logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
logo
Кафедра міжнародного, цивільного та комерційного права
img

Події

міжнародного, цивільного та комерційного права

Архів за 2016 рік

Архів за 2017 рік             

Архів за 2018 рік    

День гостинності

   На кафедрі міжнародного приватного, комерційного та цивільного права було проведено «День гостинності» 18 грудня 2019 року у супроводі старшого викладача Погарченко Тетяни Віталіївни учням СЗШ № 207 м. Києва.

  Спочатку Центром профорієнтаційної роботи було проведено  агітаційно-інформаційну та роз’яснювальну роботу, а також надано інформацію про університет, правила прийому на навчання. Учні отримали рекламно-інформаційну продукцію. Потім Погарченко Тетяна Віталіївна провела екскурсію університетом. Було показано аудиторний фонд університету, бібліотека, у тому числі Smart-бібліотека. А також спортивні зали, стадіон і тенісні корти.

   Учні отримали відповіді на всі питання, що цікавили, а також були у захваті від матеріальної бази університету.

Екскурсія до Господарського суду м. Києва

     В перерві між здачею екзаменів  струденти  1 курсу 8 групи ФМТП 18 грудня 2019 року відвідали Господарський суд м. Києва разом із старшим викладачем кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Зеленицею І.М.

  Студентів було ознайомлено із шляхом становлення судової системи господарських (арбітражних) судів України. Також вони мали можливість відвідати залу судових засідань та посидіти в суддівських кріслах.  Не залишилося поза увагою й той факт, що суд розташовано у історичному будинку, який вирізняється багатим декоративним оздобленням і є складовим  елементом одночасної забудови типової київської садиби.

Презентація методичних рекомендацій «Правова допомога жінкам із вразливих груп:

особливості роботи та алгоритм дій»

   Протягом 2019 року Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги реалізовували проект «Покращення якості правових послуг для вразливих груп жінок» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

  11 грудня 2019 р. пройшла презентація методичних рекомендацій «Правова допомога жінкам із вразливих груп: особливості роботи та алгоритм дій», в якій взяла участь доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права О.С.Можайкіна.

   Методичні рекомендації підготовлені для працівників центрів з надання безоплатної правової допомоги, а також адвокатів, які надають правові послуги жінкам, які живуть з ВІЛ, жінкам з наркотичною залежністю, а також жінкам, які задіяні у секс-індустрії.

  Приємною несподіванкою на заході було те, що голова асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Христина Кіт передала до бібліотеки Київського національного торговельно-економічного університету примірники презентованих рекомендацій, а також ще декілька книг, які розширять уявлення студентів-правників про майбутню професію.

Участь студентів у заходах до "Всеукраїнського тижня права"

   Відзначення в Київському національному торговельно-економічному університеті «Всеукраїнського тижня права» не обмежується заходами в стінах університету.

  У 2019 році Уряд приурочив заходи з цієї нагоди до річниці проголошення Загальної декларації прав людини, яку відзначатимуть 10 грудня. Планом заходів, серед іншого, передбачено проведення в закладах середньої освіти виховних уроків для дітей різних вікових категорій з метою запобігання дискримінації та насильству в школі.

   В рамках реалізації цього плану, а також з метою проведення профорієнтаційної роботи серед школярів, 5 грудня 2019 року старшим викладачем кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Коренюк Ольгою, спільно зі студентами факультету міжнародної торгівлі та права Поремським Микитою та Майбородою Дариною було проведено лекцію щодо захисту прав дітей для учнів 10-х класів НВК №167 м. Києва. На завершення свого виступу студенти провели для школярів правовий брейн-ринг на знання історії права, положень Загальної декларації прав людини, Конституції України тощо.

Під час проведення заходу учні також мали можливість дізнатись про навчання у Київському національному торговельно-економічному університеті, особливості здобуття освіти за спеціальностями, за якими здійснюється підготовка фахівців в університеті, умови прийому на навчання, а також задати питання, що їх цікавили.

  Враховуючи зацікавленість, яку виявили школярі, сподіваємось що згодом і вони поповнять лави студентів КНТЕУ.

Захист випускних кваліфікаційних робіт

   На кафедрі міжнародного приватного, комерційного та цивільного права відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт у студентів денної та заочної форми навчання ОС «магістр» зі спеціальності 081 «Право» спеціалізацій «Комерційне право» та «Цивільне право і процес». Засідання екзаменаційних комісій № 60 та № 63 проводилося з 02 по 04 грудня 2019 року. 

  Випускну кваліфікаційну роботу захистили 8 студентів денної форми навчання та 28 студентів заочної форми навчання спеціалізації «Комерційне право» (комісія № 60), а також – 5 студентів денної форми навчання та 23 студента заочної форми навчання спеціалізації «Цивільне право і процес» (комісія № 63).

   За результатами захисту в комісії № 60: 5 студентів денної форми навчання отримали від 90-100 балів, з них четверо – з відзнакою, 3 – від 75-89 балів. Щодо студентів заочної форми навчання: 12 студентів отримали від 90-100 балів, з них два – з відзнакою, 16 – від 75-89 балів.

   За результатами захисту в комісії № 63: 4 студента денної форми навчання отримали від 90-100 балів, з них троє – з відзнакою, 1 – від 75-89 балів. Щодо студентів заочної форми навчання: 6 студентів отримали від 90-100 балів, з них четверо – з відзнакою, 14 – від 75-89 балів, 3 – від 60-74 балів.

   Отже, загалом якість підготовки студентів спеціальності 081 «Право»  позитивна і відповідає вимогам МОН України. Крім того, хотілось би зазначити, що жоден зі студентів під час захисту випускної кваліфікаційної роботи не отримав незадовільної оцінки. Студенти продемонстрували достатній рівень знань з тих дисциплін, що вивчалися ними раніше і використали їх при підготовці і захисту випускних кваліфікаційних робіт. Комісія відзначила, що всі студенти показали здібності до творчої самостійної роботи. Переважна більшість з них вільно володіє  предметом дослідження, гарно обізнані з чинним законодавством і науковими джерелами за темою роботи. А також якісний аналіз підготовки студентів виявив здатність студентів до самостійного науково-практичного пошуку, правової експертизи законодавства України.

Вітаємо наших магістрів і бажаємо успіхів на професійній ниві!

Науково-практичний семінар «Верховенство права: питання правовстановлення та правозастосування»

  В Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках Всеукраїнського тижня права відбувся науково-практичний семінар «Верховенство права: питання правовстановлення та правозастосування».

    04 грудня 2019 р. в SMART-бібліотеці студенти, аспіранти, викладачі університету мали нагоду ознайомитися з ключовими аспектами верховенства права, а також висловити власні міркування та отримати відповіді на свої питання.

     Відкрила семінар доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права доц. Можайкіна О.С. Олена Станіславівна зазначила, що за даними Міжнародної неурядової організації World Justice Project Україна у 2017-2018 рр. посіла 77 місце з поміж 126 країн світу у рейтингу з верховенства права.

    Спікером заходу виступила Наталія Миколаївна Ковалко - кандидат юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ імені Тараса Шевченка, партнер Адвокатського об'єднання "Winner Lex", член Кваліфікаційної палати КДКА Київської області, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, адвокат, бізнес-медітор.

   Учасників семінару привітав ректор КНТЕУ А.А.Мазаракі, висловивши надію, що принцип верховенства права буде пріоритетним у всіх сферах життєдіяльності.

Екскурсія до Верховного Суду

    В рамках проведення у КНТЕУ заходів до Всеукраїнського тижня права, викладачі кафедри Коренюк Ольга Олександрівна та Погарченко Тетяна Віталіївна організували 29 листопада 2019 року оглядову екскурсію до музею Верховного Суду у представницькому корпусі Верховного Суду (Кловському палаці) для студентів першого курсу спеціальності «Право». Від головного спеціаліста відділу систематизації законодавства, бібліотечної та музейної діяльності Верховного Суду управління юридичного забезпечення Іванченко Ірини Борисівни студенти дізнались про історію становлення та розвитку Верховного Суду, його сьогодення й архітектурну спадщину. Захоплені цікавою історією та діяльністю Суду, майбутні правники  відвідали зал судових засідань, конференц-зал, зал Пленуму. 

  Фінальним акордом екскурсії стала зустріч з суддею Великої Палати Олегом Степановичем Ткачуком, який з радістю поспілкувався з першокурсниками, дав їм настанови на майбутнє, а також висловив слова вдячності ректору КНТЕУ Анатолію Антоновичу Мазаракі за підготовку кваліфікованих юристів.

Презентація підручника «Медіація у професійній діяльності юриста»

  В Київському національному торговельно-економічному університеті відбулась презентація першого в Україні підручника «Медіація у професійній діяльності юриста», розробленого в рамках реалізації проекту Української академії медіації «Підтримка юридичних вищих навчальних закладів шляхом розроблення навчально-методичного забезпечення викладання дисциплін з медіації задля поліпшення якості юридичної освіти та сприяння ширшому застосуванню альтернативних механізмів вирішення спорів».

  29 листопада 2019 року університет радо зустрів гостей: вчених, викладачів, адвокатів, представників медіаторської спільноти. Захід проводився  за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 З вітальним словом до усіх присутніх звернулася завідувач кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права, рецензент зазначеного підручника Н.А.Мазаракі. Наталія Анатоліївна звернула увагу на нагальну необхідність впровадження альтернативних способів врегулювання спорів в Україні, а також на питання впровадження в освітній процес навчальних дисциплін цього напрямку.

  Модератор заходу та співавтор підручника доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права О.С.Можайкіна представила усіх співавторів, які приєдналися у цей день на презентацію.

    Керівник проекту, співавтор та редактор підручника, президент ГС «Українська академія медіації», адвокат, медіатор, к.ю.н., доцент, доцент кафедри господарського права та процесу Національного університету «Одеська юридична академія» Л.Д.Романадзе розповіла про основну ідею створення підручника, його структуру, змістовне наповнення та процес підготовки авторським колективом.

    До обговорення також долучилися співавтори: Наталія Ковалко, бізнес-медіатор, партнер Адвокатського об’єднання «WinnerLex», к.ю.н., доцент кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Марина Саєнко,  адвокат, бізнес-медіатор, керуючий партнер Адвокатського об‘єднання «Закон Перемоги»; Катерина Наровська, юрист, медіатор, супервізор, фасилітатор, тренер, Віце-президент ГО «Національна асоціація медіаторів України», партнер «SENSE 2 SENSE communication».

Під час урочистої події Л.Романадзе передала примірники підручника до бібліотеки КНТЕУ.

Правовий Брейн-Ринг

  Інтелектуальне змагання з міжнародного публічного та приватного права відбулося між студентами 2-го курсу ФМТП, 29 листопада 2019 року  у Київському національному торговельно-економічному університеті.

Захід організувала Гончаренко Олена Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права. Суддею був лаборант кафедри - Рибальченко Віктор Григорович.

   Участь взяли 12,13,14,15 та 16 групи. Студенти розділилися між собою на п’ять команд з шести учасників кожна. Також у роботі взяли участь: бухгалтер, який мав підраховувати бали команд, три аудитори, що слідкували за достовірністю підрахованих даних, контролери, пильно слідкуючі за чесністю кожної з команд та фотографи, які документували  весь  творчий процес. 

   Першим завданням для студентів було обрати капітана, який мав відстоювати позицію команди перед суддею та придумати назву команди. Учасники в цьому питанні були дуже креативні та вигадали дотепні назви, такі як «Красунчики», «ЄС (Європейський союз)»,«Перше місце», «ОПЗЖ» та «Персона грата».

  Правовий брейн-ринг з міжнародного публічного та приватного права відбувся у три етапи.  Перший проводився у форматі «запитання-відповідь», кожна команда мала хутчіш підняти руку та оголосити свій варіант відповіді.

   Запеклі та напруженні бої проходили під час другого етапу, де кожен учасник команди мав можливість представити свої теоретичні знання у сфері міжнародного права шляхом пояснення певного юридичного терміну. Виникали труднощі щодо визначення, тому що  розповідь мала мати  саме правовий контекст. Деяким командам наші контролери та суддя не змогли зарахувати вислів.

Глибокі знання та вміння швидко їх проявити знадобилися на фінішній прямій. Командам-суперникам потрібно було згадати латинь, щоб охарактеризувати колізійні прив’язки. Усі команди були впевнені у своїй перемозі .та намагалися швидше відповідати на поставлені запитання. Їх наполегливості  та і завзятості можна було лише позаздрити. Попри велику кількість неправильних відповідей,, наші учасники не здавалися і продовжували пошук ідей.. Видалась досить спекотна боротьба за звання кращих знавців своєї справи. Команди-учасниці продемонстрували своє вміння працювати в команді, гарну пам’ять, увагу, активність. Але, врешті-решт, перемогу отримала команда «Персона грата» з відривом у 10 балів. 

    Насолоду у змаганні отримали всі. Ось деякі коментарі учасників:

  • «Гра була цікава,  тому що  ми не знали, які будуть завдання. Особливо мені сподобалося  пояснення юридичних термінів. Дякую викладачеві за таку можливість підсумувати знання цікавим способом »
  • «Пізнавальні змагання ще більше зацікавили мене у вивчені даної дисципліни»
  •  «Для мене ця гра, одна з тих, що об’єднує групи і допомагає друзям знайти одне одного»
  • «Я вважаю, такий формат це один із найефективнішою методів вивчення предмету. Особливо з таким складним теоретичним навантаженням у сфері міжнародного права»

Отже, ніхто не залишився без цілком заслужених подяк за участь та виявлену жагу до перемоги.

«Обережно: трудовий конфлікт»

   Доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права О.С. Можайкіна разом зі студентами 1 курсу магістратури (Факультет міжнародної торгівлі та права, спеціальність «Право»): Вікторія Колесник, Катерина Ручка та Назар Самсоненко організували і провели медіаційну панораму на тему: «Обережно: трудовий конфлікт».

   Захід відбувся 28 листопада 2019 р. в рамках Всеукраїнського тижня права та за підтримки і сприяння завідувача кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Н.А. Мазаракі, а також заступника декана з навчальної роботи О.О.Коренюк та заступника декана з навчально-виховної роботи Ю.А. Гончарової (ФМТП). Студенти та викладачі, які були присутніми на медіаційній панорамі мали змогу побачити як медіація відбувається на практиці. Для повного розуміння переговорного процесу здійснювалося коментування усіх його етапів та окремих технік, які використовував медіатор.

   Надзвичайно приємною несподіванкою для учасників стали подарунки-футболки із написом «KNUTE mediation team», які вручила завідувач кафедри Н.А. Мазаракі. Варто відмітити, що студенти Вікторія Колесник, Катерина Ручка, Назар Самсоненко та тренер О.С.Можайкіна наразі проводять підготовку до Всеукраїнських студентських змагань з ефективного вирішення спорів 2020. То ж отримані подарунки стануть символами команди КНТЕУ на змаганнях.

Методологічний семінар

«Гендерний аспект у медіації та миробудівництві в навчальних програмах закладів вищої освіти»

   За ініціативи Національної асоціації медіаторів України 27 листопада 2019 р. в Київському національному торговельно-економічному університеті пройшов методологічний семінар на тему: «Гендерний аспект у медіації та миро будівництві в навчальних програмах закладів вищої освіти».

   В заході взяли участь завідувач кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Н.А.Мазаракі та доц. О.С. Можайкіна, а також студенти Правничого клубу факультету міжнародної торгівлі та права.

    З вітальним словом до всіх учасників звернулася завідувач кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Н.А.Мазаракі, яка зазначила про важливість впровадження медіації в Україні та необхідність обговорення в науковій спільноті усіх аспектів, що стосуються зазначеного альтернативного способу врегулювання конфліктів.

     Доц. О.С.Можайкіна наголосила на необхідності проведення широкої просвітницької роботи з метою популяризації медіації, а також звернула увагу на основні принципи медіації, які забезпечують ефективність ведення конструктивних переговорів.

   Одеська обласна група медіаторів на чолі з Інною Терещенко підготували для всіх учасників сувеніри-смаколики, які символізували медіацію.

Екскурсія до Конституційного Суду України

    «Я хочу тут працювати!» – з такою фразою виходила з приміщення Конституційного Суду України одна із студенток КНТЕУ.

 20 листопада 2019 року відзначається 30-та річниця прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини. З цієї нагоди 22 листопада викладачами кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Лисенко Юлією Олександрівною та Коренюк Ольгою Олександрівною для студентів-правників було організовано екскурсію до Конституційного Суду України. Під час заходу працівники Секретаріату Суду ознайомили з історією становлення органу конституційної юрисдикції, повноваженнями, діяльністю Конституційного Суду України, роботою структурних підрозділів Секретаріату Суду. Студенти мали змогу відвідати зали засідань Великої палати і Сенату Суду, Бібліотечний комплекс, Архів, прес-центр та оглянули музейну експозицію.

Підручник з медіації

  Вийшов друком перший в Україні підручник для правників «Медіація у професійній діяльності юриста», розроблений в рамках реалізації проекту Української академії медіації «Підтримка юридичних вищих навчальних закладів шляхом розроблення навчально-методичного забезпечення викладання дисциплін з медіації задля поліпшення якості юридичної освіти та сприяння ширшому застосуванню альтернативних механізмів вирішення спорів», що реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

   До підготовки підручника залучено вчених, адвокатів, суддів, нотаріусів з різних регіонів України. У складі авторського колективу є також доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Київського національного торговельно-економічного університету Можайкіна О.С. Рецензентом видання виступила завідувач кафедрою Мазаракі Н.А.

Екскурсія до Верховної Ради України

   Студенти 1 курсу  Київського національного торговельно-економічного університету факультету міжнародної торгівлі і права разом із наставником 13 групи к.ю.н., доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Ільченко Г.О. відвідали 8 листопада 2019 року Верховну Раду України.

    Під час екскурсії відбулося знайомство з історією і сьогоденням українського парламентаризму, архітектурними особливостями будинку пленарних засідань Верховної Ради України. Студенти пройшлися кулуарами 1 та 2 поверхів з реліквіями - почесними порталами Прапора Незалежності України, Акту проголошення незалежності України та Конституції України, картиною «Державотворення» та постійною експозицією Музею українського парламентаризму. З гостьової ложі відбулося знайомство із залою пленарних засідань, в якій відбувається розміщення політичних фракцій і груп.  

   І, по традиції, було зроблено ряд фото з державними реліквіями, які будуть нагадувати молоді про непросту історію здобуття незалежності України.

Підготовка до студентських змагань з ефективного вирішення спорів

   Координатор проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Національною асоціацією медіаторів України в рамках проекту «Діалог заради реформ і суспільного єднання в Україні» організовують змагання з ефективного вирішення спорів серед студентів закладів вищої освіти.

     На участь у змаганнях було подано 44 заявки. Серед 16 команд, відібраних організаційним комітетом, є команда студентів Київського національного торговельно-економічного університету разом з тренером доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права ФМТП Можайкіною О.С.

     06.11.2019 – 08.11.2019 р. організаційний комітет проводив тренінг для тренерів, в якому взяла участь доц.Можайкіна О.С. На заході обговорювалися ключові організаційні питання проведення змагань, а також його правила; з’ясовувалися критерії оцінювання студентів, а також основні компетентності, якими мають володіти і продемонструвати команди-учасники.

Відкрита лекція

   На запрошення кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права 04 листопада 2019 року відбулася відкрита лекція Дорохіної Юлії Анатоліївни, д.ю.н., доцента, помічника судді Верховного Суду України на тему: «Захист власності в умовах глобалізаційних процесів». Зустріч пройшла у форматі діалогу, під час якого студенти дізналися цікаві  факти з проблемних питань захисту власності в Україні у різні історичні періоди, а також сучасний стан законодавства щодо захисту власності в умовах глобалізаційних процесів. Наводилися приклади правопорушень проти власності в різних країнах, порівнювалося відношення громадян України та громадян інших держав до приватної власності. Так, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та Конституція України гарантують, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. В усіх демократичних країнах світу право власності є першочерговим правом, яке захищається державою після природних прав людини. Наголошувалося, що в Україні органи влади не завжди діють ефективно щодо реагування на порушення права власності, а суди виносять рішення з порушенням норм права, які не тільки не захищають, а навпаки припиняють право власності у громадян та юридичних осіб. Підсумовуючи, Юлія Анатоліївна наголосила, що захист і охорона власності мають бути однією з найголовніших функцій держави.

День відкритих дверей

   Викладачі кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права доц. Можайкіна О.С.,  к.ю.н. Коренюк О.О., к.ю.н. Погарченко Т.В.  взяли участь у Дні відкритих дверей Київського національного торговельно-економічного університету, який відбувся 26 жовтня 2019 року.

   Присутні отримали вичерпну інформацію на актуальні питання та ознайомилися з  переліком спеціальностей (спеціалізацій) за освітніми ступенями, підготовка за якими здійснюється в КНТЕУ; проєктом переліку конкурсних предметів у сертифікаті ЗНО на відкриті (бюджет, контракт) та небюджетні (тільки контракт) конкурсні пропозиції; переліком документів необхідних для вступу, умовами проживання; особливостями навчального процесу та культурного дозвілля студентів тощо.

  В рамках заходу доц. Можайкіна О.С. провела майстер-клас «Медіація. Від конфлікту до діалогу». Учасниками стали не тільки абітурієнти, а й їхні батьки, які із захопленням виконували вправи, відповідали на питання та спільно обговорювали можливість використання медіації в різних сферах життя.

Круглий стіл «Медіація – виклик сучасності»

   Господарський суд міста Києва організував і провів круглий стіл на тему: «Медіація – виклик сучасності». Метою заходу було обговорення питань щодо ефективного законодавчого регулювання інституту медіації в Україні, проблем його становлення, розвитку позасудової та судової моделей медіації, а також перспектив їх запровадження.

  На заході, який відбувся 24 жовтня 2019 року, взяли участь викладачі кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Київського національного торговельно-економічного університету проф. Н.А.Мазаракі та доц. О.С.Можайкіна.

    Завідувач кафедрою Н.А.Мазаракі виступила з доповіддю на тему: «Імплементація сінгапурської Конвенції: пошук оптимального рішення».

  Круглий стіл показав неабияку зацікавленість суддів, адвокатів, медіаторів до пошуку шляхів співпраці щодо впровадження та розвитку медіації в Україні.

Екскурсія до Національного банку України

   22 жовтня 2019 р. старший викладач Погарченко Тетяна Віталіївна разом зі студентами 12 групи 3 курсу і 6 групи 2 курсу ФМТП відвідали оглядову екскурсію до Національного банку України "Історія  грошового обігу, пам'ятні монети України та історія українського центробанку".

   Під час екскурсії студенти довідалися чимало цікавих фактів з історії грошового обігу і ознайомилися з експонатами музею грошей.

Екскурсія до Верховної Ради України

  21 жовтня 2019 року відбулася екскурсія студентів КНТЕУ до Верховної Ради України, організованою доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права  Микитенко Л.А.

   На екскурсії, студентам випала нагода дізнатися багато цікавих фактів з історії та сьогодення головного будинку Верховної Ради України, а також ознайомитися з унікальними речами та приміщеннями:

·       національною реліквією - Прапором Незалежності, який народні депутати першого демократичного скликання внесли до сесійної зали Верховної Ради України 24 серпня 1991 року;

·       балконом сесійної зали, в якій ухвалюються закони України;

·       картинами, які прикрашають стіни приміщень уряду;

·       знаменитими кулуарами Верховної Ради;

·       4-тонною люстрою, яка має 76 енергозберігаючих лампочок;

·       конференц-залом.

Третій щорічний круглий стіл студентів на тему: «Реформи законодавства в умовах євроінтеграції»

  15 жовтня 2019 року кафедра міжнародного приватного, комерційного та цивільного права факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ провела третій щорічний круглий стіл студентів на тему: «Реформи законодавства в умовах євроінтеграції». Круглий стіл був присвячений узагальненню наслідків проведених реформ законодавства в умовах євроінтеграції, висвітленню позитивних та негативних аспектів проведення реформ законодавства в умовах євроінтеграції, систематизації вітчизняного та зарубіжного досвіду в подоланні економіко-правових суперечностей розвитку галузей економіки, що були реформовані.

     Загальне керівництво в організації проведення круглого столу здійснювалось завідувачем кафедри Мазаракі Н.А. та доцентом кафедри Нескородженою Л.Л.

    Під час проведення Круглого столу учасниками були представлені наукові доповіді, присвячені його тематиці. Зокрема, в доповідях були розкриті питання електронної комерції, електронного правосуддя, правового регулювання штучного інтелекту, проведення судових засідань в режимі відео конференції, адвокатської монополії, впливу судової практики на порядок ведення господарської діяльності.

    Всі учасники круглого столу прийняли активну участь в обговоренні наукових доповідей. За результатами круглого столу були нагороджені грамотами як кращі доповідачі Рибаков О.Д., Темник Х.Я., Чумаченко А.Є. та Ковтун Т. К.

Представник КНТЕУ на презентації енциклопедії міжнародного права

  В Інституті держави і права імені В. М. Корецького 8 жовтня 2019 р. відбулася презентація «Енциклопедії міжнародного права» в 3-х томах. За загальною редакцією Ю.С. Шемшученка та В.Н. Денисова. На цьому урочистому заході були присутні знані науковці та практикуючі юристи-міжнародники України. 

  Доцент кафедри міжнародного, приватного, комерційного та цивільного права Гончарова Юлія Анатоліївна відвідала цей урочистий захід. Відзначимо, що Енциклопедія міжнародного права — перше в Україні тритомне видання, яке є систематизованим зводом знань про відповідну правову систему. 

Вітаємо весь колектив авторів із цією видатною подією!  

Квест з медіації

   07 жовтня 2019 р. доц. Можайкіна О.С. провела квест з медіації зі студентами 1 курсу магістратури.

   Холодна погода не стала на заваді пошуку студентами пунктів призначення та вирішення творчих завдань з медіації. Для виконання завдань, студентам знадобилася неабияка креативність і творчий підхід. Потрібно було не лише показати свої знання основних понять з медіації, а й виявити оригінальність у візуалізації.

   Завершальне завдання було спрямовано на згуртованість роботи команд, які повинні були намалювати смайликів за допомогою спеціального пристрою.

   Основним гаслом квесту став вислів Нельсона Мандели: «Якщо ви хочете укласти мир з вашим ворогом, то вам доведеться співпрацювати з вашим ворогом. Тоді він стане вашим партнером».

Всеукраїнський конкурс «Адвокат року»

   Багато років поспіль Асоціація адвокатів України проводить Всеукраїнський незалежний конкурс «Адвокат року», який має на меті оцінити успіхи та практику адвокатів, проаналізувати здобутки за останній рік та за допомогою відкритого публічного онлайн голосування виокремити кращих представників професії.

04 жовтня 2019 року відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу «Адвокат року 2019».

    В номінації «Кращий юрист-науковець» в цьому році переможцем стала кандидат психологічних наук, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Можайкіна О.С.

    Організатори конкурсу зазначили, що правове поле країни залежить від кожного учасника, а тому важливо ділитися досвідом, набутим за рік кропіткої праці з колегами. Адже сама оцінка успіхів та значущості практики адвокатів, аналіз здобутків за останній рік допомагають усвідомити вектор розвитку в країні та виокремити кращих представників професії.

Екскурсія до Шостого апеляційного адміністративного суду

   04 жовтня 2019 р. доц. Можайкіна О.С. разом зі студентами 3 курсу (13 група) відвідали Шостий адміністративний апеляційний суд.

   Під час екскурсії студентів ознайомили зі структурою суду, особливостями розгляду справ, а також з усією судовою системою України. Під час ознайомчої лекції можна було ознайомитися з процесуальними документами та специфікою їх складання.

     Родзинкою стало проведення інтерактивної гри, до якої із захопленням долучилися усі присутні.

День відкритих дверей КНТЕУ  

 28 вересня 2019 року викладачі кафедри Гончарова Ю.А., Зелениця І.М., Коренюк О.О. та Тищенко Ю.В взяли участь у Дні відкритих дверей КНТЕУ. Відповідальні за профорієнтацію на кафедрі зустрічали гостей університету, ознайомлювали з переліком спеціальностей та спеціалізацій на факультеті міжнародної торгівлі і права, конкурсних предметів, умовами участі у конкурсному відборі.

  Тищенко Ю.В. було проведено екскурсію з абітурієнтами та їх батьками по університету. Гості побачили навчально-спортивну базу КНТЕУ, гуртожиток, затишні заклади харчування. Також, було відвідано майстер-класи «Міжнародна система SWIFT: просто про складні речі», «Data science and digital economics», «Безпечна подорож». Гості ділилися позитивними емоціями та подякували організаторам та учасникам Дня відкритих дверей університету.

Відкрита лекція

    26 вересня 2019 року на запрошення кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права відбулася відкрита лекція з Опанасюк Тетяною Іванівною, заступником начальника управління – начальником відділу правової експертизи Юридичного управління Державної судової  адміністрації на тему: «Судове адміністрування в Україні та за її межами». Зустріч пройшла у форматі діалогу, під час якого студенти дізналися цікаві  факти з проблемних питань судового адміністрування, про правовий статус судового адміністратора, функції судового адміністратора, про співпрацю судового адміністратора та суддів. Тетяна Іванівна наголосила, що судове адміністрування отримує все ширше визнання як система практичних знань, в основі якої – серйозне теоретичне підґрунтя.

Профорієнтаційна робота кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права

   В результаті плідного співробітництва в галузі навчальної, методичної роботи, початкової професійної підготовки, розвитку здібностей у дітей, за сприяння доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. між Київським національним торговельно-економічним університетом та Спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури № 260 м. Києва, в особі директора Карпенко Вікторії Михайлівни 23 вересня 2019 року було укладено договір, предметом якого стала професійна орієнтація, пошук талановитої молоді, довузівська професійна підготовка учнів до вступу у Київський національний торговельно-економічний університет.

Бажаємо майбутнім абітурієнтам успіхів у зовнішньому незалежному оцінюванні знань та вдалого вибору професійної освіти, здобуття якої забезпечить кваліфікований колектив КНТЕУ!  

Студентка ФМТП на міжнародній науково-практичній конференції з міжнародного комерційного арбітражу у Лондоні

    20 вересня 2019 року Оксана Когут, студентка факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету за спеціалызація "Цивільне право і процес", взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій тематиці арбітражу, яка відбулась в міжнародній юридичній компанії Withers LLP у Лондоні.

       Оксана є членом Young ICCA - International Council for Commercial Arbitration -  всесвітньої арбітражної організації для молодих практиків, яка створена в 2010 році. Вона спрямована на забезпечення доступу молодих фахівців, зацікавлених у вирішенні суперечок, до міжнародної арбітражної спільноти; використанню арбітражу та інших форм вирішення суперечок шляхом впровадження в практику арбітражу нових ідей з усіх куточків земної кулі. Учасниками можуть брати студенти юридичних факультетів, викладачі та юні практики віком до 40 років. 

    Конференція складалася з двох панелей. Перша частина була присвячена питанням  реституції мистецтв та права культурної власності, а також арбітражу з мистецьких спорів. Друга панель стосувалася міжнародних арбітражних спорів, де юристи з різних юрисдикцій поділились своїм унікальним досвідом. Зокрема:  Ms Ghaliya, Al-lamki, UNESCO, Paris, Ms Sandrine Giroud, Lalive, Geneva, Ms Morgane Fouquet-Lapar, ICOM, Paris, Ms Patricia Dias Mendes, PLMJ, Lisbon, Ms Eleni Polycarpou, Withers LLP, London, Ms Francesca Mazza, German Arbitration Institute (DIS), Bonn, Mr Stan Putter, Court of Arbitration for Art, The Hague, Ms Marion Paris, Lévy Kaufmann-Kohler, Geneva.

    Процедура відбору учасників складалася з надсилання мотиваційного листа та супроводжуючих документів англійською мовою. Під керівництвом кандидата юридичних наук, Гончаренко Олени Миколаївни, Оксана Когут працює над тематикою України як суб'єкта міжнародного комерційного арбітражу, тому участь у цьому заході стала для студентки вдалою інвестицією у її наукові інтереси.

Разом із випускником КНТЕУ до нових вершин: набір до команди юристів-початківців

  Богдан Бонь, найкращий випускник ФМТП 2018 року, а зараз асоційований партнер міжнародної юридичної компанії "Dentons", повернувся в стiни Alma Mater з чудовою ініціативою - створити команду для участі в конкурсі з міжнародного права - "Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition".

   17 вересня 2019 року за організаційної підтримки Правничого клубу КНТЕУ та кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права пан Богдан провів зустріч зі студентами правничих спеціальностей.

    Сподiваємось, що ця зустрiч стане ще одним кроком студентiв КНТЕУ до нових наукових перемог. Щиро вдячні Богдану за підтримку та допомогу у творенні майбутніх зірок юриспруденції.

    Бути mooter-ом надзвичайно цікаво, студенти-юристи, приєднуйтесь до команди КНТЕУ! Будьте з кращими – ставайте кращими!

За детальною інформацією звертатися до голови Правничого клубу КНТЕУ Анастасії Ратковської (конт. тел: +380636702533; e-mail: ratkovskaya11@gmail.com). 

Профорієнтаційна робота кафедри

     В рамках профорієнтаційної роботи доцентом кафедри Тищенко Ю.В. на початку нового навчального року було налагоджено зв’язки із деякими навчальними закладами міста Києва. Зокрема, проведені зустрічі із заступником директора з виховної роботи спеціалізованої школи з поглибленим вивченням української мови та літератури № 220 Щербиною І.В., заступником директора з виховної роботи ліцею № 227 ім. М.М. Громова Козловою І.В., заступником директора з виховної роботи спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 220 Козак О.П.

   З адміністрацію навчальних закладів було проведено бесіди щодо перспектив співпраці з КНТЕУ, залучення учнів до професійної орієнтації, можливість здійснення підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання через Центр підготовки до ЗНО на базі нашого університету, запрошено учнів 10-х і 11-х класів, їх батьків та вчителів відвідати День відкритих дверей КНТЕУ, що планується на 28 вересня 2019 року.   

Круглий стіл-презентація «Основних засад навчання базовим навичкам медіатора»

   06 вересня 2019 р. доц. кафедри, адвокат, медіатор О.С. Можайкіна взяла участь у роботі круглого столу-презентації документу «Основні засади навчання базовим навичкам медіатора».

    Захід проводився в рамках проекту «Забезпечення якості послуг медіації шляхом стандартизації вимог до базового навчання медіаторів», що реалізується Громадською організацією «Національна асоціація медіаторів України» за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя».

Кваліфікаційний іспит

18, 19 червня 2019 року студенти 4 курсу спеціалізацій "Комерційне право" та"Цивільне право і процес" складали  кваліфікаційний екзамен. Працювали 2 комісії - №41 і №44. 

За результатами екзамену студенти одержали наступні оцінки: 60-74 - 21студент, 75-89 -  35, 90-100 - 12, в тому числі 7 студентів - з відзнакою. 

Всі студенти склали кваліфікаційний екзамен на належному рівні і показали вміння аналізувати нормативно-правові акти  та застосовувати їх при вирішенні творчих задач.

KNUTErun

   06 червня 2019 року о 08:45 на центральній площі біля фонтану відбулося відкриття легкоатлетичного забігу KNUTErun, о 9:00 у парку Кіото - старт легкоатлетичного забігу KNUTErun (1 миля).

  Кафедру міжнародного приватного, комерційного та цивільного права на цьому заході представили декан ФМТП, к.ю.н., доц. Пальчук П.М., заступник декана, старший викладач  Коренюк О.О., к.ю.н., старший викладач Ільченко Г.О

Ольга Олександрівна Коренюк посіла почесне 3 місце серед співробітників КНТЕУ! Вітаємо та  бажаємо наступних звершень!

Команда ФМТП КНТЕУ зайняла III місце у The ELSA Ukraine Moot Court Competition on WTO Law

(Національних судових змаганнях з права СОТ)!  

Команда ФМТП КНТЕУ «Persona grata» у складі: Кузьменюк Анни (4 курс), Храпіцької Тамари (4 курс), взяла участь у других Національних судових змаганнях з права СОТ.

У цьому році команда пройшла до фіналу та зайняла III місце, поступившись лише представникам Київського інституту міжнародних відносин та Києво-Могилянської академії.

Судові змагання спрямовані на підвищення стандартів розвитку практичного навчання та покращення професійних знань і навичок студентів-правників у сфері права Світової організацій торгівлі. Командам була надана фабула справи щодо якої відбулися раунди як у якості позивача так і відповідача.

Студенти здобули унікальний досвід змагань та отримали практичні навички захисту інтересів держави у арбітражі СОТ.

Участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді з   "Міжнародного права (приватного, публічного)"

15-16 травня 2019 року відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з  навчальної дисципліни "Міжнародне право (приватне, публічне)".   

Олімпіада складалася з двох етапів: комп'ютерного тестування (100 балів) та вирішення ситуативних задач (так, званих "кейсів") (100 балів).  На комп'ютерне тестування, яке складалося із 100 тестів, було відведено 90 хв. На розв'язання кейсів (яких, до речі було два: з міжнародного гуманітарного права та зобов’язальних відносин) відводилось 120 хв. і, що найголовніше, надавалися усі необхідні міжнародні договори. 

Київський національний торговельно-економічний університет на Олімпіаді представляли студентки 3-го курсу ФМТП Світлана Іванисько, Марина Іржова та Марія Грабовська

Світлана Іванисько увійшла у першу десятку за кількістю балів (більше 50 учасників). Усіх учасників нагороджено Сертифікатами.

Тренінг "Thiking out of the box"

  14 травня 2019 року асистент кафедри міжнародного приватного,  комерційного та цивільного права, к.ю.н. Погарченко Т.В. разом з викладачами інших кафедр пройшли тренінг "Thiking out of the box" від компанії Lifecell. Тренінг провела Анастасія Тагільцева.

Іноді дуже корисно виходити з зони комфорту та починати думати нестандартно! Тренінг "Креативне мислення" від компанії  Lifecell це можливість "прокачати мозок" та згенерувати нові ідеї.

СТУДЕНТКА ФМТП ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ФІНАЛІ

ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ З ПРАВА

 19 квітня 2019 року студентка 1-го курсу магістратури ФМТП Когут Оксана взяла участь у другому турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з права. Фінал конкурсу відбувся в Національному університеті «Одеська юридична академія».

  Студентка успішно захистила роботу на тему: «Поняття земельної правоздатності та дієздатності іноземців та осіб без громадянства», яка була виконана під науковим керівництвом кандидата юридичних наук, доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права, Гончаренко Олени Миколаївни.

Тренінг "Розвиток навичок Soft skills"

    11 квітня 2019 року за ініціативи старшого викладача кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права, к.ю.н. Колотілової І.О. відбувся тренінг для студентів 4 курсу ФМТП спеціальності "Право".  Тренінг провели адвокати Тамара Бугаєць та Ілона Колотілова.

     Один із найрозповсюджених коментарів адвокатів майбутнього після тренінгів Програми: "Дивно, а чому нас цьому не вчили в універсітетах? Це ж так потрібно в роботі правника!". Тому все частіше адвокатки та адвокати майбутнього проводять відкриті лекції для студентів, на яких діляться своїми знаннями та навичками. Мотитвовані студенти, конструктивні коментарі та запитання і, головне, - неймовірна включеність в процес!

Робота зі студентами

   8 квітня 2019 року асистент кафедри міжнародного приватного,  комерційного та цивільного права, к.ю.н.  Погарченко Тетяна Віталіївна відвідала студентів 6 групи 1 курсу ФМТП у гуртожитку №6 за вулицею Лобачевського, 23. Наставник провела зі студентами бесіду стосовно техніки безпеки у гуртожитку, здорового способу життя, застереження від вживання алкоголю, тютюну та наркотичних засобів.

Диплом кандидата юридичних наук

      За результатами засідання Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України від 5 березня 2019 року та на підставі наказу Міністерства від 5 березня 2019 року № 308 затверджено рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня кандидата юридичних наук старшому викладачу кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права   Погарченко Тетяні Віталіївні.

Вітаємо та бажаємо подальших наукових звершень!!!

День відкритих дверей

    6 квітня 2019 року в Київському національному торговельно-економічному університеті пройшов вже звичний День відкритих дверей, в якому  взяли участь викладачі кафедри Коротка Н.О., Погарченко Т.В. та Тищенко Ю.В. Відповідальні за профорієнтацію на кафедрі зустрічали гостей університету, надавали консультації щодо специфіки спеціалізацій  на факультеті міжнародної торгівлі і права, умовами участі у конкурсному відборі та умовами навчання в нашому університеті.

    Погарченко Т.В. та Тищенко Ю.В. було проведено екскурсії з абітурієнтами та їх батьками по університету. Гості побачили навчальні аудиторії, спортивну базу КНТЕУ, затишні заклади харчування, зокрема змогли пригоститися смаколиками в кафе «Венеція». Також, було відвідано майстер-класи «Безпечна подорож», «Стратегія особистого розвитку» тощо.

      Коротка Н.О. проводила для гостей майстер-клас «Професія юрист», де розкрила переваги та престиж роботи правника. Гості ділилися позитивними емоціями, дякували організаторам та учасникам Дня відкритих дверей університету та пообіцяли обов’язково повернутися до КНТЕУ!     

Майстер-клас «Медіація. Від конфлікту до діалогу»

    27 березня 2019 р. адвокат, медіатор, доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Можайкіна О.С. провела майстер-клас «Медіація. Від конфлікту до діалогу».

   Учасники тренінгу були ознайомлені з поняттям конфлікту та основними способами поведінки в конфлікті, способами вирішення конфлікту а також з поняттям медіації та її перевагами. 

   Майстер-клас супроводжувався практичними вправами, які були спрямовані на усвідомлення свого ставлення до конфлікту, розуміння своєї власної поведінки у конфлікті, а також демонстрували як формується драбина упереджень у свідомості людини.

  Відтак, всі учасники майстер-класу активно і зацікавлено брали участь в інтерактивному пізнанні переваг медіації, як альтернативного способу врегулювання конфлікту.  

Засідання Українського національного комітету

Міжнародної торгової палати

21 березня 2019 р. доц. Можайкіна О.С. взяла участь у засіданні правління Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine).

Велику увагу було зосереджено на питаннях розвитку і популяризації медіації, як одного з найефективніших позасудових способів врегулювання спорів.

Медіація має низку суттєвих переваг для врегулювання будь-яких конфліктів/спорів, в тому числі і у сфері бізнесу. Представники різних регіонів ICC Ukraine виявили велику зацікавленість у впровадженні медіації, яка допоможе суб’єктам підприємництва значно заощадити час, фінансові, репутаційні та інші ресурси.

Лекція на тему:

«Домашнє насильство: що потрібно знати та як допомогти в рамках цивільного процесу»

15.03.2019 року  студентам 12 і 13 груп 3 курсу ФМПТ спеціалізації «Право» на запрошення старшого викладача кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права  Колотілової І.О. в межах дисципліни «Цивільне процесуальне право» адвокатка, експертка у сфері захисту прав людини Анна Саєнко роз’яснила суть обмежувального припису як новели Цивільного процесуального кодексу України, підстави для звернення до суду та детально зупинилася на умовах його застосування на практиці.

Лектор пояснила студентам суть понять домашнього насильства та насильства в цілому,  виділила та проаналізувала види насильства та основні ознаки, які свідчать про його наявність. Разом зі студентами було розвінчано основні стереотипи з вказаних питань, які існують у сучасному суспільстві. Особливу увагу Анна Саєнко звернула на механізми та напрямки роботи юристів у справах, які мають ознаки наявності домашнього насильства. 

«Кіпр: європейська юрисдикція для українського бізнесу»

14 березня 2019 року студенти факультету міжнародної торгівлі та права денної форми навчання групи (ОС “Магістр”, спеціалізація “Цивільне право і процес”) разом з к.ю.н., старшим викладачем кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Ільченко Г.О. відвідали семінар на тему «Кіпр: європейська юрисдикція для українського бізнесу» на базі освітньої платформи Legal High School.

Модератором заходу виступив Олексій Кот, керуючий партнер Antika Law Firm, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, д.ю.н. Спікерами були Сергій Корнієнко, партнер Antika Law Firm, та Ірина Попова, керуючий директор Vizus Consulting Group (Cyprus).

Відвідувачі заходу ознайомилися з останніми змінами у законодавстві Республіки Кіпр, які направлені на залучення іноземних інвестицій в економіку республіки та отримання громадянства інвесторами. Окремо було розглянуто особливості відкриття банківських рахунків юридичним особам, які планують здійснювати підприємницьку діяльність безпосередньо на території цієї країни.

Тематика заходу передбачала комплексне охоплення багатьох тем передбачених дисциплінами, які вивчаються студентами у магістратурі, а також можливість поспілкуватися з практиками, що, безумовно, є важливою складовою навчального процесу. 

КВЕСТ «SMART СПОЖИВАЧ, БУДЬ ПИЛЬНИМ, ПРОДАВЕЦЬ, БУДЬ ПРАВОСВІДОМИМ»

В КНТЕУ студенти об’єднали свої зусилля для визначення та реалізації своїх споживацьких прав!

В рамках ХІ Консумерського фестивалю «Час діяти!», який цього року проходить в КНТЕУ під гаслом Consumers International «Цифровий світ: СМАРТ-товари, яким довіряють», викладачами кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права к.ю.н., доц. Микитенко Л.А. та ст. викладачем Коренюк О.О. було проведено пізнавальний квест «SMART СПОЖИВАЧ, БУДЬ ПИЛЬНИМ, ПРОДАВЕЦЬ, БУДЬ ПРАВОСВІДОМИМ». Дві команди студентів-правників в процесі вирішення цікавих і захопливих завдань довели, що знають свої права та вміють їх відстоювати!.

Студенти продемонстрували не лише обізнаність у теоретичних питаннях, а й змогли практично застосувати свої знання, проходячи всі етапи квесту. Особливо запам’ятався учасникам процес визначення разом з представниками музею підробок Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством оригінальної продукції серед фальсифікованої.

Всеукраїнська науково-практична конференція студентів «Геоекономічні та політико-правові виклики структурній перебудові міжнародних зв’язків України»: засідання дискусійних платформ

06 березня 2019 року кафедрою міжнародного приватного, комерційного та цивільного права було проведена робота дискусійної платформи № 5 «Правове регулювання комерційних відносин» у рамках III Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів «Геоекономічні та політико-правові виклики структурній перебудові міжнародних зв’язків України». Керівник секції Гончаренко О.М. к.ю.н., доц.

На засіданні платформи були обговорені такі теми: визнання та виконання рішень міжнародних комерційних арбітражів; організаційно-правові засади демонтажу тимчасових споруд; захист прав інтелектуальної власності при створенні START-UP; криза легітимності при вирішенні міжнародних інвестиційних спорів та інші.

ДИПЛОМИ ОТРИМАЛИ:

Дипломи 1 ступеня
ІВАНИСЬКО Світлана Олександрівна студентка 3 курсу ОС «бакалавр» Київського національного торговельно-економічного університету

БАБАДЖАНЯН Гаяне Бабаджанянівна студентка 1 курсу ОС «магістр» Київського національного торговельно-економічного університету

Дипломи 2 ступеня

КУЧЕРЯВЕНКО Сергій Сергійович студент 1 курсу ОС «магістр» Київського національного торговельно-економічного університету

КОВАЛЕНКО Ксенія Володимирівна студентка 2 курсу ОС «бакалавр» Київського національного торговельно-економічного університету

Дипломи 3 ступеня

МОГІЛЬ Олександра Андріївна студентка 2 курсу ОС «бакалавр» Київського національного торговельно-економічного університету

САМУСЬ Віталій Станіславович 4 курс ОС «бакалавр» Київського національного торговельно-економічного університету

ГЕРМАН Анна Ігорович студентка 2 курсу ОС «бакалавр» Київського національного торговельно-економічного університету

Всеукраїнська студентська олімпіада з навчальної дисципліни «Міжнародне право (публічне, приватне)»: перший етап

06 березня 2019 року на факультеті міжнародної торгівлі та права кафедрою міжнародного приватного, комерційного та цивільного права був проведений перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Міжнародне право (публічне, приватне)».

У відбірковому турі, який проводився у формі тестування, узяли участі студенти спеціальностей «право» та «міжнародне право».

ПЕРЕМОЖЦЯМИ першого туру стали:

1. Грабовська Марія Ігорівна 3 курс 18 група ФМТП

2. Іванисько Світлана Олександрівна 3 курс 18 група ФМТП

3. Іржова Марина Анріївна 3 курс 18 група ФМТП.

Студентки будуть представляти КНТЕУ у ІІ етапі, який відбудеться на початку травня 2019 року в Університеті «КРОК».

«English Law and Legal Skills»

5-6 березня 2019 року старший викладач кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права к.ю.н. Ільченко Г. продовжила підвищення кваліфікації в межах річної англомовної програми «English Law and Legal Skills»

Дана програма з англійського права та правничих навичок розрахована на правників і реалізована завдяки співпраці Центру британського права та Школи права УКУ/UCU (British Law Centre та освітньої фундації Juris Angliae Scientia).

Протягом першого дня разом зі спікером Dr Steve Terrett (Qualified barrister. Specialises in corporate and IP law) було розглянуто особливості substantive tort law, а саме приділено увагу establishing a dury of care in negligence, the purpose and policy of tort, practitioner’s guide to nervous shock.

Другий день було присвячено складенню проекту контракту відповідно до англійського права. Nick Fletcher та Rafal Zakrzewski, практикуючи юристи Clifford Chance, провели workshop з детальним аналізом всіх умов договору.

Міжнародне стажування

З 04.02. 2019 року по 22.02. 2019 року доцент кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права к.ю.н.,доцент Нескороджена Л.Л, проходила міжнародне стажування в Економічному Університеті в Кракові, Республіка Польща. Програма стажування складалась із 3 модулів:

Модуль 1. Новітні та інноваційні методи викладання. Проходив дистанційно з 4 по 8 лютого 2019 р. у формі онлайн лекцій.

Модуль 2. Система вищої освіти в Польщі. Проходив дистанційно з 11 по 15 лютого 2019 р. у формі онлайн лекцій.

Модуль 3. Система вищої освіти в Європі: окремі питання. Проходив безпосередньо в Економічному Університеті в Кракові з 20 по 22 лютого 2019 р.

Під час стажування провідними професорами та викладачами Економічного університету було прочитано ряд цікавих та змістовних лекцій, які стосувались новітніх та інноваційних методів навчання (організація дистанційного, змішаного навчання, застосування інформаційних технологій, гейміфікації в навчальному процесі), інтернаціоналізації системи вищої в Європі та Польщі, змін в законодавстві Польщі щодо вищої освіти, порядку сертифікації програм. Нескородженою Л.Л. була підготовлена індивідуальна робота «Новітні та інноваційні методи викладання  в праві». Також в межах  стажування Нескороджена Л.Л. взяла участь у міжнародній науковій конференції на тему «Інтернаціоналізація вищої освіти: потенційні переваги».

«10 кроків прокурора до подолання корупції»

22 лютого 2019 р. в прокуратурі м. Києва відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу студентських робіт на тему «10 кроків прокурора до подолання корупції».

Серед переможців конкурсу студенти 1 курсу магістратури ФМТП Г.Бабаджанян, О.Семенов та О.Когут (керівник доц. Можайкіна О.С.), які представили роботи у вигляді есе, презентації та вірша. Студенти розкрили своє бачення шляхів і способів подолання корупції в Україні та роль прокуратури у цій діяльності.

Конкурс проходив в рамках спільного наказу Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти і науки України «Про співпрацю та комунікацію між відомствами».

Профорієнтаційна робота 

19 лютого 2019 року доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. та студентами факультету міжнародної торгівлі та права в рамках профорієнтаційної роботи була проведена зустріч з учнями 11-го класу столичної Гімназії № 183.

Під час зустрічі було роз’яснено майбутнім абітурієнтам умови вступу та навчання в Київському торговельно-економічному університеті, повідомлено про наявність різних спеціальностей, здобуття яких забезпечує навчальний заклад.

Студенти 1-го курсу ФМТП поділилися з абітурієнтами своїми позитивними враженнями від навчання в нашому навчальному закладі, розповіли про дисципліни, що викладаються, про можливість розвивати не тільки навчальні, наукові здібності, а й творчі та спортивні.

Учнів було запрошено відвідати День відкритих дверей КНТЕУ, проведення якого планується на 2 березня та 25 травня 2019 року.

Майстер-клас «Медіація для адвокатів»

15 лютого 2019 р. доц. Можайкіна О.С. та доц. Мазаракі Н.А. взяли участь у майстер-класі «Медіація з адвокатами», яку проводив Френк Лейні, (медіатор Апеляційного Суду США Центру Медіації Північної Кароліни).

Захід зібрав спільноту медіаторів, адвокатів, науковців з Києва, Одеси, Харкова, Чернівців та інших міст України.

Френк Лейні є медіатором з 30-річним досвідом роботи, провів більше 4000 кейсів.

На заході було представлено особливості роботи медіатора з проблемними клієнтами та проблемними адвокатами. Визначено основну стратегію та тактику ведення переговорів і сприяння в діяльності адвокатів.

Особливу увагу звернено на ключові принципи медіації. За словами Френка Лейні: «Медіатор має бути нейтральним і сторони мають бачити його нейтральність».

Великий досвід США в галузі медіації надає можливості для розвитку цієї галузі в Україні.

День гостинності

14 лютого 2019 року доцентом кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. було проведено День гостинності із учнями 11-го класу Спеціалізованої школи № 239 з поглибленим вивченням німецької мови. Гості зустрілися з директором Центру профорієнтаційної роботи Ярошенко Л.В., яка розповіла про порядок вступу до КНТЕУ, перелік спеціальностей, приємні особливості та переваги навчання в нашому навчальному закладі. Учні побачили матеріальну, навчальну, спортивну та рекреаційну базу університету – відвідали лекційні аудиторії, бібліотеку, KNUTE HUB, кафе «Венеція», стали свідками святкового заходу, присвяченого Дню закоханих, який був влаштований студентами факультету міжнародної торгівлі і права. Бажаємо юним гостям, щоб в цей чудовий день КНТЕУ став їх любов’ю на все життя!

Робоча зустріч експертів з підготовки підручника

«Медіація у професійній діяльності юриста»

11-12 лютого 2019 р. доц. Можайкіна О.С. взяла участь в робочій зустрічі експертів з підготовки підручника «Медіація у професійній діяльності юриста» у м.Одеса.

Розробка підручника здійснюється за ініціативи Української академії медіації та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». До підготовки підручника залучено вчених, адвокатів, суддів, нотаріусів з різних регіонів України.

Під час зустрічі доц.Можайкіна презентувала досвід викладання медіації в КНТЕУ, ознайомила з програмою та специфікою викладання курсу.

Результатом спільної праці має стати підготовка першого в Україні підручника з медіації, видання якого планується на жовтень 2019 року.

Профорієнтаційна робота кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права

   В результаті плідного співробітництва в галузі навчальної, методичної роботи, початкової професійної підготовки, розвитку здібностей у дітей 6 лютого 2019 року за сприяння доцента кафедри міжнародного приватного, комерційного та цивільного права Тищенко Ю.В. між Київським національним торговельно-економічним університетом та Гімназією № 315 з поглибленим вивченням іноземних мов (м. Київ), яку представляв директор навчального закладу Бірюк Олександр Олексійович, було укладено договір, предметом якого стала професійна орієнтація, пошук талановитої молоді, довузівська професійна підготовка учнів до вступу у Київський національний торговельно-економічний університет.

Бажаємо майбутнім абітурієнтам Гімназії № 315 успіхів у зовнішньому незалежному оцінюванні знань та вдалого вибору професійної освіти, здобуття якої забезпечить кваліфікований колектив КНТЕУ!

День відкритих дверей

   Зимовим суботнім днем 2 лютого 2019 року викладачі кафедри Коренюк О.О., Погарченко Т.В. та Тищенко Ю.В взяли участь у Дні відкритих дверей КНТЕУ. Відповідальні за профорієнтацію на кафедрі зустрічали гостей університету, ознайомлювали з переліком спеціальностей та спеціалізацій на факультеті міжнародної торгівлі і права, конкурсних предметів, умовами участі у конкурсному відборі та умовами навчання в нашому університеті.

Погарченко Т.В. та Тищенко Ю.В. було проведено екскурсії з абітурієнтами та їх батьками по університету. Гості побачили навчально-спортивну базу КНТЕУ, затишні заклади харчування, гуртожиток № 2, де змогли ознайомитися із комфортними умовами проживання. Також, було відвідано майстер-класи «Картопляна фієрія», «Професія юрист» та майстер клас з туристичної діяльності. Гості ділилися позитивними емоціями, дякували організаторам та учасникам Дня відкритих дверей університету та пообіцяли обов’язково повернутися до КНТЕУ!     

12.01.2018
42265
4152
остання редакція 12.06.2020
42265