logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
logo
Кафедра комп'ютерних наук та інформаційних систем
img

Новини

комп'ютерних наук та інформаційних систем

29 вересня 2023

Згідно договорів про співпрацю між ДТЕУ та ІТ компанією Grid Dynamics (https://www.griddynamics.com/) з метою вдосконалення змісту навчальних програм, адаптацією їх до сучасних вимог ринку праці та забезпечення підготовки студентів з урахуванням найновіших досягнень у сфері ІТ на кафедрі комп’ютерних наук та інформаційних систем для студентів 4 курсу спеціальностей 122 Комп’ютерні науки та 126 Інформаційні системи та технології  з 29 вересня 2023 року в рамках навчальної дисципліни «Кросплатформне програмування» запроваджено  новий двох місячний курс лекцій та семінарських занять з проектування та програмування мобільних додатків. Провідний лектор: співробітник ІТ компанії Grid Dynamics - Senior Android Developer Нікуліна Тетяна Михайлівна. Це один з перспективних напрямів розвитку партнерства кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем та ІТ компанії Grid Dynamics.
План курсу з Android. 
1. Ознайомлення з Android Studio. Налаштування емулятора, запуск першого додатку. Структура проекту. VCS: Git. 
2. Kotlin: основи 
3. Kotlin (частина 2) 
4. Розмітка екрана: основи XML. Елементи екрану, контейнери елементів. 
5. Доступ та керування елементами екрана з коду. Опрацювання подій. 
6. Application, Activity та її життєвий цикл. Manifest. 
7. Fragment та його життєвий цикл. Android jetpack components: navigation. 
8. Робота зі списками. 9. Зберігання даних. Preference. Основи баз даних, Room. 
10. Робота з файлами, запис та читання файлів. Система дозволів на Android. 
11. Вихід до інтернету. Retrofit, JSON. 
12. Основи архітектури додатку. MVVM, ViewModel. LiveData, coroutine. 
13. Робота з камерою. 
14. Services, WorkManager. 
15. Робота з GPS, робота з картами. 
16. Notifications.
На вступній лекції з привітальним словом студентам також виступив координатор по роботі з університетами ІТ компанії Grid Dynamics Dynamics  Мєтєльов Володимир Олександрович і який забезпечив організаційну підтримку впровадження навчального курсу.


28 вересня 2023 

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 21.09.23 р. було проведено зустріч з учнями 10 класу, 28.09.23 р. – з учнями 11 класу Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва. Організатор зустрічі професор кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Підгорна Т.В. На зустрічі було висвітлено особливості навчання в Державному торговельно-економічного університету, його матеріально-технічної бази, особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології». Учні були запрошені на День вступника 07.09.23 р., а також учням було повідомлено про проведення Дня вступника кожної першої суботи місяця.  Загальна кількість присутніх учнів випускників 25 осіб (8 учнів 10 класу, 17 учнів 11 класу). 


21 вересня 2023

21 вересня 2023 року кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем прийняла участь в семінарі інноваційного проекту від Kharkiv IT-Cluster «Система сертифікації ІТ-дисциплін» —  що  спрямований на забезпечення якості й актуальності навчання в галузі інформаційних технологій. 
В рамках проекту залучено 25 ІТ-компаній-роботодавців, експерти 6-ти університетів та представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.  Проєкт націлений на вдосконалення змісту навчальних програм, адаптацію їх до сучасних вимог ринку праці й забезпечення підготовки студентів з урахуванням найновіших технологічних та індустріальних тенденцій. Як результат, кафедра комп’ютерних наук та інформаційних систем в рамках проекту залучає до викладання дисциплін ІТ-фахівців практиків провідних ІТ-компаній.


20 вересня 2023

В рамках проведення профорієнтаційної роботи, кафедрою комп’ютерних наук та інформаційних систем 20.10.2023 р. було проведено відеоконференцію з учнями школи №3 м.Глухова Сумської обл.  Організатор зустрічі: доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Базурін В.М.  Зустріч проводили доценти кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Томашевська Т.В. і Базурін В.М.

На зустрічі було висвітлено особливості освітніх програм спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» і 126 «Інформаційні системи та технології», матеріально-технічну базу факультету інформаційних технологій, особливості вступу на дані спеціальності.  Захід відбувся в рамках конференції Zoom 20.10.2023 р. о 18:00.Загальна кількість присутніх учасників конференції (учнів)  – 6 осіб.


22.01.2020
453429
2009
остання редакція 23.10.2023
41883