logo
Кафедра товарознавства та митної справи
Кафедра товарознавства та митної справи
logo
Кафедра товарознавства та митної справи
img

Новини

товарознавства та митної справи

НОВИНИ КАФЕДРИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА МИТНОЇ СПРАВИ


В рамках щорічних завдань щодо перегляду та удосконалення освітньо-професійних програм на кафедрі товарознавства та митної справи 17 квітня 2024 року відбулась серія зустрічей із стейкхолдерами ОПП «Митна справа» та «Товарознавство та організація зовнішньої торгівлі».

Взаємодія із бізнес-партнерами, представниками профільних підприємств, випускниками кафедри товарознавства та митної справи є систематичним процесом,  метою якого є  постійний зв'язок та конструктивні діалоги із стейкхолдерами освітніх програм. Спільні зустрічі є важливою складовою удосконалення освітнього процесу та  передбачають широкий спектр заходів: від обміну інформацією та консультацій до практичної участі стейкхолдерів в освітньому процесі.  

В зустрічі взяли активну участь та внесли конструктивні пропозиції щодо удосконалення освітніх програм:

Тетяна Влад-Москаленко – Директор департаменту управління постачаннями ЗЕД ТОВ «Нова лінія1»;

Анна Добаріна – Директор ТОВ «ГЕРД БІЛЛЕРБЕК ГМБХ»;

Антон Жемердєєв – Заступник генерального директора з комерційних питань
ТОВ «ТАС АГРО»;

Єлизавета Калюжна – Асистент керівника департаменту «Посуд» в ТОВ Епіцентр К»;

Юлія Вовк – Керівник направлення автоматизації ресторанів в Онікс-Софт;

Сергій Трусов – член Громадської ради при Міністерстві фінансів України та Громадської ради при Державній митній службі України; редактор видавництва ТОВ «Панорама» (журналу «Митний брокер»);

Ігор Золотарьов Заступник начальника управління митних
платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання ЗЕД –
начальник відділу адміністрування митних платежів Енергетичної митниці Держмитслужби;

Євгеній Засуха – державний інспектор відділу митного оформлення митного посту «Білгород-Дністровський» Одеської митниці Держмитслужби;

Дар’я Тимченко – головний державний інспектор відділу контролю за діяльністю підприємств Київської митниці Держмитслужби.

 

  


В рамках договору про співробітництво між Державним торговельно-економічним університетом та Державною митною службою України в університеті здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців ОС бакалавра та магістра для роботи в митних органах Держмитслужби.

16 квітня 2024 року відбулася зустріч з представниками Держмитслужби України – одним із головних стейкголдерів університету. На зустрічі були присутні понад 100 студентів 3 та 4 курсу факультету торгівлі та маркетингу ОС «бакалавр» освітніх програм «Митна справа», «Товарознавство та організація зовнішньої торгівлі», «Товарознавство та комерційна логістика» та інших. Учасників привітав декан ФТМ проф. ОСИКА Віктор Анатолійович.

Від Держмитслужби перед студентами виступили:

  • КАСЬЯН Володимир В’ячеславович – директор Департаменту по роботі з персоналом;
  • КУЩ Оксана Григорівна – начальник управління по роботі з персоналом Київської митниці;
  • ТКАЧЕНКО Олена Володимирівна – начальник відділу по роботі з персоналом Енергетичної митниці.

Під час зустрічі студенти отримали потрібну і корисну інформацію про HR-стратегію Держмитслужби України на 2021-2024 роки, структуру Київської митниці та Енергетичної митниць, перспективи працевлаштування, особливості роботи в різних структурних підрозділах та на різних посадах. Студенти ДТЕУ будуть залучатися до участі у спеціалізованій програмі підготовки Держмитслужби за темою: «Ключові компоненти здійснення митної справи».

На зустрічі також були присутні викладачі кафедри товарознавства та митної справи, товарознавства, управління безпечністю та якістю, які безпосередньо залучені до підготовки кваліфікованих фахівців для роботи в митних органах Держмитслужби України.

Університет і надалі буде проводити активну роботу із формування кадрового потенціалу Держмитслужби України.

 

 


Заняття студентів ДТЕУ в магазині мережі «ІБІС. Зброя». У межах вивчення вибіркової дисципліни «Товарознавство. Цивільна зброя» 9 квітня проведено виїзне заняття зі студентами-митниками 4 курсу в одному з магазинів мережі «ІБІС. Зброя». До структури компанії входить більше ніж 10 власних спеціалізованих магазинів у чотирьох містах України.

Мережа «ІБІС» здійснює оптову та роздрібну торгівлю цивільною зброєю, товарами для риболовлі та активного відпочинку. Асортимент товарів, які реалізують магазини мережі «ІБІС» налічує більше ніж 80 000 найменувань від 715 провідних виробників світу.

 Студенти ознайомилися з асортиментом цивільної вогнепальної зброї таких світових брендів: Remington, Colt, Benelli, Krieghoff,  Beretta, Mauser, Blaser. Високопрофесійні фахівці компанії «ІБІС», зокрема виконавчий директор Олексій Антонов та збройовий експерт, майстер спорту міжнародного класу, багаторазовий чемпіон України і призер міжнародних змагань з практичної стрільби Віталій Педченко, на конкретних зразках показали особливості конструкції спортивної та мисливської гладкоствольної та нарізної вогнепальної зброї, а також різновиди і сфери застосування набоїв до неї. Розглядали найрізноманітніші зразки: від класичних помпових рушниць найстарішої американської компанії з виготовлення зброї Remington, карабінів японської якості й технологій Howa до зброї турецьких брендів ATA ARMS і HATSAN, що тільки завойовують популярність в Україні та світі. Окрім того, фахівці розповіли майбутнім митникам про особливості переміщення через митний кордон України цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

  


Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні. Успішно проведено Четвертий модуль!

Четвертий модуль проєкту «Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні» (EUAEOUA) в рамках реалізації програми Еразмус+, напрям Жан Моне, успішно відбувся 04–08 березня 2024 року в Державному торговельно-економічному університеті.

Загалом у модулі взяли участь понад 54 слухачі, зокрема державні службовці (8 – Офіс Президента України, 4 – Міністерство фінансів України), представники бізнесу (виробники, логістичні та митно-посередницькі компанії), майбутні посадові особи митниць, митні брокери, представники громадських організацій, науковці та викладачі, студенти різних освітніх ступенів, спеціальностей та освітніх програм ДТЕУ та інших ЗВО України.

 

(Більше фото )

Було проведено 40 год дискусійних лекцій, присвячених висвітленню таких основних питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО), як:

  • програма АЕО: досвід ЄС та країн світу;
  • типи авторизації АЕО: критерії, спрощення та переваги;
  • підготовка підприємства для отримання авторизації АЕО. Заповнення анкети самооцінки;
  • перевірка митними органами відповідності підприємств критеріям АЕО;
  • проблеми та перспективи імплементації програми АЕО в Україні.

Виконавцями і спікерами проєкту EUAEOUA є:

Тарас КАРАВАЄВ – професор кафедри товарознавства та митної справи (координатор проєкту EUAEOUA);

Ганна ДУГІНЕЦЬ – завідувач кафедри світової економіки;

Оксана ЗОЛОТАРЬОВА – доцент кафедри товарознавства та митної справи.

У 4-му модулі спікерами удосконалено Програму для кращого опанування слухачами питань, пов’язаних з підготовкою підприємств до отримання статусу АЕО в Україні, проведення митними органами оцінки відповідності критеріям АЕО, додано практичні матеріали, актуалізовано зміст з урахуванням змін у національному законодавстві, даних щодо статистики підприємств зі статусом АЕО в Україні, проблемних питань у цій сфері.

Проведення модуля стало ще одним кроком для імплементації Програми АЕО в Україні з урахуванням досвіду ЄС та країн світу.

Дякуємо всім за участь у 4-му модулі EUAEOUA, плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки!

Запрошуємо нових слухачів долучитися до участі у 5-му модулі, який відбудеться у жовтні цього року. Слідкуйте за нашими анонсами на сторінці проєкту EUAEOUA на сайті ДТЕУ за посиланням: https://knute.edu.ua/blog/read/?pid=44705&uk


26 грудня 2023 року відбувся захист дисертаційної роботи аспірантки кафедри Вовк Ю.Р. на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 076 - Підприємництво, торгівля та біржова діяльність. Тема дисертації «Товарознавча експертиза холодної зброї»(Науковий керівник - д-р геолого-мінер. наук, проф. Індутний В.В.). Здійснено крок у вдосконаленні методики встановлення автентичності клинової холодної зброї та прорахунку вартості втрат національної культурної спадщини внаслідок ведення бойових дій!

 

Щира вдячність голові спеціалізованої разової ради д-ру техн. наук, проф. Караваєву Т.А рецензентам канд. хім. наук, доц. Калузі Н.В. та канд. техн. наук, доц. Золотарьовій О.Г., а також опонентам д-ру істор. наук, старш. дослід. Бойко- Гагаріну А.С та канд. істор. наук, доц. Верхотуровій- Коноваловій М.А. за підтримку та високофахову оцінку роботи.


Кращі випускники магістри освітньої програми "Митна справа" ДТЕУ на співбесіді у Міністерстві фінансів України.


З 11 по 14 грудня 2023 року на кафедрі проходили чергові захисти випускних кваліфікаційних робіт здобувачів ОС «магістр» освітньої програми «Митна справа», «Товарознавство та організація зовнішньої торгівлі», а також єдиної в Україні магістерської освітньої програми «Митна справа» (Customs Affairs) англійською мовою викладання.

 
 
Вітаємо уже магістрів з успішним захистом і бажаємо подальших успіхів у професійній діяльності!

Викладачі кафедри проф. Мокроусова О.Р., доц. Глушкова Т.Г., Осієвська В.В. та Андрієвська Л.В. завершили курс підвищення кваліфікації в ТОВ «Епіцентр К». 

За сприяння комерційного директора, Васильченко Л.М., в рамках підвищення кваліфікації викладачам було надано доступ до навчальної платформи «Epicentr Education» з можливістю вивчення особливостей роботи всіх підрозділів.
Сприйняття значного масиву інформації було б неповним без професійних коментарів менеджера з персоналу Л. Сезонової та керівників різних департаментів найпершого, але сучасно оновленого торгового центру національної мережі Епіцентр.

Знання отримані під час стажування викладачі реалізують при викладанні таких дисциплін як «Товарознавство.Непродовольчітовари», «Управління якістю» і т. ін.

Здобуті знання дозволять урізноманітнити та доповнити навчальні матеріали. Адже, практичним результатом спільної з партнерами роботи є ряд методичних рекомендацій, які містять ситуаційні вправи та кейс за матеріалами ТОВ «Епіцентр».

В Державному торговельно-економічному університеті 23-27 жовтня 2023 року відбувся третій модуль проєкту «Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні» (EUAEOUA) в рамках реалізації програми Еразмус+, напрям Жан Моне. 

  
Загалом у модулі взяли участь понад 40 слухачів, зокрема державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, представники бізнесу (виробники, логістичні та митно-посередницькі компанії), посадові особи митниць, митні брокери, науковці та викладачі, аспіранти, студенти різних освітніх ступенів, спеціальностей та спеціалізацій ДТЕУ та інших ЗВО із різних регіонів України.
Було проведено 40 год дискусійних лекцій, присвячених висвітленню таких основних питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО), як:
• Програма АЕО: досвід ЄС та країн світу;
• типи авторизації АЕО: критерії, спрощення та переваги;
• підготовка підприємства для отримання авторизації АЕО. Заповнення анкети самооцінки;
• перевірка митними органами відповідності підприємств критеріям АЕО; 
• проблеми та перспективи імплементації програми АЕО в Україні.
Виконавцями і спікерами проєкту EUAEOUA є:
Тарас КАРАВАЄВ – професор кафедри товарознавства та митної справи (координатор проєкту EUAEOUA);
Ганна ДУГІНЕЦЬ – завідувач кафедри світової економіки;
Оксана ЗОЛОТАРЬОВА – доцент кафедри товарознавства та митної справи. 
У 3-му модулі виконавцями удосконалено Програму для кращого опанування слухачами питань, пов’язаних з підготовкою підприємств до отримання статусу АЕО в Україні, проведення митними органами оцінки відповідності критеріям АЕО, додано практичні матеріали, актуалізовано дані щодо міжнародного досвіду і проблемних питань у цій сфері. 
Проведення модуля стало ще одним кроком для імплементації Програми АЕО в Україні з урахуванням досвіду ЄС та країн світу. 
Дякуємо всім за участь у 3-му модулі EUAEOUA, плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки!
Запрошуємо нових слухачів долучитися до участі у 4-му модулі, який відбудеться у лютому 2024 року. Слідкуйте за нашими анонсами на сторінці проєкту EUAEOUA на сайті ДТЕУ за покликанням: https://knute.edu.ua/blog/read/?pid=44705&uk 
Тарас КАРАВАЄВ,
професор кафедри товарознавства та митної справи,
координатор проєкту EUAEOUA

25 вересня 2023 року, за сприяння кафедри товарознавства та митної справи Державного торговельно-економічного університету було проведено відкриту лекцію професора Харрі Калімо на тему "Політика Європейського Союзу, спрямована на розвиток Циркулярної Економіки". 

Харрі Калімо -  професор Брюсельської школи управління та відомий експерт у сфері європейської, міжнародної екологічної та економічної політики. Він є співдиректором Дослідницького центру 3E (навколишнє середовище, економіка та енергетика) Брюссельської школи управління та керівником проекту Жана Моне ECOvalence та.

У сучасному світі торгівлі та економіки відбуваються кардинальні зміни. В умовах глобалізації, коли створються інтегровані міжконтинентальні ланцюги постачання, розуміння взаємозв'язку торгівлі, економіки та екологічної стійкості набуває особливого значення. Циркулярна економіка, яку пропагує ЄС, обіцяє екологічні переваги та має значущі наслідки для динаміки розвитку торгівлі, міжнародних партнерств та стратегій бізнесу.

  

Більше 70 слухачів - студентів і викладачів Державного торговельно-економічного університету - зібралися, щоб дізнатися більше про цю актуальну та захоплюючу тему. Лектор розглянув походження та значення циркулярної економіки, її місце в законодавстві та політиці Європейського Союзу, а також план дій ЄС щодо циркулярної економіки. Лекція завершилася обговоренням перспектив та напрямків розвитку циркулярної економіки в Україні.

Ми вдячні професору Харрі Калімо за надану інформацію та можливість поглибити знання щодо впливу Європейського Союзу на циркулярну економіку та сучасну торгівлю.


За ініціативи кафедри товарознавства та митної справи 19 вересня 2023 року відбулася відкрита лекція від стейкхолдера освітніх програм спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» Анни Бондарєвої на тему: «Омніканальність бізнесу – трендова фішка чи неминуча реальність». На лекції були присутні понад 75 здобувачів вищої освіти та викладачів Державного торговельно-економічного університету.

Лектор поділилася власним досвідом про один з атрибутів сучасної роздрібної торгівлі "omni-channel". Вона зазначила, що завдання омніканальності бізнесу — об'єднати різні канали (веб-сайти, програми, соціальні мережі, флеш-продажі, pop-up-магазини та інше) в одне ціле. Від спікера студенти дізнались, що в ритейлі переважає тренд купівельної поведінки за моделлю ROPO (research online, purchase offline)/Успішна стратегія omni-channel ставить споживача в центр уваги. Клієнт може розміщувати замовлення в будь-якому каналі – "літаючи в хмарах" або "крокуючи парком". Проводити оплату чи передоплату найзручнішими способами: готівкою, банківськими картами або бонусними балами. Отримувати доставку в будь-якому місці і в будь-який час.

   

   

Лектор наголосила на тому, що перемагає той рітейлор, який першим представить своїм клієнтам вигідну пропозицію прямо на місці, бажано на смартфоні або вітрині магазину. У цьому ключі надзвичайно важливим фактором стає здатність відстежувати покупця і бути поряд з ним постійно, зустрічаючи його в кожному каналі комунікації і збуту, до якого він звертається. Дякуємо, Анні Бондарєвій, за змістовну доповідь, за можливість отримати професійні знання та поради, важливі для наших студентів.

Слідкуйте за нашими анонсами і приєднуйтеся до майбутніх заходів. Все буде Україна!!!


19 квітня 2023 року за сприяння кафедри товарознавства та митної справи Державного торговельно-економічного університету відбулася відкрита лекція практика в режимі онлайн на тему: “Конкурентна політика Європейського союзу” (EU competition policy). Спікер: Кароліна Бутс, доцент бізнесу та економіки Брюссельської школи управління, Факультету соціальних наук і Бізнес школи Солвей Брюссельського вільного університету.

Лекція була присвячена актуальним питання конкурентної політики Європейського союзу та була розрахована на слухача без спеціальних професійних знань в цій сфері. Спікер підкреслила важливість конкуренції між підприємствами в соціальній ринковій економіці Європи та ознайомила аудиторію з вимогами засновницького договір ЄС, що забороняє приватні та публічні політики, які спотворюють конкуренцію.

Спікер К. Бутс акцентувала увагу аудиторії на виключній ролі Європейської Комісії в регулюванні конкуренції та забезпеченні дотримання права ЄС щодо антиконкурентної поведінки. Конкуренція розглядається як основа соціальної ринкової економіки Європи, а засновницький договір ЄС забороняє як публічні, так і приватні політики, які спотворюють конкуренцію. Європейська Комісія є відповідальною за регулювання конкурентної політики Європейського союзу та забезпечує дотримання правил конкуренції, шляхом проведення інспекцій, застосування санкцій та перевірку офіційних та приватних приміщень працівників компаній. Лекція також зосередилась на характеристиці трьох стовпів конкурентної політики та державної допомоги ЄС: антимонопольна політика, державна допомога та злиття та супроводжувалась яскравими прикладами та кейсами з ЄС.
Аудиторія долучилась та дискусії та активно обговорювала ефективність політики ЄС у запобіганні змовам на ринку та процес гармонізації конкурентної політики України та Європейського союзу в процесі виконання необхідних критеріїв для входження України в ЄС. На зустрічі були присутні студенти факультету торгівлі та маркетингу, а також викладачі кафедр товарознавства та митної справи; міжнародного, цивільного та комерційного права. 

Щиро дякуємо пані Кароліні Бутс за корисну лекцію та сподіваємось на подальшу співпрацю!


23.03.2023 з 13:30 до 14:30 доктор технічних наук, професор кафедри товарознавства та митної справи Караваєв Т.А. провів виїзний день гостинності для учнів 10-11-х класів ліцею Київська Русь м. Києва. Всього було присутні майже 90 учнів. Зустріч відбулася в актовій залі ліцею. Учням продемонстровано фільм про ДТЕУ, надано інформацію про спеціальності та освітні програми, за якими здійснюється підготовка здобувачів ОС бакалавра. Більш детально ознайомлено про особливості підготовки за освітніми програмами в межах спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля».

 


За ініціативи кафедри товарознавства та митної справи факультету торгівлі та маркетингу 16 березня 2023 року проведено круглий стіл «Біржова торгівля на товарних ринках». З вітальним словом до учасників звернулася перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, доктор технічних наук, професор Притульська Наталія Володимирівна. Модератором круглого столу була Мережко Ніна Василівна, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри товарознавства та митної справи ДТЕУ.

У засіданні круглого столу брали участь фахівці зі сфери біржової торгівлі ТОВ «ІНВЕСТУДІО», трейдери-аналітики, професіонали з торгівлі цінними паперами, науково-педагогічні працівники та студенти Державного торговельно-економічного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ та інших закладів вищої освіти України.

Основні питання, що обговорювалися під час засідання круглого столу:

  • стратегічні пріоритети розвитку та актуальні проблеми біржової торгівлі в умовах невизначеності на товарних ринках в Україні та світі;
  • дослідження та прогнозування стану кон’юнктури вітчизняного біржового ринку;
  • інтеграція криптоіндустрії та ринку віртуальних активів у економіку держави і забезпечення належних умов для її розвитку;
  • електронна і традиційна торгівля на біржовому ринку України.

В обговоренні та дискусії брали участь запрошені практики сфери біржової торгівлі, викладачі, студенти та гості. Дякуємо учасникам круглого столу за дискусію, цікаві та креативні доповіді!


У рамках вивчення вибіркової дисципліни «Товарознавство. Цивільна зброя» 15 березня проведено виїзне заняття зі студентами-маркетологами 4-го курсу в одному з магазинів мережі «ІБІС. Зброя». Мережа «ІБІС» – найбільший вітчизняний оператор з оптової та роздрібної торгівлі цивільною зброєю, товарами для риболовлі та активного відпочинку, загальновизнаний лідер галузі і провідний постачальник на український ринок продукції найвідоміших світових виробників. Асортимент товарів, що реалізуються магазинами мережі «ІБІС», налічує понад 80000 найменувань від 715_провідних виробників світу.

Студенти ознайомилися з асортиментом цивільної вогнепальної зброї таких світових брендів, як: Cosmi, Sauer,Benelli, Krieghoff, Beretta, Mauser, Blaser, Fabarm. Високопрофесійні фахівці компанії «ІБІС», ентузіасти своєї справи – виконавчий директор Олексій Антонов, збройовий експерт, майстер спорту міжнародного класу, багаторазовий чемпіон України і призер міжнародних змагань з практичної стрільби Віталій Педченко та головний редактор компанії Тарас Олійник на конкретних прикладах показали особливості конструкції спортивної та мисливської гладкоствольної і нарізної вогнепальної зброї, а також різновиди і сфери застосування набоїв до неї. Розглядали найрізноманітніші зразки: від класичних помпових рушниць найстарішої американської компанії з виготовлення зброї Remington, карабінів японської якості і технологій Howa до зброї турецьких брендів ATA ARMS і HATSAN, що лише починають набувати популярності в Україні та світі.

 

  


6–10 березня 2023 року в ДТЕУ відбувся перший модуль в рамках реалізації проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні» (EUAEOUA).

Загалом у модулі взяли участь понад 50 слухачів, зокрема державні службовці (Офіс Президента України, Апарат Верховної Ради України), представники бізнесу (виробники, логістичні та митно-посередницькі компанії), майбутні посадові особи митниць, митні брокери, науковці та викладачі ДТЕУ й інших ЗВО України, аспіранти, студенти різних освітніх ступенів, спеціальностей та спеціалізацій ДТЕУ.

Було проведено 40 год лекцій, присвячених висвітленню таких основних питань функціонування інституту авторизованого економічного оператора (АЕО), як:

  • Програма АЕО: досвід ЄС та країн світу;
  • типи авторизації АЕО: критерії, спрощення та переваги;
  • підготовка підприємства для отримання авторизації АЕО. Заповнення анкети самооцінки;
  • перевірка митними органами відповідності підприємств критеріям АЕО;
  • проблеми та перспективи імплементації програми АЕО в Україні.

Виконавцями і спікерами проєкту EUAEOUA є:

  • Тарас КАРАВАЄВ – професор кафедри товарознавства та митної справи (координатор проєкту EUAEOUA);
  • Ганна ДУГІНЕЦЬ – завідувач кафедри світової економіки;
  • Оксана ЗОЛОТАРЬОВА – доцент кафедри товарознавства та митної справи.

Проведення модулю стало ще одним кроком для імплементації Програми АЕО в Україні з урахування досвіду ЄС та країн світу.

Дякуємо всім за участь у Модулі EUAEOUA, плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки!


22 лютого 2023 року, в рамках стажування в Генеральному директораті освіти, молоді спорту та культури Європейської комісії, доцент кафедри товарознавства та митної справи Золотарьова Оксана разом з іншими стажерами з України мала честь завітати до Президента Європейської комісії Урсули Фон дер Ляйен. В рамках зустрічі висловили глибоку вдячність Української освітньої спільності за стійку підтримку України Європейською комісією та особисто Президентом Фон дер Ляйен.

Пані Фон дер Ляйен в свою чергу висловила величезне захоплення українським народом та готовність надалі підтримувати нашу країну.


Для здобувачів ОС "Бакалавр" другого курсу спеціальності 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" за запрошенням професора кафедри товарознавства і митної справи, д.е.н., Надії Резнік розпочато цикл гостьових лекцій від практиків, що працюють на міжнародному організованому ринку.

Цього тижня цікамими були лекції Тригубченка Антона Вікторовича, професіонала з торгівлі цінними паперами.

Лектор ознайомив з темами у межах навчальної програми та силабусу. 
1. Становлення біржової торгівлі. Особливості функціонування. 
2. Біржові торги та укладання біржових контрактів.
Предмет лекції викликав неабияку зацікавленність у студентів, студенти ставили запитання і до викладача і до гостьового лектора, у звязку з неабиякою актуальтістю дисципліни. У ході лекції були розглянуті ключові предмети та предметні навички спеціалістів у біржовій справі,  компетенції та компетентності, системи підтримки процесу торгівлі біржовими інструментами. Спікер погодився зустрітися на наступному занятті зі студентами ще раз та ознайомити студентів з роботою торгових платформ у режимі реального часу. Практика проведення таких занять є  позитивною і результативною.

              


7 лютого 2023 року на кафедрі товарознавства та митної справи відбувся захист дисертації Бондарєвої Анни Олександрівни на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Тема дисертації: «Формування якості натуральних шкір з полімерно-мінеральним оздоблення».

   

Щиро вітаємо Бондарєву Анну Олександрівну з присудженням ступеня доктора філософії за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і бажаємо їй подальших успіхів у науковій та практичній діяльності. 

Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні
EU authorized economic operator program: implementation in Ukraine

Мета проєкту: проєкт спрямований на сприяння розвитку та поширенню європейських студій щодо процедури отримання статусу Авторизованого економічного оператора – АЕО (авторизації АЕО) в контексті впровадження досвіду ЄС, який буде проводитися як модуль для різних цільових груп не менше 8 разів у різних містах України протягом періоду реалізації проєкту.

Цільова аудиторія проєкту:

  • студенти та молоді дослідники ДТЕУ та інших університетів;
  • викладачі та науковці ЗВО України; представники бізнесу та бізнес асоціацій;
  • майбутні посадові особи митних органів України;
  • митні брокери та інші митні посередники;
  • експерти і практики, залучені до здійснення ЗЕД;
  • представники органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • інші зацікавлені особи, залучені до здійсненні міжнародних торговельних операцій.

Основні напрями діяльності за проєктом:

  • Розробка навчального курсу «Програма авторизованого економічного оператора ЄС: імплементація в Україні» (40 год), його пілотування в рамках проекту;
  • Проведення круглого столу: Авторизований економічний оператор: європейський досвід та українські реалії;
  • Розробка, презентація та обговорення рекомендацій щодо подальшого впровадження досвіду ЄС у сфері АЕО в законодавство та практику України;
  • Поширення результатів проєкту EUAEOUА (активні сторінки у Facebook та інших соціальних мережах).

Очікувані результати:

  • Розробка посібника «Статус AEO: детальний довідник»;
  • Публікація наукових статей про досвід програми авторизованого економічного оператора в ЄС та Україні;
  • створення підґрунтя для ділового партнерства між митними та іншими державними органами, задіяними в міжнародному торговельному ланцюзі;
  • підвищення прозорості українського бізнесу, запровадження принципів чесної конкуренції;
  • сприяння виходу українських експортерів зі статусом АЕО на зовнішні ринки.

Захист ВКР студентів єдиної в Україні магістерської освітньої програми «Митна справа» англійською мовою викладання!

7 грудня 2022 року  відбувся черговий захист випускних кваліфікаційних робіт (ВКР) єдиної в Україні магістерської освітньої програми «Митна справа» (Customs Affairs) англійською мовою викладання. Підготовка здійснюється в рамках спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» на кафедрі товарознавства та митної справи Державного торговельно-економічного університету. 

 

  

  

Все навчання і захист відбувався англійською мовою. Головою екзаменаційної комісії був Муромцев Леонід Миколайович, канд. техн. наук, начальник відділу захисту прав інтелектуальної власності Управління нетарифного регулювання Держмитслужби України. 
Усі здобувачі вищої освіти захистили ВКР на «відмінно» та «добре», продемонструвавши високий рівень фахових знань у предметній області, що стосується тарифного та нетарифного регулювання ЗЕД, визначення митної вартості та оподаткування митними платежами, митного контролю та митного оформлення різних товарів як в Україні, так і в країнах СОТ, ЄС та ЄАВТ. 
Вітаємо уже магістрів ОП «Customs Affairs» з успішним захистом і бажаємо подальших успіхів у професійній діяльності! 
А випускників бакалаврату запрошуємо на навчання на єдину в Україні магістерську ОП «Митна справа» (Customs Affairs) англійською мовою викладання! Гарант магістерської освітньої програми Customs Affairs - проф. Караваєв Т.А. 


15 листопада 2022 року відбулась відкрита лекція «Експертиза та оцінка культурних цінностей в судовій практиці. Відшкодування збитків пов'язаних з війною» організована кафедрою товарознавства та митної справи факультету торгівлі та маркетингу.

Спікер – Геннадій Пампуха, президент Міжнародної неприбуткової асоціації «Європейська арбітражна палата» (м. Брюссель, Бельгія), засновник Незалежного інституту судових експертиз (Київ, Україна).

  

                   

Як оцінювати збитки, завдані бойовими діями? Все в руках судових експертів і ось чому:
1. Оцінка шкоди має проводитися міжнародними комісіями на чолі та у складі яких будуть українські судові експерти. Законодавство України має тільки одну підставу до залучення іноземних експертів - міжнародні угоди про співпрацю і допомогу.
2. Алгоритм проведення таких експертиз. Методики й законодавство - узгоджуються з експертами.

Пампуха Г. Г. разом із професором кафедри товарознавства та митної справи Індутним В. В., досліджуючи картини зі спадщини Марії Примаченко (українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва», народна художниця України, авторка понад 800 картин), відпрацювали певний алгоритм проведення подібних експертиз.
1. Маркування об'єкта (після проведення експертизи на автентичність);
2. Візуалізація об'єкта  (після проведення експертизи та маркування, об'єкт може бути направлено на виставку, описано, оцінено);
3. Автентична сертифікація об'єкта;
4. Оформлення та видача паспорта або експертного висновку на об'єкт експертизи.

Окремим питанням, озвученим лектором було питання виплат репарацій Україні. Саме на основі репарацій, а також міжнародних грантів будуть проведені експертизи оцінки збитків пов'язаних з війною. Всі експерти (державні та недержавні) мають бути залучені до таких експертиз. Такими експертами, лектор вбачає, товарознавців, мистецтвознавців, економістів. А створення комісій з оцінки збитків  — основним завданням як для експертів, так і для держави в цілому. Після проведення робіт будуть отримані висновки, що максимально зможуть оцінити завдану росією шкоду та українські адвокати матимуть змогу ініціювати роботу по відшкодуванню. Тож питання репарацій буде підняте знову і знову.
Учасниками обговорення стали здобувачі освітнього ступеня «бакалавр», аспіранти, а також викладачі кафедр товарознавства та митної справи та товарознавства, управління безпечністю та якістю.
Щиро вдячні Генадію Пампухі за змістовну цікаву лекцію, корисну професійну зустріч і сподіваємося на подальшу результативну співпрацю!


З метою створення науково-практичної дискусійної платформи для обговорення сучасних напрямів розвитку митної політики та митної системи України з урахуванням провідних практик ЄС 20 жовтня 2022 року відбувся науково-практичний форум «Розвиток митної політики України в умовах євроінтеграції» онлайн на платформі ZOOM.

Організатори форуму:

  • Міністерство Фінансів України
  • Департамент митної політики
  • Державний податковий університет
  • Державний торговельно-економічний університет

На відкритті форуму виступили:

  • Ректор Державного торговельно-економічного університету, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України Анатолій МАЗАРАКІ
  • В.о. ректора Державного податкового університету, кандидат економічних наук, доцент Валентина Унинець-Ходаківська

Форум пройшов як науково-практична дискусія за участі понад 170 науковців і практиків, які обговорили сучасні тренди розвитку митної політики та митної системи України з урахуванням провідних практик ЄС, стимулювання та спрощення якості ведення зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення безпекової функції митниці та партнерських відносин «митниця-бізнес», підготовку висококваліфікованих фахівців з митної справи.

У Форумі також взяли участь біля 30 студентів факультету торгівлі та маркетингу і факультету міжнародної торгівлі та права ДТЕУ.

Форум відбувся онлайн на платформі Zoom у двох послідовних панелях, ключовими спікерами і темами яких були:

Панель 1. Митна політика України : євроінтеграційний вектор.
Заслухано 7 доповідей практиків відповідно до програми (за посиланням)

 

 

 

Панель 2. Підготовка фахівців за освітньою програмою «Митна справа» в сучасних умовах
Заслухано 6 доповідей науковців та практиків відповідно до програми (за посиланням)

У 2-й панелі виступив професор кафедри товарознавства та митної справи ДТЕУ Караваєв Т.А., який акцентував увагу учасників Форуму на особливостях підготовки фахівців ОС «бакалавр» і «магістр» за освітньою програмою «Митна справа» в Державному торговельно-економічному університеті.

Проф. Караваєв Т.А. також був ідейним натхненником та модератором 2-ї панелі форуму, яка була присвячена обговоренню сучасних аспектів підготовки фахівців за освітньою програмою «Митна справа» в Україні.

Associate professor of the department of commodity science and customs affairs Zolotarova Oksana was granted a waiver of the tuition fee for the Advanced Master Programme on European integration of the Brussels school of governance of the Vrije Universiteit Brussel. The focus is on two topical policy fields embedded in the programme: European External Relations & Security Policy and European Environmental Governance.

The Advanced Master in European Integration (60 ECTS), or 'EuroMaster', is an interdisciplinary programme taught in English and based in Brussels (Belgium). It provides students with advanced academic training across a wide range of EU policies and concepts to gain a thorough understanding of the process of European integration in both its economic and political dimensions.

The Programme includes 4 mandatory courses and 2 pre-selected policy field specialisations. The close off the programme is a Master’s thesis.

Mandatory courses include Economics of European Integration, Policy Making and Interest Representation, History and Law of the European Union and Research Methods Lab. The optional courses included European External Relations, European Security and Counter-terrorism, The Greening of the European Economy, European Climate and Energy Governance.

The Brussels School of Governance is an alliance between the Institute for European Studies (Vrije Universiteit Brussel) and Vesalius College. This Advanced MSc in European integration is a programme that is organised by the Institute for European Studies, a Jean Monnet Centre of Excellence, and of which the degree is awarded by the Vrije Universiteit Brussel (VUB).

     


29 вересня 2021 року до КНДІСЕ завітали студенти магістратури факультету торгівлі та маркетингу, спеціалізації «Митна справа» Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ). Метою екскурсії було ознайомлення з сучасними методами та обладнанням для експертизи паливно-мастильних матеріалів і транспортних засобів.

Співробітники КНДІСЕ, на чолі з Олегом Посільським, завідувачем відділу досліджень матеріалів, речовин та виробів продемонстрували студентам приміщення відділу у якому проводяться дослідження паливно-мастильних матеріалів, ознайомили з його обладнанням, а також продемонстрували принципи його роботи. Окрім паливно-мастильних матеріалів, також студенти відвідали приміщення у якому проводяться дослідження тютюнових виробів. Співробітники КНДІСЕ детально розповіли про сучасні види досліджень тютюнових виробів, завдяки яким можливо визначити фальсифіковану продукцію. Також студентам КНТЕУ продемонстрували обладнання на якому проводяться біологічна експертиза.

Після ознайомлення з відділом досліджень матеріалів, речовин та виробів, Юлія Форіс, молодший науковий співробітник відділу наукової діяльності та міжнародного співробітництва, провела для студентів екскурсію по музею. У якому розповіла про історію КНДІСЕ та продемонструвала виняткову збірку експонатів. Наприкінці візиту, студенти КНТЕУ завітали до довідково-інформаційного фонду КНДІСЕ, де отримали можливість  подивитися раритетні видання з криміналістики та судової експертизи.


Студенти КНТЕУ вивчають елітні товари на 15-й міжнародній виставці меблів, домашнього текстилю, освітлення, предметів інтер`єру і декору.

30 вересня 2021 року студенти 2 курсу ОС «магістр» факультету торгівлі та маркетингу спеціалізації «Бренд-менеджмент» в рамках опанування дисципліни «Елітні товари» (викладач - доц. Осієвська В.В.) вивчали асортимент  елітних меблів на найбільшій в Україні міжнародній виставці Design Living Tendency 2021, де були представлені найсучасніші меблі, світло, декор, домашній текстиль і декор вікон.

 Студенти із захопленням та неабияким зацікавленням ознайомилися з новітніми тенденціями в інтер’єрі, новими колекціями, інноваційними рішеннями і трендами провідних українських і зарубіжних компаній.

  


13 вересня студенти 2 курсу ОС «магістр» факультету торгівлі та маркетингу спеціалізації «Бренд-менеджмент» в рамках опанування дисципліни «Елітні товари» (викладач - доц. Осієвська В.В.) вивчали асортимент  елітного посуду  в оновленій галереї «Деко» в одному з найсучасніших торгових центрів національної мережі Епіцентр. Проведення виїзного заняття відбулось за сприяння Директора направлення «Деко» Бондарєвої А.О. 

Яскраві враження студенти отримали від різноманітності сучасного асортименту посуду з кераміки, скла та металів. Крім того, вони були ознайомлені з особливостями організації продажу, логістики та створення власних брендів. Сприйняття значного масиву інформації було б неповним без професійних коментарів керівника департаменту «Посуд» Бевзюк М.М.
 Вкотре пересвідчуємось, що після таких відвідувань знання наших студентів високо оцінюють майбутні працедавці та раді бачити в своїх командах.

  


3 вересня 2021 року відбулося онлайн-засідання ради FATIPEC (Federation of Associations of Technicians for Industry of Paints in European Countries). Ця європейська організація об’єднує технічних спеціалістів та інших фахівців, задіяних у виробництві лакофарбових товарів у країнах ЄС. Кожні 2 роки FATIPEC проводить Європейський технічний конгрес у сфері лакофарбових матеріалів і покриттів (European Technical Coatings Congress – ETCC). Через законодавчі та соціальні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19 у світі, проведення ETCC було перенесено на 12–14 липня 2022 року.

Учасником заходу був професор кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ Караваєв Тарас Анатолійович, якого минулого року обрано до складу ради FATIPEC. Караваєв Т.А. є делегатом від України, зокрема Української асоціації українських виробників лакофарбової промисловості (АУВЛП), технічного комітету стандартизації ТК 168 «Лаки та фарби».

Професор Караваєв Т.А. взяв участь в обговоренні питань порядку денного засідання ради FATIPEC. Виступив з короткою презентацією про стан розвитку лакофарбової промисловості в Україні, наукові дослідження, що проводяться в цьому напрямі, в тому числі в рамках міжнародного проєкту «Інноваційні композиційні матеріали на основі біополімерів та мінеральних наповнювачів», який фінансується шведським фондом STINT та реалізується спільно з науковцями КНТЕУ та Королівського технологічного університету (KTH-Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden). Крім того, доповідач зазначив про діяльність ТК 168 з розроблення та впровадження стандартів серії «Фарби та лаки», що є ідентичними з міжнародними та європейськими.

Участь Караваєва Т.А. у діяльності ради FATIPEC є міжнародним визнанням високих досягнень науковців Київського національного торговельно-економічного університету.

   

В перший день осені – 1 вересня 2021 року, в Київському національному торговельно-економічному університеті відбулась урочиста та хвилююча подія – Інавгурація студентів-першокурсників!

Цього року лави студентства КНТЕУ поповнили 4 824 першокурсники (3426 осіб розпочали навчання за ОС «бакалавр»,  1246 осіб – за ОС «магістр», 152 особи – за ОС «молодший бакалавр»).

Традиційно, церемонію відкривав ректор КНТЕУ Анатолій Антонович Мазаракі. Звертаючись до студентів з вітальним словом, він зауважив: «Цьогоріч свято особливе тим, що воно відбувається в рік, коли університету виповнюється 75 років…. Памятайте, що навчання – це інтенсивна, напружена робота, але це й те, що дає вам розвиток і поштовх на все життя. Завжди пам’ятайте тих, хто створив вам сьогоднішнє свято, ваших батьків, вчителів. Я вірю у ваше гарне майбутнє»

   


ПЕРЕМОГА НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ ВИПУСКНИХ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 076 «ПІДПРИЄМНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ»: 20-21 травня 2021 року на базі Одеського національного політехнічного університету було проведено Всеукраїнський конкурс кваліфікаційних робіт зі спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

За результатами оцінювання робіт кваліфікованим журі випускна кваліфікаційна робота випускниці Гончар Анастасії Юріївни на тему «Митне оформлення відеореєстраторів  як міжнародної технічної допомоги» (науковий керівник – завідувач кафедри товарознавства та митної справи, д.т.н, проф. Мережко Ніна Василівна) виборола перемогу у конкурсі та була нагороджена дипломом І ступеня.

   

Щиро вітаємо випускницю КНТЕУ та наукового керівника і бажаємо подальших наукових звершень!


20 травня 2021 року відбулася он-лайн зустріч у форматі відео конференції студентів та викладачів Київського національного торговельно-економічного університету з представниками Державної митної служби України присвячена актуальним питанням класифікації товарів та митних платежів.

Модератором заходу була Галько Світлана Василівна – к.т.н., доцент кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ.

Спікерами були представники Держмитслужби:

Венгель Петро Францович – к.х.н., Заступник начальника управління - начальник відділу, управління контролю класифікації товарів Департаменту митних платежів, контролю  митної вартості та митно-тарифного регулювання ЗЕД Держмитслужби України;

Мальнов Валерій Сергійович - Заступник директора - начальник управління адміністрування митних платежів Департаменту митних платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання ЗЕД Держмитслужби України.

Цього разу вдалося розглянути актуальні новини з питань класифікації товарів та майбутні зміни в УКТЗЕД, ознайомитися зі складними питаннями класифікації різноманітних товарів згідно з УКТЗЕД, обговорити стан надходження митних платежів до Держбюджету України у 2021 році, виокремити товари, за рахунок яких відбулося зменшення і збільшення надходжень митних платежів, проаналізувати основні бюджетоформуючі товари та перерахування митних платежів у розрізі митниць Держмитслужби України. 

Варто відмітити, що вже котрий рік поспіль Державна митна служба України завжди йде назустріч студентам КНТЕУ, а її працівники діляться своїми знаннями, досвідом і вміннями. Таке співробітництво радує та надихає, і що саме головне – сприяє розвитку митної спільноти.

     


9 квітня 2021 року здобувачі вищої освіти КНТЕУ, які навчаються за освітньою програмою «Митна справа» та опановують дисципліну «Митна безпека» (викладач – к.т.н., доцент Галько С.В.) мали змогу поспілкуватися он-лайн з представником Державної митної служби України – заступником директора Департаменту профілювання митних ризиків Василем Пивоваровим.

За час зустрічі вдалося обговорити актуальні питання функціонування автоматизованої системи управління ризиками (АСУР), особливості профілювання митних ризиків, ефективність роботи АСУР, окремі нещодавні практичні приклади з аналізу, оцінки та управління митними ризиками. Обмін практичним досвідом став цікавим та корисним не тільки для студентів КНТЕУ, але й для викладачів кафедри товарознавства та митної справи.

   

  


18 березня 2021 року  на кафедрі товарознавства та митної справи КНТЕУ відбулось засідання круглого столу «Біржова торгівля в Україні: реалії та тенденції». З вітальним словом до учасників круглого столу звернулась перший проректор з науково-педагогічної роботи, д.т.н., професор Наталія Володимирівна Притульська, яка наголосила на важливості питань розвитку біржової торгівлі в Україні. Модератор круглого столу – завідувач кафедри товарознавства та митної справи, д.т.н., професор Мережко Ніна Василівна обґрунтувала актуальність даної події і необхідність обговорення нагальних проблем біржової діяльності. З доповідями виступили:

  • Гулей Анатолій Іванович – голова правління Української міжбанківської валютної біржі, доктор економічних наук;
  • Масло Андрій Ігорович – директор товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТУДІО», кандидат економічних наук;
  • Грановський Олександр Сергійович – інвестиційний експерт Головного офісу Freedom Finance Ukraine;
  • Левкіна Руслана Володимирівна – завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Харківського національного технічного університету імені П. Василенка, доктор економічних наук, професор;
  • Михайлов Андрій Миколайович доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Сумського Національного аграрного університету, дорадник;
  • Резнік Надія Петрівна – доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Національного університету біоресурсів і природокористування України;
  • Мережко Ніна Василівна – доктор технічних наук, професор, завідувач   кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету;
  • Комаха Ольга Сергіївна – кандидат технічних наук, доцент кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету.

  

     

На засіданні круглого столу було обговорено практичні аспекти організації біржової торгівлі в Україні, її інтеграції у міжнародну спільноту,  проблеми та перспективні напрями функціонування в умовах, де особливої актуальності набуває пошук шляхів підвищення ефективності бізнесу та економіки в цілому, особливості підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері біржової діяльності.

За результатами роботи круглого столу ухвалено відповідне рішення.


Студенти КНТЕУ вивчають елітні товари на прикладі світових брендів. Студенти 1 курсу магістеріуму факультету торгівлі та маркетингу, спеціальності «Маркетинг» спеціалізації «Бренд-менеджмент» вивчали асортимент та особливості елітних ювелірних виробів на прикладі французького бренду Van Cleef & Arpels. Така унікальна можливість виникла завдяки відвідування розкішної виставки «Art of Clip», де представлені 85 ювелірних брошок від Van Cleef & Arpels, у Національному художньому музеї України. Вироби компанії завжди знаходилися поза модою і часом. Прикраси, популярні десятиліття назад, також актуальні сьогодні. Їх, давні і нинішні, неможливо порівнювати - вони однаково прекрасні і сучасні. Студенти залишились у захваті від незвичайної краси, витонченості та ексклюзивності виробів. Також ознайомились з підходами до народження цих ювелірних шедеврів: створення ескізів, підбору дорогоцінного каміння, запатентованими техніками кріплення та багатофункціональністю.

  

  

  


Відбувся перший захист ВКР студентів єдиної в Україну магістерської програми «Митна справа» англійською мовою викладання! 9 грудня 2020 р. відбувся перший захист випускних кваліфікаційних робіт (ВКР) єдиної в Україну магістерської освітньої програми «Митна справа» (Customs Affairs) англійською мовою викладання. Програма була відкрита у 2019 р. в рамках спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» на кафедрі товарознавства та митної справи КНТЕУ.

Всього свої ВКР захистили 12 студентів, в тому числі іноземний студент з Алжиру. Захист повністю проходив англійською мовою. Студенти продемонстрували високий рівень фахових знань у предметній області, що стосується тарифного та нетарифного регулювання ЗЕД, визначення митної вартості та оподаткування митними платежами, митного контролю та митного оформлення різних товарів як в Україні, так і в країнах ЄС та СОТ. Всі студенти захистилися на «добре» та «відмінно».

Вітаємо студентів з успішним захистом і бажаємо подальших успіхів у професійній діяльності! Тим часом, викладачі вже починають роботу з керівництва студентами цієї освітньої програми, які через рік також будуть захищати свої роботи.

 

 


Цьогоріч вимушене дистанційне навчання дає можливості викладачам КНТЕУ використовувати різні підходи в навчальному процесі, у тому числі і поєднувати різні види лекцій при викладанні окремих тем навчальних дисциплін.

Такий підхід, зокрема, використовується доцентом кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ, к.т.н. Галько С.В., яка при проведенні занять з дисципліни «Адміністрування діяльності митних органів» для студентів ОС «магістр» як на україномовній, так і на англомовній програмі спеціалізації «Митна справа», проводить лекції у нетрадиційній формі, комбінуючи тематичну лекцію з лекцією дискусією.  

Приміром, на дистанційну лекцію на тему «Організація роботи митних органів з бізнесом» на платформі Zoom був запрошений гість-експерт з митної справи, громадський діяч, радник Асоціації «Український національний комітет Міжнародної торгової палати» (ICC Ukraine) з митних питань та спрощення процедур торгівлі Валерій Луговець.

А от на лекції з тієї ж теми на англомовній програмі були присутні представники Американської торговельної палати в Україні (The American Chamber of Commerce in Ukraine): віце-президент  Тетяна Прокопчук та  керівник напрямів «Оподаткування» і «Митна політика» Оксана Швець.

Така форма проведення лекцій на думку Галько С.В. дає змогу не тільки засвоїти теорію щодо організації співпраці митних органів з бізнесом, але й обговорити з практиками їх досвід, актуальні питання, що стосуються можливостей співробітництва як для окремих підприємств та організацій, дотичних до здійснення міжнародної торгівлі, так і для асоціацій з митними органами.

  

  


Дистанційне навчання – навчаються не тільки студенти, але й викладачі КНТЕУ! Викладачі підвищують свою кваліфікацію та беруть участь у міжнародних семінарах. 12 листопада 2020 року доцент кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ, к.т.н. Галько С.В. взяла участь у технічному семінарі «Оцінка економічного впливу потенційної майбутньої угоди про вільну торгівлю (УВТ) з Туреччиною» (Програма заходу додається), який проходив з 10:00 до 19:00 (з п’ятьма перервами) в онлайн-форматі на платформі Zoom.

    


У рамках вивчення дисципліни «Expert examination of jewellery and antiques» (викладач доц., канд. техн. наук Марчук Н.Б.)  7 жовтня 2020 року для студентів 1 курсу магістратури було проведено практичні заняття, що відбулися на базі Музею історичних коштовностей України та Музею книги і друкарства України.

Студенти мали можливість  побачити предмети археології та ужиткового мистецтва з дорогоцінних металів і коштовного каміння від епохи бронзи і античності до сучасності. А також вивчити історію книги і книжкової справи часів Київської Русі. Отримати інформацію про рукописну книгу ХІ- ХVІ ст., про зародження друкарства, видавничу діяльність Івана Федорова, про видання Київської, Острозької, Почаївської, Чернігівської та Львівських друкарень. Протягом занятть студенти отримали інформацію щодо особливостей експертизи коштовностей, окладів ікон, паперу, шрифтів та складових частин друкованих видань. Крім того, студенти мали змогу відвідати майстер-клас по створенню паперу за старовинними рецептами.

  

  


Аспірантка кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету Бондарєва Анна Олександрівна (науковий керівник – д.т.н., проф. Мокроусова О. Р.) взяла дистанційну участь в Міжнародній конференції «Advanced Materials and Systems – ICAMS 2020», яка була проведена 1-3 жовтня 2020 року у місті Бухаресті, Румунія.

На ICAMS 2020 було представлено понад 100 доповідей із 14 країн світу. ICAMS 2020 об'єднав різні зацікавлені сторони та забезпечив платформу для кращого порозуміння європейської інноваційної екосистеми, розробок в сфері матеріалознавства та інноваційних технологій. Конференція надала віртуальну можливість обміну ідеями та досвідом з дослідниками, науковцями та експертами на міжнародному рівні.

На обговорення була представлена доповідь Бондарєвої Анни Олександрівни на тему: «The acrylic/montmorillonite nanocomposites for leather finishing». За результатами ICAMS 2020 отримано сертифікат учасника та опубліковано статтю у виданні наукометричної бази Scopus.

        


6 жовтня 2020 року студенти ФТМ ІІІ курсу 16 групи в рамках вивчення дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари» разом з доцентом кафедри товарознавства та митної справи, к.т.н. Пірковіч К.А. провели виїзне заняття на тему: «Вивчення асортименту будівельних товарів». Заняття було проведене на базі гіпермаркету будівельних матеріалів ТОВ «Епіцентр К». Студенти із захопленням вивчили асортимент та перевірили маркування різних груп будівельних товарів: матеріалів для стін та перегородок, покрівельних та гідроізоляційних матеріалів, облицювальних та оздоблювальних матеріалів, вікон та дверей, матеріалів для облаштування підлоги тощо. Виїзне заняття сприяло кращому засвоєнню лекційного матеріалу щодо будівельних товарів.


Здобувачі вищої освіти КНТЕУ, які навчаються за освітньою програмою «Митна справа» разом із завідувачем кафедри товарознавства та митної справи Мережко Н.В. і доцентом Галько С.В. 18 вересня 2020 року відвідали Спеціалізовану лабораторію з питань експертизи та досліджень (СЛЕД) Державної митної служби України.

  

Здобувачів ознайомили з сучасними методами та обладнанням для експертизи паливно-мастильних матеріалів та транспортних засобів. Протягом заняття вони мали змогу отримати не лише безліч корисної інформації про об’єкти, особливості їх підготовки до проведення дослідження та роботи на приладах, а й ознайомитися з прикладами проведення експертизи даних товарів у митних цілях, які здійснювалися в СЛЕД.
Заняття щодо експертизи бензинів, дизельного пального, олив і пластичних мастил провели начальник управління експертиз та досліджень хімічної та промислової продукції Стенін С. О. та начальник відділу досліджень нафти, нафтопродуктів та мастильних матеріалів Богдан І. О.
Питання експертизи транспортних засобів висвітлили т.в.о. начальника управління товарознавчої, інженерно-технічної та криміналістичної експертизи Дишлова В. В. та заступник начальника управління-начальник відділу товарознавчої експертизи та попередньої оцінки товарів Даниленко Л. А., які є випускниками КНТЕУ.

  


1 вересня 2020 року відбулося онлайн-засідання Ради FATIPEC (Federation of Associations of Technicians for Industry of Paints in European Countries) 1 вересня 2020 року. FATIPEC – європейська організація, що об’єднує технічних спеціалістів та інших фахівців, задіяних у виробництві лакофарбових товарів у країнах ЄС (http://www.fatipec.com). Кожні 2 роки FATIPEC проводить Європейський технічний конгрес у сфері лакофарбових матеріалів і покриттів (European Technical Coatings Congress – ETCC).

На засіданні професор кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ Караваєв Тарас Анатолійович був обраний до складу Ради FATIPEC. Він є делегатом від України, а саме Української асоціації українських виробників лакофарбової промисловості (АУВЛП), технічного комітету стандартизації ТК 168 «Лаки та фарби».
Караваєв Т.А. взяв участь в обговоренні питань порядку денного засідання Ради FATIPEC. Іноземним колегам повідомив про стан розвитку лакофарбової промисловості в Україні, формування ринку лакофарбових товарів та пов’язані з цим заходи, які проводилися в Україні у 2019-2020 рр. Зазначив про діяльність ТК 168 з розроблення та впровадження стандартів серії «Фарби та лаки», які ідентичні з міжнародними та європейськими.
Окремо надав інформацію членам ради FATIPEC про Київський національний торговельно-економічний університет, який готує фахівців за різними напрямками, зокрема для сфери підприємництва, торгівлі та біржової діяльності.
Професор Караваєв Т.А. став одним із 24-ьох членів Ради FATIPEC, що є міжнародним визнанням його наукових досягнень і розробок у сфері лакофарбових матеріалів і покриттів.


Науковці кафедри товарознавства та митної справи – розробники національних стандартів України

На сайті Національного органу стандартизації (ДП «УкрНДНЦ») оприлюднено накази № 504 та № 509 від 26.12.2019 щодо прийняття низки національних стандартів, гармонізованих з відповідними американськими (ASTM), європейськими (EN) та міжнародними (ISO) стандартами.

Співрозробником або відповідальним виконавцем зазначених національних стандартів є Караваєв Тарас Анатолійович док-р техн. наук, професор кафедри товарознавства та митної справи в рамках участі у роботі ТК 168 «Лаки та фарби» Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Таким чином, науковці кафедри долучені до важливої державної справи забезпечення відповідних галузей промисловості і регулювання ринку споживчих товарів за допомогою сучасних стандартів, які використовуються в усіх цивілізованих країнах світу.

Відповідно до зазначених наказів з 1 січня 2021 року набудуть чинності такі національні стандарти:

ДСТУ ASTM D2369:2019 (ASTM D2369-10(2015) e1, IDT) Стандартний метод визначення вмісту летких речовин у лакофарбових матеріалах;

ДСТУ EN 927-1:2019 (EN 927-1:2013, IDT) Фарби та лаки. Лакофарбові матеріали та системи покриттів для дерев’яних поверхонь зовнішнього застосування. Частина 1. Класифікація та вибір;

ДСТУ ISO 11890-1:2019 (ISO 11890-1:2007, IDT) Фарби та лаки. Визначення вмісту летких органічних сполук (ЛОС). Частина 1. Різницевий метод;

ДСТУ ISO 11890-2:2019 (ISO 11890-2:2013, IDT) Фарби та лаки. Визначення вмісту летких органічних сполук (ЛОС). Частина 2. Метод газової хроматографії;

ДСТУ ISO 2808:2019 (ISO 2808:2019, IDT) Фарби та лаки. Визначення товщини плівки.

Ознайомитися з наказами та отримати більш детальну інформацію можна на сайті ДП «УкрНДНЦ» за посиланням: http://uas.org.ua/ua/services/standartizatsiya/nakazi-dp-ukrndnts



Студенти факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ разом із викладачами кафедри товарознавства та митної справи к.т.н., доц. Пірковіч К.А. та к.т.н., ас. Демченко В.О. 13 та 20 листопада 2019 року провели виїзні заняття в ТОВ «Епіцентр К» у рамках вивчення дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари».

Студенти разом з провідними фахівцями лідера роздрібної торгівлі в Україні проаналізували товарні групи та вивчили торгові марки будівельних, парфумерно-косметичних виробів та товарів побутової хімії, а також дослідили маркування зразків непродовольчих товарів.



Кафедра товарознавства та митної справи КНТЕУ протягом 15.10-15.11 2019 року провела інформаційно-консультаційний семінар «Удосконалення компетентностей з товарознавства непродовольчих товарів» для працівників торговельної мережі «Територія мінімальних цін». Для слухачів провідними фахівцями кафедри професорами Мережко Н. В., Мокроусовою О. Р., доцентами Михайловою Г. М., Андрієвською Л. В., Шульгою О. С. проведені лекційні та практичні заняття з вивчення сучасного асортименту та споживних властивостей взуттєво-хутряних, текстильних, швейних  виробів та товарів культурно-побутового призначення. 26 листопада 2019 року у малій актовій залі корпусу А відбулося урочисте вручення  сертифікатів слухачам семінару. Перший проректор з науково-педагогічної роботи Притульська Н. В. привітала присутніх та вручила сертифікати.



21 листопада 2019 року cтуденти ФТМ разом із викладачем кафедри товарознавства та митної справи Михайловою Г.М. провели виїзне заняття в центрі сертифікації та стандартизації продукції легкої промисловості та засобів індивідуального захисту на базі ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" .

Студенти отримали актуальну інформацію в рамках вивчення дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари. Розділ ˗ Текстильні, швейні та трикотажні товари та килимові вироби» щодо участі підприємства в адаптації законодавства України до європейського, впровадженні директив Нового підходу, гармонізації національних стандартів із міжнародними та європейськими. Студенти ознайомилися з сучасними приладами та обладнанням для дослідження якості та безпечності продукції легкої промисловості.

Щиро дякуємо начальнику центру, кандидату технічних наук Гілевіч Юлії Володимирівні та працівникам ДП «Укрметртестстандарт» за цікаву розповідь та сподіваємось на подальшу співпрацю!

 



13 листопада 2019 року студенти 2 курсу ФТМ разом з викладачами кафедри товарознавства та митної справи к.т.н., доц. Пірковіч К.А. та к.т.н., ас. Демченко В.О. провели виїзне заняття під час вивчення дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари» на базі ТОВ «Епіцентр К». Студенти із захопленням вивчили асортимент непродовольчих товарів, представлений у торгівельному підприємстві, зокрема торгові марки будівельних, хімічних, парфумерно-косметичних, галантерейних товарів.

 



У рамках вивчення дисципліни «Матеріалознавство та основи технології виробництва товарів» на кафедрі товарознавства та митної справи, студенти 2 курсу спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ 12 листопада 2019 року отримали можливість ознайомитись із потужностями ТОВ «Бетон-комплекс», яке входить до промислово-будівельної групи «Ковальська», що є лідером у виробництві якісного бетону та залізобетонних виробів на ринку України.

Під час екскурсії студенти відвідали 4 головні виробничі цехи підприємства, де ознайомились із технологією виробництва армованих залізобетонних конструкцій, особливостями організації їх серійного та одиничного виробництва, сучасними роботизованими лініями із виробництва тротуарної плитки, а також способами та особливостями отримання фактурних і декоративних поверхонь.

Екскурсія виявилась надзвичайно інформативною, провідні фахівці підприємства поділились зі студентами своїм досвідом та знаннями з питань організації виробничих процесів, особливостями проєктування та сертифікації елементів будівельних конструкцій, функціонування системи управління якістю ISO 9001.

    

    


На запрошення кафедри товарознавства та митної справи й студентів факультету торгівлі та маркетингу Київського національного торговельно-економічного університету 12 листопада 2019 року відбулася відкрита лекція фахівця «Аграрної Біржі» Благодатного Андрія Сергійовича та доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Національного університету біоресурсів та природокористування України Резнік Надії Петрівни на тему «Організаційно-економічні особливості біржової діяльності в України».

Лектори розповіли про становлення і розвиток біржової діяльності в Україні, особливості організації бірж та технології ведення біржового торгу. Доповідачі розкрили зміст специфічного біржового жаргону, розповіли що означають терміни «майнинг» і «майнингова ферма», «блокчейн» та яке відношення ці поняття мають до операцій із криптовалютою.

Доповідачі зосередили увагу на особливостях фундаментального та технічного аналізу біржового ринку та інформаційних джерелах для пошуку біржової інформації таких як NASDAQ, Thomson Reuters, Bloomberg.

Лекція викликала значний інтерес серед студентів, які активно задавали запрошеним фахівцям питання і отримували вичерпні кваліфіковані відповіді.

 

 




Студенти ФТМ разом з викладачем кафедри товарознавства та митної справи Осієвською В.В. взяли участь у семінарі «Модель EFQM: новітні тенденції світових уявлень про досконалу організацію» який проводився Українською асоціацією досконалості та якості 6 листопада 2019р.

Семінар проведено директором Компанії професіоналів якості «СИСТЕМИ», дійсним членом Міжнародної гільдії професіоналів якості, експертом Нагороди за досконалість EFQM Тарасом Калитою.

Студенти отримали актуальну інформацію в рамках вивчення дисципліни «Управління якістю» щодо аналітичного огляду проблем застосування недосконалих систем менеджменту і практичні рекомендації з підвищення їх досконалості й конкурентоспроможності та перетворення України у сталу європейську країну з пристойним життям громадян.

Щиро дякуємо Українській асоціації досконалості та якості за цікавий семінар та сподіваємось на подальшу співпрацю!



17.10.2019 студенти 2 курсу ОС «бакалавр» факультету торгівлі та маркетингу разом з викладачами кафедри товарознавства та митної справи (Коломієць Т.М., Осієвська В.В., Марчук Н.Б., Демченко В.О.) в рамках дисципліни «Товарознавство. Непродовольчі товари» провели виїзні заняття. Виїзні заняття було проведено на базі 13 Міжнародної виставки меблів, домашнього текстилю, предметів інтер’єру та декору «DESIGN. LIVING TENDENCY – 2019». На виставці студенти розглянули асортимент меблів  та домашнього текстилю.

 

 



9 та 10 жовтня 2019 року учні школи №120 м. Києва відвідали КНТЕУ. Радою студентського самоврядування факультету торгівлі та маркетингу було організовано оглядову екскурсію кампусом університету, де 11-класники мали змогу взяти участь у майстер-класах кафедри товарознавства та митної справи і кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю. Учні досліджували склад та визначали пробу золотих і срібних ювелірних виробів, познайомились із макетом міжнародного пункту пропуску "Ягодин" й отримали детальну інформацію про здорову та шкідливу їжу.

Екскурсійна група відвідала лекційні та практичні заняття, спеціалізовані лабораторії, технічно оснащені аудиторії, SMART та мультимедійну бібліотеку, коворкінг KNUTE HUB, гуртожитки, спортивні манежі. Майбутні абітурієнти були у захваті та обіцяли у наступному році бути у лавах наших студентів.

 

 



Аспірантка кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету Жалдак Марина Павлівна (науковий керівник – д.т.н., проф. Мокроусова О. Р.) прийняла участь в Міжнародному симпозіуму – Baltic Polymer Symposium 2019 (ВPS 2019), який проходив 18-20 вересня 2019 року у місті Вільнюс, Литва. На ВPS 2019 було представлено понад 100 доповідей із 14 країн світу.

Метою ВPS 2019 є поширення інформації про екологічно-орієнтовані технології з використанням полімерних композицій у різних галузях промисловості за допомогою наукових досліджень.

На обговорення Жалдак Марина представила постер на тему: «Stabilization of collagen structure with montmorillonite dispersions» та прийняла активну участь в обговоренні виступів інших учасників симпозіуму. За результатами Baltic Polymer Symposium 2019 отримано сертифікат та опубліковано тези за даною темою.

    

 



Викладачі кафедри товарознавства та митної справи відвідали нову SMART-бібліотеку корпусу Б. Викладачам продемонстрували можливості новітніх технологій та провели інструктаж щодо користування усіма доступними ґаджетами. Найбільше враження справили спеціальні VR-окуляри, за допомогою яких викладачі та студенти отримали можливість оглянути космічний простір та підводний світ.

  


Відбувся ІІ етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з товарознавства. На підсумковій науково-практичній конференції 26 березня 2019 року виступили 10 студентів із 7 закладів вищої освіти. На підставі рецензій та оцінки наукових доповідей учасників науково-практичної конференції галузева конкурсна комісія визначила переможців конкурсу.

Диплом І ступеня, ІІ ступеня,
ІІІ ступеня

Прізвище, ім’я,
по батькові
студента

Прізвище, ім’я,
по батькові, посада наукового керівника

Найменування
закладу
вищої освіти

Диплом І ступеня

Осовіцька Валерія Сергіївна

Мережко Ніна Василівна, завідувач кафедри

Київський національний торговельно-економічний університет

Диплом ІІ ступеня

Донченко Аліна Олегівна

Мокроусова Олена Романівна, професор

Київський національний торговельно-економічний університет

Диплом ІІ ступеня

Радіонова Ганна Ігорівна

Мокроусова Олена Романівна, професор

Київський національний торговельно-економічний університет

  


28-29 березня 2019 року на базі Одеського національного політехнічного університету  відбувся Всеукраїнський конкурс дипломних робіт зі спеціальності «Підприємництво, торгівля і біржова діяльність». Тут було представлено понад 130 дипломних робіт магістрів із 49 вищих навчальних закладів України.

Членами журі конкурсу стали авторитетні представники наукових шкіл із 16 закладів вищої освіти України.

Випускові кваліфікаційні роботи магістрів факультету торгівлі та маркетингу Київського національного торговельно-економічного університету журі оцінило високо. Як результат – маємо переможні місця:

  • І місце – робота Яворського Назарія на тему «Організація товаропостачання мережі магазинів (за матеріалами ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет»), виконану під керівництвом д.е.н., ректора КНТЕУ професора Мазаракі Анатолія Антоновича;
  • І місце – робота Вовк Юлії на тему «Експертиза імпортної холодної зброї на ринку України», виконану під керівництвом д.т.н., професора, зав. кафедри товарознавства та митної справи Мережко Ніни Василівни.

Грамотою «За високий рівень наукової новизни» відзначено роботу «Оцінка конкурентоспроможності та організація імпорту томатного соку» Івченко Дар’ї (науковий керівник д.т.н.,  зав. кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю професор Белінська Світлана Омелянівна).

Вітаємо переможців та їх наукових керівників і бажаємо наукових і творчих досягнень надалі!


Фахівці кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ провели День гостинності для учнів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №255 з поглибленим вивченням природничо-математичних предметів Дарницького району м. Києва. На заході 19 березня 2019 року учні спеціалізованої школи №255 прослухали інформацію про факультети, спеціальності та умови вступу до КНТЕУ.

Перед майбутніми вступниками виступила директор Центру профорієнтаційної роботи, кандидат філософських наук, доцент Людмила В'ячеславівна Ярошенко з інформацією про особливості майбутньої вступної кампанії.

Доцентом кафедри товарознавства та митної справи  Марчук Н. Б.  у рамках зустрічі було проведено майстер клас «Не все те золото, що блищить», а також екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами, залом періодичних видань. Учні були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном, особливо зоною коворкінгу «KNUTE HUB» та «Smart» залом. Майбутні вступники висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності. Будемо раді Вас бачити студентами КНТЕУ!


Професор кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ Караваєв Тарас Анатолійович 12 березня 2019 року в прямому ефірі наТРК «Київ» взяв участь у програмі «День у мегаполісі».

 

 

Перед телеаудиторією Караваєв Т. А. виступив з професійними порадами для споживачів щодо вибору якісних і безпечних фарб для оздоблення інтер’єрів. Програма мала також просвітницький характер і була присвячена Всесвітньому дню прав споживачів, заходи до святкування якого проходять цими днями в КНТЕУ в рамках ХІ Консумерського фестивалю «Час діяти!».

Після перегляду запису телепрограми з перших вуст ви зможете отримати відповіді на такі основні запитання:

  • Які бувають фарби і як обрати якісну і безпечну фарбу? На що передусім звертати увагу?
  • Чи є зависока ціна гарантією якості фарб?
  • Яке маркування має бути обов'язково на упаковці, що на ньому має бути вказано?
  • Які основні показники якості фарб?
  • За якими критеріями можна відрізнити якісну фарбу від неякісної? Це може бути: запах, консистенція, колір? Чи це мають бути якісь об’єктивні критерії?

Як зрозуміти, що та чи інша фарба буде триматися на поверхні довго і не змінить колір навіть після потрапляння на неї сонячних променів.

  • Чи всі фарби прості в нанесенні? Які найбільш зручні для нанесення фарби?
  • Як вибрати фарбу за стійкістю до вологого стирання?
  • Як щодо терміну придатності? Чи існують особливі умови зберігання фарб?
  • Чи можна використовувати її після того як термін вийшов?
  • Чи відрізняється за якістю фарби українських виробників від іноземних?
  • Безпечність фарб і їх вплив на самопочуття і здоров’я людини.
  • Які компоненти фарби найбільш небезпечні?
  • Чи можуть бути фарби токсичними?

30 січня 2019 року  викладач кафедри товарознавства та митної справи Марчук Н.Б.  успішно склала екзамен та отримала сертифікат, що підтверджує знання англійської мови на рівні В2 за міжнародною шкалою.



6 лютого 2019 року доцент кафедри товарознавства та митної справи , к.т.н. Андрієвська Людмила Валентинівна взяла участь у прямому ефірі телепрограми «Ранок у мегаполісі» телеканалу «Київ», присвяченому питанню вибору кухонного посуду, зокрема каструль. Експертом були озвучені поради та критерії вибору даної продукції та поради щодо її експлуатації.

 


На кафедрі товарознавства та митної справи протягом 3-4 грудня 2018 року відбулись захисти випускних кваліфікаційних робіт студентами денної форми навчання за спеціальністю "Митна справа".

Голова екзаменаційної комісії к.т.н. Муромцев Л. М., начальник управління організації заходів нетарифного регулювання ЗЕД Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України, відмітив  високий практичний та теоретичний рівень підготовки студентів і відзначив, що тематика випускних кваліфікаційних робіт є актуальною, відображає проблеми, які стоять перед органами доходів і зборів України.

Високу фахову компетентність та глибокі наукові знання під час захисту випускних кваліфікаційних робіт продемонстрували студенти:

  • Денисенко Анастасія Володимирівна ("Запобігання митним ризикам при імпорті алмазів", керівник д.т.н., проф. Індутний В. В.);
  • Джура Ольга Володимирівна ("Експертиза та митне оформлення контактних лінз", керівник к.т.н., доц. Сім’ячко О. І.);
  • Кириченко Анастасія Сергіївна ("Митне оформлення безалкогольних напоїв за принципом "єдиного вікна", керівник к.т.н., доц. Романенко О. В.);
  • Рубанов Віталій Сергійович ("Митна експертиза та оподаткування імпорту виробів з мармуру", керівник к.т.н., доц. Сім’ячко О. І.);
  • Старушик Євген Геннадійович ("Експертиза та митний контроль текстильного взуття", керівник к.т.н., доц. Коломієць Т. М.);
  • Ткаченко Тетяна Володимирівна ("Ідентифікаційна експертиза та оподаткування імпорту тютюнових виробів", керівник к.т.н., доц.Осієвська В. В.);
  • Михайлюк Анна Валеріївна ("Мистецтвознавча експертиза та митне оформлення картин", керівник д.т.н., проф. Індутний В. В.).

У роботах проаналізовано експортно-імпортні операції об’єктів дослідження та наведено їх характеристику, проведений  критичний аналіз діючої нормативної документації та надано пропозиції щодо її удосконалення відповідно до вимог ЄС, висвітлено особливості експертизи в митних цілях, митного оформлення та контролю товарів, визначення їх митної вартості.

Результати виконаних випускних кваліфікаційних робіт рекомендовані до впровадження у практику діяльності підприємств та органів доходів і зборів Державної фіскальної служби України.

 



Cтуденти І курсу денної форми навчання ОС "магістр" факультету торгівлі та маркетингу КНТЕУ спеціалізацій "Товарознавство і комерційна логістика" та "Організація оптової та роздрібної торгівлі" разом із доцентом кафедри товарознавства та митної справиОсієвською В. В. 28 листопада 2018 року відвідали ДП "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя МОЗ України".

Перед студентами виступили: Прокопенко Л. О., головний інженер відділу метрології та якості вимірювань, Хількевич Т. В., ст. наук. співробітник відділу комплексної оцінки виробів медичного призначення, парфумерно-косметичних засобів та товарів широкого вжитку,Михайлов В. С., наук. співробітник Токсикологічного дослідницького випробувального центру фізико-хімічного аналізу та референс, а також Строй А. М., пров. наук. співробітник лабораторії санітарно-гігієнічної оцінки якості та безпечності тютюнових та алкогольвміщуючих виробів.

Протягом заняття в рамках вивчення дисципліни "Міжнародне технічне регулювання" було розглянуто питання щодо особливостей діяльності акредитованих лабораторій із токсиколого-гігієнічних, санітарно-хімічних, санітарно-мікробіологічних досліджень відповідно до законодавства ЄС.

    

    



Фахівці кафедри товарознавства та митної справи КНТЕУ провели День гостинності для учнів Гімназії №117 ім. Лесі Українки

На заході 15 листопада 2018 року учні прослухали інформацію про факультети, спеціальності та умови вступу до КНТЕУ.

Перед майбутніми вступниками виступила директор Центру профорієнтаційної роботи, кандидат філософських наук, доцент Людмила В'ячеславівна Ярошенко з інформацією про особливості майбутньої вступної кампанії.

Доцентами кафедри товарознавства та митної справи Марчук Н. Б. та Осієвською В. В. у рамках зустрічі учням також було проведено екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами, залом періодичних видань. Учні були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном, особливо зоною коворкінгу "KNUTE HUB". Майбутні вступники висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності.Будемо раді Вас бачити студентами КНТЕУ!

 



На заході 15 листопада 2018 року учні прослухали інформацію про факультети, спеціальності та умови вступу до КНТЕУ.

Перед майбутніми вступниками виступила директор Центру профорієнтаційної роботи, кандидат філософських наук, доцент Людмила В'ячеславівна Ярошенко з інформацією про особливості майбутньої вступної кампанії.

Доцентами кафедри товарознавства та митної справи Марчук Н. Б. та Осієвською В. В. у рамках зустрічі учням також було проведено екскурсію аудиторіями та лабораторіями кафедри, лекційними залами університету, ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами, залом періодичних видань. Учні були приємно вражені сучасним обладнанням лабораторій та комп’ютерних кабінетів, численними затишними кафе, спортивними залами, стадіоном, особливо зоною коворкінгу "KNUTE HUB".

Майбутні вступники висловили щиру вдячність за цікавий та змістовний день гостинності.

Дякуємо нашим гостям та чекаємо на Дні відкритих дверей, що відбудеться 24 листолпада 2018 року.

Будемо раді Вас бачити студентами КНТЕУ!


Кафедрою товарознавства та митної справи було проведено День гостинності для школярів 11 класу школи І-ІІІ ступенів № 282 Деснянського району м. Києва.

Гостей 17 жовтня 2018 року зустрічали викладачі кафедри: Шульга О. С.,  Глушкова Т. Г., Комаха В. О., а також директор центру профорієнтаційної роботи Ярошенко Л. В.

Майбутнім вступникам була надана вичерпна інформація про особливості та переваги навчання в КНТЕУ, специфіку спеціальностей, за якими навчаються студенти в КНТЕУ, можливість одночасного навчання як за основною, так і за іншою обраною спеціальністю з метою отримання другої вищої освіти, підготовку на військовій кафедрі з присвоєнням офіцерського звання, навчання в закордонних університетах-партнерах КНТЕУ за спільними з іноземними університетами програмами та бази практик.

Гостям було проведено екскурсію, що дало змогу ознайомити запрошених учнів із матеріально-технічною базою університету: продемонстровано комп’ютерний клас та інші аудиторії кафедри товарознавства та митної справи й можливості використання їх лабораторного оснащення під час навчання та наукової роботи, зокрема, було проведено дослідження якісного та кількісного складу зразка ювелірного виробу експрес-методом з використанням рентгенофлуоресцентного спектрофотометра, показано роботу оптичного цифрового мікроскопу. Також викладачі кафедри надали учням інформацію щодо дисциплін, які викладаються на кафедрі, та інтерактивні методи, що застосовуються  професорсько-викладацьким складом кафедри під час проведення лекційних та лабораторних занять.

Крім того, учнів було ознайомлено з бібліотекою КНТЕУ: з мультимедійним та читальним залами,  залом періодичних видань і зонами  коворкінгу "KNUTE HUB". Не оминули увагою і затишні кафе, спортивні манежі та стадіон. Запрошені висловили подяку за змістовно проведений день гостинності та бажання долучитися до студентської спільноти КНТЕУ у майбутньому.

 



16 жовтня 2018 року представники кафедри товарознавства та митної справи на чолі з завідувачем кафедри Мережко Ніною Василівною брали участь у науково-практичному семінарі, організованому Північноамериканським Хутровим Аукціоном NAFA (Торонто, Канада).

В рамках роботи семінару були розглянуті питання процедури торгів NAFA на 2019 рік; рекламна програма NAFA щодо реалізації хутра та виробів з нього; засоби і прийоми біржової торгівлі хутром; хутряні тренди сезону 2018-2019 років. Для учасників семінару було продемонстровано дизайнерські вироби з хутра NAFA, сучасні тенденції поєднання хутра у виробах та особливості розпізнавання хутра різних видів. 

 

10.04.2016
437281
5026
остання редакція 19.04.2024
437281