logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Майстер-клас із приготування вареників та млинців

Загальна інформація

Викладачі кафедри технології і організації ресторанного господарства з метою популяризації національних традицій, набуття професійних навичок, творчих здібностей студентів та з нагоди проведення свята Колодія (Масниці) провели майстер-клас з приготування вареників та млинців. Професори кафедри Кравченко М. Ф. та Юдіна Т. І. розповіли про історію виникнення цього свята, про особливості технології приготування вареників і млинців. На майстер-класі були присутні студенти та викладачі, які з великою зацікавленістю ознайомилися з кулінарними тонкощами і секретами приготування особливо смачних вареників та млинців.

Вироби з борошна відомі здавна. Найбільш поширеними виробами з бездріжджового тіста є вареники.

Для приготування тіста для варе­ників: у борошно додають молоко або воду, потім яйця, сіль, цукор і замішують тісто, поки воно не набуде однорідної консистенції. Перед формуван­ням тісто накривають вологою серветкою і витримують 30-40 хв для набрякання клейковини і набуття еластичності тістом (борошно пшеничне – 695 г, яйця – 53 г, вода – 270 г, сіль – 12 г. Вихід – 1000 г).

Для приготування тіста для вареників по-домашньому: сметану, яйця перемішують, додають  сіль, соду, борошно, вимішують тісто,  поки  воно  не  набуде однорідної  консистенції (борошно пшеничне – 720 г, яйця – 85 г, сметана – 225 г, сода – 2 г, сіль – 12 г. Вихід – 1000 г).

Для приготування тіста для вареників по-подільськи: у борошно додають нагріті до 30-35°С молоко, кефір. Потім вводять яйця, сіль і вимішують тісто, поки воно не набуде однорідної консистенції (борошно пшеничне – 695 г, яйця – 105 г, молоко - 105  г, кефір жирний – 105 г, сіль – 12 г. Вихід – 1000 г).

Для приготування тіста для вареників (дріжджового): у посуд вливають підігріту до температури 35-40°С воду, попередньо розведені в воді (не вище 40°С) і проціджені дріжджі, цукор, сіль, додають яйця, всипають борошно і все перемішують, поки тісто не набуде однорідної консистенції і буде легко відділятися від стінок посуду. Посуд закривають кришкою і ставлять на 3-4 год для бродіння в приміщенні з температурою 35-40°С. Коли тісто збільшиться в об'ємі в 1,5 рази, роблять обминання протягом 1-2 хв і знову залишають для бродіння, у процесі якого тісто обминають ще 1-2 рази. Тісто, приготовлене з борошна зі слаб­кою клейковиною, обминають 1 раз (борошно пшеничне – 675 г, яйця – 38 г, дріжджі - 20 г, цукор – 20 г, вода – 300 г, сіль – 10 г. Вихід – 1000 г).

Пімієнтські млинці: томати без шкірки, шинку та перець болгарський нарізають дрібними кубиками; зелень подрібнюють, збивають яйця, ретельно перемішують, додають соду, сіль та цукор, кефір і ретельно перемішують до однорідної консистенції, у тісто додають нарізані овочі, шинку і випікають млинці.

Млинці Пушкінські: яйця збивають, додають молоко, перемішують до утворення тіста; тісто набуває консистенції рідкої сметани; до нього додають буряковий сік, сіль і цукор; окремо збивають у піну яєчні білки і вводять у тісто, обережно перемішують; випікають млинці на сковорідці при температурі 160-185°С; на млинці кладуть полуницю, загортають, поливають варенням.

04.03.2019
42265
2124
остання редакція 06.03.2019
Vega