logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкрита лекція на тему: «Туризм України за роки Незалежності»

Загальна інформація

26 вересня 2022 року за запрошенням ДТЕУ на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу відбулася лекція на тему «Туризм України за роки Незалежності», яку провела Тетяна Тимошенко, канд.держ.упр., президентка Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму України, запрошена вчена до Університету Оребру (Швеція), експертка з розвитку туристичних дестинацій, громад і територій програм міжнародної підтримки України (Програма U-LEAD з Європою, USAID, IOM).

Тема лекції актуальна з огляду на особливо болючі виклики саме для сфери туризму в останні роки, що пов’язані з втратами туристичної галузі від глобальної пандемії, а нині – із збройною агресією проти України. Лектор наголосила на необхідності зміни фокусу стратегічних цілей і реконструюванні завдань сталого розвитку туризму і курортів в Україні, відновленні та подальшого розвитку туризму на принципах сталості.

Учасники зустрічі обговорили питання еволюції туризму в Україні за часів незалежності, чинники позиціювання національного туризму на світовому туристичному ринку на різних етапах життєвого циклу, а також проблеми сучасного етапу функціонування туристичного сектора на проєктному, продуктовому та інфраструктурному рівнях.

Спікер акцентувала увагу на перспективних наслідках входження України до складу ЄС, зокрема, інтегрування вітчизняного законодавчо-нормативного поля до європейського, необхідність конкретизації місця і ролі туризму у відновленні України у післявоєнний період.

В умовах реалізації структурної регіональної реформи і децентралізації влади набуває актуалізації вдосконалення моделей і механізмів управління туристичними дестинаціями, що потребує переходу до кластерної моделі управління туристичними територіями, впровадження концепції «Smart Tourist Destination».

Підвищення індексу конкурентоспроможності туристичної України серед країн світу, забезпечення високого рівня надання туристичних послуг потребує постійного вдосконалення підготовки кадрів, розвиток їх компетентностей та зміни парадигми і форм освітнього процесу. Пані Тетяна поділилася своїми спостереженнями і враженнями щодо атмосфери освітнього процесу в європейських університетах, зокрема в Університеті Оребру (Швеція), зосередила увагу на значенні наукових досліджень у сфері туризму та їх підтримці з боку держави.

Загалом до зустрічі долучилося понад 100 учасників. Лекція проходила в атмосфері високої зацікавленості, активного обговорення ключових питань науковцями, викладачами кафедри туризму та рекреації і студентами. Тетяна Тимошенко відповіла на багато запитань, кожне з яких вимагає окремого наукового дослідження і громадського обговорення, вирішення колективними зусиллями. Результати зустрічі неодмінно позитивно вплинуть на якість підготовки майбутніх фахівців сфери туризму.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу привітав усіх учасників зустрічі з Всесвітнім Днем туризму та Днем туризму в Україні, висловив щиру вдячність Тетяні Тимошенко за цікавий та змістовний захід та запросив її до подальшої плідної співпраці.

26.09.2022
43630
1142
остання редакція 28.09.2022