logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Показова інтелектуальна гра "Модель ООН: КНТЕУ – 2018"

Загальна інформація

Вперше в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулась показова інтелектуальна гра "Модель ООН: КНТЕУ – 2018". Гра дає можливість імітувати засідання різних органів системи ООН. Model United Nations спрямована на розвиток і поширення навичок, необхідних для сучасної людини: сильне лідерство, ініціатива, досвід публічних виступів, техніка ведення переговорів, формування відносин з людьми на альтернативних засадах. Учасники на прикладі роботи Моделі ООН дізнаються про проблеми в різних регіонах світу та шляхи їх вирішення. Взявши на себе роль посла в ООН, учасники відчувають особливості формування міжнародної політики. Кожен делегат представляє точку зору однієї держави – члена Організації Об’єднаних Націй, досліджуючи політику цієї країни, і висуває ці погляди іншим делегатам. Знання світової політики важливе для студентів, які вивчають міжнародне право та міжнародні відносини, для майбутніх лідерів і фахівців у сфері бізнесу, права, науки і широкого громадянського суспільства.

23 травня 2018 року відбулося відкриття "Моделі ООН: КНТЕУ 2018" та  перше засідання в комітетах з представленням позиції країн-команд.

Інтелектуальну гру відкрив в.о. декана факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ, к.ю.н., доцент Пальчук Петро Миколайович, який зазначив, що ООН на сьогодні постає єдиною організацією, яка забезпечує консолідацію країн і є авторитетним джерелом міжнародної політики. Петро Миколайович підкреслив роль студентів у формування майбутньої світової політики. Перед студентами виступила викладач кафедри міжнародного публічного права Гончарова Юлія Анатоліївна, яка підкреслила роль ООН у стабілізації міжнародної політики.

На відкриття показової інтелектуальної гри "Модель ООН: КНТЕУ – 2018" були запрошені почесні гості: позафракційний народний депутат, член партії “Сила людей”, співзасновник благодійної організації “Благодійний фонд допомоги батальйону Донбас” – Наталія Веселова та колишній радник президента Польщі Броніслава Комаровського – Микола Волковський.

Наталія Веселова у своєму виступі зробила акцент на розкритті поняття дискримінації та захисті прав людини, оскільки у міжнародних конвенціях з прав людини передбачається, що країна, яка ратифікувала їх, зобов'язана забезпечити збереження прав всім людям, що знаходяться на її території й у межах її юрисдикції, - прав людини без будь-яких відмінностей, таких як раса, колір шкіри, стать, мова, релігія, політичні або інші погляди, національне або соціальне походження. Народний депутат Наталія Веселова поділилась з учасниками своїм міжнародним досвідом та розповіла про деякі аспекти дипломатії. Микола Волковський у своєму виступі розповів про історію створення Моделі ООН, перспективи розвитку моделістського руху в Україні, а також про шляхи вирішення спірних питань сьогодення.

У роботі взяло участь 12 команд: 1 збірна від КНТЕУ, 2 команди від ФМТП КНТЕУ, а також учасники з навчальних закладів  м.Києва: КНЕУ ім.Вадима Гетьмана, Київського інституту міжнародних відносин, навчально-виховного комплексу № 209 "Сузір'я", ліцею "Наукова зміна", спеціалізованої школи № 197 ім. Дмитра Луценка, Скандинавської гімназії, гімназії № 136 м. Києва, гімназії № 191 ім. Павла Тичини, Русанівського ліцею. Студенти представляли країни англійською мовою.

Протягом 24 травня в ході інтелектуальної гри "Модель ООН: КНТЕУ-2018" учасники моделювали роботу наступних 5 комітетів Оранізації Об‘єднаних Націй за такою тематикою:

  • Рада Безпеки: "Миротворчі місії ООН як засіб вирішення військових конфліктів"
  • Рада з прав людини: "Боротьба з нетерпимістю, дискримінацією та насильством щодо осіб в умовах сучасного постіндустріального життя"
  • Комітет з питань роззброєння та міжнародної безпеки: "Міжнародна співпраця в напрямку забезпечення захисту органів публічної адміністрації від кібератак"
  • Економічна та соціальна рада: "Методи регулювання та контролю обігу криптовалют на світовому ринку"
  • Всесвітня організація інтелектуальної власності: "Захист та особливості використання авторського та суміжних прав в цифровому середовищі"

По завершенню Генеральної Асамблеї резолюція Ради Безпеки була заветована делегацією США, Резолюціям Економічної та соціальної ради і Комітету з питань роззброєння та міжнародної безпеки не вистачило 1 голосу для ухвалення. Проте, резолюції Ради з прав людини та Всесвітньої організації приватної власності були ухвалені.

Відбулося нагородження найкращих делегатів дипломами переможців, а всі учасники, крім сертифікатів, отримали незабутні емоції та враження і пообіцяли відвідати наступну "MUN KNUTE".

За два дні делегати провели години запеклих дебат. Секретаріат зауважив,що даний формат моделювання - це перспектива для подальшого розвитку подібних конференцій в університеті, а Правничий сектор факультету під керівництвом Генерального Секретаря Моделі Лисенка В‘ячеслава, студента 2 курсу 12 групи та його заступника Томнюка Дмитра, студента 1 курсу 4 групи, готові втілювати у реальність подібні ідеї та заохочувати студентів та майбутніх абітурієнтів до нових знань та саморозвитку. 

Варто відмітити, що перша показова гра "MUN KNUTE 2018" - це вдалий старт моделювання у КНТЕУ є,який стане гарною традицією в університеті.

Model United Nations спрямована на формування серед молоді глибокого розуміння глобальних проблем, які перетинають кордони, об’єднують різні культури і національності. Використання знань, зв’язків та досвіду, які будуються через Модель ООН, дає надію, що наступне покоління світових лідерів, зможе працювати спільно і продуктивно, для того, щоб знайти шляхи вирішення майбутніх глобальних проблем, які сумісні з цілями і принципами організації Об’єднаних Націй. Майбутнє нашого світу  залежить тільки від тебе.

23.05.2018
456287
3132
остання редакція 25.05.2018
42265