logo
Кафедра правового забезпечення безпеки бізнесу
Кафедра правового забезпечення безпеки бізнесу
logo
Кафедра правового забезпечення безпеки бізнесу
img

Оголошеннявсі

Студентський науковий гурток кафедри «Юридичні студії правового забезпечення безпеки бізнесу»

правового забезпечення безпеки бізнесу

24 та 25 лютого 2021 року учасники студентського наукового гуртка кафедри «Юридичні студії правового забезпечення безпеки бізнесу» взяли участь у двох вебінарах: «Культура написання наукових текстів» із Наталею Шляхтою 24 лютого та «Психологія злочинця. Особистість злочинця» за участі представників Нацполіції 25 лютого. Під час проведення першого вебінару учасники мали можливість опанувати базові принципи академічного письма, з’ясувати поняття «плагіат» та «самоплагіат», визначитись із правилами написання наукових текстів, отримати відповідь на практичні запитання.

 

25 лютого представники Нацполіції під час вебінару презентували кримінологічний портрет особистості злочинця, особливості мотивації  та психології особи з антисуспільною установкою, представили учасникам вебінару для вирішення ряд цікавих кейсів та поділились практичним досвідом виявлення та розслідування тяжких злочинів. Участь у вебінарах дозволила молодим науковцям краще опанувати методику науково-дослідної роботи та розширити контент діяльності студентського наукового гуртка в напрямку захисту прав людини.

5 грудня 2020 року відбулось засідання Студентського наукового гуртка кафедри «Юридичні студії правового забезпечення безпеки бізнесу» під керівництвом доцента кафедри, к.ю.н. Шведової Ганни Леонідівни. Тема засідання - «Загальні засади організації та методики науково-дослідницької діяльності».

На засіданні гуртка виступила завідувач кафедри, професор, д.ю.н. Костюченко Олена Євгенівна із доповіддю на тему: «Як написати наукову роботу без плагіату та які методики застосовуються у дослідженні?». Під час виступу студенти мали змогу сформувати основні навички наукових досліджень, які впливають на наукову репутацію дослідника, та ознайомитись із різними методиками наукового дослідження, зокрема, аргументуванням. Доцент кафедри, к.ю.н. Нікітенко Віктор Миколайович виступив перед студентами з темою «Як готувати наукову статтю і тези наукової доповіді?». Найбільш активну дискусію у студентів викликали питання антиплагіату і доброчесності, наукового пошуку молодого дослідника-правника, до обговорення яких долучились доцент Мельниченко Руслан Володимирович та Корягіна Анжела Миколаївна, які поділились власним професійним досвідом, цінними порадами та практичними навичками.

9 лютого 2021 року відбулось засідання Студентського наукового гуртка кафедри  «Юридичні студії правового забезпечення безпеки бізнесу» за темою «Права людини та захист прав дитини в сучасній Україні» під керівництвом доцента кафедри, к.ю.н., доцента Шведової Ганни Леонідівни та модератора тематичного напрямку к.ю.н., доцента Хорта Ігора Володимировича. Присутніми були близько 100 студентів різних курсів та викладачів факультету.

На засіданні основним доповідачем виступив доцент кафедри Хорт Ігор Володимирович, який сформулював актуальний контент наукової роботи гуртка в тематичному напрямку захисту прав дитини, спираючись на власний багаторічний практичний та науковий досвід. Основними питаннями для обговорення стали: захист прав дитини від домашнього насильства, булінгу, посягань на статеву свободу; особливості девіантної поведінки неповнолітніх, порядок вчинення окремих процесуальних дій по відношенню до неповнолітніх при вирішенні даних категорій справ. Цікаву дискусію серед студентів викликало коло питань щодо ювенальної юстиції: національний та зарубіжний досвід. Науковий потенціал учасників гуртка під час засідання дозволив визначитись із напрямами подальших студентських наукових досліджень на кафедрі в межах заявленої тематики, порядком впровадження отриманих наукових результатів та форматом участі в актуальних всеукраїнських наукових проектах для реалізації поставлених завдань.

В рамках діяльності студентського наукового гуртка кафедри «Юридичні студії правового забезпечення безпеки бізнесу» 11 лютого 2021 року учасники гуртка взяли участь у всеукраїнському вебінарі на тему «Як жити в мирі з «антиплагіатною програмою», що транслювався через офіційний канал Ліги студентів Асоціації правників України. Спікером виступив проректор з наукової роботи Університету Короля Данила к.ю.н., доцент Острогляд Олександр Васильович. Під час обговорення було висвітлено такі питання:

• Що таке плагіат і чому це не добре?

• Алгоритм роботи програм виявлення «плагіату»;

• Чому не потрібно шукати шляхів обходу програми виявлення «плагіату»;

• Що спільного у плагіаті й живописі?

• Чому антиплагіатні програми сприяють плагіату?

• Збіги і плагіат — відмінність і подібність;

• Посилання та цитати, їхня роль в науковій роботі;

• Як написати щось і бути задоволеним собою?

В ході обговорення студенти мали можливість долучитись до дискусії та в подальшому отримати відповіді від спікера на складні питання у доступному форматі, в тому числі щодо відповідальності за порушення принципів доброчесності або іншими словами - плагіат в науці.

08.12.2020
43080
475
остання редакція 03.03.2023
shestack