logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Всеукраїнська науково-практична конференція «Харчова промисловість України: стан, проблеми та перспективи розвитку»

Загальна інформація

На базі КНТЕУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Харчова промисловість України: стан, проблеми та перспективи розвитку», організатором якої виступила Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти».

Метою даного заходу, який відбувся 20 лютого 2019 року, було обговорення сучасного стану та актуальних проблем розвитку харчової промисловості України в контексті євроінтеграції, напрямів гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також векторів розвитку підприємств харчової промисловості на 2019р.

З вітальним словом до гостей та  учасників конференції звернулися Перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

На засіданні конференції  були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ДП «Укрметртестандарт», ДП УкрНДНЦ, НДІ «Украгропромпродуктивність», Української Аграрної конфедерації, Громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів», Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України, Асоціації «Укрм’ясо», «Укрконсервмолоко», «Укркондпром», Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій, Національного університету біоресурсів та природокористування України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України: ПАТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Вінтер», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Ласунка», ТОВ «Торговий дім Левада», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВТП «Агропереробка», ТОВ «Галичина Ласунка», ТОВ «Тотал», ТОВ «Крона», ТОВ «Інтерстарч Україна» та ін. Також широким було представництво засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Аграрний тиждень» та «Food UA», ТОВ «Компанія БІОПРОМ: «Продукты & Ингредиенты», ПП «Марко Пак» .

Президент Асоціації  українських виробників «Морозиво і заморожені продукти». Бартковський Ігор Ілліч  проаналізував стан  харчової промисловості України ринку морозива і заморожених продуктів України у 2018 році та визначив перспективи розвитку харчової галузі в контексті євроінтеграції. Презентовано Методичні настанови для виробників морозива та заморожених продуктів, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю критичних точок (системи НАССР), які вкрай необхідні підприємствам галузі для успішного їх розвитку та виходу на міжнародні ринки збуту.

Генеральний директор ПАТ «Житомирський маслозавод» Вівсик Сергій Ананійович, проаналізував  діяльність ПАТ «Житомирський маслозавод» у 2018 р. та зазначив, що обсяг виробництва морозива у 2018 р. склав 93,4 тис. т, що на 3,2 тис. т менше порівняно із 2017 р., а структура ринку морозива представлена наступними видами: з комбінованим складом – 60,3%, пломбір – 20,3%, вершкове – 9,7%, плодово-ягідне – 7,3%, молочне – 2,4%.

Начальник ДП «Укрметртестандарт» Семенович  Володимир Констянтинович, охарактеризував зміст та вимоги Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який зобов’язуватиме виробників надавати повну інформацію про свою продукцію. Прийняття цього документу, сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством ЄС та виконанню зобов’язань України в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а також дозволить підвищити рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення ними свідомого вибору харчових продуктів.

Голова правління Спілки молочних підприємств України Чагаровський Вадим Петрович, проаналізував ринок молока та молочних продуктів в Україні, зазначив про доцільність перегляду Закону України «Про молоко та молочні продукти» з метою гармонізації вітчизняних вимог з європейськими.

Особливу увагу учасниками конференції було приділено аналізу якості виробництва, експорту та імпорту молока, м’яса, м’ясних напівфабрикатів, макаронних виробів, морозива, заморожених овочів; структурі споживання морозива в Україні; обговоренню нормативних документів на морозиво та заморожені напівфабрикати, а також основним напрямам розвитку підприємств харчової промисловості України.

За результатами роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Харчова промисловість України: стан, проблеми та перспективи розвитку»  учасниками було ухвалено рішення:

  • брати активну участь у законотворчій діяльності під час обговорення законопроектів, а також внесенні змін до чинних Законів України; гармонізації нормативних документів на морозиво, заморожені напівфабрикати відповідно до європейських;
  • сприяти відкриттю нових експортних ринків та посилювати  вплив вітчизняних підприємств на вже освоєних;
  • здійснювати розробку нових видів харчової продукції з урахуванням потреб споживачів;
  • формувати громадську думку щодо безпечності та якості харчових продуктів, зокрема морозива та заморожених напівфабрикатів шляхом проведення конференцій, круглих столів, прес-конференцій, виступів у ЗМІ;
  • впроваджувати передові міжнародні підходи до контролю безпечності харчових продуктів;
  • удосконалювати законодавчу та нормативну бази в агропромисловій сфері на основі аналізу міжнародного досвіду;
  • розробляти заходи з спрощення умов торгівлі та підвищення ефективність логістичної діяльності;
  • здійснювати заходи для залучення інвестицій;
  • впроваджувати інноваційні технології для удосконалення виробництва морозива і заморожених напівфабрикатів.

20.02.2019
42265
1668
остання редакція 25.02.2019
42265