logo
Кафедра обліку та оподаткування
Кафедра обліку та оподаткування
logo
Кафедра обліку та оподаткування
img

2021-2022 н.р

обліку та оподаткування



-А що ви робите задля перемоги ?
-Продовжуємо виконувати якісно свою роботу!
З днем народження, рідний університет. Спільними зусиллями науковців, педагогів та наших студентів ми зможемо все відбудувати та підняти економіку України на найвищий рівень.

Кафедрою обліку та оподаткування ДТЕУ 25 травня 2022 р. було проведено відкриту онлайн зустріч «Розкрий свій потенціал з АССА».

Спікером виступила Вікторія ВОЛОТОВСЬКА, менеджер розвитку з бізнес відносин АССА України, Польщі та країн Балтії, досвідчений управлінець проєктів та громадських організацій управління.

Під час зустрічі було розглянуто можливості студентів спеціальності «Облік і оподаткування» ДТЕУ щодо розширення їх професійних компетентностей,  підвищення конкурентних переваг при працевлаштуванні.

Щиро вдячні пані Вікторії за проведену цікаву та корисну зустріч і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!


У режимі online 19 травня 2022 року кафедрою обліку та оподаткування ДТЕУ було проведено щорічну студентську наукову конференцію «Облік та оподаткування: актуальні вектори розвитку».

Метою заходу було обговорення стану, розвитку обліку та оподаткування в Україні у воєнний час і особливості подання звітності у цей період. 

Зі вступним словом на конференції виступили в.о. ректора ДТЕУ, д.е.н., професор Мазаракі А.А., проректор з наукової роботи, д.е.н., професор Мельниченко С.В., декан факультету фінансів та обліку, д.е.н., професор Канєва Т.В., завідувач кафедри обліку та оподаткування, д.е.н., професор Фоміна О.В. 

У пленарному засіданні брали участь стейкхолдери кафедри, які представили доповіді: 

  • Податки та облік у період дії воєнного стану - Ольга ГОНЗАЙК (Податковий консультант. Голова Центрального округу Спілки податкових консультантів України. Спеціаліст з МСФЗ, сертифікований за програмою International Association of Book-keepers (IAB). Аудитор. Голова Аудиторського комітету Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів) 
  • Розвиток професії бухгалтера з точки зору АССА - Вікторія ВОЛОТОВСЬКА (Менеджер розвитку з бізнес відносин АССА України, Польщі та країн Балтії, досвідчений управлінець проектів та громадських організацій управління ) 
  • Діяльність в сфері податкового консалтингу - Катерина РАДЧЕНКО (Старший консультант відділу корпоративного оподаткування Ernst & Young) 

Також були розглянуті питання щодо: 

  • Оплати праці та інших виплат працівникам у воєнний час 
  • Застосування облікових оцінок в умовах воєнного стану 
  • Принципу безперервності діяльності в умовах невизначеності 
  • Обліку та оподаткування в аграрному секторі економіки під час війни 
  • Відповідальності за порушення термінів подання звітності та сплати податків у воєнний час 
  • Фінансової звітності та її аудиту в умовах воєнного стану 
  • Оптимізації трансакційних витрат в інформаційному суспільстві та ін. 

Доповіді студентів були науково-обґрунтованими, носять дослідницький характер, що свідчить про зацікавленість студентів у проведенні наукових досліджень. Висловлені пропозиції мають практичне та теоретичне значення. 

За результатами конференції учасники отримали сертифікати. 

З презентаціями доповідей можна ознайомитися за посиланням.

Вітаємо учасників конференції і щиро бажаємо творчих успіхів!


На кафедрі обліку та оподаткування в онлайн-режимі 17-18 травня відбулися захисти курсових робіт студентів 3-го курсу ФФО.

Публічний захист курсових робіт дозволив студентам представити власні результати дослідження з різних актуальних питань фінансового обліку.

Захищено 76 робіт! Вітаємо усіх студентів з успішним захистом! Так тримати!

    


Кафедрою обліку та оподаткування 07 травня 2022 р. було організовано онлайн зустріч для студентів спеціальності «Облік і оподаткування» із к.е.н., засновницею Центру Бухгалтерського Обслуговування Бізнесу «ESKADO» (м. Лодзь, Польща), членом Асоціації бухгалтерів Польщі Інною Больботенко.

На зустрічі  студенти мали змогу дізнатись про:

  • Функціональні обов’язки облікового спеціаліста в Польщі
  • Вимоги роботодавця
  • Перспективи з працевлаштування та розвитку у сфері обліку

Участь в обговоренні брали студенти спеціальності «Облік та оподаткування», аспіранти, викладачі ДТЕУ та інших ЗВО.

Дякуємо Інні Больботенко за таку цінну, у нинішній час, можливість поспілкуватись нашим студентам з людиною, яка представляє прогресивний міжнародний бізнес.


За сприяння кафедри обліку та оподаткування  Державного торговельно- економічного університету 12 квітня 2022 р. було організовано онлайн вебінар «Особливості оподаткування в умовах воєнного стану».

Основні питання розглянуті на вебінарі :

  • новації прийнятого Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період воєнного стану»; 
  • особливості механізму ведення обліку та оподаткування в період запровадження воєнного стану.
  • перехід на спрощену систему оподаткування: переваги та недоліки
  • звільнення від сплати окремих податків та зборів та інші.

 Спікером заходу виступила Олена Макеєва - сертифікований аудитор, податковий консультант, голова Ради директорів Аудиторської фірми «Аксьонова та партнери», Geneva Group International, Віце-президент Міжнародної громадської організації «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів», заступник Міністра фінансів України (2015-2016 р.р.).

Участь в обговоренні брали студенти спеціальності «Облік та оподаткування», аспіранти, викладачі ДТЕУ та інших ЗВО.

Дякуємо Олені Макеєвій за цікаву доповідь, за те, що поділилася своїм практичним досвідом та сподіваємося на майбутню плідну співпрацю!


22 лютого 2022 р. кафедрою обліку та оподаткування було проведено І тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Облік і оподаткування». В олімпіаді взяли участь 19 студентів, які здобувають ступінь вищої освіти «магістр» та «бакалавр» за спеціальністю «Облік і оподаткування», спеціалізацією «Облік і оподаткування».

За результатами роботи журі у складі зав. кафедри Фоміної О.В., доцентів Шаповалової А.П.Уманців Г.В.Задніпровського О.Г. визначено переможців І туру олімпіади:

  • Мельник Анастасія Миколаївна (ос «бакалавр», 4 курс, гр.6);
  • Коломієць Діана Володимирівна (ос «магістр», гр.2-м);
  • Войченко Богдана Русланівна (ос «магістр», гр.2-м);
    Бондарук Альона Андріївна (ос «бакалавр», 4 курс, гр.6).

Всі учасники олімпіади отримали грамоти від постійних партнерів кафедри фахового видання «Все про бухгалтерський облік».

Дякуємо за участь та бажаємо успіхів нашим студентам-учасникам олімпіади та перемоги у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади!


19 лютого 2021р. викладачі кафедри обліку та оподаткування Фоміна О.В та Ромашко О.М. пройшли очне навчання від ACCA Ukraine для викладачів університетів. Фокус навчальної програми - Financial Accounting. За результатами участі та навчання отримали сертифікати.
Дякуємо АССА Ukraine за організацію, приємне спілкування та надані можливості з підвищення кваліфікації у форматі «learn to get high»

У студентів спеціалізації «Облік і оподаткування» 4 курсу ФФО є прекрасна можливість під час опанування навчальної дисципліни «Інформаційні системи та технології в обліку» паралельно пройти навчання в хмарній версії програмного продукту «MASTER:Бухгалтерія». Технічну та інформаційну підтримку для навчання надали партнери кафедри обліку та оподаткування ТОВ «МАСТЕР:СТРІМ».

Студенти успішно склали тести та отримали статус «Сертифікований користувач MASTER:Бухгалтерія».

21 грудня 2021 р. відбулось урочисте вручення сертифікатів. З вітальним словом виступили декан ФФО Канєва Т.В., завідувач кафедри обліку та оподаткування Фоміна О.В., професор кафедри Король С.Я. та представники компанії «МАСТЕР:СТРІМ» Гупало Л.М. та Ковальова І.П.

Дякуємо студентам за бажання навчатися новому та професійно-важливому, партнерам – за підтримку та співпрацю.


Магістри спеціальності «Облік і оподаткування» успішно завершили курс «Етика професійного бухгалтера» через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus, який розроблено членами Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України. 
Курс дозволив поглибити знання з фахової дисципліни «Міжнародні стандарти професійної етики бухгалтерів», який на сьогодні є обов’язковим для професійної діяльності.
 За результатами навчання, після успішного тестування та складання іспиту, учасники курсу отримали сертифікати.
Кафедра обліку та оподаткування високо цінує прагнення студентів до неформальної освіти та відзначає особливу її актуальність в сучасних умовах.

16 грудня 2021 р. на кафедрі обліку та оподаткування відбувся І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Облік і оподаткування» спеціалізації «Облік і оподаткування».
Конкурсна комісія розглянула 6 студентських наукових робіт.
За результатами конкурсу рекомендується до участі  у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу дві студентські наукові робіти зі спеціалізації «Облік і оподаткування».

Представники кафедри обліку та оподаткування 17 грудня 2021 р. взяли участь у масштабному івенті від Ради Незалежних Бухгалтерів та Аудиторів — ХІ Національному Форумі Бухгалтерів та Аудиторів «RoZoom».

Традиційно не говорили про податки, цього року мета заходу - прокачати soft skills.

 Зіркові спікери форуму:

  • Дмитро Борисов (комерційний директор компанії ISpro) з темою «Цифровізуйся або помри!».
  • Ігор Новіков (глава SingularityU Kyiv, Радник Президента України 2019-2020 рр., організатор Global Impact Challenge Ukraine)  з темою: «Майбутнє: Трансформація бізнесу».
  • Артем Шамрай (керуючий партнер юридичної компанії Dominanta LG) з темою «Як прокачати свій мозок».
  • Олена Макеєва (аудитор, податковий консультант, Голова Ради директорів Аудиторської фірми «Аксьонова та партнери») з темою «Цікаво там де є Я».

Дякуємо за чудову організацію, цікаві доповіді та можливості offline  спілкування зі стейкхолдерами.


19 листопада 2021 р. колектив кафери обліку та оподаткуваня з нагоди Дня Архистратига Михаїла, покровителя Києва, відвідала Київський національний академічний театр оперети, де долучилась до концерту «Вальс в опереті». Цього чудового вечора прозвучали незабутні мелодії вальсів з відомих оперет, кінофільмів, а також твори сучасних українських композиторів цього жанру.

У Київському національному торговельно-економічному університеті за ініціативи кафедри обліку та оподаткування 9 листопада 2021 року відбувся щорічний круглий стіл «Облік та оподаткування у контексті євроінтеграційних процесів», метою якого є обговорення стану, розвитку обліку та оподаткування в Україні у контексті євроінтеграційних процесів.

Із вступним словом на круглому столі виступили Мельниченко С.В., д.е.н., проф., проректор з наукової роботи, Канєва Т.В., к.е.н., доц., декан факультету фінансів та обліку, Фоміна О.В., д.е.н., проф., завідувач кафедри обліку та оподаткування.

У роботі заходу взяли участь постійні партнери:

  • Рогозний С.А., аудитор, консультант з МСФЗ, член Ради та керівник Комітету з фінансів та бюджету ФПБАУ, директор ТОВ «МІК «СТАРТ»,
  • Каміл А.В., менеджер по роботі з клієнтами компанія Janacom Ltd. (UK),
  • Знамеровська А.О., провідний викладач ЦСН «Проком»,
  • а також здобувачі спеціальності 071 «Облік та оподаткування»  та викладачі кафедри.

Стейкголдери кафедри відмітили актуальність обраних тематик досліджень спікерів, а також підкреслили рівень підготовки доповідей англійською мовою.

Редакція газети «Все про бухгалтерський облік» відзначила всіх учасників круглого столу грамотами.

 Студенти виступили зі словами вдячності за організацію круглого столу, на якому розглянуто актуальні практичні питання, пов’язані із веденням фінансового та управлінського обліку в умовах пандемії Covid-19, складання фінансової звітності за міжнародними стандартами, необхідністю дотримання етики професійних бухгалтерів, розвитку ринку бухгалтерського аутсорсингу. Результати наукових досліджень та цікаві дискусії сприятимуть професійному розвитку фахівців за спеціальністю «Облік та оподаткування».

Презентації доповідей


Відзначаючи вагомий внесок у підготовку та навчання висококваліфікованих фахівців економічних спеціальностей, багаторічну плідну співпрацю та з нагоди 75-річчя від засвоєння закладу навчання, колективу кафедри обліку та оподаткування КНТЕУ надійшла подяка від наших постійних партнерів - фахового журналу «Все про бухгалтерський облік».

Дякуємо за визнання, фахову підримку та співпрацю!


Шановні колеги, колектив кафедри обліку та оподаткування щиро вітає усіх Вас із професійним святом – Днем працівників освіти!
Бажаємо Вам міцного здоров’я, відчуття повноти й неповторності життя, невичерпних творчих сил, натхнення, щастя, злагоди й оптимізму. А головне – вдячного і реалізованого молодого покоління!
З професійним святом!

 28 вересня з нагоди дня працівника освіти викладачі кафедри обліку та оподаткування відвідали Національну оперу України та поринули у дивовижний світ балету.

Наша рекомендація -"фантастичний балет" на 2 дії французького композитора Адольфа Адама "Жизель", адже класика вічна


Початок навчального року відзнаменувався цікавими екскурсіями!
Студенти 4 курсу 6 групи кафедри обліку та оподаткування разом із куратором к.е.н., старшим викладачем кафедри обліку та оподаткуання Шушаковою Іриною Костянтинівною відвідати Музей води. Цікава та інтерактивна екскурсія сприяє розвитку соціальновідповідального суспільства, виховує у молоді бережливе ставлення до природи та наголошує на важливості екологічних питань нашої планети

Представники кафедри обліку та оподаткування прийняли учать в прекрасному заході - ACCA Back to School Network Event.
На заході був представлений новий керівник для АССА Польщі, України та країн Прибалтики – Якуб Войнаровскі та розглянуті подальші плани щодо реформ з обліку та аудиту в Україні від Міністерства фінансів України.
Дякуємо Членам АССА за можливість offline спілкування з однодумцями та постійну партнерську співпрацю.

02.10.2021
42708
499
остання редакція 21.06.2022
42708