logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Круглий стіл "Співробітництво Україна-НАТО у сфері економіки"

Загальна інформація

У Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся круглий стіл "Співробітництво Україна-НАТО у сфері економіки".

Відкриваючи захід 28 січня 2019 року Людмила Миколаївна Дешко, д.ю.н., доцент, завідувач кафедри міжнародного публічного права, зазначила, що правовою основою економічної співпраці країн-членів НАТО є стаття 2 Північноатлантичного договору (доступно за посиланням). В ній йдеться, що держави Альянсу “намагатимуться усувати конфлікти у своїй зовнішній економічній політиці та сприятимуть економічному співробітництву між окремими або між усіма учасниками Договору. Було підкреслено, що Альянсом підтримується співпраця між країнами-членами НАТО, якщо мова йде про економічні питання, які мають безпосередній вплив на безпеку і оборону. Також було акцентовано увагу, що НАТО співпрацює з країнами-партнерами та іншими державами, з якими Альянс встановив співробітництво. Людмила Миколаївна окреслила особливості співпраці в рамках Ради євроатлантичного партнерства, яка реалізується шляхом конференцій, семінарів, засідань експертів. Інтерес аудиторії викликали наведені приклади роботи Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань економічної безпеки.

Під час круглого столу з доповідями виступили студенти спеціальності 293 "Міжнародне право" (науковий керівник – старший викладач кафедри міжнародного публічного права Наталя Олександрівна Дерунець):

  • "Особливе партнерство України з НАТО у період 2014-2018 рр." ( Марія Іржова );
  • "Програма НАТО щодо запобігання корупції в Україні" ( Світлана Іванисько );
  • "Парламентський вимір співробітництва України з НАТО" ( Дмитро Ткаченко ).

Старший викладач кафедри Наталя Олександрівна Дерунець виступила з доповіддю "Криза в Керченській протоці – загроза економічній та політичній стабільності України: позиція НАТО".

Кожна доповідь викликала жваві дискусії, в яких взяли участь студенти та аспіранти КНТЕУ, викладачі: к.ю.н., доцент кафедри міжнародного публічного права Олексій Анатолійович Альонкін, к.ю.н., викладач кафедри міжнародного публічного права Анна Михайлівна Гурова, к.ю.н., асистент кафедри міжнародного публічного права Віктор Ігорович Михайловський.

Модераторами заходу виступили д.ю.н., доцент, завідувач кафедри міжнародного публічного права КНТЕУ Дешко Людмила Миколаївна, старший викладач кафедри міжнародного публічного права КНТЕУ Дерунець Наталія Олександрівна.

Захід відбувся на виконання Указу Президента України від 21 лютого 2017 р. № 43 "Про Концепцію вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017–2020 роки", розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 р. № 109-р "Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2018 рік", листа МОН України "Щодо виконання Указу Президента України і розпорядження Кабінету Міністрів України" від 22.03.2018 за №1/11-3085, наказу КНТЕУ від 9 січня 2019 р. № 6.

29.01.2019
42265
2704
остання редакція 01.02.2019
42265