logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Професіоналізація освітніх програм як мейнстрім сучасної юридичної освіти

Загальна інформація

КНТЕУ, Національна асоціація адвокатів України, Рада адвокатів міста Києва провели круглий стіл «Професіоналізація освітніх програм як мейнстрім сучасної юридичної освіти», учасниками якого стали представники Апарату Верховної Ради України, Верховного Суду, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України, Ради приватних виконавців України, провідних адвокатських фірм та органів адвокатського самоврядування, здобувачі, гаранти та стейкголдери (роботодавці та випускники) ОНП з підготовки докторів філософії за спеціальністю «Право», бакалаврських і магістерських ОПП: «Комерційне право», «Фінансове право», «Цивільне право і процес», «Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності».

У вітальному слові до учасників круглого столу ректор КНТЕУ Мазаракі А. А. підкреслив важливість професіоналізації вищої юридичної освіти та відзначив позитивні результати залучення практиків до освітнього процесу, зокрема, до відкритих зустрічей зі студентами, до участі в розробці ОНП, ОПП та змісту навчально-методичних матеріалів. Ректор висловив потребу в розширенні подальшої співпраці.

Учасники круглого столу високо оцінили якість освітніх програм КНТЕУ як таких, що забезпечують збалансовану підготовку юристів вищої кваліфікації та спрямовані на здобуття академічних знань і широкого спектру практичних вмінь.

Голова Ради адвокатів м. Києва Петро Рябенко зробив акцент на формуванні hardskills та softskills здобувачів освітніх програм, розвитку їх здатності до подальшого самонавчання, розумінні та дотриманні етичних стандартів професійної діяльності, важливості компетенцій, пов’язаних з роботою в цифровому середовищі.

Проректор Вищої школи адвокатури НААУ Ірина Василик наголосила на необхідності формування у здобувачів розуміння суспільної місії, цінностей та значення правничої професії. У цьому контексті пані Ірина запропонувала включення вибіркової дисципліни «Історія адвокатури» до бакалаврських освітніх програм.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олеся Радишевська, стейкголдер та рецензент ОНП з підготовки докторів філософії за спеціальністю «Право», висвітлила переваги дуальної юридичної освіти, яка ґрунтується на таких формах організації освітнього процесу, що поєднують навчання у ЗВО і на робочому місці, та запропонувала запровадити дуальну освіту на бакалаврському та магістерському рівнях.

Радник Голови Верховної Ради України Роман Усенко, стейкголдер та рецензент ОПП «Фінансове право» запропонував включити до магістерських програм «Комерційне право», «Фінансове право», «Цивільне право і процес», «Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності» окрему освітню компоненту, спрямовану на розвиток навичок правотворення, підкресливши, що ці навички відіграють надзвичайно важливу роль у професійній діяльності сучасного юриста.

Заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Тетяна Ковтун вказала, що саме роботодавець є кінцевим споживачем освітніх послуг, залежним від їх якості та ефективності. З огляду на це, залучення роботодавців до процесів розробки, удосконалення та реалізації освітніх програм виступає необхідною запорукою професіоналізації вищої юридичної освіти.

Керуючий партнер юридичної фірми «Горецький і Партнери» Олег Горецький поділився досвідом підбору кадрів серед випускників українських університетів, вказавши, що залучення студента до позааудиторних заходів із розвитку професійних навичок, участь у наукових та практико-орієнтованих конкурсах є важливою складовою професіоналізації вищої юридичної освіти. Пан Олег обґрунтував доцільність включення вибіркової дисципліни «Організація та ведення юридичного бізнесу» до бакалаврських та магістерських освітньо-професійних програм КНТЕУ.

Пропозиції щодо вдосконалення шляхів співпраці правничих кафедр та юридичного бізнесу були висловлені й іншими учасниками круглого столу.

За результатами круглого столу його учасниками прийнято рішення про поглиблення взаємодії у напрямку розвитку освітніх програм з метою їх подальшої професіоналізації та максимального наближення до вимог юридичної практики.

20.10.2021
43630
1805
остання редакція 21.10.2021
43630