logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Викладачі КНТЕУ відвідали лекцію професора Лукана Вея "Українська демократія по дефолту: від Кравчука до Порошенка. Що далі?"

Загальна інформація

На запрошення Офісу Програми імені Фулбрайта в Україні представники кафедри міжнародного публічного права (завідувач Дешко Людмила Миколаївнадоцент Альонкін Олексій Анатолійович), кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (завідувач Гуржій Тарас Олександровичдоцент Гуржій Анна Валеріївна), заступник декана ФМТП з навчально-методичної та наукової роботи Тесленко Наталія Олександрівна 8 травня 2018 року взяли участь у лекції "Українська демократія по дефолту: від Кравчука до Порошенка. Що далі?" професора політології Торонтського університету (Канада) Лукана Вея.

Лекція була організована Представництвом Інституту міжнародної освіти, Програмою імені Фулбрайта в Україні і Моніторингово-аналітичною групою "ЦИФРА".

Лукан Алан Вей є співавтором та автором книг "Competitive AuthoritarianismHybrid Regimes after the Cold War" та "Pluralism by DefaultWeak Autocrats and the Rise of Competitive Politics". Професор Вей спеціалізується на вивченні гібридних політичних режимів, зокрема в країнах колишнього Радянського Союзу. Разом зі Стівеном Левицьким Лукан Вей запропонував концепцію "змагального авторитаризму" (competitive authoritarianism). Змагальні авторитарні режими, - стверджує він, - є достатньо сильними, щоб маніпулювати демократичними інститутами – виборами, парламентом, пресою, судами. Проте, з іншого боку, вони є достатньо слабкими, щоб повністю скасувати або заборонити ці інститути.

Лукан Вей також є автором концепції "демократії по дефолту" (democracy by default): за деяких обставин демократія є результатом слабкості політичного режиму, а не наслідком зусиль, докладених до її побудови.

У світлі двох згаданих концепцій професор Вей говорив про Україну. У чому особливість української демократії? Які механізми забезпечують і підтримують її існування? Як змінилась українська демократія за останні чверть століття? Відповіді на ці та інші запитання слухачі отримали на відкритій лекції професора Лукана Вея.

08.05.2018
42265
2127
остання редакція 16.05.2018
Vega