logo
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
logo
Кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки
img

Спеціальність "Інженерія програмного забезпечення" ОС "бакалавр"

інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки

«Інженерія програмного забезпечення» (software engineering) – перспективна спеціальність визначена потребами часу.

В КНТЕУ в рамках програми підготовки бакалаврів здійснюється  підготовка професійних програмістів та аналітиків в області технологій та інструментальних засобів розробки системного та прикладного програмного забезпечення.

Університет готує по цьому напрямку підготовки системних та прикладних програмістів для розробки промислових технологій та інструментарій створення якісного програмного продукту. В період навчання поєднується підготовка кваліфікованих фахівців у галузі промислового програмування та стажувань на підприємствах, що випускають високоякісні програмні продукти відповідно до стандартів CMMI-5 або ISO-900x.

Студенти постійно беруть участь у Всеукраїнських студентських олімпіадах з програмування та навчальної дисципліни «Інформатика», де займають призові місця. Приймають участь в кіберспортивних турнірах.

Особливість програми навчання - гарантія отримання якісної освіти для подальшої роботи в індустрії створення програмного продукту, технологій і інструментарію його розробки. При регулярному відвідуванні занять викладачі забезпечують індивідуальну роботу зі студентом, що є запорукою успішного закінчення бакалаврату.

Ведеться підготовка професійних системних і прикладних програмістів для промислової розробки якісного програмного продукту, які мають навики підтримки технологій і інструментарію відповідно до вимог вітчизняних освітніх стандартів і міжнародних рекомендацій Computing Curricula, Computer Science, Software Engineering, Computer Engineering.

Лабораторні та практичні заняття ведуться діючими фахівцями з промисловості.

Випускники мають фундаментальну і практичну підготовку, що відповідає вимогам сучасних вітчизняних і зарубіжних організацій, що спеціалізуються на розробці програмного продукту.

Щоб стати справжніми професіоналами, наші студенти вивчають:

  • сучасні мови та середовища програмування (C#, Java, PHP, JavaScript, C++, MySQL, Python, AndroidStudio, та ін.);
  • інформаційні технології та особливості їх використання;
  • алгоритми та структури даних;
  • організацію комп’ютерних мереж, комп’ютерну графіку, веб-програмування;
  • системи баз даних;
  • необхідні для програміста математичні дисципліни;
  • системи штучного інтелекту, основи менеджменту програмних проектів та ще багато іншого. 

Однією з важливих частин циклу підготовки є практики, які студенти проходять безпосередньо в IT-компаніях, де отримують навички роботи в команді та знайомляться з новітніми програмними розробками.

Об'єктами професійної діяльності випускників, що освоїли програму бакалаврату, є програмний проект (проект розробки програмного продукту), програмний продукт (створюване програмне забезпечення), процеси життєвого циклу програмного продукту, методи і інструменти розробки програмного продукту, персонал, який бере участь в процесах життєвого циклу.

Випускники, які освоїли програму бакалаврату, повині володіти такими загально-професійних компетенціями:

  • володінням основними концепціями, принципами, теоріями і фактами, пов'язаними з інформатикою;
  • володінням архітектурою електронних обчислювальних машин і систем;
  • готовністю застосовувати основи інформатики та програмування до проектування, конструювання та тестування програмних продуктів;
  • здатністю здійснювати пошук, зберігання, обробку та аналіз інформації з різних джерел і баз даних, представляти її в необхідному форматі з використанням інформаційних, комп'ютерних та мережевих технологій.

Випускник, що освоїв програму бакалаврату, повинен володіти професійними компетенціями, які відповідають виду професійної діяльності, на які орієнтована програма бакалаврату:

  • володінням навичками використання операційних систем, мережевих технологій, засобів розробки програмного інтерфейсу, застосування мов і методів формальних специфікацій, систем управління базами даних;
  •  володінням навичками використання різних технологій розробки програмного забезпечення;
  •  володінням концепціями і атрибутами якості програмного забезпечення (надійності, безпеки, зручності використання), у тому числі ролі людей, процесів, методів, інструментів і технологій забезпечення якості;
  •  володінням стандартами і моделями життєвого циклу;
  •  організаційно-управлінська діяльність: володінням класичними концепціями і моделями менеджменту в управлінні проектами.

Кожен наш студент – це майбутній:

• Developer / Programmer – інженер-програміст;

• SoftwareDeveloper / Programmer – розробник прикладного програмного забезпечення;

• Web Developer / Programmer – веб-програміст;

• Database Developer/ Programmer – програміст баз даних;

• Game Developer / Producer – програміст-розробник ігор; 

• Data Analyst – аналітик;

• QA Specialist – фахівець з якості програм та тестування. 

Працевлаштування. Випускники орієнтовані на роботу на виробництві програмного продукту в промислових і дослідницьких компаніях і корпораціях в областях: високопродуктивних інформаційних і комп'ютерних технології, промислового програмування інформаційних і керуючих систем, програмної інженерії, системного аналізу. Випускники отримують гідну зарплату за свої професійні компетенції. Вони відразу після працевлаштування повноцінно працюють в промислових проектах. Наші випускники широко затребувані. Вони успішно проходять співбесіди і доводять свій професіоналізм при роботі в таких компаніях як:

Практика показує, що для випускників кафедри немає труднощів в отриманні роботи за фахом в різних фірмах в Україні та за кордоном. Як правило, починаючи з 3-го або 4-го курсу, близько 70% студентів фактично визначаються зі своїм працевлаштуванням.

Після закінчення бакалаврату студентам, які бажають удосконалювати свій професійний рівень, надається можливість продовження навчання в магістратурі за очною або контрактною формою навчання, яка після її закінчення дозволяє одержати вчений ступінь магістра. Випускники магістратури, які виявляють схильність до науково-дослідної роботи і подальшого вдосконалення професійного рівня, вступають до аспірантури.

Підготовку реалізує професорсько-викладацький склад, куди входять як досвідчені професори, так і молоді викладачі - кандидати наук.

Є 4 комп'ютерних класи, об'єднаних в єдину локальну мережу засобами дротяних і бездротових комунікацій, оснащених сучасною персональною технікою і ліцензійним програмним забезпеченням від Microsoft, Oracle.

24.04.2018
42265
11208
остання редакція 08.09.2021
43482