logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Міжнародний суд ООН: теорія та практика міжнародного судочинства

Загальна інформація

В Державному торговельно-економічному університеті за сприяння кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права 15 травня відбулась онлайн зустріч з унікальним спікером – Владиславом Лановим, професором кафедри міжнародного публічного права юридичного факультету Університету Лаваля (Канада), доктором філософії права у галузі міжнародного права (Женевський інститут міжнародних наук та розвитку). До приходу в Університет Лаваля професор Лановий обіймав посаду юридичного помічника в Міжнародному суді ООН та працював із Суддею Мохамедом Беннуна (Марокко) та двома суддями ad hoc.

Пан Лановий поділився своїми практичними знаннями, привідкрив завісу роботи Міжнародного суду ООН із врегулювання міждержавних спорів. Розповів про процес підготовки рішень, формування більшості серед суддів, процедуру обрання суддів. Особливу увагу було приділено питанням юрисдикції Міжнародного Суду ООН: як її можна висловити та довести. Пан професор наводив приклади міждержавних спорів (Камерун проти Нігерії, Беліз проти Гватемали, Джибуті проти Франції), щоб студентам було зрозуміло, як норми Статуту Міжнародного Суду ООН чи його Регламенту застосовуються на практиці. Зараз Суд розглядає 15 міждержавних спорів. Спочатку відбувається визначення юрисдикції, обмін письмовими меморандумами, усні слухання, обговорення та прийняття рішення. Загалом цей процес триває 3-5 років.

Міжнародний Суд ООН займається також підготовкою консультативних висновків, у яких тлумачить норми міжнародних договорів чи надає правову оцінку певним подіям. Наразі працює над висновками стосовно стіни в Палестині та щодо обов’язків держав, пов’язаних зі зміною клімату.

Студенти та викладачі кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права із задоволенням поспілкувались із паном професором. Студенти цікавилися питаннями виконання рішень Міжнародного Суду ООН, вимогами щодо кандидатури на посаду судді, працевлаштуванням у Міжнародному Суді ООН.

Наприкінці зустрічі пан Лановий розповів про свій кар’єрний шлях, порадив, на що потрібно звернути увагу студентам для подальшого успішного працевлаштування, побажав усім успіхів, а нашій країні – перемоги.


Мельниченко Наталія,
канд. юрид. наук, доц., доцент кафедри міжнародного,
цивільного та комерційного права

15.05.2023
43630
457
остання редакція 26.05.2023