logo
Кафедра обліку та оподаткування
Кафедра обліку та оподаткування
logo
Кафедра обліку та оподаткування
img

Події

обліку та оподаткування

Черговий успіх студентів #КНТЕУ
За результатами ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування», студентка 1 курсу магістратури ФФО спеціалізації «Облік і оподаткування в міжнародному бізнесі» Ковальова Анастасія Ігорівна (Анастасия Ковалева) під керівництвом професора кафедри обліку та оподаткування проф. Костюченко В.М.(Валентина Костюченко), здобула перемогу і посіла 2-е призове місце.
Вітаємо з перемогою! Пишаємося здобутками наших студентів! Бажаємо не зупинятися на досягнутому!
Дякуємо НАСОА за якісну організацію в такий не легкий час.

Вечір п'ятниці може бути різним.

Колектив кафедри обліку та оподаткування разом з співдружніми кафедрами КНТЕУ відвідали київський академічний театр «Колесо» та поринули в неповторну атмосферу  вистави «Пристрастi дому пана    Г.-П.» за першим драматичним твором Ольги Петрівни Косач.

Талановитий  акторський ансамбль, оригінальність сценічного майданчика та  класичний водевільний сюжет зробили вечір незабутнім.


Дата публікації 06.02.2020р.

Кафедрою обліку та оподаткування 6 лютого 2020 р.  було проведено І тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Облік і оподаткування». В олімпіаді взяли участь 12 студентів, які здобувають ступінь вищої освіти «магістр» та «бакалавр» за спеціальністю «Облік і оподаткування», спеціалізацією «Облік і оподаткування».

За результатами роботи журі у складі: зав. кафедри, д.е.н., професора Фоміної О.В., к.е.н., доцента Шаповалової А.П., к.е.н., доцента Уманців Г.В., к.е.н. Августової О.О. визначено переможців І туру олімпіади:

Криса Дмитро Юрійович (ОС «магістр», 1  курс, гр.10-м);

Комендант Альона Миколаївна  (ОС «магістр», 1  курс, гр.10-м);

Скульбуденко Тетяна Іванівна (ОС «магістр», 1  курс, гр. 9-м).

Дякуємо за участь та бажаємо успіхів нашим студентам-учасникам олімпіади та досягнень у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади!


Останнім часом ринок облікових послуг потребує фахівців, які надаватимуть послуги бухгалтерського аутсорсингу, податкового консультування, ведення обліку за міжнародними стандаратами, тощо. Саме серед студентів університету намагалась знайти таких спеціалістів представники провідної аудиторсько-консалтингової  компанія BDO Україна.  На зустрічі, яка відбулася 4 лютого, представниці бізнесу розповіла про особливості роботи в цьому сегменті, вимоги до співробітників, можливості для професійного та особистісного розвитку для співробітників компанії.

Друзі, колеги, студенти!
Щиро вітаємо Вас з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим!

Бажаємо Вам наполегливості в досягненні своїх цілей, уваги від рідних і близьких, любові, тепла і багато вірних друзів. Нехай будь-які Ваші плани втіляться в життя. Нехай Ваша душа буде наповнена щастям, а в пам’яті залишаються тільки добрі і приємні спогади про рік, що минає.
P.S. З нагоди завершення 2019 р. колектив кафедри обліку та оподаткування відвідав Національний академічний театр опери та балету імені Т.Г. Шевченка

Напередодні Нового року викладачі кафедри О.А. Мошковська та
М.В. Кузуб передали хворим, які знаходяться на лікуванні в Київській міській психоневрологічній лікарні №3 (смт Глеваха Васильківського р-ну Київської обл.), а також нужденним прихожанам Свято - Вознесенського Флорівського жіночого монастиря на Подолі зібрані колективом кафедри теплі та побутові речі, художню літературу, дитячі іграшки та побажали їм душевного спокою, теплого Нового року та Різдва Христова.

14 грудня 2019 фінішував VII Всеукраїнський конкурс студентських науково-практичних робіт за тематикою «Міжнародні стандарти фінансової звітності: світова та національна практика, результати та перспективи»!

За результатами конкурсу переможцями визначено студентів спеціалізації "Облік  і оподаткування в міжнародному бізнесі"- Мамонову Анастасію та Малиновську Альону з темою роботи "Облік криптовалют за міжнародними стандартами фінансової звітності ( керівник -д.е.н., професор Костюченко В. М.)

ВІТАЄМО З ПЕРЕМОГОЮ  ТА БАЖАЄМО НОВИХ УСПІХІВ!


2 грудня 2019 р., на кафедрі обліку та оподаткування КНТЕУ відбувалися захисти випускних кваліфікаційних робіт магістрів спеціальності «Облік і оподаткування» денної форми навчання.
На розгляд екзаменаційним комісіям були представлені ґрунтовні, оригінальні та цікаві роботи, які мають суттєве значення для розвитку обліку та оподаткування.
Висловлюємо слова подяки головам екзаменаційних комісій за співпрацю: Захарків Т.Д. головному бухгалтеру ТОВ "Епіцентр К", Коваленко О.П. головному бухгалтеру "Віжн ТБ", Литвинчуку Д.П. головному бухгалтеру ТОВ "КРАТІЯ".
 

Кафедра обліку та оподаткування вітає усіх випусників з успішиними захистами робіт та бажає натхнення і кар’єрного зростання!


За традицією щорічно кафедра обліку та оподаткування Київського національного торговельно-економічного університету проводить студентський науковий круглий стіл. Не став винятком і цей навчальний рік. Захід, що відбувся 29 листопада 2019 року, було присвячено проблемам розвитку обліку та оподаткування в Україні.

У роботі заходу взяли участь О. Каравай – старший бухгалтер відділу аутсорсингу ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА» (випускниця кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ), КСокол – провідний бухгалтер ТОВ «Актив консалтинг», студенти спеціальності «Облік та оподаткування», студенти Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ, викладачі кафедри та ТЕК КНТЕУ.


Кафедрою обліку та оподаткування 25 листопада 2019 року у межах роботи студентського науково-практичного клубу Луки Пачолі було організовано виїзну зустріч з представниками провідної міжнародної аудиторсько-консалтингової компанії BDO Україна, що надає широкий спектр послуг з бухгалтерського аутсорсингу, аудиту, оціночної практики,  корпоративних фінансів та ін.

Атмосфера щирого та зацікавленого спілкування учасників заходу була забезпечена партнером з аудиту BDO Київ Муквіч О., партнером з аудиту CAP, CIPA, DipIFR BDO Київ Малащуком О. та провідним спеціалістом з розвитку освітніх послуг Книжніковою І. Випускниця кафедри обліку та оподаткування Здесенко Н. розповіла студентам про свій досвід отримання необхідних професійних знань та навичок під час навчання в КНТЕУ, про досвід працевлаштування і подальшої роботи у компанії.


Хто вміє добре працювати, той вміє гарно відпочивати.

Коллектив кафедри обліку та оподаткування 15 листопада 2019 р. відвідав театр на Подолі та переглянув прекрасний спектакль «Сніг у квітні»- інсценізацію повісті Теннессі Вільямса «Римська весна місіс Стоун».


Для студентів ІV курсу ФОАІС кафедрою обліку та оподаткування 11 листопада 2019 року було організовано майстер-клас "Типові проблеми обліку в прикладному рішенні "1С: Підриємство 8. Бухгалтерія для України" із залученням фахівця-практика, к.ф.-м.н., керівника Центру сертифікованого навчання "ПРОКОМ"  Столярчук І. А.

Спікер розповіла  про типові проблеми використання конфігурації «Бухгалтерія 8 для України», продемонструвала можливості штатного функціоналу програми, розкрила базові фактори впливу, які необхідно враховувати для коректної роботи в різних підсистемах.


          Представники кафедри обліку та оподаткування прийняли активну участь в IV Міжнародній науково-практичній конференції «Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства», яка відбулась 24-26 жовтня на базі Національного університету «Львівська політехніка».


       Фахівцями було обговорено наступні тематичні напрями:
• Сучасний стан та проблеми обліково-аналітичного забезпечення системи менеджменту підприємства;
• Розвиток обліково-аналітичних процедур: міжнародний досвід та вітчизняна практика;
• Організаційно-методичні аспекти підготовки та підвищення кваліфікації обліково-аналітичних працівників;
• Контроль, аудит та інформаційні системи і технології в системі обліково-аналітичного забезпечення менеджменту підприємства, історичні аспекти розвитку бухгалтерського обліку.


    Доповіді характеризувалися науковою обґрунтованістю викладеної інформації та дослідницьким характером роботи. Висловлені у доповідях пропозиції мають практичне та теоретичне значення. Дякуємо Кафедра обліку та аналізу за співпрацю!


Асоціацією сприяння глобалізації освіти та науки SPACETIME та Академією економічних наук України був проведено конкурс наукових статей молодих вчених-економістів «YOUNG ECONOMIST 2019» та грантів на участь у Міжнародному науковому економічному форумі «NEW ECONOMICS - 2019» для молодих науковців.

24 жовтня 2019 р. були оголошені результати конкурсу. Здобувачі ступеня вищої освіти «магістр» спеціалізації «Облік і оподаткування в міжнародному бізнесі» - Малиновська А.М. та Мамонова А.В. під керівництвом професора кафедри обліку та оподаткування Костюченко В.М. здобули перемогу у двох з шести представлених номінацій:

  • Виклики новій економіці (Малиновська А.М.)
  • Україна у глобалізованому світі (Мамонова А.В.).

ВІТАЄМО З ПЕРЕМОГОЮ  ТА БАЖАЄМО НОВИХ УСПІХІВ!


22 жовтня 2019 р. представники кафедри обліку та оподаткування О.А. Мошковська та М.В. Кузуб відвідали хворих, які перебувають на лікуванні в Міському науково – лікувальному центрі терапії, реанімації та детоксикації Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1, та передали їм теплі речі, зібрані колективом кафедри.

Компанія "YouControl" спільно з кафедрою обліку та оподаткування Київського національного торговельно-економічного університету 18 жовтня 2019 року провели воркшоп «Бізнес-розвідка та фінансовий аналіз компанії» для студентів спеціальності «Облік і оподаткування».

На реальних прикладах студенти дізналися, як визначати благонадійність контрагентів, виявляти шахраїв, аналізувати ділове середовище та працювати з відкритими даними.

Студенти, аспіранти та викладачі кафедри обліку та оподаткування висловлюють щиру подяку компанії "YouControl" за співпрацю.


Для студентів спеціалізації «Облік і оподаткування» кафедрою обліку та оподаткування Київського національного торговельно-економічного університету 24 вересня та 2 жовтня  2019 року в рамках роботи студентського науково-практичного клубу Луки Пачолі було організовано зустрічі з представниками ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА» – української компанії, що надає послуги у сфері аудиту, бізнес-консультування, незалежної оцінки, бухгалтерського та управлінського обліку.

Представники кафедри обліку та оподаткування прийняли активну участь у Національному Форумі "Міжнародне оподаткування: трансформація бізнесу", який відбувся 20 вересня 2019 р.

Під час зустрічі було розглянуто такі актуальні питання:

  • Світові тренди міжнародного оподаткування та їх вплив на податкову політику України. Нові законопроекти: головні зміни, терміни впровадження, додаткові обговорення.
  • Впровадження МСФЗ – труднощі переходу. Проблематика легалізації первинної документації.
  • Аудиторський комітет: порядок створення, функції та повноваження. Великі і середні підприємства. Особливості переходу із категорії в категорію.

Для студентів спеціалізації "Облік і оподаткування" кафедрою обліку та оподаткування КНТЕУ 9 вересня  2019 року в рамках роботи студентського науково-практичного Клубу професійного бухгалтера було організовано зустріч із представниками міжнародної аудиторської компанії BDO Ураїна (BDO Академія) з метою презентації програм міжнародної сертифікації бухгалтерів та аудиторів і можливості подальшого професійного зростання у сфері обліку та оподаткування.

2018-2019 н.р.

Сьогодні надзвичайно важливий та щасливий день для студентів 4-року навчання спеціальності «Облік і оподаткування» - вручення довгоочікуваного диплому Бакалавра.

Кафедра обліку та оподаткування вітає усіх наших випускників та бажає здійснення їх мрій та задумів. Ви – найкращі!


Як вдало зазаначав М. Булгаком «Щастя як здоров'я: коли воно в наявності, його не помічаєш», тому бажаємо кожному із Вас, шановні колеги та студенти, насолоджуватися та цінувати кожний день.
З нагоди завершення навчального року колектив кафедри обліку та оподаткування відвідав літературно-меморіальний музей М.Булгакова, прослухав захоплюючу розповідь про життя відомого на весь світ письменника та продегустував чай та смаколики, приготовлені за рецептами родини Булгакових.

Колектив кафедри обліку та оподаткування вітає доцента кафедри обліку та оподаткування КНТЕУ Головіну Дар’ю Вікторівну з відзнакою премії Київського міського голови в номінації "наукові здобутки" за особисті досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва (21 червня 2019 р). 
Бажаємо Дар'ї Вікторівні подальших наукових здобутків.

 Протягом 2019 р. асистент кафедри обліку та оподаткування Григоренко О.С. пройшла навчання у Вищій школі педагогічної майстерності Київського національного торговельно-економічного університету та отримала свідоцтво про підвищення кваліфікації.

Київський національний торговельно-економічний університет з великою радістю відкриває свої двері і об’єднує різні покоління випусників. Минулими вихідними відбулась радісна зустріч випусників 1989 року – з нагоди 30-річчя випуску. Емоції від зустрічі та особливої атмосфери рідного університету не можливо передати словами, КНТЕУ – це назавжди.

Кафедра обліку та оподаткування КНТЕУ взяла участь у IFRS Forum "Складові довіри до звітності" організованого Федерацією професійних бухгалтерів та аудиторів України за участі: Гапоненко Л. (начальника Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України), Рафальської К. (директора Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку капіталу та пруденційного нагляду НКЦПФР), Каменської Т. (д.е.н., Голови АПУ), Вовчук Н. (офіційного представника СІМА в Україні), Коноваленко Н. (представника Світового банку в Україні), Ричаківської В. (Члена Ради Національного Банку України), Циганка Ю. (керівника бухгалтерського направлення, ЛІГА:ЗАКОН, сертифікованого бухгалтера, аудитора).
Хочемо висловловити слова подяки за можливість долучитися до заходу суспільно важливого характеру та за плідну співпрацю Легкій В. та Кричуну П.

Професор кафедри обліку та оподаткування Київського національного торговельно-економічного університету(КНТЕУ), д.е.н. Костюченко В. М.  представила Україну на 42-му щорічному конгресі Європейської асоціації бухгалтерів, який відбувся 29-31 травня 2019 року в місті Пафос (о. Кіпр).

Організатором заходу виступив Кіпрський університет. У конгресі брали участь більше 1100 делегатів з 52 країн: 

Під час конгресу було проведено 2 семінари Радою з МСБО, 9 симпозіумів, 13 секцій, зокрема: з аудиту; облікової освіти; фінансового аналізу; фінансового звітування; історії бухгалтерського обліку; управлінського обліку; оподаткування; обліку та інформаційних систем та ін.

Костюченко В. М. брала активну участь у семінарах з МСФЗ та симпозіумах конгресу. На симпозіумі «Блокчейн і майбутнє  бухгалтерського обліку» в обговоренні вона представила результати дослідження щодо визнання віртуальної валюти як нового виду активів. За результатами конгресу, його учасники отримали сертифікати.


Всеукраїнська науково-практична конференція «Обліково-аналітичне забезпечення управління підприємством: сучасний вектор розвитку» 

На базі Київського національного торговельно-економічного університету 21 травня 2019 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Обліково-аналітичне забезпечення управління підприємством: сучасний вектор розвитку», яка підготовлена кафедрою обліку та оподаткування.

Роботу конференції відкрила проректор з наукової роботи Київського національного торговельно-економічного університету, доктор економічних наук, професор С. В. Мельниченко З вітальним словом до учасників конференції звернувся декан факультету обліку та оподаткування, кандидат економічних наук, доцент О. А. Харченко і оголосив привітання від Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України.

Модератом конференції виступила завідувач кафедри обліку та оподаткування, доктор економічних наук, доцент О. В. Фоміна.

У роботі конференції взяли участь 77 науковців і практиків України. Зокрема, представники:

  • державних органів влади:

Рахункової палати України (м. Київ);

Управління профорієнтації, професійного навчання та навчальних закладів Державної служби занятості України (Центрального апарату) (м. Київ);

         Ради з Міжнародні стандарти фінансової звітності при Мінфіну України (м. Київ);

  • наукових установ:

Академії економічних наук України (м. Київ);

Національної академії аграрних наук України (м. Київ);

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» Національної академії аграрних наук України (м. Київ);

  • професійних і громадських організацій:

Українського союзу підприємців та промисловців (м. Київ);

Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (м. Київ);

Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України (м. Київ);

Асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів в Україні (м. Київ);

Інституту фінансових бухгалтерів (Institute of Financial Accountants, IFA, Великобританія);

  • 24 закладів освіти;
  • редакцій професійних періодичних видань;
  • керівники аутсорсингових і консалтингових компаній, фінансові директори та головні бухгалтери підприємств;

У своїх виступах учасники конференції обговорювали актуальні питання щодо конвергенції національних моделей обліку в процесі європейської інтеграції України, трансформації обліку в умовах наближення діяльності українських підприємств до світових стандартів ведення бізнесу, удосконалення інструментарію обліку з метою підвищення ефективності реформування системи оподаткування, ролі інформаційних технологій в удосконаленні обліку та оподаткування діяльності суб’єктів господарювання та перспективи покращення професійної підготовки фахівців за спеціальністю «Облік і оподаткування».

За результатами спільної роботи учасники конференції затвердили рекомендації до:

  • Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України;
  • Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України; Державної фіскальної служби України; Державної служби занятості України (Центрального апарату);
  • Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України;
  • Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України;
  • Українського союзу підприємців та промисловців;
  • професійних періодичних видань;
  • вищих навчальних закладів України.

        

У Харківському політехнічному інституті 15-17 травня 2019 року відбувся  ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Управлінський облік».
За результатами олімпіади дипломом ІІІ ступеня нагороджений студент 4-го курсу Київського національного торговельно-економічного університету  спеціалізації «Облік і оподаткування» Криса Дмитро Юрійович (науковий керівник д.е.н., завідувач кафедри обліку та оподаткування Фоміна О.В.).
Кафедра обліку та оподаткування щиро вітає Дмитра Юрійовича та зичить подальших наукових здобутків.

У Національній академії статистики, обліку та аудиту відбулася підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 2018–2019 н.р. зі спеціальності 071 «Облік та оподаткування». Свої наукові здобутки 23 квітня 2019 року презентували студенти різних закладів вищої освіти.

Від кафедри обліку та оподаткування  КНТЕУ участь у конкурсі взяла студентка освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціалізації «Облік і оподаткування» Рябчук Катерина (науковий керівник к.е.н., Ромашко О.М.) з науковою роботою «Облік оренди: національний та міжнародний досвід». Презентація отриманих теоретичних та практичних результатів роботи показала високий рівень фахової компетентності студентки. За підсумками конкурсу Катерина була нагороджена дипломом ІІ ступеня.

 Колектив кафедри обліку та оподаткування КНТЕУ щиро вітають Катерину та її наукового керівника Ромашко Ольгу Миколаївну з достойним результатом, бажаємо їм наснаги та нових наукових здобутків!

КЛУБ ЛУКИ ПАЧОЛІ ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ!

              За період березень -квітень 2019 року відбулося два засідання клубу. Учасниками цих засідань стали студенти 1 курсу, ОС «магістр», ФОАІС. 28 березня 2019 року на засіданні клубу розглядали вимоги КНТЕУ до написання наукових статей. Керівник клубу професор, д.е.н., Костюченко В.М. представила на розгляд присутніх презентацію вимог до наукових публікацій. Учасники клубу підготували для обговорення проекти власних наукових публікацій за темами ВКР.

         Засідання, яке відбулося  1 квітня 2019 року було присвячене новим вимогам КНТЕУ до випускних кваліфікаційних робіт. Нові вимоги до ВКР були узагальнені  і представлені керівником клубу професором, д.е.н. Костюченко В.М.

          Засідання клубу проходили в теплій атмосфері і активній дискусії. Учасники клубу  -  студенти 1 курсу ОС «магістр», студенти 1-2 курсів ОС «бакалавр» ФОАІС прийняли активну участь у роботі секцій студентської науково-практичної конференції «Наукові дослідження студентської молоді», що проходила 8-9 квітня 2019 року в КНТЕУ.

         Окрему подяку висловлюємо учасникам клубу, студенткам 2 курсу Карпенко Валерії, Слободяник Анастасії, Марченко Тетяні за активну участь в організації  представлення кафедри обліку та оподаткування на день ФОАІС.


16 квітня 2019 р. в Київський національний торговельно-економічний університет відбувся масштабний захід «Career Day-2019» спрямований на створення умов для ефективного працевлаштування та розвитку професійної кар’єри студентів і випускників університету.
Колектив кафедри обліку та оподаткування висловлює слова подяки за багаторічну співпрацю незмінним партнерам, аудиторським компаніям: KPMG Ukraine, Baker Tilly Ukraine, EY, EBS
09-12 квітня 2019 р. викладачі кафедри обліку та оподаткування пройшли науково-педагогічне стажування за програмою «Стратегічне партнерство України з ЄС у сфері освіти та науки» в Пряшівському університеті (м. Пряшів, Словацька Республіка).
В рамках науково-педагогічного стажування професор Король С.Я., доцент Кияшко О.М. разом з викладачами інших кафедр КНТЕУ прийняли участь у міжнародній конференції «Туризм ХХІ століття: глобальні виклики та цивілізаційні цінності».
8-9 квітня 2019 р. була проведена студентська наукова конференція «Наукові дослідження студентської молоді». Колектив кафедри обліку та оподаткування висловлю подяку студентам за цікаві доповіді, допитливість та конструктивне обговорення розглянутих питань. Також, висловлюємо слова подяки незмінному партнеру кафедри- газеті Все про бухгалтерський облік / Все о бухгалтерском учете


9 квітня 2019 р. в рамках дня відкритих дверей Головного Управління Державної Фіскальної Служби України в м. Києві для студентів спеціалізації «Облік і оподаткування» було проведено цікаву та пізнавальну екскурсію. Дякуємо за співпрацю!

                                                                          


За результатами проведеного конкурсу на краще ЕСЕ на тему: «ОДА БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ» визначено переможця: Евгения Зусарь студентка 1 курсу ОС «магістр» факультет обліку, аудиту та інформаційних систем.
Вітаємо переможця!

27 березня 2019 р. члени кафедри обліку та оподаткування  д.е.н., професор Мошковська О.А. та к.е.н., доцент  Задніпровський О.Г. прийняли участь в проведенні Startup Day «Від ідеї до грошей» у відділенні фінансів, обліку та маркетингу Торговельно – економічного коледжу КНТЕУ (м. Київ), де були представлені проекти студентів соціального та економічного профілю,  та запросили їх на продовження навчання на кафедрі за спеціальністю  «Облік і оподаткування»

21 березня 2019 р. особливий день - День народження нашого рідного і найкращого Факультету обліку, аудиту та інформаційних систем.
Високий авторитет і довіра, добре ім’я факультету були створені спільною щоденною працею викладачів та студентів, взаєморозумінням і відповідальністю.
Кафедра обліку та оподакування висловлює щирі вітання та дякує за плідну діяльність.Бажаю усім колегам наснаги, впевненості у майбутньому, стабільності. Нехай ваша подальша професійна діяльність буде сповнена творчим натхненням, життєвою енергією та злагодою!

06 березня 2019 р. з нагоди Міжнародного жіночого дня колектив кафедри обліку та оподаткування відвідав Київський національний академічний театр оперети

                                                   

Для студентів спеціалізації "Облік і оподаткування" кафедрою обліку та оподаткування 6 березня 2019 року було організовано відкриту лекцію "Професія податковий консультант" із залучуенням фахівців аудиторської компанії KPMG Ukraine.

На відкритій лекції студентів ознайомили з необхідностю податкового консльтування, технікою його проведення, джерелами інформації, що використовуються на практиці та у ситуаційні формі провели справжню податкову консультацію

Спікерами виступили старший консультант відділу Податкового консультування Галина Левчук та Порохнюк Іванна


22 лютого 2019 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук здобувача кафедри обліку та оподаткування: Галака Костянтина Ілліча (науковий керівник – д.е.н., проф. Сопко В. В. )
Щиро вітаємо Костянтина Ілліча та бажаємо життєвої наснаги, нових творчих та наукових досягнень!!

15 лютого 2019 р. колектив кафедри обліку та оподаткування відвідав пам'ятку історії та архітектури, особняк, який було збудовано у 1898-1901 роках за проектом головного архітектора Києва, академіка архітектури Володимира Ніколаєва -Мистецький центр "Шоколадний будинок", Київська НКГ

08 лютого 2019 р. викладачі кафедри обліку та оподаткування КНТЕУ Мошковська О.А. і Кузуб М.В. відвідали поранених бійців АТО, які проходять лікування і реабілітацію в Національному військово – медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» МОУ в м. Києві,   передали їм теплі речі, зібрані викладачами кафедри, засоби гігієни, продукти харчування та побажали нашим захисникам як найшвидшого видужування.


07 лютого 2019 р. кафедрою було проведено І тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Облік і оподаткування».

В олімпіаді взяли участь 12 студентів, які здобувають ступінь вищої освіти «магістр» та «бакалавр» за спеціальністю «Облік і оподаткування», спеціалізацією «Облік і оподаткування».

За результатами роботи журі у складі завідувача кафедри Фоміної О. В., доцентів Шаповалової А. П.Уманців Г. В., Головіної Д.В. визначено переможців І туру олімпіади:

  • Криса Дмитро Юрійович (ос «бакалавр», 4  курс, гр.3);
  • Ковальова Анастасія Ігорівна (ос «бакалавр» 4 курс, гр.3);
  • Тарабан Наталія Георгієвна (ОС «магістр», гр.2-м);
  • Скульбуденко Тетяна Іванівна (ос «бакалавр», 4  курс, гр.3).

Дякуємо за участь та бажаємо успіхів нашим студентам-учасникам олімпіади та перемоги у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади!



24 січня 2019 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук здобувача кафедри "Обліку та оподаткування" Григоренко Ольги Сергіївни (науковий керівник – д.е.н., проф. Костюченко В.М.)

Щиро вітаємо Ольгу Сергіївну та бажаємо гармонії, життєвої наснаги і нових творчих та наукових досягнень!!

           

24 січня 2019 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук здобувача кафедри "Обліку та оподаткування" - Карпенко Інни Вікторівни (науковий керівник – д.е.н., проф. Блакита Г.В. )
 

Щиро вітаємо Інну Вікторівну та бажаємо творчої наснаги, нових професійних та наукових досягнень!!


26 грудня 2018 року відбувся випуск магістрів спеціальності "Облік і оподаткування" Інституту вищої кваліфікації КНТЕУ
Щиро вітаємо усіх наших випускників.


19 грудня 2018 року відбувся випуск магістрів денної та заочної форми навчання факультету обліку, аудиту та інформаційних систем КНТЕУ
Диплом магістра отримали 242 випускника ФОАІС, з них - 38 із відзнакою, що є своєрідним рекордом факультету.
Кафедра обліку та оподаткування вітає усіх наших випускників та бажає здійснення їх мрій та задумів

 3-6 грудня 2018 р. на кафедрі обліку та оподаткування КНТЕУ відбувалися захисти випускних кваліфікаційних робіт магістрів спеціальності «Облік і оподаткування»
На розгляд екзаменаційним комісіям були представлені ґрунтовні, оригінальні та цікаві роботи, які мають суттєве значення для розвитку обліку, оподаткування, аналізу, контролю та аудиту. 
Кафедра обліку та оподаткування вітає усіх випусників з успішиними захистами робіт та бажає успіхів, натхнення та кар’єрного зростання!

  


Кафедра обліку та оподаткування КНТЕУ 4 грудня 2018 року  провела День гостинності для студентів Київського державного коледжу туризму та готельного господарства.

У рамках дня гостинності перед студентами коледжу виступили директор Центру профорієнтаційної роботи Ярошенко Л. В., д.е.н., професор кафедри обліку та оподаткування Сопко В. В., к.е.н., доцент кафедри обліку та оподаткування Ромашко О. М.,  ст.викл. кафедри фінансів Пелешко Н. М., які розповіли про спеціальності та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка студентів у нашому університеті, можливість навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ, ознайомили учнів із курсами щодо підготовки до складання ЗНО та правилами прийому до КНТЕУ у 2019 році.


   Кафедрою обліку та оподаткування 29 листопада 2018 року було проведено студентський  науковий  круглий стіл  на тему: "Бухгалтерський облік та оподаткування в Україні: стан та перспективи розвитку".

   Під час круглого столу темами для обговорення стали: напрямки застосування професійних знань зі сфери бухгалтерського  обліку у сучасному бізнес-середовищі, міжнародні стандарти обліку та звітності в діяльності суб’єктів господарювання, практика ведення фінансового та управлінського обліку суб’єктами господарювання, оподаткування їх діяльності.

    В роботі круглого столу взяли участь представники  департаменту фінансового консалтингу Grant Thornton Ukraine  ст. менеджер Журавель О. Є. та менеджер Дяденко М. С. (випускник кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ), студенти спеціальності "Облік та оподаткування", студенти Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ, викладачі кафедри обліку та оподаткування


       Відбулася зустріч студентів І курсу магістратури спеціальності "Облік і оподаткування" з Головою Державної аудиторської служби України Гавриловою Лідією Володимирівною.

         Основна  мета зустрічі - це залучення нових кадрів та молодих фахівців до розвитку державного фінансового контролю в Україні. Гаврилова Л. В. та спеціалісти служби 28 листопада 2018 року ознайомили присутніх з функціями та завданнями Служби та вимогами щодо компетентностей майбутніх фахівців, які формуються під час навчання.

    Студенти мали змогу висловити думку та обговорити вибір майбутньої професії.


       За сприяння кафедри обліку та оподаткування для студентів 4 курсу ФОАІС відбулися відкриті лекції фахівця-практика Навроцької Ірини – менеджера з розвитку компанії "МАСТЕР:СТРІМ".

       Темою для обговорення на зустрічах 29 та 30 листопада 2018 року  стали  програмні продукти для обліку та контролю MASTER, їх конфігурації та сучасні рішення в Україні.

      Присутні ознайомились з лінійкою програмних продуктів MASTER від української компанії IT-Enterprise, історією, практикою та перспективами її розвитку.

     Зацікавленість слухачів викликала можливість подальшого навчання та професійного розвитку на програмі-платформі MASTER.


    Протягом 2018 р. старший викладач кафедри обліку та оподаткування Августова О.О. пройшла навчання у Вищій школі педагогічної майстерності Київського національного торговельно-економічного університету та отримала свідоцтво про підвищення кваліфікації

            Коли наближається завершення навчання, перед студентами КНТЕУ відкривається безліч можливостей та перспектив. 
     Про роботу, кар`єру та можливості працевлаштування, студентам кафедри обліку та оподаткування 1 курсу ОС "Магістр" 29 листопада 2018 р. розповіли представники департаменту фінансового консалтингу Grant Thornton Ukraine ст. менеджер Журавель О.Є. та менеджер Дяденко М.С.

27 листопада 2018 р. відбулася зустріч студентів ІV курсу освітнього ступеня бакалавра та І курсу освітнього ступеня магістра спеціальності «Облік і оподаткування», спеціалізації «Облік та оподаткування» з фахівцями аудиторсько-консалтингової компанії «Ernst & Young».  Катерина Радченко (фахівець відділу надання послуг з бухгалтерського обліку та подання звітності, випускниця кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ)  та Марина Демиденко (молодший фахівець з рекрутменту та розвитку бренду роботодавця) ознайомили студентів з діяльністю аудиторської компанії, поділилися досвідом щодо початку кар’єри у сфері обліку й аудиту та надбанням необхідних для цього професійних якостей, знань та навичок. 

    23 листопада 2018 р. відбулося засідання Всеукраїнської громадської організації "Асоціація правників України" на тему "Оподаткування криптовалюти". 
     В якості експерта була запрошена д.е.н., професор кафедри обліку та оподаткування Костюченко В.М, яка виступила з доповіддю "Можливості обліку операцій з криптовалютами за поточним законодавством та необхідні зміни" та прийняла активну участь в обговорені

                                                                   18 жовтня 2018 року відбулося засідання студентського наукового клубу імені Луки Пачолі кафедри обліку та оподаткування під керівництвом професора кафедри, д.е.н. Костюченко В.М. 
    Тема засідання «Наукова публікація як форма апробації наукового дослідження». Участь у заході прийняли студенти ФОАІС, ОС «магістр», 1 курсу. 
      Засідання проходило у теплій атмосфері та носило характер активної дискусії.

                                                                                                                                                                                                                                          

10 жовтня 2018 року о 8:20, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано  майстер-клас на тему «Типові проблеми обліку в прикладному рішенні"1С:Підриємство 8. Бухгалтерія для України"». із залученням фахівця-практика, к.ф.-м.н., керівника Центру сертифікованого навчання "ПРОКОМ"  Столярчук І. А.




9 жовтня 2018 року о 9.55, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано майстер-клас із залученням фахівців аудиторської компанії KPMG Ukraine 
Тема майстер-класу: “ХРОНІКИ ПОДАТКОВОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ”
 


                                                                                                                                                                                                                                                                              
Щиро вітаємо нашу колегу, доктора економічних наук, професора кафедри Олену Анатоліївну Мошковську з нагрудним знаком "Відмінник освіти" Міністерства освіти і науки України .
Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів

             


Викладачі кафедри обліку та оподаткування (д.е.н., проф. Сопко В. В., д.е.н., проф.  Король С. Я., д.е.н., проф. Мошковська О. А., к.е.н., доц. Головіна Д. В., к.е.н., ст. викл. Августова О. О., к.е.н., ст.викл Ігнатенко Т. В., к.е.н., ст. викл. Ніколенко Н. В., к.е.н., ст. викл.Кияшко О. М., ст. викл. Кузьменко О. П.) з 5 по 22 червня 2018 року здійснили навчання за сертифікованим курсом "Використання прикладного рішення "1С: Бухгалтерія 8 для України" Редакція 2.0" (загальним обсягом 40 академічних годин). По закінченні курсу слухачі отримали іменні сертифікати.

Набуті знання та прикладні навички викладачі кафедри передаватимуть студентам, які навчаються за освітньо-професійними програмами "Облік і оподаткування" й "Облік, оподаткування та оцінювання в бізнесі".

                               


Кафедра обліку та оподаткування отримала статус "Сертифікований центр Академії MASTER-рішень" та право на проведення навчання користувачів комп’ютерних програм платформи MASTER.

Набуті знання та прикладні навички викладачі кафедри передаватимуть студентам, які навчаються за освітньо-професійними програмами "Облік і оподаткування" та "Облік, оподаткування та оцінювання в бізнесі".

Викладачі кафедри обліку та оподаткування (д.е.н., проф. Фоміна О. В, д.е.н., проф. Сопко В. В., д.е.н., проф. Костюченко В. М.,  д.е.н., проф.  Король С. Я., д.е.н., проф. Мошковська О. А.,, к.е.н., доц. Головіна Д. В., к.е.н., доц. Прокопова О. М., к.е.н., доц. Муковіз В. С., к.е.н., доц. Ромашко О. М., к.е.н., ст. викл. Августова О. О., ст. викл. Зябченкова Г. В., ст. викл. Кузьменко О. П., асист. Закревська О. Ю.,) успішно пройшли навчальні курси та отримали сертифікати 4 червня 2018 року.

                          


30 травня 2018 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук аспірантів кафедри "Обліку та оподаткування" :

  • Закревської О.Ю. (науковий керівник – д.е.н., проф. Сопко В.В.);

ВІТАЄМО! Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів та наснаги!!!


27 квітня 2018 рдля членів ФПБАУ (Федерації пофесійних бухгалтерів і аудиторів України) відбувся семінар «Питання обліку та звітності, податкові застереження, новації».  Участь в семінарі прийняли студентки КНТЕУ, 3 курс, 3 група, Альона Малиновська і Анастасія Мамонова, які презентували результати  спільного дослідження з професором кафедри В.М. Костюченко "Все про криптовалюту. Як  обліковувати?".

     


Всеукраїнський круглий стіл «Облік, аудит та оподаткування в умовах євроінтеграції»

19 квітня 2018 року  з ініціативи кафедри обліку та оподаткування і кафедри фінансового аналізу та аудиту 19 квітня 2018 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету відбувся Всеукраїнський круглий стіл "Облік, аудит та оподаткування в умовах євроінтеграції".

Метою наукової дискусії було обговорення новітніх тенденцій, проблематики та перспектив розвитку вітчизняної системи обліку, аналізу, аудиту та оподаткування діяльності суб’єктів господарювання в умовах євроінтеграції.

Засідання круглого столу відкрила перший проректор з науково-педагогічної роботи, доктор технічних наук, професор Н.В.Притульська.             З вітальним словом до учасників звернулися завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту, доктор економічних наук, доцент   К. О. Назарова та завідувач кафедри обліку та оподаткування, доктор економічних наук, доцент О. В. Фоміна.

З доповідями на засіданні круглого столу виступили провідні вчені, викладачі закладів вищої освіти України та фахівці-практики:

  • В. Г. Легка (виконавчий директор Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, м. Київ), 
  • В. П. Бондар (управляючий партнер аудиторської компанії «HLB Ukraine», член АПУ, м. Київ),
  • М. М. Бенько, С. Я. Король, В. М. Костюченко (Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ),
  • Н. М. Малюга (Національна академія статистики, обліку та аудиту, м. Київ), 
  • Ю. С. Погорєлов (Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, м. Полтава),
  • Т. В. Бочуля (Харківський державний університет харчування та торгівлі, м. Харків),
  • В. М. Краєвський, В. О. Осмятченко (Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь),
  • О. І. Малишкін (Київський державний університет інфраструктури та технологій, м. Київ),
  • К. В. Безверхий, Н. А. Остап’юк (ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», м. Київ),
  • Г. П. Олексієнко (Торговельно-економічний коледж КНТЕУ, м. Київ),
  • С. О. Кузнецова  (Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Харків).

Активну участь в обговоренні актуальних питань розвитку обліку, аудиту, оподаткування та професійної підготовки фахівців взяли 59 представників закладів вищої освіти.

Почесним гостем наукового заходу була вчена-викладач з Вроцлавського економічного університету Joanna Koczar (Польша).

До роботи круглого столу також долучились практикуючі фахівці ІТ-компаній – М. Я. Галелюк (керівник компанії «MASTER ГЛОБАЛ», керівник програми «MASTER: Бухгалтерія») та І. А. Столярчук (канд. фіз.-мат. наук, керівник Центру сертифікованого навчання ТОВ «ПРОКОМ»).

За результатами роботи круглого столу учасниками було сформовано пропозиції:

- направити Міністерству фінансів України пропозиції щодо запровадження методики обліку та оподаткування операцій із криптовалютами;

- на наступних засіданнях круглого столу винести на обговорення більш вузькі теми, наприклад, застосування інформаційних систем та технологій в освітньому процесі; інтегроване звітування в сталому розвитку корпорацій тощо;

- залучати до обговорення актуальних проблем обліку, оподаткування, аналізу та аудиту більше представників із практики;

- продовжити започатковану новацію оприлюднення результатів спільного наукового дослідження професорсько-викладацького складу кафедри та здобувачів вищої освіти.

                          

Відкриті лекції провідних фахівців

19 квітня 2018 року в рамках підписаної угоди про співпрацю з Економічним університетом у Вроцлаві, кафедрою обліку та оподаткування було організовано відкриту лекцію на тему: «Сектор МСБ – проблеми бухгалтерського обліку та оподаткування».

Лекцію провела професор кафедри теорії бухгалтерського обліку і фінансового аналізу Економічного університету у Вроцлаві  Іоанна Кочар (JOANNA Koczar) для студентів 3-4 курсів спеціальності «Облік та оподаткування».

Студенти мали змогу ознайомитися з особливостями здійснення обліку та оподаткування в секторі малого і середнього бізнесу в Польщі та здійснити його порівняння  з вітчизняною практикою.

                           


Відкриті лекції провідних фахівців

28 березня 2018 року, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано відкриту лекцію  із залученням фахівців з автоматизації обліку і звітності ТОВ "ПРОКОМ". Тема лекції :"Нові інформаційні системи і технології в обліку".

На лекцію були запрошені студенти ФОАІС 3-го курсу, денної форми та викладачі кафедри

Лектором виступала - к.е.н. Столярчук Ірина Аркадіївна 

                                   

Фінансова гра - тренінг Cash Flow

та екскурсія у музей грошей в рамках проекту Global Money Week

18 березня 2018 року, за запрошенням НБУ,  студенти КНТЕУ факультету обліку, аудиту та інформаційних систем спеціальності «Облік і оподаткування» у супроводі асистента кафедри обліку та оподаткування Закревської О.Ю приймали участь у фінансовій грі «Cash Flow». 

Всі студенти отримали досвід управління особистими фінансами, інвестування та ведення бізнесу. Скористалися ногодою відвідати музей грушей та пригостилися смачними тістечками.

Організаторами заходу були: Національний банк України, Міністерство освіти і науки, Університет банківської справа, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Проект USAID «Трансформація фінансового сектору».

   


Наукові дебати в рамках проекту Global Money Week

«Безготівкова чи готівкова економіка»

В рамках проекту Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей)  15 березня 2018 року відбулися наукові дебати на тему «Безготівкова чи готівкова економіка». Організаторами заходу були: Національний банк України, Міністерство освіти і науки, Університет банківської справа, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Проект USAID «Трансформація фінансового сектору».

 Мета проекту надихнути молодь дізнатися більше про гроші та заощадження, про те, як заробляти, управляти власними фінансами, вести бізнес та звернення уваги громадськості на фінансову освіту і фінансову грамотність.

Дебати проходили у жвавій атмосфері,  студенти активно виступали, задавали одне одному питання. В напруженій конкурентній боротьбі за головний приз, настільну гру «Капітал», перемогли студенти КНТЕУ факультету обліку, аудиту та інформаційних систем спеціальності «Облік і оподаткування». Всі учасники отримали заохочувальні призи  - книжки.

Вітаємо переможців!          

      


Відкриті лекції провідних фахівців

15 березня 2018 року, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано відкриту лекцію  із залученням фахівців аудиторської компанії KPMG. Тема лекції: "Професія аудитора".

На лекцію були запрошені студенти ФОАІС 4-го курсу, денної форми  (4,5,6 та 9 групи). Студентам було запропоновано тестування з метою працевлаштування.

     


14 грудня 2017 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук доцента кафедри "Обліку та оподаткування" :

  • КОРОЛЬ Світлани Яківни (науковий консультант – д.е.н., проф. Мазаракі А.А.)

ВІТАЄМО! Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів та наснаги!!!


6 грудня 2017 року, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано відкриту лекцію  із залученням фахівців аудиторської компанії KPMG. Тема лекції: "Резидент чи нерезидент – ось в чому питання. Інтриги оподаткування доходів нерезидентів в Україні".

На лекцію були запрошені студенти ФОАІС 4-го курсу, денної форми  (4,5,6 та 9 групи).

Питання, що обговорювались:

  • Загадковий податок на репатріацію та чому українські компанії мають платити за нерезидента
  • Коли і чому виникає представництво нерезидента в Україні
  • Які податки має сплатити нерезидент, що працює через представництво
  • Та що ще потрібно знати при виплаті доходів іноземним компаніям

Експертами виступили:  Лілія Таран та Любов Гарт



20 листопада 2017 року, в корпусі Д, ауд 401 кафедрою обліку та оподаткування було організовано відкриту лекцію  із залученням фахівців з автоматизації обліку і звітності ТОВ "ПРОКОМ". Тема лекції :"Огляд сучасних програмних продуктів для бухгалтерів".

На лекцію були запрошені студенти ФОАІС 4-го курсу, денної форми  (3, 4,5,6 та 9 групи) та викладачі кафедри

Лектором виступала - к.е.н. Столярчук Ірина Аркадіївна 

        


12 жовтня 2017 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук здобувача кафедри "Обліку та оподаткування" :

  • ОВСЮК Ніна Василівна (науковий консультант – д.е.н., проф. Сопко В.В.)

ВІТАЄМО! Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів та наснаги!!!


10 березня 2017 року у спеціалізованій вченій раді Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету відбувся захист дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук аспірантів кафедри "Обліку та оподаткування" :

  • Августова Олена (науковий керівник – д.е.н., проф. Сопко В.В.);
  • Пантюхова Анна (науковий керівник – д.е.н., проф. Сопко В.В.).

ВІТАЄМО! Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів та наснаги!!!

21 квітня 2016 року в КНТЕУ було проведено Всеукраїнський круглий стіл “Обліково-аналітичне забезпечення антикризового управління підприємством”. У ньому взяли участь науковці та фахівці-практики, які обговорили питання сучасних тенденцій в бухгалтерському обліку,  перспективи формування інтегрованої моделі звітності підприємства, конвергенції національних облікових моделей в умовах європейської інтеграції України, розвитку наукових досліджень з обліку, аналізу і аудиту, використання сучасного обліково-аналітичного інструментарію антикризового управління підприємством.

З доповідями виступили: Легка В.Г. ,виконавчий директор Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України; Степовий О.Г., шеф-редактор Всеукраїнської професійної бухгалтерської газети «Все про бухгалтерський облік»; Камінська Т.Г., д-р екон. наук, професор, Лучик С.Д., д-р екон. наук, професор, завідувач кафедри обліку і аудиту Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ (м. Чернівці); Мельниченко І.В., фінансовий директор “Астра Девелопмент”; Король С.Я, канд. екон. наук, доцент, докторант кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету ; Мошковська О.А., канд. екон. наук, доцент, докторант кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету; Фоміна О.В., канд. екон. наук, доцент, докторант кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету; Шара Є.Ю., канд. екон. наук, доцент, завідувач кафедри бухгалтерського обліку Університету Державної фіскальної служби.

Учасники Круглого столу виділили такі пріоритетні напрями розвитку науки і практики бухгалтерського обліку і звітності:

1. Змінити практику підпорядкування системи бухгалтерського обліку податковому законодавству і забезпечити користувачів необхідною інформацією для прийняття ефективних управлінських рішень.

2. Створити умови для полегшення ведення обліку господарської діяльності підприємствами малого бізнесу та запобігання використанню спрощеної системи оподаткування для ухиляння від податків шляхом використання «податкових ям».

3.  Забезпечити прозорість фінансової звітності компаній та підготовку нефінансової звітності на основі створення відповідної нормативно-правової й обліково-інформаційної бази та  удосконалення професійної підготовки фахівців за спеціальністю «Облік і оподаткування».

4. Удосконалити облікове забезпечення управління інвестиціями з метою підвищення інвестиційної привабливості підприємницької діяльності на основі оперативного відстежування динаміки, обсягів, місцезнаходження, напрямків руху та відтоку інвестицій, а також з урахуванням основних чинників їх ефективності, причин (політичні, економічні, правові, соціальні, культурні) послаблення ефективності.

5. Звернути увагу на галузеві особливості обліку капітальних інвестицій, розвинути систему рахунків аналітичного обліку таких інвестицій, уточнити перелік показників капітальних інвестицій за кожним етапом аналізу капітальних інвестицій

6. Сприяти розвитку системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні через широке застосування новітніх інформаційних технологій для обробки обліково-аналітичної інформації та комп'ютерної підтримки рішень.

За результатами зроблених доповідей та обговорення проблем учасниками було прийнято резолюцію.

Загальна інформація

Круглий стіл на тему «Облік діяльності підприємства у сфері соціальної відповідальності»

2 грудня 2015 року на кафедрі бухгалтерського обліку відбувся круглий стіл на тему «Облік діяльності підприємства у сфері соціальної відповідальності».

Учасники круглого столу обговорили питання:

1. Соціальна відповідальність як вектор корпоративного управління.

2. Облік соціальної відповідальності: вітчизняний та зарубіжний досвід.

Студенти нашого університету та запрошені з ЧТЕІ, ВТЕІ та ХТЕУ КНТЕУ виступили з доповідями на тему обліку діяльності у сфері соціальної відповідальності підприємства.

Гостями круглого столу стали: Карпенко Д.В., заступник декана ФОАЕК; Янковська Ольга, координатор освітніх програм Центру «Розвиток КСВ»; Степовий Олександр, шеф-редактор газети «Все про бухгалтерський облік»; Юлія Соколова, менеджер з маркетингу представництва "Епсон Європа Б.В."; Піхновська Юлія, радник із зовнішніх зв’язків компанії «Shell» в Україні. 

За результатами виступів були визначені наступні переможці:

-1 місце – Дзюба Ліда, 1 курс магістр – науковий керівник доцент Король С.В.;

-2 місце – Скришевська Олександра, 1 курс магістр – науковий керівник доцент Шаповалова А.П.; Савчук Вікторія – 1 курс магістр ВТЕІ КНТЕУ;

-3 місце – Чуркіна Тетяна, 4 курс – науковий керівник ст. викладач Ігнатенко Т.В.; Пасько Олена, 5 курс – науковий керівник проф. Блакита Г.В.; Богатир Надія, 3 курс – науковий керівник проф. Костюченко В.М.


   Всеукраїнський круглий стіл: "Реформі підготовки фахівців з обліку і аудиту – бути!"

На кафедрі бухгалтерського обліку 29 травня 2015 року відбулось засідання Всеукраїнського круглого столу «Підготовка фахівців з обліку і аудиту згідно з міжнародними та національними стандартами освіти та вимогами працедавців»

Для обговорення учасникам круглого столу були запропоновані питання розвитку професійних компетентностей фахівців з обліку і аудиту в умовах інтеграції України в європейський освітній простір, інформаційно-аналітичного забезпечення управління підприємством, соціальної відповідальності в програмах підготовки фахівців з обліку і аудиту та розвитку наукових досліджень в процесі підготовки фахівців з обліку і аудиту.

Ініціативу обговорення зазначених питань підтримали Міністерство освіти і науки України, Федерація бухгалтерів і аудиторів України, Міжнародна громадської організація «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів», Представництва АССА в Україні та країнах Прибалтики і Кавказу, Федерація роботодавців України, Спілка орендарів і підприємців України, Фонд державного майна України, Громадська організація «Агентство з розвитку вексельного ринку».

У засіданні круглого столу взяли участь завідуючі кафедр провідних вищих навчальних закладів України, які здійснюють підготовку фахівців з обліку і аудиту, Житомирського національного агроекологічного університету, Національного університету водного господарства та природокористування, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Тернопільського національного економічного університету, Уманського національного  університету садівництва, а також регіональних структурних підрозділів Київського національного торговельно-економічного університету.

Важливість для вітчизняного ринку праці винесеної у назву круглого столу проблеми  засвідчили представники підприємств і організацій, які взяли участь у дискусії, зокрема ДП "Мілкіленд-Україна", ТОВ «ТБД «ОЛДІ», ТОВ «ІНТАКС Груп», ДП "АВТО Інтернешнл", ТОВ "Паріс", ПрАТ «Універмаг «Дитячий світ», ТОВ "Комерційна компанія "Індастрія груп" та інших.

Високий професійний рівень обговорення проблем і перспектив підготовки фахівців з обліку і аудиту визначила участь провідних фахівців аудиторських і консалтингових фірм BDO LLC, КПМГ-Україна, а також компанії «ЛІГА: ЗАКОН» і шеф-редактор Всеукраїнської професійної бухгалтерської газети «Все про бухгалтерський облік» В.Г. Степовий.

Інформацією про вітчизняний і світовий досвід навчання соціальній відповідальності фахівців з менеджменту, маркетингу та інженерно-технічних спеціальностей та її актуальність для підготовки бухгалтерів і аудиторів питань Центру “Розвиток КСВ” поділилась координатор освітніх програм Центру “Розвиток КСВ” О.І. Янковська.

Про перспективи використання сучасних інформаційних технологій у процесі здобуття професійних компетенцій студентами вищих навчальних закладів розказала директор навчального центру Корпорація «Галактика» О.Є. Чернявська.

У засіданні круглого столу взяли участь викладачі, докторанти й аспіранти кафедр бухгалтерського обліку та фінансового аналізу і контролю КНТЕУ та інші зацікавлені особи.

Результатом спільного обговорення учасниками засідання круглого столу зазначених питань стало прийняття рішення щодо розробки заходів з підвищення якості професійної підготовки бакалаврів і магістрів бухгалтерського фаху.

Тези та презентації окремих доповідей учасників круглого столу:

.


“Галактика” для студентів

Протягом осіннього семестру студенти-магістри спеціалізації “Управління інформаційними ресурсами в обліку” вивчали систему “Галактика ERP”. Можливість безкоштовно пройти навчання за системою студентам надала корпорація “Галактика”. Заключним етапом підготовки стало проведення 12 грудня 2014 року в центральному українському офісі корпорації «Галактика» відкритої лекції від начальника відділу продажів Олександра Хуторного, а також керівника навчально-методичного відділу Оксани Чернявської за участю студентів 5 курсу факультету обліку, аудиту та економічної кібернетики спеціалізації «Управління інформаційними ресурсами в обліку».

У лекції були розкриті наступні питання:

  1. Сфери впровадження програмного забезпечення, розробленого корпорацією «Галактика»
  2. Типи програмних рішень корпорації, залежно від цільового призначення
  3. Принципи роботи програмного продукту «Галактика-ERP»
  4. Етапи впровадження розробок корпорації «Галактика» на підприємстві

Прослухана студентами лекція позитивно вплинула на рівень їх професійних знань, що сприятиме успішному проходженню сертифікації на знання програмного рішення «Галактика-ERP», а також підвищить їх конкурентоспроможність на ринку праці.

  

9 вересня 2014 року на кафедрі бухгалтерського обліку відбулася зустріч щодо розвитку магістерської програми “Управління інформаційними ресурсами в обліку”. У заході взяли участь партнери кафедри: ТОВ "Хакерс - Дізайн" – директор Г.М. Овруцький;  корпорація "Галактика" – начальник тренінгового центру О.Є. Чернявська, керівник відділу продажів О.І. Хуторний;  ТОВ "Інвоко" (1С) -  директор К.С. Комаров;  ТОВ "Інтелект - Сервіс" -  заступник директора Н.В. Орлова; корпорація "Парус" – менеджер з роботи з навчальними закладами О.А. Петров. Університет на зустрічі представляли  перший проректор з науково-педагогічної роботи Н.В. Притульська, декан ФОАЕК О.А. Харченко, завідувач кафедри бухгалтерського обліку В.В.Сопко, керівник магістерської програми В.О. Осмятченко; викладачі кафедри бухгалтерського обліку: Ю.П. Зима, С.Я. Король, О.І. Мазіна, А.В. Зябченкова, Д.В. Карпенко, а також група студентів ОКР "Магістр" “Управління інформаційними ресурсами в обліку”.

Протягом зустрічі були розглянуті питання удосконалення підходів до проведення практичних занять, проходження комплексної з фаху та переддипломної практики студентами-магістрами “Управлінські інформаційні системи в обліку” з метою підвищення рівня фахової підготовки. Учасники обговорили проблеми оновлення програмного забезпечення та матеріально-технічної бази для забезпечення навчального процесу. Значна увага була приділена проблемам підвищення професійного рівня дипломних робіт студентів. За результатами зустрічі були розроблені пропозиції щодо подальшого розвитку магістерської програми.

   

25 квітня в головному офісі Групи компаній "ФАКТОР" відбулося вшанування фіналістів XV Всеукраїнського студентського конкурсу «Аудитор».

Традиційно переможців конкурсу визначають за результатами трьох турів – он-лайн тестування, письмової роботи та співбесіди. Призове ІІ місце посіла студентка Шушакова Ірина Костянтинівна, а ІІІ місце отримала студентка Сорокіна Вікторія Олександрівна.

         

Глобалізація економіки потребує змін в системі освіти

(про результати роботи семінару в Молдові, який було організовано Світовим банком по програмі «Сприяння розвитку обліку, аудиту та звітності в країнах Східного партнерства» (STAREP) у квітні 2014 року)

Як показує досвід, глобалізація економічних процесів та фінансових ринків потребує стійкого розвитку економіки кожної країни, що приєднується до глобальної мережі. Відсутність такої стійкості в економіках країн, що належать до Східного партнерства (СП) Європейського Союзу (ЄС) і вибудовують більш тісні відносини з  ЄС, призводить до зростання ризиків виникнення глобальних кризових явищ. 

Країни Східного партнерства, до яких належать Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна сьогодні стикаються зі значними складнощами у забезпеченні стійкості розвитку своїх економік. Підприємства цих країн потребують кредитування та інвестицій, а банки та інші фінансові установи, а також потенційні інвестори проводять дуже обережну інвестиційну політику. За таких обставин для підприємств стає дедалі важливішою прозорість фінансової діяльності, а для урядових органів - створення належного регуляторного середовища для формування достовірної фінансової звітності.

Відкритість та достовірність фінансової звітності підприємств допомагає отримати певні переваги в залученні фінансових інвестицій. Такі підприємства також мають більше шансів отримати кредити, адже банк в такому випадку отримує більше інформації для прийняття рішення про надання кредиту.

Отже, для залучення інвестицій та розвитку підприємництва важливо створити в країні ефективну систему формування фінансової звітності. У цьому ж зацікавлені і потенційні інвестори та кредитодавці зарубіжних країн.

Щоб мати можливості скористатися іноземними інвестиціями країни Східного партнерства повинні прийняти спільну систему формування фінансової звітності підприємств, що відповідатиме правовій системі Європейського союзу.

Задля створення прийнятних умов розвитку інвестиційного клімату,  починаючи з 2004 року Світовий банк проводить цілий ряд заходів з метою допомогти головним зацікавленим особам країн Східного партнерства у розробці таких регулюючих інструментів, які дозволять максимально наблизити умови функціонування фінансової звітності до умов ЄС.

Так Світовим банком була започаткована нова програма «Сприяння розвитку обліку, аудиту та звітності в країнах Східного партнерства» (STAREP), метою якої  є надання допомоги  країнам СП у створенні ефективних систем фінансової звітності та аудиту, що відповідають міжнародним стандартам і вимогам європейського законодавства.

Програма націлена на сприяння переходу формування фінансової звітності на міжнародні стандарти, що сумісні з вимогами ЄС, через зміни у сфері освіти та інституціональній сфері, шляхом обміну досвідом між викладачами, ключовими інститутами та професійними організаціями.

До цієї програми Світовий банк залучає широке коло зацікавлених осіб, включаючи міністерства фінансів, професійні організації, викладачів бухгалтерського обліку та фінансової звітності вищих навчальних закладів.

Черговий етап виконання програми Світового банку проходив в місті Кишиневі (Молдова). Вибір саме цього місця проведення зустрічі зацікавлених представників країн Східного партнерства, звичайно, був не випадковий. Адже саме досвід Молдови на шляху реформування вищої освіти за напрямом облік і аудит, показав позитивні результати та став основою для його залучення іншими країнами СП.

Головною метою проведеного заходу є спрямування організацій практикуючих бухгалтерів і аудиторів, що займаються питаннями освіти, визначити пріоритетні напрями, що потребують особливої уваги в подальшому на національному та регіональному рівнях. В центрі уваги проведеного семінару були питання, пов’язані з роботою університетського сектора, що вимагають більшого розуміння необхідності інтеграції університетського сектора з роботою професіоналів в галузі бухгалтерського обліку. При цьому, особлива увага  повинна приділяється розробці навчальних програм для спеціальностей обліку, аудиту та фінансового менеджменту, що допомагатиме випускникам вищих навчальних закладів мати певні переваги в перспективах працевлаштування.  

Представництво Світового банку очолював Анрі Форте – керівник Центру реформ фінансової звітності. До складу групи входили два старших спеціалісти з фінансового менеджменту (Андрій Бусуйок і Олександр Фосет), старший офіцер з оперативних питань (Паскаль Фрережак), три консультанти (Ян Рітчі, Корнелія Салчер, Світлана Платон).

Кожна країна Східного партнерства представила свої делегації, до складу яких ввійшли представники вищих навчальних закладів, професійних організацій, міністерств освіти, міністерств фінансів.

Групу представників регуляторних органів України уособлювали: Канцуров О.О., к.е.н., доцент, начальник управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України; Ловінська Л.Г., д.е.н., професор, заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного фінансового інституту Міністерства фінансів України.

Керівництво Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України  представляла Легка В.Г., виконавчий директор. Саме Легка В.Г. своєю енергією, невтомною працею, помноженою на величезний досвід керівної роботи, об’єднала навколо ФПБАУ небайдужих і відповідальних людей, здатних робити кроки у напрямі його інтеграції в міжнародний простір.

До групи представників вищих навчальних закладів України увійшли: від Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана (КНЕУ) - Бондар М.І. д.е.н., професор, завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності та Петрик О.А., д.е.н., професор, завідувач кафедри аудиту; від Національного університету водного господарства та природокористування  (м. Рівне) - Зубілевич С.Я., к.е.н., професор; від Київського національного  торговельно-економічного університету (КНТЕУ) – Мазіна О.І., к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку; від Київського національного  університету ім. Тараса Шевченка  (КНУ) – Засадний Б.А., к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри обліку та аудиту; від  Одеського національного економічного університету – Кузіна Р.В., к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту.

На знімку зліва на право: Бондар М.І., д.е.н., професор, завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності КНЕУ; Зубілевич С.Я., к.е.н., професор Національного університету водного господарства та природокористування  (м. Рівне); Петрик О.А., д.е.н., професор, завідувач кафедри аудиту КНЕУ;  Мазіна О.І., к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ; Засадний Б.А., к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри обліку та аудиту КНУ ім. Тараса Шевченка

Першими своїм досвідом щодо реформування програм підготовки фахівців з обліку і аудиту поділилися представники головного вищого економічного навчального закладу Молдови – Молдавської економічної академії. Академія представила дві доповіді під загальною назвою «Вища університетська освіта в галузі обліку та аудиту в Молдові», розкриття якої взяли на себе Валентина Паладі, PhD, доцент, декан факультету бухгалтерського обліку  та Лілія Григорой, PhD, доцент, завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту.

Пані Валентина Паладі розкрила особливості системи вищої освіти в Молдові та основні етапи її розвитку, а також історію та перспективи розвитку Молдовської економічної академії.

Вища освіта Молдови включає три ступені: ліцензіат – 3-4 роки, мастерат - 1,5-2 роки, докторат – 3-4 роки. До вищих навчальних закладів вступають особи, які попередньо пройшли три ступені навчання:  початкове – 4 роки, гімназичне – 5 років, коледж – 2-5 років. При цьому, два роки навчаються ті особи, які після гімназії три роки навчалися або в загальноосвітній школі, або в ліцеї, або в професійній школі.

З 2006 року в Національну систему вищої освіти Молдови було впроваджено Болонську систему, а з 1 січня 2013 року вищі навчальні заклади отримали  фінансову автономію. Сьогодні в Молдові завершується розробка основного освітнього документа – Кодекса освіти. Загальна кількість ВНЗ в республіці з 2000 по 2013 рік зменшилася з 47 до 34, з них державними є майже половина – 19. Десять з 34 вищих навчальних закладів спеціалізуються на підготовці фахівців економічних спеціальностей і саме ці ВНЗ готують фахівців з обліку і аудиту.

Молдовська економічна академія створена у 1991 році і випустила до 2013 року понад 43 тисячі фахівців. На мастераті з обліку і аудиту, який продовжується 2 роки,  сьогодні навчається  більше двох тисяч осіб.

Система освіти в республіці Молдова

Крім того, доповідь Валентини Паладі розкривала досвід підготовки до акредитації факультету бухгалтерського обліку АССА та основні труднощі, пов’язані з цим процесом. Сьогодні академія проходить шлях акредитації АССА, яка забезпечить випускникам зі спеціальності облік і аудит зарахування 9 з 14 етапів для отримання повного членства в АССА. Робота, яку проводить академія, попри свою складність, вже приносить позитивні результати. Це і міжнародне визнання, і підвищення привабливості для абітурієнтів, які хочуть отримати конкретну спеціальність, це зростання якості освіти. Для випускників академії є свої переваги, що полягають у звільненні від навчання та екзаменів 9-и етапів за програмою АССА, зменшення затрат на проходження всіх етапів, адже для повного членства в АССА залишається тільки 5 з 14, та професійна мобільність в країнах, що є членами ЄС.

Лілія Григорой, завідувач кафедри обліку і аудиту, ознайомила учасників заходу з величезною роботою, яку проводить кафедра у напрямку розробки таких програм підготовки фахівців і забезпечення такого рівня знань студентів, що дозволяє задовольнити  виключно високі вимоги до акредитації АССА.

Забезпечення  9 з 14 ступенів входження в повне членство АССА здійснюється на ліцензіаті шляхом введення в навчальну програму відповідних дисциплін, їх змістовного наповнення, контролю якості викладання і засвоєння та вимог до підсумкового контролю. Всі дисципліни програми ліцензіату закінчуються екзаменом, при чому екзамен проводиться з дотриманням всіх вимог, встановлених АССА. Відповідність навчальної програми ліцензіату кафедри обліку і аудиту наведено в таблиці.

  АССА

  Дисципліни навчальної програми
  ліцензіату з обліку і аудиту

  F1  The accounting in business

  Основи бухгалтерського обліку

  F2   Management accounting

  Управлінський облік

  F3   Financial accounting

  Фінансовий облік 1 (НСБО)
  Фінансовий облік 2 (НСБО)
  Практикум з фінансового обліку / курсова робота

  F4   Corporate and business law

  Підприємницьке право

  F5   Performance Management

  Управлінський контроль і менеджмент

  F6   Taxation

  Податки
  Податковий облік

  F7   Financial Reporting

  Фінансовий облік  за МСФЗ
  Консолідована звітність
  Аналіз фінансових звітів

  F8   Audit and Assurance

  Фінансовий аудит

  F9   Financial Management

  Фінансовий менеджмент

У процесі проходження акредитації АССА кафедрі довелося зіштовхнутися з багатьма невизначеностями, окремі з яких: чи потрібно відмовлятися від викладання бухгалтерського обліку за видами діяльності, чи потрібно включати МСФЗ та консолідовану звітність, чи достатньо аудиторних годин, як проводити контроль самостійної роботи студентів та ін.

Перші спроби порівнянь вимог АССА і діючої програми навчання виявили, що АССА вимагають повного суміщення програми визначених дисциплін з програмами АССА, тому зміст програм з усіх дисциплін було допрацьовано відповідно до вимог АССА. В навчальному закладі, також, не дотримувалася методика проведення екзаменів та оцінювання їх результатів так як це вимагає АССА. А тому було змінено зміст екзаменаційних білетів,  методика проведення екзаменів та переглянуто шкалу оцінок. 

  Впровадження змін дозволило академії врешті-решт вийти на той шлях, який веде до акредитації АССА. Успішна реалізація цього процесу забезпечується постійним зв’язком з АССА, регулярним оновленням навчальних програм та методичних матеріалів згідно з  вимогами останніх змін в кваліфікаційних програмах АССА.

Молдовська економічна академія

На знімку зліва на право: Пономаренко П.Г., д.е.н., доцент, завідувач кафедри бухгалтерського обліку Білоруського торговельно-економічного університету; Засадний Б.А., к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри обліку та аудиту КНУ ім. Тараса Шевченка; Лежава Б., професор, декан Школи бізнесу, менеджменту і адміністрування Грузинського університету; Лілія Григорой, PhD, доцент, зав. кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Молдовської економічної академії; Петрик О.А., д.е.н., професор, зав. кафедри аудиту КНЕУ; Панков Д.О., д.е.н., професор Білоруського державного економічного університету

Досвід роботи цієї кафедри слід залучати і в українські ВНЗ, які  готують фахівців з обліку і аудиту та хочуть мати перспективи як для власного розвитку, так і для студентів, які завдяки отриманим знанням зможуть одержати переваги на ринку праці.

Під час проведення заходу учасники відвідали кафедру обліку і аудиту Молдавської економічної академії та були приємно вражені умовами й забезпеченням навчального процесу.

Не менш цікавою виявилася і територія навколо академії, прикрашена декількома скульптурними ансамблями, один з яких ви бачите на знімку. Це образ жінки, що втілює життя, балансуючи на такій нетривкій опорі, яка, однак, стоїть на стосі книг з обліку та аудиту.

Життя балансує на системі обліку і аудиту

Досвідом впровадження в навчальний процес програм, спрямованих на підготовку фахівців зі знаннями міжнародних стандартів фінансової звітності ознайомив учасників Гільєрмо Браунбек, керівник проекту «Освітня ініціатива по МСФЗ».

На конкретних прикладах пан Гільєрмо показав як можна формувати професійне судження на базі Концептуальних основ МСФЗ. Його підхід, викладений в доповіді, знадобиться викладачам ВНЗ, які викладають дисципліни, пов’язані з міжнародними стандартами фінансової звітності.

Професор Родослав Ігнатовські, завідувач кафедри міжнародного обліку відділення бухгалтерського обліку Лодзинського університету  Польщі, надав розгорнуту доповідь щодо ролі викладачів у діловій співдружності. Пан Родослав поділився досвідом Польщі в реформації вищої освіти з обліку і аудиту та розповів про внесок науковців університетів у розвиток професії і національної методології бухгалтерського обліку та звітності. Професор зазначив, що розробку національних стандартів обліку та звітності було покладено на окремі вищі навчальні заклади і вони блискуче справилися з завданням.

Неоціненним було і безпосереднє спілкування учасників заходу з його організаторами – представниками Світового банку. Адже там зібралися професіонали, які мають величезний досвід співпраці з країнами, де ринкова економіка тільки зароджується та має пройти ще довгий шлях до стійкого розвитку. Величезна роль у цьому процесі належить системі бухгалтерського обліку.

На знімку зліва на право: Ян Ритчи, консультант з питань бухгалтерського обліку та звітності Світового банку; Зубілевич С.Я., к.е.н., професор Національного університету водного господарства та природокористування  (м. Рівне); Легка В.Г., виконавчий директор ФПБАУ; Кузіна Р.В., к.е.н., доцент Одеського державного економічного університету

Слід щиро подякувати організаторам та учасникам заходу за ту робочу і продуктивну атмосферу, яку їм вдалося створити в Кишиневі. Ми вдячні за можливість отримати важливий досвід становлення бухгалтерської професії та реформації вищої освіти з обліку і аудиту в напрямі наближення її до вимог міжнародних професійних організацій.

Отже, прийшов час розбудовувати і національну систему обліку та фінансової звітності у напрямі її інтеграції в міжнародний простір. А значить, треба об’єднати  зусилля всіх учасників розбудови системи бухгалтерського обліку, що забезпечить і подальший розвиток професії, і стійкий розвиток економіки. На часі  ставити  такі вимоги до професійної діяльності бухгалтера й аудитора, які дозволять забезпечити інформаційні виклики прийняття економічних рішень, що сприятимуть стійкості національної економіки.  Величезна роль у цьому процесі покладається на вищі навчальні заклади, які готують фахівців з обліку, аудиту та фінансового менеджменту. Звичайно, університети вже працюють у цьому напрямі, однак досвід інших країн і сприяння Світового банку є неоціненними на цьому складному шляху.

Мазіна О.І., к.е.н., доц. кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ

Брейн-ринг з дисципліни «Управлінський облік»

27 листопада 2013 р. на кафедрі бухгалтерського обліку КНТЕУ було проведено Брейн-ринг з дисципліни «Управлінський облік» між студентами 4 курсу ФОАЕК 2, 3, 4 та 5 груп. Всього прийняло участь 102 студенти, які представляли 4 команди. Також у роботі прийняло участь журі у складі викладачів кафедри бухгалтерського обліку.
Метою проведення заняття у формі Брейн-рингу було систематизація знань, повторення пройденого матеріалу та підготовка до екзамену та заліку.
Брейн-ринг включав завдання по вирішенню бізнес-ситуацій та ділових ігор з дисципліни «Управлінський облік». У вирішенні завдань брали участь всі присутні студенти.

За результатами визначено переможців:
1 місце – група 2 курсу 4 ФОАЕК (команда «Фокус»)
2 місце – група 5 курсу 4 ФОАЕК (команда «Лідер»)
3 місце – група 4 курсу 4 ФОАЕК (команда «Некеровані витрати»)
4 місце – група 3 курсу 4 ФОАЕК (команда «Капітан-кост»)

Члени журі відзначили:
-         найкращого капітана – Журба Олександр (2 група);
-         найактивніших учасників – Пушкарьова В. (2 гр.), Пономаренко Т. (3 група), Мисюк В. (4 група), Бровко В. (5 група);
-         за найоперативніше вирішення завдань – Літута М. (4 група), Ковальчук Д. (5 група);
-         за найкреативніший підхід до підготовки до Брейн-рингу – команда «Лідер» (5 група) та команда «Капітан-кост» (3 група).

До складу журі увійшли:
-         д.е.н., проф. Нападовська Л.В.
-         к.е.н., доц.  Фоміна О.В.
-         к.е.н., доц. Задніпровський О.Г. 
-         к.е.н., ст. викл.  Рєхачева А.М.

17-18 листопада 2013 р. на базі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського відбувся Всеукраїнський конкурс дипломних магістерських робіт зі спеціальності «Облік і аудит». Магістерські роботи студентів ОКР «Магістр» 5 курсу спеціальності «Облік і аудит» отримали нагороди. Робота студентки 5 курсу 2012/2013 н.р. Коваленко Т.В. (науковий керівник – д.е.н., професор Нападовська Л.В.) на тему «Методика та організація обліку, аудиту і аналізу доходів від операційної діяльності» - Диплом І ступеня. Дипломна робота студентки магістеріума Сукульської А.Ю. (науковий керівник – к.е.н., доцент Бакурова О.А.) на тему «Облік, контроль і аналіз в системі управління витратами підприємства» - почесну грамоту за перемогу у номінації «За високий рівень наукової новизни».

Проведення  Всеукраїнського круглого столу “Управлінський облік у галузях національної економіки”

6 листопада 2013 року кафедрою бухгалтерського обліку КНТЕУ проведено Всеукраїнський круглий стіл на тему “Управлінський облік у галузях національної економіки”. Метою проведення стало обговорення сучасних тенденцій та перспектив розвитку управлінського обліку на підприємствах різних галузей національної економіки.
В роботі круглого столу взяли участь представники Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, Уманського національного університету садівництва, Полтавського університету економіки і торгівлі, ДВНЗ КНЕУ імені Вадима Гетьмана, партнери Корпорації «Парус» та Корпорації «Галактика», викладачі окремих кафедр КНТЕУ, студенти ФОАЕК спеціальності “Облік і аудит” 4 та 5 курсів.
З привітальним словом до учасників  круглого столу звернулися проректор з наукової роботи, д.е.н, професор С.В Мельниченко та декан факультету обліку, аудиту та економічної кібернетики, к.т.н. О.А. Харченко.
З доповіддю на тему “Становлення та проблеми розвитку управлінського обліку” виступила д.е.н, професор,  зав. кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ Л.В. Нападовська.  Наголосила на необхідності розвитку системи управлінського обліку як важливої складової зростання економічного потенціалу окремих підприємств і національної економіки в цілому.
Проблемам теорії та практики управлінського обліку були присвячені співдоповіді д.е.н., професора Н.П. Шульги «Ризик-орієнтована система контролінгу в банках», к.е.н., доц. Мазіної О.І «Концепція управлінської звітності», к.е.н., доц. О.А. Мошковської «Стратегічний управлінський облік діяльності промислових підприємств» та ін.
В обговоренні виступили: шеф-редактор газети “Все про бухгалтерський облік” О.Г.Степовий, керівник відділу продажу корпорації “Галактика” О.І. Хуторний, директор з розвитку бізнесу корпорації “Парус” А.І. Федоренко та інші.
За результатами обговорення учасники круглого столу  сформулювали рекомендації щодо подальшого розвитку системи управлінського обліку за напрямами:
- постійне удосконалення на основі використання ІТ;
- тісний  взаємозв”язок системи управлінського обліку з практикою;
- розвиток управлінського обліку на стику різних галузей знань.
Усі присутні виявили  готовність до подальшої співпраці.     

Фотозвіт...

Звіт про проведення круглого столу "Використання системи "Галактика ERP" у навчальному процесі"

10.04.2013 р. на кафедрі бухгалтерського обліку проведено спільне засідання круглого столу із викладачами університету та представниками корпорації "Галактика".
Із доповідями виступили: керівник відділу продажів ЦО корпорації "Галактика" в Україні Хуторний Олександр Іванович, експерт-аналітик Косінська Ірина Вікторівна. Вони зробили презентацію компанії, представили пропозиції для клієнтів та стратегії її розвитку. 
В обговорені взяли участь викладачі кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ, зокрема: д.е.н., професор Осмятченко В.О., к.е.н., доцент Бузак Н.І., к.е.н., доцент Мазіна О.І., к.е.н., доцент Король С.Я., к.е.н., доцент Мошковська О.А., к.е.н., доцент Шерстюк О.Л.
Окремо було обговорено систему співробітництва компанії з кафедрою бухгалтерського обліку з метою запровадження у навчальний процес розробок корпорації.

Звіт про проведення круглого столу "Запровадження інформаційних технологій у навчальний процес"

03.04.2013 на кафедрі бухгалтерського обліку КНТЕУ відбулося спільне з ТОВ "Інтелект-сервіс" засідання круглого столу присвячене розробці науково-методичного забезпечення для нової магістерської програми "Управління інформаційними ресурсами в обліку". Мета - підбиття підсумків щодо проведеної науково-методичної роботи з ТОВ "Інтелект-сервіс" з приводу розробки та запровадження навчальних комплексів.
Учасникам круглого столу було запропоновано обговорити такі питання:
1. Затвердження у навчальний процес Практикуму дисципліни у програмному комплексі "М.Е.DОС" для студентів-магістрів (доповідач - к.е.н., доцент Матюха М.М.).
2. Затвердження у навчальний процес Методичних рекомендацій для самостійної роботи студентів у програмному комплексі "М.Е.DОС" для студентів-магістрів (доповідач - к.е.н., доцент Матюха М.М.).
3. Затвердження сертифікаційного програмного комплексу "М.Е.DОС" для студентів-магістрів (доповідач - к.е.н., доцент Матюха М.М.).
4. Затвердження у навчальний процес Практикуму програмного забезпечення комплексу "Інтелект-сервіс" для студентів-магістрів (доповідач - старший викладач Зябченкова Г.В.).
5. Обговорення перспектив розвитку і співробітництва кафедри бухгалтерського обліку з ТОВ "ИС - ПРО".
На засіданні виступили: 
    - завідувач кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ, д.е.н., професор Л.В. Нападовська; 
    - д.е.н., професор кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ В.О. Осмятченко; 
    - д.е.н., професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Дорош Н.І.; 
    - керівник відділу продажів ТОВ "ИС-ПРО" Н.В. Орлова.
У роботі круглого столу також взяв участь професорсько-викладацький склад кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ.
За результатами засідання круглого столу були прийняті рішення: ухвалити роботу кафедри щодо підготовки методичного забезпечення магістерської програми "Управлінські інформаційні системи в обліку"; продовжити започатковане проведення круглого столу щодо підготовки й удосконалення методичного застосування із залученням розробників програмного забезпечення з автоматизації обліку; вдосконалити навчальний процес щодо викладання дисциплін кафедри та формування сучасних знань випускників-фахівців КНТЕУ.

У період з 5 по 7 грудня 2012 р. викладачі кафедри бухгалтерського обліку пройшли підвищення кваліфікації із застосування інформаційних технологій обліку в навчальному процесі. У рамках проведених занять були використані сучасні програмні продукти: 
   - "Комплексна система автоматизації підприємства IS_PRO", 
   - система електронного документообігу "M.E.DOC",
   - сертифікати електронного цифрового підпису "УСЦ".
За результатами підвищення кваліфікації викладачі кафедри отримали сертифікати з правом викладання даних програмних продуктів у навчальному процесі ВНЗ.

15 листопада 2012 року на базі кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету був проведений круглий стіл на тему"Актуальні проблеми обліку доходів і вигод підприємства: управлінський аспект".
Обговорювались питання (напрямки):
1. Сучасні тенденції розвитку бухгалтерського обліку доходів в умовах ринкових відносин: проблеми і їх вирішення.
2. Вигоди та їх облік в управлінні підприємством.
3. Застосування новітніх інформаційних технологій як фактору трансформації облікової інформації для задоволення потреб користувачів.
Підсумки:
За результатами круглого столу були визначені переможці:
- 1 місце - Шушакова Ірина (4 курс 3 група) - науковий керівник д.е.н., проф. Нападовська Л.В.;
- 2 місце - Сорокіна Вікторія (4 курс 3 група) - науковий керівник к.е.н., доц. Фоміна О.В.; Карпенко Оксана (4 курс 3 група) - науковий керівник к.е.н., доц. Фоміна О.В.;
- 3 місце - Клименко Анастасія (4 курс 2 група) - науковий керівник д.е.н., проф. Нападовська Л.В.; Корнєєва Дарія (4 курс 3 група) - науковий керівник д.е.н., проф. Нападовська Л.В.
Активність в обговоренні проявили студенти: Мироненко А. (4 курс 3 група), Вольфман А. (4 курс 3 група), Валяева М. (4 курс 3 група), Хандусь Д. (4 курс 3 група), Кернична Н. (4 курс 2 група), Лещинський Г. (4 курс 2 група).
Відповідальні особи за організацію круглого столу: д.е.н., проф. Нападовська Л.В.; к.е.н., ст. викл. Кияшко О.М., асп. Карпенко Д.В.
Висновки: обговорення та виявлення існуючих проблем і перспективи їх вирішення щодо обліку доходів і вигод в системі управління підприємством є результатом наукових досліджень студентів. Такі дослідження сприяють поглибленню здобутих теоретичних знань, апробації результатів наукових пошуків, активізації наукової роботи студентів на кафедрі бухгалтерського обліку.

28 вересня 2012 року на базі кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету був проведений круглий стіл спільно із корпорацією "Інтелект-Сервіс" "Запровадження програмних продуктів у навчальному процесі ВНЗ".
Корпорація "Інтелект-Сервіс" український розробник програмного забезпечення для автоматизації обліку та документування. 
Засідання круглого столу відкрив д.е.н., проф. Осмятченко Володимир Олександрович.
Учасниками круглого столу були викладачі кафедр бухгалтерського обліку та економічної кібернетики, а також студенти ФОАЕК. 
    Учасники обговорили такі питання:
1. Загальна презентація компанії (що ми робимо, з ким працюємо);
2. Коротка презентація програмних продуктів (1111) від корпорації "Інтелект-Сервіс";
3. Що пропонуємо ВНЗ у рамках програми співпраці "Інтелект-Сервіс - для навчальних закладів України";
4. Можливості ВНЗ по експлуатації ПП у рамках програми співпраці;
5. Можливість отримання ПП від корпорації; подальше оновлення та супровід;
6. Відповіді на запитання, дискусія з приводу викладання з використанням ПП.

Протягом 3-7 вересня 2012 р. студенти І курсу 2-3 груп ФОАЕК пройшли виробничу практику з дисципліни "Університетська освіта", яка була проведена керівником магістерської програми "Облік і аудит в підприємництві", завідувачем кафедри бухгалтерського обліку, д.е.н., професором Нападовською Л.В., к.е.н., доцентом Мошковською О А. та ст. викладачем Зябченковою Г.В.
На лекціях студенти ознайомились з особливостями бухгалтерської та аудиторської професії, перспективою подальшого підвищення свого професійного рівня. Перед студентами виступили: виконавчий директор Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, к.е.н., доцент Легка В.Г., випускниця КНТЕУ, радник Голови Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку України, к.е.н., доцент Величко О.Г., виконавчий директор Української асоціації сертифікованих бухгалтерів і аудиторів Ковальчук В.В. Вони окреслили основні етапи власного професійного зростання, а також напрями вдосконалення професії бухгалтера, аудитора, податківця на сучасному етапі розвитку України як незалежної держави. Розвиток ринкових відносин в Україні вимагає від кожного фахівця постійного підвищення кваліфікаційного рівня, основні напрями якого були окреслені спеціалістами з Міжнародних освітніх програм К. Рожко та М. Денисенко.
Із метою ознайомлення з роботою бухгалтера студенти здійснили екскурсію на провідне торговельне підприємство м. Києва "Дитячий світ", яке є базовим місцем практики за напрямом підготовки "Облік і аудит".
Підготовка високоякісних спеціалістів неможлива без постійної самостійної роботи з використанням бібліотечних фондів. Із цією метою для студентів була організована ознайомча екскурсія в бібліотеку КНТЕУ та ЦНБ ім. акад. В.І. Вернадського.
Результат підведення підсумку захисту виробничої практики "Університетська освіта", який проводився шляхом оприлюднення підготовлених реферативних доповідей та був позитивно оцінений, засвідчив, що мета і завдання першого ознайомлення з основними етапами отриманням вищої освіти були досягнуті. 


17 квітня 2012 року на базі кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету був проведений круглий стіл "Проблеми і перспективи реалізації облікової, контрольної та аналітичної функції у системі управління підприємствами"
Засідання круглого столу відкривала завідувач кафедри бухгалтерського обліку, д.е.н., проф. Нападовська Любов Василівна.
У засіданні брали участь 24 особи, у тому числі представники Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ та Вищого комерційного училища.
Учасники обговорили такі питання:
    - Обліково-аналітичне забезпечення управління витратами підприємства.
    - Концептуальні засади розвитку управлінського обліку і формування звітності підприємств.
    - Удосконалення професійної підготовки фахівців за спеціальністю "Облік і аудит".
Було заслухано 7 доповідей. Виступили доценти, к.е.н.: Бенько М.М., Сльозко Т.М., Мазіна О.І., Мошковська О.А., Матюха М.М., Морозова Н.І., Задніпровський О.Г., Король С.Я. Співдоповіді зробили: ст. викл. Зябченкова Г.В., ас. Сіра Ю.В. та ас. Гончаренко О.М. Заслухані доповіді мали актуальний характер та викликали жваву дискусію.
В обговоренні взяли участь викладачі та аспіранти кафедри: Алексєєва А.В., Шаповалова А.П., Фоміна О.В., Бузак Н.І., Кияшко О.М., Кузьменко О.П., Гринюк О.В., Коваленко І.В., Карпенко Д.В., а також гості зі споріднених навчальних закладів: Кузнєцова С.О. (ХТЕІ КНТЕУ), Гладій І.О. (ВТЕІ КНТЕУ), Николайчук Г.В. (КТЕК КНТЕУ), Бравославська Н.В. (КТЕК КНТЕУ).

15 березня 2012 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Білоруським економічним університетом, Національним університетом "Острозька академія", ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі", Представництвом АCCА в Україні, державах Прибалтики та Кавказу, Федерацією професійних бухгалтерів і аудиторів України та Спілкою орендарів і підприємців України була проведена Міжнародна науково-практична конференція "Стратегічні напрями розвитку бухгалтерського обліку, аналізу й аудиту". 
У конференції брали участь 180 осіб, серед яких 151 учасник з України, 18 науковців із 7 країн близького і дальнього зарубіжжя, 11 представників державних установ, міністерств, відомств і громадських професійних організацій. 
У роботі конференції взяли участь представники 40 зарубіжних та вітчизняних навчальних закладів й установ, серед яких: 
    - University of National and World Economy;
    - Cracow University of Economics, Cracow;
    - Тhe Dean of Foundation Department Information Systems Management Institute, Riga;
    - Institut fur Sprachen, Kassel;
    - Holyoke Community College;
    - Белгородский университет кооперации, экономики и права;
    - Российский государственный торгово-экономический университет;
    - Санкт-Петербургский торгово-экономический университет;
    - Белорусский государственный экономический университет;
    - Київський національний торговельно-економічний університет;
    - Вінницький інститут економіки ТНЕУ;
    - Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ;
    - ВНЗ Укоопспілка "Полтавський університет економіки і торгівлі";
    - ДВНЗ "Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана";
    - ДВНЗ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури", м. Дніпропетровськ;
    - Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана; 
    - Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара;
    - Донецький державний університет управління;
    - Донецький університет економіки та права;
    - Житомирський державний технологічний університет;
    - Закарпатський державний університет;
    - Миколаївський державний аграрний університет;
    - Національна академія статистики, обліку та аудиту, м. Київ;
    - Національний університет "Острозька академія";
    - Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне;
    - Одеський національний економічний університет;
    - ПВНЗ "Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ)";
    - ПВНЗ "Тернопільський комерційний інститут";
    - Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля;
    - Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського;
    - Тернопільський національний економічний університет;
    - Харківський державний університет харчування та торгівлі;
    - Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі;
    - Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ;
    - Херсонський національний технічний університет;
    - Хмельницький торговельно-економічний коледж КНТЕУ;
    - Черкаський державний бізнес-коледж;
    - Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ;
    - Чернігівський державний інститут економіки і управління;
    - Чернігівський державний технологічний університет.
Були представлені такі державні установи, міністерства, відомства, громадські та професійні організації:
    - Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України;
    - Комітет із питань економічної політики Верховної Ради України; 
    - Департамент стратегічного розвитку Американської торгівельної палати в Україні;
    - Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президентові України;
    - Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України;
    - Представництво АCCА в Україні, державах Прибалтики і Кавказу;
    - Представництво Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови (регіон Європи та Центральної Азії);
    - Спілка податкових консультантів України;
    - Міжнародна аудиторська компанія ВDO в Україні; 
    - Міжнародна компанія Ernst&Young в Україні;
    - Міжнародна компанія PricewaterhouseCoopers в Україні.
Під час конференції учасники обговорили такі питання:
    - Новітні тенденції, проблематика та перспективи розвитку вітчизняної системи обліку.
    - Проблеми та перспективи аудиту, аналізу господарської діяльності в контексті мислення сучасного власника.
    - Управлінський облік у системі сучасного менеджменту підприємства.
    - Застосування новітніх інформаційних технологій в обліку, аудиті й аналізі.
    - Удосконалення професійної підготовки фахівців з обліку й аудиту.
Із доповідями виступили:
НАПАДОВСЬКА ЛЮБОВ ВАСИЛІВНА, д.е.н. (завідувач кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету)
КАНЦУРОВ ОЛЕГ ОЛЕКСАНДРОВИЧ, к.е.н. (Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, м. Київ),
КАПІНУС ЄВГЕН ВАЛЕРІЙОВИЧ, к.н.держ.управл. (Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президентові України, м. Київ),
ТИРОН СТАНІСЛАВ ВІКТОРОВИЧ (міжнародна компанія PricewaterhouseCoopers в Україні, м. Київ)
ВОЙТКО ЯРОСЛАВ ВІТАЛІЙОВИЧ, к.е.н. (Департамент стратегічного розвитку Американської торгівельної палати в Україні, м. Київ),
КОТЕНКО ВОЛОДИМИР АНАТОЛІЙОВИЧ (представництво міжнародної компанії Ernst&Young в Україні, м. Київ),
БУТИНЕЦЬ ФРАНЦ ФРАНЦОВИЧ, д.е.н. (завідувач кафедри обліку й аудиту Житомирського державного технологічного університету),
ПАПАЇКА ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСІЙОВИЧ, д.е.н. (Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України, м. Київ),
ПАНКОВ ДМИТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ, д.е.н. (Білоруський державний економічний університет, м. Мінськ, РБ),
JACEK BARBURSKI, Dr (Cracow University of Economics, Cracow, Poland),
ВОВЧУК НАТАЛІЯ ІВАНІВНА (Представництво АCCА в Україні та країнах Прибалтики і Кавказу, м. Київ),
HRISTO RASHKOV MAVRUDIEV, PhD (University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria),
ХЕНІННГ ДРАГЕР (Представництво АССА в Україні, державах Прибалтики і Кавказу),
ГОЛОВ СЕРГІЙ ФЕДОРОВИЧ, д.е.н. (ПВНЗ "Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ)", м. Київ),
ПУШКАР МИХАЙЛО СЕМЕНОВИЧ, д.е.н. (Тернопільський національний економічний університет, м. Тернопіль),
ТАРАСОВА ТАТЬЯНА ФЕДОРОВНА, д.э.н. (Белгородский университет кооперации, экономики и права, г. Белгород, РФ),
КОСТЮЧЕНКО ВАЛЕНТИНА МИКОЛАЇВНА, д.е.н. (Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ),
ЗУБІЛЕВИЧ СВІТЛАНА ЯКІВНА к.е.н, професор (Національний університет водного господарства та природокористування),
ВЕЛИЧКО ОЛЕНА ГРИГОРІВНА (заступник директора Департаменту методології регулювання ринку цінних паперів),
МАНОХИНА ГАЛИНА АЛЕКСЕЕВНА, к.т.н. (Российский государственный торгово-экономический университет),
КОНСТАНТІНОВ ІГОР ЛЕОНІДОВИЧ (партнер ТОВ "БДО" з розвитку),
ЛЕВИЦЬКА СВІТЛАНА ОЛЕКСІЇВНА, д.е.н. (Національний університет "Острозька академія", м. Острог),
КАРПЕНКО ОЛЬГА ВАСИЛІВНА, к.е.н. (ВНЗ Укоопспілка "Полтавський університет економіки і торгівлі"),
КРУТОВА АНЖЕЛІКА СЕРГІЇВНА, д.е.н. (Харківський державний університет харчування та торгівлі, м. Харків),
КИРЕЙЦЕВ ГРИГОРІЙ ГЕРАСИМОВИЧ, д.е.н. (Київський університет туризму, економіки і права, м. Київ).
За підсумками роботи конференції прийнята резолюція, надані рекомендації для Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

На кафедрі бухгалтерського обліку для здобувачів наукових ступенів кандидата економічних наук та доктора економічних наук запроваджено проведення регулярних семінарів, метою яких є підвищення наукового рівня підготовки аспірантів та докторантів. Вони проводяться кожного тижня, де обговорюються наукові проблеми за темами дисертацій та напрямок наукових досліджень, здійснюється обмін думками щодо вирішення проблем обліку, аналізу, контролю й аудиту. 
Семінари проводяться під керівництвом д.е.н., професора Нападовської Л.В.

Сферою наукових інтересів кафедри є:

Науково-методичні аспекти вдосконалення навчального процесу, підвищення рівня підготовки фахівців з бухгалтерського обліку та аудиту.
~ Вдосконалення аналізу нормативних документів з бухгалтерського обліку з метою його вдосконалення.
~ Проблеми, шляхи вдосконалення та запровадження управлінського (внутрішньогосподарського) обліку на підприємстві.
~ Концептуальні основи управлінського обліку.
~ Системи обліку та внутрішнього аудиту в умовах глобалізації економіки.
~ Теоретичні основи бухгалтерського обліку.
~ Методологія і організація бухгалтерського обліку в галузях національної економіки, в т.ч. у торгівлі та ресторанному господарстві, на молокопереробних підприємствах, на підприємствах туристичної індустрії, страхової діяльності, виставкової діяльності;
~ Методологія і організація фінансового обліку і податкової звітності, в т.ч. облік інтелектуального капіталу, основних засобів.
~ Удосконалення питання фінансової звітності підприємств.
~ Облік зовнішньоекономічної діяльності.
~ Впровадження інформаційних систем бухгалтерського обліку.
~ Бухгалтерський облік в зарубіжних країнах.
~ Теорія бухгалтерського обліку.
~ Облік та аналіз ефективного використання людського капіталу.
~ Витрати та вигоди соціальної відповідальної діяльності підприємства тощо.

Викладачі кафедри бухгалтерського обліку проводить наукові дослідження за різними напрямами, основними з яких є:~ виконання держбюджетних і госпрозрахункових науково-дослідних робіт;
~ підготовка та видання монографій, підручників, навчальних посібників, опорних конспектів лекцій, наукових статей тощо;
~ підготовка кандидатських та докторських дисертацій викладачами й аспірантами кафедри;
~ участь викладачів та аспірантів кафедри в міжнародних, республіканських та внутрішньовузівських конференціях;
~ наукове співробітництво з провідними підприємствами торгівлі, підприємствами готельно-ресторанного господарства;
~ участь у міжнародних семінарах та стажування викладачів кафедри в навчальних закладах зарубіжних країн;
~ залучення обдарованої студентської молоді до наукової роботи тощо.
В останні роки на кафедрі проводилися держбюджетні науково-дослідні роботи:
У 2009 р.:
1. Удосконалення бухгалтерського обліку в прийнятті управлінських рішень. Строк виконання: 1 кв. 2006 р. -- 4 кв. 2009 р.
2. Удосконалення фінансової звітності згідно міжнародних стандартів. Строк виконання: 1 кв. 2006 р. - 4 кв. 2009 р.
3. Удосконалення методології й організації бухгалтерського обліку у виробничих підприємствах. Строк виконання: 1 кв. 2006 р. - 4 кв. 2009 р.
4. Методологія й організація обліку соціальних затрат і вигод на підприємствах. Строк виконання: 1 кв. 2007 р. - 4 кв. 2009 р.
5. Удосконалення методології фінансового обліку та податкової звітності. Строк виконання: 1 кв. 2006 р. - 4 кв. 2009 р.
6. Удосконалення методології й організації бухгалтерського обліку в торгівлі та ресторанному господарстві. Строк виконання: 1 кв. 2006 р. - 4 кв. 2009 р.
7. Організація і методологія бухгалтерського обліку в управлінні витратами. Строк виконання: 1 кв. 2009 р. - 4 кв. 2011 р.
8. Розробка системи оцінки й обліку складових інтелектуального капіталу підприємства. Строк виконання: 1 кв. 2007 р. - 4 кв. 2010 р.
9. Організація і методологія бухгалтерського обліку в управлінні фінансовими результатами. Строк виконання: 1 кв. 2007 р. - 4 кв. 2010 р.
За результатами НДР підготовлено та опубліковано: монографія, навчальний посібник, кандидатські дисертації, програма, робоча програма, практикуми, опорні конспекти лекцій, наукові статті, доповіді на наукових конференціях.
Госпрозрахункові науково-дослідні роботи кафедри:
У 2001 р. на замовлення КНТЕУ - розробка інформаційної моделі функціонування торговельного підприємства центру навчально-тренінгових фірм КНТЕУ. У підготовці відповідних розділів взяли участь доценти Морозова Н.І., Сопко О.В. Форма впровадження - навчальний процес КНТЕУ.
У 2001-2002 рр. на замовлення Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України - розробка проекту Типового положення про склад витрат та порядок їх планування в торговельній діяльності /Методичні рекомендації з формування складу витрат та порядку їх планування у торговельній діяльності затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 № 145. У підготовці відповідних розділів взяли участь доценти Морозова Н.І., Шаповалова А.П., Сопко О.В., ст. викладач Король С.Я.
У 2002 р. на замовлення КНТЕУ - розробка інформаційної моделі функціонування туристичного підприємства та готельного комплексу центру навчально-тренінгових фірм КНТЕУ. У підготовці відповідних розділів взяли участь доценти Король С.Я. і Уманців Г.В., Форма впровадження - навчальний процес КНТЕУ.
У 2002-2003 рр. на замовлення Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України - розробка проекту Типового положення про склад витрат та порядок їх планування у сфері громадського харчування і побутових послуг /Методичні рекомендації щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 17.06.2003 № 157. У підготовці відповідних розділів взяла участь ст. викладач Горностаєва В.М.
У 2005-2007 рр. науково-дослідної роботи на тему "Розробка концепції управлінського обліку в системі управління підприємницькою діяльністю", за результатами якої опубліковано підручник, науковий посібник та наукові статті.
Науково-дослідні роботи кафедри мають практичне та теоретичне значення. Матеріали наукових досліджень використовуються при підготовці навчальних посібників, опорних конспектів лекцій, наукових статей, інших науково-методичних видань та доповідей на наукових конференціях.
Наукові праці та участь в наукових конференціях
Всі викладачі кафедри щороку публікують матеріали з актуальних проблем теорії і практики бухгалтерського, податкового та внутрішньогосподарського (управлінського) обліку в спеціалізованих виданнях України: журналах "Бухгалтерський облік та аудит", "Вісник КНТЕУ", "Вісник податкової служби України", газетах "Бізнес", "Все про бухгалтерський облік" та інших.
За 2000 - 2009 рр. викладачами кафедри опубліковано понад 485 наукових та науково-методичних праць. За цей період видано п’ять монографій, три підручника та 18 навчальних посібників, в т.ч. три з грифом Міністерства освіти і науки України.
Викладачі кафедри щороку беруть активну участь в наукових і науково-практичних конференціях як республіканського, так і міжнародного значення.
У 2009 р. в міжнародних науково-практичних конференціях прийняли участь 10 викладачів і 13 аспірантів. Викладачі та аспіранти кафедри брали участь у роботі 18 міжнародних та у 6 всеукраїнських науково-практичних конференціях, у тому числі:
– ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція "Облік, аналіз і контроль в системі управління підприємством: теорія і практика". - м. Луцьк, 2009 р.;
– VI Міжнародна науково-технічна конференція "Еколого-економічні проблеми Карпатського Єврорегіону" "ЕЕП КЄ-2009". - м. Івано-Франківськ, 2009 р.;
– ІІ Межрегиональная научная конференция "Актуальные проблемы современной науки и пути их разрешения" Красноярский государственный торгово-экономический институт. м. Красноярск. 2009.
– VІІ міжвузівська наукова конференція, присвячена пам’яті Бородіна О.С. "Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи". - м. Київ: КАСОА, 27 березня 2009 р.;
– Міжнародний бізнес-форум "Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні". - м. Київ, 27 березня 2009 р.;
– II Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених "Інтелектуальний потенціал молоді в науці та практиці". - м. Хмельницький, 28 березня 2009 р.;
– IV Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція. Розвиток України в ХХІ столітті: економічні, соціальні, екологічні, гуманітарні та правові проблеми. - м. Тернопіль, 30 березня 2009 р.;
– Наукова конференція професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів "Вдосконалення обліку, аналізу, контролю, аудиту та статистики в умовах ринкової діяльності суб’єктів господарювання". - м. Рівне, 31 березня 2009 р.;
– VII Міжнародна науково-теоретична конференція студентів, аспірантів і молодих вчених "Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоbrліть" м. Тернопіль, 8 квітня 2009 р.;
– VI Міжнародна науково - практична конференція "Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю" м. Черкаси, 8 - 10 квітня 2009 р.;
– Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми економічного розвитку України в умовах глобалізації". - м. Вінниця, 24 квітня 2009 р.;
– XVIII Міжнародна науково-практична конференція "Функціонування єврорегіонів в умовах трансформаційної економіки". - Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 7-8 травня 2009 р.;
– Міжнародна науково-практична конференція "Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні". - м. Київ 13-15 травня 2009 р.;
– Міжнародна науково-практична конференція "Сучасні вимоги до обліку та контролю у контексті глобалізації". - м. Одеса, 22-23 травня 2009 р.;
– ІІІ Міжнародна науково - практична конференція "Аспекти стабільного розвитку економіки в умовах ринкових відносин". - м. Умань, 5-6 червня 2009 р.;
– Міжнародна наукова конференція "Бухгалтерський облік, аналіз і контроль в системі корпоративного управління: розвиток інтелектуальних і технічних можливостей". - м. Краматорськ-Житомир, 9-10 вересня 2009 р.;
– Міжнародної науково-технічної конференції "Актуальні проблеми харчування: технологія та обладнання, організація і економіка". - м. Донецьк, 9-11 вересня 2009 р.;
– Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми теорії і практики бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту в Україні: сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку". - м. Камянець-Подільський, 24-25 вересня 2009 р.;
– Міжвузівський круглий стіл: Проблеми обліку витрат та доходів в туристичному та готельному бізнесі в умовах економічної рецесії. - Київ: КУ-ТЕП, 13 жовтня 2009 р.;
– Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція "Простір і час сучасної науки". - м. Київ, 22-24 жовтня 2009 р.;
– Міжнародна науково-практична конференція "Бухгалтерський облік, аналіз та аудит в епоху глобальних змін". - м. Київ, 23 жовтня 2009 р.;
– V Міжнародна науково-практична конференція "Розвиток наукових досліджень "2009". - м. Полтава, 23-25 листопада 2009 р.
Тематика доповідей носила актуальний характер, охоплювала проблеми бухгалтерського обліку в умовах застосування національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, обліку на підприємствах торгівельної сфери, готельного, ресторанного, туристичного бізнесу та інших, проблеми управлінського обліку, питання автоматизації облікових робіт тощо.
Підготовка кандидатських дисертацій викладачами і аспірантами кафедри
У Київському національному торговельно-економічному університеті працює спеціалізована вчена рада, яка має право проводити захист кандидатських та докторських дисертацій за спеціальністю 08.00.09 - Бухгалтерський облік, аналіз і аудит.
Професор Горєлкін В.Г. є членом спеціалізованої вченої ради по захисту дисертацій в Київському національному торговельно-економічному університеті. Доцент Морозова Н.І. виконує обов’язки ученого секретаря спеціалізованої вченої ради.
Підготовкою кандидатських дисертацій аспірантами і здобувачами на кафедрі керують професори Нападовська Л.В., Горєлкін В.Г., доценти Алексєєва А.В., Морозова Н.І., Сопко О.В. та Мошковська О.А.
За 1999-2009 рр. захистили кандидатські дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю "Бухгалтерський облік, аналіз і аудит" викладачі та аспіранти кафедри Задніпровський О.Г., Уманців Г.В., Занько Б.В., Юрченко К.Г., Редько К.О., Канєва Т.В., Король С.Я. Почапська Л.В., Білоусов А.Л., Бєляков О.О., Рєхачева А.М., Рилєєв С.В., Фоміна О.В., Сухолитка Н.В. Бузак Н., Мінаков О.В., Шевченко С.О., Головай Н.М., Мазіна О.І. та інші.
Всі викладачі кафедри щороку публікують матеріали з актуальних проблем теорії і практики бухгалтерського, податкового та внутрішньогосподарського (управлінського) обліку в спеціалізованих виданнях України: журналах "Бухгалтерський облік та аудит", "Вісник КНТЕУ", "Вісник податкової служби України", газетах "Бізнес", "Все про бухгалтерський облік" та інших.
Нині на кафедрі готують дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук аспіранти та здобувачі за темами:
    АЛЄКСЄЄВА Н. Ю. Облік та аналіз товарних операцій з нафтопродуктами на підприємствах роздрібної торгівлі 
    АМБРОСІЙ О. І. Облік та аналіз доходів готельного господарства
    БРОВКО О. Т. Облік та внутрішній аудит в управлінні товарними запасами підприємств роздрібної торгівлі
    ГОНЧАРЕНКО О. М. Облік витрат та аналіз собівартості туристичного продукту
    ГРИЦЕНКО О. М. Облік і контроль запасів на підприємствах ресторанного господарства
    ГРУБЛЯК С. А. Облік і контроль результатів операційної діяльності підприємств торгової мережі супермаркетів
    ІГНАТЕНКО Т. В. Облік та аналіз за сегментами в системі управління підприємствами торгівлі
    КИЯШКО О. М.. Облік і аналіз дебіторської заборгованості в системі управління підприємством
    КОНОВАЛІХІНА Т. О. Облік та аналіз у системі управління операційною діяльністю підприємств ресторанного господарства
    КУРТАШОВА І. В. Облік в системі управління операційною діяльністю Інтернет-представництв
    МАНАЧИНСЬКА Ю. А. Облік і аналіз фінансових результатів діяльності готельного господарства
    МАТІЙЧИН М. В. Облік і аналіз об’єктів інтелектуальної власності
    МУСТЕЦА І. В. Облік і аналіз основних засобів у готельному господарстві
    НЕСТЕРОВА О. В. Облік та аналіз операцій з цінними паперами на підприємствах торгівлі
    СІРА Ю. В. Облік і контроль в управлінні виробничими витратами
    СЛЬОЗЕНОК Н. М. Облік та аналіз позикових фінансових ресурсів підприємств торгівлі
    СЛОМЧИНСЬКА С. О. Облік та аналіз об’єктів інвестиційної нерухомості підприємств торгівлі
    СТРИБУЛЕВИЧ Т. О. Облік і аналіз соціальних витрат підприємства: управлінський аспект
     ОПАНАСЮК С.Р. Облік і аналіз в управлінні фінансовими інвестиціями підприємств торгівлі

...


01.09.2020
Vita
9013
остання редакція 01.09.2020
433884