logo
Факультет міжнародної торгівлі та права
Факультет міжнародної торгівлі та права
logo
Факультет міжнародної торгівлі та права
img

Лекція випускника спеціалізації "Фінансове право" ДТЕУ

міжнародної торгівлі та права

Заступник начальника відділу правового супроводу діяльності секретаріату Київської міської ради, випускник ФМТП Слюсарев Іван Олександрович 4 квітня 2023 р. традиційно провів онлайн-зустріч зі студентами (спеціалізація «Фінансове право»), викладачами Державного торговельно-економічного університету України на тему  «Правове регулювання бюджетного процесу щодо місцевих бюджетів (на прикладі міста Києва)». Лекція була проведена в рамках програми дисципліни «Фінансове право». Водночас порушувалися питання, що є предметом вивчення дисциплін «Конституційне право», «Адміністративне право та процес».

Під час зустрічі були висвітлені питання: правового регулювання бюджетного процесу на прикладі міста Києва; організаційно-правової основи здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Києві; розкрито повноваження Київської міської військової адміністрації у сфері обігу публічних фінансів.

Іван Олександрович акцентував увагу студентів на основних нормативно-правових документах у сфері бюджетного процесу в м. Києві, практичних аспектах розробки та прийняття документів під час бюджетного процесу в м. Києві, продемонстрував документи, які приймаються суб’єктами бюджетного процесу в межах реалізації їх повноважень. Окрема увага була приділена питанням дотримання строків бюджетного процесу, забезпечення оперативного, належного, безперервного та ефективного виконання бюджету м. Києва в умовах правового режиму воєнного стану та проблем реалізації програми громадського бюджету.

Студентів також цікавили питання фінансування добровільних формувань територіальних громад з бюджету м. Києва; фінансування сфери розширення прав і економічних можливостей жінок (гендерне бюджетування); фінансування програм щодо внутрішньо переміщених осіб; можливих шляхів підвищення ефективності бюджетного процесу в м. Києві, на які Слюсарев І.В. давав фахові розгорнуті відповіді. Крім того, Іван Олександрович зупинився на потребі активної участі громадськості у бюджетному процесі на місцевому рівні не тільки за програмою громадського бюджету, а й здійсненні громадського контролю.

Такі зустрічі з випускниками факультету забезпечують зворотний зв’язок між практикою, освітою та наукою, сприяють кар’єрному зростанню студентів, дають можливість зрозуміти актуальні тренди та акценти у сфері діяльності майбутніх фахівців у сфері права, збереженню наступності в обміні професійним досвідом, традиціями, дружніми і діловими стосунками між поколіннями студентів спеціалізації «Фінансове право». Нові ідеї, що виникли у студентів під час зустрічі, знайдуть відображення у їх наукових роботах.

Кафедра адміністративного, фінансового та інформаційного права висловлює вдячність заступнику начальника відділу правового супроводу діяльності секретаріату Київської міської ради, випускнику ФМТП спеціалізації «Фінансове право» Слюсареву Івану Олександровичу за приділений час та цікаву пізнавальну лекцію, а  також можливість поділитися своїми знаннями й практичним досвідом із нашими студентами!
 

10.04.2023
42418
267
остання редакція 10.04.2023
42418