logo
Кафедра філософії, соціології та політології
Кафедра філософії, соціології та політології
logo
Кафедра філософії, соціології та політології
img

Оголошеннявсі

Конференції та олімпіади

філософії, соціології та політології


Міжнародна науково-практична конференція "Фундаментальні та прикладні проблеми суспільства: історія, сьогодення, майбутнє"

Завершила роботу Міжнародна науково-практична конференція "Фундаментальні та прикладні проблеми суспільства: історія, сьогодення, майбутнє", організована кафедрою філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету!

Понад 90 вчених та експертів з провідних наукових установ, закладів вищої освіти України та світу обговорили найважливіші аспекти розвитку сучасного суспільства.

Ключові спікери поділилися своїми дослідженнями та висновками з актуальних тем, від етичного дискурсу до впливу війни на розвиток суспільства.

Збірник тез з конференції буде опубліковано на вебсторінці ДТЕУ.

Дякуємо нашим спікерам та всім учасникам за цікаву та плідну роботу!

 Обговорюємо  важливі теми разом. Долучайтесь до наших заходів!

11.04.2024


Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціокультурні засади економіки і політики: взаємозв'язки, тренди, суперечності»

16 листопада 2023 року кафедра філософії, соціології та політології Державного торговельно-економічного університету організувала та провела Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Соціокультурні засади економіки і політики: взаємозв'язки, тренди, суперечності». У заході взяли участь понад 80 осіб, у тому числі науковці з 10-ти провідних вузів України та фахівці-практики.

З вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, доктор економічних наук, професор Анжеліка ГЕРАСИМЕНКО та декан факультету міжнародної торгівлі та права, кандидат юридичних наук, доцент Юлія ГОНЧАРОВА, які зосередили увагу на актуальності проблематики конференції, визначили її ключові вектори і завдання та надихнули учасників на плідну наукову дискусію та генерацію вагомих науково-практичних результатів.

Ключовими спікерами конференції були: український політик, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Борислав БЕРЕЗА, д-р іст. наук, професор, ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій НЕСТУЛЯ, д-р пед. наук, доцент, директор навчально-наукового інституту лідерства Полтавського університету економіки і торгівлі Світлана НЕСТУЛЯ, д-р політ. наук, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ігор ПОЛІЩУК, д-р соц. наук, професор, старший науковий співробітник відділу соціальної експертизи Інституту соціології НАН України Олена КЛИМЕНКО, канд. політ. наук, провідний науковий співробітник, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України Ростислав БАЛАБАН.

Учасниками конференції були висвітлені актуальні питання взаємозв'язку економіки і політики в контексті євроінтеграції України, поглиблення аналізу світових політичних та економічних трендів, визначення соціокультурних засад взаємодії політичних й економічних чинників розвитку транзитивного суспільства, що відбувається під впливом зовнішніх викликів та загроз. За результатами конференції буде видано Збірник тез з публікацією на вебсторінці ДТЕУ.

Щиро дякуємо учасникам конференції за плідну роботу!

16.11.2023


 

Круглий стіл на тему "Історичне минуле та сьогодення України в контексті російської агресії"

Сьогодні, 14 листопада 2023 року, на чолі з кандидатом історичних наук Віталієм РАЗІЦЬКИМ кафедра філософії, соціології та політології провела студентський круглий стіл у онлайн-форматі на тему "Історичне минуле та сьогодення України в контексті російської агресії". Учасники круглого столу торкнулися актуальних питань історичного минулого та сучасності України.

Наше  прагнення полягає у  поглиблені розуміння складних історичних процесів, що впливають на  сьогодення.

Дякуємо усім учасникам, які приєдналися до обговорення, і поділилися своїми поглядами та думками

Сподіваємося, що такі заходи стануть важливим кроком у розумінні новітньої історії нашої країни.

14.11.2023


 

Круглий стіл "Соціологія в кар'єрі молодого спеціаліста"

Круглий стіл "Соціологія в кар'єрі молодого спеціаліста" відбувся 08 листопада 2023 року у Державному торговельно-економічному університеті.

Під керівництвом професора Наталії ШУСТ та з участю доцентів кафедри Ольги ГОРПИНИЧ та Наталії КРОХМАЛЬ учасники круглого столу  досліджували важливу роль соціології та соціологічних методів у самовизначенні молодих спеціалістів.

Цей захід допоміг розширити знання щодо соціологічних методів у різних галузях суспільства та сприяв популяризації спеціальності 054 "Соціологія". Студенти  мали чудову можливість обмінюватися думками та поглибити свої знання з соціології.

Нагадуємо, що професійний ріст та кар'єрні досягнення молодих спеціалістів залежать від глибоких знань та новаторських наукових підходів.

Щиро вдячні всім, хто приєднався до цього заходу! 

8.11.2023


Круглий стіл «Філософія мистецтва і творчості»

31 жовтня 2023 року, активна студентська спільнота Державного торговельно-економічного університету , що вивчає філософію під керівництвом професора Андрія МОРОЗОВА взяла участь у круглому столі, присвяченому глибоким питанням, які об'єднують філософію та мистецтво.

Такі заходи допомагають розширити світогляд, поглибити розуміння творчості та розвивати  особистісний потенціал. 

 Учасники мали  можливість обмінюватися думками, вивчати нові концепції та поглиблювати свої знання.

Ми віримо, що подібні ініціативи допомагають зростати як інтелектуально, так і культурно.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до нашого заходу!

31.10.2023


Круглий стіл на тему "Громадянська освіта як засіб формування громадянської та національної ідентичності"

26 жовтня 2023 року у Інституті вищої освіти НАПН України відбувся  круглий стіл, на тему "Громадянська освіта як засіб формування громадянської та національної ідентичності", на якому  зібралися відомі фахівці у сфері освіти, до яких долучилися і викладачі  кафедри філософії, соціології та політології, зокрема доцент Наталія Крохмаль поділилася своїм досвідом та відзначила важливість громадянської освіти для формування громадянської свідомості та національної ідентичності.

Учасники заходу активно обговорювали різні аспекти громадянської освіти, зокрема:

-  Концептуальні засади громадянської освіти.

-  Особлива роль громадянської освіти в умовах війни та для повоєнного відновлення України.

-  Досвід громадянської освіти в державах – членах Європейського Союзу.

-  Особливості громадянської освіти на різних рівнях освіти.

Круглий стіл став важливою платформою для обміну думками та ідеями у сфері громадянської освіти. Учасники заходу впевнені, що подібні ініціативи сприятимуть подальшому розвитку освіти в Україні та сприятимуть формуванню активних та відповідальних громадян.

26.10.2023


Круглий стіл «Кваліфікаційний розрив (qualification qap): шляхи його подолання вищою освітою. Прогнози»

17 жовтня 2023 року в межах дисципліни «Соціологія економіки та торгівлі» студенти 3 курсу бакалаврату спеціальності 054 Соціологія освітньо-професійної програми «Соціологія економічної діяльності» відвідали круглий стіл «Кваліфікаційний розрив (qualification qap): шляхи його подолання вищою освітою. Прогнози», що проводився Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України та Інститутом вищої освіти  Національної академії педагогічних наук України. З доповідями про порівняльний аналіз вимог ринку праці та стандартів вищої освіти і освітніх програм, прийняття рішень та інформаційного забезпечення ринку праці, «зелені» компетентності, вміння та навички в Україні, динаміку вимог до цифрових умінь та навичок тощо виступили науковці інститутів-організаторів заходу, а також ректор ДЗ «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» Олександр Бондар, професор ДЗ «Державна  екологічна академія післядипломної освіти та управління» Тетяна Галушкіна, голова Експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при МОН України, зовнішній експерт з питань цифрових компетентностей Міністерства цифрової трансформації Тетяна Нанаєва та інші. Дякуємо організаторам круглого столу за можливість долучитися до обговорення важливих для України питань та проблем.

17.10.2023


 

Спільний круглий стіл "Євроінтеграційні процеси в українській освіті"

Важливий захід, організований кафедрою філософії, соціології та політології ДТЕУ разом із вчителями та учнями Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №189 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов Деснянського району м. Києва.

Ця подія була  важливим етапом профорієнтаційної роботи та діалогу про майбутнє української освіти. Завдяки роботи круглого столу, ми змогли поглибити розуміння євроінтеграційних процесів, які відбуваються в нашій країні.

На зустрічі були представлені цікаві доповіді доцентів кафедри Ольги ГОРПИНИЧ та Наталії КРОХМАЛЬ, вчителів історії  Наталії КОНОН і Алли МАЯКИ, а також   учениць 11А класу - Анни ШЕСТОПАЛОВОЇ і 11Б класу - Анни САМОЙЛЕНКО.

Зацікавленість та активна участь учнів дали нам відчуття, що молоде покоління нашої країни готове до важливих змін і активно долучається до обговорення ключових питань європейської інтеграції України.

Дякуємо Спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №189 з поглибленим вивченням англійської та німецької мов Деснянського району м. Києва, за  можливість поділитися знаннями та ідеями. Цей захід був важливим кроком на шляху до покращення освітнього процесу в Україні!

5.10.2023


A CLOSER LOOK AT UKRAINE: WAR AND TESTIMONIES ON LIFE

З 17 по 30 травня 2023 року відбулася серія лекцій під назвою «A CLOSER LOOK AT UKRAINE: WAR AND TESTIMONIES ON LIFE» у університеті Jaume I в Іспанії. У заході взяли участь викладачі кафедри філософії, соціології та політології, факультету міжнародної торгівлі та права - Наталя ЛИТВИН та Віталій РАЗІЦЬКИЙ.

Під час лекцій були представлені презентації іноземною мовою на такі теми:

1️⃣ "Історичне минуле України в контексті військових подій лютого-березня 2022 року"

2️⃣ "Ніколи не кажи ніколи: свідчення біженців з України"

3️⃣ "Російське військове вторгнення крізь призму європейського вектору розвитку України"

На обговорення виносилися такі питання:

✔️ Революція Гідності

✔️ Анексія Криму

✔️ Військові операції на Донбасі

✔️ Гібридна війна та український досвід протистояння

✔️ Військові злочини РФ у лютому-березні 2022 року

Лекції були записані на відео для подальшого використання у навчальному процесі студентів університету  Jaume I (Іспанія)

Разом  створюємо  свідоме суспільство, поширюємо світло і надію України на шляху до миру та справедливості. Поширюйте цей пост і долучайтесь до обговорення!

10.05.2023


Міжнародний студентський круглий стіл на тему «Україна і Європа в XXI столітті: минуле та майбутнє»

«Україна і Європа в XXI столітті: минуле та майбутнє» міжнародний студентський круглий стіл у Державному торговельно-економічному університеті на факультеті міжнародної торгівлі та права спільно з іспанськими колегами університету Jaume I на факультеті історії, географії та мистецтва.

Разом з українськими та іспанськими студентами обговорювали  найактуальніші  питання сьогодення,  що потребують уваги та дослідження.

Україна та Іспанія:

  • спільні  аспекти історії;
  • минуле та майбутнє відносин у Європі;
  • європоцентризм як філософська проблема;
  • від пострадянського покоління до покоління майдану;
  • виклики й інтеграційні перспективи України в контексті російської агресії 2022.

Інтерес до України як держави, її спільної історії з європейськими країнами свідчать про актуальність події та перспективи подальшої співпраці.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

10.05.2023


 

Круглий стіл на тему «Глобальна загроза миру»

«Глобальна загроза миру». Відбувся студентський круглий стіл на якому обговорювали  найактуальніші  питання сьогодення,  що потребують подальшої уваги та дослідження:

  • - криза міжнародної системи безпеки в контексті сучасної ескалації російської агресії;
  • - геополітична основа зовнішньополітичної системи Кремля;
  • - дослідження безпекового потенціалу української держави в довготривалому протистоянні з Москвою;
  • -російські історичні наративи в інформаційній війні.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

Отримуйте цікаву інформацію та слідкуйте за нашими анонсами.

26.04.2023


«Бізнес-етика як засіб налагодження ефективних ділових відносин»

На студентському круглому столі обговорили питання, які  є особливо актуальними в нинішніх умовах і потребують більшої уваги та подальшого вивчення:

  • зміцнення моральності, етичних принципів у соціальній та економічній сферах;
  • формування довіри між бізнес-партнерами;
  • діловий етикет: принципи спілкування з партнерами;
  • національні особливості ділової етики в різних країнах світу та імідж ділової людини.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу!

Щоб отримувати цікаву інформацію, слідкуйте за нашими анонсами.

12.04.23


Чи можливий трибунал над російськими пропагандистами?

На це питання викладачі кафедри філософії, соціології та політології, світової економіки відповідали разом зі студентами під час круглого столу. Захід відбувся на тему «Інформаційна війна в контексті російської агресії: як пропаганда може стати доказом скоєння воєнних злочинів».

До нас завітала старша аналітикиня групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Інна Полянська та розповіла про основні наративи російської пропаганди за 2022 рік.

Студенти підготували відповіді на актуальні проблеми негативного впливу пропаганди та дали практичні поради щодо того, як звичайні українці можуть допомогти у документуванні воєнних злочинів.

Говорили також про інформаційну політику України та ЄС у контексті гібридної війни, оцінювали основні виклики та загрози, а також шукали, як на практиці можна протистояти негативному впливу російської пропаганди.

Дякуємо учасникам круглого столу за участь!


Круглий стіл на тему: «Комунікаційні парадигми сучасності»

28 листопада 2022 р. на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся студентський КРУГЛИЙ СТІЛ НА ТЕМУ: "КОМУНІКАЦІЙНІ ПАРАДИГМИ СУЧАСНОСТІ". Метою круглого столу було висвітлення актуальних питань та перспектив вивчення теорій та практик соціальної взаємодії в умовах динамічних змін сучасних суспільств. Доповіді підготували та презентували студенти 2-4 курсів спеціальності "Соціологія". Піднімалися питання сучасних ризиків та загроз комунікації, гендерної, крос-культурної взаємодії, трансформації комунікаційних практик внаслідок міграційних процесів тощо. Участь в обговоренні важливої теми взяв також професорсько-викладацький склад кафедри. Круглий стіл пройшов на високому рівні в атмосфері жвавого обговорення, незважаючи на усі технічні перешкоди.


ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ».

24 листопада 2022 року відбулася ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ».

Незважаючи на складну ситуацію в державі, постійні обстріли критичної інфраструктури, перебої зі світлом та інтернетом університет працює та продовжує наукову діяльність.  Конференція стала доброю нагодою для згуртування всіх однодумців, науковців  та студентів. Адже тільки об’єднуючись, ми  переможемо.

Тематика конференції, організованої кафедрою філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету, знайшла жвавий відгук у наукової спільноти.

Учасники всеукраїнської науково-практичної онлайн конференції «СОЦІОКУЛЬТУРНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ГЕОПОЛІТИЧНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ БАГАТОПОЛЯРНОГО СВІТУ» представляли свої дослідження у семи секціях за напрямами: «Геополітичні інтереси України у ХХІ столітті», «Суспільні трансформації в умовах багатополярного світу», «Новітні соціальні рухи та форми соціальної самоорганізації.», «Соціальні конфлікти та нерівності», «Політичний вибір та управління суспільними змінами», «COVID-19 як інструмент геополітики», «Україна у світовому політичному вимірі».

Науковий дискурс, творчі підходи, щира зацікавленість, дискусійний характер – ось та атмосфера, в якій проходила робота конференції.

Учасники заходу відзначили його високий науковий та організаційний рівні, інформативність та цікавість доповідей. Проблематика конференції,  співзвучна реаліям сьогодення, які зачіпають усіх як на суспільному, так й  індивідуальному, особистісному рівнях, не залишила байдужим нікого. Було висловлено побажання підтримувати та розвивати роботу конференцій у майбутньому.


Студентський круглий стіл «Шляхами філософії Григорія Сковороди» до 300-річчя з дня народження видатного філософа Григорія Сковороди

Українська земля багата іменами, які змінювали не тільки історію, але й науку, освіту, особистість. Із-поміж видатних постатей, якими пишається український народ, є ім’я Григорія Савича Сковороди, який ввійшов в історію всього світу як самобутня, вільна, незвичайна, потужна особистість яка залишила в історії власне  світоглядне розуміння всесвіту,  світосприйняття  духу, коріння свідомості. В житті та думках Сковороди – вся велич незламного українського народу, його джерело…

23 листопада 2022 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології разом зі студентами факультетів ФІТ, ФТМ та ФРГТБ Державного торговельно-економічного університету, які вивчають дисципліну «Філософія», організували та провели студентський круглий стіл «Шляхами філософії Григорія Сковороди», присвячений актуальним питанням творчості видатного філософа.

Під час роботи круглого столу були представлені доповіді студентів, у яких ґрунтовно досліджені концептуальні філософські погляди Григорія Сковороди, зокрема, концепти свободи, любові, щастя, філософської парадигми української кордоцентричної традиції. Крім того, студенти обговорювали питання формування  філософських поглядів мандрівного філософа, а також проблеми збереження культурної спадщини митця  у період військової агресії 2022 р.  Зокрема, була представлена доповідь про руйнування музею Г.С. Сковороди в селі Сковородинівка, що на Харківщині. Доповіді супроводжувалися активним обговоренням і жвавою дискусією.

Щиро дякуємо учасникам круглого столу за плідну роботу!


Студентський круглий стіл «Соціологія торгівлі та брендингу»

18 жовтня 2022 року в дружній та творчій атмосфері кафедра філософії, соціології та політології разом з кафедрою маркетингу Державного торговельно-економічного університету провели спільний студентський круглий стіл на тему: «Соціологія торгівлі та брендингу» у режимі онлайн.

В роботі круглого столу під керівництвом професора Шуст Наталії та доцента Федоришиної Ірини взяли участь студенти, викладачі та аспіранти університету.

Під час заходу обговорювались питання споживацької поведінки населення, особливості соціології торгівлі та брендингу. Були розглянуті питання соціальної ролі бренду, бренд-поведінки цільової аудиторії воєнного періоду.

Великий інтерес та зацікавленість учасників круглого столу викликали доповіді завідувача кафедри світової економіки Дугінець Ганни, доцента кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій Анни, професора кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Сидоренко Олени. Активну участь в обговоренні брали кандидат економічних наук Янковець Тетяна, здобувачі вищої освіти, аспіранти: Кравчук Валентина, Кибець Єлізавета, Лагода Дар’я, Малій Марія, Медведєва Катерина, Павлик Соломія, Попадін Владислав, Шаєва Анастісія, Шоломіцька Ксенія. 



Студентський круглий стіл «Етика ділових відносин в постмодерному світі»

18 квітня 2022 року кафедрою філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Державного торговельно-економічного університету був проведений студентський круглий стіл «Етика ділових відносин в постмодерному світі». У вступному слові завідувач кафедри Алла Анатоліївна Кравченко передала вітання учасникам від ректора університету Анатолія Антоновича Мазаракі та його слова про те, що в такий складний для країни час ми, університетська родина, студенти та викладачі, злагоджено працюємо з вірою у перемогу та світле майбутнє, в якому знання та навички, отримані в університеті, будуть обов’язково витребувані.

На круглому столі були прослухані виступи  студентів різних факультетів університету, підготовлені під керівництвом викладачів кафедри філософії, соціології та політології: Литвин Н.М., Красільнікової О.В., Радченко С.Г., Гудкова С.О. Серед виступів особливої уваги набули теми: «Етичні проблеми сучасного бізнесу», «Репутаційна криза світових брендів», «Філантропія в сучасному бізнесі», «Професійна мораль як сукупність ідеалів та цінностей професійної поведінки», «Невербальні засоби ділового спілкування та етикет», «Ділова розмова по телефону», «Етичні засоби створення позитивного впливу на роботодавця під час співбесіди», «Діловий етикет - принципи спілкування з діловими партнерами (Бабаєва Каміла – ФТМ, 1-6 група). Актуальність проведення даного круглого столу визначається в конкретизації актуальних питань та перспектив участі молоді в ділових процесах, виявлення чинників, що впливають на активність молоді.

Із заключним словом виступили декан факультету міжнародної торгівлі та права Юлія Анатоліївна Гончарова та проректор з наукової роботи Світлана Володимирівна Мельниченко. В їх словах звучала гордість за наших студентів, котрі, не зважаючи на складні умови воєнного часу, презентували яскраві виступи, що вирізнялись актуальною науковою тематикою, цікавою подачею матеріалу, різноплановістю підходів щодо висвітлення етичних складових ділових відносин як у мирний так і у воєнний час.


Круглий стіл на тему «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт»

26 листопада 2021 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету відповідно до зведеного плану проведення науково-практичних конференцій, семінарів та круглих столів, з метою конкретизації актуальних питань та перспектив вивчення творчої спадщини видатного американського філософа Г. Арендт, був проведений круглий стіл на тему: «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт» (онлайн). На круглому столі обговорювалися різноманітні питання, зокрема: ключові фактори появи тоталітарних режимів у ХХ ст.; моральні проблеми свободи та відповідальності. Окремо наголошувалося на актуальності праць Г. Арендт «Джерела тоталітаризму» та «Банальність зла. Ейхман в Єрусалимі» в сучасних умовах цифрової економіки.

Із вступним словом до учасників круглого столу звернулася завідувач кафедри філософії, соціології та політології доктор філософських наук, проф. Кравченко А.А. Вона наголосила на важливості вивчення спадщини Ханни Арендт на гуманітарних

 спеціальностях, а також зупинилася на темах узурпації влади і насилля, що є ключовими для філософського і політологічного дискурсу кінця ХХ – поч. ХХІ ст. Далі було надано слово учасникам круглого столу – запрошеним гостям та університетській професурі.

Із гостей круглого столу можна виділити виступ доктора філософських наук, професора Рогожи М.М. (КНУ ім. Т.Г. Шевченка), яка в своїй промові «Рецепції творчості Ханни Арендт в сучасному етичному дискурсі» зосередила свою увагу на моральних проблемах суспільств «закритого типу», на особливостях розуміння категорії «свободи» і «права людини» в сучасному західному суспільстві. Потім у програмі круглого столу пролунали блискучі виступи професорів кафедри філософії, соціології та політології – д. соц. наук, проф. Шуст Н. Б. («Відповідальність і  колективна провина»), д. соц. наук Кухти М.П. («Банальність зла» та проблеми свободи за Х. Арендт у вимірі сучасних соціальних процесів»), д. філос. наук Ліпіна М.В. («Філософські мотиви фільму «Ханна Арендт»: правда і міфи»). Своєрідним філософським узагальненням вищезазначених тем став виступ д. філос. наук, проф. Морозова А.Ю. на тему «Раціональність і тоталітаризм».

Усі виступи викликали жваве обговорення та дискусію, тим більше, що у роботі круглого столу взяли участь не лише викладачі, але

й молоде покоління аспірантів кафедри філософії, соціології та політології (Барабаш Р., Об’єдков О.) та студентів 1 та 2 курсів факультетів ФМТП, ФФО та ФРГТБ  - Розумець А.,  Свиридов Д., Дємкіна К., Сезоненко М., Мідяківська В. та інші.  

Підсумки роботи круглого столу «Проблеми філософії політики у творчості Г. Арендт» підвела канд. іст. наук, доц. кафедри філософії, соціології та політології Красільнікова О.В., яка закликала ніколи не забувати трагічні сторінки європейської історії ХХ сторіччя, світові війни і геноциди, насилля та узурпацію влади, концтабори та Голокост, усвідомлюючи причини, які до цього призвели. Доц. Красільнікова О.В. також підкреслила важливість гуманітарної освіти (особливо її етичної та філософської компоненти) у контексті підтримання історичної пам’яті людства, без чого неможливо розвивати сучасне відкрите суспільство знань, побудоване на принципах соціальної рівності, свободи слова та гуманізму. 


Cтудентський круглий стіл на тему «Співвідношення традиції та інновації в сучасному світі»

11 листопада 2021 року кафедрою філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету проведено студентський круглий стіл на тему «Співвідношення традиції та інновації в сучасному світі». Питання про співвідношення традиції та інновацій у повний голос починає звучати ще в Новий час і залишається актуальним у контексті викликів сьогодення. Людина звертається до традиції тоді, коли відчуває нестачу сталих орієнтирів повсякденного існування, коли економічні, культурні, технічні та політичні інновації розмивають звичний їй світ. Учасники круглого столу обговорили можливості повернення до традицій та ризик як невід’ємний атрибут інновацій, розглянули творчість у її взаємозв’язку із традицію та її трансформацію в контексті панування «креативного руйнування».

Із вступним словом на круглому столі виступили завідувач кафедри філософії, соціології та політології Кравченко Алла Анатоліївна і професор кафедри філософії, соціології та політології Ліпін Микола Вікторович.

У роботі заходу брали участь студенти факультету торгівлі та маркетингу, факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, факультету фінансів та обліку, факультету міжнародної торгівлі та права, факультету економіки, менеджменту та психології. Найбільш активну участь у дискусії прийняли студенти: Сезоненко Микита (ФФО, 1 к. 2 гр.) Лаврушко Едуард (ФТМ, 2 к. 32 гр.), Тадля Анастасія (ФЕМП, 2 к. 21 гр.), Кутульська Юля (ФРГТБ, 1 к. 21 гр.), Глушко Анна (ФРГТБ, 1 к. 12 гр.), Парінова Єлизавета (ФРГТБ, 1 к. 12 гр.), Бутенко Вікторія (ФРГТБ, 1 к. 13 гр..), Кащенко Крістіна (ФРГТБ, 1 к. 11 гр.).

Велика вдячність усім студентам за участь у круглому столі, присвяченому проблемам співвідношення традиції та інновації.


Відбулося засідання студентського наукового гуртка «Дискурс»

22 вересня 2021 р. відбулося засідання студентського наукового гуртка «Дискурс», присвяченого обговоренню проблеми функціонування і розвитку моралі у сфері підприємницької та комерційної діяльності.

Навіщо підприємцю етика? Бізнес заради прибутку чи для моральних цілей? Як бути і що обирати: збагачення власної компанії чи діяти на користь етичних переконань? Про це сьогодні дискутували члени студентського наукового гуртка під керівництвом доцента кафедри філософії, соціології та політології Красільнікової О.В.


ІІІ Eastern European Conference (EECME 2021) «Sustainable Development in Modern Knowledge Society»

28 травня 2021 р. відбулася ІІІ Східно-Європейська конференція з менеджменту та економіки «Сталий розвиток в сучасному суспільстві знань» (3rd Eastern European Conference (EECME 2021) «Sustainable Development in Modern Knowledge Society»). Організаторами конференції виступили Вища школа бізнесу в м. Любляна (Словенія), Факультет бізнесу, економіки та права (Чорногорія), Одеський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету. Учасників конференції привітала Декан Вищої школи бізнесу м. Любляна Лідія Вайс та побажала плідної роботи. 

На конференції було представлено більше 30 доповідей з 7 країн світу. Учасниками даної конференції були й представники кафедри філософії, соціології та політології – Ліпін М.В., Гусєва Н.Ю., Красільнікова О.В., які представили доповідь на тему «Освіта для сталого розвитку в перспективах «інформаційного суспільства» (Education for sustainable development in the perspectives of «Information society»).

В цілому, конференція була надзвичайно цікавою, насиченою та вже втретє стала місцем приємної зустрічі та плідної співпраці науковців з усього світу, які зосереджують свою увагу на важливих проблемах розвитку сучасного суспільства.


Конкурс студентських наукових робіт по темі «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України»

Підбито підсумки конкурсу студентських наукових робіт по темі «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України». У  конкурсі приймали участь наукові роботи студентів факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, які обрали для вивчення диципліну «Культурна спадщина України». Журі конкурсу у складі викладачів кафедри філософії, соціології та політології доктора філософських наук Кравченко А.А., кандидатів історичних наук Кизименко І.О. та Разіцького В.Й. визначило переможців.

Перше місце одержала робота студентки першого курсу 18 групи ФРГТБ Василенко Софії Олександрівни «Тернопільська область: погляд у минуле», друге місце посіла робота студентки першого курсу 18 групи ФРГТБ Бабенко Анни Сергіївни «Сумщина – туристичний магніт слобожанської України», третє місце добула робота студентки першого курсу 19 групи ФРГТБ Кузнець Катерини Ігорівни «Пам’ятки архітектури Одещини».

Вітаємо переможців конкурсу. Бажаємо творчої наснаги та подальших здобутків у студентській науковій роботі.


Круглий стіл «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України»

21 квітня 2021 року на базі кафедри філософії, соціології та політології відбувся Круглий стіл «Пам’ятки культурної спадщини в туристичних маршрутах України». У роботі круглого столу приймали участь викладачі кафедри філософії, соціології та політології, які викладають дисципліни культурологічного спрямування та студенти ФРГТБ.

Викликали цікавість виступи доктора філософських наук Кравченко А.А., кандидата історичних наук Кизименко І.О., які виступили з доповідями про маловідомі туристичні об’єкти Черкаської та Закарпатської областей.

В рамках вивчення дисципліни «Культурна спадщина України» студенти підготували наукові роботи, в яких дослідили пам’ятки культурної спадщини різних регіонів та запропонували можливості включення цих пам’яток в українські туристичні маршрути. Участь у роботі круглого столу стала апробацією студентами результатів своїх наукових досліджень.

Яскравими та насиченими цікавими фактами були доповіді студентів Бабенко Анни на тему «Сумщина – туристичний магніт слобожанської України», Сташко Марії на тему «Мій Хмільник», Печури Марії на тему «Місто-музей Чернівці».

Учасники круглого столу у підсумку підкреслили цікавість та наукову насиченість доповідей. Вказали на важливість проведення наукових заходів, в яких беруть участь як викладачі так і студенти, що сприяє залученню студентів до наукової роботи вже з перших курсів навчання. Під час роботи круглого столу панувала творча та доброзичлива атмосфера.

Висловлюємо щиру подяку всім учасникам за плідну роботу.



Круглий стіл «Метаморфози принципу відповідальності в суспільстві ризику»

21.04.21 у Київському національному торговельно-економічному університеті з ініціативи кафедри філософії, соціології та політології відбувся студентський круглий стіл «Метаморфози принципу відповідальності в суспільстві ризику», проведений з нагоди відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи (26 квітня 1986 р.). Зі вступним словом виступив док. філос. наук, доц. Ліпін М.В., який окреслив соціально-політичне значення Чорнобильської аварії та її вплив на процес осмислення меж відповідальності людини у глобалізованому світі ХХІ століття.

У роботі круглого столу приймали участь студенти перших та других курсів різних факультетів та викладачі кафедри філософії, соціології та політології: док. філос. наук, доц. Ліпін М.В., к.і.н., доц. Гусєва Н.Ю. та к.і.н., доц. Красільникова О.В., к.і.н., доц. Разіцький В.Й. Особливо відзначимо студентів ФІТ 2 к. 1 гр. Гах Дарˈю Вячеславівну, Романенко Аліну Андріївну, Січного Андрія Андрійовича, які приймали активну участь у обговоренні винесених на круглий стіл питань.

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ»

ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ

16 квітня 2021 року відбулася ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ». Нинішня світова криза, що викликана пандемією коронавируса, вже встигла стати викликом не тільки для окремих національних економік, а й в цілому для глобальної світової системи. Тому конференція стала доброю нагодою для обговорення поточних проблем, викликаних подіями 2020-2021 рр.

Конференція, присвячена 75-річчю Київського національного торговельно-економічного університету та організована  кафедрою

філософії, соціології та політології, знайшла жвавий відгук у наукової спільноти. Засідання проводилися в онлайн-режимі з використанням платформи Zoom.

Розпочалася конференція з вітального слова першого проректора з науково-педагогічної роботи Н.В.Притульської. Доповіді на пленарному засіданні А.А. Кравченко, О.Б.Гаєвської, Я.С.Телешуна, П.В.Бульдовича, що стосувалися соціально-філософських, соціологічних та політичних аспектів сучасних реалій, включали грунтовний аналіз і наукову рефлексію подій, що спіткали людство протягом 2020-21 років.

Виступаючі на конференції поважні фахівці з політології, соціології, філософії, міжнародних відносин та геополітики дали грунтовний соціально-економічний аналіз нинішньої ситуації та прогноз майбутніх сценаріїв. Було зазначено, що пандемія прискорила ті тенденції в глобальному світоустрій, які вже розпочалися. Вона виступила водночас і маркером сучасних соціально-економічних трансформацій, і їх каталізатором. Експерти виділили кілька довгострокових тенденцій в економіці, політиці і соціальній сфері, які виходять на перший план на тлі пандемії коронавіруса. Передусім, це - слабке зростання економік та соціальна нерівність, послаблення соціальних та економічних зв’язків між країнами, а також значне обмеження громадянських свобод.  Також було акцентовано на проблемі посилення конкуренції між поколіннями та зростання глобальної заклопотаності питаннями клімату.

Далі учасники представляли свої дослідження у п’яти секціях за напрямами: «Світові тренди соціальної взаємодії в умовах пандемії», «Соціально-економічні трансформації суспільства в умовах пандемії», «Перспективи соціального та освітнього розвитку суспільства», «Вплив пандемії на політичні процеси в Україні», «Політичні трансформації у світі».

СЕКЦІЇ

Секція 1. «СВІТОВІ ТРЕНДИ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ»

На секційному засіданні активно обговорювалися доповіді Т. В. Крамар, Н.М.Литвин, Д.Р.Додонова, М.П.Кухти. Аналізувалися перспективи подальшої віртуальної комунікації в суспільстві, переваги та недоліки нових форм навчання, споживання, дозвілля. Розглядалися геополітичні, соціокультурні, соціально-побутові зрізи новітніх форм комунікації.

Секція 2. «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ»

Робота секції була присвячена обговоренню проблем соціальних та економічних викликів в умовах covid-19. Яким буде світ після пандемії? Як змінюються умови праці при переході на дистанційну форму роботи? Що таке прекаріат і як пандемія сприяє його поширенню? Які можливості, наслідки і перспективи створює пандемія в функціонуванні різноманітних організаціях від готельних компаній до греко-католицької церкви? Обговорення цих та багатьох інших питань викликало жваву дискусію, актуальні питання та відверті відповіді.

Секція 3.  «ПЕРСПЕКТИВИ СОЦІАЛЬНОГО ТА ОСВІТНЬОГО 

РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА»

У роботі секції було представлено дванадцять  доповідей,  у дискусії  взяли участь провідні науковці, викладачі, аспіранти та студенти. З доповідями виступили: Боровська Л.О., канд. філос. наук, тема доповіді  «Гуманітарна освіта у нових реаліях», Гудков С.О., канд. філос. наук, доцент, тема доповіді «Трансформація соціального інституту вищої освіти в умовах пандемії», Кизименко І.О., канд. іст. наук, доцент, тема доповіді «Дистанційне навчання в умовах карантину».

Учасники,  зазначили, що  дистанційне навчання та його інноваційні технології безумовно будуть і надалі інтегруватися у навчальний процес та видозмінювати його, активно впливатимуть на зміст, методи та організаційні форми навчальної діяльності. Проведення онлайн занять ставить підвищені вимоги до технологічної підготовки та професійної майстерності викладача.

Щиро дякуємо усім присутнім за активне обговорення тем, що розглядалися та плідну співпрацю.

Секція 4. «ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ НА ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ»

У роботі секції взяли участь поважна професура з КНТЕУ та інших вищих навчальних закладів: доктор філософських наук, професор Добродум О.В. (КНТЕУ), доктор політичних наук, проф. Агарков О.А. (Київський медичний університет), доктор історичних наук, проф. Стопчак М.В. (Вінницький торговельно-економічний інститут Київського торговельно-економічного університету), доктор філософських наук, проф. Пасько Я.І. (Київський університет ім. Б. Грінченка), доктор філософських наук, проф. Шепетяк О.М. (Київський університет ім. Б. Грінченка), кандидат політ. наук, доц. Карнаух А.А. (Київський національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова), канд. політ. наук. Воробйова Г.Ю. (КНТЕУ) та інші. На секції також були присутніми студенти 1 курсу факультету міжнародної торгівлі та права (англомовна програма), які приймали участь в обговоренні, задавали питання доповідачам, проявляли зацікавленість та обізнаність в  загальній проблематиці дискусії. Виступи супроводжувалися обговореннями та жвавими дискусіями, містили елементи наукової новизни.

 Секція 5.  «ПОЛІТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ У СВІТІ»

На секційному засіданні всього було представлено дев’ять тез доповідей, які стосувались питань соціально-політичних маніпуляцій, довіри до влади, ціннісних засад сучасних демократій тощо.

Велику зацікавленість та палку наукову дискусію викликала доповідь кандидата політичних наук, доцента Маріупольського державного університету Рябініна Є.В. «Обмеження індивідуальної свободи внаслідок трансформації світового устрою». Зокрема, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Стичинська А.Б. продовжила обговорення теми та торкнулась питань  інформаційної безпеки, релігійних впливів, комунікативних трансформацій в соціально-політичному житті суспільства.

Привернув увагу виступ кандидата філософських  наук, доцента Національного транспортного університету Юрченка Е.А. з доповіддю «Світоглядно-ідеологічний вимір політичних конфліктів спровокованих карантинними заходами». Доповідач обговорював питання «чи посилила держава через свій бюрократичний апарат впливи на свободу особистості  та соціальні обмеження?», «чим тоталітаризм відрізняється від авторитаризму?»,  «ймовірні небезпеки для свобод народів».

Науковий дискурс, творчі підходи, щира зацікавленість, дискусійний характер – ось та атмосфера в якій проходила робота секції.

Учасники заходу відзначили його високий науковий та організаційний рівні, інформативність та цікавість доповідей. Тематика конференції, співзвучна реаліям сьогодення, які зачіпають усіх як на організаційному, так індивідуальному, особистісному рівнях ‑ не залишила байдужими нікого. Було висловлено побажання підтримувати та розвивати подібний формат онлайн конференцій у майбутньому.


Конкурс студентських наукових робіт на тему «НАТО як вектор зовнішньої політики України»

Кафедра філософії, соціології та політології КНТЕУ провела конкурс студентських наукових робіт на тему «НАТО як вектор зовнішньої політики України». Даний захід був проведений серед студентів першого курсу в рамках вивчення навчальної дисципліни «Національні інтереси у світові геополітиці та геоекономіці».  

У п’ятницю, 9 квітня відбулося оголошення результатів конкурсу наукових робіт, у якому взяли участь студенти (учасники конкурсу) та журі – викладачі кафедри філософії, соціології та політології; к.і.н, доц. Губицький Л.В., к.і.н, доц. Кизименко І. та к.і.н, доц. Разіцький В.Й. По результатах конкурсу переможцями стали:

1 місце: Назарова Мар’ям Марія Мохуббатівна, 1 курс, 7 група ФМТП;

2  місце: Рула Олександра Геннадіївна, 1 курс, 8 група ФМТП;

3 місце: Ковальова Анна Миколаївна, 1 курс, група 4 ФФО.

Вітаємо переможців та всіх учасників конкурсу.


Круглий стіл з нагоди 311-річчя проголошення Конституції П. Орлика

5 квітня 2021 р. у Київському національному торговельно-економічному університеті з ініціативи кафедри філософії, соціології та політології відбулось засідання «круглого столу» з нагоди 311-річчя проголошення Конституції П. Орлика.

Зі вступним словом виступила   к.і.н., доц. Гусєва Н.Ю., підкресливши історичне значення Конституції як унікального явища, яке засвідчило високий рівень політико-правової організації українського козацтва. Зокрема, у цьому документі вперше в світі були закріплені основи демократії, суверенності козацької держави. У обговоренні питань  «круглого столу» взяли участь викладачі кафедри: док. філос. наук Ліпін М.В.,   к.і.н., доц. Кизименко І.О. та к.і.н., доц. Красільнікова О.В.

Студентська молодь продемонструвала неабияку зацікавленість П. Орликом як творцем першої у світі демократичної Конституції, та відзначили, що зараз наша держава живе тими ж ідеями, якими жив і за які боровся гетьман П. Орлик, і разом з розумінням ідей гетьмана можна глибше пізнати себе як націю.

У ході круглого столу з доповідями виступили студенти ФЕМП 1-го курсу та ФРГТБ 2-го курсу, що розглянули  постать гетьмана та важливі аспекти його Конституції: «Постать П. Орлика в українській історії», «Характеристика документу Конституції П. Орлика», «Ідеологічні засади «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» 1710 р.», «Децентралізація від П. Орлика», «Закріплення ментальності свободолюбства українського народу в Конституції П. Орлика».

Безперечно, Конституція П. Орлика вражає своєю актуальністю і сьогодні. В усьому світі її визнано першим документом з надзвичайно високим рівнем демократичності.


Відбувся тематичний круглий стіл «Дипломатичний та діловий протокол та етикет як інструмент реалізації зовнішньої політики»

15.03.2021. На кафедрі філософії, політології та соціології відбувся тематичний круглий стіл «Дипломатичний та діловий протокол та етикет як інструмент реалізації зовнішньої політики». Викладачі кафедри мали можливість виступити з доповідями та обговорити наступні питання:

1. Сутність і соціальна значущість дипломатичного та ділового протоколу та етикету у сучасних умовах. (Доповідач, доцент С.Г. Радченко).

2. Міжнародна ввічливість як основоположна засада дипломатичного та ділового протоколу та етикету. (Доповідач, доцент О.В. Красільнікова).

3.Роль жінок у дипломатичному протоколі. (Доповідач, доцент О.Т Шепетяк)

Глобалізаційні процеси: політична , економічна, соціальна інтеграція призводить до постійного спілкування з представниками інших країн. Дипломатична діяльність з усіма її законами, правилами, умовностями, атрибутами, в тому числі дипломатичний протокол  та церемоніал, перестала бути лише фаховою. До зовнішньополітичної діяльності у сучасних умовах залучені не лише дипломати та політики, а мільйони людей, які часто не мають жодного відношення до дипломатії та державної служби. З’являються нові поняття: економічна, публічна, народна дипломатії тощо. Отже, Дипломатичний протокол починає активно жити за межами дипломатії.

Викладачі кафедри прийняли активну участь у круглому столі. Зміст кожної доповіді викликав зацікавлення та жваву дискусію з боку присутніх на заході. Обговорювались питання не тільки суті протоколу та його складових етикету та церемоніалу, а й науково-методичні питання викладання дисципліни «Дипломатичний та діловий протокол та етикет».


Перші наукові здобутки

24 лютого 2021 року студентка 2 курсу факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету Приходько Тетяна взяла участь у роботі III Всеукраїнської науково-практичної конференції “Традиції та новації у розвитку сучасної соціологічної науки: дослідження молодих вчених” в м. Київ. Тема доповіді ”Повсякденність як простір суспільних відносин”. Конференція проходила на базі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

На пленарному та секційних засіданнях обговорювалася ціла низка актуальних питань. Серед них, зокрема: система комунікацій та нетворкинг у сфері бізнесу, соціологічні методи дослідження різних сфер суспільства, соціальне міфотворення як складова сучасної реклами тощо.


Олімпіада з дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці»

З метою сприяння розвитку творчого потенціалу молоді кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету провела чергові інтелектуальні змагання. 4 грудня 2020 р. відбулася олімпіада з дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці». Організатором заходу виступив доцент кафедри філософії, соціології та політології Л.В.Губицький.

В олімпіаді брали участь 30 студентів ФФО 2 курс 1-4 групи.

За результатами олімпіади з навчальної дисципліни «Національні інтереси у світовій геополітиці та геоекономіці» переможцем стала Проскурович Б. (ФФО 2 

курс 1 група); 2 місце – Трикула В. (ФФО 2 курс 1 група); 3 місце – Ляшенко І. (ФФО 2 курс 4 група), Большаков М. (ФФО 2 курс 4 група), Городня К. (ФФО 2 курс 1 група), Качур С. (ФФО 2 курс 4 група).

Під час олімпіади досягнуто основне завдання − стимулювання творчого самовдосконалення студентської молоді, виявлення та розвиток обдарованих студентів, формування творчого покоління молодих науковців.

Вітаємо переможців та бажаємо усім учасникам міцного здоров’я та подальших наукових перемог.


Відбулася олімпіада з соціології

26.11.2020 в онлайн режимі відбулася студентська олімпіада з соціології на тему «Студентська молодь в умовах соціальної ізоляції».  Дискусії, презентації есе та  досліджень тривали протягом майже 3-х годин. Участь у заході взяли 19 студентів з 1-го по 4-й курс включно, які представили 5 різних груп та спеціальностей.

У напруженій боротьбі перше місце виборов Карлін Антон (група ФРГТБ 3-1), друге місце Гречіхіна Соф'я (ФМТП 1-6), третє місце між собою поділили Агапова Олександра (ФРГТБ 4-9) та Літвіненко Владислава (ФРГТБ 3-2). Вітаємо усіх переможців!


ОЛІМПІАДА З ФІЛОСОФІЇ

24 листопада 2020 р. кафедрою філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету була проведена олімпіада з дисципліни "Філософія".

Участь у олімпіаді взяли студенти факультетів інформаційних технологій, торгівлі та маркетингу, міжнародної торгівлі та права, фінансів та обліку, ресторанно-готельного та туристичного бізнесу. Найбільш активну участь у обговоренні питань взяли студенти: Коркач Костянтин (ФІТ, 1 курс, 9 група); Тарасенко Владислав (ФІТ, 1 курс, 2 група); Маньковська Єлизавета (ФРГТБ 1 курс, 14 група); Бутиріна Катерина (ФТМ, 1 курс, 25 група); Биндюк Катерина (ФМТП, 1 курс, 14 група); Бідалова Карина (ФМТП, 1 курс, 14 група);  Винник Анастасія (ФМТП, 1 курс, 4 аб група); Сташко Марія  (ФРГТБ, 1 курс, 18 група); Черній Вікторія (ФМТП, 1 курс, 25 група); Пасіка Владислав (ФФО, 1 курс, 6 група); Білокур Олександр ( ФІТ, 1 курс, 3 група).

Усі учасники заходу проявили хороше знання філософської літератури, глибоке розуміння найактуальніших проблем сучасності,  взаємоповагу до суперників й здатність почути думку іншого.

Результати олімпіади:

1 місце – Биндюк Катерина (ФМТП, 1 курс, 14 група)

2 місце – Бідалова Карина (ФМТП, 1 курс, 14 група)

3 місце – Черній Вікторія (ФМТП, 1 курс, 25 група)

  • Бутиріна Катерина (ФТМ, 1 курс, 25 група)

Кафедра філософії, соціології та політології висловлює щиру вдячність учасникам за ґрунтовну підготовку до олімпіади і бажає наснаги та подальших наукових й освітніх звершень!


Відбувся круглий стіл на тему «Особливості соціального життя молоді під час пандемії»

З початку пандемії COVID-19 більшість людей перебуває на домашньому карантині, дотримується соціального дистанціювання та працює з дому. Раптова зупинка звичного життя та обмеження живого спілкування вивела важливість соціальних медіа на перший план.

Люди в усьому світі використовують соціальні мережі, щоб бути в курсі останніх подій, отримувати актуальні новини та залишатися на зв’язку. Але саме в моменти потрясінь ми усвідомлюємо, що потреба бути онлайн та знати, що відбувається, робить соціальні мережі актуальними як ніколи.

Однак такі інструменти комунікації − це не лише хороший спосіб бути у вирі подій, а й потужний засіб взаємодії державних органів з громадськістю. Для державних установ використовувати соціальні мережі — це швидше вимога часу, а не власне бажання, особливо у період пандемії. 

Таким чином, ми зрозуміли , що в наш час дуже важко комунікувати особливо студентам першого курсу, які тільки вступили до університету, і чому би не організувати такій захід?

Отже, 18 листопада 2020 року група соціологів першого курсу під керівництвом професора Шуст Наталії Борисівни взяли участь у круглому столі на тему “Особливості соціального життя молоді під час пандемії”.

Мета цього заходу була направлена на дослідження особливостей соціального життя молоді в суспільстві під час самоізоляції, a також відносини в сім’ї та питання споживання.

Кожен з нас підготував презентації та доповіді.

Оксана Ольшевська розповідала про відносини в сім`ях, про те, що самоізоляція загострила вже наявні конфлікти і перевірила сім'ї на міцність. При спокійних взаєминах в сім'ї рівень негативних емоцій знижується − сім'я в період карантину стає підтримкою, допомагає зняти напругу і зменшити стрес.

Локтєва Катерина підготувала виступ на тему “Особливості навчання під час пандемії. Метою дистанційного навчання є надання освітніх послуг студентам з урахуванням стандартів освіти. Завданням дистанційного навчання є забезпечення реалізації конституційного права на здобуття освіти та професійної кваліфікації. Дистанційне навчання не можна однозначно назвати хорошим чи поганим, адже є багато як переваг, так і недоліків. Безсумнівно, отримання знань за допомогою дистанційного навчання є досить корисним і зручним. Можливо, незабаром, дистанційне навчання стане доповненням до традиційного, але повністю замінити звичний процес отримання знань не зможе.

Наступною була Ярослава Конечнко з темою “Суспільство  споживання під час пандемії”. Самоізоляція викликала необхідність інвестувати в онлайн присутність та онлайн-репутацію, зробити їх ефективними, що в свою чергу значно полегшує можливість зворотної комунікації з клієнтами. Компанії повинні зрозуміти нові 

турботи та страхи клієнтів (фінансова невпевненість та страх за здоров’я власне і близьких) та реагувати на них. Необхідність зменшити прямі комунікації значно підвищила потребу суспільства у кур’єрах та їх послугах, проте це має і свої мінуси. Пандемія вплинула на значний ріст у галузях інтернет-комунікації та доставок.

Соф’я Гручихіна підготувала виступ на тему “Соціалізація молоді в умовах пандемії”. Майже рік тому людство зіштовхнулося з проблемою, якої ніхто не очікував – пандемія. Вже в березні влада запровадила карантин національного рівня, що не найкращим чином вплинуло на людей уцілому. Такі умови були встановлені з покликанням захистити нас від хвороби, але в тому числі принесли деякі незручності, з яких людству доводиться знаходити вихід. Ми маємо величезну кількість школярів, студентів, з яких переважній кількості необхідне активне соціальне життя, яке мало не унеможливилось в умовах карантину. Підтримувати стосунки з одногрупниками одразу після знайомства було б значно краще наживо, бо соціальні мережі скоріше доповнюють спілкування, ані ж підходять для встановлення відносин. Можна зробити висновок, що поставлені незвичні умови спонукають нас до розвитку нових методів соціалізації, запровадження нових платформ для найбільш повноцінного навчання та спілкування. У якомусь сенсі існують переваги такого стану, в якому ми опинилися. Наприклад, раніше карантин встановлювали не масово, якщо в країні вирує епідемія грипу – студенти були вимушені відвідувати університети в той час як школярі перебували вдома майже як на канікулах. Тепер за якої-небудь загрози буде значно простіше повторно перейти на дистанційне навчання, не доведеться наражатися на небезпеку. Ситуація, в якій ми опинилися, поставила перед людством багато складних задач щодо соціалізації в тому числі, через що в деякому сенсі виступає поштовхом до розвитку, щоб ці задачі вирішити і покращити життя.

Постой Олена розповіла про “Комунікацію молоді під час самоізоляції”. Соціальні мережі дозволяють користувачам, не виходячи з дому, швидко отримати відповіді на свої запитання. Такий формат комунікації забезпечує зворотний зв’язок з аудиторією. У фоловерів є можливість надіслати повідомлення та висловити власну думку щодо якості роботи, вказати на можливі недоліки або запропонувати ідеї щодо кращого обслуговування. Також читачі можуть залишати коментарі під дописами, показуючи так їхню значущість або ж виражаючи свої погляди.

Використання соціальних мереж дозволяє не лише бути в курсі новин, а й допомагає покращити свої освітні досягнення. Так, державні установи можуть вести активну просвітницьку діяльність на онлайн-платформах та включатись у навчальний процес студентів і школярів, як це практикувалось раніше у звичному режимі.

Цифрові методи навчання також допомагають уберегтись від дезінформації. Зважаючи на те, як швидко чутки та різноманітні фейки розповсюджуються у соціальних мережах, офіційні акаунти та сторінки державних установ слугують слугують топовим джерелом для користувачів, які прагнуть перевірити факти, що викладені на інших ресурсах.

Назар Саган з темою “Самоізоляція як соціальний процес”. Розглядаючи карантинну самоізоляцію, яка спричинена вірусною інфекцією і в разі захворювання має обов’язково виконуватися  хворим, виплили на дані висновки.

Люди, які опинилися в такій ситуації і повинні самоізолюватись, поділяються на два типи:

  • На тих, хто свідомо перебуває на самоізоляції з метою не передати більше нікому цей вірус і зробити свій мінімальний вклад для подолання цієї проблеми.   
  • І на тих, хто просто змушений самоізолюватись, і вбачають в цьому неправильність і не погоджуються з цим (і можуть навіть не дотримуватись).

Взагалі саме відношення людини до цього процесу одночасно і показує здатність кожного типу людей до суспільних соціальних відносин та комунікацій.  

Першому типу людей легко заводити знайомства та друзів. Вони здатні до самопожертви, а їхня соціальна свідомість на більш вищому рівні ніж у другого типу.  

В людей другого типу − все навпаки, адже такі люди більш егоїстичні .   

Що ж до самого перебігу самоізоляції то люди самі вибирають, в яке русло вона піде.   

Перший тип перебігу − позитивний, тобто люди самовдосконалюються, працюють над своїми проблемами, шукають нові хоббі та розваги.  

Другий тип перебігу − оздоровчий, тобто люди акцентують увагу на своєму здоров’ї.  

І третій тип перебігу − негативний, тобто люди можуть впасти в депресію, повністю поринувши у свої проблеми .

Отже, найголовніше берегти себе та своїх близьких!


Завершилася робота учасників «круглого столу», присвяченого роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?»

10 листопада 2020 року викладачі кафедри філософії, соціології та політології Київського національного торговельно-економічного університету провели «круглий стіл», присвячений роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?».

Із вступним словом на круглому столі виступили к.ф.н., доц. Ліпін М.В., к.ф.н., доц. Боровська Л.О., доц. Радченко С.Л.

У роботі заходу брали участь студенти факультету торгівлі та маркетингу, факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу,  факультету міжнародної торгівлі та права. Найбільш активну участь у дискусії прийняли студенти: Чукун Ілля (ФТМ, 4 к. 7 гр.) Маркевич Орися (ФТМ, 4 к. 5 гр.), Бойко Євгеній (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Каваль Вікторія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Кушнір Анастасія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Луценко Надія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Мартиновська Наталія (ФЕМП, 1 к. 20 гр.), Безугла Вероніка (ФЕМП, 1 к. 20 гр.)  Пащенко Ірина (ФМТП, 1 к. 2 гр.), Саковець Іванна (ФМТП, 1 к. 2 гр.).

Розглянуті актуальні питання викликали зацікавленість та дискусію у присутніх.  Велика вдячність усім студентам за участь у «круглому столі», присвяченому роботі Е.В. Ільєнкова «Звідки береться розум?».

 


Відбулося засідання «круглого столу» на тему

«Зона вільної торгівлі Україна-ЄС» у парадигмі світової геополітики»

У рамках Європейських днів торгівлі в Україні кафедра філософії, соціології та політології факультету міжнародної торгівлі та права Київського національного торговельно-економічного університету 11 листопада 2020 р. організувала проведення студентського круглого столу «Зона вільної торгівлі Україна-ЄС у парадигмі світової геополітики». На початку заходу виступила завідувач кафедри філософії, соціології та політології, професор, д.філос.н. А.А.Кравченко, яка наголосила на важливості студентських наукових досліджень та побажала натхнення усім учасникам «круглого столу». Організатором та т’ютором «круглого столу» був доцент кафедри філософії, соціології та політології, к.іст.н. Л.В.Губицький. У даному науковому заході брали участь студенти ФМТП 1 курс 5 групи, ФФО 1 курс 1 групи, ФТМ 2 курс 21 групи. Запропоновані доповідачами теми, викликали зацікавлення серед учасників.

Доповідачі:

1.ФТМ 2 курс 21 група Соколова Катерина «Міжнародні інтеграційні та дезінтеграційні процеси»

2. ФМТП 1 курс 5 група Шульгач Іван «Процес переговорів щодо підготовки Угоди про зону вільної торгівлі Україна-ЄС»

3.ФМТП 1 курс 5 група Поліщук Марина «ЄС-Україна: поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі»

4.ФМТП 1 курс 5 група Скляр Олена «Зона вільної торгівлі Україна-ЄС: переваги та недоліки»

5.ФМТП 1 курс 5 група Жамойтіна Тетяна «Український експорт до ЄС»

6. ФФО 1 курс 1 група Сінтюк Яна «6 років вільної торгівлі з ЄС: якою має бути нова стратегія України?»

7. ФФО 1 курс 1 група Толмач Анна «Підготовка угоди про зону вільної торгівлі Україна-Туреччина»

         Велика вдячність учасникам та організаторам «круглого столу» за підготовку та участь. Бажаємо усім студентам-пошуковцям натхнення та звершень на науковій ниві.


Відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Вплив освіти на процеси екологізації сучасного суспільства: проблеми та перспективи»

28 жовтня студенти 2 курсу 23 групи  та 3 курсу 15 групи брали участь в «круглому столі» та обговорювали тему «Вплив освіти на процеси екологізації сучасного суспільства: проблеми та перспективи» під керівництвом професора Шуст Наталії Борисівни.

Мета – розглянути та проаналізувати питання стану екології сучасного суспільства, визначити соціальний аспект проблеми та виокремити вплив освіти на формування екологічних цінностей. Соціальна роль екології в сучасному суспільстві полягає в орієнтації науково-виробничих та технічних рішень на їх відповідність гуманістичній етиці.

Паршивлюк Юлія. Тема: “Забруднення довкілля”.

Забруднення довкілля – зміна кількісних та якісних характеристик довкілля внаслідок надходження до нього або утворення в ньому не характерних хімічних, фізичних чи біологічних чинників, що негативно впливають на стан навколишнього природного середовища та життєдіяльність людини.

- Бережіть середовище, в якому живете!

Ткачова Анастасія. Тема: «Сортування сміття в Україні».

  • • що таке сортування і переробка
    • ситуація в Україні
    • переваги сортування
    • вирішення проблеми

Чумак Римма. Тема: “Забруднення води в Україні”.

Україні за своїм географічним положенням позаздрило б багато країн Європи та Азії. Гірська місцевість на заході, густа лісистість на півночі, безкраї степи на півдні та сході, чорноземні ґрунти та значні водні ресурси. Проте люди прагнучі задовольнити свої власні потреби брутально втручаються в закони природи, знищуючи, руйнуючи та забруднюючи її.

Науменко Валерія. Тема: “Забруднення атмосферного повітря”.

  • близько половини населення Землі дихає повітрям, яке офіційно визнане шкідливим для здоров’я..
  • одним з методів зниження темпів забруднення атмосфери – це очистка палива, а зокрема бензину від шкідливих домішок, таких як свинець, який ушкоджує головний мозок дітей.
  • необхідність залучати у виробництво більш ефективних і екологічно безпечних технологій.

Приходько Тетяна. Тема: “Екологічне лихо: Знищення лісів”.

  • Значення лісів у житті людини надзвичайно велике і багатогранне.
  • Вони відіграють найважливішу роль у підтриманні природного стану біосфери.
  • чинник культурного і соціального значення ліс для багатьох мільйонів людей є місцем відпочинку, лікування та туризму, а також забезпечує тисячами робочих місць.

Стаценко Валерія. Тема: “Ресурси світового океану”.

  • Визначення поняття «природні ресурси».
  • -Схематична характеристика та класифікація ресурсів світового океану.
  • -Енергетичні та біологічні ресурси.
  • - Забруднення океану і виснаження природних ресурсів.
  • -Шляхи вирішення проблем.

Ткаченко Надія. Тема: “Вплив людей на торф’яники і наслідки”.

  • «Іронія полягає в тому, що в цьому ми страждаємо від помилок скоєних суспільством в минулому.»
  • «Самозаймання торфу, про який так часто говорять, - це лукавство, м'яко кажучи»
  • «Порушивши природний баланс, суспільство прирекло себе на погіршення свого фізичного і психічного стану.  Невже воно того варте? »

Робейко Діана. Тема: “Особливості та стереотипи щодо еко-свідомості в Україні”.

Україна йде шляхом еко-активізму разом з усім розвинутим світом, але має свій власний, дещо альтернативний, шлях. Яким би важливим не було питання екологізації та еко-свідомості, українське суспільство тяжить низка проблем та особливостей, які впливають на реалізацію свідомого споживання.

Корнієнко Тетяна. Тема: “Соціально-екологічні проблеми - результат відносин людини з природою".

Проблеми взаємодії людини і природи.

- Ступені екологічного стану.

-  Найбільші атмосферні забруднення.

- Залежність стану здоров'я від забруднення.

Праніченко Катерина. Тема : «Соціологія освіти».

З'ясування соціальної сутності системи освіти сприяє не лише знання її основних функцій, але й чітку уяву щодо основихі завдань, принципів, структури та взаємозв'язоку системи освіти з іншими сферами суспільного життя.
 Розробку державного бюджету слід починати з фіксації обсягів фінансування освіти та інших галузей соціально-культурної сфери, виходячи з принципу максимально повного задоволення їхніх потреб.

Рябчук Марина. Тема: «Особливість впливу соціальних факторів на освіту як соціального інституту».

Науковий інтерес до освіти в останні роки постійно зростає. І це не випадково.Адже в сучасному суспільстві освіта набуває дедалі більшої ваги: саме на неї покладає надії людство у вирішенні глобальних проблем свого існування і розвитку. 

Освіта – одна з головних сфер в житті людини. Здобути освіту має прагнути кожен, знання нікому ще не заважали, навпаки. Освічені люди були в пошані з давніх часів. Сучасний світ, яким ми його сьогодні бачимо, з новітніми технологіями – все це зробили дуже розумні люди.

Висновок. Стійкість розвитку суспільства суттєво залежить від стійкості функціонування біосфери. Вся природа і суспільство є цілісною системою, де окремі елементи, явища органічно пов'язані між собою і зумовлюють одне одного. В.І.Вернадський у своїй теорії біосфери зазначав, що ні саме життя, ні еволюція його форм не можуть бути незалежними від біосфери, яка виступає єдиноможливим середовищем життя і практичної діяльності людини. Збереження екології в обсягах, що забезпечують виконання принципу Ле Шательє- Брауна (зовнішній вплив, що виводить систему з рівноваги, викликає в ній процеси, спрямовані на послаблення результатів його дії) по відношенню до глобальних флуктацій навколишнього середовища, є головною умовою збереження життя на Землі. І в цьому процесі провідне місце займає освіта, яка покликана формувати екологічні цінності, екологічний світогляд, екологічну свідомость та культуру всіх верств населення, соціальних груп і суспільства в цілому. Це процес освоєння системи знань про закони функціонування, життєдіяльності всього живого, екологічних систем і роль людини у збереженні природного середовища; процес екологічного виховання і навчання, освоєння професійних знань, умінь, необхідних для природоохоронної діяльності.


Конкурс студентських наукових робіт «Розбудова незалежної української держави: становлення, здобутки, проблеми»

    4 грудня 2019 року на кафедрі філософських та соціальних наук був проведений Конкурс студентських наукових робіт «Розбудова незалежної української держави: становлення, здобутки, проблеми».

    На конкурс було представлено близько 20 наукових робіт студентів. Серед тематики досліджень були висвітлені соціальні, економічні, політичні та історичні аспекти становлення незалежної України.

     За рішенням журі кафедри у складі Латигіної Н.А., Губицького Л.В., Кизименко І.О., Разіцького В.Й. були визначені найкращі роботи студентів:

     Перше місцеБурченя Зоряна, ФЕМП  2 курс 14 група , тема наукової роботи : «Корупція влади України як антисоціальний фактор», науковий керівник Гусєва Н.Ю.

     Друге місце – Коновал Вероніка, ФРГТБ 1 курс 21 група, тема наукової роботи : «Становлення та розбудова незалежної української держави», науковий керівник Красільнікова О.В. 

     Третє місце  - Мусієнко Яна, ФТМ 2 курс 16 група,  тема наукової роботи : « Роль студентського руху в розбудові сучасної української держави», науковий керівник Кравченко А.А. та Ніколаєнко Матвій, ФОАІС 2 курс 5 група, тема наукової роботи : «Концепція нової економічної політики часів ХХ століття», науковий керівник Литвин Н.М.


Всеукраїнська науково-практична конференція "Соціологічні тренди ХХІ століття: теоретичний концепт та практика інновацій"

Вперше в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулася всеукраїнська науково-практична конференція соціологічного спрямування, яка була організована викладачами кафедри філософських та соціальних наук КНТЕУ 28 листопада 2019 року. Перший проректор Притульська Н.В. привітала учасників конференції від імені ректора. Активну участь в роботі конференції також взяли проректор з наукової роботи Мельниченко С.В. та декан ФОАІС Харченко О.А. 

Спікерами та запрошеними гостями були відомі фахівці-соціологи з провідних наукових установ та навчальних закладів України, зокрема, з Інституту соціології НАН України, Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України, Центру гуманітарної освіти НАН України, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова,  Київський університет ім. Б. Грінченка, НТУУ «КПІ» ім. І. Сікорського та ін. Значний інтерес серед учасників конференції  викликали доповіді доктора соціологічних наук, доцента КНТЕУ Кухти М.П., доктора соціологічних наук, професора Класичного приватного університету Щербини В.М., доктора філософських наук, професора Національного транспортного університету Синякова С.В.

На конференції були обговорені проблеми соціології освіти, соціології інформації та інформаційних технологій у стратегіях глобального розвитку, соціологічних вимірів соціально-економічних трансформацій в умовах багатополярного світу та національно-культурної ідентичності особистості, соціологічних практик в українському дискурсі. Учасники конференції відмітили важливість заходу як дискусійної платформи для обговорення найактуальніших соціологічних проблем сьогодення. З матеріалами конференції всі бажаючі можуть ознайомитися на сайті КНТЕУ.


Брейн-ринг "Урок Першої світової війни"

Кафедра філософських та соціальних наук вітає учасників брейн-рингу "Урок Першої світової війни"! В змагальній боротьбі між командами студентів ФОАІС та ФТМ перемогу здобули команда ФТМ "Блискавка" ( 1 місце ), команда ФОАІС "Фенікс" ( 2 місце ), команда ФТМ "4й фронт" ( 3 місце ). Команди зробили висновки про необхідність переосмислення наслідків і фундаментальних зрушень, до яких спричинило глобальне мілітарне дійство, яке породило світ сучасного зразка... Висловлюємо подяку за проведення гри голові наукового сектору РСС ФОАІС Стецюку Євгену.


Круглий стіл "1000 років від початку правління Ярослава Мудрого 1019 - 2019"

8 жовтня 2019 року кафедра філософських та соціальних наук провела круглий стіл "1000 років від початку правління Ярослава Мудрого 1019 - 2019". У роботі круглого столу взяли участь студенти першого курсу спеціальність 054 "Соціологія", які вивчають дисципліну "Історія українського суспільства". Доповідачі: Робейко Діана, Приходько Тетяна, Ткачова Анастасія, Гонтова Анна, Свиридова Яна, зауважили , що за часів князя Ярослава Мудрого Давньоруська держава сягнула піку своєї могутності, укріпила та розширила свої кордони, зміцнила міжнародне становище, а культура Русі досягла найвищого розвитку.


Студентський круглий стіл «Міжнародна ввічливість: історія та сучасність»

28 травня 2019 р. кафедра філософських та соціальних дисциплін КНТЕУ провела круглий стіл на тему «Міжнародна ввічливість: історія та сучасність». Предметом жвавої дискусії під час заходу були проблеми: міжнародна ввічливість : історія та сучасність; міжнародна ввічливість − зона комфорту, яку створює дипломатичний та діловий протокол та етикет; актуальність дипломатичного протоколу та церемоніалу; дипломатичний і діловий протокол та етикет як складова продуктивності міжнародного економічного співробітництва; наслідки порушення міжнародної ввічливості та дипломатичного протоколу.

Учасниками круглого столу були студенти ФМТП 2 к. 16 - 19 гр. Жвавий інтерес і обговорення викликала презентація «Історичні етапи розвитку міжнародної ввічливості» (студенти ФМТП 2 к. 19 гр. Могіль О., Дудка В., Герман А.).


 

Стажування у Пряшівському університеті в Словацькій Республіці

Доктор політичних наук, професор, зав. кафедри філософських та соціальних наук Латигіна Н.А. успішно завершила міжнародне стажування у Пряшівському університеті в Словацькій Республіці на тему «Організація наукових досліджень та впровадження інноваційних технологій в освітньому процесі». Програма стажування передбачає 120 годин (4 кредити ECTS), з яких 72 академічних години – семінари, і 48 годин – індивідуальна робота. По результатах стажування було видано відповідний сертифікат.


Команда КНТЕУ здобула ІІІ місце на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з соціології

17-19 квітня 2019 року на базі Національного університету «Одеська юридична академія» був проведений ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з соціології. У заході також взяли участь студенти 2-го курсу 6-ї групи факультету фінансів та банківської справи КНТЕУ Чопик Вікторія, Олійник Вікторія, Мироненко Анна. По результатах олімпіади команда КНТЕУ виборола ІІІ місце.


Студентська наукова конференція «Наукові дослідження студентської молоді»

8 квітня 2019 року на факультеті обліку, аудиту та інформаційних систем КНТЕУ розпочала роботу студентська наукова конференція «Наукові дослідження студентської молоді». Викладачі кафедри філософських та соціальних наук провели засідання п’яти секцій, на яких було заслухано в загальній кількості 39 студентських доповідей.

На засіданні секції «Соціальна історія та культура» кращі доповіді зробили Супрун Юлія Руслановна (ФРГТБ 1 к.,1 гр.), Васильченко Юлія Дмитрівна (ФФБС 1 к., 3.1 гр.), Білобров Артур Олександрович (ФЕМП, 1 к., 22 гр.), Гурова Катерина Валеріївна (ФРГТБ 1 к.,2 гр.).

На засіданні секції «Етичні стандарти професійної діяльності» кращі доповіді зробили Калиновська Марина Владимірівна (ФМТП,

2 к., 20 гр.), Ластовець Юлія Василівна (ФМТП, 2 к., 20 гр.), Гончаренко Олександра Олександрівна (ФМТП, 2 к., 17 гр.), Демчик Наталія Леонідівна, Журавель Оксана Олегівна (ФМТП, 2 к., 16 гр.), Труш Олександр Вікторович (ФМТП, 2 к., 17 гр.).

На засіданні секції «Філософська проблеми людини» слід відзначити доповіді Звєрєвої Вікторії Вікторівни (ФРГТБ 2 курс 12 група), Некоз Ірини Вікторівни (ФМТП 2 курс 9 група), Павлишиної Катерини Ігорівни (ФМТП 2 курс 4 група).

На засідання секції «Соціологія споживання: сучасний досвід» кращі доповіді зробили Коломієць Олександра Олександрівна (ФРГТБ, 3 к., 7 гр.), Устінова Марія Олександрівна (ФРГТБ, 2к.,11 гр.), Шведова Марія Костянтинівна (ФЕМП, 1 к., 7 гр.), Грабенко Катерина Сергіївна (ФРГТБ, 2 к., 7гр.).

На засіданні секції «Політичні відносини та політичні процеси» слід відзначити доповіді Шуль Валерії Віталіївни (ФМТП, 2 курс, 5 група), Семки Владислава В’ячеславовича (ФМТП, 2 курс, 5 група), Ратушнюк Ілони Василівни (ФРГТБ, 2 курс, 18 група), Куцай Юлії Олександрівни (ФМТП, 2 курс, 5 група).

Усім учасникам наукової конференції бажаємо творчих звершень та успіхів у подальшій науковій роботі.


Науково-методичний семінар на тему «Торгівля в повітах Київської губернії в І половині ХІХ століття»

21 березня 2019 р. на кафедрі філософських та соціальних наук відбулося засідання науково-методичного семінару, на якому розглянуто тему «Торгівля в повітах Київської губернії в І половині ХІХ століття» (доповідач  - к.і.н., доц. Губицький Л.В.).

Доповідачем було проаналізовано місце держави, самоврядування, торговельного стану у сфері торгівлі в повітових містах Київської губернії першої половини ХІХ ст. Губицький Л.В. у своїй доповіді висвітлив процес зростання торгівлі у повітових містах, показав еволюцію регулювання торговельних відносин, встановив місце в них кожного із станів. На основі матеріалів фондів міста Києва, дослідник виявив, що переважання рухливих і регулярних з’їздів продавців та покупців для обміну продуктами й товарами над стаціонарною торгівлею було викликане нерозвинутістю дорожньої, транспортної системи, комунікаційної  і кредитної системи.

У лавках та магазинах повітових міст Київської губернії продавали і купували іноземні та російські товари, які могли знайти збут всередині краю, а натомість місцеві продавці були готові запропонувати свій крам, що вважався взірцевим і за межами губернії (збіжжя, цукор, ліс, вовна, шкіра, простий одяг, посуд). Особливої ваги набули магазини та лавки Бердичева. Стаціонарна торгівля розвивалася та зростала разом із збільшенням населення міст – потенційного постійного покупця.


Круглий стіл на тему: «Формування компетентностей особистості в контексті рекомендацій Європарламенту»

12.03.2019 р. відбувся круглий стіл на тему: «Формування компетентностей особистості в контексті рекомендацій Європарламенту». У круглому столі прийняли участь студенти 2 та 3 курсів усіх факультетів університету: Іщук Тетяна, Авраменко Марина, Охріменко Ангеліна, Чумаченко Анастасія, Мурейко Яна, Майструк Аліна, Карпенко Дар’я, Лопаносова Анна, Бурлака Оксана, Карпік Наталія. Учасники круглого столу обговорили різноманітні проблеми сучасної освіти. Жваву дискусію викликали доповіді присвячені питанням методики викладання, пріоритетам та викликам сучасної вищої освіти, культурно-історичному покликанню університету, позитивним та негативним тенденціям впровадження європейських стандартів у вітчизняній освіті. Наприкінці круглого столу, на основі обговорених проблем, були сформульовані пропозиції щодо актуальних напрямків реформування системи вищої освіти в Україні.


Команда КНТЕУ здобула друге місце у ІІІ Всеукраїнському студентському турнірі з філософії

Студенти ІІ курсу 17 групи факультету торгівлі та маркетингу (Белінський Максим, Досоуділ Ярослава, Кохан Катерина) Київського національного торговельно-економічного університету під керівництвом кафедри філософських та соціальних наук взяли участь у ІІІ Всеукраїнському студентському турнірі з філософії, який був організований Київським університетом імені Бориса Грінченка та відбувся 14-15 лютого 2019 року. Команда  КНТЕУ пройшла до фіналу і виборола ІІ почесне місце серед 18 команд-учасниць.


Круглий стіл «100 років проголошення Акту возз’єднання УНР і ЗУНР в єдину соборну Україну»

12 лютого 2019 року кафедра філософських та соціальних дисциплін КНТЕУ провела «круглий стіл», присвячений 100-річчю від дня проголошення Соборності УНР і ЗУНР. У заході взяли участь студенти факультетів ФБС та ТМ.

Як відомо, проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року −  це історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Ця подія ознаменувала  процес українського державотворення та увінчала столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній  державі.

Серед розглянутих під час заходу проблем слід відзначити, зокрема, виступи з темами «Акт Злуки – передумови та наслідки» Ткаченко Владислави (ФФБС 1 курс – 3.1 гр.), «Ідея соборності у політико-правових течіях» Шульги Юлії (ФФБС 1 курс – 5 гр.), «ЗУНР – феномен державотворення» Михайлюк Аліни (ФФБС 1 курс – 5 гр.), «Зовнішньополітична діяльність ЗУНР» Степаненко Діани (ФТМ 1 курс – 20 гр.) тощо.

Захід відбувся на високому науковому рівні.


Трагедія Чорнобиля: уроки та наслідки

30 січня 2019 року на кафедрі філософських та соціальних наук КНТЕУ відбувся науково-методичний семінар на тему: «Трагедія Чорнобиля: уроки та наслідки», присвячений вшануванню пам’яті героїв Чорнобиля. Із доповіддю виступила викладач кафедри – канд. істор. наук, доц. Н.М. Литвин, яка є потерпілою внаслідок аварії на ЧАЕС.

 Н.М.Литвин висвітлила хронологію подій, назвала причини та наслідки аварії на ЧАЕС, розповіла про економічні, природні та демографічні втрати. Під час науково-методичного семінару були показані фото Чорнобильської зони, зокрема, міста Прип’ять, с.м.т. Поліське Київської області, яке відносилося до другої зони відселення.

Завершуючи захід, викладачі кафедри вшанували пам’ять загиблих героїв-пожежників під час ліквідації аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.


Олімпіада з філософії

22 листопада 2018 р. кафедра філософських та соціальних наук провела університетську олімпіаду з філософії. Учасниками змагання стали 11 студентів, які представляли три факультети: ФФБС, ФМТП, ФТМ.  Олімпіада проводилася за темою «Сучасне прочитання роботи Еріха Фромма «Мати чи бути»». Обговорення показало, що студенти вже на другому курсі здатні вдало ставити складні філософські проблеми та творчо підходити до їх вирішення. Усі учасники заходу проявили хороше знання першоджерела, глибоке розуміння найактуальніших проблем сучасності,  взаємоповагу до суперників й здатність почути думку іншого.

Результати олімпіади:

Мішина Софія (ФТМ, 2 к., 14 гр.) – 1 місце

Кохан Катерина (ФТМ, 2 к., 17 гр.) – 2 місце

Олійник Вікторія (ФФБС, 2 к., 6 гр.) – 3 місце

Кафедра філософських та соціальних наук висловлює щиру вдячність учасникам за ґрунтовну підготовку до олімпіади і бажає наснаги та подальших наукових й освітніх звершень!


Forum for ELT Professional Partner in Learning Partners in Teaching

9-10 листопада 2018 року доктор політичних наук, професор, зав. кафедри філософських та соціальних наук Латигіна Н.А. взяла участь у заході «Forum for ELT Professional Partner in Learning Partners in Teaching», який відбувався в Київському національному торговельно-економічному університеті.


Студентські олімпіади  з «Історії України» та «Історії української культури»

6 – 8 листопада 2018 року на кафедрі філософських та соціальних наук КНТЕУ, викладачами секції історичних дисциплін були проведені студентські олімпіади  з  «Історії України» та « Історії української культури» , у яки взяли участь студенти  ФЕМП, ФОАІС та ФТМ. Захід відбувався у форматі конкурсу творчих науково-дослідних проектів «Маловідомі сторінки української історії та культури».

СУДДІ:

Голова журі:

зав. кафедри філософських та соціальних наук, проф. Латигіна Н. А.

Члени журі:

 проф. Кравченко А.А., доц. Кизименко І.О., доц. Литвин Н.М., доц. Губицький Л. В., доц. Разіцький В. Й.

Виконання запропонованих завдань студентами, продемонстрували  визначення  пріоритетності та престижу серед молоді історичної свідомості української  нації та глибокий інтерес до витоків української культури.

Переможці  ( олімпіада з дисципліни «Історія України»):

І місце ­– Лимаренко Едуард Станіславович

 (ФТМ 1 курс, 8 група, науковий керівник – проф. Кравченко А. А. );

ІІ місцеКопотун Світлана Андріївна

 (ФОАІС 1 курс,  8 група, науковий керівник – доц. Кизименко І.О. );

ІІІ місцеПроценко Дмитро Олексійович

(ФТМ 1 курс, 9 група, науковий керівник – проф. Кравченко А. А.  ).

Переможці  ( олімпіада з дисципліни «Історія української культури »):

І місце ­– Новік Нікіта Олександрович

 (ФЕМП 1 курс, 1 група, науковий керівник – доц. Литвин Н. М. );

ІІ місцеШапран Олексій Юрійович

 (ФОАІС 1 курс,  9 група, науковий керівник – доц. Кизименко І.О. );

ІІІ місцеКривенко Тетяна В'ячеславівна

(ФТМ 1 курс, 8 група, науковий керівник – проф. Кравченко А. А. ).

Захід відбувся на високому науковому рівні.


I етап всеукраїнського студентського турніру з історії

3-го жовтня у стінах Київського національного торгівельно-економічного університету було проведено I етап всеукраїнського студентського турніру з історії, участь у якому взяло 18 студентів нашого університету.  Від факультету обліку аудиту та інформаційний систем взяло участь 5 команд, та одна команда з факультету торгівлі та маркетингу. У якості суддів виступали Герасименко Максим, Метельский Денис та Мостовенко Анастасія – студенти 2-го курсу факультету обліку, аудиту та інформаційних систем. За проведення турніру був відповідальний Губицький Любомир Володимирович.

Шляхом жеребкування команди було поділено на 2 блоки, по 3 команди у кожному. Турнір складався з 3 раундів, у кожному з яких, команди отримували свою роль. Всього було 3 ролі:

  • Команда-доповідач – представник команди протягом 7 хвилин відповідав на одне з 15 питань, яке їм пропунувала команда-опонент;
  • Команда-опонент – обирає питання для доповідача, а також, після відповіді має можливість доповнити, скорегувати, поставити питання до викладеного матеріалу або ж заперечити думку команди-доповідача;
  • Команда-рецензент – вказує на недоліки або ж доцільність відповіді доповідача та опонента.

Після завершення кожного раунду судді оцінюють виступ кожного з учасників за десятибальною шкалою й команди міняються ролями. По закінченню третього раунду, коли кожна з команд спробує себе в усіх ролях, судді оголошують кінцеві бали, й визначається команда-переможець, а також були визначаються студенти, що найкраще граютьсвою роль будучи представником команди, тобто доповідача, опонента чи рецезента.

У першому блоці опинилися 1, 2, та 3 групи ФОАІСу. Представниками першої групи були: Лещук Олександр, Кучірка Світлана, Думанська Вікторія; другої групи: Стецюк Євген, Зубко Вікторія, Павлуцька Марія; третьої групи: Гордиця Діана, Грабова Ірина, Гольонко Олександра.

Всі команди були підготовлені й брали активну участь у турнірі. Після третього раунду, команди мали такі результати: 26 балів – 3 група, 27 балів – 2 група, 34 бали – 1 група.

Переможцем стала перша група! Найкращим доповідачем було обрано Кучірку Світлану, за її чітку, конструктивну відповідь на питання, а також за обґрунтоване відстоювання своєї позиції. Найкращим опонентом виявилась Павлуцька Марія, вона раціонально доповнила відповідь суперника, поставила доречні питання та вказала на певні недоліки відповіді доповідача. Гордиця Діана отримала звання кращого рецензента за об’єктивну оцінку відповідей доповідача та опонента, виважені питання до обох та влучні доповнення.

До другого блоку потрапили 1 група ФТМ, 6 і 7 групи ФОАІС. Від 1 групи ФТМ виступали: Хворов Ілля, Мацкевич Анна, Лі Сергій; 6 група ФОАІС: Тарасов Дмитро, Голіков Іван, Ніфоровський Назарій; 7 група ФОАІС: Купіна Вікторія, Полюхович Аліна, Мальцева Богдана.

У цьому блоці турніру розгорнулися досить запальні дискусії з приводу відстоювання власної думки кожної з команд, всі мали виважену позицію й достойні аргументи. Після закінчення 3-х раундів були підбиті підсумки: 25 балів – 6 група ФОАІС, 30 балів – 1 група ФТМ , 40 – 7 група ФОАІС.

 З великим відривом переможцем стала 7 група ФОАІСу. Почесне звання кращого доповідача отримала Купіна Вікторія за найбільш розгорнуту та конструктивну відповідь на питання, з влучними аргументами й прикладами. Тарасов Дмитро став кращим опонентом завдяки наданню цікавих питань доповідачеві та доповненням відповіді доцільними історичними прикладами. Кращим рецензентом був обраний Хворов Ілля, у цій ролі він брав активну участь у обговоренні питання й доповнював відповіді доповідача й опонента новими фактами, що не були представлені до того моменту у відповідях вище зазначених команд.

Кожен студент доклав велику кількість зусиль для перемоги у турнірі, хоча захід і тривав приблизно три години і учасники досить стомилися, та всі були задоволені. Кожен зумів показати свої знання з історії та проявити себе з кращої сторони. Кожен отримав достойну конкуренцію за звання переможця як турнірі, так і у певних його номінаціях.

Бажаємо успіху командам, що пройшли до наступного етапу турніру!


Круглий стіл  «Історія державного будівництва України»

25 вересня з ініціативи кафедри філософських та соціальних наук відбувся круглий стіл  «Історія державного будівництва України» присвячений 27 - й річниці проголошення незалежності України .

Відкрила захід студентка 2-го курсу ФОАІС Купіна Вікторія, що прочитала авторський вірш «Річниці створення ЦР та УНР присвячується» нагадавши всі присутнім про події державотворення на початку ХХ століття.

У обговоренні та дискусії взяли участь  студенти 1- го курсу 8 групи ФОАІС та студенти маркетологи 1- го курсу 10- ї , 12 та 13 - ї груп ФТМ , які підготували цікаві доповіді з актуальних питань історії незалежної України. Було обговорено тему історичного процесу становлення незалежної України, та заслухано такі доповіді:

Андрущенко Аліна (10 група) з темою «Політика та правління  президентів незалежної України»: розглянуто правління президентів незалежної України від першого президента – Кравчука Леоніда Макаровича до теперішнього президента – Порошенка Петра Олександровича. Було розглянуто діяльність різних президентів, їхні досягнення та невдачі, проведено аналіз роботи гарантів та її якості.

Люта Анастасія (10 група) з темою «Значення Декларації про державний суверенітет України»: розглянуто історію створення та 

підписання декларації, її значення для України, як незалежної держави. Студенти були ознайомлені з розділами Декларації та основними її положеннями.Підсумком розглядання теми стало те, що Декларація є необхідним документом,  як офіційне затвердження суверенітету України, як держави.

Кондратюк Юлія. (12 група) з темою «Історія проголошення конституції України»: детально обговорено тему історичного шляху  формування конституції України та її проголошення. Підсумком стало те, що на даний момент Конституція знаходиться на третьому етапі формування, на якому депутати Верховної Ради України мають право змінювати статті Конституції для більш ефективної дії.

Герасимець Олена (13 група) з темою « Історичне значення Акту незалежності України»: обговорено тему періоду боротьби за незалежність України, позитивні та негативні чинники, що мали вплив на проголошення незалежності України.

Куценко Анастасія (13 група) з темою «Зовнішня політика та міжнародне визнання України на початку становлення незалежності»: на міжнародній політичній арені Україну було  визнано незалежною країною, так як Україна користувалась

 великою підтримкою з боку інших держав: як сусідніх, так і віддалених від України. Після проголошення України незалежною, її міжнародна політика почала стрімко розвиватись, Україна співпрацювала і співпрацює надалі з багатьма провідними країнами світу.  Доповідь Куценко Анастасії було визнано кращою серед інших за правильний підбір матеріалу та його лаконічне використання в презентації.

Ведучою круглого столу була студентка 1-го курсу 12 – ї групи ФТМ Сатановська Тетяна, яка підводячи підсумок наголосила, що Україна за історію формування своєї незалежності пройшла багато складних випробувань, та це не стало перешкодою для отримання статусу суверенної держави. Тож Україна витратила багато часу та сил для підтвердження своєї незалежності і це не було марно, адже зараз статус незалежної держави надає Україні певні переваги та пріоритети для розвитку в подальшому політичному житті.



 

Круглий стіл, присвячений роботі Е.В. Ільєнкова «Що там в задзеркаллі?»

21 травня 2018 р. з ініціативи кафедри філософських та соціальних наук було проведено «круглий стіл», присвячений роботі Е.В. Ільєнкова «Що там в задзеркаллі?». Очолила захід доц. кафедри філософських та соціальних наук Боровська Л.О.

У роботі «круглого столу» брали участь студенти факультетів: ресторанно-готельного та туристичного бізнесу; економіки, менеджменту та психології; міжнародної торгівлі та права; торгівлі та маркетингу.

Під час проведення заходу в дружній, невимушеній атмосфері були обговорені питання, пов’язані зі станом та перспективами розвитку сучасного мистецтва. У жвавій дискусії були висловлені різні точки зору стосовно того, чи є сучасне мистецтво дзеркалом, в якому людина бачить своє справжнє обличчя.

Найбільш активну участь у дискусії прийняли студенти: Петровська Д. та Пащенко О. ( ФЕМП, 2 к., 4 гр.); Скорозвон К. ( ФЕМП, 2 к., 2 гр.); Дарабаш Д. та  Циб К. ( ФМТП, 2 к.4 гр.); Куценко О. та Євдокимова Ю. ( ФТМ, 2 к.9 гр.).


Другий міжнародний європейський конгрес соціальних наук

26-29 квітня 2018 року відбувався Другий міжнародний європейський конгрес соціальних наук. Організатором Конгресу є Інститут економічного розвитку і соціальних досліджень (Туреччина).

Засідання Конгресу відбувалися в готелі «Україна» (м. Київ). У виступах на секціях були розглянуті дискусійні та актуальні проблеми політичних наук, релігієзнавства, історії, філософії, соціології, літературознавства, педагогіки, психології та економіки.

Засідання Конгресу очолила доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри філософських та соціальних наук КНТЕУ Латигіна Н.А. Також проф. Латигіна виступила з доповіддю (турецькою мовою) “Обряди і традиції в ісламі».


Круглий стіл «Історія Конституційного процесу України»

25 квітня 2018 року на кафедрі філософських та соціальних наук було проведено круглий стіл,  присвячений проголошенню Конституції України. Доповідач  доцент Кизименко І.О., розглянула у своїй доповіді  витоки конституційного процесу та його давні історичні традиції на українських землях. Викладачі кафедри взяли участь у обговоренні найважливішої пам'ятки України-Русі, що зберегла давні норми звичаєвого права, «Руської правди», документ, що передбачав створення незалежної української держави в межах етнографічної національної території «Конституцію Пилипа Орлика», та відомі документи конституційного характеру ХІХ – ХХ століття. Детально було обговорено конституційний процес незалежної української держави, основні етапи на шляху до проголошення Основного Закону. Було визначено історичне значення Конституції 1996 року, що  закріпила правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність та стала продовженням багатовікових конституційно-правових традицій українського народу.


Олімпіада з релігієзнавства

17 квітня 2018 р. кафедра філософських та соціальних наук провела університетську олімпіаду з релігієзнавства. Учасниками змагання стали три команди: «Віра», «Надія», «Любов», представлені студентками факультету фінансів та банківської справи. Олімпіада проводилася за темою «Католицизм». За результатами трьох турів перемогла команда «Надія». Усі учасники заходу проявили високу ерудицію, бажання до перемоги і взаємоповагу до суперників. Почесним гостем заходу стала сестра Єлена Герасим, яка на високому музично-вокальному рівні виконала духовні пісні і тим самим подарувала естетичну насолоду усім учасникам заходу.

Результати олімпіади:

Команда «Надія» (Ткаченко Світлана (ФФБС, 2 к., 2 гр.), Тимошенко Анастасія (ФФБС, 2 к., 1 гр.), Косей Наталія (ФФБС, 2 к., 2 гр.)) – 1 місце

Команда «Любов» (Радченко Діана (ФФБС, 2 к., 6 гр.), Соловйова Катерина (ФФБС, 2 к., 6 гр.), Міщанюк Олександра (ФФБС, 2 к., 6 гр.)) – 2 місце

Команда «Віра» (Холоїмова Анжеліка (ФФБС, 2 к., 3 гр.), Королюк Оксана (ФФБС, 2 к., 4 гр.), Олійник Валерія (ФФБС, 2 к., 4 гр.)) – 3 місце

Кафедра філософських та соціальних наук висловлює щиру вдячність учасникам за ґрунтовну підготовку до олімпіади та бажає подальших наукових і освітніх звершень!


ІІ-й тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальностей «Історія та археологія»

11-12 квітня на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка відбувся ІІ-й тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальностей «Історія та археологія».

Загалом, на І етап конкурсу було заявлено 105 робіт з 53 вищих навчальних закладів України. До ІІ етапу конкурсною комісією допущено 28 учасників з 22 ВНЗ. 

Членами журі виступили 17 освітян (кандидатів наук, доцентів, професорів, докторів) в області історії та археології з різних вищих навчальних закладів України, у тому числі професор кафедри філософських та соціальних наук Київського національного торговельно-економічного університету Кравченко Алла Анатоліївна.

Студентка Київського національного торговельно-економічного університету Тетяна Морозова  (факультет фінансів та банківської справи, 2 курс, 6 група) за свою наукову роботу «Ідея створення національної школи в педагогічній спадщині Б. Грінченка» отримала диплом ІІІ ступеня.



 

ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з історії України

27-29 березня 2018 року студенти першого курсу ФРГТБ Київського національного торговельно-економічного університету Васільєва Юлія та Італльянцев Володимир взяли участь у заключному ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з історії України. Змагання відбувалось на базі історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка. За звання найкращого знавця історії держави боролися 103 студента з 55 вищих навчальних закладів України.

Не зважаючи на те, що не було розподілу між студентами історичних факультетів та інших (не історичних) спеціальностей, представники КНТЕУ гідно показали себе на олімпіаді, долучившись до активної боротьби за кращі місця в рейтингу.

Кафедра філософських та соціальних наук КНТЕУ вітає учасників та переможців олімпіади.


Україна в горнилі революції

(пам’яті Небесної сотні присвячується)

21 лютого 2018 року на кафедрі Філософських та соціальних наук КНТЕУ відбувся науково-методичний семінар на тему «Україна в горнилі революції», присвячений пам’яті Небесної сотні. Із доповідями виступили викладачі кафедри – канд. істор. наук, доц. В.Й. Разіцький і канд. істор. наук, доц. Н.М. Литвин.

Доц. В.Й. Разіцький висвітлив хронологію революційних подій в Україні 2013-2014 рр. та звернув увагу на подвиги українців, які ціною власних життів відстоювали своє право на свободу.

Доц. Н.М. Литвин виступила з аналізом вітчизняної кінострічки режисера Ахтема Сеїтаблеєва «Кіборги» (2017 р.). Зокрема, відзначено високу достовірність відтворення подій захисту українськими бійцями Донецького аеропорту, оскільки серед консультантів режисера фільму були учасники бойових дій, історики.

Завершуючи захід, викладачі кафедри вшанували пам’ять загиблих героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.


Круглий стіл, присвячений вшануванню Революції гідності (21 листопада 2013 р. – 20 лютого 2014 р.) та пам’яті Небесної сотні

7 грудня 2017 р. з ініціативи кафедри філософських та соціальних наук проведено «Круглий стіл», присвячений вшануванню Революції гідності (21 листопада 2013 р. – 20 лютого 2014 р.) та пам’яті Небесної сотні. В роботі «круглого столу» брали участь студенти факультетів: ресторанно-готельного та туристичного бізнесу; обліку, аудиту та інформаційних систем; економіки, менеджменту та психології; міжнародної торгівлі та права. У студентських доповідях розкрито питання особистого героїзму майданівців, зокрема С.Нігояна (Конюшенко Т., ФОАІС, 1 - 5 гр.); висвітлено значення спогадів  майданівців (Підлісний М., ФЕМП, 1 – 6 гр.), наголошено на ефективності медичного забезпечення на Майдані (Марчук І., ФМТП 1 – 6 гр.), висвітлено геополітичні причини та наслідки Революції гідності (Рава І., ФМТП, 2 – 6 гр.). Круглий стіл був проведений доц. кафедри філософських та соціальних наук Губицьким Л.В.


Студентська олімпіада на тему «Особистість як філософська проблема»

Кафедра філософських та соціальних наук КНТЕУ провела студентську олімпіаду на тему «Особистість як філософська проблема». Студенти підготували більше 20 есе з актуальних питань розвитку сучасної людини та її соціалізації. Творчий конкурс тривав упродовж жовтня-листопада цього року. Підсумки були підбиті 23 листопада і після визначення результатів стали відомі імена переможців та їх наукових керівників.

Переможцем     олімпіади    став   Олександр   Козоріз, студент групи 3 курсу 1 групи ФРГТБ  (науковий керівник − доц. С. І. Бабіна).

Друге місце зайняла Олена Педик, студентка 3 курсу 8 групи ФРГТБ (науковий керівник − доц. Л. О. Боровська).

Третє місце зайняла Анастасія Проволовська, студентка 3 курсу 8 групи ФРГТБ (науковий керівник − доц. Л. О. Боровська).


Проголошення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради та його значення.

У жовтні 1917 р. спалахнув черговий конфлікт між Центральною Радою та Тимчасовим урядом. Тимчасовий уряд планував притягнути до судової відповідальності членів Генерального Секретаріату. Але такий перебіг подій був перерваний більшовицьким переворотом у Петрограді 25 жовтня (7 листопада за новим стилем). Діставши звістку про події в Петрограді, УЦР негайно створила Комітет по охороні революції в Україні. 27 жовтня (9 листопада) Генеральний Секретаріат виступив з відозвою "До всіх громадян України", в якій заявляв, що буде рішуче протистояти будь-яким спробам підтримки більшовицького перевороту на місцях. Ця відозва загострила відносини між УЦР та більшовиками.

Таким чином, у листопаді 1917 р. у Києві сформувалися три ворогуючі табори, які протистояли один одному. Прихильники повалення Тимчасового уряду згрупувалися навколо штабу Київського військового округу (10 тис. озброєних прихильників). Більшовики спирались на Ради робітничих і солдатських депутатів і мали 6 тис. озброєних чоловік. Центральна Рада мала у своєму розпорядженні близько 8 тис. озброєних прихильників.

Ініціативу в подальших подіях виявили більшовики. 29 жовтня 1917 р. вони розпочали у Києві збройне повстання. Бої тривали три дні. Війська КВО терпіли поразку. Тоді в події втрутилися війська УЦР. Спеціальна комісія з представників ворогуючих сторін виробила угоду, згідно якої війська КВО виводилися з міста, а охорона Києва передавалася військам Центральної Ради. Після цього у місті склалося своєрідне двовладдя: місто одночасно контролювалось військами УЦР і більшовиками. 11 листопада більшовики скликали засідання Рад робітничих і солдатських депутатів, на якому було схвалено ідею: "реконструювати" УЦР на Всеукраїнському з'їзді Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів. По суті передбачалося перетворення УЦР за російським зразком на Центральний виконавчий комітет (ЦВК) Рад України, де б більшість належала більшовикам. Тим часом УЦР вела підготовку до проведення Українських Установчих зборів, які мали б констатувати новий суспільно-політичний та економічний устрій України.

Керівництво УЦР, вбачаючи небезпеку для українського народу в діях більшовиків, на засіданні Малої Ради, яке розпочалось 6 листопада 1917р., проголосило III Універсал. У ньому йшлося: "Віднині Україна стає Українською Народною Республікою. Не відділяючись від Російської Республіки й зберігаючи єдність її, ми твердо станемо на нашій землі, щоб уся Російська Республіка стала Федерацією рівних і вільних народів. До Установчих Зборів України вся власть творити лад на наших землях, давати закони й правити належить нам, Українській Центральній Раді, й нашому правительству — Генеральному Секретаріатові України".

ІІІ Універсал проголошував широку програму перетворень:

— скасовувалось право приватної власності на землю — вона визнавалась власністю всього трудового народу й передавалась йому без викупу;

— Центральна Рада зобов'язувалась негайно подбати про мирні переговори з Німеччиною та її союзниками;

— проголошувала свободу слова, друку, віри, зібрань, союзів, страйків, а також недоторканість особи і помешкання;

— скасовувалась смертна кара;

— впроваджувався 8-годинний робочий день і контроль над виробництвом;

— підтверджувалось право національно-територіальної автономії.

За визначенням В. Винниченка, III Універсал не справив такого впливу, як перший. Накреслена у III Універсалі соціально-економічна програма не задовольняла значну частину населення, особливо селянство, яке очікувало негайного переділу поміщицької землі.

Також не в дусі моменту були і пункти, що проголошували Україну складовою частиною Російської федерації рівних і вільних народів, яку УЦР зобов'язувалась допомогти створити. А особливо небезпечним було положення, що УЦР стане на сторожі "прав і революції не тільки нашої землі, а й усієї Росії". Це було непосильне й непотрібне для України завдання.

Не зважаючи на це, проголошення Української Народної Республіки стало актом великої історичної ваги: український народ після тривалого поневолення заявив про відродження власної держави.


Круглий стіл з нагоди 100-річчя з дня проголошення Української народної республіки (УНР)

Пройшло 100 років з часу важливих політичних подій, а саме в листопаді 1917 р. Українська Центральна Рада прийняла третій універсал, згідно якого було офіційно проголошено УНР, де чітко були окреслені кордони держави і визнаний статус Генерального секретаріату та повноваження Центральної Ради. За визначенням В. Винниченка третій універсал не мав такого схвалення в суспільстві, як перший універсал. Найголовніша причина полягала в тім, що в першому універсалі була проголошена національна ідея, яка об’єднувала всіх українців, а в третьому універсалі були окреслені соціально-економічні заходи, до яких представники різних кіл суспільства ставилися по-різному

29 листопада 2017 р. в рамках відзначення 100-річчя з дня проголошення Української народної республіки, студенти КНТЕУ взяли участь у круглому столі «Проголошення УНР: причини та наслідки».В роботі круглого столу взяли участь 20 студентів. З доповідями виступили Купіна Вікторія (ФОАІС, 1-7), Пертахія Влад (ФЕМП, 1-8), Павлуцька Марія (ФОАІС, 1-2), Васильєва Юлія (ФРГТБ – 1-9), Сорокіна Альона (ФРГТБ – 1-18), Фоміна Тетяна (ФТМ – 1-11), Андрієшин Ірина (ФТМ – 1-6), Зарицький Дмитро (ФТМ – 1-16). В ході обговорення студенти висвітлили різні точки зору щодо бачення майбутнього України різних політичних груп, а також детально розповіли основні соціально-економічні положення універсалу. Загалом круглий стіл пройшов на високому науковому рівні.

Вірш студентки Купіної Вікторії (ФОАІС – 1 – 7) відкрив засідання круглого столу.

Річниці створення ЦР і УНР присвячується

Тисяча дев’ятсот сімнадцятий рік.

Київ. Центральна Рада.

Не забудемо повік

Відчайдушну боротьбу за владу!

Лютий того ж року зміни ніс

Для великої Російської імперії:

Цар Микола ІІ із престолу зліз,

Коли проти нього вже повстала й армія.

Тимчасовий Уряд став до влади,

Над українцями також хотів він владу мати,

Але народ наш часу не втрачав –

Він щодо себе також плани мав.

Були і самостійники й автономісти.

Зібрався натовп люду – ніде й сісти!

Вели переговори, сперечались,

Та врешті решт не дарма таки зібрались.

У березні сімнадцятого року

Вирішили: у боротьбі за права свої, назад ні кроку!

Створили орган вищий –  Центральну Раду,

Яка на українських землях має владу.

А головою Грушевського Михайла

Було обрано одразу і негайно.

І перший документ, що був у раді –

То привітання князя Львова, що у Москві тепер при владі.

А далі почали політику робити:

Для початку – перший універсал усім оголосити,

Де було викладено мінімум вимог,

Але для українців то великий крок.

Тимчасовий Уряд охопив шок:

Від українців неабиякий урок!

Заметушились там одразу,

І стали готувать проект відказу!

Заметушились не на жарт,

Второпали: тут їм не світить фарт,

Що нація для українців то не порожній звук –

Вони будуть боротися мільйонами селянських рук.

Отямитись не встигли – видали і другий.

Вже й Генеральний Секретаріат над ними є.

Так, час не гає ця Центральна Рада:

На вірених їй землях свою політику снує.

Автор всіх універсалів, Грушевського заступник –

Володимир Винниченко (у справах УНР - наступник).

Універсали з-під його руки

Виходили і досягли мети.

І ось вже осінь в гості знов прийшла,

Ніхто не знав вона що із собою принесла:

Розпочалась у жовтні революція

Й ніхто не знав яка в нової влади конституція.

Центральна Рада довго не чекала –

Оголосила видачу вже третього універсалу.

Проголосила УНР!

Є в українців автономія тепер.

Республіці належно військо мати

Симон Петлюра за ним взявся доглядати.

Знаходимо на фото його швидко

Він завше в формі, тож його зразу видко.

І УНР потроху розвивалась,

Іншими державами визнавалась.

За Брест-Литовським договором вісімнадцятого року

Центральні країни і Росія визнали: «УНР – республіка нівроку»

Був потім ще універсал четвертий,

Хоч трохи пізно, скажу я вам відверто,

Але в той час ми боронили незалежність,

Бо німець зазіхав на полів наших безмежність.

Сторінка ця з історії нашого народу,

Чергова боротьба народу за свободу.

Нація для українців – то не порожній звук.

Завше боролися, бо маєм сильний дух.

Тисяча дев’ятсот вісімнадцятий рік.

Київ. УНР. Центральна Рада.

Не забудемо повік

Відчайдушну боротьбу за владу!


Студентська олімпіада з дисципліни «Політологія».

         23 листопада 2017 р. викладачами кафедри була проведена олімпіада з дисципліни «Політологія», в якій взяло участь 16

студентів з факультетів ФТМ та ФМТП.

         Почесними суддями олімпіади були:

Голова журі: зав. кафедри філософських та соціальних наук, проф. Латигіна Н.А.

Члени журі: доц. Терлецька І.В., доц. Гусєва Н.Ю., доц. Губицький Л.В., доц. Гудков С.О., проф. Хоружий Г.Ф.

         Студенти мали змогу продемонструвати не лише власні політологічні знання, вирішуючи запропоновані їм конкурсні завдання, а й свої ораторські здібності. Олімпіада складалася з двох турів. У першому турі студентам потрібно було дати відповіді на основні політологічні терміни та теоретичні питання. У другому турі було запропоновано прокоментувати крилаті вислови про політику відомих мислителів і вчених та обґрунтувати свою точку зору у вигляді міні-доповіді.

В результаті олімпіади призові місця отримали наступні студенти:

І місце: Мисник Галина, ФТМ 3 к. 9 гр.

ІІ місце: Кучкін Микита, ФТМ 3 к. 8 гр.

ІІІ місце: Груздєва Юлія, ФТМ 3 к. 8 гр. та Гузь Владислав, ФМТП 3 к. 12 гр.


Олімпіада з дисципліни «Культурна спадщина України»

17 листопада 2017 відбулася олімпіада з дисципліни «Культурна спадщина України» серед груп факультету ФРГТБ:

«Скарби культури»  − спеціальність «Туризм»;

«Черемшина» − спеціальність «Готельно-ресторанна справа».

Захід відбувся у формі «Брейн-рингу».

Студенти були активними протягом усієї олімпіади. У ході змагань учасники показали не лише ґрунтовні знання з дисципліни, а й проявили себе креативними творчими особистостями, здатними працювати в команді, вдало презентувати себе й свої знання.

Команда «Черемшина» блискуче прорекламувала місто-музей Ужгород. Після їх рекламного ролику та розповіді про місто члени журі вже готові були їхати на екскурсію. Команда «Скарби культури» показала свою ерудицію щодо пам’ятників міста Києва.

Головним результатом олімпіади стало не лише визначення переможців, а й задоволення від усвідомлення розмаїття та багатства культурної спадщини України.

СУДДІ:

Голова журі: зав. кафедри філософських та соціальних наук, проф. Латигіна Н. А.

Члени журі: доц. Кизименко І.О., проф. Кравченко А.А., Войціцька І.В., доц. Губицький Л.В., доц. Литвин Н.М., доц. Разіцький В.Й.

РЕЗУЛЬТАТ:

1-ше місце − команда «Скарби культури»,  ФРГТБ (17-18 гр.)

  1. Селезень А.
  2. Волошина М.
  3. Корнєєва К.
  4. Дзюмак Д.
  5. Зікій А.

2-ге місце − команда «Черемшина», ФРГТБ (2 гр.)

  1. Андрощук В.
  2. Позняховська В.
  3. Рибальченко К.
  4. Троцак Є.
  5. Шафрай І.


     

Студентська олімпіада з «Історії України»

14 листопада 2017 року викладачами кафедри філософських та соціальних наук КНТЕУ була проведена студентська олімпіада з дисципліни «Історія Україні», у якій взяли участь студенти ФРГТБ, ФЕМП, ФМТП та ФТМ. Захід відбувався у формі «Брейн-рингу».

СУДДІ:

Голова журі: зав. кафедри філософських та соціальних наук , проф. Латигіна Н. А.

Члени журі: проф. Кравченко А.А., доц. Войціцька І. В., доц. Губицький Л. В., доц. Разіцький В. Й.

Перший тур олімпіади був присвячений видатним постатям української історії. Студенти називали імена відомих вітчизняних громадських, духовних, військових та культурно-освітніх діячів, показаних на слайдах, та розповідали стисло їх біографію.

На другому турі олімпіади до уваги команд, учасників заходу, були запропоновані тестові завдання по найбільш актуальних проблемах української історії. Учасники олімпіади у напруженому змаганні успішно вирішили поставлені задачі.

У третьому, фінальному турі олімпіади команди ФРГТБ і ФТМ запропонували одна одній заздалегідь підготовлені завдання з історії України.

Результати олімпіади:

Перше місце – команда ФРГТБ;

Друге місце – команда ФТМ;

Третє місце – команда ФМТП;

Четверте місце – команда ФЕМП.


Всеукраїнський турнір з історії

З 7 по 9 листопада 2017 року на базі Київського університету ім. Бориса Грінченка проходив Всеукраїнський турнір з історії. Справжні баталії точилися між кращими істориками-дебатерами. Відстоювали історичну справедливість і наші студенти. Честь нашого університету захищали Чижов Артем (ФЕМП), Божкова Марія (ФМТП), Самойленко Юліана (ФМТП), Юлія Васильєва (ФРГТБ)

Всі учасники залишились задоволеними і здобули великий багаж знань і досвіду, який можна застосовувати в нашому навчальному закладі. 


Міжнародний форум для викладачів англійської мови «Освіта по-новому»

2 листопада 2017 року завідувач кафедри філософських та соціальних наук, доктор політичних наук, професор Латигіна Н.А. взяла участь у міжнародному форумі для викладачів англійської мови «Освіта по-новому». Захід було організовано за ініціативи кафедри іноземної філології та перекладу КНТЕУ та їх партнерів Pearson і Dinternal-Books. По результатах участі Н.А. Латигіна отримала сертифікат № 17291346


Олімпіада з дисципліни «Світова культура»

25 жовтня 2017 відбулася олімпіада з дисципліни «Світова культура» серед груп факультету ФРГТБ. Участь в олімпіаді прийняло 30  студентів. Захід пройшов у формі «Брейн-рингу», що викликало зацікавленість студентів та спонукало їх бути активними протягом усієї олімпіади. Студентам було запропоновано три конкурсних тури олімпіади, серед яких були візуальні, термінологічні та запитання один одному.

Учасники:

ФРГТБ, 1-10

1. Хоменко Наталія

2. Гурза Аліна

3. Жога Тетяна

4. Дубович Віктор

5. Кривовяза Яна

ФРГТБ, 1-11

1. Тищенко Марина

2. Олексенко Марія

3. Сенишин Даяна

4. Щербаков Олександр

5. Харитонова Ольга

ФРГТБ, 1-12

1. Курілов Дмитро

2. Осипенко Світлана

3. Звєрєва Вікторія

4. Тесля Юлія

5. Скиба Дарія

ФРГТБ, 1-13

1. Проценко Анастасія

 2. Ткачук Катерина

3. Ровнейко Катерина

4. Хоменко Владислава

5. Баранюк Марія

ФРГТБ, 1-14

1. Синюта Дар’я

2. Феденічев Кирил

3. Пукало Анастасія

4. Матвійчук Настя

5. Клименко Валентин

ФРГТБ, 1-15

1. Мирончик Дарія

 2. Маліновська Ліана

3. Холодова Світлана

4. Соловей Катерина

5. Колесник Поліна

СУДДІ:

Голова журі: зав. кафедри філософських та соціальних наук, проф. Латигіна Н. А.

Члени журі: доц. доц. Кизименко І.О., проф. Кравченко А.А., Войціцька І.В., доц. Губицький Л. В., доц. Литвин Н.М., доц. Разіцький В.Й.

РЕЗУЛЬТАТ:

1-ше місце − команда ФРГТБ 1-13

2-ге місце − команда ФРГТБ 1-10

3-тє місце – команда ФРГТБ 1-12


Студентська олімпіада з «Історії української культури»

20 жовтня 2017 відбулася олімпіада з дисципліни «Історія української культури» серед груп факультетів  ФФБС, ФТМ, ФОАІС 

 КНТЕУ. Участь приймало 12 учасників. Захід пройшов цікаво у формі «Брейн-рингу»,  студенти були активними протягом усієї олімпіади. Учасники  взяли  участь у трьох турах олімпіади : « Блискавична відповідь», «В океані знань» та «конкурс ти мені – я тобі». Справедливим результатом олімпіади були задоволені усі учасники.

Учасники:

ФТМ, 1 курс    команда «Знавці історії»

1. Крохмаль Д. ( 3 група )

2. Маркевич О. ( 5 група)

3. Тополюк В. ( 7 група )

ФТМ, 1 курс команда «Культурні маркетологи»

1. Єпішкін Д. ( 10 група )

2. Андрущенко І. ( 13 група )

3. Ніколаєв Д. ( 10 група )

ФФБС, 1 курс  команда «Червона рута»

1. Шандор Д. ( 1 група)

2. Байсен Д. ( 1 група)

3. Фесок Б. ( 3 група)

ФОАІС, 1 курс  команда «Творці майбутнього»

1. Гольонко О. ( 3 група )

 2. Грабова І. ( 3 група )

3. Гавриленко О. ( 2 група )

СУДДІ:

Голова журі: зав. кафедри філософських та соціальних наук , проф. Латигіна Н. А.

Члени журі: доц. Войціцька І. В., доц. Губицький Л. В., доц. Разіцький В. Й., доц. Кизименко І. О.

РЕЗУЛЬТАТ:

1-ше місце − команда «Культурні маркетологи»

2-ге місце − команда «Знавці історії»

3-тє місце – команда «Творці майбутнього»

4-те місце − команда «Червона рута»


1 тур студентського турніру з історії

4.10.17 на базі Київського національного Торговельно-економічного університету пройшов  1 тур турніру з історії, у якому взяли участь 5 команд:

1.Збірна ФОАІС

2.Збірна ФМТП

3.Збірна ФЕМП

4.Збірна ФТМ

5.Збірна ФРГТБ

По результатах турніру визначилися переможці:

 

Перше місце отримала збірна ФМТП, друге місце зайняли ФТМ третєФЕМП.

Кращими учасниками стали:

Доповідач-Самойленко (ФМТП)

Опонент-Бозислова (ФМТП)

Рецензент-Чижов (ФЕМП)


Релігійно-філософські аспекти Реформації: конкурс студентських наукових робіт

На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року в КНТЕУ здійснюються заходи з підготовки та відзначення 500-річчя Реформації. Відповідно до наказу ректора Університету кафедра філософських та соціальних наук організувала підготовку студентських наукових робіт, які висвітлюють релігійно-філософські аспекти Реформації.

За підсумками проведеного конкурсу, у якому брали участь 14 студентів, кращими визнані роботи Власенко Анастасії (група 2-13 ФМТП) «Реформація: причини та розвиток» (науковий керівник проф. Хоружий Г.Ф.), Морозової Катерини (група 2-1 ФМТП) «Значення ідей Реформації для поширення протестантизму в Україні» (науковий керівник доц. Гудков С.О.) та Коропенко Катерини (група 2-13 ФМТП) «Мартін Лютер: християнський богослов та ініціатор Реформації» (науковий керівник проф. Хоружий Г.Ф.).


6-го квітня 2017 року відомий американський професор Маркус Джоб прочитав лекцію в КНТЕУ на тему «Мартін Лютер та реформації» для студентів 13, 14 та 15 груп першого курсу факультету ресторанного, готельного та туристичного бізнесу. Тема була цікавою та корисною, оскільки студенти не лише сприймали інформацію англійською мовою, а й вчилися логічно мислити та виражати свої думки. Професор Маркус Джоб яскраво відтворив хід історії, а також пояснив передумови та причини Реформації під проводом Мартіна Лютера. Крім того, на лекції в рамках розгляду теми протестантизму була представлена цікава статистика стосовно світових релігій. Зокрема, як зазначив професор Маркус Джоб, християнство є передовою релігією у світі, а протестантів серед усіх найбільше − близько 2 мільйонів людей.

Отже, лекція викликала значний інтерес у студентів, які висловили побажання,  щоб такі зустрічі в КНТЕУ проводились частіше.


Завідувач кафедри філософських та соціальних наук, доктор політичних наук, професор Н. А. Латигіна взяла участь у серії практичних семінарів з новітніх технологій вивчення та викладання англійської мови, організованих Cambridge University Press за ініціативи завідувача кафедри іноземної філології та перекладу КНТЕУ Латигіної А.Г. і старшого викладача Колот Л.А.



Науково-методичний семінар: "500-річчя Реформації"

Як відомо, в 2017 році в різних країнах Європи і світу, у тому числі в Україні відзначається 500-річчя Реформації. У рамках запланованих в КНТЕУ заходів  29 березня 2017 року на кафедрі філософських та соціальних наук відбувся науково-методичний семінар. Доповідачі: к.і.н., доцент І.В. Войціцька, к.і.н., доцент Л.В.Губицький та д.філос.наук, професор Г.Ф.Хоружий розглянули різні причини виникнення Реформації та її наслідки. Зокрема, відмічалось, що передумовами  цього масового церковно-релігійного руху можна вважати: поширення в Європі ідей гуманізму, кризу Католицької церкви, політичні та соціально-економічні чинники.

Початком Реформації визначається 31 жовтня 1517 року, коли священик і професор Віттенберзького університету Мартін Лютер прибив на воротах замкової церкви свої 95 знаменитих Тез. Мартін Лютер піддав критиці офіційну католицьку доктрину. Він виступав за те, щоб спілкування між Богом та віруючими відбувалось  без посередника – Католицької церкви. Церква повинна стати демократичною, а обряди – зрозумілими людям. Знайшла підтримку також ідея про зменшення впливу Папи та Церкви на державну владу.

Результатом Реформації стала нова Церква і виникнення протестантизму, який  оголосив, що матеріальне благополуччя, зароблене працею або торгівлею, є ознакою Божого благословення. Жан Кальвін висунув такі ідеї: «Професія – не тільки спосіб заробляння грошей», а й смисл життя на Землі», а також «Добросовісне ставлення до своєї справи – шлях до Спасіння».

Реформація сприяла утвердженню свободи освіти, науки, культури і мистецтва від католицьких догм, а також розвитку особистості в різних країнах і, зокрема, в Україні. Протестантизм виступав також за книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, пропаганду віротерпимості та свободу совісті. Український корабель, як писав М.Грушевський, плив повними вітрилами під вітром Реформації і спустив вітрила, коли цей вітер опав і не стало ні цих сміливих союзників, ні їх бадьорих прикладів. 


16 березня 2017 року у Переяслав-Хмельницькому ДПУ ім. Г. Сковороди відбулася підсумкова студентська науково-практична конференція ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технологічних і гуманітарних наук за напрямком «Історичні науки» у 2016/2017 навчальному році.

Другий тур конкурсу проводився у ІІ етапи:

·         перший етап – заочний (рецензування робіт);

·         другий етап – очний (науково-практична конференція).

Студентка першого курсу факультету торгівлі та маркетингу Київського національного торговельно-економічного університету Вишняк Наталія Ігорівна була запрошена взяти участь у підсумковій науково-практичній конференції ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, за результатами якої отримала диплом ІІІ ступеня.

Вітаємо переможців конкурсу!


 

Круглий стіл з нагоди 100-річчя з дня заснування Української Центральної Ради

Пройшло 100 років з часу доленосних подій створення у березневі дні 1917 р.  Української Центральної Ради. Вона стала фундатором відродження української державності, політичного і духовного визволення власного народу. Найбільш вдало подію створення Центральної Ради охарактеризував В. Винниченко: «…це був вислов усієї нації. Це було не тільки координоване, сполучене співробітництво всіх українських партій і впливових організацій, а виразний, необхідний прояв існування української нації. Центральна Рада явилась найкращим доказом цього. Коли б вона не виникла в Києві, то утворилася би в Харкові, в Полтаві, Одесі. Вона мусила бути, бо нація мусила, як така, як уся нація, як певний організм, мати єдиний вираз, єдиний орган свого проява. Це був центр, до якого радіусами стікались усі хитання пробудженої, національної енергії; з усіх куточків, з усіх великих і малих пунктів животворіння національного організму простяглись до центру нерви нації».

Шлях до об’єктивного пізнання історії Центральної Ради лежить не тільки у вивченні конкретного перебігу та нюансів її діяльності, а й у широкому узагальненні досвіду, в 

такій постановці проблеми, що допомогла б наочно переконатися наскільки ідеї та принципи, покладені в основу політики УЦР, відповідали суспільним ідеям і цінностям тієї доби.

6 березня 2017 р. в рамках відзначення 100-річчя з дня заснування Української Центральної Ради студенти КНТЕУ взяли участь у круглому столі «Незасвоєні уроки УЦР». Історичний досвід того періоду найбільш повчальний для сучасного державного будівництва, тому ця тема залишається надзвичайно актуальною для українського народу. В роботі круглого столу взяли участь 30 студентів. З доповідями виступили Яковлева Ірина (ФМТП, 1-7), Присяжнюк Ірина (ФФБС, 2-5) та Калинська Єва (ФРГТБ, 2-12). В ході обговорення студенти торкнулися не лише питання причин поразки Центральної Ради, а й різних міфів та пересудів, котрими обросла ця тема в радянській історіографії.

Загалом круглий стіл пройшов на високому науковому рівні.


 

30 листопада 2016 відбулася олімпіада з релігієзнавства серед груп факультету міжнародної торгівлі та права КНТЕУ. Участь приймало 15 учасників. Захід пройшов цікаво, енергійно, студенти буди активними протягом усієї олімпіади. Учасники завзято підготували ряд питань для участі. Приємним та несподіваний був той факт, що опісля олімпіади як студенти, так і судді отримали подарунки – книги. Справедливим результатом олімпіади були задоволені усі учасники.

Учасники:

1 курс , 8 група , команда «Брейн-Шторм»

1.Артеменко Анастасія

2.Карамазіна Анастасія

3.Коваленко Ірина

1 курс ,11 група , команда «Золоті купола»

1.Савіна Ганна

2. Вітомін Кирило

3.Данилівська Анна

1 курс,  2 група , команда «Свята Трійця»

1.Лисиця Роман

2.Вакаренко Анастасія

3.Мельничук Дарина

1 курс , 1 група, команда «Святі тигри»

  1. Швець Влад
  2. Комаралі Олександр
  3. Онацький Максим

СУДДІ:

1 курс, 3 група

1.Калюш Лариса

2.Маньківський Мирослав

3.Барановська Вікторія

РЕЗУЛЬТАТ:

1-ше місце − команда «Святі тигри»

2-ге місце − команда «Свята Трійця»

3-тє місце – команда «Брейн-Шторм»

4-те місце − команда «Золоті Купола»


7 грудня 2016 р. відбулася Вузівська олімпіада з історії України. Студенти змагалися між собою у формі брейн-рингу. Командам

були запропоновані завдання різного рівня складності: встановити послідовність подій, визначити по фотографії відомих постатей в історії, дати визначення термінів і понять, робота з цитатами. Усі студенти проявили активність і продемонстрували високий рівень знань.

Перше місце у нелегкій боротьбі виборола команда факультету обліку, аудиту та інформаційних систем (Верхотурів Андрій, Довгопола Ірина, Круглик Юлія, Шестакова Поліна, Ярославцева Анастасія).

Друге місце зайняла команда факультету економіки, менеджменту і психології (Мельник Наталія, Німітченко Яна, Самогуб Вікторія, Харченко Андрій, Шаповал Валерія).

Третє місце розділили між собою команди факультету торгівлі та маркетингу (Будик Анастасія, Долід Олександр, Желіба Богдан, Іванов Євгеній, Пелих Максим) і факультету фінансів та банківської справи (Булуй Каріна. Заблурська Галина, Карплюк Ліна, Королюк Оксана, Ляшенко Анна).

Загалом олімпіада пройшла на високому науковому рівні.




24 листопада 2016 року відбулася олімпіада з дисциплін «Етика бізнесу» та «Іміджологія», у якій прийняли участь 22 студенти (7-10 групи ІІ курсу ФРГТБ; 4-7 групи І курсу ФМТП).

Переможцями олімпіади стали:

1 місце – Шевченко-Шепотько Світлана (ІІ курс, 9 група ФРГТБ);

2 місце – Христинчик Світлана (І курс, 7 група ФМТП);

               Яковлева Ірина (І курс, 7 група ФМТП);

3 місце – Івкова Ніна (І курс, 5 група ФМТП);

               Бойченко Владистав (ІІ курс, 9 група ФМТП).

Вітаємо всіх учасників олімпіади з високими показниками знань.


23 листопада 2016 року відбулася загальноуніверситетська олімпіада з філософії, у якій взяли учать 15 студентів першого, другого і третього курсів усіх факультетів КНТЕУ.

Переможцями олімпіади стали:

1 місце ­– Ситник Руслана (І курс, 11 група ФРГТБ);

2 місце – Роскіна Єлизавета (І курс, 11 група ФРГТБ);

3 місце – Ліференко Каріна (ІІІ курс, 1 група ФРГТБ);

                Броварник Анна (ІІ курс, 6 група ФРГТБ).

Вітаємо учасників та переможців олімпіади! 

28.10.2016 р. кафедрою філософських та соціальних наук було проведено круглий стіл «Прочищую путь волі й правди сміло…» (до 160-річчя з дня народження  Івана Франка). У роботі наукового заходу взяли участь 25 студентів з усіх факультетів університету.

Постать І. Франка є непересічною в українській історії та культурі. Тому й не дивно, що тематика круглого столу викликала значну зацікавленість серед студентів.

  

Наукові доповіді торкалися різних сторін діяльності видатного Каменяра: від інтимної лірики й до релігійних аспектів творчості.

У ході обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що багатогранний талант І. Франка залишив для нащадків значну спадщину, котра і через століття залишається невичерпною і актуальною.


 

28-30 червня 2016 р. у м. Кєльце (Республіка Польща) відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання та проблеми розвитку соціальних наук», в якій взяли участь викладачі кафедри 

філософських та соціальних наук Київського національного торговельно-економічного університету: зав. 

кафедри, доктор політичних наук, професор Латигіна Н.А., кандидат історичних наук, доцент Терлецька І.В.

За підсумками роботи вийшли друком матеріали конференції, а її учасники отримали відповідний сертифікат за підписом ректора Holly Cross University професора M. Adamczyk.

 

 7-8 квітня 2016 р. на факультеті обліку, аудиту та інформаційних систем КНТЕУ відбулася студентська наукова конференція «Тенденції і перспективи розвитку науки і практики в умовах глобалізації». На кафедрі філософських та соціальних наук було проведене засідання чотирьох секцій: «Проблеми та перспективи розвитку української культури», «Особистість в сучасному культурному й інформаційно-комунікативному просторі», «Виклики інформаційної епохи: політологічний вимір» та «Етичні аспекти підприємницької діяльності».

 У роботі секції «Виклики інформаційної епохи: політологічний вимір» (керівник секції – к. іст. наук, доц. Терлецька І.В.; секретар секції – Чорна О., студентка ФРГТБ 3 к. 7 гр.) взяли участь студенти всіх факультетів: ФОАІС, ФЕМП, ФТМ, ФРГТБ, ФФБС, ФМТП. Було заслухано 16 виступів. Призові місця отримали студенти:

1 місце – студент Палійчук Андрій Віталійович. Тема «Роль ЗМІ у політичному житті України». Наук. керівник – к. іст. наук, доц. Разіцький В.Й.

2 місце – студентка Ілляшенко Олександра Юріївна. Тема «Демократія в глобалізованому світі: переваги і недоліки». Наук. керівник – к. іст. наук, доц. Терлецька І.В. 

2 місце – студентка Тяжина Валентина Артемівна. Тема «Міжнародний інформаційний тероризм як загроза національній безпеці України». Наук. керівник – к. іст. наук Разіцький В.Й.

3 місце – студентка Вітряна Ганна Юріївна. Тема «Політичне лідерство: минуле і сьогодення». Наук. керівник – к. іст. наук, доц. Гусєва Н.Ю.

3 місце – студент Стариш Михайло Олександрович. Тема «Націоналізм: від ідеологій до PR- інструменту». Наук. керівник – к. іст. наук, доц. Гусєва Н.Ю.


12 лютого 2016 року оголошено результати І туру Всеукраїнської олімпіади з «Історії України».

1 місце отримали Коєнішвілі Ліка (БДКН 1-15) ‒ 12 балів;

Черемис Аліна (БДК 1-15) ‒ 11 балів.

2 місце ‒ Виноградська Ірина (БДМ 1-15) ‒ 10 балів;

           Кучеренко Таїсія (БДП 1-15) ‒ 10 балів;

               Пролісок Анна (БДКН 1-15) ‒ 10 балів.

Також висловлюємо подяку за участь в олімпіаді та проявлені високі результати студентам:

Жуківському Володимиру (БДП 1-15) ‒ 9 балів;

Паламарчук Карині (БДОА 1-15) ‒ 9 балів;

Малашкіну Олегу (БДФК 1-15) ‒ 8 балів;

Гладуник Юлії (БДКН 1-15) ‒ 8 балів;

Федчуну Кирилу (БДКН 1-15) ‒ 8 балів;

Кондзері Вікторії (БДОА 1-15) ‒ 7 балів;

Метулинській Анні (БДОА 1-15) ‒ 7 балів.


02.12.2015 року кафедрою філософських та соціальних наук було проведено загальноуніверситетський круглий стіл «Український нонконформізм та концепція національного мистецтва 1960-х рр. (до 50-річчя ювілею фільму «Тіні забутих предків»). До участі в роботі круглого столу було також запрошено відомого дисидента, громадського діяча, письменника Миколу Андрійовича Горбаля.

Студенти жваво обговорювали феномен українського «поетичного кіно» та геній Параджанова.

Окремий блок доповідей стосувався представників та діяльності Одеської і Київської нонконформістських шкіл. Особливий інтерес викликали роботи А. Горської, О. Заливахи, В. Стрельникова, О. Ануфрієва, Л. Ястреб, В. Маринюк, В. Басанець, В. Хрущ, С. Сичова.

Найбільшу зацікавленість серед студентського загалу викликало спілкування з М.А. Горбалем. Непересічна особистість, Лауреат Премій імені В. Стуса, нагороджений численними орденами за відданість у боротьбі за відродження України, демократії та ідеалів свободи, він значно розширив для студентів розуміння дисидентського руху і нонконформістського мистецтва.

Загалом круглий стіл пройшов на високому науковому рівні.

 

  

 


26.11.2015 р. відбулася загальноуніверситетська олімпіада з дисциплін «Корпоративна етика» та «Іміджологія», проведена кафедрою філософських та соціальних наук. В олімпіаді взяли участь 32 студента першого, другого і третього курсів Київського національного торговельно-економічного університету.

Переможцями олімпіади стали:

І місце ‒ Прощина Тетяна Андріївна (6 група,2 курс ФФБС).

ІІ місце ‒ Дрюк Анна Володимирівна (6 група,2 курс ФФБС);

                Олійник Олександра Олександрівна (8 група,2 курс ФФБС);

                Гаврилова Анна Андріївна (6 група, 2 курс ФФБС).

ІІІ місце ‒ Осадча Ольга Володимирівна (7 група, 2 курс ФФБС);

                   Гудзь Владислав Олександрович (23 група, 1 курс ФЕМП);

                   Роботько Ірина Ігорівна (6 група, 2 курс ФФБС).

Вітаємо всіх учасників та переможців!


25.11.2015 р. відбулася олімпіада з дисципліни «Політологія». Її було присвячено роботі Макса Вебера «Політика як покликання і професія». В олімпіаді взяли участь студенти 3 курсу ФЕМП, ФТТП, ФФБС ТА ФОАЕК. Переможцями олімпіади стали:

І місце ‒ Рягузова Н. О. ‒ 7 група ФФБС (науковий керівник: доц. Гусєва Н.Ю.).

ІІ місце ‒ Ляховець Е.В. ‒ 21 група ФЕМП (науковий керівник: проф. Латигіна Н.А.) та Щеколдін М.А. ‒ 7 група ФФБС (науковий керівник: доц. Гусєва Н.Ю.).

ІІІ місце ‒ Грамма Т.В. ‒ 20 група ФЕМП (науковий керівник: проф. Латигіна Н.А.) та Семеніхін М.В. ‒ 4 група ФОАЕК (науковий керівник: доц. Терлецька І.В.).

Щиро вітаємо переможців та учасників олімпіади!


19 листопада 2015 року кафедрою філософських та соціальних наук серед студентів 2 курсу всіх факультетів університету проведена олімпіада з дисципліни «Філософія». На олімпіаду була винесена праця відомого французького філософа Ж.П.Сартра «Екзистенціалізм – це гуманізм». Осучаснення учасниками олімпіади проблем гуманізму і пошуків шляхів самоудосконалення людини у суперечливому сьогоденні стало головним завданням для учасників олімпіади. Серед чисельних претендентів на перемогу найкращі доповіді представили Коваленко Анастасія - студентка ФОАЕК (перше місце), Пирлик Богдана – студентка ФФБС (друге місце), Верхотурова Анастасія та Лічко Ольга  – студентки ФФБС (третє місце). Журі у складі професора кафедри  Грубова В.М. і доцентів кафедри Ліпіна М.В. та Гудкова С.О. відмітило високій рівень переможців олімпіади і побажали всім учасниками заходу наснаги та успіхів в оволодінні багатством філософського знання.

  

    


Олімпіада з Історії української культури

18 листопада 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулася олімпіада з Історії української культури, у якій взяли участь 12 студентів першого курсу всіх факультетів навчального закладу.

Завдання, що пропонувалися студентам для вирішення, стосувалися давньої історії української культури, культури українського народу епохи Середньовіччя та Нового часу.

Переможцями стали:

І місце ­– Олексюк Олена. (ФОАЕК 5 група);

ІІ місце – Ліль Ярослава (ФОАЕК 5 група);

ІІІ місце – Калинська Єва (ФРГТБ 12 група),

Малишок Ольга (ФТТП 5 група).

Загалом захід відбувся на високому науковому рівні.


Олімпіада з дисципліни “Історія України”

12 листопада 2015 року кафедра філософських та соціальних наук провелазагальноуніверситетську олімпіаду з дисципліни “Історія України”.

У роботі олімпіади взяли участь 12 студентів першого курсу всіх факультетів. Студентам було запропоновано вирішити завдання, які стосуються чотирьох важливих періодів української історії: давньої історії України, історії розвитку Давньоруської держави та козацької доби, періоду перебування України у складі Російської та Австро-Угорської імперій.

Результати олімпіади:

І місце ‒   Баєв Роман, ФОАЕК, 5 група.

ІІ місце ‒  Доброхлоп Кирило, ФЕМП, 15 група.

ІІІ місце ‒ Нечитайло Володимир, ФЕМП, 11 група.


План проведення студентських олімпіад, круглих столів на 2015/16 н/р. кафедри філософських та соціальних наук

Дата проведення

Найменування заходу

Місце проведення

Відповідальні за виконання

(проректор, керівник підрозділу)

жовтень

2015 р.

Олімпіада з дисципліни

«Світова культура»

Д-101

Войціцька І.В.

листопад

2015 р.

Олімпіада з дисципліни

«Історія української культури»

Д-108

Разіцький В.Й.

листопад

2015 р.

Олімпіада з дисципліни «Корпоративна етика»

Д-102

Радченко С.Г.

листопад

2015 р.

Олімпіада з дисципліни «Філософія»

Д-105

Грубов В.М.

листопад

2015 р.

Олімпіада з дисципліни

«Історія України»

Д-108

Войціцька І.В.

листопад

2015 р.

Олімпіада з дисципліни «Політологія»

Д-101

Латигіна Н.А.

листопад

2015 р.

Круглий стіл «Український нонконформізм та концепція національного мистецтва 1960-х рр.»

(до 50-річного ювілею фільму

«Тіні забутих предків»)

Д-101

Войціцька І.В.

Кизименко І.О.

квітень

2016 р.

Наукова конференція

«Тенденції та перспективи розвитку науки і практики в умовах глобалізації»

Д-АкЗ

Морозов А.Ю.

План проведення студентських наукових конференцій на 2015 н.р. кафедри філософських та соціальних наук

Дата проведення

Найменування заходу

Місце проведення

Відповідальні за виконання

(проректор, керівник підрозділу)

1.

квітень

2016 р.

Наукова конференція

«Тенденції та перспективи розвитку науки і практики в умовах глобалізації»

Д-АкЗ

Морозов А.Ю.


Студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді»

Кафедра філософських та соціальних наук Київського національного торговельно-економічного університету 13 травня 2015 року провела студентську науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді». У роботі конференції брали участь 119 студентів усіх факультетів університету. Учасники конференції заслухали дві доповіді на пленарному засіданні на актуальні для сучасності теми (доповідачі – Шпачинський Михайло, студент 1 курсу ФЕМП; Ілляш Марія, студентка 3 курсу ФРГТБ). Студенти взяли активну участь у роботі 8 секцій, на яких обговорювалися результати студентських наукових досліджень 2014-2015 н.р. в галузях філософії, політології, історії України, історії української культури, етики бізнесу.

Серед переможців конференції слід відзначити: студентку 3 курсу ФЕМП Вашировську Маргариту, студентку 2 курсу ФЕМП Белінську Аделіну, студентку 3 курсу ФТТП Вернигорову Катерину, студента  3 курсу ФЕМП Антонюка Миколу, студентку 1 курсу ФЕМП Реган Юлію, студентку 1 курсу ФОАЕК Коваленко Анастасію та ін.

   

   

Олімпіада з Історії української культури

2 квітня 2015 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулася олімпіада з Історії української культури, у якій взяли участь 18 студентів з усіх факультетів навчального закладу. Завдання, що пропонувалися студентам для вирішення, стосувалися первісної культури українських земель, особливостей давньоруського, готичного, ренесансного і барокового стилів в українській культурі.

Усі учасники олімпіади показали високий рівень підготовки та аналітичних здібностей.

Переможцями стали:

І місце ­– Гайдаржі А.О. (ФЕМП 1 курс 10 група), Сіренко І.О. (ФОАЕК 1 курс 5 група);

ІІ місце – Чабак Р.О. (ФРГТБ 1 курс 9 група);

ІІІ місце – Фомін В.В. (ФЕМП 1 курс 4 група).

Загалом захід відбувся на високому науковому рівні.

   

         

Cтудентська науково-практична конференція ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямком «Історичні науки»

19 березня 2015 року у Переяслав-Хмельницькому ДПУ ім. Г. Сковороди відбулася підсумкова студентська науково-практична конференція ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технологічних і гуманітарних наук за напрямком «Історичні науки» у 2014/2015 навчальному році.
 

На конкурс подано 126 наукових робіт із різних регіонів України. За результатами рецензування визначено 30 найкращих робіт, автори яких взяли участь у підсумковій науково-практичній конференції для презентації та захисту роботи.

За результатами конкурсу визначено 15 переможців, до яких увійшла студентка першого курсу факультету обліку, аудиту та економічної кібернетики Київського національного торговельно-економічного університету Бурилкіна Олена Євгеніївна, яка отримала диплом ІІ ступеня.

Із вітальним і заключним словом до учасників конференції звернувся голова галузевої конкурсної комісії ректор Переяслав-Хмельницького ДПУ ім. Г. Сковороди д.і.н., професор, дійсний член (академік) НАПН Коцур Віктор Петрович, який, вітаючи переможців та учасників конкурсу, відзначив актуальність тематики та високий науковий рівень виконання робіт.

Після конференції учасникам провели екскурсію «Переяслав- Хмельницький історичний».

 Вітаємо переможців та щиро дякуємо за теплий прийом керівництву та організаторам заходу.

       

Круглий стіл «Уроки Першої світової війни для України»

19 листопада 2014 року кафедрою філософських та соціальних наук було проведено круглий стіл «Уроки Першої світової війни для України». У роботі круглого столу взяли участь 25 студентів, серед яких слід особливо відзначити Нешву Софію, Клименка Михайла, Тенетюх Людмилу, Тімченко Карину, Висоцьку Ірину. Під час заходу обговорювались проблеми діяльності Союзу визволення України, впливу Брусиловського прориву на перебіг війни та становище українських земель. Особливу зацікавленість і активну дискусію викликали питання щодо участі у війні легіону Українських січових стрільців та їх ролі у національно-визвольному русі. Обговорення етнічно–політичних аспектів підсумків Першої світової війни у контексті закладання причин Другої світової війни викликало жвавий інтерес та чимало аналогій із сьогоднішньою ситуацією в світі. Підводячи підсумки, студенти визначили вплив війни на становище народного господарства України, а також на політичний та національний розвиток українського народу.

Загалом круглий стіл пройшов на високому науково-теоретичному рівні.

   Фотозвіт...

  

Олімпіада з дисципліни “Історія України”

7 листопада 2014 року відбулася загальноуніверситетська олімпіада з дисципліни Історія України”.

У роботі олімпіади взяли участь 16 студентів першого курсу всіх факультетів. Студентам було запропоновано вирішити завдання з історії Київської Русі, історії литовсько-польського та козацького періодів, української революції 1917-1920 рр., становлення комуністичного режиму в Україні.

І місцеЛогвиненко Д.В., ФЕМП, 1-16;
ІІ місцеЩерба О.М., ФЕМП, 1-17,
                 Горова А.О., ФЕМП, 1-6;
ІІІ місцеПочапський В.О., ФТТП, 1-5.
Олімпіада пройшла на високому науково-практичному рівні.

  

Олімпіада з  дисципліни “Філософія”

6 листопада 2014 року серед студентів 2 курсу всіх факультетів університету кафедрою філософських та соціальних  наук проведена олімпіада з  дисципліни “Філософія”.

На олімпіаду була винесена відома праця Е. Ротердамського Похвала глупоті. Головним завданням учасників олімпіади було осучаснення проблеми походження людських чеснот та вад. Найкращі доповіді представили: Груба Анастасія – студентка ФРГТБ (перше місце), Довгопола Юлія – студентка ФФБС та Палійчук Андрій – студент ФЕМП (друге місце), Леонтович Катерина та Горобець Олена  – студентки ФОАЕК (третє місце). Журі у складі професора кафедри Грубова В.М. і доцентів кафедри Боровської Л.О. та Гудкова С.О. відзначили високий рівень переможців і побажали всім учасниками олімпіади успіхів у навчанні та наснаги в оволодінні багатством людської мудрості.

Фотозвіт...

  

Олімпіада з дисципліни “Політологія”

5 листопада 2014 року відбулася загальноуніверситетська олімпіада з дисципліни Політологія”.

В олімпіаді взяли участь 50 студентів. Захід проходив у креативній формі - в вигляді командних змагань.
Результати:

Перше місце:
‒ команда 3 курсу 4 групи ФФБС (Шевченко В., Резніченко Д., Мохорт С.). Науковий керівник ‒ доц. Терлецька І.В.;
‒ команда 3 курсу 24 групи ФЕМП (Пугач В., Доліновська А., Веровка Г.). Науковий керівник ‒ проф. Латигіна Н.А.

Друге місце:
‒ команда 3 курсу 24 групи ФЕМП (Масюра К., Зінченко О., Овчарук О.). Науковий керівник ‒ проф. Латигіна Н.А.;
‒ команда 3 курсу 5 групи ФОАЕК (Черес С., Шаповалова Г., Голембійовська Н.). Науковий керівник ‒ доц. Гусєва Н.Ю.

Третє місце:
‒ команда 3 курсу 4 групи ФФБС (Баталига Є., Дяченко М., Шпеко А.). Науковий керівник ‒ доц. Терлецька І.В.;
‒ команда 3 курсу 1 групи ФОАЕК (Шекера Г., Дзигман О.). Науковий керівник ‒ доц. Гусєва Н.Ю.

  

Олімпіади з дисциплін “Етика бізнесу” та “Іміджологія”

На кафедрі філософських та соціальних наук 5 листопада 2014 року відбулися загальноуніверситетські олімпіади з дисциплін “Етика бізнесу”, “Іміджологія”.

Усі учасники показали високий рівень знань з питань етики та етики в бізнесі. Переможцями олімпіади стали:
І місцеБондар Анна Сергіївна, 2 курс 8 група ФЕМП;
ІІ місцеБойко Іванна Степанівна, 2 курс 8 група ФЕМП,
                 Азарова Євгенія Олексіївна, 2 курс 8 група ФЕМП;
ІІІ місцеЙорш Ольга Анатоліївна, 2 курс 6 група ФФБС,
                 Тарасенко Інна Вікторівна, 2 курс 7 група ФФБС,
                  Глебова Дар’я Вікторівна, 3 курс 21 група ФЕМП.

  

14 травня 2014 року відбувся круглий стіл «Карпатська Україна: шлях до єдиної незалежної соборної України», присвячений 75-річчю проголошення Карпатської України. Шлях українського народу до своєї незалежності був тривалим і тернистим. Карпатська Україна – лише один з його фрагментів, але на сьогодні він надзвичайно важливий для нас і самим фактом проголошення незалежної української держави, і тими історичними уроками, котрі несуть події 1938-1939 рр.

У роботі круглого столу взяли участь 40 студентів усіх факультетів. Захід пройшов на високому науковому рівні, з активним обговоренням та дискусіями. У своїх доповідях студенти розкрили передумови проголошення автономії, а потім і незалежності Карпатської України, діяльність провідних її політичних та військових діячів. Особливу увагу при обговоренні учасники звернули на причини поразки Карпатської України і зовнішньополітичну діяльність європейських країн щодо неї. Проблема ролі реалізації своїх геополітичних інтересів головними гравцями міжнародної політики шляхом використання «українського питання» і маніпулювання українськими національними інтересами викликала найбільше зацікавлення та жваве обговорення. Студенти, проаналізувавши тогочасні події, провели аналогії із сьогоденням і дійшли висновку, що потрібно вчитись на уроках історії для того, щоб в майбутньому убезпечити наш народ від трагічних подій.

Загальну картину тогочасних подій доповнив перегляд документального фільму «39-й. Карпатська Україна», знятого на основі унікальних відеокадрів, архівних документів та свідчень очевидців. Підводячи підсумки, всі учасники висловили думку про те, що  кожен українець повинен передусім дбати про національні інтереси нашої держави, не орієнтуючись на політику інших країн. Також одностайно студенти висловили думку про те, що лише в єдності народу сила держави, тому українці повинні об’єктивно проаналізувати свою історію і всі разом розбудовувати своє майбутнє.

 Фотозвіт...

ЗВІТ
про проведення
Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції
«Універсальні та національні виміри життя і творчості Т.Г. Шевченка»
(до 200-ліття від дня народження)

28 березня 2014 року в Київському національному торговельно-економічному університеті кафедрою філософських та соціальних наук проведено Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Універсальні та національні виміри життя і творчості Т.Г. Шевченка» (до 200-ліття від дня народження). На конференції працювало 7 секцій: «Ідеї української державності в творах Т.Г. Шевченка»; «Соціокультурні імперативи у творчості Т.Г. Шевченка»; «Доля та творчість Т.Г. Шевченка у контроверзах світової політики та культури»; «Виміри української ментальності в духовній спадщині Т.Г. Шевченка»; «Біографічні дискурси Великого Кобзаря в сучасній шевченкографії»; «Феномен Т.Г. Шевченка в контексті сучасних освітніх процесів в Україні»; «Історичні та соціально-політичні архетипи у творчості Т.Г. Шевченка». На секціях було заслухано 98 доповідей, серед яких 14 підготували студенти з усіх структурних підрозділів КНТЕУ, інших ВНЗ України. Студенти і викладачі з захопленням розповідали про свої враження від багатогранного і величного таланту геніального Кобзаря. З натхненням прочитала вірш доктора політичних наук, професора Латигіної Н.А. на пленарному засіданні  студентка Супрун Ю.Г. (ФЕМП 3 к.):

Т.Г. Шевченку

Величний син славетної землі,
Апостол мальовничої країни!
Твої слова ми в душах зберегли,
Ти побажав, щоб ми були єдині.
Ти мріяв, що настане день і час,
Коли щасливою буде Україна.
В серцях людей палкий вогонь не згас,
Нас не поставить доля на коліна.
Вся Україна дякує тобі,
Бо твоя творчість надихає жити.
Не згинути в кривавій боротьбі,
А будувати, вірити й любити!

Латигіна Н.А.

Крім того, цікаво пройшов майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва, зокрема, з соломоплетіння та писанкарства, який відкрив багато яскравих талантів у наших студентів.

За результатами конференції надруковано збірник тез обсягом 10 др. арк. Конференція пройшла на високому науково-теоретичному рівні у вигляді художньо-культурних презентацій. Учасники відзначили важливість таких конференцій для національного виховання студентів.

     Фотозвіт...

26 лютого 2014 року відбулася загальноуніверситетська олімпіада з дисципліни "Історія української культури".

Студентам були запропоновані тести та творчі завдання, які охоплювали наступні проблеми: історія української культури первісної доби, Київської Русі та Галицько-Волинського князівства.
Перше місце посіла студентка 1 курсу 18 групи ФЕМП Губич Юлія Петрівна (науковий керівник – старший викладач Войціцька І.В).
Друге місце зайняла студентка 1 курсу 11 групи ФРГТБ Макаринська Катерина Валеріївна (науковий керівник - професор Бадах Ю.Г.).
Третє місце посів студент 1 курсу 6 групи ФЕМП Горбач Олександр Сергійович (науковий керівник - доцент Литвин Н.М.).

 Олімпіада була організована й проведена секцією історії та культури України кафедри філософських та соціальних наук.  

28 листопада 2013 року кафедрою філософських та соціальних наук була проведена олімпіада з дисципліни «Філософія». Учасниками олімпіади стали студенти 2 курсу всіх факультетів університету. Темою олімпіади була «Ідоли пізнання Ф. Бекона у сучасній інтерпретації». Найкращі знання показали:

1 місце Куліш Марина (2 курс ФФБС, 8 гр.)

2 місцеСолдатова Анастасія (2 курс ФГРТБ, 2 гр.)

                Богдан Оксана (2 курс ФРГТБ, 2 гр.)

                Шульгач Олександр (2 курс ФФБС, 8 гр.)

3 місцеКоваленко Жанна (2 курс ФЕМП, 5 гр.)

                Бульба Альоша (2 курс ФЕМП, 5 гр.)

                Бонь Богдан (2 курс ФЕМП, 5 гр.)

Журі у складі професора кафедри Шкепу М.О., Грубова В.М., доцентів кафедри Гудкова С.О. та Ліпіна М.В відзначили якісну підготовку до олімпіади всіх учасників та висловили надію, що і в подальшому проблеми ідолів пізнання Ф.Бекона залишатимуться у сфері наукових інтересів студентів.

27 листопада 2013 р. на базі кафедри філософських та соціальних наук відбулася олімпіада з дисципліни «Етика бізнесу». В олімпіаді з великим зацікавленням взяли участь студенти ФФБС та ФЕМП. Учасникам олімпіади були запропоновані конкурсні завдання з наступних проблем: діловий етикет, особливості зовнішнього вигляду, особливості поведінки в громадських місцях. Переможцями олімпіади стали:

1 місце – Веремій Євген (2 курс ФЕМП, 8 гр.)

2 місце – Горбач Аліна (2 курс ФЕМП, 9 гр.)

                 та Міщенко Марина (2 курс ФФБС, 6 гр.)

3 місце – Вегера Артур (2 курс ФЕМП, 9 гр.)

               та Мороз Ірина (2 курс ФФБС, 7 гр.)

  

27 листопада 2013 р. відбулася олімпіада з дисципліни «Політологія», в якій взяли участь 20 студентів КНТЕУ. Даний науковий захід було присвячено актуальним проблемам сучасної політичної науки, зокрема особливостям політології як науки; політичній владі, еліті та лідерству; політиці сучасних держав та політичній системі суспільства. Перемогу здобули:

1 місце – Чеченков Віктор (3 курс ФЕМП, 17 гр.)

2 місце – Федорук Вікторія (3 курс ФЕМП, 17 гр.)

3 місце – Бородавка Олексій (3 курс ФОАЕК, 1гр.) 

Круглий стіл за працею Костянтина Нойки «Шість хвороб сучасного духу» 

21 листопада 2013 року кафедра філософських та соціальних наук КНТЕУ організувала та у співробітництві з Інститутом проблем сучасного мистецтва НАМУ провела «круглий стіл», присвячений осмисленню концептуальних ідей дослідження румунського філософа ХХ століття Костянтина Нойки «Шість хвороб сучасного духу».

Філософські доробки К. Нойки добре відомі у західноєвропейському філософському просторі. В Україні ознайомлення наукового загалу з ідеями цього неординарного філософа започатковане та відображене у багатьох наукових доповідях та публікаціях д.філос.н., проф. КНТЕУ М.О. Шкепу.  «Круглий стіл» є першим в Україні науковим заходом, який мав за мету не лише осмислення особливостей праці К.Нойки, але й її рефлексії в контексті різних теоретичних та практичних проблем розвитку сучасної історії.

Секція філософії кафедри продовжила традицію наукової співпраці викладачів та студентів у здійсненні науково-дослідницьких пошуків та їх ефективного завершення – за результатами роботи «круглого столу» до видання підготовлені наукові статті студентів за тематикою їх доповідей.

Проблематика доповідей, які пролунали під час заходу (див. програму) стосується багатьох сфер суспільного життя та крайнощів їх прояву у просторі сучасної світової кризи, яка постала як тотальна криза і віддзеркалюється у контурах меж самої основи сучасного світу.

Означена співпраця знайшла ефективне відображення у методологічній та науковій потужності доповідей Сенченко Владислава, Резніченко Дмитра, Сенченко Владислава (ФФБС, 2 к.) та Дзигман Ольги (ФОАЕК 2 к.), неординарності постановки проблем теоретичних відхилень феномену сучасного мистецтва у відображенні естетики чуттєвості людини (Жукова Вікторія, Холодна Катерина, Ященко Світлана, Самойлова Ірина, Гурська Ольга, Барабаш Юлія(ФФБС, 2 к.), Бульба Альона,  Коваленко Жанна (ФЕМП, 2 к.)). Мистецтво самостійного опанування та аналізу першоджерела продемонстрували Шатілова Олександра, Пастухова Зінаїда (ФФБС, 4 к.) та Бас Олена (ФФБС, 2 к.). Спроможність виявити межі можливостей людини у турбулентних крайнощах сучасного професійного спорту продемонстрували студентки Кияниця Альона та Литвин Ангеліна (ФРГТБ, 2 к.).

Неабиякий інтерес викликали проблеми, що були поставлені співробітниками ІПСМ НАМУ, з яким кафедра співпрацює вже багато років, залучаючи до цього співробітництва студентів університету.

Учасники «Круглого столу» були нагородженні монографічними дослідженнями проф. М.О. Шкепу та науковими доробками співробітників ІПСМ НАМУ.

Програма...

Фотозвіт...

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра філософських та соціальних наук 

ІНСТИУТ ПРОБЛЕМ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА НАМ УКРАЇНИ

 

ПРОГРАМА
«КРУГЛОГО СТОЛУ»
ЗА ТВОРОМ
КОСТЯНТИНА НОЙКИ
«ШІСТЬ ХВОРОБ СУЧАСНОГО ДУХУ»

 

21 листопада 2013 р.
(10-00-15-00. КНТЕУ. Корпус Д., aуд. 303)
Ведуча заходу – д.філос.н., проф. М.О. Шкепу

 

  1. Босенко Олексій Валерійович (к.філос.н., доц., старш. наук. співроб., завідувач лабораторії естетики і культурології ІПСМ НАМ України). «Этиология свободного Духа»
  2. Шкепу Марія Олексіївна (д.філос.н., проф.). «Засади та феномени теоретичних хвороб  духу у суперечностях філогенезу».
  3. Пучков Андрій Олександрович (д.мист-ва, старш. наук. спів роб., заступник директора ІПСМ НАМ України з наукових питань). «Естетичний досвід як втрата».
  4. Грубов Володимир Михайлович (д.політ.н., проф.). «Світовий миропорядок у впливах хоретії лібералізму».
  5. Ліпін Миколай Вікторович (к.філос.н., доц.). «Перетворені форми співвідношення людини та історії в контексті хоретії».
  6. Метльов Андрій Дмитрович (молодший наук. співробітник ІПСМ НАМ України). «Конструктивність ТАВТЕГОРИЗМУ художника в акті ContemporariART-творення».
  7. Боровська Людмила (к.філос.н., доц.). «Страхи, ілюзії та теоретичні самоув’язнення стереотипу».
  8. Гудков Сергій Олександрович (к.філос.н., доц.). «Хвороби ірраціоналізму некласичної науки в контексті ірраціоналізму філософії».
  9. Шатілова Олександра, Пастухова Зинаїда (ФФБС, 4 к., 1 гр.). «Теоретичні хвороби духу Давнього Риму (за негативною етикою Теофраста)».
  10.  Бас Олена (ФФБС, 2 к., 3 гр.). «Турбуленції теоретичних хвороб духу у творі А. Камю «Міф про Сизифа»».   
  11.  Бульба Альона,  Коваленко Жанна (ФЕМП, 2 к., 5 гр.).  «Хвороба католії в сучасному кінематографі».
  12.  Сенченко Владислав (ФФБС, 2 к., 8 гр.). «Турбуленції теоретичних хвороб духу у просторі інформаційних технологій; хоретії».
  13.  Дзигман Ольга (ФОАЕК 2 к., 1 гр.). «Атодетія інформаційного суспільства».
  14.  Кочетов Андрій (ФЕМП, 2 к., 8 гр.). «Хвороби теоретичного духу у типах прогнозування майбутнього».
  15.  Ященко Світлана, Самойлова Ірина (ФФБС, 2 к., 2 гр.). «Принципи Ідеалу на прапорах Просвітництва: інсайти та турбуленції духу».
  16.  Холодна Катерина, Жукова Вікторія (ФФБС, 2 к., 2 гр.). «Взаємоперетворення католії та тодетії у суперечностях релігійного та наукового становлення Ідеалу».  
  17.  Проценко Наталія, Тищик Єлизавета (ФФБС, 2 к., 1 гр.). «Турбуленції духу у вірші Ж. Бодлера «Альбатрос»».
  18.  Гурська Ольга, Барабаш Юлія (ФФБС, 2 к., 2 гр.). «Сучасне мистецтво як чуттєвість хвороб духу» (за працею Е.В. Ільєнкові «Що там, у Задзеркаллі?»».
  19.  Резніченко Дмитро (ФФБС, 2 к., 4 гр.). «Особливості тодетії у творі Оноре де Бальзака «Думки про абсолют»».
  20.  Свістунов Владислав (ФФБС, 2 к., 5 гр.). «Інверсації гуманізму та науки у відчуженій історії як синдром синтезу тодетії, католії та хоретії».
  21.  Кияниця Альона, Литвин Ангеліна (ФРГТБ, 2 к., 4 гр.). «Акатолія, атодетія та ахоретія сучасного професійного спорту».
 Солдатенко Марія (ФФБС, 2 к., 1 гр.). «Трансформації хвороб духу у самосвідомості сучасного мистецтва».
  

UNIVERSITATIA NAŢIONALA DE ECONOMIE ŞI COMERŢ DE LA KIEV

 Catedra de filosofie şi ştiinte sociale

 INSTITUTUL PROBLEMELOR ARTEI CONTEMPORANE
AL ACADEMIEI NAŢIONALE DE ARTA A UCRAINEI 

PROGRAMUL
comunicărilor la “masa rotundă
închinată operei lui Costantin Noica
“Sase maladii ale spiritului contemporan”

 

21 noembrie, anul 2013
(10-00-15-00, oficiul D, aud.303)
(conducătorul sedintei – doct. în ştint.filos., profesor UNECK si
IPAC al ANAU doamna Maria Şchiopu)

 

  1. Alexei Bosenco (cand. ştinţ.filos., docent, cercetator stiinţific,şeful laboratorului de esteticăşi culturologie la Institutul problemelor artei contemporane (IPAC) al ANAU). «Etiologia spiritului liber».
  2. Maria Schiopu (doct. ştinţ.filos., profesor UNECK si IPAC al ANAU). «Premizele şi fenomenele maladiilor teoretice ale spiritului în contradicţiile filogenezei».
  3. Andrei Pucicov (doct.cunoşt.art., înlocţiitorul directorului IPAC al ANAU). «Experienţa estetica ca pierdere».
  4. Vladimir Grubov (doct.politolog., prof., UNECK). «Organizarea de ordin mondială sub influenţa horetiei liberalizmului».
  5. Nicolai Lipin (cand.ştinţ.filos., docent, UNECK). «Formele transformate a corelaţiilor persoanei şi istoriei în contextul horetiei».
  6. Andrei Metliov (cercetăt.ştiinţ., IPAC al ANAU).«Constructivitatea TAUTEGORIZMULUI pictorului în actul creaţiei Contemporari ART».
  7. Liudmila Borovscaia  (cand.ştinţ.filos., docent, UNECK). «Spaima, iluziile şi închisoarea voluntară a stereotipului».
  8. Serghei Gudcov (cand.ştinţ.filos., docent, UNECK). «Maladia iraţionalizmului ştiintei postclasice in contextul filosofiei iraţionaliste».
  9. Alexandra Şatilova, Zinaida Pastuhova (stud., anul 3, specialitatea de psihologie, UNECK).«Maladiile spiritului teoretic în Roma antică (după etica negativă a lui Feofrast)».
  10.  Elena Bas (stud., anul 2, specialitatea afacerilor financiare, UNECK).«Turbulenţele maladiilor spiritului teoretic în eseul lui A. Camu «Mitul despre Sizif»».
  11. Aliona Buliba, Janna Covalenco (stud., anul 2, specialitatea de menedjment economic, UNECK).«Maladia catoliei în cinematograful contemporan».
  12. Vladislav Sencenco (stud., anul 2, specialitatea afacerilor financiare, UNECK).«Perturbările maladiilor spiritului în spaţiul tehnologiilor informative».
  13.  Olga Dzigman (stud., anul 2, specialitatea controlului si auditului, comerţului informativ UNECK).«Atodetia societaţii informative».
  14.  Andrei Cocetov (stud., anul 2, specialitatea de menedjment economic, UNECK).«Maladiile teoretice ale spiritului în domeniul prognozării viitorului».
  15.  Svetlana Iaşcenco, Irina Samoilova (stud., anul 2, specialitatea de psihologie, UNECK).«Principiile Idealului pe drapelele Iluminizmului: insaitele şi insuficienţele raţiunii».
  16.  Caterina Holodnaia, Victoria Jucova (stud., anul 2, specialitatea de psihologie, UNECK).«Transformările katoliei si todetiei în contradicţiile devenirii Idealului în spaţiul religiei si ştiinţei».
  17.  Natalia Proţenco, Elizaveta Tiscic (stud., anul 2, specialitatea de psihologie, UNECK).«Turbulenţe ale spiritului în poezia lui J. Bodler «Albatrosul»».
  18. Olga Gurscaia, Iulia Barabas (stud., anul 2, specialitatea de psihologie, UNECK).«Arta  contemporană ca senzorialitatea maladiilor spiritului (după opera lui Evald Iliencov «Ce este acolo, dupa oglinda?»».
  19.  Dimitrii Reznicenco (stud., anul 2, specialitatea afacerilor financiare, UNECK).«Deosebirile todetiei în opera lui Honore de Balzac «Cujetări despre absolute»».
  20.  Vladislav Svistunov (stud., anul 2, specialitatea afacerilor financiare, UNECK).«Inversările umanizmului şi ştiinţei în istoria instrainată ca sindrom de sinteză a todetiei, katoliei si horetiei».
  21. Aliona Chiianita, Angelina Litvin (stud., anul 2, specialitatea de turizm, UNECK).«Akatolia, atodetia şi ahoretia în domeniul sportului profesional contemporan».
Maria Soldatenco (stud., anul 2, specialitatea de psihologie, UNECK).«Transformările maladiilor spiritului în autoconstiinţa artei moderne».

20 листопада 2013 р. кафедрою філософських та соціальних наук було проведено олімпіаду з дисципліни «Історія України», котра була присвячена Середньовічному періоду історії України. Викладачами секції історії України та історії української культури були розроблені цікаві завдання високого рівня складності для визначення наукового потенціалу учасників олімпіади. В умовах чесної конкуренції перемогу здобули:

1 місце – Леонтович Катерина (1 курс ФОАЕК, 1 гр.)

2 місце – Стуканова Анісія (1 курс ФРГТБ, 10 гр.)

3 місце – Антоненко Дмитро (1 курс ФФБС, 7 гр.)

Круглий стіл на тему "ХОСЕ МАРТІ - персоніфікація вісьового часу латиноамериканської історії"

    24 травня 2013 року відбувся круглий стіл на тему "ХОСЕ МАРТІ - персоніфікація вісьового часу латиноамериканської історії", що був організований кафедрою філософських та соціальних наук до 160-річчя від дня народження видатного кубинського діяча.
    Поважними гостями наукового заходу були пан Ернесто Антоніо Сенті Даріас - Надзвичайний та Повноважний Посол Куби в Україні та Молдові й пан Еміліо Певіда Пупо - Радник Посольства.
    За своє коротке, але наповнене високими духовними досягненнями, життя Хосе Марті (28.01.1853 - 19.05.1895) став видатною постаттю не лише Куби, але й світової культури в цілому. Незважаючи на ранню трагічну загибель, він встиг визначити основні морально-патріотичні імперативи життя кожної людини та надати їм яскравого художнього виразу. Виходячи з факту переконливого втілення його ідей у національно-визвольній боротьбі Куби, Хосе Марті сьогодні є однією з небагатьох історичних постатей, яка глибоко вплинула на формування свідомості кубинського народу та Латинської Америки загалом.
    Круглий стіл працював за програмою:
    - зустріч із першим проректором з науково-педагогічної роботи Притульською Наталією Володимирівною;
    - привітання учасників круглого столу проректором з науково-педагогічної роботи Валерієм Миколайовичем Саєм;
    - вітальне слово Надзвичайного і Повноважного Посла Куби в Україні та Молдові пана Ернесто Антоніо Сенті Даріаса;
    - виступ Радника Посольства Куби в Україні та Молдові пана Еміліо Певіда Пупо на тему"Хосе Марти - персонификация нравственных императивов кубинского народа и Кубинской Революции";
    - Биография Хосе Марти как историческая автобиография Кубы. Доп.: Сергій Гудков (к.філос.н., доц.), Ірина Вигоняйло (ФОАЕК, 2- 4);
    - Пассионарность Хосе Марти в контексте субъекта осевого времени Кубы и Латинской Америки.Доп.: Марія Шкепу (д.філос.н., проф.), Вероніка Лозова (ФЕМП, 2-9.1);
    - Свобода и нравственность в творчестве Хосе Марти. Доп.: Володимир Грубов (д.політ.н., проф.), Олександра Довгаль (ФЕМП, 2-8), Олена Шепелева (ФЕМП, 2-7);
    - Особенности национально-освободительной борьбы Кубы и место творчества Хосе Марти в развитии самосознания социального движения. Доп.: Микола Ліпін (к.філос.н., доц.), Олег Шинкаренко (ФЕМП, 2-15);
    - Гражданское звучание поэзии Хосе Марти. Доп.: Людмила Боровська (к.філос.н., доц.), Лариса Заєць (ФЕМП, 2-12);
    - Кубинская Пятерка - мужество колективного героизма. Доп.: Вероніка Лозова (ФЕМП, 2-9.1).
    - Поезія Антоніо Герреро. Читали в оригіналі Анастасія Дубнова і Наталя Крихелі (ФРГТБ, 2-11). У російському перекладі поезії читали Іванна Комаринська, Анна Лінійчук, Ірина Овчаренко, Зінаїда Пастухова, Вікторія Співак, Анна Степчук, Олександра Шатілова, Тетяна Шейко (ФФБС, 2-1).
    Круглий стіл пройшов на високому науково-теоретичному та художньому рівні, викликав щиру зацікавленість та жваве обговорення як з боку студентів і викладачів КНТЕУ, так й у представників Посольства Республіки Куба. Учасники та гості круглого столу зійшлись на думці, що подібні заходи дозволяють не лише ділитися досвідом розбудови сучасного суспільства, а й сприяють зміцненню дружніх взаємозв’язків між українським та кубинським народами.

  

 

Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді

    28 березня 2013 року кафедрою філософських та соціальних наук факультету обліку, аудиту та економічної кібернетики Київського національного торговельно-економічного університету була проведена студентська науково-практична конференція "Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді", присвячена 150-річчю від дня народження В.І. Вернадського.
    Конференція викликала значний інтерес серед студентської молоді. У роботі 7-ми секцій ("Абстрактний та конкретний гуманізм у сучасній історії"; "Соціальний час й простір у свідомості сучасної людини"; "Демократизація як парадигма політичних процесів: світ і Україна"; "Масові комунікації в інформаційному суспільстві"; "Україна постмодерну: тенденції розвитку сучасної культури"; "Філософські погляди В.І. Вернадського (до 150-річчя від дня народження)"; "Етика у підприємницькій діяльності") взяли участь 79 учасників, зроблено 76 доповідей (74 - студентами КНТЕУ, 2 - студентами Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ м. Києва).
    Засідання секцій пройшли на високому науково-теоретичному рівні, а доповіді учасників носили проблемний та дослідницький характер. Конференція засвідчила той факт, що дослідження в гуманітарних науках суттєво впливають на зміст і темпи реформування сучасного українського суспільства. Це постійно підкреслювали учасники конференції, котрі у своїх наукових доповідях розкрили сутність сучасних соціальних та політичних процесів, стан інформаційного суспільства, актуальні напрями та сфери розвитку культури в Україні. Студентські доповіді можуть бути ними використані як у майбутніх наукових пошуках, так і в навчальному процесі. Серед кращих доповідей відзначено дослідження представників усіх факультетів, зокрема: Анастасії Кініченко (ФЕМП, 1 курс, 13 група), Олени Шепелєвої (ФЕМП, 2 курс, 7 група), Вероніки Лозової (ФЕМП, 2 курс, 9.1. група), Вікторії Андрієнко (ФЕМП, 1 курс, 2 група), Юлії Боровиченко (ФЕМП, 3 курс, 4 група), Дарини Боговик (ФОАЕК, 2 курс, 3 група), Олесі Туркот (ФРГТБ, 1 курс, 1 група) та багатьох інших.
    Водночас учасники науково-практичної конференції наголосили на важливості й актуальності проведення подібних заходів, які сприяють залученню студентів до науково-дослідної роботи, а також розширюють можливість обміну знаннями серед студентської молоді.

    22 листопада 2012 р. кафедрою філософських та соціальних наук була проведена олімпіада з дисципліни "Філософія". Учасниками олімпіади стали студенти 2 курсу всіх факультетів університету, котрі змагалися у знанні праці Аристотеля "Нікомахова етика". Найкращі знання показали: студентка ФЕМП Івасюк Анна Володимирівна (перше місце), студент ФОАЕК Собко Вадим Валерійович (друге місце), студентки ФФБС Люсюк Марія ПавлівнаЛюклянчук Анна Сергіївна та Мельничук Світлана Володимирівна (третє місце). Журі у складі професора кафедри Грубова В.М., доцентів кафедри Гудкова С.О. та Ліпіна М.В відзначили якісну підготовку до олімпіади всіх учасників та висловили надію що і в подальшому проблеми буття людини залишатимуться у сфері наукових інтересів студентів.

    23 листопада 2012 р. кафедрою філософських та соціальних наук було проведено олімпіаду з дисципліни "Історія України", котра була приурочена до 79-ї річниці вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 - 1933 рр. викладачами секції історії України та історії української культури були розроблені цікаві завдання високого рівня складності для визначення наукового потенціалу учасників олімпіади. В умовах чесної конкуренції перемогу здобули:
    1 місце - Мотиль Юлія (1 курс ФТТП, 4 гр., науковий керівник: проф.. Бадах Ю.Г.)
    2 місце - Губай Андрій (1 курс ФЕМП, 5 гр., науковий керівник: доц. Литвин Н.М.)
    3 місце - Люта Катерина (1 курс ФТТП, 1 гр., науковий керівник: проф. Бадах Ю.Г.)

    23 листопада 2012 р. на базі кафедри філософських та соціальних наук відбулася олімпіада з дисципліни "Етика бізнесу". В олімпіаді з великим зацікавленням взяли участь студенти ФФБС та ФЕМП. Учасникам олімпіади були запропоновані конкурсні завдання з наступних проблем: діловий етикет, особливості службового етикету, особливості поведінки в громадських місцях. Особливий інтерес студентів викликали ситуаційні вправи, пов’язані зі значенням ділового одягу в бізнесі та мистецтвом його підбору згідно ситуацій ділового середовища. Переможцями олімпіади стали:
    1 місце - Бабенко Юлія (2 курс ФФБС, 6 гр., науковий керівник: доц. Радченко С.Г.)
    2 місце - Урбанська Ніка (2 курс ФФБС, 6 гр., науковий керівник: доц. Радченко С.Г.)
            та Смірнов Андрій (2 курс ФФБС, 7 гр., науковий керівник: доц. Радченко С.Г.)
    3 місце - Самолова Ірина (1 курс ФФБС, 2 гр., науковий керівник: доц. Радченко С.Г.)
            та Школіна Марія (2 курс ФФБС, 4 гр., науковий керівник Радченко С.Г.)

    28 листопада 2012 р. відбулася олімпіада з дисципліни "Політологія", в якій взяли участь 40 студентів КНТЕУ. Даний науковий захід було присвячено актуальним проблемам сучасної політичної науки, зокрема особливостям політології як науки; історичним етапам розвитку політичної думки; політичній владі, еліті та лідерству; а також політичній системі суспільства. Перемогу здобули: 
    1 місце - Медведь Марина (3 курс ФЕМП, 18 гр., науковий керівник: проф. Латигіна Н.А.)
    2 місце - Задорожнюк Ольга (3 курс ФЕМП, 16 гр., науковий керівник: проф. Латигіна Н.А.)
    3 місце - Заболотна Олена (3 курс ФЕМП, 18 гр., науковий керівник: проф. Латигіна Н.А.) 
            та Літута Марія (3 курс ФОАЕК, 4 гр., науковий керівник Терлецька І.В.)

Вузівська науково-практична конференція "Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді"

    30 березня 2012 року на базі кафедри філософських та соціальних наук, кафедри психології факультету фінансів та банківської справи Київського національного торговельно-економічного університету відбулася вузівська науково-практична конференція "Актуальні проблеми гуманітарних наук у дослідженнях студентської молоді".

    Конференція викликала значний інтерес серед студентського загалу. У її роботі взяло участь 119 учасників, зроблено 85 доповідей (73 - аспірантами та студентами КНТЕУ, 12 - студентами Торговельно-економічного коледжу КНТЕУ, м. Київ), які представили свої доповіді на 8 секціях: "Проблема абстрактного та конкретного гуманізму в сучасній історії"; "Соціальний час і простір у свідомості сучасної людини"; "Політичні процеси: Україна й світ"; "Масові комунікації в інформаційному суспільстві"; "Україна постмодерну: тенденції розвитку сучасної культури"; "Ділова етика у підприємницькій діяльності"; "Сучасні проблеми профорієнтаційної роботи та професійного відбору майбутніх фахівців"; "Актуальні проблеми психодіагностики психічних станів фахівців у процесі життєдіяльності".

    Конференція засвідчила той факт, що соціальні дослідження в гуманітарних науках суттєво впливають на зміст і темпи реформування сучасного суспільства. Це чудово усвідомили учасники конференції, які у своїх актуальних дослідженнях розкрили сутність системних реформ в Україні. Студентські доповіді були підготовлені на високому теоретичному рівні та можуть бути використані як у майбутніх наукових пошуках, так і в навчальному процесі. Серед кращих доповідей відзначено роботи представників усіх факультетів, зокрема: Анастасії Мартинюк та Олени Поліщук (ФФБС, 4 курс, 1 група), Михайла Копитюка (ФЕМП, 2 курс, 16 група), Анни Шавлюк (ОЕФ, 5 курс, 6 група), Віктора Вербняка (ТЗФ, 1 курс, 1 група), Лілії Гринюк (ФРГТБ, 3 курс, 4 група), Юрія Кононенка (ТЕК КНТЕУ, 1 курс) і багатьох інших.

    Разом із тим учасники науково-практичної конференції наголосили на необхідності: забезпечити публікування тез доповідей та розробку науково-практичних рекомендацій; розширити тематику конференції за рахунок актуалізації проблем організаційної й економічної психології; з викладачами кафедри психології розширити кола учасників за рахунок інших спеціальностей (менеджерів, маркетологів); залучати до студентської конференції учнів 10-11 класів загальноосвітніх шкіл; організувати роботу секції "Соціологія" на наступній конференції.

    29 лютого 2012 р. відбулася загальноуніверситетська олімпіада з дисципліни "ПОЛІТОЛОГІЯ", присвячена 300-річчю з дня народження Жан-Жака Руссо.

    Студентам були запропоновані тести та творчі завдання, які охоплювали наступні проблеми: політика і наука про політику, основні етапи розвитку світової політичної думки, політична влада, політична еліта і політичне лідерство, політична система суспільства.
    Перше місце посіла студентка 2 курсу 1 групи ФФБС Соловей Ольга Вікторівна (науковий керівник - професор Полуріз В.І.).
    Друге місце зайняла студентка 2 курсу 1 групи ФФБС Новікова Ольга Олександрівна (науковий керівник - професор Полуріз В.І.).
    Третє місце розділили між собою студентка 3 курсу 5 групи ФРГТБ Невенчана Дар’я Юріївна(науковий керівник - доцент Терлецька І.В.) та студентка 2 курсу 1 групи ФЕМП Федоровська Анастасія Вікторівна (науковий керівник - професор Латигіна Н.А.).
    Олімпіада була організована й проведена секцією політології кафедри філософських та соціальних наук.

    27 лютого 2012 р. секцією філософії кафедри філософських та соціальних наук було проведено загальноуніверситетський круглий стіл, присвячений 90-річчю з дня народження П.В. Копніна.

    П.В. Копнін (1922 - 1971 рр.) був одним із найвидатніших вчених Радянського Союзу в галузі філософії. У 1962 - 1968 рр. працював директором Інституту філософії АН УРСР, а з 1968 р. очолював Інститут філософії АН СРСР.
    У круглому столі взяли активну участь студенти всіх факультетів Київського торговельно-економічного університету. Учасники присвятили свої доповіді праці П.В. Копніна "Діалектика як логіка та теорія пізнання. Досвід логіко-гносеологічного дослідження" та її значенню для розвитку сучасної філософії.
    Круглий стіл пройшов на високому науково-теоретичному рівні та викликав жвавий інтерес серед студентської аудиторії.

18.11.2014
JuliaGajdaj
15000
остання редакція 11.04.2024
41571