logo
Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю
Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю
logo
Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю
img

Події

товарознавства, управління безпечністю та якістю

В межах Дня факультету торгівлі та маркетингу 13 квітня  проф. Оленою СИДОРЕНКО  був проведений воркшоп "Лайфхаки по вибору харчових продуктів - споживай свідомо!". Інформований - озброєний!

23 травня 2022 року відбулась V Міжнародна студентська науково-практична конференція «Підприємництво, торгівля та маркетинг: реалії, виклики, перспективи», в рамках якої діяла Секція 5 «ADVANCED METHODS OF WATER PURIFICATION FROM NATURAL SOURCES», керівниками секції були Гончарова Ірина Вікторівна та Чикун Надія Юріївна. Всі учасники даної секції презентували свої доповіді англійською мовою, що є доброю традицією з 2013 року.

За результатами проведеної конференції переможні місця посіли:

1 місце – Калюжна Анастасія ФТМ 3-19;

2 місце – Геснар Анна ФТМ 2-22;

3 місце – Доброштан Марина ФТМ 1-22.

Зі вступним словом до студентів звернулась Ірина Вікторівна, наголосивши на цінності питної води та важливості вивчення методів її очищення. Також з промовою виступила Надія Юріївна, керівник наукового клубу "Start in Science", повідомивши про співпрацю учасників клубу з Національною академією наук України, а також про наукову взаємодію з українськими та міжнародними університетами.

Активісти наукового клубу "Start in Science" також були серед учасників конференції. Слово мала й координатор наукового клубу Калюжна Анастасія, яка розповіла присутнім про переваги та можливості для студентів клубу, розповіла про досягнення клубу "Start in Science", запросивши студентів долучитися до наукової діяльності в рамках клубу.

Окрім виступаючих, були присутні й слухачі – студенти ФТМ з 1 курсу 20, 21, 22 груп та з 2 курсу доєдналися 21 та 22 групи. Сільвестрова Катерина, Полуяхтов Володимир та Шудрук Діана дали відгуки щодо прослуханих доповідей, відзначивши високий науковий рівень, якісну підготовку учасників, змістовність та інформативність виступів, їх логічну послідовність та чіткість викладу аналізу проведених досліджень.

Загалом захід відзначився розкриттям цікавих та важливих тем стосовно очищення води. Студенти отримали важливий досвід участі в науковій конференції та виділили для себе важливу інформацію з презентованих доповідей.

УВАГА! НОВА ОСВІТНЯ ПРОГРАМА!

До уваги всіх абітурієнтів! Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю розпочинає підготовку фахівців за спеціалізацією "Фармацевтичний менеджмент" (спеціальність 073 "Менеджмент"; освітній ступінь "Бакалавр").

Менеджер фармацевтичної галузі повинен володіти ґрунтовними знаннями щодо теоретичних та науково-прикладних принципів стратегічного управління підприємствами в сфері охорони здоров'я та фармації. Серед професійних обов'язків таких фахівців - розробка стратегії розвитку фармацевтичного бізнесу; управління фармацевтичними компаніями, аптечними мережами, оптимізація їх комерційно-виробничої діяльності; вибір цінової та асортиментної політики підприємств на лікарські засоби, удосконалення системи їх закупівлі та збуту. Після закінчення університету випускники, підготовлені за спеціалізацією "Фармацевтичний менеджмент", зможуть займати наступні посади: менеджер фармацевтичної компанії із  закупівлі, збуту, логістики, управління персоналом, з безпечності та якості; завідувач/керуючий аптекою; фахівець-аналітик з дослідження фармацевтичного ринку; торговий представник закордонних компаній-виробників.

Більш детально ознайомитися з умовами вступу можна, звернувшись до Приймальної комісії за телефоном: тел. (+38044) 531-48-88 або електронною адресою: pk@knute.edu.ua

День гостинності від НК "Start in Science"

26 січня 2022 р. відбулася профорієнтаційна онлайн-зустріч на платформі Zoom з учнями 11 класу загальноосвітньої школи I-III ступенів № 5, м. Шостки, Сумської області в рамках щорічної акції «Відвідай рідну школу» від наукового клубу «Start in Science».
Активіст наукового клубу, студент 1 курсу магістратури 8 групи ФТМ, Бармін Богдан розказав про умови вступу та навчання в Державному торговельно-економічному університеті, розповів про власні здобутки та діяльність НК «Start in Science» щодо науково-дослідної роботи та довів інформацію про події, які проходять в університеті.
З подробицями можна ознайомитись за посиланням: https://www.facebook.com/groups/ChemistsKNTEU/permalink/4958182000931989/

 

Відзначення нобелівського тижня

Минулий тиждень був відзначений іменем Альфреда Нобеля. Протягом тижня студенти та викладачі ДТЕУ у соціальних мережах висвітлювали основні теми, що пов’язані з видатним вченим та його премією.

Науковий клуб "Start in Science" також долучився до відзначення нобелівського тижня. В рамках події була проведена конференція, присвячена життю та діяльності Альфреда Нобеля, а також Нобелівській премії. Модератором події виступила Чикун Надія Юріївна, старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Студенти-активісти наукового клубу підготували шість яскравих презентацій. Доповідачами стали: Фесенко Валентина, Калюжна Анастасія, Бармін Богдан, Калюжна Єлизавета, Бойченко Марія та Сорока Анжеліка. До конференції в якості слухачів доєдналися Гончарова Ірина Вікторівна, канд. хім. наук, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, а також небайдужі студенти.

Присутню аудиторію зацікавили презентовані теми. Відбулося обговорення винаходів Альфреда Нобеля та розгляд відзначених науковців та їх наукових досягнень Нобелівської премії 2021 року. Сподіваємось, що наступного року вчені подарують світу ще більше нових досягнень та відкриттів.

Круглий стіл на тему «Нобелівська премія 2021: історія та сучасність»

09.12.2021 відбувся Круглий стіл в форматі відео-конференції на платформі Zoom на тему «Нобелівська премія 2021: історія та сучасність», присвячений відзначенню Нобелівського тижня.

Модератором події виступила керівник Наукового клубу “Start in Science”, старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна. У вступному слові Надія Юріївна акцентувала увагу на значенні Нобелівського тижня для усієї громадськості та необхідність відзначення нобелівських лауреатів для подальшого розвитку світової науки. Координатор та ведуча події - студентка ФТМ 3-19 Калюжна Анастасія.

Активісти Наукового клубу долучилися до відзначення Нобелівського тижня та підготували доповіді з презентаціями на теми:

1.Фесенко Валентина – «Альфред Нобель: винахідник, бізнесмен, меценат»;

2.Калюжна Анастасія – «Якоб Вант-Гофф - перший лауреат Нобелівської премії з хімії»;

3.Бармін Богдан – «Гленн Теодор Сіборг»;

4.Калюжна Єлизавета – «Роалд Гоффман - український лауреат Нобелівської премії»;

5.Бойченко Марія – «Марія Склодовська-Кюрі»;

6.Сорока Анжеліка - «Нобелівські лауреати з хімії 2021».

У ході доповідей було розкрито наукові відкриття та їх значущість для науково-технічному процесі який забезпечує високотехнологічний рівень життя людства в сучасному світі.  Під час наукової дискусії було наголошено на гуманітарному аспекті – мирному спрямуванні результатів досліджень науковців.

Варто зазначити, що учасниками події були студенти починаючи з першого курсу бакалаврату до магістрів нашого університету.

Також до події долучилися нові учасники Наукового клубу. Студенти ФРГТБ 1-7 Бельмас Аліна, Горобченко Оксана, Олійник Валерія та Коверник Наталія слухали доповіді учасників із задоволенням та ентузіазмом. Вони надихнулися виступами активістів, висловили подяку та озвучили рішення стати активними учасниками наступних івентів.

При підведенні підсумків з заключним словом виступила науковий консультант Наукового клубу “Start in Science”, кандидат хімічних наук, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Гончарова Ірина Вікторівна, яка відмітила високий рівень підготовки студентів, організації, методичну підготовку та змістовність доповідей, що дозволило кожному з учасників події збагатити свої знання.

Нобелівський тиждень 2021 - Nobel Week 2021 це свято наукової спільноти.

«День гостинності» для учнів старших класів

02 грудня 2021 р. був проведений «День гостинності» для учнів старших класів. Модератором події виступила Чикун Надія Юріївна, старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Також до заходу долучився Український коледж імені В.О. Сухомлинського у складі заступника директора Хайруліної Тетяни Генадіївни, учнів 11А та 11Б класів, чотирьох викладачів, в тому числі викладач хімії Крумкач Аліна Анатолівна.

Зі сторони Державного торговельно-економічного університету прозвучали виступи Гончарової Ірини Вікторівни, канд. хім. наук, доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Також до представлення університету та заохочення майбутніх абітурієнтів долучилися активісти Наукового клубу "Start in Science" з підготовленими презентаціями про ДТЕУ. В складі доповідачів від клубу були присутні координатор та заступник координатора НК "Start in Science" Калюжна Анастасія та Фесенко Валентина, також спікерами стали Бармін Богдан та Марусенко Анна.

Від Центру профорієнтаційної роботи виступила Марчук Наталія Богданівна, канд. тех. наук, доцент кафедри товарознавства та митної справи. Вона розповіла учням про умови вступу та запросила майбутніх вступників відвідати День відкритих дверей, що відбудеться 5 лютого 2022 р.

Учні були раді можливості дізнатися більше про університет та з захопленням слухали розповіді спікерів. Наші навчальні заклади єднає добра традиція співпраці. Запрошуємо  майбутніх абітурієнтів долучатися до студентської спільноти ДТЕУ!

ДТЕУ – у складі рецензентів Міжнародного журналу “Optical Materials” (Scopus)

В рамках співпраці між Державним торговельно-економічним університетом та Науковим Інститутом Молекулярних технологій в Університеті Анже, Франція (Institute of Sciences and Molecular Technologies, University of Angers, France) у галузі нанотехнологій, застосуванням їх для вивчення оптичних властивостей матеріалів та хімічних реакцій на межі розподілу фаз, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, кандидат хімічних наук Гончарова Ірина Вікторівна включена до складу рецензентів Міжнародного Scopus журналу “Optical Materials”, що має імпакт-фактор.

Optical Materials– науковий журнал, в якому публікуються оригінальні та оглядові статті з розробки, синтезу, характеристик та застосування наноматеріалів, придатних для різних оптичних пристроїв. “Optical Materials” входить до складу таких наукометричних баз даних: Scopus, Chemical Abstracts, Current Contents - Engineering, Computing & Technology, INSPEC, ISI Science Citation Index. Impact Factor журналу “Optical Materials” 3.08.

Заступник виконавчого редактору журналу “Optical Materials” – почесний професор Університету Анже, Prof. Bouchta Sahraoui.

Виступ студентів на екологічній конференції в рамках Міжнародної  виставки LabComplex

19-20 жовтня 2021 року студенти 3 курсу, 19 групи факультету торгівлі та маркетингу Калюжна Анастасія та Фесенко Валентина прийняли участь у XIII Міжнародній виставці LABComplex Аналітика. Лабораторія. Біотехнології. HI-TECH та ознайомились з сучасним аналітичним обладнанням світового рівня. 

В рамках виставки LABComplex студенти виступили з доповідями стосовно очищення води природних джерел на науково-практичній конференції Екологія та безпечність харчових продуктів і води. Науковий керівник – кандидат хімічних наук, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Гончарова Ірина Вікторівна.

За результатами виступів Калюжна Анастасія та Фесенко Валентина отримали дипломи учасників.

Відвідування викладачів кафедри та студентів міжнародної спеціалізованої виставки екологічної продукції

7 жовтня 2021 року в рамках виїздних занять з дисципліни «Теоретичні основи товарознавства» студенти 2 курсу 28 та 29 груп факультету торгівлі та маркетингу та дисципліни «Товарознавство» студенти 1 курсу 6, 7, 8 груп факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу під керівництвом викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Белінської С.О., Дончевської Р.С., Нестеренко Н.А., Кошельник А.В. та завідувачів лабораторій кафедри Болілої Н.О. й Савченко Ж.М. відвідали XIX Міжнародну спеціалізовану виставку екологічної продукції. Студенти ознайомились з асортиментом органічних та біо-продуктів, органічною парфумерією, косметикою та органічними  товарами для дітей й мали можливість поспілкуватися з представниками компаній, що працюють в цьому напрямку. 

       

 Відвідування викладачів кафедри та студентів міжнародної виставки лабораторного та аналітичного обладнання, інноваційних технологій та рішень LABEXPO

7-8 жовтня 2021 року доцент кафедри Гончарова І.В., завідувач лабораторії Боліла Н.О. та cтуденти ФРГТБ, 1 курсу 6-8 груп відвідали Міжнародну виставку лабораторного та аналітичного обладнання, інноваційних технологій та рішень LABEXPO, яка проходила в рамках 30-ї Міжнародної медичної виставки PUBLIC HEALTH. Відвідувачі виставки LABEXPO ознайомились з сучасним аналітичним обладнанням провідних міжнародних компаній, застосуванням його в хімічній, фармацевтичній та харчовій промисловості. Досвід використання інноваційних приладів буде корисним для студентів при вивченні дисциплін «Харчова хімія», «Хімія смаку, запаху, кольору», а також в майбутньому для проведення експериментальних  досліджень при виконанні випускних кваліфікаційних робіт.

                          

 Круглий стіл  «Фізико-хімічні методи дослідження якості харчових продуктів»

27 травня 2021 року з нагоди відзначення Міжнародного Дня Хіміка на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю, під керівництвом доцента, кандидата хімічних наук, Гончарової Ірини Вікторівни відбувся круглий стіл на тему «Фізико-хімічні методи дослідження якості харчових продуктів». Основними питаннями, які обговорювалися на заході було доцільність та актуальність використання фізико-хімічних методів для оцінки безпечності та якості різних груп харчових продуктів в умовах сьогодення.

                     

 Участь викладачів кафедри у складі журі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності "Хімія"

07 квітня 2021 року доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, кандидат хімічних наук, Гончарова Ірина Вікторівна взяла участь в роботі журі від ДТЕУ на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності "Хімія", який проходив на хімічному факультеті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. На конкурс було представлено 30 кращих студентських наукових робіт з хімії з усієї України. На першому етапі доц. Гончаровою І.В. було проведено заочне рецензування 4 конкурсних робіт. Другий етап відбувся у вигляді підсумкової науково-практичної онлайн конференції. Дипломи I ступеня отримали студенти Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Вітаємо переможців!

              

Відкрита наукова дискусія на тему «Хімія здоров’я»

7 квітня 2021 року  з нагоди відзначення Всесвітнього дня здоров’я  за  ініціативи студентського наукового клубу «Start in Science»   відбулася  відкрита наукова дискусія на тему «Хімія здоров’я» з метою привернення уваги до проблем здорового харчування та  охорони довкілля як необхідних складових  якості життя людини. Учасники заходу обговорили питання щодо  глобальних  трендів здорового харчування в період пандемії COVID-19, екологічних проблем, та їх вплив на здоров’я, особливостей біохімічних процесів в організмі людини та вплив на них зовнішніх чинників тощо. Відкрита наукова дискусія «Хімія здоров’я»  викликала зацікавленість та активне обговорення серед студентства. Науковими консультантами заходу - викладачами кафедри  Пасальським Б.К. та Чикун Н.Ю. при підведенні підсумків  було відзначено високий рівень вмотивованості та зацікавленості студентів  до дослідження питань здорового харчування, важливість вивчення фундаментальних природничих  наук, в тому числі хімії, для формування свідомого підходу до власного здоров’я та формування здорового способу життя.

Координатором заходу виступив  Бармін Богдан,  студент 4 курс факультету торгівлі та маркетингу, голова студентського наукового клубу «Start in Science». Активну участь у заході  взяли учасники клубу:  студенти ФТМ Фесенко Валерія , Калюжна Анастасія, Соловей Тетяна, Петриченко Вероніка, Талько Ангеліна та Крук Анна ФРГТБ. Дискусія з даного питання постійно триває, то ж запрошуємо всіх охочих долучатися  до пропаганди здорового способу життя на сторінці «Хіміки КНТЕУ» в соціальній мережі Facebook!

                  

 Лекції практиків для студентів ОП "Товарознавство та комерційна логістика" та "Категорійний менеджмент у ритейлі"

Експертиза товарів та її роль у зниженні ризиків у бізнесі. Які особливості проведення товарознавчої експертизи? Чому кожна експертиза є унікальною? Відповіді на ці та багато інших запитань 07 квітня 2021 р. в дистанційному режимі отримали студенти ФТМ спеціалізації "Товарознавство і комерційна логістика", які опановують дисципліну «Експертиза товарів» викладачем якої є професор кафедри Світлана Омелянівна Белінська. Щиро вдячні професіоналу – практику, начальнику відділу експертизи та сертифікації товарів Вінницької торгово-промислової палати Бабій Марії Дмитрівні за пізнавальну, цікаву, інформативну, змістовну зустріч.

                        

Онлайн лекція:  “Категорійний менеджмент у ритейлі: практичні кроки до успіху”

6 квітня 2021 року за ініціативи кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю відбулася відкрита онлайн лекція категорійного менеджера мережі магазинів одягу, взуття, аксесуарів та косметики “ІNTERTOP”  Хахалєвої Ірини на тему  “Категорійний менеджмент у  ритейлі: практичні кроки до успіху для студентів факультету торгівлі та маркетингу. Спікер зосередила увагу студентства на суті, складових роботи  категорійного менеджера та чинниках, що визначають  ефективність його роботи, поділилась особливостями організації роботи категорійного менеджера в мережі “ІNTERTOP”, розкрила відмінності між специфікою роботи бренд-, продакт- та категорійного менеджера. Констатуючи значну затребуваність фахівців  категорійного менеджменту з боку підприємств ритейлу, в ході зустрічі лектором акцентовано увагу на передумови, які необхідні для успішного старту та успіху в даній сфері. Лекція викликала жваву дискусію та інтерес з боку студентства до тематики зустрічі, слухачі отримали нові знання та практичні поради. Висловлюємо щиру вдячністю Ірині Хахалєвій за цікаву та корисну інформацію, практичні поради та сподіваємося на наступні зустрічі!

                

Дні гостинності в рамках XІІІ Консумерського фестивалю «Час діяти!»

19 березня 2021 року асистентом кафедри Кошельник Анною Володимирівною проведено День гостинності для учнів загальноосвітньої школи №29 (м. Маріуполь). Гості заходи ознайомилися із сучасними світові еко-трендами, спрямовані на вирішення проблеми надмірного забруднення пластиком; цікавими фактами про причини, які призвели до загострення екологічної катастрофи, та можливими засобами попередження цього, зокрема про модель управління відходами, що прийнята в усьому світі. Школярі проявляли активність під час заходу, задавали питання та висловлювали свою думку щодо того, що ще можна вжити, щоб зберегти планету для наступних поколінь. Сподіваємось, що після того, як сьогоднішні гості стануть нашими студентами, ми зможемо вирішувати це разом.

                                                 

18 березня 2021 р. викладачем кафедри Антюшко Д.П. для абітурієнтів зі СЗШ №65 м. Києва було проведено майстер-клас на тему: "Знай свої права споживача!", у ході якого абітурієнти дізналися більше про свої права, визначені за Законом України «Про захист прав споживачів», як вони співвідносяться з аналогічними документами, визначеними на юридичному рівні, як відбувалося формування визнаних прав покупців товарів і замовників послуг, куди та в якій правильній формі звертатися до державних органів захисту прав споживачів і суду, щоб права були додержані, а моральна та матеріальна шкода відшкодована. 

16 березня 2021 року викладачем кафедри Н.П. Шаповаловою проведено майстер-клас на тему «Fast casual food! Варто споживати, чи ні?!». У заході приймали участь учні та вчителі середньої загальноосвітньої школи № 189 м. Києва, а також були залучені студенти 1го курсу ОС «бакалавр» 10 група спеціальності «Маркетинг». Учасники майстер-класу разом дізналися про те, як фаст-фуд впливає на організм і яку небезпеку в собі приховують секрети ресторанів швидкого харчування та виробників харчових продуктів. В ігровій формі разом було опитано та проаналізовано чим же самим харчується сучасна молодь. Надано рекомендації щодо здорового і збалансованого харчування.

                     

Семінар-тренінг "Правдиво про рекламу товарів"

 16 березня в рамках проведення Консумерського фестивалю викладачем кафедри Дмитром Петровичем Антюшко  було  проведено для студентів І курсу ОП «Маркетинг» семінар-тренінг "Правдиво про рекламу товарів". У ході онлайн-заходу було проаналізовано особливості реклами різних видів продукції, до яких заходів вдаються компанії виробників і реалізаторів з метою збуту своєї продукції, у т.ч. за рахунок відомих торговельних марок. У результаті проведення семінару-дискусії студенти набули знання та навики для фахової орієнтації в даній сфері, специфіки рекламного просування на ринку товарів і послуг.

15 березня 2021 року з  метою відзначення Всесвітнього дня захисту споживачів викладачами кафедри Пасальським Б.К. і Чикун Н.Ю. спільно з студентами ФТМ 1-26 і 1-28 проведено на платформі Zoom онлайн-тренінг «Хімія викриває фальсифікат». Результати тренінгу (20 інформаційних повідомлень)  представлені студентами на сторінці  Хіміки ДТЕУ.

                   

Щорічна акція "Відвідай рідну школу" від наукового клубу "Start in Science"

Координатор наукового клубу "Start in Science", студент ФТМ 4 курсу 16 групи Богдан Бармін, відвідав загальноосвітню школу I-III ступенів № 5, м. Шостки, Сумської області зустрівся з учнями 10 класу та проінформував про умови вступу, особливості навчання в КНТЕУ, розповів про власні здобутки та напрями діяльності наукового клубу, події та заходи, які відбуваються щорічно в університеті.

                                         

Дні гостинності на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю

4 лютого 2021 року професором кафедри Оленою Володимирівною Сидоренко та доцентом Раїсою Степанівною Дончевською було проведено онлайн День гостинності для учнів 10-11 класів спеціалізованої школи № 80 м. Києва та їх батьків. 5 лютого 2021 року доцентом Оленою Валеріївною Романенко та представником приймальної комісії Ольгою Сергіївною Комахою було проведено День гостинності для учнів 10-11 класів шкіл м. Києва та м. Бровари. У рамках зустрічі школярі та їх батьки були ознайомлені з особливостями правил прийому 2021 р., освітніми програмами ДТЕУ, умовами навчання, а також надано контакти Центру профорієнтаційної роботи ДТЕУ та  Telegram каналів.  Особливу увагу було приділено спеціальності "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність", зокрема освітнім програмам "Товарознавство і комерційна логістика" та "Категорійний менеджмент у ритейлі" - їх конкурентним перевагам та можливостям працевлаштування. Щиро вдячні керівництву школи за надану можливість зустрічі зі школярами. Чекаємо Вас в ДТЕУ!

                      

                      

                      

15 грудня 2020 р. доцентом кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Дмитром Петровичем Антюшко було проведено День відкритих дверей, у дистанційному форматі, для учнів Шосткинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7 Шосткинської міської ради Сумської області. В рамках заходу абітурієнти та їх батьки були ознайомлені з інформацією про спеціальності та спеціалізації, за якими ведеться підготовка в ДТЕУ, умови вступу, інфраструктуру університету, умови, що створюються для студентів у процесі навчання, проживання в гуртожитках, соціального забезпечення, культурного відпочинку, спортивних заходів тощо. Для одержання більш детальної інформації про особливості вступу та навчання в ДТЕУ абітурієнтам і їх батькам було надано контакти Центру профорієнтаційної роботи ДТЕУ, YouTube та  Telegram каналів, запрошено взяти участь у загально університетських Днях відкритих дверей.

Від  Д Т Е У  до школи: добра традиція!!!

Дистанційний День гостинності для старшокласників Українського колежу імені В.О.Сухомлинського в форматі спільної відео-конференції

8 грудня 2020 р. викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю доцентом Пасальський  Б.К. і старшим викладачем Чикун Н.Ю. проведено День гостинності для старшокласників Українського колежу імені В.О.Сухомлинського. В рамках заходу школярі ознайомилися з можливостями навчання в КНТЕУ,  конкурентними перевагами освітніх програм “Категорійний менеджмент у ритейлі” та “Товарознавство та комерційна логістика”.

Студенти КНТЕУ  Козюра Анастасія та Гавліцький Дмитро ознайомили старшокласників з умовами навчання та поділились своїми враженнями про особливості та переваги навчання в університеті. Базилевська Ірина, Крук Анна, Козюра Анастасія, Гулюк Катерина, Гормілова Катерина виступили з результатами науково-дослідної роботи у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Активну участь в проведенні заходу взяли старшокласники, які висловлювали свою думку та демонстрували набуті знання, виявили вмотивованість щодо навчання в університеті.

Вдячні за плідну співпрацю адміністрації та вчителям Українського колежу імені В.О.Сухомлинського заступнику директора з НВР Хайруліній Т.Г., вчителю хімії Крумкач А.А. та організаторам інженерно-технічної підтримки, які взяли активну участь в організації та проведенні цієї події.

   

Участь викладачів кафедри у науково-практичній конференції
24 листопада 2020 року викладачі кафедри взяли участь у Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв», яка відбулась у Таврійському державному агротехнологічному  університеті імені Дмитра Моторного, та  представили результати наукових досліджень, спрямовані на удосконалення технологій переробки сільськогосподарської сировини.
Зустріч зі стейкголдерами!
16 жовтня відбулася онлайн-лекція з представниками ТОВ "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА" на тему "Управління асортиментом товарів". На зустрічі були присутні викладачі кафедри та студенти ОС "Категорійний менеджмент у ритейлі" і "Товарознавство та комерційна логістика". Людмила Ціко, старший спеціаліст відділу закупівель товарної категорії "Бакалія" розповіла  про основні обовязки категорійного менеджера та особливості управління асортиментом певної товарної групи. Фахівець з розвитку персоналу Людмила Якубенко, розповіла про програми стажування та перспективи карєри в компанії. Здобувачі ставили багато питань, на які отримали вичерні відповіді та заохочувальні подарунки від спікерів.

З нетерпінням чекаємо на наступні зустрічі!!!

Обирайте усвідомлено та споживайте корисне!

Спеціалісти КНТЕУ взяли участь у зйомках передачі «Якісне життя» на ТРК «Київ»

Викладачі КНТЕУ є постійними експертами, які дають поради щодо свідомого вибору високоякісних товарів. Зокрема, 5 жовтня 2020 р. доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович взяв участь у зйомках телепередачі «Якісне життя» на ТРК «Київ», де розповів про споживні властивості горіхів, показники їх безпечності та якості, а також особливості вибору.       Споживайте якісне та корисне!

Виїзне заняття з дисципліни "Товарознавство. Харчові продукти" на Міжнародному форумі харчової промисловості та упаковки IFFIP 2020

24 вересня у студентів ІV курсу ОП "Товарознавство та комерційна логістика" відбулося виїзне заняття з дисципліни "Товарознавство. Харчові продукти" на базі Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP 2020. На даному заході, що було організоване доцентом кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Дмитром Петровичем Антюшко, здобувачі мали змогу ознайомитися з сучасним асортиментом і новинками харчових продуктів, дізнатися більше про сучасні тенденції у їх виробництві, зберіганні та реалізації.

Викладачі КНТЕУ на ТРК «Київ»

Спеціалісти університету завжди беруть активну участь у формуванні конкурентного ринку товарів і послуг нашої держави та виступають експертами у цьому процесі. 15 вересня доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович надав рекомендації щодо належного вибору на споживчому ринку желейних цукерок для телевізійної програми «Якісне життя» на ТРК «Київ». Фахівцем також було охарактеризовано специфіку вживання цих продуктів, особливості їх складу, охарактеризовано рівень якості дослідженої продукції найбільш поширених торговельних марок і сформульовано основні критерії, на які необхідно звертати увагу при купівлі.

Обирайте усвідомлено та споживайте корисне!

Виїзне заняття з дисципліни "Експертиза алкогольних напоїв та тютюнових виробів"

Експертиза маркування алкогольних напоїв - невід"ємна складова недопущення на ринок України фальсифікованої продукції. На виїзному занятті з дисципліни "Експертиза алкогольних напоїв та тютюнових виробів" під керівництвом д.т.н., професора Світлани Омелянівни Белінської , студенти 2 курсу 9м групи магістеріуму факультету торгівлі та маркетингу підтвердили високий  рівень засвоєння теоретичних знань і набули практичного досвіду експертизи пакування, маркування, аутентичності марок акцизного податку алкогольних напоїв та тютюнових виробів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Проблем не виявлено! Ринок захищений!

День гостинності в рамках проведення Консумерського фестивалю

В рамках проведення Консумерського фестивалю «Час діяти!» відбувся день гостинності, на який завітало більше 100 учнів шкіл Києва, а також студенти Вінницького та Київського  торговельно-економічних коледжів КНТЕУ.

Для них було проведено низку інтерактивних заходів,  зокрема  доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Антюшко Д.П. розповів про те як захищати права споживачів під час  бліц-інфо «Знай свої права!». Для проведення цікавих і пізнавальних екскурсій університетом були задіяні доценти кафедри Дончевська Р.С., Гончарова І.В. та Романенко О.В. Загалом учням дуже сподобався час, проведений в університеті і вони пообіцяли вернутись вже  у ролі абітурієнтів.

  

Старт XІІ Консумерський фестиваль «Час діяти!», організаторами якого виступили викладачі кафедри

До Всесвітнього дня прав споживачів у Київському національному торговельно-економічному університеті 11 березня 2020 р. стартував XІІ Консумерський фестиваль «Час діяти!». Девіз цьогорічного фестивалю «The Sustainable Consumer». Стале споживання – сталий споживач».

Перший проректор з науково-педагогічної роботи Наталія Володимирівна Притульська відкриваючи фестиваль, наголосила, що кожен повинен знати свої права, закріплені Законом України «Про захист прав споживачів», навчитися їх відстоювати та популяризувати знання серед рідних і друзів. Також вона запросила усіх охочих приєднатися до Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів».

На відкритті фестивалю була представлена інформаційна панель «Український споживач – Європейський споживач», ініційована викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Мотузкою Ю.М., Бабій О.В. та Котовою М.В. – заступником декана ФТМ з навчально-методичної та наукової роботи.

У рамках фестивалю відбувся квест «Обирай – думаючи! Споживай – дбаючи!» Метою квесту стало сприяння формуванню культури споживання на засадах сталості, що передбачає: підвищення рівня обізнаності студентів стосовно якісних та екологічних аспектів споживання; раціонального використання ресурсів у побуті. Студенти з цікавістю та завзято вирішували інтерактивні завдання щодо раціонального використання природних ресурсів; охорони навколишнього середовища; енергоефективності; екологічного маркування; економії ресурсів та коштів; відповідального управління відходами. Також була представлена робота консультаційного центру з фінансових послуг, фахівці якого можуть запропонувати оптимальні рішення щодо доходів і витрат, заощаджень і інвестицій та розповісти про правовий захист у разі порушення прав споживачів у сфері фінансових послуг.

 

День гостинності для учнів 10-11 класів спеціалізованої школи №80 м. Києва

27 лютого 2020 року викладачі кафедри Олена Володимирівна Сидоренко та Раїса Степанівна Дончевська провели День гостинності для учнів 10-11 класів спеціалізованої школи №80 м. Києва.

Зустріч із майбутніми вступниками  традиційно розпочала Директор Центру профорієнтаційної роботи, кандидат філософських наук, доцент Людмила В'ячеславівна Ярошенко, яка ознайомила учнів з інформацією про особливості вступної кампанії 2020 р., можливість одночасного навчання як за основною, так і за іншою обраною спеціальністю з метою отримання другої вищої освіти, навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ.

Доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Раїса Степанівна Дончевська розповіла про спеціальності (спеціалізації), за якими здійснюється підготовка  фахівців в університеті та акцентувала на конкурентних перевагах випускників освітніх програм «Товарознавство та комерційна логістика», «Категорійний менеджмент у ритейлі» на ринку праці, розповіла також про особливості та переваги навчання в КНТЕУ, організацію  навчального процесу та культурного дозвілля студентів.

У рамках зустрічі школярам також було проведено екскурсію лекційними аудиторіями університету та навчальними лабораторіями кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: мультимедійним та читальним залами,  залом періодичних видань. Майбутні вступники були приємно вражені виставкою фальсифікованих харчових продуктів, сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном. Особливо школярі були вражені зоною  коворкінгу "KNUTE HUB" та унікальною надсучасною SMART-бібліотекою, де мали можливість ознайомитись з новітніми технологіями та поринути у світ віртуальної реальності за допомогою VR-окулярів! 

Гості висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності. Дякуємо керівництву, педагогічному колективу та учням спеціалізованої школи №80 м. Києва, які завітали до нас, та чекаємо на нові зустрічі! 

Будемо раді Вас бачити студентами КНТЕУ!

 

Відбувся перший етап  ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з товарознавства

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2019/2020 навчальному році» від 4 жовтня 2019 року № 1271, КНТЕУ визначено базовим вищим навчальним закладом щодо проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з товарознавства.

Перший етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з товарознавства відбувся 25 лютого 2020 року на базі КНТЕУ, другий етап ІІ туру – підсумкова науково-практична конференція для учасників Конкурсу відбудеться 24 березня 2019 року.

 

Виїзне заняття з дисциплін «Експертиза товарів», «Експертиза в міжнародній торгівлі» в Київську торгово-промислову палату

Студентам 1 курсу магістеріуму  факультету торгівлі та маркетингу,  які навчаються за спеціальністю 076  «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» спеціалізаціями «Товарознавство і комерційна логістика», «Категорійний менеджмент у ритейлі», «Товарознавство та організація зовнішньої торгівлі», «Митна справа» з ініціативи кафедри товарознавства, управління безпечечністю та якістю 24 лютого 2020 року було проведено виїзне заняття до Київської торгово-промислової палати.

Під час занятя перший віцепрезидент Сізікова Людмила Вікторівна ознайомили студентів з історією Київської торгово-промислової палати, її структурою,  напрямами діяльності, як-от:  встановлення ділових контактів між українськими та зарубіжними організаціями, участь у міжнародних програмах,  проведення експертиз, контролю якості та кількості товарів, визначення їхньої вартості, видача сертифікатів походження, декларування зовнішньоторговельних операцій, штрихове кодування, юридичний супровід, аналітика.

Начальник відділу експертизи товарів Корзун Тетяна Леонідівна  презентувала студентам особливості проведення експертизи продовольчих та непродовольчих товарів.

Кафедра товарознавства, управління безпечечністю та якістю КНТЕУ щиро вдячна керівництву Київської торгово-промислової палати за чудову організацію виїзного заняття та змістовну презентацію.

 

Відбулась презентація проекту ISHOTUT

В рамках вивчення дисципліни "Товарознавство" 24 лютого відбулась презентація проекту ISHOTUT. Проект iShotut - це платформа, де кожен може отримати інформацію про харчові продукти та обрати те, що їм потрібно! Місія iShotut - допомогти споживачу швидко та зручно дізнатись про склад продукту, зробити правильний вибір для покращення якості життя.

 

Атестація здобувачів  ОС "Бакалавр"

19 і 20 лютого на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю відбувся кваліфікаційний екзамен на  здобуття ступеня вищої освіти "бакалавр" студентами заочної форми навчання спеціалізації: «Товарознавства та комерційної логістики» спеціальності 076 "Підприємництво, торгівля, біржова діяльність".

Екзаменаційні комісії очолювали представники роботодавців: Кирилюк О.В., заступник керуючого по стелажній продукції ТОВ «Експансія», Васильчук О.П., начальник відділу державної політики у сфері внутрішньої торгівлі та захисту прав споживачів Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України

Голови ЕК відмітили достатній рівень підготовки студентів, глибокі знання у професійній сфері та констатували – програмні результати навчання досягнуті. Компетенції, здобуті випускниками факультету торгівлі та маркетингу, повністю відповідають стандартам вищої освіти України за першим (бакалаврським) рівнем.

   

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю презентували вибіркові дисципліни студентам факультету торгівлі та маркетингу. Зокрема професор кафедри Сидоренко О.В. розповіла про "Сенсорний аналіз". Антюшко Дмитро Петрович презентував "Захист прав споживачів". Бабій Олександра Віталіївна закцентувала увагу на важливості вивчення дисципліни "Безпечність товарів"

 

12 лютого професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна взяла участь у Форумі роботодавців та підприємців галузі рибного господарства України. На Форомі обговорювали питання катастрофічно низького рівня вилову і споживання риби в Україні. Учасники заходу також  внесли пропозиції для доопрацювання Водного та Земельного кодексів, Законів "Про аквакультуру" та "Про рибне господарство".

 

Відбулись зйомки телепередачі "Ранок з Україною" ТРК Україна за участю професора кафедри Сидоренко О.В. Олена Володимирівна рзповіла як обрати смачне і безпечне морозиво. Весь випуск можна переглянути за посиланням 

 

Викладачі кафедри за свідомий вибір споживачів на користь високоякісних продуктів

Заморожені овочеві суміші традиційно користуються популярністю серед населення. 5 лютого доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович взяв участь у зйомках телепередачі «Якісне життя» на ТРК «Київ». Представник університету розповів про особливості, на які необхідно звертати увагу при свідомому виборі заморожених овочевих сумішей, їх харчову цінність, специфіку технології виробництва.

 

Бліц-інфо для абітурієнтів «Небезпечна енергія»

     Переглядаючи яскраві рекламні ролики енергетичних напоїв, ми не завжди задумуємось про потенційну шкоду і реальні наслідки їх споживання, а ще менше про них знають школярі і студенти, власне, на кого ці напої і розраховані. Виробники нізащо не розкажуть споживачам правди про негативний вплив частого споживання енергетичних напоїв і рекомендації, яких обов'язково потрібно дотримуватись для уникнення шкоди для здоров'я. Саме тому доцент кафедри Вежлівцева Світлана Петрівна провела бліц-інфо «Небезпечна енергія» для майбутніх студентів КНТЕУ, які відвідали день відкритих дверей 1 лютого 2020 року. Під час заходу абітурієнти дізнались про склад енергетичних напоїв, їх негативну дію на організм молодої людини. а також причини, чому їх в жодному разі не можна поєднувати з алкоголем.

День гостинності в КНТЕУ

     Доцент кафедри Гончарова Ірина Вікторівна 21 січня 2020 року провела “День гостинності” для старшокласників ЗОСШ  №202 м. Києва. У заході взяли участь близько 35 учнів 10-х класів разом з вчителями. Майбутні абітурієнти переглянули відеоролики та отримали інформацію на актуальні питання стосовно вступу до КНТЕУ, ознайомилися з переліком спеціальностей, конкурсних предметів у сертифікаті ЗНО на бюджетні та контрактні пропозиції, переліком документів для вступу, умовами проживання, особливостями навчального процесу та  відпочинку студентів.   

  Протягом екскурсії університетом учні відвідали спеціалізовані лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю і кафедри товарознавства та митної справи, лекційні аудиторії, кафе “Венеція”, “Smart Library”, Коворкінг КНТЕУ. День гостинності справив велике враження на наших гостей! Разом з батьками учні були запрошені до університету на “День відкритих дверей”.

  

Відбулась щорічна акція "Від КНТЕУ до школи"

Активісти наукового клубу "Start in science" студенти ФТМ 1-19 Калюжна Анастасія, Фесенко Валентина та Шкарлат Олександр взяли участь в щорічній акції "Від КНТЕУ до школи". Вони відвідали рідні школи: "Спеціалізовану школу 317", "Школу першого-третього ступенів 160" та "Київську інженерну гімназію". Студенти виступили з інформацією про вступ до університету, особливості навчання, творчу та наукову діяльність в КНТЕУ.
Майбутні абітурієнти з захопленням слухали інформацію про університет і запланували свій візит на наступний день відкритих дверей КНТЕУ

 

День гостинності селища Старі Безрадичі

Доцент кафедри Шаповалова Наталія Петрівна 26 листопада 2019 року провела майстер-клас на тему "Небезпечний junk food" для старшоласників школи селища Старі Безрадичі Обухівського району Київської області. Учні зацікавились інформацією про снеки і їхню потенційно шкідливу дію на організм людини. Було багато запитань, у відповідь на які Наталія Петрівна запросила школярів на день гостинності до університету

 

Відбулось виїзне заняття на поліграфію "Вольф"

У студентів 4 курсу 17 групи ОС «Бакалавр» та студентів 1 курсу 12 групи ОС «Магістр»  факультету торгівлі та маркетингу відбулось виїзне заняття на базі підприємства ТОВ "КИЇВСЬКА ДРУКАРНЯ ВОЛЬФ".   Студенти змогли побачите весь процес створення продукції, який включає в себе цілий комплекс поліграфічних процесів, необхідних для створення поліграфічної продукції.

  

Експертні поради представника кафедри на ТРК «Київ»

30 жовтня доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Д.П. взяв участь у зйомках телепередачі «Якісне життя» на ТРК «Київ». У ході телепередачі представник університету провів фахову оцінку представлених зразків чаю в разових пакетиках, розповів про споживні властивості та цінність чаю, надав фахові поради щодо вибору даного виду продукції.

Будьте свідомими споживачами – робіть вибір на користь високої якості!

Магістри КНТЕУ взяли участь у засіданні круглого столу Комітету з питань екологічної політики та природокористування

У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування 11 жовтня 2019 року під головуванням народного депутата Олега Бондаренка відбулось засідання круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень». Магістри освітньої програми «Товарознавство та комерційна логістика» під керівництвом професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олени Володимирівни підготували доповідь та презентацію на тему «Формування критеріїв безпечності водних біоресурсів».

У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України, науковці Інституту гідробіології НАН України, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП), Інституту морської біології НАН України, ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН України, Національного університету біоресурсів і природокористування МОН України, НДУ «Український науковий центр екології моря» (УКРНЦЕМ), Інституту Зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України, Інституту рибного господарства НААН України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України та Київського національного торговельно-економічного університету.

До заходу долучилися представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також представники громадських організацій.

У своїх виступах учасники круглого столу звернули увагу на те, що наразі відбувається перехід від адміністративно-територіального до басейнового управління водними ресурсами, тож управління водними біоресурсами має бути також інтегрованим.

Науковці зосередили увагу на тому, що саме визначення переліку пріоритетних заходів щодо покращення екологічного стану водних екосистем України та шляхів їх реалізації стане гарантуванням успішності.

Крім того, відмітили, що формування комплексу критеріїв екологічної безпеки має бути запорукою безпеки держави.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що для подолання існуючих проблем, українські виробники у сфері аквакультури та уряд мають взяти до уваги успішний досвід країн Європи. Також було внесено пропозицію щодо можливої участі у доопрацюванні та розширенні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування.

Екскурсія викладачів та студентів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю на завод «Яготинське для дітей»

Студенти освітніх програм "Управління безпечністю та якістю товарів" та "Категорійний менеджмент у ритейлі" 10 жовтня 2019 року відвідали філію ТДВ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей».

Підприємство входить до складу групи компаній «Молочний альянс» та дотримується найвищих стандартів якості у виробництві молочної продукції з коров’ячого молока вищого класу та класу екстра.

Начальник виробництва Архіпов О.О. заводу "Яготинське для дітей" ознайомив студентів із повним циклом виробництва продукції.

На підприємстві ретельно контролюють якість та безпечність готових продуктів, про що свідчать впроваджені системи управління якістю та ХАССП.

Студенти мали нагоду поспілкуватись з начальником лабораторії з контролю виробництва Бардаковою Л.С., начальником виробництва Архіповим О.О. та технологом підприємства Васильченко К.І., які поділилися кращими практиками підприємства щодо формування асортименту категорії дитячого харчування, розробки нормативних документів, критеріїв вибору сировини та вимоги до постачальників, контролю сировини та готової продукції, функціонування системи управління безпечністю на підприємстві, студенти також ознайомилися з новинками асортименту.

Щиро вдячні представникам АТ «Молочний альянс» та працівникам виробничого підприємства за організацію екскурсії та нагоду ознайомитися з особливостями роботи одного з провідних підприємств молочної галузі.

  

В останню суботу вересня Київський національний торговельно-економічний університет гостинно відчинив свої двері для майбутніх вступників, їх батьків та гостей.

Присутні отримали вичерпну інформацію на актуальні питання та ознайомилися з переліком спеціальностей (спеціалізацій) за освітніми ступенями, підготовка за якими здійснюється в КНТЕУ; проєктом переліку конкурсних предметів у сертифікаті ЗНО на відкриті (бюджет, контракт) та небюджетні (тільки контракт) конкурсні пропозиції; переліком документів необхідних для вступу, умовами проживання; особливостями навчального процесу та культурного дозвілля студентів тощо.

Змістовними та цікавими для гостей були екскурсії університетом, спеціалізованими лабораторіями, технічно оснащеними аудиторіями. Науковий клуб "Start in Science" провели цыкавий та пызнавальний майстер-клас «Напої ­– знай та обирай» Вступники отримали багато вражень, позитивних емоцій та мотивацію до успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання, що дасть можливість навчатись на освытных програмах кафедри "Категорийний менеджмент у ритейлі" та "Товарознавство і комерційна логістика"

 

Виїзне заняття студентів ФТМ із дисципліни «Стандартизація, метрологія та управління якістю»

26 вересня за ініціативи кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ в рамках вивчення навчальної дисципліни «Стандартизація, метрологія та управління якістю» для студентів ФТМ було проведено виїзне заняття на базі виставкового центру «ACCO International» .

Студенти мали змогу відвідати XII Міжнародну виставку LABComplEX, що є головною подією лабораторної індустрії в Україні, та взяти участь у роботі конференції «Законодавство України для харчових підприємств у сфері технічного регулювання та стандартизації», зокрема к.т.н. Антюшко Д.П. і студентка 3 курсу Трунова В.Д. виступили з доповідями. Упродовж проведеного заходу студенти ознайомилися з новинками у сфері лабораторного обладнання, дізналися про практичні аспекти впровадження технічних норм виробниками харчової продукції, у тому числі про стан адаптації вітчизняних норм до норм, що діють у ЄС, вимоги до аудитів систем управління, нові правила маркування харчових продуктів, сучасні тенденції розвитку ринку.

Висловлюємо щиро подяку організаторам виставки та конференції!

  

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю відвідали смарт-простір сучасної бібліотеки  університету, де можна проводити зустрічі, відкриті тренінги та інтерактивні заняття

 

14 вересня 2019 року на телеканалі «Україна» стартував новий сезон передачі «Головна тема». Старший викладач кафедри  товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна взяла участь в підготовці та запису програми, виступила як експерт з питань безпечності та якості харчових продуктів.

 

У Київському національному торговельно-економічному університеті 25 червня 2019 року відбулася урочиста церемонія вручення дипломів бакалаврів денної форми навчання 2019 року.

Протягом чотирьох років КНТЕУ був для нинішніх бакалаврів домівкою, де поряд завжди були щирі друзі та мудрі викладачі. Ми разом йшли до обраної мети і сьогодні наші спільні мрії збулися! Найкращий університет України випустив нову когорту фахівців!

Загалом виконали освітню програму та успішно пройшли атестацію 335 випускників-бакалаврів факультету торгівлі та маркетингу денної форми навчання. Диплом бакалавра з відзнакою здобули 15 випускників.

  

Відбулась відкрита лекція менеджера з управління категоріями товарів ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна»
25 червня відбулась відкрита лекція на тему «Особливості формування товарних категорій тривалого терміну зберігання» менеджера з управління категоріями товарів ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» Анни Малько.
На лекції були присутні викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю та кафедри менеджменту.
Анна Малько розповіла про особливості формування асортименту товарів, роботу з постачальниками та важливість побудови правильної маркетингової стратегії просування категорії товарів. Лектор представила кілька кейсів зі своєї практики, а також відповіла на чисеньні запитання викладачів.
Отримана інформація буде використана для удосконалення навчальних програм та розробки дисциплін для підготовки високоефективних фахівців адаптованих до потреб ринку праці зі спеціалізації "Категорійний менеджмент у ритейлі".
Дякуємо представникам ТОВ " МЕТРО Кеш енд Кері Україна" за плідну співпрацю і проведення серії тренінгів для викладачів КНТЕУ!
  
Відбулись випускні комплексні іспити на здобуття освітнього ступеня бакалавра
На кафедрі товарознавстра, управління безпечністю та якістю відбулись випускні комплексні іспити на здобуття освітнього ступеня бакалавра за спеціальностями "Товарознавство та комерційна логістика", “Експертиза товарів та послуг” та "Управління безпечністю та якістю товарів".
Наші чудові і талановиті студенти усі без виключення достойно пройшли це випробування і вже зовсім скоро отримають дипломи бакалавра.
Бажаємо їм наснаги та професійних здобутків і чекаємо для здобуття освітнього ступеня магістра
    

У Київській міській адміністрації 21 червня 2019 року відбулося урочисте нагородження лауреатів премії Київського міського голови за особисті досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва.

Дипломом в номінації «Наукові дослідження» відзначено доцента кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету:

Відбулась міжнародна конференція «Розбудова системи забезпечення якості вищої освіти в Україні»

11-12 червня 2019 року викладачі кафедри взяли участь в організації і проведенні міжнародної конференції «Розбудова системи забезпечення якості вищої освіти в Україні».

Якість освіти є пріоритетом діяльності Київського національного торговельно-економічного університету. Більше десяти років в КНТЕУ функціонує система управління якістю (гармонійною складовою якої є система забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти),  сертифікована Національним органом сертифікації. В  систему інтегровані вимоги міжнародного стандарту ISO 9001:2015, Закону України «Про вищу освіту» та Стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості вищої освіти в Європейському просторі. 

 Тож КНТЕУ з радістю став простором для дискусії щодо реформ в освіті й науці.

З вітальним словом перед учасниками виступили:

Відкриваючи захід, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підкреслила, що має великі очікування щодо результатів роботи конференції, адже забезпечення якості – це наріжний камінь реформи вищої освіти. Пані Міністр пригадала здобутки щодо автономії закладів вищої освіти, зокрема у сферах економічного й кадрового забезпечення. Нині, на думку пані Міністра, йде боротьба щодо привнесення академічної доброчесності. Зачитавши лист-вітання, що надійшов на адресу конференції від директора Європейської асоціації забезпечення якості вищої освіти Марії Кело, вона наголосила на амбітних планах отримати міжнародне визнання української освіти та побажала успіху всім учасникам конференції.

   

Відкрита лекція начальника управління товарів короткого терміну зберігання «METRO Cash & Carry Ukraine»

5 червня відбулась відкрита лекція начальника управління товарів короткого терміну зберігання «METRO Cash & Carry Ukraine» Кутової Валентини. Лекція на тему «Принципи поділу товарів на категорії в ритейлі» була спрямована на уніфікацію понять і роз’яснення принципів категоризації товарів. Учасниками стали викладачі кафедр товарознавства, управління безпечністю та якістю, товарознавства та митної справи, торговельного підприємництва та логістики та кафедри менеджменту.

Кутова Валентина представила кейси з власного досвіду, пов'язані з управлінням асортиментом, вибором постачальників та іншими особливостями впровадження категорійного менеджменту в роздрібних торговельних мережах.

Лектор торкнулась вимог до підготовки фахівців з категорійного менеджменту, які викликані потребами бізнес-середовища, що особливо актуально в рамках відкриття нової спеціалізації на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю «Категорійний менеджмент у ритейлі».

Наприкінці лекції присутні мали змогу поставити запитання, яких було чимало, і нагоду поспілкуватись особисто з лектором.

Відкрита лекція з дисципліни «Безпечність товарів»

У Київському національному торговельно-економічному університеті 14 травня 2019 року відбулась відкрита лекція з дисципліни «Безпечність товарів» головного експерта Науково-дослідної лабораторії «Експертний центр ідентифікації» ТОВ Ін КонсалтингОлександра Петровича Портянко.

Лектор розповів про безпечність електропобутових товарів і важливість купівлі виключно якісних товарів у відповідальних продавців. Адже прагнення споживачів зекономити, а виробників та продавців отримати надприбуток часто призводить до пошкодження майна і завдання шкоди здоров’ю. Також важливо здійснювати ринковий нагляд для запобігання продажу небезпечних товарів.

Лекція викликала значний інтерес та цілу низку запитань. Студентів також зацікавив професійний шлях Олександра Петровича, адже не дак давно він теж був студентов, очолював раду студентського самоврядування факультету, а тепер очолює науково-дослідну лабораторію.

Щиро вдячні лектору за можливість отримати корисну і цікаву інформацію з практичного досвіду. Сподіваємося що візити Олександра Петровича стануть традиційними.

   

Студентка кафедри була відзначена дипломом ІІІ ступеня на Міжнародному конкурсі студентських наукових робі

Студенти Київського національного торговельно-економічного університету постійно беруть участь у різноманітних міжнародних і всеукраїнських конкурсів і змагань. Цього разу робота студентки 4 курсу факультету торгівлі та маркетингу Чебан А. М. «Товарознавча оцінка якості морозива з комбінованим складом сировини» (науковий керівник – доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Антюшко Д. П.) була відзначена дипломом ІІІ ступеня на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт за спеціальністю 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, що проводився у Кременчуцькому національному університеті ім. М. Остроградського. Участь у конкурсі брали студенти з України, Польщі, Литви, Білорусії, Туркменістану, Словаччини. Вітаємо представницю КНТЕУ!

Виїзне заняття з дисципліни "Безпечність товарів" 

20 травня 2019 року відбулось виїзне заняття з дисципліни "Безпечність товарів" для студентів ФТМ спеціалізації товарознавство та комерційна логістика та відвідали ПАТ «Оболонь».

Представники підприємства провели змістовну екскурсію, ознайомили студентів з історією підприємства, сутністю основних технологічних процесів, показали діючі виробничі потужності, як здійснюється контроль безпечності та якості вхідної сировини, готової продукції, ознайомили з системою логістики.

   

Студентка кафедри стала призером Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії

У Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ) протягом 17-19 квітня відбувся ІI етап Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії.

У II етапі олімпіади з хімії взяли участь 98 студентів із 33 провідних вищих навчальних закладів України. Робота олімпіади відбувалась в чотирьох секціях:

  1. "Загальна хімія";
  2. "Хімія екологічного спрямування”;
  3. "Хімія медичного спрямування”;
  4. "Хімія хіміко-технологічного спрямування”, охоплювала дистанційний, теоретичний та експериментальний тури.

Спочатку учасники олімпіади вирішували завдання дистанційного туру (задачі та тести), який відбувся 2-4 квітня. На II етапі олімпіади 17-18 квітня  відбувались теоретичний та експериментальний тури.

Київський національний торговельно-економічний університет на олімпіаді з хімії представляла студентка ФТМ 3 курсу 17 групи Язвінська Катерина.

До складу журі увійшли 18 викладачів із різних вищих навчальних закладів України. Від КНТЕУ членом журі була доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

Язвінська Катерина брала участь у ІI етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії третій рік. У результаті дуже напруженої боротьби і жорсткої конкуренції в секції "Хімія екологічного спрямування" вона виборола призове третє місце, отримала диплом III ступеня та подарунки.

 

Професор кафедри взяв участь у міжнародному стажуванні "Стратегічне партнерство України з ЄС у сфері освіти та науки"

В період з 9 по 12 квітня 2019 року професор кафедри Осика В.А. успішно виконав програму  міжнародного стажування "Стратегічне партнерство України з ЄС у сфері освіти та науки". Організатором наукового заходу виступили Пряшівський університет та Академія професійної освіти "Меркур" (Словацька Республіка).

У рамках програми міжнародного стажування відбулися дискусійні платформи, лекційні та практичні заняття у формі кейсів, ознайомлення з моделями дуальної освіти. 

Під час стажування також відбувся візит до Академії професійної освіти "Меркур", в рамках якого викладачі КНТЕУ взяли участь у презентації та обговоренні кейсів від провідних фахівців Словаччини. Проведено зустрічі з бізнес-структурами щодо організації практики українських студентів в Словаччині.

Викладачі кафедри  взяли участь у заходах до Днів Швеції в Україні 

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Н. Ю. та Пасальський Б. К. взяли участь у заходах до Днів Швеції в Україні - Sweden days in Ukraine «Приклад Швеції для України». 

Зокрема, воркшопі англійською мовою "Цілі сталого розвитку: переосмислення, та в чому принцип замкненого циклу став трендом" (від Kate Plaskonisдиректора з маркетингу компанії "MINE", найбільшої мережі для різноманіття та інклюзивності бізнесу в південній Швеції) та лекції «Swedish Experience in Recycling» («Шведський досвід в рисайклінгу») пана Per  Olaf  Halberg (Пер-Олоф Хальберг - менеджер із міжнародних зв'язків у "Gästrike återvinnare" - шведській компанії з переробки вторсировини, яка з 2013 року реалізовує міжнародні екологічні проекти в Сербії, Польщі, Естонії, Південній Африці, Грузії та Україні).

Щиро вдячні організаторам Днів Швеції в Україні за нагоду отримати цікаву інформацію з досвіду Швеції для України. Наші знання  ми передаємо студентам КНТЕУ на заняттях з навчальної дисципліни «Безпечність товарів», адже безпечність товарів та безпека довкілля  нерозривні, а також розвиваємо під час проведення івентів Наукового клубу «Start in Science», підготовки матеріалів для участі в конференціях та підготовки публікацій у журналі "Vivat Academia".

Виїзне  заняття з дисципліни "Товарознавство. Харчові продукти

Викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ було ініційовано проведення виїзного  заняття з дисципліни "Товарознавство. Харчові продукти" з відвідуванням  Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP. 

На форумі, що проходить у м. Києві 10-12 квітня 2019 року, представлені самостійні галузеві виставки "ПакЕкспо", "ПродЕкспо", "ПродТехМаш" та "Хлібопекарська і кондитерська індустрія", на яких презентовано:

  • готові харчові продукти і напої українського та зарубіжного виробництва;
  • обладнання для виробництва, фасування, розливу та упаковки продуктів харчування і напоїв;
  • різноманітні види упаковки для харчових продуктів і промислових товарів;
  • обладнання та технології для виробництва упаковки;
  • сировина для виробництва упаковки.

Студенти та викладачі мали нагоду ознайомитись з усіма стендами виставок, взяти участь у майстер-класах від провідних пекарів і кондитерів, продегустувати представлені зразки харчових продуктів та поглибити  знання щодо нових трендів харчової промисловості та упаковки.

  

Вібулась відкрита англомовна дискусія «Health and Environment» від наукового клубу «Start in Science»

3 квітня 2019 року відбулася відкрита англомовна дискусія «Health and Environment» від наукового клубу «Start in Science», присвячена відзначенню Всесвітнього дня здоров`я.

Мета проведення: пропагування здорового способу життя, здорового харчування, зацікавлення студентів щодо вивчення та дослідження безпечності, якості харчових продуктів та інших товарів, а також залучення до аналізу та моніторингу стану довкілля.

Модератором дискусії виступила старший викладач кафедри товарознавства, безпечності та якості харчових продуктів Чикун Н. Ю. У своєму зверненні Надія Юріївна відзначила деякі історичні аспекти діяльності Всесвітньої організації охорони здоров`я, активну участь студентів КНТЕУ в щорічних подіях до Всесвітнього дня здоров’я та зазначила актуальність проблемних питань, які запропоновані до обговорення.

 

Лекція "Знати кожному! Категорії іграшок, які можуть завдати шкоди здоров'ю дітей" 

В рамках вивчення дисципліни «Безпечність товарів» 2 квітня 2019 року відбулась відкрита лекція«Знати кожному! Категорії іграшок, які можуть завдати шкоди здоров'ю дітей» виконавчого директора Громадської спілки «Українська Асоціація Індустрії Іграшок» Іваненко Наталії. Лекція проходила для студентів 2 курсу спеціалізації «Товарознавство та комерційна логістика»

Під час лекції студенти дізнались про небезпечні чинники дитячих іграшок, які можуть завдати травм, погіршити здоров’я і, при недогляді батьків, навіть призвести до смертельних випадків.

Наталія розповіла про проблеми ринку, низьку обізнаність споживачів, велику кількість підробок, неякісних та небезпечних іграшок на ринку та практично відсутній державний контроль з боку Держпродспоживслужби.

Однак головні інструменти для вибору безпечних та якісних товарів залишаються в руках споживача – це маркування, сертифікат відповідності та декларація виробника.

  

Представники кафедри пройшли навчання в рамках проекту «Громадська школа дієвих практик ЄС (CISEP)» 
(м. Берлін)

Представники кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Мотузка Юлія Миколаївна і Кошельник Анна Володимирівна протягом 25-30 березня 2019 року пройшли навчання на тему: «Захист прав споживачів та безпечність харчових продуктів в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС».

Навчання проходило в м. Берлін в рамках проекту «Громадська школа дієвих практик ЄС (CISEP)», що була впроваджена в Україні Інститутом Європейської Політики у 2018/19 роках за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Під час візиту було відвідано 11 організацій, діяльність яких пов’язана із захистом прав споживачів та безпечністю і якістю харчових продуктів, а саме: Інститут Європейської політики; Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини; Федерація німецьких споживчих організацій; Клініка споживчого права Гумбольдта; Інститут споживчої політики ConPolicy; Консультативна рада з питань споживачів (SVRV); Фундація Warentest; Арбітражний орган для громадського транспорту SÖP; Споживчий центр Берліну; Федеральне управління захисту прав споживачів та безпеки харчових продуктів; Німецький федеральний інститут оцінки ризиків (BfR).

  

 Відбувся всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з товарознавства

Студентка 4 курсу Ряба Олена Петрівна під науковим керівництвом Вежлівцевої Світлани Петрівни виборола 1 місце  на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з товарознавства серед 24 учасників з усієї країни. На підсумковій науково-практичній конференції 26 березня 2019 року виступили 10 студентів із 7 закладів вищої освіти.    

Переможців визначала конкурсна комісія на підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції.

 

Відбулася відкрита лекція завідувача відділу товарознавчих досліджень та досліджень об’єктів інтелектуальної власності 

З ініціативи кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ в рамках програми дисципліни «Експертиза товарів» 18 березня 2019 року відбулася відкрита лекція завідувача відділу товарознавчих досліджень та досліджень об’єктів інтелектуальної власності Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Голови Інни Георгіївни на тему «Особливості проведення судової товарознавчої експертизи».

На лекції були присутні студенти спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», викладачі кафедр товарознавства, управління безпечністю та якістю, товарознавства та митної справи.

Студенти були ознайомлені зі специфікою проведення товарознавчих судових експертиз, отримали корисні поради щодо особливостей проведення товарознавчих досліджень у практичній діяльності експертних та  науково-дослідних установ.

Студенти, викладачі, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Белінська С. О., декан факультету торгівлі та маркетингу Осика В. А. висловили щиру вдячність  Інні Георгіївні за змістовну лекцію.

 

Відбувся круглий стіл «Право на безпечну та якісну продукцію: фальсифікована реальність»

З ініціативи викладачів кафедри в рамках Консумерського фестивалю відбувся круглий стіл «Право на безпечну та якісну продукцію: фальсифікована реальність». Модератором заходу 14 березня 2019 року виступила Притульська Наталія Володимирівна, перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ.

Метою круглого столу було обговорення механізмів реалізації дієвого контролю та відповідальності за виробництво та реалізацію фальсифікованої продукції для формування цивілізованих підходів до захисту споживчого ринку від небезпечних та фальсифікованих товарів.

У рамках засідання також було представлено результати моніторингу споживчого ринку щодо виявлення фальсифікованих товарів, обговорення питань щодо неузгодженості понятійного апарату в даній сфері, проблем наближення вітчизняної нормативної бази щодо безпечності та якості товарів до міжнародних вимог тощо.

В обговоренні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ДП «Укрметртестстандарт», ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя МОН України», ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН», громадських організацій споживачів, асоціацій виробників, торгівлі, наукових, експертних  установ, засобів масової інформації  та ін.

 

Відбулась міжнародна студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми підприємництва, торгівлі та маркетингу»

На базі факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ 12-13 березня 2019 року була проведена міжнародна студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми підприємництва, торгівлі та маркетингу».

Учасників конференції привітали:

  • доктор технічних наук, професор, перший проректор з науково-педагогічної роботи Н. В. Притульська;
  • доктор технічних наук, доцент, декан факультету торгівлі та маркетингу В. А. Осика.

Під час пленарного та на засіданнях 25 секцій заслухано 548 доповідей, зокрема 185 стендових.

У роботі конференції взяли участь:

  • 515 студентів факультету торгівлі та маркетингу;
  • 16 студентів факультету економіки, менеджменту і психології;
  • 2 студенти факультету ресторанного-готельного та туристичного бізнесу;
  • 10 студентів із Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ;
  • 1 студентка з Мюнхенського технічного університету, Німеччина;
  • 1 студент із Національного університету харчових технологій;
  • 1 студентка з Європейського університету, Молдова;
  • 1 студент із Міжнародного незалежного університету, Молдова;
  • 1 студентка з Білоруського державного університету транспорту;
  • 1 студентка з Академії вищої школи бізнесу, Польща.

  

Старт XІ Консумерський фестиваль «Час діяти!»

У Київському національному торговельно-економічному університеті гучним вигуком «Час діяти!» 11 березня 2019 року відкрили XІ Консумерський фестиваль. Зі святом усіх присутніх привітала перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Наталія Володимирівна. Вона наголосила, що кожному вкрай необхідно прочитати Закон України «Про захист прав споживачів», вивчити свої права, навчитись їх відстоювати самому та розповісти родині та друзям. Наталія Володимирівна закликала всіх охочих приєднатися до Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів».

Присутні гості змогли перевірити свої знання прав споживачів у квесті  «SMART-cпоживачу, будь пильним! Продавцю, будь правосвідомим!», та вікторині "SMART-споживач". Представлено відкритий торік консультаційний центр з фінансових послуг, фахівці якого можуть запропонувати оптимальні рішення щодо доходів і витрат, заощаджень і інвестицій та розповісти про правовий захист у разі порушення прав споживачів у сфері фінансових послуг.

Особливий інтерес викликала акція Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством «Я купую справжнє! Я не купую підробок!», присвячена актуальним питанням реалізації та захисту прав інтелектуальної власності. Крім цього, усі охочі могли дати інтерв’ю та відповісти на питання, що стосуються захисту прав споживачів.

 

 

Виїзне заняття з дисципліни «Експертиза алкогольних напоїв»

За сприяння кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю для студентів 2 курсу 9 групи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу в рамках програми дисципліни «Експертиза алкогольних напоїв»  04 березня 2019 року було проведено виїзне заняття в спеціалізованому магазині з реалізації алкогольних напоїв.

Студенти мали можливість ознайомитись з асортиментом алкогольних напоїв вітчизняних та зарубіжних брендів та товаросупровідними документами, які підтверджують їх якість та безпечність. Під керівництвом зав. кафедри  Белінської С.О. встановили особливості маркування продукції, ознайомились з засобами захисту алкогольних напоїв від підробки, визначили критерії ідентифікації походження алкогольних напоїв.

Висловлюємо щиру вдячність керівництву закладу торгівлі за сприяння у практичній підготовці фахівців!

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю 28 лютого 2019 року провела День гостинності для учнів 10-11 класів спеціалізованої школи №80 м. Києва.

Зустріч із майбутніми вступниками  традиційно розпочала директор Центру профорієнтаційної роботи, кандидат філософських наук, доцент Людмила В'ячеславівна Ярошенко, яка ознайомила учнів з інформацією про особливості вступної кампанії 2019 р., можливість одночасного навчання як за основною, так і за іншою обраною спеціальністю з метою отримання другої вищої освіти, навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ.

Доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Раїса Степанівна Дончевська розповіла про спеціальності (спеціалізації), за якими здійснюється підготовка фахівців та акцентувала на конкурентних перевагах випускників освітніх програм «Товарознавство та комерційна логістика», «Категорійний менеджмент у ритейлі» на ринку праці, розповіла також про особливості та переваги навчання в КНТЕУ, організацію  навчального процесу та культурного дозвілля студентів. Крім того, доцентом кафедри Світланою Володимирівною Казаченко було проведено майстер-клас «Світ під мікроскопом», де школярі мали можливість побачити під мікроскопом мікроорганізми, які знаходять на шкірі людини. Крім того, отримали відповіді на такі питання, як «Звідки з’являються мікроби на руках?», «Як часто слід мити руки?», «Які предмети побуту найбільше забруднені мікроорганізмами?», «Які мікроорганізми є найбільш небезпечними?» та інші.

У рамках зустрічі школярам також було проведено екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами,  залом періодичних видань. Майбутні вступники були приємно вражені виставкою фальсифікованих харчових продуктів, сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном, особливо зоною коворкінгу "KNUTE HUB".

Гості висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності.

Дякуємо керівництву, педагогічному колективу та учням спеціалізованої школи №80 м. Київ, які завітали до нас, та чекаємо на нові зустрічі!

 

На базі КНТЕУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Харчова промисловість України: стан, проблеми та перспективи розвитку», організатором якої виступила Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти».

Метою даного заходу, який відбувся 20 лютого 2019 року, було обговорення сучасного стану та актуальних проблем розвитку харчової промисловості України в контексті євроінтеграції, напрямів гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також векторів розвитку підприємств харчової промисловості на 2019р.

З вітальним словом до гостей та  учасників конференції звернулися Перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

На засіданні конференції  були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ДП «Укрметртестандарт», ДП УкрНДНЦ, НДІ «Украгропромпродуктивність», Української Аграрної конфедерації, Громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів», Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України, Асоціації «Укрм’ясо», «Укрконсервмолоко», «Укркондпром», Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій, Національного університету біоресурсів та природокористування України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України: ПАТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Вінтер», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Ласунка», ТОВ «Торговий дім Левада», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВТП «Агропереробка», ТОВ «Галичина Ласунка», ТОВ «Тотал», ТОВ «Крона», ТОВ «Інтерстарч Україна» та ін. Також широким було представництво засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Аграрний тиждень» та «Food UA», ТОВ «Компанія БІОПРОМ: «Продукты & Ингредиенты», ПП «Марко Пак» .

Президент Асоціації  українських виробників «Морозиво і заморожені продукти». Бартковський Ігор Ілліч  проаналізував стан  харчової промисловості України ринку морозива і заморожених продуктів України у 2018 році та визначив перспективи розвитку харчової галузі в контексті євроінтеграції. Презентовано Методичні настанови для виробників морозива та заморожених продуктів, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю критичних точок (системи НАССР), які вкрай необхідні підприємствам галузі для успішного їх розвитку та виходу на міжнародні ринки збуту.

Генеральний директор ПАТ «Житомирський маслозавод» Вівсик Сергій Ананійович, проаналізував  діяльність ПАТ «Житомирський маслозавод» у 2018 р. та зазначив, що обсяг виробництва морозива у 2018 р. склав 93,4 тис. т, що на 3,2 тис. т менше порівняно із 2017 р., а структура ринку морозива представлена наступними видами: з комбінованим складом – 60,3%, пломбір – 20,3%, вершкове – 9,7%, плодово-ягідне – 7,3%, молочне – 2,4%.

Начальник ДП «Укрметртестандарт» Семенович  Володимир Констянтинович, охарактеризував зміст та вимоги Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який зобов’язуватиме виробників надавати повну інформацію про свою продукцію. Прийняття цього документу, сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством ЄС та виконанню зобов’язань України в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а також дозволить підвищити рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення ними свідомого вибору харчових продуктів.

 

З ініціативи активістів наукового клубу "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених під керівництвом наставників-викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю  доц. Пасальського Б. К. та  ст. викл. Чикун Н. Ю. 15 січня 2019 року було розпочато традиційну щорічну акцію "Від КНТЕУ до школи", до якої у своєрідному флешмобі долучилися вже багато кафедр.

Підбиваючи підсумки першого етапу, слід зауважити неабиякий інтерес студентства та якісний зворотній зв'язок від майбутніх школярів, які вже завітали на день відкритих дверей. Школярам легко спілкуватися з тими, хто ще нещодавно був на їхньому місці.

Акція "Від КНТЕУ до школи" триває. Запрошуємо долучитися.

 

25 січня 2019 року доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петровичвзяв участь у зйомках телепередачі "Якісне життя" на ТРК "Київ", де розповів про особливості вибору шоколадного масла.

Також експерт  дав інтерв’ю про особливості рецептури виробництва, показники безпечності та якості даної продукції, цікавинки з історії появи даного продукту.

Відбулись захисти випускних кваліфікаційних робіт магістрів денної форми навчання кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю за спеціалізаціями "Товарознавство та комерційна логістика" та "Управління безпечністю та якістю товарів".

Здобувачі представили результати власних досліджень харчових та непродовольчих товарів, що є важливими для підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, збільшення ефективності управління каналами постачання та впровадження системних рішень, пов’язаних із реалізацією систем управління якістю, безпечністю товарів на підприємствах.

Члени екзаменаційних комісій під керівництвом Гуляр Т. Б., канд. філол. наук, директора Департаменту управління людськими ресурсами ПрАТ "Фуршет"Васильчука О. П., начальника відділу державної політики у сфері внутрішньої торгівлі та захисту прав споживачів Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, і Ольшевської О. Д., провідного наукового співробітника лабораторії профілактики аліментарних захворювань ДУ "Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва АМН України", високо оцінили представлені роботи.

Вітаємо випускників з успішним захистом і бажаємо їм особистого розвитку і професійного зростання.

 

Викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю 29 листопада 2018 року було проведено виїзний день гостинності для учнів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 27 міста Києва.

Доцент кафедри Раїса Степанівна Дончевська ознайомила школярів із можливостями отримання якісної сучасної вищої освіти в КНТЕУ, розповіла про умови вступу, спеціальності, за якими здійснюється підготовка в університеті, та перевагами студентського життя КНТЕУ.

У рамках зустрічі відбулось бліц-інфо на тему "Junk food", яке для учнів провела доцент кафедри Бабій О. В. Під час заходу старшокласники поділились інформацію про те, які продукти зазвичай обирають і чому часто купують шкідливу їжу. Також вони дізнались про наслідки систематичного споживання фаст-фуду і пообіцяли більш свідомо та відповідально ставитись до власного харчового раціону.

Учні висловили щиру зацікавленість у вивченні аспектів здорового харчування та вибору якісних продуктів надалі.

Висловлюємо вдячність керівництву спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 27 за організацію зустрічі, а випускникам школи бажаємо обрати свою майбутню професію та вдало скласти ЗНО!

 

День гостинності на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю

Загальна інформація

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю факультету торгівлі та маркетингу 26 та 30 листопада 2018 року  провела дні гостинності для учнів економічно-правового ліцею м. Києва.

У рамках днів гостинності завідувач лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Козаченко Світлана Володимирівна провела майстер-класи з мікробіології «Бактерії на долонях». Школярі отримали можливість побачити мікроорганізми під мікроскопом, визначити їх форму, здатність до спороутворення, забарвлення та інші морфологічні ознаки. Вони також дізналися про корисні властивості бактерій, що мешкають на шкірі людини та шкідливі хвороботворні бактерії. Разом з викладачем обговорили такі питання: «Звідки мікроби з’являються на руках?», «Як часто треба мити руки?», «Для чого треба мити руки?», «Чи потрібно мити руки дезинфікуючими засобами?», «Чи залишаються мікроорганізми на руках після їх миття?», «Які громадські місця найбільш забруднені мікроорганізмами?» та інші.

Директор Центру профорієнтаційної роботи Людмила В'ячеславівна Ярошенко розповіла про спеціальності та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка студентів у нашому університеті, можливість навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ, ознайомила учнів із курсами щодо підготовки до складання ЗНО, з правилами прийому до КНТЕУ.

У рамках днів гостинності ліцеїстам також було проведено екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ. Майбутні вступники були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, особливо зоною коворкінгу "KNUTE HUB".

Гості подякували за цікаві та змістовні зустрічі в стінах КНТЕУ.

Висловлюємо щиру вдячність педагогам: Ірині Павлівні Гавронській, Тамарі Василівні СмакоузТетяні Юріївні Резніченко - а також керівництву економіко-правового ліцею м. Києва за те, що завітали до нас.

  

З наближенням новорічних і різдвяних свят усе актуальнішою стає підготовка до них. Особливо багато уваги у цьому аспекті приділяється вибору харчових продуктів, одне з найважливіших місць серед яких займають ласощі для дітей – солодкі новорічні подарункові набори та інші кондитерські вироби.

Представники кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ регулярно з’являються на телеекранах із порадами для споживачів про особливості свідомого вибору найрізноманітніших харчових продуктів, не стала виключенням і ця тематика.

Так, 27 листопада 2018 року доцент кафедри Антюшко Дмитро Петрович взяв участь у зйомках телепередачі "Якісне життя" на ТРК "Київ", де виступив із рекомендаціями щодо належного та свідомого вибору подарункових наборів цукерок і інших солодких смаколиків для дітей, розповів про особливості, на які при цьому слід звертати увагу.

Викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю 14 листопада 2018 року було проведено Виїзний День гостинності для учнів школи І-ІІІ ступенів № 147 міста Києва.

Зустріч розпочалася із розповіді доцента кафедри Раїси Степанівни Дончевської про особливості майбутньої вступної кампанії, переваги навчання в КНТЕУ, організацію  навчального процесу та культурного дозвілля студентів, характеристики спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців, зокрема "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність", перспективи подальшого працевлаштування випускників, а також запросила учнів на курси підготовки до ЗНО. Учням було роздано інформаційні буклети про університет та спеціалізації з переліком предметів необхідних для складання ЗНО.

У рамках зустрічі доцентом кафедри Олександрою Віталіївною Бабій було проведено майстер-клас "Гід по етикетці" під час якого учні дізнались про значення різних позначок та знаків, що часто містяться на маркуванні. Старшокласники активно брали участь у обговоренні, задавали питання та цікавились інформацією про товари, що дозволить їм обрати якісні та безпечні продукти.

Майбутні вступники висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності.

Дякуємо керівництву школи І-ІІІ ступенів № 147 за організацію зустрічі, а випускникам школи бажаємо обрати свою майбутню професію та вдало скласти ЗНО!

 

У рамках співпраці КНТЕУ зі школами м. Києва кафедрою товарознавства, управління безпечністю та якістю, СНК "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених 15 листопада 2018 року проведено день гостинностіта майстер-клас для учнів Українського колежу ім. В. О. Сухомлинського.

Модератор: ст. викл. Чикун Н. Ю.
Науковий консультант:  доцент, к.х.н. Пасальський Б. К.
Відповідальні від наукового клубу "Start in Science":  Долід Олександр, Каіка Єлизавета.

Відповідальна за організацію та проведення від Українського колежу ім. В. О. Сухомлинського: заст. директора Хайруліна Тетяна Геннадіївна.

За доброю, багаторічною традицією учні старших класів колежу відвідали наш університет. Їх завжди зустрічаємо гостинно: проводимо екскурсію, готуємо "спільний урок", спілкуємося про інтереси студентів та майбутніх абітурієнтів. День гостинності розпочався зі спільного фото на майданчику вже улюбленої фотозони.

Старшокласники колежу ознайомились із сучасними аудиторіями та лабораторіями кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Про напрями роботи кафедри учням розповіла завідувач кафедри професор, д.т.н. С. О. Белінська.

Доцент к.х.н. Пасальський Б. К. виказав сподівання, що результатом співпраці КНТЕУ і колежу буде нове поповнення студентської лави нашого славетного вищого навчального закладу. Координатор наукового клубу "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених КНТЕУ Долід Олександр ознайомив учнів з  організацією  наукової роботи студентів.

Активісти Максим Комарецький та Павло Сененко поділились зі старшокласниками своїми враженнями щодо умов навчання та НДР студентської молоді в КНТЕУ. Модератор події, керівник СНК "Start in Science" старший викладач Чикун Н. Ю. ознайомила присутніх з планом проведення майстер-класу. Доцент Пасальський Б. К. прочитав коротку ознайомчу лекцію "Розчини. Експрес-методи дослідження розчинів".

Учасники клубу виступили з презентаціями українською та англійською мовами, провели експериментальні дослідження розчинів, продемонстрували навички роботи із сучасними приладами.

У підготовці та проведенні майстер-класу "Розчини. Експрес-методи дослідження розчинів" взяли участь активісти клубу "Start in Science" студенти ФТМ: Бармін Богдан, Талько Ангеліна, Саранцева Олена, Долід Олександр, Волосян Кароліна, Боровик Валерія, Дяченко Єлизавета, Каіка Єлизавета - а також колежани.

Заступник директора колежу ім. В. О. Сухомлинського Хайруліна Т. Г. відзначила високий рівень мотивації щодо навчання в КНТЕУ, який студенти та викладачі передали старшокласникам.

 

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ протягом 13-14 листопада 2018 року провела дні гостинності для учнів Економіко-правового ліцею (м. Київ) у супроводі доцента кафедри, начальника Навчально-методичного відділу Божко Тетяни Василівни.

У рамках днів гостинності доцентом кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Бабій Олександрою Віталіївноюбуло проведено надзвичайно актуальні за змістом майстер-класи "Jank-food", під час яких учні дізнались про шкідливість впливу на людський організм "їжі-сміття" та "швидкої їжі", а також про переваги збалансованого харчування. Тема майстер-класів викликала живий інтерес серед учнів та викладачів.

Після його завершення продовжилось жваве обговорення щодо можливості самостійно визначити склад та безпечність харчових продуктів, які пропонуються вітчизняними  підприємствами торгівлі, переваги та недоліки продукції різних торгових марок.

Директор Центру профорієнтаційної роботи Людмила В'ячеславівна Ярошенко розповіла про спеціальності та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка студентів у нашому університеті, можливість навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ, ознайомила учнів із курсами щодо підготовки до складання ЗНО, з правилами прийому до КНТЕУ.

У рамках днів гостинності представник приймальної комісії, доцент кафедри Дончевська Раїса Степанівна провела для майбутніх вступників екскурсію аудиторіями та лабораторіями, лекційними залами університету, ознайомила з бібліотекою КНТЕУ. Ліцеїсти були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, особливо зоною  коворкінгу "KNUTE HUB".

Гості подякували за цікаві та змістовні зустрічі в стінах КНТЕУ.

У свою чергу, висловлюємо щиру вдячність за те, що завітали до нас, класним керівникам Ірині Павлівні Гавронській і Тамарі Василівні Смакоуза також керівництву економіко-правового ліцею.

 

Спеціалісти університету завжди займають активну позицію щодо формування конкурентного ринку товарів і послуг нашої держави та виступають експертами на ньому. Цього разу 8 листопада 2018 року доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович для телевізійної програми "Якісне життя" на ТРК "Київ" надав рекомендації для належного вибору на споживчому ринку соків, приправ і прянощів.

Фахівцем також було охарактеризовано значення цих товарів у харчуванні людини, рівень якості дослідженої продукції найбільш поширених торговельних марок і сформульовано основні критерії, на які необхідно звертати увагу при купівлі.

День гостинності для студентів Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю факультету торгівлі та маркетингу 2 листопада 2018 року провела День гостинності для студентів Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ.

Доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Раїса Степанівна Дончевська розповіла про спеціальності (спеціалізації), за якими здійснюється підготовка  фахівців, особливості та переваги навчання в КНТЕУ, організацію  навчального процесу та культурного дозвілля студентів, дисципліни, які викладаються на кафедрі та інтерактивні методи, що застосовуються професорсько-викладацьким складом кафедри. Крім того, доцентом кафедри Олександрою Віталіївною Бабій було проведено майстер-клас «Гід по етикетці»

У рамках зустрічі студентам коледжу також було проведено екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами,  залом періодичних видань. Майбутні вступники були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном, особливо зоною  коворкінгу "KNUTE HUB".

Гості висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності.

 

Викладачі кафедри взяли участь в міжнародному стажуванні «Академічна доброчесність»

У період з 01.10.2018 р. по 12.10.2018 р. викладачі кафедри к.т.н., доц. Камєнєва Н.В. та к.т.н., доц. Вежлівцева С.П.  взяли участь у міжнародному стажуванні «Академічна доброчесність», яке відбулося на базі Університету Кардинала Стефана Вишинського(UKSW) у  м. Варшава, Республіки Польща.

Відбувся захист дисертаційної роботи аспіранта кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю

11 жовтня 2018 року  відбувся захист дисертаційної роботи аспіранта кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Левицької Станіслави Олегівни (науковий керівник Белінська С.О., д-р техн. наук, професор) Дисертаційна робота на тему «Прогнозування якості швидкозамороженої капусти броколі» на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів.

Екскурсія студентів та викладачів кафедри на виробнице підприємство ТОВ "Київський БКК"

10 жовтня 2018 року студенти, аспіранти та викладачі кафедри товарознавство, управління безпечності та якості відвідали одне з найстаріших кондитерських виробничих підприємств України – "Київський БКК". Стратегія підприємства полягає в збереженні давніх традицій,  ексклюзивних розробок і рецептур, дотриманні найвищих стандартів якості та впровадженні нових мотиваційних програм для персоналу. 

Майбутнім фахівцям розповіли про впроваджену на підприємстві систему управління безпечністю, яка включає: контроль  вхідної сировини; оперативний контроль на кожному етапі виробничого процесу; контроль готової продукції. Це забезпечується власними  бактеріологічними та фізико-хімічними лабораторіями, де проводиться до 50 експертиз на день.

Цікавою була також презентація керівника комерційного відділу компанії, який зазначив, що для успішного ведення бізнесу співробітники комерційного відділу мають володіти психологічними навиками такими як  емпатія і емоційний інтелект.

Майбутні фахівці з логістики дізнались про умови зберігання під час експорту продукції (до Об’єднаних Арабських Еміратів, Канади, США  продукція надходить в замороженому вигляді) та шляхи транспортування.

На завершення зустрічі відбулася екскурсія виробничими цехами, під час якої студенти безпосередньо ознайомилися з процесом виробництва. Родзинкою зустрічі була дегустація солодкої продукції  підприємства.

 

Екскурсія студентів у магазин торгівельної мережі Фуршет

Студенти 1 курсу 17 і 19 груп спеціалізації "Товарознавство та комерційна логістика" і 2 курсу 22 групи "Управління безпечністю та якістю товарів" ознайомились зі специфікою роботи закладів торгівлі на базі супермаркету мережі "Фуршет".

Екскурсію для майбутніх фахівців проводила директор магазину Бугера Світлана Василівна. Вона розповіла про особливості роботи та обов’язки працівників різних відділів супермаркету, санітарні вимоги до персоналу та приміщень закладу.

Студенти дізналися правила приймання, зберігання та розміщення товару для продажу. Під час екскурсії продемонстрували товаросупровідні документи та запропонували взяти участь у прийманні товару. Світлана Василівна розповіла про правила товарного сусідства та температурні режими продажу різних груп товару в торгівельному залі; зберігання та передреалізаційну підготовку в складських приміщеннях.

Лекція-дискусія "Споживацство в сучасному світі: згубна алежність чи невідворотна реальність?" 

Із привітальними словами до аудиторії звернулися д. т. н., проф. кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю О. В. Сидоренко та голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених Ю. Баранюк, вони зазначили, що в КНТЕУ щороку відбуваються заходи до Всесвітнього дня захисту прав споживачів на початку березня, які спрямовані на забезпечення дотримання конституційних норм та свобод громадян, завжди вражають різноманітністю, креативністю та творчістю. Представили аудиторії лектора Ханс-Вольфф Графа, психолога, фінансиста, економіста, жителя міста Мюнхен (Німеччина), та асистента-перекладача Анастасію Сидоренко, студентку Мюнхенського технічного університету.

Під час лекції пан Ханс-Вольфф Граф розкрив роль споживацтва в сучасному суспільстві, зазначив, що економіка тісно переплітається з культурою споживання, а реклама товарів та послуг формує бажання, моду, норми поведінки й інтереси.

  

Зустріч польської делегації в рамках співпраці з партнерами з ліцею №144 імені Г. Ващенка

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю вже не перший рік співпрацює з Ліцеєм №144 імені Григорія Ващенка. Цьогоріч 5 жовтня учні ліцею завітали до нас разом із друзями з Польщі в рамках програми польсько-українського молодіжного проекту "З традиціями в сучасність або польсько-українське приготування" за підтримки гранту від польсько-української ради обмінів молоддю на створення книжки здорових рецептів польської та української кухні.

Учні пройшли корпусами університету, почули про його історію, основні спеціалізації та суспільне життя студентів. Вони відвідали лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, подивились на навчальний процес, змогли взяти участь у проведенні досліджень харчової продукції.

Також вони ознайомились із суспільним життям університету та кафедри, почули про Всеукраїнський рух "Молодь за права споживачів" та  Консумерський фестиваль "Час діяти!".

Оскільки основна тема проекту пов’язана з особливостями національної кухні двох країн, учні відвідали Міжнародний фестиваль із кулінарного і кондитерського мистецтва "BESTCOOKFEST-2018", де змогли подивитися на майстер-класи, ознайомилися з традиціями української кухні та поринули в тонкощі приготування класичної страви України – борщу.

Дякуємо за співпрацю та сподіваємося на подальші зустрічі з нашими новими друзями!

  

Лекція відомого психолога, фінансиста та економіста Ханс-Вольфф Графа

За ініціативою професора кафедри Сидоренко О.В. за сприяння Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених 3 жовтня 2018 року відбулася лекція-дискусія на тему "Основи нової податкової концепції".

Лектора, відомого в Німеччині психолога, фінансиста, економіста Ханс-Вольфф Графа, та його асистента-перекладача Анастасію Сидоренко аудиторії представили професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О. В., завідувач кафедри обліку та оподаткування Фоміна О. В. та голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених Баранюк Ю. Р.

Під час лекції пан Ханс-Вольфф Граф представив нову податкову концепцію, зміст якої базується на ідеї, що для забезпечення соціально-економічного розвитку будь-якої країни необхідне впровадження тільки двох груп податків, одна із яких стосується споживання, інша – власності. За його розрахунками зазначене сприятиме активізації підприємництва, зростанню кількості підприємств малого та середнього бізнесу.

  

Чи безпечні енергетичні напої? - в сюжеті ТСН розповіла професор кафедри Сидоренко О.В.

Заборонити продаж енергетичних напоїв підліткам намагається британський прем’єр слідом за іншими європейськими країнами, які вже обмежили реалізацію штучних стимуляторів.

В Україні такий законопроект зареєстрували у Верховній Раді ще три роки тому, однак і досі не прийняли. Тож, що купують споживачі в яскравих баночках, розбиралась знімальна група ТСН разом з професором кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Оленою Володимирівною.

Переглянути сюжет 

Лекція відомого психолога, фінансиста та економіста Ханс-Вольфф Графа

За ініціативою професора кафедри Сидоренко О.В. за сприяння Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених 1 жовтня 2018 року відбулася лекція-дискусія на тему "Любов - чи є у неї правила?" відомого в Німеччині психолога, фінансиста, економіста Ханс-Вольфф Графа в супроводі асистента-перекладача Анастасії Сидоренко, яка є студенткою Мюнхенського технічного університету.

Із вступним словом до аудиторії звернулися професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О. В.  та голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених Баранюк Ю. Р.

Під час лекції пан Ханс-Вольфф Граф зазначив, що люди роками з’ясовують стосунки і не здогадуються, що борються не за кохання, а за затвердження своєї концепції як єдино правильної. Виявляється, головна причина непорозумінь між людьми, їх сварок, образ, розлучень у тому, що вони не визначилися в поняттях щодо розуміння любові, а відповідно і своїх очікувань від неї.

 

Майстер-клас від наукового клубу "Start in Science" "Експрес-методи оцінки якості та безпечності харчових продуктів"

Науковий клуб "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених провели майстер-клас "Експрес-методи оцінки якості та безпечності харчових продуктів".

Темою майстер-класу, який пройшов 24 вересня 2018 року було визначення вмісту нітратів у продуктах "борщового набору".

Серед учасників студенти факультету торгівлі та маркетингу та факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, які є активістами наукового клубу  "Start in Science".

Експертом виступила старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Н. Ю, яка розповіла про класифікацію методів дослідження, переваги та недоліки експресних методів.

Координатором від наукового клубу "Start in Science" був студент 3 курсу 16 групи ФТМ Долід Олександр, який ознайомив присутніх з діяльністю наукового клубу "Start in Science".

Каіка Єлизавета та Саранцева Олена виступили з презентацією про нітрати, акцентували увагу на гранично допустимих концентраціях вмісту токсичних речовин в харчових продуктах і, зокрема, нітратів.

  

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Сидоренко О.В. взяла участь у зйомках популярних телепередач

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ постійно беруть участь у зйомках популярних телепередач, пропагуючи здорове харчування і даючи поради споживачам щодо вибору якісних харчових продуктів.

В ефірі «4 каналу» Олена Володимирівна розповіла яку сировину використовують для виробництва ковбасних виробів і чому варто обмежити споживання даного продукту в своєму раціоні.

Телепередача «Паралелі»  каналу «Pravdatut.ua» була присвячена харчовим жирам.

В ефірі телепередачі «Доброго ранку, Країно!» телеканалу UA: Перший обговорювали як краще підготовлювати м’ясні продукти перед приготування.

Відбувся захист дисертаційних робіт доцентів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю

2 липня 2018 року  відбувся захист дисертаційної роботи декана факультету торгівлі та маркетингу, доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Осики Віктора Анатолійовича (науковий консультант Коптюх Л.А., д-р техн. наук, професор) Дисертаційна робота на тему «Формування якості паперових пакувальних матеріалів» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.08 – товарознавство непродовольчих товарів.

3 липня 2018 року  відбувся захист дисертаційної роботи доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Мотузки Юлії Миколаївни (науковий консультант – Притульська Н. В., д-р техн. наук, професор). Дисертаційна робота на тему «Управління безпечністю та якістю продуктів для ентерального харчування» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів.

Обидві дисертаційні роботи розглядались на засіданні спеціалізованої вченої ради  Д 26.055.02 Київського національного торговельно-економічного університету.

Вітаємо дисертантів з успішним захистом!

 

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю організували зустріч студентів з ведучими ранкового iнформацiйно-розважального шоу "Доброго ранку, Країно" (телеканал UA: Перший) Тетяною ГончаровоюАнтоном СередоюДанилом Дорошенком.

Під час зустрічі "Як стати успішним в Україні" гості поділилися власним досвідом щодо досягнення успіху. Спершу вони розповіли про інформаційні проекти суспільного мовлення, про те, які теми висвітлюють у прямих ефірах і програмах.

Студенти активно задавали питання, які цікавлять молодь. Під час мотиваційної зустрічі кожен з ведучих розповів про своє становлення у професії, з якими труднощами зустрічався на початку кар’єри, як їх долав. Студенти ж взяли участь у дискусії, поділилися своїм баченням щодо власного майбутнього.

Відбулись зйомки телепередач за участю викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна під час зйомок телепередачі "Якісне життя" ТРК "Київ" дала поради споживачам щодо вибору безпечної замороженої риби.

У сюжеті телеканалу "4 канал" Олена Володимирівна розповіла про небезпеку споживання фаст-фуду, придбаного на вулиці.

Викладачі кафедри постійно беруть участь у зйомках, популяризуючи корисні та якісні харчові продукти і надаючи поради споживачам щодо їх вибору. Попередні випуски сюжетів за участю викладачів кафедри можна переглянути за посиланнями:

  

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна взяла участь у засіданнях громадських рад при Державному агентстві водних ресурсів України та Державному агентстві рибного господарства України.

На засіданнях обговорили проблеми водних ресурсів, зокрема негативні наслідки від незаконного вилову риби та надмірне скидання рівня води у водосховищах. Це перешкоджає нересту риби та призводить до збитків у рибних господарствах.

Представники громадських організацій звернули увагу на необхідність популяризації серед молоді екологічних знань і роз’яснення суспільству впливу на водні ресурси підприємств, які функціонують у районах їх проживання. Для виконання цих завдань заплановано низку заходів спільно з представниками державних та неурядових організацій.

 

Цукор часто потрапляє в категорію "небажаних" компонентів харчового раціону. Але якщо на товарі написано "не містить цукор", це зовсім не означає, що перед вами здорова їжа, адже такий продукт міститиме цукрозамінники, найпопулярніші з яких: аспартам, сорбіт, ацесульфам, сахарин, сукралоза та багато інших.

Як впливають цукрозамінники на організм людини? Що входить в їх складу? Чи безпечні вони? На ці питання відповіла професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна в ефірі випуску "ТСН. Тиждень".

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ займають активну позицію за свідомий вибір безпечних і високоякісних товарів та послуг у багатьох телепередачах, пропагуючи цінності здорового харчування.

17 травня 2018 року старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна виступила експертом у зйомках телепередачі "Факти тижня" на каналі "ICTV".  Викладач університету надала коментарі щодо безпечності свіжої полуниці. Експерт розповіла, що таке нітрати, про шляхи надходження їх у харчові продукти, фактори, що впливають на накопичення надмірного вмісту нітратів у плодоовочевій продукції, зокрема в полуниці. Надія Юріївна  порадила споживачам, як правильно обирати полуницю, та як у домашніх умовах знизити можливий надмірний вміст нітратів у ягодах.

За сприянням кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю 16 травня 2018 року для студентів факультету торгівлі та маркетингу спеціалізацій "Управління безпечністю та якістю товарів", "Товарознавство та комерційна логістика" та студентів факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу спеціалізації «Ресторанні технології» було проведено виїзне заняття до одного з лідерів українських виробників морозива – ПАТ «Житомирський маслозавод» - компанії «Рудь».

Компанія «Рудь» уже більше 10 років є визнаним лідером ринку морозива й заморожених продуктів України. Використання нових технологій та підходів у роботі, міцні партнерські зв’язки, вірність традиціям дозволяє завжди та в усьому бути на крок попереду. ПАТ «Житомирський маслозавод» є першим серед виробників морозива та представників молочної галузі України, що отримало сертифікат BRC - міжнародний стандарт харчової безпеки, який гарантує відповідність продукту загальноприйнятим вимогам щодо якості та гігієни.

Екскурсія підприємством розпочалася з дегустаційного залу, де викладачам і студентам розповіли історію створення та розвитку, основні досягнення ПАТ «Житомирський маслозавод», продемонстрували інформаційно-пізнавальний фільм про компанію та морозиво. Під час перегляду відеоролику студенти мали можливість дегустувати різні види холодних десертів. Особливо всім припали до смаку новинки морозива-ескімо «Мегаблок» у формі героя гри Lego Minecraft зі смаком полуниці та банана, чорне морозиво «Black Ice» зі смаком коли та шоколаду, а також «Йогурт гранат-журавлина» у хрумкому вафельному ріжку на основі ніжного журавлинового йогурту, доповненого солодко-терпким соусом зі спілого граната.

Крім того, у дегустаційній залі екскурсанти мали можливість ознайомитися з безліччю сертифікатів та нагород: дипломами, медалями, відзнаками, що є переконливим доказом високої ефективності застосування підприємством сучасної філософії бізнесу.

Під час екскурсії викладачі і студенти ознайомилися з сировиною та особливостями технології виробництва різних видів морозива ТМ «Рудь», високоефективним обладнанням, що дозволяє виготовляти близько 27 000 порцій морозива за годину та 600 000 порцій на добу, шафою шокової заморозки, що забезпечує температуру на виході до -30ºC, покращуючи тим самим зовнішній вигляд та якість морозива під час подальшого фасування та зберігання. Впродовж екскурсії підприємством студенти пересвідчилися, що компанія «Рудь» приділяє особливу увагу контролю якості сировини та готової продукції, прагне до постійного розширення асортименту продукції, зростання показників якості та екологічного стану довкілля, докладає невпинних зусиль до попередження та мінімізації забруднення.

Студенти мали змогу поставити запитання екскурсоводу та начальнику відділу якості Віті Станіславівні Цал-Цалко щодо основних постачальників сировини, особливостей контролю якості сировини та готової продукції, виробництва органічного морозива тощо, на які отримали змістовні відповіді.

Наприкінці зустрічі слухачам була надана можливість придбати продукцію заводу у фірмовому магазині ПАТ «Житомирський маслозавод» за цінами виробника.

Висловлюємо щиру вдячність президенту Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковському Ігорю Іллічу, президенту компанії «Рудь» Рудю Петру Володимировичу, начальнику відділу якості Цал-Цалко Віті Станіславівні  за плідну співпрацю та активну участь в організації освітнього процесу! Дякуємо партнерам!

  

Представники взяли участь у засіданні робочої групи при Міністерстві економічного розвитку України з наближення Закону України "Про захист прав споживачів" до норм ЄС.

Учасники засідання розглянули широкий комплекс організаційно-правових питань захисту прав споживачів: 

  • перспективи імплементації актів Європейського Союзу з питань захисту прав споживачів у вітчизняну систему правового регулювання; 
  • створення механізмів досудового врегулювання споживчих спорів; 
  • захист прав споживачів у сфері електронної торгівлі; 
  • захист прав вразливих категорій споживачів; 
  • розробка нової редакції Закону України “Про захист прав споживачів” на основі Європейських стандартів та багато інших.

Результатом обговорення стало вироблення концептуального підходу до реформування законодавства України про захист прав споживачів. 

На замовлення ТОВ "ВОГ КАФЕ" Сидоренко Олена Володимирівна – д.техн.н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ, відомий експерт з якості та безпечності товарів 24-25 травня 2018 року провела семінар на тему: "Дегустаційна оцінка харчових продуктів".

Під час занять розглянуто та апробовано методи сенсорного аналізу, організація його проведення та особливості сенсорної оцінки різних груп харчових продуктів, проведена дегустаційна оцінка окремих товарів, зокрема, кави.

Захід відбувся за організаційної підтримки Інституту вищої кваліфікації КНТЕУ.

  

У рамках Фестивалю науки в КНТЕУ відбулася лекція-конференція "Методи аналітичної хімії для оцінки безпечності та якості сировини і матеріалів" для студентів ФТМ за участю активістів Наукового клубу "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, молодих вчених КНТЕУ.

Зі вступним словом про роль науки до студентів звернувся доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю,  к.х.н. Пасальський Богдан Кирилович.

Координатор Наукового клубу "Start in Science" Долід Олександр представив звіт про досягнення в науково-дослідній роботі студентів, участь активістів у міжнародних науково-практичних конференціях, студентському міжнародному форумі, проведенні івентів: майстер-класів, круглих столів, дискусій у 2017-2018 н.р.

У проведенні лекції-конференції взяли участь активісти Наукового клубу "Start in Science" студенти ФТМ: Дяченко Ліза, Зюзь Олеся, Зейдліць Тетяна, Бармін Богдан, Соловей Тетяна, Прядун Марія, Луценко Анастасія, Соловйова Тетяна, Кузьмич  Анастасія, Боровик Валерія, Рекал Дмитро, Волосян Кароліна, Каіка Єлизавета, Саранцева Олена, Кропивка Олександра, Любімцева Валерія.

Координатором цієї події виступила Прядун Марія.

Модератор подій наукового клубу старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївназапросила присутніх долучатися до участі в науково-дослідній роботі та діяльності клубу, зазначила про важливість вдосконалення знань, умінь, навичок, особистісних якостей учасників та актуальність піднесення престижу науки.

 

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна в ефірі телепередачі “Ранок з Україною” ТРК “Україна” розповіла, які небезпеки може приховувати вулична їжа.

Наступний випуск телепередачі був присвячений актуальній наразі темі пікніків. Тележурналісти закупили кілька зразків м'яса для шашликів і запитали, чи безпечне воно для споживачів. Думку експерта ви зможете почути, переглянувши випуск “Ранок з Україною” ТРК “Україна”.

В ефірі ранкового телеефіру “Доброго ранку, країно” телеканалу “UA: перший” Олена Володимирівна розповіла про небезпеку високого вмісту нітратів і нітритів у ранніх овочах, а також пояснила можливу шкоду для здоров'я людини.

В Україні наразі діє лише добровільна стандартизація харчових продуктів, а в Радянському Союзі всі стандарти були обов'язковими. Як це впливало на економіку, розвиток ринкових відносин і, звісно, здоров'я споживачів розповіла професор кафедри Сидоренко О. В. в ефірі телепередачі “Знати все” телеканалу “24 канал”.

Студенти КНТЕУ взяли участь у ІI етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, який проходив у Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ) протягом 23-26 квітня 2018 р.

У II етапі олімпіади з хімії взяли участь 97 студентів з 35 провідних вищих навчальних закладів України. Робота олімпіади проходила в чотирьох секціях: 1. “Загальна хімія” (для інженерних, будівельних, транспортних, економічних спеціальностей), 2. “Хімія” (біологічного та екологічного спрямування), 3. “Хімія” (медичного спрямування), 4. “Хімія” (хіміко-технологічного спрямування), зокрема дистанційний, теоретичний та експериментальний тури.

Спочатку учасники олімпіади вирішували завдання дистанційного туру, який відбувся 3-4 квітня. На II етапі олімпіади 24-25 квітняпроходили теоретичний та експериментальний тури.

Київський національний торговельно-економічний університет на олімпіаді представляли студентки ФТМ: Язвінська Катерина, 2 курс 17 гр., та Трунова Валерія, 1 курс 22 гр.

До складу журі увійшли 18 викладачів з різних вищих навчальних закладів України. Від КНТЕУ керівником групи студентів і членом журі виступала доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

За результатами проведення ІІ етапу олімпіади студентки КНТЕУ показали високий рівень підготовки з хімії.

Язвінська Катерина брала участь в олімпіаді з хімії другий рік. У результаті дуже напруженої боротьби і жорсткої конкуренції – у секції“Загальна хімія” вона виборола призове третє місце, отримала диплом III ступеня та подарунки. Крім того, студентки були нагороджені сертифікатами учасників. КНТЕУ – серед трьох найсильніших вузів України з хімії.

 

Експерт КНТЕУ прокоментувала випадок заміни вершкового маска спредом в столичній школі під час прес-конференція «Голос.UA»

Відбулась прес-конференція в інформаційному агентстві «Голос.UA» на тему «Спред замість масла: чим кормлять в столичних школах і дитячих садочках» за участю професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, д.т.н. Сидоренко Олени Володимирівни.

Олена Володимирівна розповіла про небезпеку транс-ізомерів жирних кислот, що містяться в спреді. Транс-жири діють на клітинному рівні, порушуючи обмінні процеси в організмі. У разі їх частого вживання в крові підвищується рівень ліпопротеїдів низької щільності, що спричиняє розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, ожиріння. Саме тому особливо небезпечним є використання їх в дитячому раціоні.

Всю прес-конференцію можна побачити за посиланням 

Детальну інформацію про транс-ізмери жирних кислот, їх вплив на організм і перелік продуктів, які їх містять можна прочитати в інтерв’ю, яке Сидоренко Олена Володимирівна дала для каналу 112.ua 

Науковці кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ в ефірах телеканалів

Відбувся цикл зйомок телепередач в яких взяли участь викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Зокрема, професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна прокоментувала випадок купівлі штучного рису з полімерних матеріалів для випуску новин телеканалу ZIK.

Доцент кафедри Вєжлівцева Світлана Петрівна в ефірі телепередачі «Доброго ранку, Країна» ТРК «Ера» дала поради щодо вибору якісної соняшникової олії.

Доцент кафедри Голуб Богдан Олексійович у випуску новин телеканалу  «Перший діловий» розповів про способи фальсифікації вершкового масла і небезпеку, яку воно можуть становити для споживачів.

 

 

«Яготинське для дітей»

Студенти, аспіранти та викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю відвідали філію ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей»

Екскурсія відбулась 30 березня 2018 року у рамках проведення дисципліни «Товарознавство. Харчові продукти» (Розділ. Продукти спеціального призначення») за сприяння представників АТ «Молочний Альянс».

Філія ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей» входить до складу групи компаній «Молочний Альянс» і для виготовлення своєї продукції дотримується найвищих стандартів безпечності та якості, використовує напрацьовані десятиліттями технологічні особливості виробництва молочної продукції.

Начальник виробництва заводу «Яготинське для дітей» розповів, що при прийманні вся сировина проходить жорсткий багатоступеневий контроль якості. Крім того, кожна партія готової продукції, перш ніж відправитися до пунктів продажу, також неодноразово та ретельно перевіряється службами контролю якості заводу.

Для виробництва молочної продукції ТМ «Яготинське для дітей» використовується лише фермерське молоко екстра-класу та натуральні фруктові, овочеві та ягідні наповнювачі.

Відвідувачі змогли на власні очі побачити виробництво продукції, яке є повністю автоматизованим.

 

 

Виїзне заняття для студентів-товарознавціву випробувальну лабораторію контролю якості товарів Торгово-промислової палати України

За сприянням кафедри товарознавства,  управління безпечністю та якістю для студентів магістеріуму факультету торгівлі та маркетингу спеціалізацій "Управління безпечністю та якістю товарів", "Товарознавство та комерційна логістика" 23 березня 2018 року було проведено виїзне заняття в центральну випробувальну лабораторію контролю якості товарів Торгово-промислової палати України.  

З особливостями проведення експертних досліджень та специфікою впровадження системи управління якістю діяльності лабораторії детально ознайомила студентів начальник лабораторії Дараган Ольга Іванівна.

З перших хвилин студенти були вражені професіоналізмом працівників, які давали ґрунтовні відповіді на різноманітні запитання.

Магістри ознайомились з улаштуванням лабораторії, особливостями визначення показників безпечності та якості харчових продуктів: пестицидів, радіонуклідів, токсичних елементів тощо, випробування харчових продуктів та сільськогосподарської сировини на вміст генетично модифікованих організмів (ГМО) та наявність харчових алергенів, також мали можливість з’ясувати особливості документального оформлення результатів випробувань.

Дякуємо керівництву лабораторії ТПП України за цікаву, пізнавальну екскурсію та щирі відповіді на всі запитання студентів!

 

Відбулося підведення підсумків Х Консумерського фестивалю "Час діяти!". Той факт, що це вже десятий ювілейний Консумерський фестиваль, дійсно є свідченням небайдужості до проблеми захисту прав споживачів та є важливим кроком до забезпечення високих стандартів якості життя та формування свідомого суспільства.

Загалом було проведено:

  • 4 круглі столи;
  • 10 майстер-класів та воркшопів (7 – на базі КНТЕУ, 3 – у школах);
  • 5 відкритих лекцій;
  • Міжнародну студентську науково-практичну конференцію "Актуальні проблеми підприємництва, торгівлі та маркетингу";
  • флешмоб "Ні торгівлі в тіні" в рамках соціальної акції "Я купую справжнє! Не купуй підробок!";
  • квест "Споживач, будь пильним! Продавець, будь правосвідомим!";
  • конкурс обізнаних споживачів "Стань студентом КНТЕУ на один день!".

Заходи Консумерського фестивалю спрямовані на вирішення проблем захисту прав споживачів та об’єднують фахівців різних галузей, зокрема представників державних органів законодавчої та виконавчої влади, організацій громадянського суспільства, підприємництва, торговельних мереж, ЗМІ та ін.

Вперше в рамках фестивалю та правопросвітницького проекту "Я маю право!", за підтримки представників Міністерства юстиції України було проведено День гостинності, на який завітало більше 400 школярів та учнів середніх загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів. Гостям були організовані екскурсії, під час яких вони відвідали лекції, взяли участь у практичних та лабораторних заняттях, майстер-класах та тренінгах.

Сподіваємося, що наші зусилля вкотре привернуть увагу громадськості до консумерських проблем, сприятимуть оздоровленню ситуації на споживчому ринку, підвищенню якості життя та подальшої євроінтеграції України.

У рамках заходів X Консумерського фестивалю "Час діяти!" відбулася відкрита лекція партнерів КНТЕУ "Watsons Україна" (ТОВ "ДЦ Україна") на тему "Споживач понад усе!".

Перед студентами 16 березня 2018 року виступила фахівець відділу по роботі з персоналом Княжанська Ганна, яка розповіла про"Watsons Україна", як мережу роздрібної торгівлі товарами для краси, здоров’я та дому. З презентації Ганни студенти дізнались, що до складу мережі в Україні входять понад 440 магазинів і 25 аптек у більш ніж 100 містах, понад 5000 співробітників обслуговують майже 3 млн покупців щомісяця. І завдання співробітників компанії – надати послуги кожному відвідувачу на найвищому рівні, адже політика компанії "Споживач понад усе!". Для цього компанія постійно навчає та розвиває свій персонал. Спікер розповіла про високу корпоративну соціальну відповідальність та благодійні проекти компанії "Янголи Watsons", "Давай поборемо рак разом" та ін.

Фахівець відділу внутрішнього аудиту департаменту управління якістю Тітаренко Роман розповів студентам про те, які стандарти обслуговування клієнтів у мережі, про правила проведення продукції та програму "Таємний покупець". Він наголосив, що команда Watsons робить усе можливе, щоб запропонувати кожному клієнту бездоганний сервіс.

Начальник відділу по роботі з програмами лояльності департаменту маркетингу Попова Анастасія зупинилася на маркетингових інструментах, які використовуються в компанії для досягнення найвищого рівня обслуговування.

Наприкінці зустрічі студенти отримали невеличкі подарунки та запрошення приєднуватись до команди Watsons після закінчення навчання в університеті.

 

У Київському національному торговельно-економічному університеті з нагоди Всесвітнього дня прав споживачів та ХКонсумерського фестивалю "Час діяти!" було проведено День гостинності, організований за підтримки представників Міністерства юстиції України та Управління освіти Деснянської районної адміністрації у місті Києві в рамках правопросвітницького проекту "Я маю право!"

Загалом КНТЕУ відвідало більше 400 школярів та учнів середніх загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів.

Викладачами та співробітниками кафедри  були організовані екскурсії та низку заходів для гостей університету:

  • Завдяки воркшопу "Під мікроскопом", організованому та проведеному Казаченко Світланою Володимирівною, старшим викладачем кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, учні змогли познайомитися з різними сферами життя мікроорганізмів, дізнатися про їх вплив на людей та навколишнє середовище та побачити їх під мікроскопом;
  • Майстер-клас "Детектор смаку" розкрив усі секрети професії "дегустатор". Учасники екскурсії дізнались, чи є в них природні дані для того, щоб стати дегустатором, змогли потренувати свої рецептори, розвинути смакову пам'ять і провели "тестр-драйв" зразків харчових продуктів. Проводила захід Дончевська Раїса Степанівна, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Крім цього, на майстер-класі гостям КНТЕУ розповіли всю правду про енергетичні напої на бліц-інфо "Смертельна енергія".
  • Бліц-інфо "Пильнуй! Не дай себе ошукати!" провів доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Антюшко Дмитро Петрович, який детально розповів, як захистити свої права в разі їх порушення.

Впевнені, що наші гості залишились задоволені, та сподіваємося наступного разу побачити їх в числі наших студентів!

  
У рамках Х Консумерського фестивалю 
"Час діяти!" Всеукраїнського руху "Молодь за права споживачів" в УНІАН відбувся  круглий стіл на тему "Інтернет-продажі: знижується якість споживчого інформування – збільшується ризик споживача".

В обговоренні нагальних і проблемних питань у сфері захисту прав споживачів в електронній комерції 22 березня взяли участь:

  • Васильчук Олександр, начальник відділу державної політики у сфері захисту прав споживачів управління контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики МЕРТ;
  • Заворотній Олег, заступник начальника управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • Лук'янюк Олександр, начальник управління захисту прав споживачів в м. Києві;
  • Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації, експерт Реанімаційного пакету реформ;
  • Андрій Лига, член правління Всеукраїнської федерації споживачів "Пульс" та ГО "Новий день України";
  • Надія Бедричук, виконавчий директор «Українська Асоціація прямого продажу»;
  • Ольга Фреюк, активіст Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів», Київський національний торговельно-економічний університет.

У рамках Х Консумерського фестивалю в Київському національному торговельно-економічному університеті молоді вчені та студенти провели моніторинг інтернет-магазинів на предмет відповідності їх діяльності до законодавства України у сфері захисту прав споживачів.

"Я купую справжнє! Я не купую підробок!" - під такими гаслами пройшла зустріч представників Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством зі студентами та працівниками КНТЕУ в рамках відзначення "Всесвітнього дня прав споживачів".

Голова комісії з питань інтелектуальної власності та недобросовісної конкуренції ІСС Ukraine, координатор з підтримки громадських проектів Українського альянсу з питань боротьби з підробками та піратством Вероніка Березанська та юрист ППФ "Пахаренко і ПартнериАлфьоров Ігор презентували просвітницьку акцію "Я купую справжнє! Я не купую підробок!", присвячену актуальним питанням реалізації та захисту прав інтелектуальної власності.

Участь в акції взяли понад 1000 осіб, серед яких студенти, викладачі та гості КНТЕУ. Усі учасники отримали можливість не тільки збагатити свої знання і поспілкуватися з провідними юристами-практиками, а й оглянули експозицію підробок виїзного музею Українського альянсу по боротьбі з підробками та піратством.

У Гранд-холі корпусу А КНТЕУ було проведено низку заходів з нагоди Всесвітнього дня прав споживачів, який відзначають 15 березня 2018  року. Учасники та гості змогли ознайомитись з історією розвитку консумеризму, його сутністю та правами споживачів. З метою підвищення правової обізнаності було презентовано правопросвітницький проект "Я маю право!" від Міністерства юстиції України. Слоган проекту: "Знаю! Дію! Захищаю!". Адже, знаючи свої права, громадянин свідомо та впевнено діє, захищаючи себе згідно законів. 

Студенти, працівники університету та гості Х Консумерського фестивалю активно брали участь в інтерактивній грі "Фінансовий геній-захисник споживачів", що була організована навчально-консультаційним центром з надання фінансових послуг, представленим кафедрою банківської справи.

Український  альянс по боротьбі з підробками та піратством представив широку експозицію Музею підробок. Учасники мали змогу ознайомитись зі зразками контрафактної і піратської продукції: іграшок, різноманітних аксесуарів, одягу, взуття, парфумерії, косметики, хімічних засобів та інших товарів. Експерти розповіли про проблему підробок, про наслідки та небезпеку, які можуть  загрожувати здоров'ю споживачів, якщо придбати контрафактний товар. Охочі мали нагоду висловити своє ставлення до купівлі контрафакту за допомогою анкетування. Мета даного заходу була спрямована на усвідомлення споживачами проблеми підробок та ризиків придбання контрафакту.

Також були представлені результати моніторингу закладів ресторанного господарства та інтернет-магазинів.

Під час урочистого підведення підсумків Consumerfest усіх привітала Притульська Наталія Володимирівна, перший проректор з науково-педагогічної роботи. Вона наголосила на важливості правової свідомості, підкреслила те, що захист прав споживачів є однією з найактуальніших проблем майже всього світу, для вирішення якої КНТЕУ проводить Консумерський фестиваль, який цього року є ювілейним. Також зі святом привітали керівник Держпродспоживслужби Лапа Володимир Іванович та начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Куценко Станіслав Ігорович. Крім цього, на концерті було нагороджено переможців конкурсу обізнаних споживачів "Стань студентом КНТЕУ на один день", нагороди яким вручив Костянтин Грубич, тележурналіст, ведучий програми "Знак якості", лауреат премії "Телетріумф". Усі переможці були нагороджені грамотами та подарунками.

З нагоди відзначення Всесвітнього дня прав споживачів та в рамках Х Консумерського фестивалю в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувся круглий стіл на тему «Повномасштабне реформування системи захисту прав споживачів». Модератором заходу була Притульська Наталія Володимирівна, перший проректор з науково-педагогічної роботи, президент федерації споживачів «ПУЛЬС».

 Обговорювалися наступні питання:

  • Реформа системи захисту прав споживачів в Україні: досягнення, проблеми та висновки 2017 року;
  • Завдання реформи в 2018 році: визначення структурних змін щодо уповноваженого державного органу з реалізації споживчої політики як вирішальної умови для успішного розвитку реформи, залучення регіонального, місцевого потенціалу; механізми співпраці держави і громадських організацій; підвищення обізнаності споживачів;  
  • Наближення Закону України «Про захист прав споживачів» до правових засад Європейського Союзу, законодавче відновлення всіх незаконно скасованих та звужених прав споживачів.

Крім зазначених питань, на круглому столі говорили про створення ефективної системи розгляду скарг споживачів, координації дій у сфері захисту прав споживачів між всіма галузями економіки, відповідної державної статистики, інформування споживачів за результатами державного нагляду та контролю на споживчому ринку для зменшення ризиків споживання, запровадження превентивних підходів для попередження порушень прав споживачів, зокрема в Інтернет торгівлі тощо.

На круглому столі були присутні представники державних органів законодавчої та виконавчої влади, організацій громадянського суспільства, підприємництва, професійних асоціацій, торговельних мереж та ін.

 

У рамках X Консумерського фестивалю 14 березня 2018 року відбувся круглий стіл "Consumption: Safety and Quality"("Споживання, безпека та якість"), англійською мовою. 

Круглий стіл відкрив доц. Пасальський Б. К.  привітанням з нагоди проведення Х Консумерського фестивалю в КНТЕУ та відзначення Всесвітнього дня споживачів. Модератор події ст. викл. Чикун Н. Ю. звернулася до присутніх з промовою англійською, у якій зазначила важливість безпечності та якості товарів і послуг для споживачів в сучасному глобалізованому світі. Проведення круглого столу є доброю традицією та нагодою для реалізації творчого потенціалу студентів і викладачів.

Присутні взяли активну участь в обговоренні таких питань:

  • Історія консумерського руху за захист прав споживачів

  • Еволюція споживання товарів та послуг

  • Поняття (категорії) безпечності та якості: сучасні вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів

  • Дослідження якості та безпечності  харчових продуктів

  • Обговорення результатів дослідження безпечності та якості харчових продуктів, які виконані учасниками НК у лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ

  • Дослідження безпечності та якості сучасних дивайсів

  • Споживач майбутнього

  • Участь НК "Start in Science" у Консумерських фестивалях КНТЕУ

Учасники круглого столу відзначили, що спілкування в такому форматі - чудова нагода для обговорення актуальних питань, що представляють інтерес для студентської молоді України.

 

Міжнародна студентська науково-практична конференція "Актуальні проблеми підприємництва, торгівлі та маркетингу"

На базі Київського національного торговельно-економічного університету в рамках Консумерського фестивалю протягом 13-14 березня проходила Міжнародна студентська науково-практична конференція "Актуальні проблеми підприємництва, торгівлі та маркетингу".

Конференцію  відкрила перший проректор з науково-педагогічної роботи, д.т.н., проф. Притульська Наталія Володимирівна, яка підкреслила важливість студентської науково-дослідної роботи у формуванні професійних компетентностей майбутніх фахівців у сфері торгівлі та маркетингу і побажала плідної роботи учасникам конференції. З вітальним словом до учасників конференції звернувся декан факультету торгівлі та маркетингу Віктор Анатолійович Осика.

Під час пленарного засідання та на засіданнях 24 секцій було заслухано 506 доповідей, у т.ч. 157 стендових доповідей. У роботі конференції взяли участь 451 студент факультету торгівлі та маркетингу, 27 студентів факультету економіки, менеджменту і психології, 16 студентів факультету ресторанного-готельного та туристичного бізнесу, 2 студенти факультету міжнародної торгівлі та права, 1 студент факультету обліку, аудиту та інформаційних систем, 9 студентів з Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ, а також студентка Мюнхенського технічного університету, Німеччина.

За результатами роботи конференції 29 учасників отримали дипломи І ступеня, 23 учасники отримали диплом ІІ ступеня, 23 учасники – диплом ІІІ ступеня.

 

Робочою мовою однієї із секцій конференції "Food chemistry experiments" (Експерименти в харчовій хімії) була англійська. 

З вступним словом англійською мовою виступила старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна, яка привітала студентів, відзначила роль консумеризму, актуальність оцінки безпечності та якості харчових продуктів.

Студентами були представлені на високому науковому рівні результати експериментальних  досліджень, виконаних у лабораторіях кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Кожна доповідь була змістовною, унікально інформативною.

Доповіді презентовані англійською мовою. Конференція відбувалась у рамках інтерактивного навчання, студенти ставили до доповідачів питання і відповіді  на них були теж  англійською мовою. Білінгвальне навчання та представлення презентацій англійською, мовою міжнародної наукової комунікації, добра традиція роботи нашої секції з 2014 року. Слід зазначити, що щороку рівень проведення таких івентів має тенденцію до позитивного зростання.

  

Представники кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю провели День гостинності для старшокласників коледжу ім. В. О. Сухомлинського. У рамках зустрічі, яка відбулась 12 березня 2018 року, та з нагоди заходів у межах X Консумерського фестивалю майбутні вступники побували на майстер-класі "Експрес-методи оцінки якості харчових продуктів".

Старший викладач Чикун Н. Ю. привітала присутніх зі стартом подій у рамках Х Консумерського фестивалю, розповіла про значну просвітницьку діяльність викладачів та студентів ФТМ щодо захисту прав споживачів. Доцент Пасальський Б. К. ознайомив учнів з методами оцінки якості харчових продуктів, наголосив на фізико-хімічних методах, що є об’єктивними та відзначив переваги експрес методів дослідження. Активісти клубу "Start in Science" виступили з презентаціями та провели експериментальне дослідження: визначили показники якості молока швидкими фізико-хімічними методами (зразки молока різних торгових марок та з фермерських господарств для дослідження надані школярами), дослідження якості питної води та інших харчових продуктів. Викладачі кафедри товарознавства та активісти наукового клубу "Start in Science"  розповіли також старшокласникам інформацію про можливості вступу та навчання в  КНТЕУ.

   

У КНТЕУ відбулося урочисте відкриття X Консумерського фестивалю "Час діяти!", присвяченого Всесвітньому дню прав споживачів

Відкривала фестиваль 12 березня 2018 року перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Наталія Володимирівна. Привітавши всіх зі святом, вона наголосила, що важливо знати свої права, розуміти їх та вміти відстоювати. Наталія Володимирівна розповіла про заходи, що відбудуться в рамках фестивалю та закликала приєднуватися до Всеукраїнського руху "Молодь за права споживачів". На відкритті були присутні проректор з наукової роботи Мельниченко Світлана Володимирівна, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Сай Валерій Миколайович, декан факультету торгівлі та маркетингу Осика Віктор Анатолійович, декан факультету фінансів та банківської справи Канєва Тетяна Володимирівна, викладачі університету, студенти, аспіранти та інші гості.

Перевірити свої знання щодо прав споживачів можна було, взявши участь у квесті "Споживач, знай свої права!"Вперше було представлено проект консультаційного центру з фінансових послуг. Ним одразу зацікавились, адже фахівці центру безкоштовно надаватимуть інформацію щодо фінансових послуг, зможуть запропонувати оптимальні рішення у сфері доходів і витрат, заощаджень і інвестицій та розповісти про правовий захист у разі порушення прав споживачів у цій сфері. Консультаційний центр діятиме щодня впродовж Консумерського фестивалю. Крім цього, присутні змогли ознайомитись з презентацією правопросвітницького проекту "Я маю право!" Міністерства юстиції України.

 

2лютого 2018 року відбувся перший етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з товарознавства.

На Конкурс надійшло 32 студентські наукові роботи.

У складі галузевої конкурсної комісії ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з  товарознавства взяли участь 17 науково‑педагогічних працівників із 9 провідних закладів вищої освіти.

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю взяли участь у зйомках низки телепередач  під час яких розповідали про особливості вибору корисних і безпечних товарів. Зокрема, один з сюжетів в новинах телеканалу "RTI" був присвячений можливим способам фальсифікації масла вершкового та методам їх виявлення.

У найновіших випусках телепрограм "Ранок з Україною" ТРК "Україна" телеглядачі матимуть змогу ознайомитись з  рекомендаціями фахівців кафедри щодо вибору курячих яєць, заморожених млинців та несезонних овочів.

Крім того, викладачі кафедри взяли участь у зйомках "Якісне життя" ТРК "Київ", ZIK та ICTV.

Також професор кафедри Сидоренко О. В. взяла участь у прямому ефірі радіопередачі "#Твійчас" UA: радіо "Ера", де розповіла про зміни законодавства в сфері обігу харчових продуктів.

 

Викладач кафедри  Божко Тетяна Василівна протягом 19-23 лютого 2018 року пройшла стажування  в університетах Словаччини та Австрії. Тема стажування:  "Сучасні методи викладання та інновацйні технології у вищій освіті: європейський досвід та провідні тенденції".

Стажування в європейських університетах передбачало комплексне вивчення актуальних питань освіти та науки, відповідних нормативно-правових документів, вітчизняного та зарубіжного досвіду, підвищення професійної кваліфікації науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів України.

З метою ознайомлення з особливостями формування освітніх програм, організації навчального процесу, взаємозв’язку теоретичного навчання та практичної підготовки, матеріально-технічною базою університетів відвідано:

  • Австрійський університет (м.Відень, Австрія);
  • Пан-європейський університет (м. Братислава, Словаччина);
  • Кошицький технічний університет (м.Кошице, Словаччина).

 

21 лютого доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович дав поради глядачам телепередачі "Якісне життя" на ТРК "Київ" щодо вибору "солодких ласощів": халви та пастили. Викладач університету дав профільні коментарі щодо особливостей вибору цих товарів: вимог до їхнього складу, показників, що свідчать про якість, правильних умов зберігання.

Презентація комп’ютерного класу кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю під час вивчення дисциплін, закріплених за кафедрою, використовують програмне забезпечення для моделювання та візуалізації інформації, що вивчається.

Зокрема, під час вивчення товарознавчих дисциплін, студенти ознайомлюються з асортиментом різних груп товарів та їх дефектами, що можуть виникати під час товароруху, причинами їх виникнення. Візуалізація  сприяє кращому формуванню в студентів професійних компетентностей.

Програмне забезпечення для дисципліни «Сенсорний аналіз» дозволяє побудувати профілографи для візуалізації отриманих в результаті досліджень даних.

Програмне забезпечення для розрахунку інтегрального показника відносної конкурентоспроможності товару дозволяє швидко представити у табличній і графічній формі результати досліджень споживчих переваг.

Під час вивчення дисциплін «Управління якістю товарів» студенти працюють з програмним забезпечення Fox Manager PRO, що дозволяє сформувати і детально проаналізувати організаційну структуру підприємства, побудувати процесну модель, розподілити відповідальність серед персоналу за функції і бізнес-процеси. Програма також містить вбудовану систему документації, яка дозволяє вести облік ревізій і контролювати терміни перегляду документів.

Під час вивчення дисциплін «Мікробіологія», «Управління безпечністю товарів», «Оцінювання ризиків безпечності харчових продуктів» студенти застосовують програму моделювання розвитку патогенних мікроорганізмів Федерального агентства з контролю харчових продуктів та ліків (США). Дана програма дозволяє оцінювати мікробіологічні ризики, що є обов’язковою умовою при  розробці та впровадження НАССР.

Це далеко не виключний перелік програмного забезпечення, що використовується під час навчального процесу. Крім того викладачі кафедри постійно оновлюють наявне програмне забезпечення.

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна в ефірі ТСН телеканалу"1+1" від 16 лютого прокоментувала випадок купівлі замороженої квасолі з рештками гризуна.

Переглянути сюжет.

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О.В. взяла участь у звітному засіданні Держводагентства.

Під час заходу було презентовано результати роботи водогосподарської галузі у 2017 році та підсумовано, що всі пріоритетні завдання, які ставилися Урядом на 2017 рік, були виконані в повному обсязі.

З ініціативи наукового клубу "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів
та молодих вчених під керівництвом викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю  доц. Пасальського Б.К.та  ст. викл. Чикун Н.Ю. постійно проводиться акція "Відвідай рідну школу!".

Мета проведення: ознайомити старшокласників, вчителів з умовами навчання в КНТЕУ, науково-дослідною роботою студентів,
можливостями для занять спортом та цікавого культурного дозвілля. Короткий звіт та фотозвіт активісти представили на сторінці Хіміки | КНТЕУ.

Вперше акція "Від КНТЕУ до школи" ("Відвідай рідну школу") стартувала в 2015 році. Започаткували її наші активісти Дмитро Іванов, Анастасія Кириченко, Юлія Краснокутська, Софія Мельник, які провели зустрічі зі старшокласниками в рідних школах Житомирської, Полтавської, Харківської та Івано-Франківської областей. Згодом до неї долучилися багато студентів ФТМ. Інформація була представлена на нашій сторінці та головній сторінці сайту КНТЕУ. Як наслідок, ряди студентів ФТМ поповнили випускники багатьох шкіл.

 

31 січня 2018 року У Київському національному торговельно-економічному відбувся випуск магістрів денної та заочної форми навчання. Традиційно, відкриваючи урочисту частину, усіх присутніх у залі привітав випускник КНТЕУ 1972 року, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, ректор університету Анатолій Антонович Мазаракі. Магістрів спеціалізацій кафедри "Товарознавство і комерційна логістика" та "управління безпечністю та якістю товарів" привітав  декан факультету Осика Віктор Анатолійович. 

Гончаров Володимир Валентинович, заступник генерального директора ТОВ "Епіцентр К", долучився до привітань нашим магістрам. Він зазначив, що для досягнення своїх цілей, треба багато працювати.

Геннадій Заболотний, голова Деснянської райдержадміністрації, побажав успіхів усім присутнім у майбутніх звершеннях на їхньому життєвому шляху.

Бабич Євгенія, випускниця ФТМ, подякувала усьому колективу університету за співпрацю та незабутні роки в університеті, а магістрам побажала наснаги та успіхів на життєвому шляху.

 

Протягом тижня відбулись зйомки низки телепередач за участю викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Зокрема, професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна охарактеризувала сировину, яку використовують для виготовлення котлет і розповіла про небезпеку, яку вони можуть становити при недотриманні вимог виробництва та реалізації. Сюжет можна переглянути у найближчому випуску «Ранок з Україною» на ТРК «Україна».

Своїми знаннями поділився доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Павлюченко Юрій Петрович, який окреслив низку проблем, пов’язаних з якістю та безпечністю сосисок з сиром та надав практичні рекомендації споживачам щодо вибору якісних сосисок з сиром в торговельній мережі. Сидоренко Олена Володимирівна розповіла як обрати смачну та корисну заморожену скумбрію. Сюжети обох випусків можна переглянути на ТРК "Київ" в нових випусках телепрограми "Якісне життя".

  

Шоколадно-горіхові пасти користуються значною популярністю серед населення, а особливо – серед маленьких споживачів. Так, 25 січня доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Антюшко Дмитро Петрович взяв участь у зйомках телепередачі «Якісне життя» на ТРК «Київ». Представник університету розповів про особливості, на які необхідно звертати увагу при свідомому виборі шоколадно-горіхових паст, цікавинки з історії появи даного продукту та специфіку технології їх виробництва.

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна в ефірі телепередачі «Ранок з Україною» ТРК «Україна» від 23 січня дала поради щодо вибору якісного рису.

19 січня відбулись зйомки телепередачі «Якісне життя» ТРК «Київ» щодо особливості вибору і споживання рибних нагетсів. Також Сидоренко О.В. взяла участь у прямому ефірі радіопередачі «#Твійчас» UA: Українського радіо (15 січня), де розповіла про особливості вибору корисних для здоров’я харчових продуктів. Почути та побачити випуск можна за посиланням.

  

На кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю  відбулись захисти випускних кваліфікаційних робіт студентів зі спеціалізацій«Товарознавство та комерційна логістика» і «Управління безпечністю та якістю товарів».

Екзаменаційні комісії працювали протягом 15-19 січня під головуванням фахівців-практиків:

  • Дараган Ольги Іванівни – начальника центральної лабораторії контролю якості товарів Торгово-промислової палати України;
  • Васильчука Олександра Петровича – начальника відділу державної політики у сфері внутрішньої торгівлі та захисту прав споживачів Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України;
  • Гуляр Тетяни Борисівни – виконавчого директора департаменту управління людськими ресурсами ПрАТ «Фуршет».

На захисті випускних кваліфікаційних робіт студентів спеціалізації «Управління безпечністю та якістю товарів» були присутні представники торговельної мережі ТОВ «СІЛЬПО-ФУД» Тимчук Наталія Петрівна, заступник директора з операційної діяльності, таШулянська Анна, менеджер з персоналу, що свідчить про високу зацікавленість роботодавців у фахівцях цієї спеціалізації.

Членами екзаменаційних комісій оцінено на «добре» та «відмінно» більш ніж 90% випускних кваліфікаційних робіт, відмічено актуальність та інноваційну спрямованість їх змісту, практичну значущість отриманих результатів, високий рівень здобутих студентами компетентностей протягом навчання в університеті.

Високу фахову компетентність та глибокі наукові знання під час захисту випускних кваліфікаційних робіт продемонстрували студенти:Смірнова Катерина, Іванюта Олена, Ступак Юлія, Безрук Марія, Демченко Вікторія, Назаренко Світлана, Міщенко Ольга, Полока Аліна.

Представники торговельної мережі відмітили високий практичний та теоретичний рівень підготовки студентів та запропонували студентам варіанти подальшого працевлаштування. 

  

  

На кафедрі товарознавства, управління безпечності та якості започатковано проведення навчальних семінарів для представників відділів закупівлі, контролю якості торговельних мереж "НАССР у торгівлі та логістиці" (Модератор - Голуб Богдан Олексійович, к.т.н., доцент кафедри) та  "Дегустаційна оцінка харчових продуктів" (Модератор - Сидоренко Олена Володимирівна, д.т.н., професор кафедри). Зареєструватись та отримати додаткову інформацію можна в Інституті вищої кваліфікації Київського національного торговельно-економічного університету за адресою м. Київ, вул. Чигоріна, 57. 

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна 10 січня взяла участь у прямому ефірі "Радіо Ера", де розглядались причини низького рівня споживання риби українцями та негативний вплив цієї тенденції на їхнє здоров’я. Під час ефіру також обговорювались проблеми, пов’язані з низькою ефективністю реформ в галузі рибного господарства.

З 1 січня 2018 року в Україні почали діяти європейскі стандарти якості щодо виробництва шоколаду. 13 січня 2018 року в ефірі телепередачі "Доброго ранку, Країно" каналу "Перший національний" доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Олена Володимирівна Сидоренко розповіла про тонкощі впровадження технічного регламенту для виробництва вітчизняного шоколаду. Переглянути відео можна за посиланням.

Доценти кафедри Камєнєва Наталія Вікторівна та Вєжлівцева Світлана Петрівна пройшли курси за програмою "Впровадження системи управління безпечністю на підприємствах харової промисловості" на базі Національного університету харчових технологій.

 

У передноворічний час ми приділяємо особливу увагу підготовці святкового столу. Як обрати якісні товари? Як зекономити і водночас не знехтувати безпечністю продуктів? Саме такі запитання ставили нашим експертам редактори телепередач "Ранок з Україною" ТРК "Україна", "Якісне життя" ТРК "Київ"  таOBOZ TV.

Крім того, 19 грудня 2017 року професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна взяла участь у прямому ефірі радіо "Голос Києва", присвяченому вибору якісних товарів до новорічного і різдвяного столу. Викладачів кафедри як експертів постійно залучають до зйомок теле- та радіопередач.

Попередні випуски можна переглянути за посиланнями: Якість продуктів на святковому століРанок на каналі Україна

 

Протягом останнього тижня відбулись звітні засідання громадських рад, у яких взяла участь професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна.

15 грудня 2017 року відбулось засідання громадської ради Державного агентства рибного господарства  щодо розвитку аквакультури, осетрівництва та попередження недозволеного промислу на водосховищах.

19 грудня 2017 року відбулось засідання громадської ради Держпродспоживслужби щодо експорту цінних видів риб.

20 грудня 2017 року відбулось засідання громадської ради Державного агентства водних ресурсів України щодо стану річок та забезпечення водними ресурсами.

6 грудня 2017 року відбулося засідання Громадської ради при Держпродспоживслужбі за участі професора кафедри Сидоренко Олени Володимирівни. Під час своєї роботи члени Громадської ради проаналізували стан виконання рішень попереднього засідання, розглянули скарги громадян щодо порушення їх прав та рад організаційних питань. Крім того, Громадська рада на своєму засіданні затвердила результати проведення громадської експертизи діяльності Держпродспоживслужби щодо реалізації державної політики стосовно контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Найближчим часом результати експертизи будуть направлені на розгляд Держпродспожислужби.

  

З наближенням новорічних свят, актуальними стають питання вибору харчових продуктів до новорічного столу. Фахівці кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю як ніхто інший можуть дати поради щодо вибору якісних і безпечних продуктів, які зроблять святкові страви і смачними і корисними. Не пропустіть випуски популярних телепередач за участю професора кафедри Сидоренко Олени Володимирівни в ефірах телеканалів ICTV, ТРК Київ, OBOZ TV.

Випуск телепередачі, який був  продемонстрований в прямому ефірі на OBOZ TV, можна переглянути за посиланням

Викладачі кафедри взяли участь у роботі круглого столу  «Рибна галузь України: здобутки, проблеми та перспективи»

 Задля обговорення ситуації, яка склалася у вітчизняному рибництві і рибальстві, і з метою розроблення комплексних заходів для виведення галузі із незадовільного стану в Національному університеті біоресурсів і природокористування України 23 листопада 2017 року відбувся круглий стіл "Рибна галузь України: здобутки, проблеми та перспективи".

Організаторами заходу виступили: асоціація «Українська аквакультурна спільнота», Державне агентство рибного господарства України, Національний університет біоресурсів і природокористування України та Торгово-промислова палата України. Проведення цього заходу також підтримує керівництво представництва ФАО ООН в Україні.

З доповіддю виступила професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна.

Під час круглого столу оговорювались актуальні питання щодо сучасного стану, проблем і шляхів розвитку аквакультури України, рибальства в Україні, а також кадрового та наукового забезпечення розвитку рибної галузі України.

 

23 листопада 2017 року доцент кафедри Хробатенко О.В. взяла участь у засіданні круглого столу із роботодавцями та представниками КНТЕУ «Компетентнісний підхід у фаховій підготовці студента», що пройшов в Торговельно0економічному коледжі. 

За результатами спільного засідання та обговорення було окреслено механізм подальшої співпраці роботодавців, факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ, відділення підприємництва та торгівлі ТЕК КНТЕУ з метою підготовки компетентного випускника, сприяння працевлаштуванню фахівців відповідно до їхніх особистісно-психологічних, лідерських, комунікативних, когнітивних, професійних компетенцій.

   

     

20 листопада 2017 року з 13:00 до 14:00 в прямому ефірі Радіо Ера FM  можна було почути професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олену Володимирівну. Ефір програми «На слуху» був присвячений актуальному питанню ринкового нагляду і контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів.  

Прослухати радіопередачу можна за посиланням.

15 листопада 2017 року за доброю, багаторічною традицією учні старших класів колежу відвідали наш університет. У рамках співпраці КНТЕУ зі школами м. Києва кафедрою товарознавства, управління безпечністю та якістю проведено день гостинності та майстер-клас для учнів Українського колежу ім. В.О. Сухомлинського.

У межах зустрічі проведено екскурсію, майстер-клас, зустріч із представниками кафедри та студентського активу, з якими відбулася плідна розмова про інтереси студентів та майбутніх вступників.

Учасники клубу «Start in Science» виступили з презентаціями українською та англійською мовами, провели експериментальні дослідження оцінки якості та безпечності зразків меду з фермерських господарств Київської області та вітчизняних виробників, які були придбані в супермаркетах міста.

    

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю є постійними експертами різних телепередач. Зокрема, нещодавно вийшли в ефір дві телепрограми «Ранок з Україною» ТРК «Україна» за участі доцента Мостика Костянтин Вікторович та Вєжлівцевої Світлани Петрівни. Викладачі кафедри розповіли як обрати якісні та безпечні харчові продукти у торговельній мережі.

Переглянути випуски можна за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=xEiv31rjLfQ

https://www.youtube.com/watch?v=1_D73vnFE08

  

Доценти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Бондаренко Є.В. та Мотузка Ю.М. на базі Асоціації "Укркондпром" взяли участь у роботі спеціалізованої галузевої дегустаційної комісії з оцінки якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі.

На дегустацію були представлені зразки нових видів хлібобулочних та кондитерських виробів.

Професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О.В. 16 листопада взяла участь у зйомках телепрограми «Ранок з Україною» на телеканалі ТРК «Україна». Темою випуску стала лососева ікра, показники якості, особливості маркування та правила вибору безпечного продукту.

За участі доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Павлюченка Ю.П. 7 листопада відбулись зйомки телепередачі «Якість життя» ТРК «Київ». Він окреслив низку проблем пов’язаних з якістю та безпечністю млинців з м’ясом, надав практичні рекомендації споживачам, як правильно вибрати смачні млинці і як уберегтися від підробок, купуючи ці продукти в торговельній мережі.

Журналісти телепрограми «Цивільна оборона» телеканалу «ICTV» ініціювали обговорення за участі професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О.В. з проблеми можливої фальсифікації м'ясних консервів для дитячого харчування, що надаються як гуманітарна допомога на тимчасово окупованих територіях Донецького регіону.

В рамках проведення соціального експерименту ТСН телеканалу «1+1» залучила професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко О.В. як експерта для оцінки безпечності харчових продуктів споживчого кошику.

6 листопада професор кафедри Сидоренко О.В.  взяла участь в прямому ефірі національної телерадіокомпанії. Випуск був присвячений здоровому способу життя і організації раціонального харчування.

В рамках проведення соціального експерименту ТСН телеканалу «1+1» залучила професора кафедри  Сидоренко О.В. як експерта для оцінки безпечності харчових продуктів споживчого кошику.

2 листопада відбулись зйомки телепередачі «Якість життя» ТРК «Київ» за участі доцента кафедри  Вєжлівцевої С.П. Випуск був присвячений питанням вибору якісних та безпечних глазурованих сирків в торговельній мережі.

Журналісти телепрограми «Цивільна оборона» телеканалу «ICTV» ініціювали обговорення за участі професора кафедри  Сидоренко О.В. з проблеми можливої фальсифікації м'ясних консервів для дитячого харчування, що надаються як гуманітарна допомога на тимчасово окупованих територіях Донецького регіону.

  

26 жовтня відбулись зйомки телепередачі «Якісне життя» ТРК «Київ» за участі професора кафедри  Сидоренко О.В.

Встановивши кількість глазурі морожених креветок різних виробників, Олена Володимирівна дала поради щодо вибору якісних і безпечних морепродуктів. 

19 жовтня відбулись зйомки телепрограми "Якість життя" ТРК "Київ", в якій доцент кафедри Вєжлівцева Світлана Петрівна розповіла про особливості вибору яісних молочних десертів в торговельній мережі. 20 жовтня в телепередачі "Таємний агент" "Нового каналу" професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна  окреслила небезпеки, пов'язані з дитячим харчуванням і дала поради щодо вибору безпечних товарів даної категорії.

   

18 жовтня професор кафедри Сидоренко О.В. дала інтерв’ю у прямому ефірі радіо «Ера». Під час випуску програми «Виміри життя» Олена Володимирівна розповіла про генетично-модифіковані продукти та особливості законодавчого регулювання їхнього обігу на українському ринку.

У записі передачу можна прослухати за посиланням http://www.eramedia.com.ua/article/270602-u_vimrah_nasklki_shkdliv_gmoprodukti_ta_hto_platitime_za_remont_/

17 жовтня відбулись зйомки телепрограми «Ранок з Україною» ТРК «Україна». В рубриці «На совість»  професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна назвала продукти, що можуть викликати залежність. Також Олена Володимирівна зазначила негативні наслідки для здоров’я, до яких може призвести споживання протермінованих продуктів.

Викладачів кафедри як експертів залучають до роботи дегустаційних комісій

12 жовтня  доценти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Бондаренко Є.В. та Мотузка Ю.М. взяли участь у роботі Спеціалізованої галузевої дегустаційної комісії з оцінки якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі на базі Асоціації "Укркондпром". 

  

11 жовтня  професор кафедри Сидоренко О.В. дала інтерв’ю в ефірі Svitle радіо. Програма було присвячена питанню розвитку освіти в Україні в межах досвіду країн ЄС.

Співпраця з німецькими колегами в рамкх Європейських днів торгівлі

10, 11 та 13 жовтня в рамках Європейських днів торгівлі відбулась низка заходів на базах загальноосвітніх навчальних закладів: спеціалізованої школи №80 м. Київ,  навчально-виховного комплексу №167 м. Київ та Ріпкинської гімназії, смт. Рипки Чернігівської області.  Під час заходів розглядались питання вибору майбутньої професії, напрямки спiвробiтництва з розвитку системи підготовки в вищій школі, формуванню гармонічної особистості. Спікерами виступили:

· Ханс-Вольфф Граф (Мюнхен, Німеччина), психолог, фінансист, економіст, консультант з економічних та фінансових питань (досвід більше 40 років), засновник efv-AG (Перше акціонерне товариство у сфері консультації з питань фінансів і капіталу: Аналіз. Концепція. Підтримка. Управління капіталом), об’єднання «Приватна академія Незалежності» (pAS - private Akademie für die Selbständigkeit GmbH. спілки «Перспективи без меж» (PERSPEKTIVE ohne Grenzen e.V.), благодійного союзу «Антропос - заради дітей цього світу» (Anthropos e.V. – Für die Kinder dieser Welt);

· Нікола Траутнер (Мюнхен, Німеччина), асистент консультанта у сфері фінансових питань й управління капіталом в efv-AG;

· Сидоренко Олена Володимирівна професор кафедри товарознавства, управління безпечності та якості. 

  

10 жовтня 2017 року в рамках Європейських днів торгівлі, відбулася відкрита лекція “Наш світ в умовах глобалізації: реалії та перспективи». Спікерами виступили:

  • Ханс-Вольфф Граф (Мюнхен, Німеччина), психолог, фінансист, економіст, консультант з економічних та фінансових питань (досвід більше 40 років), засновник efv-AG (Перше акціонерне товариство у сфері консультації з питань фінансів і капіталу: Аналіз. Концепція. Підтримка. Управління капіталом), об’єднання «Приватна академія Незалежності» (pAS - private Akademie für die Selbständigkeit GmbH. спілки «Перспективи без меж» (PERSPEKTIVE ohne Grenzen e.V.), благодійного союзу «Антропос - заради дітей цього світу» (Anthropos e.V. – Für die Kinder dieser Welt);
  • Нікола Траутнер (Мюнхен, Німеччина), асистент консультанта у сфері фінансових питань й управління капіталом в efv-AG.

Асистент-перекладач: Анастасія Сидоренко (Київ, Україна), студентка Мюнхенського технічного університету, член благодійного союзу «Антропос - заради дітей цього світу» (Anthropos e.V. – Für die Kinder dieser Welt).

У ході проведення лекції було представлено порівняльне соціально-психологічне й економіко-політичне дослідження в контексті 180 країн світу. Саме таке мислення є базою для ефективних дій — у рамках спільних інтересів усіх народів світу як сучасного, так і майбутніх поколінь.

  

5 жовтня 2017 року відбулись зйомки серії випусків телевізійної програми «Якісне життя» ТРК «Київ» за участю викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету.

Професор кафедри, д.т.н. Сидоренко Олена Володимирівна розповіла про особливості продажу копченої риби та існуючі ризики її споживання. Олена Володимирівна дала поради споживачам, як обрати якісну і безпечну копчену рибу, щоб уберегтись від можливих негативних наслідків.

Доцент кафедри, к.т.н. Антюшко Дмитро Петрович під час зйомок телепередачі провів товарознавчу оцінку обраних для сюжету зразків страв швидкого приготування та надав рекомендації споживачам щодо свідомого вибору даних товарів на ринку.

  

Міжнародний семінар “Нові аналітичні прилади компанії Agilent Technologies для аналізу якості сировини і готової продукції”

22 вересня 2017 року з метою розвитку співпраці між Київським національним торговельно-економічним університетом та компаніями з виробництва аналітичного лабораторного обладнання світового рівня, на базі КНТЕУ відбувся Міжнародний семінар “Нові аналітичні прилади компанії Agilent Technologies для аналізу якості сировини і готової продукції”. Організатор семінару – ТОВ АЛСІ-ХРОМ, офіційний представник в Україні світового лідера виробництва хроматографічного обладнання компанії Agilent Technologies (США).

На семінарі були присутні 115 слухачів із США, Франції та різних місць України. Слухачам було запропоновано 5 лекцій на англійській мові спеціалістів компанії Agilent Technologies: доктора філософії Шона Білсборо, Ксавьє Маєса, Грегорі Лекорне та лекція генерального директора ТОВ АЛСІ-ХРОМ, к.х.н. Єсауленко А.М.   Модератором семінару від КНТЕУ виступила доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова І.В.

 На семінарі обговорювались питання вибору аналітичного обладнання для газової та рідинної високошвидкісної хроматографії, рідинної хроматографії-мас-спектрометрії,  атомної спектроскопії. Застосування відповідного обладнання для проведення аналізу якості сировини, харчової та фармацевтичної продукції.  За результатами проведення Міжнародного семінару учасники були нагороджені сертифікатами компаній АЛСІ-ХРОМ та Agilent Technologies

   

Виїзне заняття з дисципліни «Codex Alimentarius» на базі ДП «Укрмедтестандарт»

20 вересня 2017 р. студенти магістеріуму спеціалізації «Управління безпечністю та якістю товарів» спільно з аспірантами та викладачами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю провели виїзне заняття з дисципліни «Codex Alimentarius» на базі ДП «Укрмедтестандарт».

 У ході заняття студентам було продемонстровано сучасне обладнання, ознайомлено з основними показниками безпечності та якості харчових продуктів та методами їх визначення в лабораторіях науково-методичного центру оцінки відповідності та випробувань харчових продуктів і виробів, що контактують з харчовими продуктами.

Щиро дякуємо керівництву підприємства за організацію і проведення цікавої і пізнавальної екскурсії.

        

Майстер-клас "Експрес-методи оцінки якості та безпечності кавунів"  від наукового товариства "Start in Science" 

20 вересня 2017 року проведено майстер-клас «Експрес-методи оцінки якості та безпечності кавунів "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених.

Експериментальне дослідження з виявлення вмісту нітратів у кавунах проведено за допомогою приладу SOEKS. Визначено, що вміст нітратів у м’якуші кавуна не перевищував гранично допустимої концентрації, а ближче до шкірки вміст нітратів збільшувався з значним перевищенням гранично допустимої концентрації. Шкірка кавуна містила значно підвищений вміст нітратів. Отже, нітрати в кавуні розподіляються нерівномірно, найбільше їх у шкірці та плодоніжці.

            

Професор кафедри  товарознавства, управління безпечністю та якістю Лебська Т.К. взяла участь у роботі спеціалізованої дегустаційної комісії Всеукраїнської асоціації пекарів, на якій були представлені новинки ринку хлібобулочних виробів.

Викладачі кафежри дали поради споживачам щодо вибору якісних товарів

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю  вкотре взяли участь у зйомках низки сюжетів для телеканалів ТРК «Україна» , ТРК «Київ» і прямому ефірі на радіостанції «Голос  столиці».

Професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна розповіла про способи, якими недобросовісні виробники  фальсифікують оливкову олію. Доцент кафедри Голуб Богдан Олексійович   висвітлив питання формування споживних властивостей дитячого молока та кисломолочної продукції, а також сухих сумішей і каш для дитячого харчування. Доцент Мостика Костянтин Вікторович окреслив відмінності харчової цінності  зернової та розчинної кави. Крім того, фахівці надали  низку  рекомендацій щодо вибору якісних  товарів.

  

Викладачі кафедри взяли участь у семінарі «Створення ефективної системи державного контролю якості та безпечності харчових продуктів»

14-15 вересня 2017 року викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю (зав. кафедри, проф. Белінська С.О., доц. Голуб Б.О., ст. викладач Міклашевська Ю.Б.) взяли участь у семінарі «Створення ефективної системи державного контролю якості та безпечності харчових продуктів».

Захід проходив за участю представників провідних виробничих підприємств харчової промисловості, ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва» НАМН України, ДП «Укрметртестстандарт», незалежних консультантів із впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів.

Під час заходу учасники семінару обговорили нові підходи до здійснення державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів, вимоги законодавства ЄС щодо імпорту, практичні аспекти впровадження системи НАССР на підприємствах, методи контролю якості та безпечності сировини та готової продукції, метрологічний контроль фасованих товарів, особливості розроблення, оформлення і вимоги до змісту технічної документації та маркування харчових продуктів.

7 вересня 2017 року відбулись зйомки для телепрограми "Якісне життя",ТРК "Київ", присвяченої проблемам якості згущених молочних продуктів.

Своїми професійними знаннями ділився доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Павлюченко Юрій Петрович, який окреслив низку проблем пов’язаних з якістю та безпечністю згущених молочних продуктів та надав практичні рекомендації споживачам, як уберегтися від підробок, купуючи ці продукти в торговельній мережі.

1 вересня 2017 року відбулись зйомки для рубрии "Якісне життя" ТРК "Київ" за участі доцента кафедри Голуба Богдана Олексійовича. Тематикою були рекомендації для споживачів із вибору безпечної та якісною сметани у торговельній мережі, аспекти харчової безпечності та правила реалізації сметани на агропродовольчих ринках.

30.08.17 відбулось засiдання Експертноi комiсii КНТЕУ за участю професора кафедри Сидоренко О.В. та доцента Павлюченко Ю.П. щодо дегустацiйноi оцiнки ковбасних виробiв вiдповiдно до тендерноi пропозицii з метою пiдвищення якостi харчування студентiв та спiвробiтникiв КНТЕУ.

Поради щодо вибору якісного хлібу дала професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна у рубриці "На совість" телепрограми "Ранок з Україною" ТРК "Україна".

 Весь сюжет за  7 червня 2017 року можна переглянути за посиланням http://ranok.kanalukraina.tv/ua/episode/kak-kupit-v-magazine-hleb-ispechennyy-na-sovest 

Доцент кафедри Мотузка Юлія Миколаївна розповіла щодо особливостей вибору та способів виявлення фальсифікації квасу в телепрограмі "Якісне життя" ТРК "Київ"

Сидоренко Олена Володимирівна виступила на прес-конференції щодо небезпеки ботулізму в Україні

Поради щодо вибору якісного твердого сиру дала професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна у рубриці "На совість" телепрограми "Ранок з Україною" ТРК "Україна".

 Весь сюжет за  1 червня 2017 року можна переглянути за посиланням http://ranok.kanalukraina.tv/ua/episode/iz-chego-delayut-nastoyashchiy-ukrainskiy-syr

31 травня 2017 року представники кафедри взяли участь в засіданні круглого столу на тему: «Формування державної політики у сфері рибного господарства та посилення контролю за виконанням програм науково-дослідних, науково-промислових, дослідно-конструкторських, пошукових робіт, пов’язаних із спеціальним використанням водних біоресурсів». 

В заході взяли участь керівники науково-дослідних установ, організацій, підприємств та представники іхтіологічних служб територіальних органів Держрибагентства.

В рамках події учасники обговорили питання підготовки матеріалів до науково-біологічних обґрунтувань та Режимів рибогосподарської експлуатації спеціальних товарних рибних господарств, моніторинг програм на проведення науково-дослідних, науково-промислових, пошукових та контрольних (ловів) робіт щодо спеціального використання водних біоресурсів, їх актуальність та перспективи розвитку рибогосподарської галузі України.

30 травня 2017 року за участю представників кафедри  відбулось засідання робочої групи Комітету по захисту прав споживачів Держпродспоживслжби.

18 травня 2017 року  відбулося засідання громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України. У заході брали участь члени громадської ради, фахівці Держводагентства, викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ, представники громадських організацій.

На засідання розглядались питання щодо ускладнення гідрометеорологічна ситуація (погіршення погодних умов та зниження температурних значень води), що загрожує призупиненням нересту риби в Дністровських плавнях. За результатами засідання приянято заходи для покращився якісниого стану води у місцях питних водозаборів та покращення умови існування водних живих біоресурсів. 

18 травня 2017 року студенти третього курсу спеціалізації «Товарознавство та комерційна логістика» факультету торгівлі та маркетингу відвідали ПАТ «Оболонь».

Виїзне заняття проводилось з метою розширення практичних знань студентів щодо формування споживних властивостей напоїв під час вивчення дисципліни “Товарознавство. Смакові товари”.

Це підприємство одне з небагатьох, яке дозволяє ознайомитись з усіма етапами виробництва безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, а також впровадженими системами управління безпечністю та якістю готової продукції. Студенти мали можливість отримати відповіді на запитання, які виникли під час вивчення теоретичного курсу.

Заходи такого типу сприяють вдосконаленню навчального процесу в підготовці фахівців товарознавчого профілю.

 

18 травня 2017 року проведено майстер-клас «Експрес-методи виявлення фальсифікації напоїв» науковим клубом "Start in Science" Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених.

Змістовною була інформація студентів про актуальність та методи виявлення фальсифікації напоїв. З презентаціями, як результат НДР дослідження харчових продуктів, виступили студенти: Мануйленко Катерина (1 курс 15 група), Долід Олександр (1 курс 15 група), Горькава Юлія (1 курс 14 група).

Проведено студентами демонстраційне експериментальне дослідження з виявлення фальсифікації напоїв. У проведені експерименту взяли участь студенти 1 курсу: Чуприна Валерія, Макушин Олег, Писарчук Анастасія, Мирвода Антон, Ткаченко Яна, Теличко Сергій, Петрова Дарина, Кузьович Вероніка.

Активістка клубу Мануйленко Катерина ознайомила студентів із класифікацією барвників та розповіла про можливі прояви алергічних реакцій, спричинених харчовими добавками, такими, як синтетичні барвники.

  

17 травня 2017 року викладачі кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів і студенти факультету торгівлі та маркетингу відвідали виробниче підприємство ТОВ «Люстдорф», що знаходиться в м. Іллінці Вінницької області.

ТОВ «Люстдорф» - це потужне сучасне підприємство молочної галузі, яке виробляє понад 60 найменувань продукції під торговельними марками: «На здоров’я», «Селянське», «Бурьонка», «Люстдорф», «Смачно шеф» та «Тотоша». Сьогодні на підприємстві працює більше 1500 співробітників. Виробничі потужності розташовані в екологічно сприятливій Вінницькій області і забезпечуються сировиною, зібраною в більш ніж 50 фермерських господарствах регіону. Це дозволяє переробити близько 350 тонн високоякісного молока на добу з використанням передової технології високотемпературного імпульсу.

Викладачі та студенти отримали можливість побачити весь цикл технологічного процесу виробництва від прийому молока до пакування готової продукції.

Крім того, викладачі та студенти змогли на практиці побачити дію систем управління якістю та безпечністю.

  

16-18 травня 2017 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ) відбувся ІI етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни “Хімія”.

У II етапі олімпіади з хімії взяли участь 76 студентів з 27 вищих навчальних закладів України. Робота олімпіади проходила в трьох секціях: “Загальна хімія (технічного та технологічного спрямування)", “Хімія (біологічного та екологічного спрямування)", “Хімія (медичного спрямування)” - включала дистанційний, теоретичний та експериментальний тури.

Київський національний торговельно-економічний університет на олімпіаді представляли студенти 1 курсу ФТМ: Язвінська Катерина, Лапін Євген та Кулик Милана.

До складу журі увійшли 14 викладачів із різних вищих навчальних закладів України. Від КНТЕУ керівником групи студентів і членом журі виступала доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

За результатами проведення ІІ етапу олімпіади студенти КНТЕУ показали високий рівень підготовки з дисципліни “Хімія”. Язвінська Катерина отримала грамоту в номінації “За кращу відповідь у теоретичному турі”, Лапін Євген – у номінації “За оригінальний розв’язок теоретичних завдань”. Усі студенти були нагороджені сертифікатами учасників. КНТЕУ – серед п’яти найсильніших вузів України з дисципліни “Хімія”.

    

Відбулись зйомки серії випусків телевізійних програм провідних українських телеканалів: 

  • «Якісне життя», ТРК «Київ»;
  • «Ранок з Україною», ТРК «Україна»;
  • «АБЗАЦ», «Новий канал».

Традиційно експертами з якості товарів виступили викладачі кафедри ​товарознавства, управління безпечністю та якістю

  • Рудавська Ганна Богданівна – д.с.-г.н. професор;
  • Сидоренко Олена Володимирівна –​ д.т.н., професор;
  • Вежлівцева Світлана Петрівна –​ к.т.н., доцент;
  • Мотузка Юлія Миколаївна –​ к.т.н., ​доцент;
  • Камєнєва Наталія Вікторівна –​ к.т.н., старший викладач;    
  • Антюшко Дмитро Петрович –​ к.т.н., старший викладач. .

Викладачі кафедри давали експертну оцінку представленим товарам, а також поради споживачам щодо особливостей вибору якісних харчових продуктів.

Тож дослухайтесь до порад експертів та слідкуйте за найближчими випусками програм.

  

20 квітня 2017 року було проведено майстер-клас «Визначення нітратів в овочах» за участю активістів наукового клубу «Start in Science» для студентів 1 курсу ФТМ.

Учасники: активісти наукового клубу «Start in Science» Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених (студенти ФТМ).

Модератор Чикун Н.Ю. зауважила, що  студентська молодь - це свідомі споживачі, які є прихильниками здорового способу життя та здорового харчування. У весняний період організм потребує їжу з підвищеним вмістом вітамінів, але часом ми дізнаємося про відмову споживати свіжу зелень через пересторогу: ранні овочі містять забагато нітратів. Тож актуальність проведення майстер-класу з зазначеною тематикою очевидна.

Активіст наукового клубу Олександр Долід у презентації розповів про небезпеку для організму людини підвищеної кількості нітратів, що містяться в харчових продуктах та питній воді. Значно небезпечнішими є продукти відновлення нітратів - нітрити. Значну небезпеку становлять нітрозосполуки, які утворюються в результаті взаємодії нітритів із вторинними та третинними амінами. Ці речовини зараз визнані як найбільш сильні з відомих канцерогенів. Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах закритого ґрунту (тепличних) через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови  їх вирощування (підвищену вологість, дефіцит світла та інші) вища, ніж в овочах відкритого ґрунту.

Тетяна Мороз провела визначення вмісту нітратів в ранніх овочах закритого ґрунту користуючись нітрат-тестером. Результати досліджень: вміст нітратів у досліджуваних зразках овочів закритого ґрунту не перевищував гранично допустимих концентрацій.

Охочі мали можливість власноруч провести вимірювання. Під керівництвом модератора учасники майстер-класу сформулювали висновки на основі одержаних результатів та порівняли з вимогами нормативних документів.

Активну участь у проведенні майстер-класу взяли: Мороз Тетяна (1-17), Петрова Дарина (1-15), Сімак Ольга (1-13), Кузьович Вероніка (1-15), Нємчанінов Євгеній (1-15), Ткаченко Яна (1-15), Долід Олександр (1-16), Мартинюк Анастасія (1-15), Теличко Сергій (1-15).

Ст. викладачі кафедри Хробатенко О.В., Міклашевська Ю.Б. взяли участь у круглих столах "Європейське мережування старт-ап шкіл та формування спільних інноваційних середовищ" і "Інформаційний день дослідницьких програмах Європейського союзу "Horizont 2020 INFO DAY" Energy&Environment", що проводились в НТУУ " Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського", що проводились в рамках Українсько-Польських Днях освіти, науки та інновацій.

Активісти наукового клубу «Start in Science» Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених (студентів ФТМ 1-4 курсів) 7 квітня 2017 року до відзначення Всесвітнього дня здоров'я в КНТЕУ провели дискусію на тему «Health and Environment» («Здоров`я та довкілля»).

Наукова робота студентки 1 курсу, 6м групи, ФТМ, Міщенко Ольги Олександрівни на тему «Товарознавча експертиза спредів», виконана під керівництвом доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Вежлівцевої Світлани Петрівни, взяла участь у підсумковій науково-практичній конференції ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук за напрямом «Експертиза харчових продуктів», що відбувся 06.04.17 р. на базі Ніціонального університету харчових технологій. За результатами ІІ туру Всеукраїнського конкурсу наукових робіт Ольга Міщенко увійшла до числа переможців і була нагороджена Диплом ІІ ступеня.

4 квітня 2017 р. відбулось засідання експертної комісії КНТЕУ щодо оцінки відповідності ковбасних виробів, які отримали перевагу за результатами тендерних закупівель НВО. В дегустаційній комісії взяли участь професор кафедри Сидоренко О.В. та доцент кафедри Павлюченко Ю.П.

30-31 березня 2017 року в Луцькому національному технічному університеті відбувся заключний ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення».

До участі в ньому було відібрано 19 наукових робіт із 14 вищих навчальних закладів України, серед яких і робота студента 1м курсу 7 групи факультету торгівлі та маркетингу Київського національного торговельно-економічного університету Гановського Василя Леонідовича (науковий керівник – к.т.н., ст. викл. Антюшко Д.П.).

На заключному етапі конкурсу студенти виступили з доповідями про результати своїх досліджень. За результатами конкурсу робота представника КНТЕУ виборола призове ІІІ місце.

29 березня 2017 року професор кафедри Сидоренко О.В. була залучена як експерт у зйомках телепрограми "За живе" СТБ

21 березня 2017 року відбулася п’ята галузева спеціалізована науково-практична конференція «Дитяче харчування: доступність, безпечність, конкурентоспроможність».

У конференції взяли участь представники Мінагрополітики України, МОЗ України, МОН України, наукових установ, провідних галузевих вищих навчальних закладів, проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», керівники та фахівці підприємств дитячого харчування, викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ. Професор кафедри Рудавська Г.Б. у своєму виступі наголосила на перспективності та важливості галузі дитячого харчування, але, разом з тим,  звернула увагу на проблеми, які потребують нагального вирішення.

15 березня 2017 року у Всесвітній день захисту прав споживачів в УНІАН відбувся  круглий стіл на тему «Як в епоху електронної комерції захистити права споживачів?».

Темі споживчого он-лайн-інформування було присвячено дослідження, яке представила на заході ініціативна група громадського руху «Молодь за права споживачів» за участі викладачів каедри. Активісти руху представили моніторинг 50 найвідвідуваніших інтернет-магазинів України щодо їх відповідності вимогам законодавства у сфері захисту прав споживачів України.

15 березня 2017 року в КНТЕУ пройшли урочистості з нагоди Всесвітнього дня прав споживачів.

Почесними гостями свята стали:

  • голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа
  • телеведуча на каналі «1+1» Алла Мазур
  • телеведучий, журналіст Костянтин Грубич
  • Президент Торгової Палати Латвії, Радник Європейської комісії з питань торгівлі Хенрік Данусевич
  • менеджер проектів ГО «Життя» Світлана Сидорова
  • представник торговельної мережі «Фуршет» Олег Жишко
  • прес-секретар ГК «Фокстрот» Алевтина Білецька
  • віце-президент ГК «Епіцентр» Володимир Гончаров
  • віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс» Наталія Бородачова

Президент Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС», перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Наталія Володимирівна від імені ректора Анатолія Антоновича Мазаракі привітала гостей свята із Всесвітнім днем прав споживачів: «Справа захисту прав споживачів – це справа кожного з нас. Ми стали гідною нацією – давайте станемо гідними споживачами».

Почесна гостя свята, телеведуча «ТСН» Алла Мазур, вручаючи почесні дипломи учасникам та переможцям конкурсу консумерської реклами «Споживач, час діяти!», звернулася до студентів КНТЕУ, активістів Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів»: «Боротися і захищати свої права треба вміти. Я дуже рада, що ваші викладачі дають вам до рук сильну зброю – гарні знання. Ваша діяльність – це те, що допомагає зробити наше життя якіснішим».

Відомий тележурналіст Костянтин Грубич також щиро подякував активістам консумерського руху: «Якщо ми будемо підбурювати знизу тих людей, від яких залежить якість нашого життя, це життя буде покращуватися з кожним роком». Він вручив почесні дипломи найактивнішим учасникам руху і сам отримав із рук Наталії Володимирівни Притульської диплом почесного експерта Товариства товарознавців та технологів.

  

 

 15 березня 2017 року в рамках IX Консумерського фестивалю відбувся круглий стіл "Consumption, Safety and Environment“(«Споживання, безпека та довкілля») англійською мовою. 

Круглий стіл відкрив декан ФТМ доцент кафедри, к.т.н. Осика В.А. привітанням з нагоди проведення ІX Консумерського фестивалю в КНТЕУ та відзначення Всесвітнього дня споживачів.

Завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю проф. д.т.н. Белінська С.О. акцентувала увагу учасників круглого столу на актуальності теми «Споживання, безпека та довкілля» та відзначила важливість проведення події англійською мовою, мовою міжнародного наукового контенту.

Модератор заходу ст. викладач кафедри Чикун Н.Ю. у виступі зазначила, що на шляху прогресу споживачі потребують все більше нових товарів, які задовільняли б їх зростаючі потреби та робили життя більш комфортним. Вичерпність природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища - це те, чим людство платить за споживання. Такі глобальні проблеми потребують пошуку рішення.

14 березня 2017 року в Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках IX Консумерського фестивалю відбувся круглий стіл на тему «Реформування системи захисту прав споживачів: імітація та профанація?».

Учасниками заходу стали представники Кабінету Міністрів України, Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, інших органів виконавчої влади, громадських організацій споживачів, наукових, освітніх установ, бізнес-структур, виробників, сфери туризму, логістики, торгівлі, представники кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Учасники круглого столу з'ясовували проблеми захисту прав споживачів та напрями їх подолання, необхідні заходи й дії громадськості та уряду, пошук взаєморозуміння між ними. За результатами круглого столу було затверджено резолюцію з такими вимогами громадськості, адресованими уряду:

  • початок і прискорення здійснення реформи системи захисту прав споживачів із залученням експертів;
  • дотримання Закону України «Про захист прав споживачів», який повинен мати статус особливого закону, вдосконалення та адаптація його до відповідного законодавства ЄС;
  • введення посади Омбудсмена з питань захисту прав споживачів із представників споживчої громадськості;
  • дотримання положень «ХАРТІЇ захисту прав споживачів» та ін.

  

З 6 по 17 березня 2017 року професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь в зйомках чисельних телепрограм, зокрема: "Ранок з Україною" телеканалу Україна, "СТОП 5" телеканалу ICTV, "Абзац" телеканалу "Новий канал", "За живе" телеканалу СТБ. Олена Володимирівна дала фахові висновки щодо якості представлених на дегустацію зразків та професійні рекомендації щодо вибору безпечних продуктів  пересічним споживачам.

  

3 березня 2017 року за участю професора кафедри Сидоренко О.В. відбулось засідання експертної комісії Київського національного торговельно-економічного університету щодо оцінки якості сирів, які отримали перевагу за результатами  тендерних закупівель.

3 березня 2017 року відбулось засідання галузевої конкурсної комісії Національного університету харчових тхнологій в рамках проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом "Експертиза харчових продуктів". В засіданні комісії взяла участь професор кафедри Белінська Світлана Омелянівна. 

В період з 23 по 25 лютого 2017 року викладачі кафедри взяли участь в зйомках серії телепрограм "Ранок з Україною" ТРК "Україна" та телепрограми "Абзац" телеканалу "Новий канал", де вони розповідали як обрати якісні та безпечні харчові продукти.

    

20 лютого професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна в прямому ефірі телепрограми "Громаська приймальня" ТРК "Київ" дала поради споживачам щодо вибору якісної мороженої та охолодженої риби. 

16 лютого 2017 року викладачі кафедри спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» взяли участь в організації та проведенні  круглого столу «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку». Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України в контексті євроінтеграції, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2017 р.

З вітальним словом до гостей та  учасників звернулися перший проректор з науково-педагогічної роботи КНТЕУ, президент Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс», доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна та президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Бартковський Ігор Ілліч.

На засіданні круглого столу були присутні представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного підприємства «Укрметртестандарт», громадської організації «Громадський контроль захисту прав споживачів», Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України, Одеської національної академії харчових технологій, Національного університету харчових технологій, Національного університету біоресурсів та природокористування України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України - ПАТ «Житомирський маслозавод», ПАТ «Вінтер», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ажур Фроузен Фуд», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Ласунка», ТОВ «Торговий дім Левада», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ ВТП «Агропереробка», ФОП Урсуленко О.А., ТОВ «Тотал», ТОВ «Крона», ТОВ «Інтерстарч Україна» та ін. Із представників засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Аграрний тиждень» та «Food UA», ТОВ «Компанія БІОПРОМ: «Продукты & Ингредиенты», ПП «Марко Пак».

 

8 лютого в інформаційному агентстві «Главком» відбулась прес-конференція на тему: «Продуктовий кошик українця: яка якість харчових продуктів?». Професор кафедри Сидоренко Олена Володимиріна розповіла якої якості харчові продукти споживають українці, зокрема молочні продукти, ковбасні вироби, риба, фрукти, та на що звертати увагу споживачам, вибираючи їх.

26.01.2017 доцент кафедри Ващенко Валентина Вікторівна провеле "День гостинності" для учнів старших класів Мирненської загальноосвітньої школи Бориспільського району.

Учні проявили неабияку зацікавленість лабораторіями кафедри та дослідами, які в них проводять студенти під час занять.  

19.01.2017 професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь у засіданні Громадської ради при Держводагентстві щодо врегулювання питань з водної безпеки та санітарії. В цей день відбулось засідання Комітету з захисту прав споживачів  Громадської ради при Держспоживслужбі щодо затвердження плану діяльності з захисту прав споживачів на рік.

16.01.2017 та 17.01.2017 на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю пройшли захисти випускних кваліфікаційних проектів (робіт) здобувачами ступеня вищої освіти "магістр" денної форми навчання.

Під час виступів магістранти продемонстрували вміння самостійно вирішувати наукові та практичні проблеми; логічно, послідовно, аргументовано викладати матеріал і робити висновки. Обрані теми стосувались актуальних питань товарознавчої науки, експертизи та управління безпечністю і якістю.

За спеціальністю 8.03051003 "Експертиза товарів та послуг" було захищено 6  робіт, з них на відмінно - 4. Голова екзаменаційної комісії – Васильчук О.П.,  начальник відділу державної політики у сфері захисту прав споживачів та управління державного контролю та захисту прав споживачів департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

За спеціальністю 8.03051001 "Товарознавство і комерційна діяльність" спеціалізацією 8.0305100106 "Товарознавство та комерційна логістика" було захищено 14  робіт, з них на відмінно - 6. Голови екзаменаційних комісій Яценко В.А. – управитель з організації консультативних послуг консалтингової компанії "АЛЛЄГО" та Гуляр Т.Б. - директор Департаменту управління людськими ресурсами ПрАТ «Фуршет», к.філол.н.

За спеціальністю 8.03051004 "Управління безпечністю тя якістю товарів" було захищено 5 робіт, з них на відмінно - 1. Голова екзаменаційної комісії – Гуліч М.П., завідувач лабораторії профілактики аліментарно – залежних захворювань ДУ «Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», д.м.н., професор.

  

12.01.2017 доцент кафедри Голуб Б.О. дав поради щодо вибору свіжого курячого м'яса в прямому ефірі телепрограми "Громадська приймальня" ТРК "Київ".

27 грудня 2016 року за участю професора кафедри Сидоренко О.В.  відбулося засідання громадської ради при Держводагентстві, у якому взяли участь члени громадської ради (представники екологічних, правозахисних, міжнародних громадських організацій, наукових установ, благодійних організацій), фахівці Агентства та кореспондент Українського радіо.

Під час засідання було представлено на розгляд членів громадської ради проекти плану роботи громадської ради при Держводагентстві на 2017 рік та плану проведення консультацій з громадськістю на 2017 рік, які після активного обговорення, враховуючи основні аспекти діяльності водогосподарської галузі, було одностайно погоджено та прийнято за основу.

19 грудня 2016 року професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь у засіданні комітету із захисту прав споживачів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

В листопаді та грудні 2016 року викладачі кафедри взяли участь у зйомках телепрограм "АБЗАЦ" та "Агенти впливу" "Нового каналу", "Агроера" ТРК "Ера", "Ранок з Україною", ТРК "Україна", "За живе" "СТБ".

21 листопада 2016 року професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь у зйомках пост-шоу "Агенти впливу" телеканалу "Новий канал" щодо дотримання правил торгівлі на ринках та ярмарках та захисту прав споживачів.

10.11.2016 професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь в зйомках телепрограми «Ранок з Україною» телеканалу "Україна" з роз'ясненням щодо наслідків споживання протермінованих продуктів.

Викладачі кафедри взяли участь в розробці ДСТУ "Продукти харчові згущені з молоком та цукром".

10 листопада 2016 року в рамках проведення Європейських днів торгівлі відбулася лекція-дискусія Ханса-Вольффа Графа, бізнес-психолога, фінансиста, економіста, автора низки книг щодо гармонічного розвитку особистості, консультанта з економічних та фінансових питань (досвід більше 40 років), засновника об’єднання «Приватна академія Незалежності» (pAS - private Akademie für die SelbständigkeitGmbH.), союзу «Перспективи без меж» (PERSPEKTIVE ohne Grenzen e.V.), благодійного союзу «Антропос - заради дітей цього світу»(Anthropos e.V. – Für die Kinder dieser Welt) (Мюнхен, Німеччина), на тему "Ті, хто формуватимуть економіку майбутнього: хто вони".

Під час лекції було розглянуто питання щодо особливостей розвитку особистості, шляхів її самовдосконалення, комунікації та взаємодії з собою та навколишнім світом, важелів впливу на економіку майбутнього.

Змістовна презентація на актуальну тему, цікаве викладення матеріалу викликали активний інтерес серед студентства. 

  

Напередодні 8 листопада Ханса-Вольффа Графа провів зустріч з учнями Спеціалізованої школи №80 на тему "Гармонійний розвиток особистості"

З презентаціями виступили активісти клубу «Start in Science»: Іванов Дмитро (ФТМ  4-2), Навольська Іванна (ФТМ 4-2). Учасниками клубу проведено демонстраційне експериментальне дослідження зразків питної води "Визначення загальної твердості води" та визначення рН потенціометричним методом.

Відбулося спілкування студентів та учнів у неформальній обстановці, обмін контактами.

   

2.11.2016 професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь в зйомках телепрограми «За живе» телеканалу СТБ та телепрограми "Абзац" "Нового каналу".

    

1.11.2016 в прямому ефірі телепередачі «Громадська приймальня» ТРК «Київ» доцент кафедри Бондаренко Є.В. дала поради щодо вибору якісних кондитерських виробів

https://www.youtube.com/watch?v=luctDceuFf0

27.10.2016 відбулись зйомки телепередачі «Ранок з Україною» ТРК «Україна» під час яких професор кафедри            Сидоренко О.В. прокоментувала якість та безпечність риби та продуктів її переробки, що реалізуються на ринку.

 

У цей же день відбулось засідання спеціалізованої дегустаційної комісії Всеукраїнської асоціації пекарів за участі професора кафедри Лебської Т.К.

27 жовтня 2016 року в рамках ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДНІВ ТОРГІВЛІ відбувся англомовний семінар"Science and business in the modern world («Наука і бізнес у сучасному світі»).

Модератори: старший викладач кафедри Чикун Надія Юріївна, доцент Пасальський Богдан Кирилович.

Учасники заходу взяли активну участь в обговоренні наступних питань:

  • - роль видатних особистостей у науці та бізнесі;
  • - взаємозв’язок науки і бізнесу як запорука успішного розвитку країни;
  • - яким я бачу моє професійне майбутнє в науці та бізнесі;
  • - мої плани щодо успішного професійного та особистісного росту;
  • - можливості для старту в науці та бізнесі, які надає навчання в КНТЕУ.

Учасники семінару відзначили, що спілкування в такому форматі це чудова нагода для обговорення актуальних питань, що представляють інтерес для студентської молоді України та представників різних країн світу – слухачів відділення довузівської підготовки. Слухачі, які навчаються в нашому університеті, представники Азербайджану, Алжиру, Китаю, Єгипту жваво включилися в дискусію.

26 жовтня 2016 року в рамках Європейських днів торгівлі відбулася відкрита лекція на тему: «Європейська якість товарів. Сучасні технології отримання води європейської якості». Лектор: генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» («Clean water systems» LTD) Барашовець Ярослав Олександрович. Модератором виступила доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

На лекції обговорювалися наступні питання:

  • європейський досвід очищення води;
  • сучасні технології отримання води високої якості;
  • практичне застосування методів очищення води.

Лектором було продемонстровано сучасні розробки компанії «Системи чистої води» («Clean water systems» LTD) для очищення води: системи ультрафільтрації та зворотного осмосу. Проведено аналіз зразків питної води за основними показниками якості та безпечності, а саме: загальний вміст солей, визначення кислотності та жорсткості води.

 

18.10.2016  студенти 4 курсу 4 групи ФТМ взяли участь в сенсорному тестуванні ковбасних виробів, організованому Науково-дослідним центром незалежних споживчих експертиз ”Тест”


11.10.2016 відбулись зйомки телепрограми «За живе» телеканалу СТБ. Професор кафедри Сидоренко О.В. розповіла глядачам щодо наслідків споживання протермінованих продуктів

Доцент кафедри Романенко О.В. взяла участь в роботі міжнародної наукової та практичної конференції "Modern scientific research and their practical application" 

28.09.16 професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь у засiданнi науково-технiчноi ради Держрибагенства з презентацiєю напрямкiв переробки рибноi сировини

23.09.16 професор кафедри Сидоренко О.В. взяла участь в нарадi Держводагенства та Держрибагенства з питань екологiчного стану водних об’єктiв з доповiддю "Еколого-бiологiчне очищення водойм"

Викладачі кафедри стали учасниками робочої групи з розробки ДСТУ «Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять»

22.09.16 професори кафедри Притульська Н.В., Белінська Н.В. взяли участь у засіданні секції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради МОН з метою організації роботи та обрання керівників секції.

19.09.16  професор кафедри Лебська Т.К. взяла участь участь у засіданні спеціалізованої дегустаційної комісії Всеукраїнської асоціації пекарів.

Викладачі кафедри Камєнєва Н.В., Павлюченко Ю.П., Романенко О.В., Бондаренко Є.В. та ін взяли участь у навчально-методичних семінарах на тему: «Студентоцентризм: приклади ефективної мотивації», «Система забезпечення якості в КНТЕУ», «Пріоритетні напрями розвитку Системи управління якістю КНТЕУ»

  

14.09.16 відбулась Громадська Рада Держводагенства щодо забезпечення якостi питної води та надійних джерел водопостачання. У засідання взяли участь представники кафедри

12.09.2016 викладачі кафедри взяли участь у черговому засіданнi тимчасової контрольної комісії Київоблради з питань рибогосподарської діяльності та стану рибних запасів. Під час обговорення розглядали питання щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження біорізноманіття водойм Київщини та ефективним контролем над сталим розвитком рибного господарства.

Доцент кафедри Бондаренко Євгенія Віталіївна взяла участь у засіданні галузевої дегустаційної комісії на яку виробники кондитерської промисловості представили свої нові розробки.

Хочете знати які харчові добавки призводять до звикання та можуть викликати залежність, дивіться випуск телепрограми «Ранок з Украiною» за участю викладачів кафедри.

Новий канал запускає революційний проект «Таємний агент», випуски якого плануються з лютого. Звісно ж і в цьому телепроекті не обійтись без допомоги експертів кафедри. 12.09.2016 професор кафедри Сидоренко О.В. прокоментувала результати  дослiджень мiкробiологiчних показникiв тортiв та тістечок, в яких в 2-4 був завищений вміст БГКП та дрiжжiв

Чи безпечні суміші для дитячого харчування і як оберегти свою дитину від підробок розповіла професор кафедри Сидоренко О.В. в ефірі телепередачі «За живе» телеканалу СТБ

7.09.2016 в прямому ефiрі телеканалу ТРК «Киiв» професор кафедри Сидоренко О.В. дала поради споживачам щодо вибору якісної  замороженої риби і морепродуктів.

17 серпня 2016 року відбулись зйомки програми «За живе» телеканалу СТБ за участю представників кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Слідкуйте за випусками телепередач.

9 серпня 2016 року на телеканалі «Новий канал» наш «таємний агент» професор кафедри Сидоренко О.В. прокоментує вражаючі результати мікробіологічних досліджень харчових продуктів, якими харчуються діти літнього табору.

Морозиво допоможе врятувати від спеки в розпал літа. Але як обрати дійсно корисний продукт без гідрогенізованих  жирів, барвників та консервантів, ви дізнаєтесь від професора кафедри Сидоренко Олена Володимирівна 27 липня 2016 року у випуску передачі «Ранок з Украiною» телеканалу Україна.

 

29 червня 2016 року в прямому ефiрі телепередачі «Ранок по-киiвськи» ТРК «Київ» професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна  поділилась способами консервування фруктiв та овочiв, що дозволяють максимально зберегти їхні корисні властивості

У випуску телепередачі «Ранок з Україною» ТРК «Україна» від 21 червня 2016 року професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна попередила споживачів про можливу небезпеку розігрітої їжі.


15 червня 2016 року в прямому ефірі телепередачі «Громадська приймальня» телеканалу «Київ» доцент кафедри Павлюченко Юрій Петрович розповів про критерії вибору безпечного та якісного курячого м’яса.

Професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна в програмі «Факти тижня» від 12 червня 2016 року телеканалу «ICTV» прокоментувала ситуацію, що наразі склалась на ринку плодоовочевої продукції, дала поради щодо вибору якісних фруктів та овочів.

Як обрати корисне морозиво, розповіла професор кафедри Рудавська Ганна Богданівна у випуску телепередачі «Сніданок з 1+1» від 7 червня 2016 року

31 травня  2016 року професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна у випуску телепередачі «За живе» телеканалу «СТБ» взяла участь в обговоренні проблеми вмiсту фтору в зубних пастах, водi та харчових продуктах.


Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю 2 червня 2016 року на VІІ загальноуніверситетському зборі вторинної паперової сировини (макулатури) зайняли перше місце серед усіх кафедр університету.

Екскурсія до найбільшого заводу  ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна»  у Європі

27 травня викладачі та студенти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю відвідали ІП "Кока-Кола Беверіджиз Україна". Екскурсія була організована в межах функціонування інформаційно-дискусійної платформи КНТЕУ «Майстерня професійного зростання».

Учасники екскурсії змогли побачити повний цикл виробництва напоїв, починаючи з підготовки води, розведення сиропу і закінчуючи розливом готових напоїв у пластикові пляшки, які також виробляються безпосередньо на підприємстві.

ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна» виробляє і реалізує широкий асортимент безалкогольних напоїв під різноманітними товарними знаками, більшість із яких належить The Coca-Cola Company: Coca-Cola, Coca-Cola Light, Fanta і Sprite, Botaniq і «Добрий», Gladiator, Burn, Nestea.

Для впевненості в безпечності та якості продукції, що випускається підприємством, учасникам екскурсії продемонстрували роботу лабораторій підприємства, які здійснюють щоденний контроль на всіх етапах виробництва напоїв. 

Екскурсія на ПАТ «Житомирський маслозавод» (компанія "Рудь")

19 травня 2016 року з метою розвитку професіоналізму, підвищення рівня кваліфікації, у межах функціонування інформаційно-дискусійної платформи  КНТЕУ «Майстерня професійного зростання» відбулася екскурсія на ПАТ «Житомирський маслозавод» у складі декана факультету торгівлі та маркетингу Осики В.А., викладачів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, товарознавства та митної справи, студентів спеціальності «Управління безпечністю та якістю товарів».

З організацією роботи підприємства, що є лідером серед виробників морозива в Україні, та функціонуванням систем управління якістю й систем управління безпечністю харчових продуктів ознайомила начальник відділу якості Федоренко Лариса Віталіївна. Під часі екскурсії відбулася дегустація нових видів морозива, було відвідано лабораторії, цехи по виробництву та зберіганню продукції.

 

Держава, підприємці, наука та громадськість спільно обговорили перспективи розвитку аквакультури в Україні

29 квітня 2016 року професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна виступила на круглому столi Державного агенства рибного господарства на тему «Проблеми розвитку аквакультури в Україні» з доповiддю: "Формування ринку продукцii аквакультури в Украiнi". В рамках круглого столу учасники обговорили низку актуальних для галузі питань, зокрема, відсутність механізму реалізації майнових прав на гідротехнічні споруди; оподаткування землі, що знаходиться під водним об'єктом; котрі можуть виступати об'єктами аквакультури; занепад селекційної роботи та значне скорочення рибних племрепродукторів; забруднення води пестицидами та гербіцидами.

  

    

Студенти ФТМ прийняли участь у ІI етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії

19-22 квітня 2016 р. в Українському державному хіміко-технологічному університеті (м. Дніпропетровськ) відбувся ІI етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни “Хімія”. У II етапі олімпіади з хімії взяли участь 58 студентів з 25 вищих навчальних закладів України. Київський національний торговельно-економічний університет на олімпіаді представляли студенти 2 курсу ФТМ: Почапський Владислав, Сівак Іванна та Перехрест Яна. Керівником групи студентів та членом журі від КНТЕУ виступала доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

За результатами проведення ІІ етапу олімпіади студенти КНТЕУ показали високий рівень підготовки з дисципліни “Хімія” та були нагороджені сертифікатами учасників. КНТЕУ – серед десяти найсильніших вузів України з дисципліни “Хімія”.

Виїзні заняття для студентів ФТМ: практичний досвід та новації галузі

Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю постійно проводять виїзні заняття для студентів з метою інтеграції практичного досвіду інноваційних компаній у навчальний процес.

У рамках вивчення дисципліни «Товарознавство смакових товарів» 11 травня 2016 року студенти 3 курсу 1 групи ФТМ відвідали завод «Оболонь» (м. Київ), а 29 квітня для студентів 3 курсу 2 групи ФТМ була організована екскурсія на «Пивоварню Зіберта» заводу «Оболонь» (м. Фастів).

Екскурсія на пивоварний завод дала можливість студентам на власні очі побачити усі етапи приготування пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод. Працівники заводу з радістю розповіли та показали, як здійснюється контроль якості продукції лабораторіями заводу. 

13 квітня 2016 року студенти 3 і 6 груп ФТМ відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та пакування IFFIP-2016 у рамках вивчення дисципліни «Товарознавство. Пакувальні матеріали та тара». Цього року форум об'єднав відразу кілька виставок, кожна з яких представляє свій сегмент ринку: «Прод Експо», «Пак Експо», «ПродТехМаш» і «Хлібна і кондитерська індустрія».

  

 

Студентка ФТМ зайняла ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

13 квітня 2016 р. у Національному університеті харчових технологій відбулася науково-практична конференція претендентів на перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних, гуманітарних наук за напрямом «Експертиза харчових продуктів» та проведене нагородження переможців.

Дипломом ІІ ступеня за перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт нагороджена студентка КНТЕУ факультету товарознавства та маркетингу  Кошельник Анна Володимирівна, яка виконала наукова робота на тему: «Експертиза ароматизаторів», науковий керівник доцент кафедри товарознавства, управління безпечності та якості Вежлівцева С.П.

 

Заходи до Всесвітнього дня здоров'я  

7 квітня 2016 року до Всесвітнього дня здоров’я викладачі та студенти кафедри провели низку заходів, спрямованих на формування культури споживання та пропаганду здорового способу життя.

Зокрема, відбулась зустріч студентів факультету торгівлі та маркетингу, активістів Наукового клубу «Хіміки КНТЕУ», Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених і слухачів Підготовчого відділення для іноземців та осіб без громадянства.

Учасники зустрічі дискутували англійською мовою на тему «Chemisry of Food Products. Healthy food, healthy lifestyle».

Цього ж дня представниками Екологічного клубу та Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів»  в Гранд холі була проведена акція, під час якої можна було виміряти артеріальний тиск, зважитись, розрахувати свою "ідеальну вагу", враховуючи індивідуальні фізичні показники.

  

  


Викладачі кафедри товарознавства, управління безпечності та якості як експертів залучають до зйомок популярних телепередачах

Доцент кафедри Ващенко Валентина Вікторівна дала поради телеглядачам «1+1» щодо вибору якісних круп в програмі «Сніданок з 1+1» у випуску від 5 квітня 2016 року


Професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна дослідила якість бургерів, придбаних в закладах ресторанного господарства та підприємствах торгівлі м. Київ в телепередачі «Ранок з Україною» телеканалу Україна у випуску від 7 квітня


30-31 березня 2016 р. у Луцькому національний технічний університеті відбувся  ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення».

До участі у ІІ турі було відібрано 32 наукові роботи майже з 15 вищих навчальних закладів України, серед яких і роботи студентів 5 курсу ФТМ КНТЕУ Комлик Ірини, Мельникович Анни та Шевцової Яни. На заключному етапі конкурсу студенти виступили з презентаціями власних робіт, за результатами яких були нагороджені сертифікатами учасників.

 


31 березня 2016 року за участю виконувача обов’язків Голови Держводагентства Ірини Овчаренко відбулося чергове засідання громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України. Окрім членів громадської ради, фахівців Держводагентства, водогосподарських організацій та інших запрошених осіб участь у засіданні взяли представники засобів масової інформації, зокрема, інформаційного агентства «УНІАН».

Олена Сидоренко – професор кафедри та член громадської ради при Держводагентстві та Володимир Щербак – провідний науковий співробітник відділу екології водоймищ Інституту гідробіології НАН України ознайомили присутніх з інформацією щодо функціонування природно-штучного біомеліоративного комплексу Головного Каховського магістрального каналу. 


30 березня  відбулося виїзне заняття з дисципліни «Товарознавство. Послуги» для студентів 4 курсу 7 групи до магазину мережі супермаркетів «Сільпо», що знаходиться за адресою вул. Полярна, 20Д. Студенти оцінили рівень надання якості торгівельних послуг та дотримання норм законодавства.

Приємною несподіванкою для всіх стала дегустація кулінарної продукції власного виробництва «Сільпо».

  


29 березня 2016 року відбулися захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів асистента кафедри товарознавства, управління безпечності та якості Міклашевської Юлії Богданівни на тему «Споживні властивості драглеподібних харчових продуктів для спортсменів» (науковий керівник - д.т.н., професор Притульська Наталія Володимирівна) та Божко Тетяни Василівни на тему «Формування споживних властивостей десертних емульсійних крем-лікерів» (науковий керівник - д.с-г.н., професор Рудавська Ганна Богданівна)


29 березня 2016 року відбулось виїзне заняття для студентів 3 курсу 2-ї та 6-ї груп ФТМ з дисципліни «Товарознавство. Харчові продукти» (розділ «Смакові товари») на базі ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна» 

Студенти змогли на власні очі побачити організацію повного циклу виробництва напоїв, починаючи з очищення води, виготовлення сиропу і закінчуючи розливом готових напоїв у пластикові пляшки. Крім того, майбутні товарознавці оцінили роботу лабораторії з контролю сировини та готової продукції

Важливим аспектом гарантування якісної та безпечної продукції, що виробляється підприємством, є впровадження систем управління безпечністю та якістю. Тож студенти змогли наочно побачити як реалізовані системи управління безпечністю та якістю продукції на підприємстві та проаналізувати дотримання ними вимог ІСО 22000-2006,ISO 22000-2005, ІСО 9001-2009, ISO 9001-2008 та ISO 14 000.

  


28 березня 2016 року завершив свою роботу VIІІ Конcумерський фестиваль «Час діяти!», присвячений Всесвітньому дню прав споживачів, який є днем солідарності споживачів та споживчих організацій в усьому світі.

Цьогорічні заходи Консумерського фестивалю не лише розширили рамки спілкування, а й запропонували шляхи вирішення проблем захисту прав споживачів, залучивши до діалогуфахівціврізнихгалузей.

Масштаби заходу дійсно вражають. Проведено:

  • міжнароднуконференцію;
  •  флеш моб;
  •  квест;
  • 2 зустрічі з підписаннядоговорів про співробітництво;
  • 2 майстеркласи;
  • 3 науковісемінари;
  • 5 круглихстолів;
  • 7 екскурсій;
  •  8 презентацій;
  • 15 відкритихлекцій;
  •  25 воркшопіву школах.

  


22 березня професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна взяла участь у роботі Круглого столу щодо питань законодавчого врегулювання та дотримання законодавства під час нересту на водних об’єктах України та дотримання сезону тиші у 2016 році. Відео .


 18 березня 2016 року кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю представила свої здобутки на Дні факультету торгівлі та маркетингу . Дві студентські організації кафедри Всеукраїнський рух «Молодь за права споживачів» та «Хіміки КНТЕУ» провели яскраві та незабутні конкурси для студентів.

  


18 березня 2016 року в рамках VIII Консумерського фестивалю відбулася лекція «Якість та безпечність продукції власного виробництва і власного імпорту»  від гостей фестивалю – Шинкаренко Г.В., заступника операційного директора «Сільпо», та керуючого гіпермаркетом «Сільпо» в ТРЦ «Гулівер» Урсакія А.Г.

Цього ж дня  відбулося урочисте підписання договору про співробітництво КНТЕУ з ТОВ «Фоззі-Фуд» (мережа супермаркетів «Сільпо») . З боку торговельної мережі договір підписали директор із роздрібної торгівлі Центрального регіонального управління мережі «Сільпо»Рощук Ірина Миколаївна та директор з персоналу регіону «Центр» Берелет Ксенія Анатоліївна

  


17 березня 2016 року в рамках VIII Консумерського фестивалю відбувся майстер-клас на тему: «Сучасні методи наукового дослідження».

Експертами на майстер-класі виступили доц. Гончарова І.В. та викладач кафедри Дьяков О.В.

  


17 березня 2016 року в рамках VIII Консумерського фестивалю в КНТЕУ відбулася лекція від гостей фестивалю – представників типографії «LDS» та компанії «Xerox» на тему «Сучасна типографія. Екологічні аспекти цифрового друку». Лекція була присвячена новітнім можливостям сучасної типографії, екологічним аспектам друку, створенню конкурентоспроможних послуг та маркетингових комунікацій за допомогою цифрового друку. 


16-17 березня 2016 року  було проведено Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію "Актуальні проблеми товарознавства,  торговельного підприємництва та захисту прав споживачів" 

Під час пленарного засідання та на засіданнях 21 секції було заслухано 493 доповіді, у т.ч. 162 стендові доповіді. У роботі конференції взяли участь 416 учасників, у тому числі 46 викладачів та аспірантів КНТЕУ, 326 студентів факультету торгівлі та маркетингу, 8 студентів факультету ресторанного-готельного та туристичного бізнесу, 17 студентів факультету економіки, менеджменту і психології, 10 іногородніх студентів  (3 студенти з Ужгородського торговельно-економічного інституту КНТЕУ, 6 студентів з Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, 1 – з Ірпінського економічного коледжу),  9 студентів інших навчальних закладів (5 студентів з Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ, 4 студенти з Вищого комерційного училища).

  


16 березня 2016 року  в рамках VIII Консумерського фестивалю та до Дня захисту прав споживачів у КНТЕУ відбувся майстер-клас «Що я маю знати як споживач» від юриста ТОВ «Ашан УкраїнаГіпермаркет» Святашової Майї 

Присутні дізналися про правила написання заяви та скарги і строки відповіді на них; гарантійні терміни; інформацію, що має містити упаковка товару, специфіку продажу продовольчих товарів; права споживача під час придбання товару.

  


15 березня 2016 року відбулось урочисте підписання меморандуму між КНТЕУ та ТОВ «Приватна академія Незалежності» (pAS - private Akademie für die Selbständigkeit Gmb, Німеччина)

В цей день представники «Приватної академії Незалежності» провели 2 заходи в рамках VIII Консумерського фестивалю: лекцію-дискусію: «Глобальне здоров’я – реалії і перспективи»тасемінар:«Конфлікт інтересів між індустрією і споживачем» - Шляхи вирішення. Експерти:

Ханс-Вольфф Граф - консультант з питань фінансів і капіталу,  економічний журналіст, дипломований психолог і педагог,

НіколаТраутнер – асистент консультанта з питань фінансів і капіталу,  економічний журналіст

  


У рамках заходів до Всесвітнього дня прав споживачів активісти Всеукраїнського руху "Молодь за права споживачів" 15 березня 2016 р. відвідали  ІП "Кока-Кола БеверіджизУкраїна"  (смт. Велика Димерка) 


14 березня 2016 року в КНТЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Реформування системи захисту прав споживачів: крок до ЄСчи у зворотномунапрямі?»   з обговорення проблем реформування системи захисту прав споживачів в Україні та шляхів їх вирішення.

У засіданні круглого столу взяли участь представники органів державної влади, громадських організацій, платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, експертного середовища, ЗМІ

  


11 березня 2016 року в рамках VIII Консумерського фестивалю  2 відкриті лекції генерального директора ТОВ «АЛСІ-ХРОМ», к.х.н. Єсауленко Андрія Миколайовича на тему «Сучасна газова та рідинно-високошвидкісна хроматографія для контролю якості харчових продуктів».

  


10 березня 2016 року у рамках VIII Консумерського фестивалю відбулась лекція-дискусія «Chemistry of water: evolution of knowledge» - «Хімія води: еволюція знань»


3 березня 2016 року в рамкахVIII Консумерського фестивалю відбулась лекція лікаря-дієтолога, нутріціолога, заступника директора ДП «ДНДЦ з проблем гігієни харчування» МОЗ України Владислава Сластіна на тему «Роль органічних продуктів у здоровому збалансованому харчуванні».

Студенти факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу і факультету торгівлі та маркетингу із задоволенням слухали про принципи здорового харчування, основними складовими якого є правильне харчування, розумна фізична активність та відмова від паління. Розглянули діаграму «Тарілка здорового харчування» з раціональним співвідношенням овочів, фруктів, білків та цільнозернових продуктів.


1 березня 2016 року в КНТЕУ відбувся круглийстіл «Права споживачів у закладах ресторанного господарства: формування культури якості» .

Організаторами заходу стали кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю, Центр громадянського представництва «Життя», Всеукраїнська федерація споживачів «ПУЛЬС», Всеукраїнський рух «Молодь за права споживачів», ВГО “Український кулінарний союз".

Участь у засіданні круглого столу взяли ресторатори, представники державних органів виконавчої влади, галузевих асоціацій працівників закладів ресторанного господарства, громадських організацій, експертних, наукових установ, засобів мас-медіа.

  


18 лютого 2016 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Харчова промисловість України: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку»  .

Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України в контексті Євроінтеграції, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2016 р.

  

Майстер-клас «Сучасні методи наукового дослідження»

17 березня 2016 року в Київському національному торговельно-економічному університеті в рамках VIII Консумерського фестивалю та Майстерні професійного зростання відбувся майстер-клас на тему: «Сучасні методи наукового дослідження».

Експертами на майстер-класі виступили д.т.н., професор, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Белінська С.О., к.т.н., доцент, декан факультету торгівлі та маркетингу Осика В.А., к.х.н., доц. Гончарова І.В. та лаборант, викладач кафедри Дьяков О.В.

Учасниками майстер-класу були студенти факультету торгівлі та маркетингу, аспіранти, викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

На майстер-класі проводилось дослідження із визначення вмісту β-каротину в харчових продуктах із використанням методів екстракції, хроматографічної адсорбції та спектрофотометрії. Спектрофотометричний аналіз було проведено на сучасному аналітичному приладі «Specord 210» німецької компанії «Analytic Jena».

Вмісту β-каротину визначали в 4 зразках: моркві, морквяному сокові, томатах та томатному сокові. За результатами проведеного дослідження вміст β-каротину у зразках становив:

  • у моркві – 10,79 мг/100 г, .
  • у томатах – 5,06 мг/100 г,
  • у морквяному сокові – 2,60 мг/100 г,
  • у томатному сокові – 2,53 мг/100 г.

Вміст β-каротину у продуктах переробки плодів та овочів суттєво нижчий порівняно із вихідною сировиною, його втрати у морквяному та томатному соках становлять 76 % та 50 % відповідно.

 

   


Відкрита лекція «Сучасна газова та рідинно-високошвидкісна хроматографія для контролю якості харчових продуктів»

11 березня 2016 року в рамках VIII Консумерського фестивалю та Майстерні професійного зростання відбулися 2 відкриті лекції на тему: «Сучасна газова та рідинно-високошвидкісна хроматографія для контролю якості харчових продуктів».

Лектор: генеральний директор ТОВ «АЛСІ-ХРОМ», к.х.н. Єсауленко Андрій Миколайович.

Модератор: доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

Учасники: студенти ФТМ, магістри, аспіранти КНТЕУ та Національного університету біоресурсів і природокористування України, викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ та Вінницького торговельно-економічного інституту.

На лекціях обговорювалися питання:

  • Історія відкриття хроматографічного аналізу М.С. Цвєтом.
  • Динамічні процеси – сорбція / десорбція. Основні ідеї хроматографії.
  • Принципи роботи газових та рідинних хроматографів.
  • Сучасне аналітичне обладнання для газової та рідинно-високошвидкісної хроматографії компанії «Agilent Technologies».
  • Використання газової та рідинно-високошвидкісної хроматографії для контролю якості харчових продуктів.
  • Якісний та кількісний хроматографічний аналіз в харчовій промисловості.

Лектором було показано практичне протікання сорбційних процесів, продемонстровано сучасні детектори та хроматографічні колонки компанії  «Agilent Technologies».

 

 

 


В Україні суші користуються особливою популярністю, як страви дієтичної та екзотичної японської кухні. Але чи можемо ми бути впевнені в безпечності обраних страв, розповіла професор кафедри Сидоренко О.В. 23.02.2016 в ефірі телепередачі «Ранок з Украiною» ТРК «Україна».


12 лютого 2016 року у Вінниці відбувся Форум роботодавців та підприємців галузі рибного господарства України за участю професора кафедри Сидоренко О.В. Під час форуму обговорювались питання щодо сучасного стану, перспектив розвитку та пріоритетних напрямів реформування підприємств аквакультури в Україні, законодавчих змін та шляхів їх реалізації.


12 лютого 2016 року  студенти 1 і 7 груп 3 курсу факультету маркетингу та торгівлі з викладачами кафедри Хробатенко О.В., Камєнєвою Н.В., та Міклашевською Ю.Б. відвідали виставку сучасних аграрних технологій в овочівництві, промисловому садівництві та виноградарстві, презентацію технологічного та інвестиційного потенціалу плодоовочевої галузі «Фрукти, овочі, логістика 2016».



10 лютого 2016 року  відбулися збори активістів Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів» з підготовки до VIII Консумерського фестивалю «Час діяти!» за участю представників всіх факультетів та Наукового товариства  КНТЕУ.

                                                            


Непоодинокими є випадки отруєння недоброякісними алкогольними напоями з важкими  наслідками для здоров'я людини. Як убезпечити себе від підробок мiцних алкогольных напоїв розповів доцент кафедри Мостика Костянтин Вікторович в ефірі телепередачі «Абзац»  Нового каналу.


22 січня 2016 року відбулись зйомки телепрограми «Все буде добре»  телеканалу СТБ, під час яких  професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна продемонструвала експрес-тест на визначення безпечностi замороженоi риби.

   

                                      


«Пряна» омана або на які хитрощі вдається виробник, щоб отримати прибуток на прянощах? Дивіться «Ранок з Украiною» на ТРК Украiна, в якому професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна наочно продемонструє найпростіші способи виявлення фальсифікату.


18-21 січня 2016 року відбувся захист випускних кваліфікаційних робіт.Захист випускних кваліфікаційних робіт проводився відповідно до Положення про екзаменаційну комісію з атестації здобувачів вищої освіти у КНТЕУ.

За спеціальністю "Товарознавство та комерційна діяльність" (спеціалізація «Товарознавство і комерційна логістика»)захистили роботи 20 студентів.

Працювало 2 екзаменаційні комісії, головами яких були Коротецький В.П., віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, та Гуляр Т.Б., директор Департаменту управління людськими ресурсами ПрАТ «Фуршет», к.філол.н.

Високу фахову компетентність та глибокі наукові знання під час захисту випускних кваліфікаційних робіт продемонстрували студенти:Брелова Олена, Вдовиченко Марина,Глиняна Вікторія, Жемердєєв Антон, Ібрагімова Світлана, Мальована Юлія, Настич Тетяна, Носікова Вероніка,Пушкарчук Орися, Руденко Анжела та Титаренко Євген.

Тематика випускних кваліфікаційних робіт є актуальною, відображає проблеми, які стоять перед торговельними та виробничими підприємствами в сучасних  умовах господарювання, результати виконаних випускних кваліфікаційних робіт рекомендовані до впровадження у практику виробничо-торговельної діяльності.

За спеціальністю «Експертиза товарів та послуг» захистили роботи 11 студентів. Голова екзаменаційної комісії – Васильчук О.П.,  начальник відділу державної політики у сфері внутрішньої торгівлі та захисту прав споживачів Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

У роботах висвітлена проблематика захисту прав споживачів, експертизи, безпечності та якості  непродовольчих товарів (засобів протипожежного гасіння, радіаторів опалення, накопичувальних водонагрівачів, теплоізоляційних будівельних матеріалів, одягу для новонароджених), харчових продуктів (цукерок, води питної, прянощів, маргаринів), послуг суші-барів та залізничного транспорту.

Магістрантами розроблено критерії ідентифікації товарів, програми порівняльних тестувань товарів та послуг відповідно до міжнародних практик, представлено рекомендації споживачам щодо свідомого вибору товарів та пропозиції державним та громадським консумерським організаціям з оптимізації захисту прав споживачів певних товарів та послуг. Значний акцент у роботах приділено аналізу відповідності вітчизняного законодавства у сфері безпечності та якості товарів у відповідності з вимогами ЄС.

Всі представлені  до захисту роботи  підготовлені на замовлення державних та громадських організацій у сфері захисту прав споживачів,  експертних установ.

Високу фахову компетентність та глибокі наукові знання під час захисту випускних кваліфікаційних робіт продемонстрували студенти:ГасекАліна, Дядюра Іванна, Кирильчук Ганна, Синицький Антон, Тендітник Олександра,Хоменко Дар’я.

Голова Державної екзаменаційної комісії Васильчук О.П. відзначив високий рівень підготовки випускних кваліфікаційних робіт та доцільність використання презентованих студентами магістеріумунаробок у практичнійдіяльності установ у сфері захисту прав споживачів та ринкового нагляду.

За спеціальністю «Управління безпечністю та якістю товарів».  Голова екзаменаційної комісії – Гуліч М.П., завідувач лабораторії гігієни харчування ДП «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва Академії медичних наук України, д.м.н, проф.

На захист було представлено 12 робіт. З них 5 було захищено з оцінкою "відмінно", 5 - з оцінкою "добре", 2 - з оцінкою "задовільно". Високу фахову компетентність та глибокі наукові знання під час захисту робіт продемонстрували студенти: Бузіян Марина, Жалдак Марина, Крайня Катерина, МаринченкоАльона, Мошківська Світлана, Несміян Олександр.За результатами захисту випускних кваліфікаційних робіт та поточного навчання 3 студентів (Бузіян М., Жолдак М., Мошківська С.) було рекомендовано до зарахування у науковий резерв.

Роботи були присвячені актуальним питанням розробки систем управління безпечності харчових продуктів, організації контролювання якості та безпечності вхідних матеріалів та готової продукції.

Результати виконаних випускних кваліфікаційних робіт рекомендовані екзаменаційними комісіями до впровадження у практику діяльності виробничих підприємствхарчовоїілегкої промисловості, підприємств торгівлі, органів Державної фіскальної служби України.

   

   


Як обрати продукти, щоб вишукані новорічні страви були не лише смачні, а й корисні? Як оминути пастки маркетологів під час  святкових розпродажів? Відповіді на ці запитання ви можете дізнатись в ефірах телепередач «Ранок з Україною» телеканалу «Інтер», «Події тижня» ТРК «Україна», «Новий канал», ТРК «Київ». В зйомках взяли участь професори кафедри Сидоренко Олена Володимирівна, Лебська Тетяна Констянтинівна, доценти Бондаренко Євгенія Віталіївна, Голуб Богдан Олексійович, Ясинська Наталія Степанівна.


8 грудня 2015 року відбулося засідання громадської ради при Держводагентстві, у якому взяли участь члени громадської ради (представники всеукраїнських екологічних, громадських, благодійних та інших організацій) та представники Держводагентства. Українське Товариство Товарознавців і Технологів представила професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна. Під час заходу обговорювалися питання стосовно збереження джерел водопостачання.


Не пропустіть новий випуск ток-шоу "Страстi за Ревiзoром" на Новому каналі, що вийде за участі професора кафедри Сидоренко Олени Володимирівни. Вже не вперше Олена Володимирівна як експерт прокоментує безпечнiсть замороженої риби, м'ясного фаршу та iнших продуктів, що знаходяться на прилавках мереж одеських супермаркетiв.


7 грудня 2015 року в ефірі телепередачі «Абзац» Нового каналу, професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна розповіла як обрати свіжі солодкі та смачні мандарини.


7-8 грудня 2015 року викладачі кафедри взяли участь в Міжнародному Конгресі щодо "Впровадження стандарту EN 16636 PEST MANAGEMENT SERVICES – вихід на світові ринки”.

Метою міжнародного Конгресу є сприяння приведення законодавства України у відповідність до законодавства ЄС, а також забезпечення наступного зниження ризиків і наслідків використання засобів боротьби з шкідливими організмами для здоров’я людини і навколишнього природного середовища, шляхом імплементації та впровадження в Україні стандарту ЄС «EN 16636 «Послуги по боротьбі з шкідниками - вимоги та компетенції»

Під час заходу обговорені наступні питання:

– впровадження стандарту EN 16636 PEST MANAGEMENT SERVICES забезпечить еталон професійного сервісу, якого мають дотримуватись всі пест- менеджмент компанії, котрі надають послуги щодо боротьби зі шкідниками;

– щодо ризиків та переваг боротьби зі шкідниками у сфері виробництва харчових продуктів, громадського харчування, роздрібної торгівлі продуктами харчування;

– щодо практичного впровадження стандарту EN 16636 PEST MANAGEMENT SERVICES в Україні спільно з відповідними регіональними і центральними державними органами влади, разом із зацікавленими міжнародними організаціями, розробити комплекс заходів пест контролю з профілактики небезпечних та особливо небезпечних хвороб та карантинних організмів, реалізацію яких презентувати у м. Києві на Саміті з Пест Контролю та Пест Менеджменту у липні 2016 року; – щодо ініціативи організаторів та учасників конгресу широкого громадського обговорення питань біологічної безпеки в Україні та ін.


2 грудня 2015 року доцент кафедри Ясинська Н.С. поділилась секретами вибору якісних квашених та маринованих овочів в ефірі телепередачі «Абзац» Нового каналу.


30 листопада 2015 року в рамках співпраці між КНТЕУ та школами проведено майстер-клас "Визначення вмісту нітратів у продуктах". Учасниками заходу були учні колежу ім. В.О.Сухомлинського (школа № 272), активісти наукового клубу"Хіміки КНТЕУ" під керівництвом старшого викладача кафедри  Чикун Н.Ю. та доцента Пасальського Б.К.

 


 26 листопада на другій парі для студентів 1 курсу 6 групи факультету ФРГТБ відбулася лекція ст. викл. кафедри Чикун Н.Ю. з навчальної дисципліни «Харчова хімія» на тему «Ферменти». Студенти демонстрували високий рівень знань основних понять і за- конів, високий рівень мотивації та багатовекторність інтересів для поглиб- лення академічних знань та формування інтелекту.


19  листопада 2015 р. в ефірі телепередачі «Абзац» Нового каналу професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна та доцент Самойленко Антоніна Анатоліївна розповіли як відрізнити якісний гранатовий сік від підробки.


4 грудня 2015 року для студентів 1 курсу ФТМ відбулася лекція-конференція з неорганічної хімії на тему: Хімія елементів (Chemistry of Elements”).

Модератор – доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю , к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна.

На конференцію було підготовлено 18 доповідей студентів (серед них 4 – англомовні, 1 - німецькомовна) стосовно макро-, мікро- та ультрамікроелементів Періодичної системи Д.І. Менделєєва.

Відображено роль мінеральних речовин в харчуванні людини, фізико-хімічні властивості їх сполук та найважливіші практичні галузі застосування.

Європейські дні торгівлі

17 листопада 2015 року в рамках Європейських днів торгівлі відбувся круглий стіл на тему «Реформування системи захисту прав споживачів на шляху євроінтеграції».

Учасниками заходу стали представники органів влади, громадських організацій, платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, торговельних мереж, експерти, члени професійних асоціацій та ЗМІ.

На початку засідання перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету, президент всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» професор кафедри Притульська Наталія Володимирівна привітала присутніх студентів із Міжнародним днем студентства та побажала їм жити і працювати в успішній  країні: «Сподіваюся, сьогоднішній захід є однією з цеглинок, які допоможуть нам побудувати розвинену європейську державу».

Відкриваючи захід, Наталія Володимирівна окреслила складну ситуацію, що склалася навколо реформи системи захисту прав споживачів, як колапс. Озвучивши проблематику та основні питання для обговорення, перший проректор наголосила на необхідності термінового втручання у процес реформування системи захисту прав споживачів та презентувала учасникам круглого столу "Звернення представників громадських організацій у сфері захисту прав та інтересів споживачів до представників державної влади".

 


16 листопада 2015 року в рамках Європейських днів торгівлі в Україні викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю брали участь в семінарі-практикумі «Європейський підхід до отримання питної води високої якості». Модератор семінару – доцент кафедри, к.х.н. Гончарова Ірина Вікторівна. З бінарною доповіддю від двох компаній виступив генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» («Clean water systems» LTD) Барашовець Ярослав Олександрович.

На семінарі обговорювалися питання:

  • європейський досвід очищення питної води;
  • сучасні методи отримання питної води високої якості;
  • практичне застосування методів очищення води.

Експертами семінару – партнерами ТОВ «Системи чистої води» («Clean water systems» LTD) та НВО «Екософт» («Ecosoft» LTD) було продемонстровано сучасні розробки комерційних компаній для очищення питної води, проведено визначення якості зразків питної води за основними показниками якості та безпечності.

  


11 листопада в рамках Європейських днів торгівлі відбувся круглий стіл "Science and business in the modern world“ («Наука і бізнес у сучасному світі»). Модератор: старший викладач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Чикун Надія Юріївна.

Науковий консультант:  доцент, к.х.н. Пасальський  Богдан Кирилович. Проблеми до обговорення: наука і бізнес: проблеми та перспективи; стартапи та аспекти їх діяльності; створення нових товарів та технологій, їх просування на ринку; бізнес кластери; досягнення та перспективи поєднання науки і бізнесу студентами КНТЕУ.


10 листопада 2015 року експерт із проблематики взаємовідносин виробників товарів і роздрібних торговельних мереж Ігор Гарбарук розповів про сучасні тенденції розвитку роздрібної торгівлі споживчими товарами та основні закони існування успішного рітейлу: формування ціни на товари-індикатори, правильна викладка товарів, створення власної торгової марки, продукт першої ціни, товарний запас, пакет пропозицій, формування ціни, належна якість товару, навчання персоналу, самообслуговування.

На думку експерта, рітейл – це насамперед технології. І успішність розвитку торговельної мережі залежить від комплексного рішення вдосконалення цієї мережі. Сьогодні питання розвитку рітейлу є одним із найважливіших.

Київський національний торговельно-економічний універстет – це платформа для формування професіоналів вітчизняної торгівлі. Отже, майбутнє українського рітейлу – за випускниками КНТЕУ.


9 листопада 2015 року в рамках Європейських днів торгівлі відбулася лекція-дискусія неординарної особистості, бізнесмена з Литви – Олександра Ланецького (консультанта з питань рітейлу,  директора консалтингової компанії учасників авіаційного ринку «FRIENDLY AVIA SUPPORT» та будівельної компанії «ELIS ELECTRIC»).  "Особливості розвитку рітейлу в ЄС: уроки Східної та Західної Європи для України". Працюючи тривалий час на керівних посадах в сфері рітейлу в кількох європейських країнах, Олександр добре знає «внутрішню кухню» цього бізнесу, який, за його словами, є дуже простим на перший погляд, але надто складним у дійсності. Саме так без пафосу та прикрас у форматі дружньої розмови Олександр розповів студентам про тенденції розвитку українського й світового рітейлу й особливості роботи основних торговельних мереж країн ЄС та України.

 


 Мотивація, взаємодія та модерація – три правила, які допоможуть зробити навчання ефективнішим, шляхом впровадження інноваційних підходів у організацію навчального процесу. Для отримання практичних навичок з їх застосування, 4 листопада 2015 р. викладачі кафедри доцент Бондаренко Є.В. та ст. викладач Хробатенко О.В. пройшли тренінг «Simulation for a modern community», організований СIVIC-Institute за підтримки Institute for Foreign Cultural Relations, IFA, i Ministry of Foreign Affairs of Germany.


4 листопада 2015 р. відбулись зйомки телепередачі «Ранок з Україною» телеканалу «Україна» за участю доцентів кафедри Самойленко Антоніни Анатоліївни та Павлюченка Юрія Петровича. Мова йшла про маркування товарів і хитрощі, до яких вдаються виробники, щоб ввести в оману споживачів. Інший випуск програми був присвячений правилам вибору якісної вареної ковбаси.

 


30 жовтня 2015 р. професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна провела порівняльне тестування якості копчених ковбас різних виробників для зйомок телепрограми «Абзац!» телеканалу «Новий».


Щодня ми стикаємось з неякісними товарами в торговельних мережах. І питання стоїть не стільки в тому, чому так відбувається, а в тому, чому ситуація не змінюється. Відповідь одна: систематичні порушення законодавства та недієвість системи внутрішнього аудиту якості. Подекуди продавці і навіть представники адміністрації не знають, що товар дефектний і не може надходити у продаж. 26 жовтня 2015 р. у 6 випуску 3 сезону телепередачі «Страсті за ревізором» телеканалу «Новий» професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна охарактеризувала стан та наявні хвороби живої товарної риби, яка продавалась в одному з магазинів.


27 жовтня викладачі кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю та студенти магістратури факультету торгівлі та марккетингу спеціальності «Управління безпечністю та якістю товарів» відвідали «Pest control тренінг». Організатори заходу: Українська пест-контроль асоціація (UPCA) та ТОВ «Вредителям.net».

Президент Української пест-контроль асоціації Криводонов С.В. ознайомив учасників тренінгу з кращими міжнародними практиками та новаціями у сфері стандартизації послуг пест-менеджменту. Представники компаній Killgerm (Великобританія),  Bayer (Німеччина), Спецтехніка (Україна), SOJAM (Франція) розповіли про сучасні технології та представили свої останні розробки у сфері пест-контролю.

  


  Продовжуються зйомки циклу телепередач «Ранок з Інтером» телеканалу Інтер. Тож очікуйте найближчим часом ефіри за участю професора кафедри Лебської Тетяни Костянтинівни, доцентів Бондаренко Євгенії Віталіївни, Самойленко Антоніни Анатоліївни, Вєжлєвцевої Світлани Петрівни, Ясинської Наталії Степанівни та Мостики Костянтина Вікторовича з детальною інформацією про якість та особливості вибору товарів повсякденного вжитку.

  


Цикл телепередач «Територія обману» на телеканалі «1 + 1» розпочинає новий сезон, зйомки якого неможливі без участі фахівців кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. 2 жовтня відбулись зйомки програми, присвяченої якості кондитерських виробів. Експертами були професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна, доценти Самойленко Антоніна Анатоліївна та Павлюченко Юрій Петрович


2 вересня 2015 р. відбулась відкрита лекція голови Правління Ліги виробників харчових продуктів Кузнєцова Геннадія Дмитровича.

Геннадій Дмитрович розповів про вимоги СОТ щодо безпечності харчових продуктів та європейський досвід з їх виконання. Сьогодні європейська система безпечності харчових продуктів визнана однією з найкращих в світі, а європейський споживач є найбільш захищеним. Водночас харчове законодавство ЄС є прикладом осмисленого підходу, що враховує інтереси всіх, хто пов’язаний з ринком харчових продуктів.

Нова редакція Закону Україну "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", яка набере чинності 20 вересня 2015 року, побудована на принципах та вимогах до безпечності харчових продуктів, які діють в ЄС. Тож Геннадій Дмитрович дав відповіді на запитання, яким чином нова українська система безпечності харчових продуктів враховуватиме інтереси споживачів і бізнесу? За рахунок чого стане можливим менше втручання державних контролюючих органів у діяльність підприємств? Чи стане споживач більш захищеним?

 


"Якісне життя" неможливе без експертів 
кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю

 12 червня 2015 року о 22:20 на телеканалі «Київ» в програмі «Якісне життя» професор  кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна дала поради споживачам щодо вибору якісних сушених кальмарів. Крім того, вона розповіла з якої сировини і за яких умов виготовляють даний продукт і чи варто включати його в свій раціон.

29 травня 2015 року в рамках розробки Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна  взяла участь у засіданні круглого столу "Рибне господарство" з доповіддю на тему: "Перспективні напрямки наукових досліджень в галузі рибного господарства". Аспіранти кафедри Боліла Н.О., Якобчук Ю.О. долучились до організації круглого столу. Продовжується спільна робота по затвердженню Стратегії розвитку галузі рибного господарства.

 

28 травня 2015 року доцент кафедри Самойленко Антоніна Анатоліївна взяла участь у засіданні дегустаційної комісії Всеукраїнської асоціації пекарів. На дегустацію були представлені нові види хлібобулочних виробів

ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ В ОБ’ЄКТИВІ ТЕЛЕКАМЕР

4 червня в програмі «Ранок з Україною» на ТРК «Україна» доцент кафедри Самойленко Антоніна Анатоліївна даватиме корисні поради щодо вибору якісного квасу.

На телеканалі «Україна» в програмі «Ранок з Україною» не пропустіть поради з вибору якісних кондитерських виробів від доцента кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Бондаренко Євгенії  Віталіївни

15 травня 2015 року на телеканалі «Україна» в програмі «Ранок з Україною», а 22 травня 2015 року на телеканалі «Київ» в програмі «Якісне життя» професор  кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олена Володимирівна дала поради споживачам щодо вибору  якісної риби та рибних продуктів.

19 травня 2015 року на телеканалі «Україна» в програмі «Ранок з Україною» старший викладач кафедри Чикун Надія Юріївна розповіла про безалкогольні напої та вплив підвищених температур на їхню якість.

ЗАКРИТТЯ VII КОНСУМЕРСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ "ЧАС ДІЯТИ!"

15 травня 2015 року відбулося урочисте закриття VII Консумерського фестивалю "Час діяти!" та нагородження студентів-активістів Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів».

Цьогорічні заходи Консумерського фестивалю не лише розширили рамки спілкування, а й запропонували шляхи вирішення проблем захисту прав споживачів, залучивши до діалогу фахівців різних галузей.

Масштаби заходу дійсно вражають. Проведено:

  • 14 бліц-інфо 
  • 14 майстер-класів;
  • 7 тренінгів;
  • 6 воркшопів;
  • 4 круглих столи;
  • 5 лекцій;
  • 2 Міжнародні науково-практичні конференції;
  • 1 товариський футбольний матч

В підготовці та проведенні заходів взяли участь 100 студентів, більша половина з яких – студенти ФТТП.

Почесним гостем церемонії нагородження став відомий тележурналіст Олексій Душка, ведучий популярної телепрограми «Територія обману» на каналі «1+1». Олексій зауважив: «Проблема низької споживчої культури населення поступово виправляється, завдяки таким активістам, як Ви. Бажаю Вам не зупинятися, розвиватися та відкриватися людям».

http://stat.knute.edu.ua/image/MTgxNQ==/274c8acf683544829461e6d1096c9dc3.JPG  http://stat.knute.edu.ua/image/MTgxNQ==/95e4224e0ced87280c38a0daf5da75f8.JPG   http://stat.knute.edu.ua/image/MTgxNQ==/4e68a723a5739f8759db52147e1c9ecf.JPG  http://stat.knute.edu.ua/image/MTgxNQ==/b81d10958be075c03b23555b411ecb1a.JPG

SEMINAR  «RESEARCH IN FOOD СHEMISTRY»

В рамках впровадження білінгвального навчання 13 травня відбувся англомовний семінар за участю студентів 1 і 2 курсу ФТТП,  приурочений до відзначення Дня науки.

Мета проведення семінару:

  • поглиблення фундаментальних знань хімічних дисциплін, які є базисом для оцінки якості та безпечності харчових продуктів;

Девіз семінару: "Наука і життя".

СТУДЕНТИ ФТТП ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У СПОЖИВЧОМУ ТЕСТУВАННІ

6 травня студенти ФТТП взяли участь у споживчому тестуванні, яке проводилось за ініціативи «Науково-Дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ», сферою діяльності якого є проведення  досліджень якості і безпеки товарів і послуг з метою надання споживачам достовірної інформації про споживні властивості харчових продуктів.

На дегустацію було представлено зразки сардельок з сиром різних виробників, які за правилами проведення дегустації були зашифрованими.

 

 

29 квітня 2015 р. в рамках співпраці між КНТЕУ та компаніями з виробництва аналітичного обладнання в готелі «Братислава» відбувся науково-практичний семінар компанії «Foss Analytical» (Данія) «Рішення для аналізу якості всіх типів цільних і мелених зернових». На семінарі була проведена презентація нового аналітичного обладнання Infratec Nova та Alphatec для сучасних лабораторій різного рівня, в т.ч. виробничих. В заході взяли участь співробітники кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю: к.х.н., доц. Гончарова І.В., к.т.н., ст. викл. Казаченко С.В., аспіранти Боліла Н.О., Якобчук Ю.О., Бзенко Н.А., Дьяков О.В.

На семінарі-виставці була представлена лінійка сучасних аналізаторів для аналізу зернових культур. Продемонстрована можливість визначення кількох параметрів продукції / сировини за одне вимірювання: білку, вологи, жиру, крохмалю, клітковини, числа падіння тощо. 
Учасники семінару мали можливість отримати детальну інформацію про роботу аналізаторів, провести аналіз зразків продукції / сировини та перевірку роботи аналізаторів Foss на атестованих зразках. Директором компанії «Foss Analytical» в Україні Олексієм Філоненко надана інформація стосовно використання даного обладнання для визначення якості м’ясних, рибних, молочних продуктів та алкогольних напоїв. 


27 квітня 2015 р. відбулася відкрита лекція д.т.н., професора кафедри екобіотехнології та біоенергетики Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” Саблій Лариси Андріївни  для студентів факультету торгівлі та маркетингу на тему: «Перспективи біологічного очищення стічних вод з використанням іммобілізованих мікроорганізмів» (дисципліна «Безпека товарів і довкілля»).

Лариса Андріївна розповіла про біологічні способи очищення стічних вод виробничих підприємств та наукові розробки кафедри.


Зустрічайте «Ранок з Україною» на телеканалі ТРК Україна разом з експертами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

 

В серії випусків цього сезону професор кафедри Белінська Світлана Омелянівна дала поради споживачам щодо вибору якісних заморожених овочів, професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна та доцент кафедри Павлюченко Юрій Петрович розповіли про методи виявлення фальсифікації морепродуктів, старший викладач Мостика Констянтин Вікторович застеріг про небезпеки, що приховують полімерні паковання харчових продуктів, а  доцент кафедри Голуб Богдан Олексійович про вітамінізоване молоко і каші швидкого приготування.


15 квітня 2015 року відбулось обговорення дисертаційної роботи Божко Тетяни Василівни на тему: «Удосконалення асортименту десертних емульсійних крем-лікерів» на здобуття наукового ступеня кандидата наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів. Науковий керівник д.с.-г.н., професор Рудавська Ганна Богданівна, рецензенти – д.т.н., професор Белінська Світлана Омелянівна, к.т.н., доцент Мотузка Юлія Миколаївна. За результатами обговорення дисертаційна робота була рекомендована до розгляду на міжкафедральному семінарі.


8-10 квітня 2015 р. на базі Київського національного торговельно-економічного університету пройшов II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Товарознавство і комерційна діяльність».

 

В олімпіаді взяли участь 33 студенти за освітнім ступенем «бакалавр» і 24 студенти за освітнім ступенем «магістр» з 19 вищих навчальних закладів України, зокрема з:

  • Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ;
  • Львівського інституту економіки і туризму;
  • Луцького національного технічного університету;
  • Чернігівського державного технологічного університету;
  • Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (м. Кривий Ріг);
  • Херсонського національного технічного університету;
  • Харківського державного університету харчування та торгівлі;
  • Одеської національної академії харчових технологій;
  • ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»;
  • Київського національного університету будівництва і архітектури; Вінницького торговельно- економічного інституту КНТЕУ;
  • Київського національного торговельного-економічного університету;
  • Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету;
  • Дніпропетровського університету ім. Альфреда Нобеля;
  • Львівської комерційної академії;
  • ВП НУБіП України«Ірпінський економічний коледж»;
  • Національного університету харчових технологій;
  • Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту;
  • Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

Учасники олімпіади вирішували комплексні ситуаційні та тестові завдання відповідно до номінацій «Товарознавство харчових продуктів і комерційна діяльність» та «Товарознавство непродовольчих товарів і комерційна діяльність» для освітніх ступенів «бакалавр» та «магістр». Ситуаційні завдання і тести були розроблені відповідно до змісту нормативних дисциплін, що передбачені ГСВО МОН України 6.030510-09 «Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра» та ГСВО МОН України 8.030510-09 «Освітньо-професійна програма підготовки магістра».

  

Оцінку конкурсних завдань здійснювали кваліфіковані члени журі з 19 осіб. Очолювалювала журі II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Товарознавство і комерційна діяльність» Притульська Наталія Володимирівна - д.т.н., професор, перший проректор Київського національного торговельно-економічного університету.

За результатами оцінювання конкурсних завдань, переможці олімпіади були відзначені цінними нагородами.


Всеукраїнська конференція «Санітарний, ветеринарний, фітосанітарний нагляд: європейські стандарти, перспективи взаємодії держави і бізнесу»

9 квітня 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті за участі членів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю проходила Всеукраїнська конференція «Санітарний, ветеринарний, фітосанітарний нагляд: європейські стандарти, перспективи взаємодії держави і бізнесу». Мета конференції полягає в тому, щоб ознайомити громадськість з сучасними можливостями та конкурентними перевагами від впровадження та адаптації міжнародних стандартів в Україні.

В ході роботи конференції відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню останніх змін в законодавстві щодо дерегуляції, ефекту від їх впровадження та впливу на здійснення підприємницької діяльності.


Всесвітній день здоров'я

Цього року Всесвітній день здоров’я, який відзначають 7 квітня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я проходив під гаслом «Безпечність харчових продуктів».

 

Зі споживанням небезпечних харчових продуктів щорічно пов'язані смертельні випадки приблизно 2 мільйонів людей. Патогенні мікроорганізми, віруси, паразити та/або хімічні речовини, що містяться в їжі, можуть спричинити більше 200 захворювань, від діареї до раку.

Наскільки безпечна наша їжа?

Що кожен з нас повинен знати, щоб не зашкодити своєму здоров’ю?

Саме до цих проблемних питань намагались привернути увагу студентства активісти Консумерського руху та учасники гуртка «Хіміки КНТЕУ».


І знову споживачі потребують допомоги експертів кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Як обрати якісний товар за оптимальною ціною? Які продукти варто включити до раціону, а які виключити з нього? 

Слухайте поради експертів в серії телепрограм на каналі «Інтер».

 

К.т.н., доцент Осика Віктор Анатолійович поінформував про відмінність соків, нектарів та сокових напоїв; дав поради щодо вибору якісних продуктів; розповів про уподобання споживачів при виборі напоїв.

К.т.н., доцент Бондаренко Євгенія Віталіївна звернула увагу споживачів на:
- особливості вибору та правила зберігання драже,
- фруктові сиропи і для чого їх використовують,
- козинаки та грильж, їх відмінні особливості,
- важливість кольору при виборі різних видів кориці у паличках та пов’язану з цим значну різницю у  їх вартості.

 

К.т.н., ст. викладач Дончевська Раїса Степанівна розповіла про споживні властивості кукурудзяної олії, її переваги порівняно з іншими видами рослинних олій, відмінні ознаки рафінованої та нерафінованої олій. Крім того, Раїса Степанівна дала поради щодо вибору якісних киселів та желе.

К.т.н., доцент Ясинська Наталія Степанівна проконсультувала споживачів щодо вибору прянощів: перцю (білого, червоного, меленого, горошком) та кориці. 

Після зими усім нам хочеться змінити харчовий раціон, включити до нього  побільше салатів та свіжих овочів. 
Як отримати користь від весняних овочів без ризику для здоров’я? 

К.т.н., доцент Самойленко Антоніна Анатоліївна розповіла про різні види круп: на що звертати увагу при виборі та умови зберігання для максимізації терміну придатності.


Експерти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ продовжують надавати поради споживачам  на телеканалі «Київ»

24 квітня і 17 квітня 2015 р. о 22:30 на телеканалі ТРК «Київ» в програмі «Якісне життя» професор кафедри Сидоренко Олена Володимирівна дала поради споживачам щодо правильного вибору заморожених кальмарів і рибних консервів «Печінка тріски»


Як правильно обрати на ринку до святкового столу "Українську" ковбасу порадять експерти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ

10 квітня 2015 р.  доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Павлюченко Юрій Петрович  розповість телеглядачам  ТРК «Київ» в програмі «Якісне життя» про те, як правильно обрати на ринку до святкового столу смачну "Українську" ковбасу.

Дивіться програму «Якісне життя» на телеканалі «Київ» щоп’ятниці о 22-30.

Експерти кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ продовжують надавати поради споживачам  на телеканалі «Київ»

3 квітня 2015 р. о 22:30 на телеканалі «Київ» професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Ганна Богданівна Рудавська розповість про  Великоднє яйце — невід'ємний атрибут святкування Світлого Христового Воскресіння! Як обрати курячі яйця, щоб вони стали не лише прикрасою Вашої пасхальної корзини, а й були смачним та корисним делікатесом на Вашому столі дивіться 3 квітня о 22:30 на телеканалі «Київ».


25 березня 2015 р. доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Євгенія Віталіївна Бондаренко у прямому ефірі на ТРК "КИЇВ" розповідала  споживачам про те, на що треба звертати увагу при виборі якісного мармеладу. 


Актуальні проблеми товарознавства та торговельного підприємництва: студентський погляд на товарознавчу науку

16 березня 2015 року в рамках VIІ Консумерського фестивалю  відбулася Міжнародна студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми товарознавства та торговельного підприємництва».

На кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю працювало 12 секцій, на яких з науковими доповідями виступило 170 студентів ФТТП КНТЕУ, Тбіліського державного університету ім. І. Джавахішвілі, Ірпінського економічного коледжу, ТЕК КНТЕУ, Ужгородського ТЕІ КНТЕУ, Познанського економічного університету, ДоНУЕТ.

Секційні засідання проведені на високому науковому рівні. Доповіді носили проблемний, дослідницький характер і мали теоретичне обґрунтування та практичне значення.

Наукові доповіді учасників конференції були присвячені проблемам безпечності та якості харчових продуктів, перспективам розвитку та формуванню ринку товарів і послуг в умовах глобалізації, консумерським проблемам на ринку товарів, питанням експертизи якості продуктів здорового харчування, питної води, харчових продуктів на основі гідробіонтів, методам ідентифікації та засобам виявлення фальсифікації харчових продуктів, сучасним проблемам виробництва, застосування, утилізації пакувальних матеріалів і тари.

Студенти показали високий рівень володіння матеріалом, постановкою експерименту та обґрунтуванням результатів досліджень, демонстрували вільне володіння науковою термінологією і вміння давати обґрунтовані відповіді на поставлені питання.

 

За результатами секційних засідань конференції, що відбувались на кафедрі товарознавства, управління безпечністю та якістю, були відзначені студенти, які представили кращі доповіді.


Обмін досвідом: екскурсія до делікатес-маркету «Le Silpo.»

В рамках співпраці КНТЕУ з торговельними організаціями та з метою вивчення інновацій в галузі торгівлі  5 березня 2015 р. відбулася екскурсія до делікатес-маркету «Le Silpo.», який знаходиться за адресою вул.Басейна,6  у складі декана факультету торгівлі та маркетингу Осики В.А., завідувача кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Белінської С.О. та викладачів ФТМ.

 

З організацією роботи магазину «Le Silpo.», що являє собою новий преміум формат супермаркетів мережі «Сільпо», ознайомила керуюча Галина Дрейт. В ході проведення екскурсії було відвідано відділи магазину, складські приміщення, цехи по виробництву власної продукції. Крім того, було ознайомлено з провідними практичними методами та специфікою приймання окремих груп товарів, формування товарної викладки в магазині, принципами управління товарними запасами.


     Наукові розробки – на допомогу захисникам України

Вкотре, кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю долучилась до заходів, спрямованих на допомогу нашій армії. 
4 березня 2015 року відбулася зустріч колективу університету за участю ректора Анатолія Антоновича Мазаракі та першого проректора Наталії Володимирівни Притульської з волонтерами та бійцями АТО під час якої було передано чергову партію продукту ентерального харчування «Реабілакт», що є запатентованою розробкою науковців кафедри
товарознавства, управління безпечністю та якістю
Доцент кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії, хірург вищої категорії ГВМКЦ «Головний військово-медичний клінічний госпіталь» Сергій Асланян наголосив на необхідності даного продукту, як для постраждалих під час бойових дій, так і для бійців, що знаходяться у військово-польових умовах.
Волонтери та бійці висловили щиру вдячність університету за допомогу українській армії.


     Зустрічайте «Ранок» на каналі «Інтер» з експертами кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ

Київський національний торговельно-економічний університет протягом багатьох років успішно співпрацює з телеканалом «Інтер», регулярно висвітлюючи найбільш актуальні питання сучасного асортименту, проблеми якості та фальсифікації продовольчих товарів. Починаючи з 2010 року, наші експерти з кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю допомагали споживачам визначитись із якісними продуктами в популярній телепрограмі «Знак якості».

Цього разу доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Самойленко Антоніна Анатоліївна ділилася своїми професійними знаннями, коментуючи споживацький ажіотаж із придбання у надмірній кількості круп, борошна та цукру. Так, Антоніна Анатоліївна розповіла про терміни та умови зберігання цих продуктів у звичайних домашніх умовах, а також тонкощі, які необхідно знати для подовження цього терміну. 

Дивіться репортаж на каналі «Інтер»

20.12.2021
adv
14345
остання редакція 10.05.2023
43719