logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

ERASMUS +: нові горизонти в українсько-французькому співробітництві

Загальна інформація

Як відомо, у поточному році університет реалізує 8 програм з європейськими університетами в рамках проектів ERASMUS +. Чи не найефективнішим з них є проект ERASMUS + Міжнародна кредитна мобільність 2016-1-FR01-KA1077-023610 з Університетом Гренобль Альпи, з яким співпраця розпочалася ще у 2013 році.

У центрі співробітництва обох навчальних закладів є програма подвійного дипломування «Бакалавр з економіки та управління», яка базується на дистанційній основі як французькою, так і англійською мовою.

Університет Гренобль Альпи (УГА) - це багатопрофільний державний університет, який пропонує висококваліфіковане викладання дисциплін за всіма освітніми ступенями: бакалавр, магістр, доктор філософії.

В університеті навчається 45 тис. студентів, працюють 3 тис. викладачів та 2,5 тис. адміністративного та технічного персоналу. Основна співпраця КНТЕУ здійснюється з 2-ма з 24 структурних підрозділів, а саме з економічним та юридичним факультетами.

Взагалі репутація цього університету дуже висока не тільки у Франції, а й у Європі в цілому. У Франції він останні роки займає перші місця в рейтингу за рівнем «комфортності, навчання та перебування», у тому числі іноземних студентів. Тому не дивно, що в рамках зазначеного проекту ERASMUS + з коротким візитом своїх відносно нових, але потужних партнерів відвідала представницька делегація на чолі з ректором КНТЕУ А.А. Мазаракі, а також проректором В.М. Саєм, директором Центру європейської освіти Т.П. Дупляк, координатором магістерських програм англійською мовою викладання О.С. Головачовою.

На цей момент вже була наявною необхідність підвести перші підсумки співпраці протягом трьох років. А вони вже досить суттєві - якщо у 2014-2015 н.р. навчались четверо студентів КНТЕУ за зазначеною програмою, у 2015-2016 н.р. - шість осіб, то в цьому році в рамках програми ERASMUS + вже навчаються дев’ять осіб.

У процесі зустрічі з президентом УГА пані Ліз Думазі, віце президентом паном Жеромом Жансель, та керівником міжнародного відділу факультету економіки паном Фаруком Ульжен, а також іншими співробітниками університету та факультету - Н. Колле, В. Бартолі, С.-А. Манье. Насамперед йшлось про оцінку досягнутого та вирішення проблем, які виникали в процесі реалізації бакалаврської програми.

Проведені наради, зокрема, дозволили уточнити питання подвійного дипломування українських студентів, заліку в КНТЕУ окремих дисциплін, якими студенти успішно оволоділи у Франції. Важливим також було співставлення навчальних планів за окремими спеціальностями та напрямами підготовки, а також програм окремих дисциплін, що вивчаються в обох університетах.

Важливо, що керівники обох вищих навчальних закладів домовились про принципи та напрями реалізації в наступному році магістерських програм подвійного дипломування за окремими спеціальностями. Широка дискусія відбулася з приводу можливості реалізації вже в найближчому майбутньому співпраці в галузі підготовки спеціалістів PhD. Особливо цікавим було обговорення можливості реалізації принципу подвійного керівництва підготовки дисертаційних досліджень. Після ретельного обговорення було, зокрема, домовлено про візит до Університету Гренобль Альпи двох викладачів кафедри міжнародної економіки з метою читання дисциплін англійською мовою в жовтні цього року. Водночас делегація з двох викладачів цього університету та трьох адміністративних працівників відвідає КНТЕУ з метою обміну досвідом та вивчення нових можливостей поглиблення співпраці.

У рамках візиту відбулася зустріч зі студентами КНТЕУ, які навчаються за згаданою програмою ЄС ERASMUS +. У відвертій розмові йшлося про можливості подальшого поліпшення програми подвійного дипломування в рамках співпраці двох знаних навчальних закладів - Університет Гренобль Альпи (Франція) та Київський національний торговельно-економічний університет (Україна).  

28.04.2017
42265
5724
остання редакція 04.07.2017
redactor