logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

У КНТЕУ відбулася перша показова гра у форматі оксфордських дебатів

Загальна інформація

У КНТЕУ відбулась перша показова гра дебатного турніру, який організували студенти першого курсу ФМТП. Захід відбувся 13 березня та виявився надзвичайно цікавим та пізнавальним.

Що ж таке дебати? Це спеціально організований, чітко структурований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми для переконання третьої сторони. Саме для цього турніру було обрано формат оксфордських дебатів.

Оксфордські дебати – це соціально-психологічний тренінг, метод інтерактивного впливу. Це широкоформатний метод, який реалізується серед великої кількості осіб. Його принцип побудований на стародавніх традиціях британської Палати громад. До активної роботи залучається лише частина групи, яка чітко поділяється на дві команди, так званих, головних промовців. Усі інші учасники становлять публіку, роль якої є дуже обмеженою.

Певне провокаційне та зрозуміле формулювання тези розмежовує дві команди, які в дебатах називаються сторонами. Промовці, котрі захищають дискутовану тезу, є сторона пропозиції, ті, що виступають проти – сторона опозиції. Вони навчають учасників відстоювати погляди (навіть, ті, які їм не імпонують). Це тренінг, який вчить майстерності ораторського мистецтва, презентації, вміння структурованого, аргументованого викладу матеріалу, використання принципів невербальної комунікації, і що найважче – швидко відповідати на складні запитання. Дуже важливе попереднє вивчення теми, яка представляється на дискусію оксфордських дебатів. Саме цей метод цікаво та різносторонньо показує переваги та недоліки суперечливих аргументів, тверджень чи теорій. І хоча він вимагає чимало часу для ретельної підготовки кожного виступу, пошуку відповідної інформації, не всі учасники однаково залучені у цьому дійстві. 

Досвідчені дебатери, студенти ФМТП (Олексій Степанець, Валерія Шуль, Олександр Проскурнін, Дарина Лобода, Вячеслав Лисенко, Марк Воронцов, Катерина Троценко) презентували формат гри та як правильно формулювати, захищати та представляти свої думки, а в даній ситуації їхню позицію. Обидві команди, а саме пропозиція і опозиція, намагались довести свою правоту на тему "Технічний прогрес змінив наше життя в гіршу сторону". У сумі, шість спікерів намагались навести чітку лінію аргументації для переконання наших поважних глядачів, а також для шановних суддів, серед яких були: заступник декана ФМТП Банк Р. О., ст. викл. кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Корольков О. В., доц. кафедри загальноправових дисциплін Бондаренко Н. О., асист. кафердри міжнародного публічного права Іващенко Д. Є.   

Першу показову гру дебатів відвідали декан ФМТП Ладиченко К. І., заступник декана ФМТП Тесленко Н. О., зав. кафедри міжнародного публічного права Дешко Л. М.

За результатами показової гри голоси жюрі розподілились порівно, тому вирішальне слово було за глядачами, які віддали свій голос за опозицію. Тому, все таки команда опозиції успішно довела, що: "Технічний прогрес змінив наше життя на краще!". 

Слід зазначити, що саме на цьому заході, кожен мав змогу дізнатись усі подробиці та  долучитись до команди дебатерів, адже це тільки початок і попереду повноцінний дебатний турнір, який пройде в декілька етапів. 

РСС ФМТП започатковує традицію дебатів і пропонує долучитися всім факультетам! 

13.03.2018
42265
4591
остання редакція 18.03.2018
41100