logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

У КНТЕУ святкували Міжнародний день рідної мови

Загальна інформація

Мова моя рідна,
Мова калинова,
Ти така прекрасна,
Ти така чудова.

Вікторія Купіна (ФОАІС)

Святкування Міжнародного дня рідної мови в Київському національному торговельно-економічному університеті вже стало доброю традицією. Нині в КНТЕУ навчається – 260 іноземних студентів із 25 країн світу. Перед початком урочистого концерту свою рідну культуру в холі Конгрес-центру презентували іноземні студенти – представники націй, що навчаються в університеті, а згодом вони здивували творчими номерами з автентичними нотками своїх народів.

Святковий захід відбувся 22 лютого та уособлював дружбу й взаємоповагу між націями, і вкотре довів, що щирі емоції однаково звучать на будь-якій мові. Студенти-іноземці патріотично представили культури своїх рідних країн завдяки власним талантам.

Ректор КНТЕУ Анатолій Антонович Мазаракі урочисто відкрив концертну програму й привітав усіх присутніх: "У світі налічується біля 6 тисяч мов, але так склалося, що щороку одна-дві мови зникають. У 1999 році ЮНЕСКО оголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови, а якщо дослівно - International Mother Language Day – День материнської мови. Тому для кожного з нас знання материнської рідної мови має велике значення, значення що проходить крізь усе життя. У нашому університеті навчаються та працюють представники більше 50-ти національностей, а це означає, що в нас дійсно інтернаціональний колектив. Тому щиро вітаю кожного з Міжнародним днем рідної мови, материнської мови!".

Після урочистого відкриття концертної програми за участь у мовно-літературних конкурсах міського рівня з української мови ректор нагородив дипломами студентів (Дмитревич Каріну, Кузьмич Яну, Ляшенко Дар’ю, Коцюру Ірину, Мохнюк Вікторію) та тих, хто отримав найкращий результат у написанні загальноуніверситетського диктанту з нагоди Міжнародного дня рідної мови (Волченко Софію та Волошину Марію).

Загалом іноземні та українські студенти у своїх творчих номерах представили такі країни: В'єтнам, Палестину, Францію, Азербайджан, Анголу, Кот-Д’Івуар, Марокко, Боснію та Герцеговину, Алжир, Китай та, звичайно ж, Україну.

З традиціями сходу, а саме В'єтнаму, представниця країни Фан Тхи познайомила глядачів дуже чуттєвою піснею рідною мовою. Палестину, яка є однією з найдавніших країн світу, дуже яскраво презентував Хазаал Хаді, гордо продемонструвавши національний палестинський танець. Романтичну Францію представив Тео Фернандез з інструментальною композицією. Сонячний Азербайджан представили Казимли Хікмет Сафар огли, Місірлі Місір Ільгар огли та Абдулаєв Аділ, які запалили глядачів традиційним азербайджанським танцем – лезгінкою. Африканську Анголу ми побачили в музичному номері Ешперадо Нзау Нзау Ортем Мані, який свій запальний настрій передав усім глядачам. Екзотичну африканську країну Кот-Д’Івуар представив Аджоку Хонлан Езешьєль, який зачитав вірш рідною мовою. Палку країну Марокко Ерраді Ельмехді вирішив презентувати, заспівавши пісню рідною мовою. Для презентації своєї країни – Боснії та Герцеговини – її представниця Хумо Ніна обрала вірш про патріотизм та любов до рідної землі. З особливостями культури та традицій Алжиру присутніх у залі познайомив Наіт Баха Юсеф палкою піснею про кохання. Особливості культури Китаю у своєму музичному концертному номері передала Юй Ціньчунь з піснею рідною мовою та тріо саксофоністів Ян Чжеюй, Лі Ічень, Яо Вень і чарівна Мен Яо з хореографічним номером.

Кульмінацією свята стало відео, у якому іноземні студенти зачитали українські вірші та зізнались у любові до КНТЕУ.

Неймовірний заряд позитиву та співдружності подарували учасники завершальним номером під композицію "Мова єднання", адже на сцені замайоріли прапори всіх талановитих учасників свята.

З Міжнародним днем рідної мови!

22.02.2018
42265
3388
остання редакція 02.06.2020
42265