфікаційних проектів (робіт) студентів – випускників обраної спеціальності були високо оцінені  екзаменаційною комісією  та були рекомендовані до отримання дипломів з відзнакою.

Вітаємо нову когорту магістрів з успішним завершенням навчання. Бажаємо успіхів у подальшому професійному становленні!

День гостинності на кафедрі міжнародних економічних відносин

30 листопада 2016 року на День гостинності до університету завітали учні 11 класів навчально-виробничого комплексу № 30 «ЕкоНад» м. Києва.

Директор центру профорієнтаційної роботи Ярошенко Людмила В’ячеславівна проінформувала майбутніх студентів про особливості вступної компанії 2017 року.

Факультет міжнародної торгівлі та права презентувала декан Ладиченко Катерина Іллівна, яка розповіла про специфіку підготовки фахівців та спеціальності.

Знайомство з університетом було продовжено на кафедрі міжнародних економічних відноси, де доцент Головня Юлія Ігорівна та старший викладач Слоква Марина Григорівна розповіли учням про історію кафедри, спеціалізації за якими здійснюється підготовка, учбовий процес, навчальні дисципліни та можливі посади при працевлаштуванні.

Особливе зацікавлення у відвідувачів викликала екскурсія по університету, спеціалізованих лабораторіях, аудиторіях, бібліотеці, спортивних залах, закладах харчування. Гості отримали багато вражень та позитивних емоцій.

Комерційна дипломатія в світі та в Україні

У листопаді 2016 року викладачами кафедри міжнародних економічних відносин було проведено засідання студентського наукового клубу «Міжнародник» за участю студентів 2 курсу ФМТП та викладачів кафедри міжнародних економічних відносин Коровайченко Н.Ю., Головачової О.С., Кам'янецької О.В. на тему: «Комерційна дипломатія в світі та в Україні: шляхи залучення прямих іноземних інвестицій».

Було представлено доповіді та відбулося обговорення питань:

Методи комерційної дипломатії із сприяння залученню прямих іноземних інвестицій.

Інструменти політики держави із залучення прямих іноземних інвестицій та роль дипломатичних представництв країни за кордоном у її реалізації.

Зарубіжний досвід організації роботи дипломатичних представництв країни за кордоном із залучення прямих іноземних інвестицій. Робота економічних відділів посольств України за кордоном із залучення прямих іноземних інвестицій (Ізраїль, Великобританія).

Організація експорту зернових в рамках підписання Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом

25 листопада 2016 року  на кафедрі міжнародних економічних відносин для студентів спеціальності «Міжнародна економіка»  ОС «Бакалавр» відбулася лекція головного менеджера з виконання контрактів ТОВ „Український аграрний холдинг”, випускника кафедри Борнусова Дмитра Олеговича  на тему „Організація експорту зернових в рамках підписання Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом”.

              Лектор ознайомив студентів з основними положеннями Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом в частині експорту сільськогосподарської продукції, наголосив на проблемних питаннях. Та перспективах для України.

25.11.2016
42433
3690
остання редакція 27.07.2022
43339