logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Викладання

Кафедра Жана Моне "Право внутрішнього ринку ЄС"

Кафедру Жана Моне з права внутрішнього ринку було представлено на базі Варненського Вільного Університету ім. Чорноризця Грабара

 

23-30 червня 2024 року доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Тамара Кортукова виступила у якості спікера у Міжнародному стажуванні "Цифрові технології та сталий розвиток", яке проходило на базі Варненського Вільного Університету ім. Чорноризця Грабара (Болгарія) за підтримки E-Science Space.

Тамара Кортукова презентувала учасникам Кафедру Жана Моне з права внутрішнього ринку та провела серію тренінгів для мультикультурної та мультидисциплінарної аудиторії, в ході яких були розглянуті актуальні питання, пов'язані з правовим регулюванням цифрових технологій в Європейському Союзі.

Тематика тренінгів охопила широкий спектр питань, зокрема:

- Підхід Європейського Союзу до цифрової трансформації: аналіз стратегії ЄС щодо переходу до цифрової економіки та суспільства, ключові пріоритети та напрямки розвитку.

- Єдиний цифрововий ринок Європейського Союзу: вивчення основних принципів та положень, що регулюють функціонування єдиного цифрового простору ЄС, у тому числі вільний рух товарів, послуг, капіталу та даних.

- Захист персональних даних у Європейському Союзі: детальний аналіз Загального регламенту про захист даних (GDPR) та його впливу на практики обробки персональних даних в ЄС та за його межами.

- Брюсельський ефект регулювання штучного інтелекту в Європейському Союзі: дослідження впливу європейських норм та стандартів регулювання штучного інтелекту на глобальному рівні.

- Зміцнення кібербезпеки на рівні ЄС: правовий вимір: аналіз правових актів ЄС, спрямованих на протидію кіберзагрозам та захист кіберінфраструктури.

- Забезпечення справедливого функціонування онлайн-платформ в ЄС.

- Закон ЄС про чіпи: аналіз нового законодавства ЄС, спрямованого на стимулювання виробництва та досліджень в сфері напівпровідників та забезпечення технологічної незалежності Європи.

28 червня 2024 року Тамара Кортукова також виступила з доповіддю на тему "Правове регулювання штучного інтелекту в ЄС: виклики та перспективи" в межах Наукової конференції "Право: теорія і практика" у Варненському вільному університеті ім. Чорноризця Грабара.

Участь у якості спікера у Міжнародному стажуванні "Цифрові технології та сталий розвиток" стало цінною можливістю поділитися своїми знаннями та досвідом з міжнародною аудиторією, а також ознайомити учасників із актуальними тенденціями правового регулювання цифрових технологій в ЄС.

Онлайн-курс «Право внутрішнього ринку ЄС з поглибленим вивченням цифрового ринку»

З 18 травня до 30 травня 2024 року у рамках Кафедри Жана Моне  «Право внутрішнього ринку ЄС» за фінансової підтримки ЄС для здобувачів вищої освіти Державного торговельно-економічного університету було проведено онлайн-курс «Право внутрішнього ринку ЄС з поглибленим вивченням цифрового ринку».

Програма імені Жана Моне – це одна з освітніх програм ЄС, мета якої полягає в підвищенні рівня знань та поінформованості суспільства в ЄС та поза його межами з питань європейської інтеграції, через стимулювання викладання, дослідницької діяльності з європейської інтеграції.

Зокрема, на онлайн-курс «Право внутрішнього ринку ЄС з поглибленим вивченням цифрового ринку».  було зареєстровано 52 здобувачі вищої освіти. Онлайн-курс об’єднав студентів спеціальностей право; міжнародна економіка; міжнародний менеджмент.

Учасники обговорили наступні питання: Основні положення внутрішнього ринку ЄС. Законодавчі підходи; Свобода руху товарів; Свобода руху капіталу; Свобода руху працівників. Політичний та економічний аспект; Свобода надання послуг і свобода заснування у праві ЄС; Рівне ставлення та принцип недискримінації у праві ЄС; Конкурентне право. Ст. 101 ДФЄС. Ст. 102 ДФЄС. Примусове виконання. Злиття. Державна допомога; Конкуренція на цифрових ринках. Акт про цифрові ринки (DMA). Державне та приватне виконання; Електронна комерція; Прийняття acquis ЄС у рамках вступу України до ЄС.

Викладачами онлайн-курсу виступили доктор юридичних наук, професор кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Наталія Мазаракі та доктор філософії з міжнародного права, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Тамара Кортукова.

По завершенню онлайн-курсу учасники мали змогу отримати сертифікати.

ВИБОРИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ – КЛЮЧОВА ПОДІЯ ДЛЯ ЄС І УКРАЇНИ!

Саме ця провідна ідея була покладена в основу неймовірної лекції на тему: «Вибори – 2024 до Європейського парламенту: вплив на Україну» від чудових спікерів – Янніса Караміціоса, автора книги Time for a European Federation (Peter Lang, 2021) https://rb.gy/anien2, представника юридичного відділу Європейської комісії та провідного експерта з питань європейської інтеграції, та Діани Сокотун, політологині з України. Захід відбувся 1 травня 2024 року в межах Кафедри Жана Монне «Право внутрішнього ринку ЄС».

Тема заходу та харизматичні спікери об’єднали навколо себе більше ніж 50 учасників: студентів, академічну спільноту і представників широкої громадськості з України та Брюсселя.

Пан Янніс розповів про законодавчу процедуру в ЄС, склад Європейського парламенту, організаційні аспекти виборчого процесу в ЄС, розподіл партій у Європейському парламенті й пріоритети роботи Європейського парламенту на наступні 5 років згідно із соціологічними опитуваннями. Пані Діана поділилась ідеями щодо впливу виборів до Європейського парламенту на Україну, а також визначила, які особливості матимуть вибори до Європейського парламенту в Україні за умови набуття членства в ЄС.

Лекція була добре структурованою, захопливою та легкою для сприйняття.

Серед численних запитань, які мали змогу поставити присутні спікерам, були такі:

·       Чи фіксують спроби Росії впливати на вибори до Європарламенту? Як ЄС протидіє цьому?

·       Чи побачимо зростання європейських скептичних настроїв під час виборів до Європейського парламенту в червні?

·       Чи вдасться зберегти більшість, яка підтримує Україну, у новому складі Європарламенту?

·       Наскільки тема повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну домінує в дебатах передвиборчої кампанії до Європарламенту?

·       Чи не занадто низький ценз для голосування (16 років) у деяких державах-членах ЄС?

Спікери вдало передавали свої ідеї та переконання аудиторії, відповідаючи на запитання. Їх ентузіазм та вміння мотивувати зробили цей захід надзвичайно привабливим для всіх присутніх. Продовжити обговорення запланували після виборів до Європейського парламенту.

Якщо ви пропустили подію, у нас є записи заходу

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ «ШЛЯХ УКРАЇНИ ДО ЄС: ЩО ЗРОБЛЕНО І ЩО ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЩЕ ПОПЕРЕДУ?»

У рамках реалізації Кафедри Жана Моне «Право внутрішнього ринку ЄС» (101127611 - ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) 17 квітня 2024 року Кортукова Тамара представила лекцію для студентів спеціальності «Право» у Фаховому коледжі «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка на тему «Шлях України до ЄС: що зроблено і що залишається ще попереду?».

Зокрема, Тамара Кортукова розповіла про критерії для вступу країни до Європейського Союзу; етапи процесу набуття членства в ЄС; процедуру селф скрінінгу; гармонізацію законодавства України із правом ЄС; а також зосередила увагу на стадію переговорів про вступ України до ЄС в контексті кожного переговорного кластеру.

У межах лекції Тамара Кортукова презентувала Кафедру Жана Моне «Право внутрішнього ринку ЄС» і запросила студентів до участі у заходах проєкту.

Лекція «Ідея європейського федералізму та майбутнє України в ньому» пана Янніса Караміціоса

28 лютого 2024 року у межах кафедри Жана Моне з внутрішнього ринку ЄС організовано гостьову лекцію на тему «Ідея європейського федералізму та майбутнє України у ньому". Лектором виступив пан Янніс Караміціос – співробітник юридичного відділу Європейської комісії, активний учасник європейського федералістського руху та засновник Alliance4Europe, організації, яка підтримує європейські цінності та єдність.

Лектор запропонував аудиторії цікавий та динамічний формат роботи. На початку лекції пан Янніс звернув увагу на те, що розглядаючи євроінтеграційний процес як невпинний рух до все більш тіснішого союзу європейських держав та народів, неможливо не відзначити, що його основоположною філософією виступає ідея федералізму. Розвиток європейського федералістського руху можна було б прослідкувати ще з античних часів, утім найбільшого поширення він набуває саме після Другої світової війни - у період стрімкого розгортання західноєвропейських інтеграційних процесів. Лектор акцентував увагу аудиторії на тому, що сучасному ЄС фактично притаманні більшість ознак, що є характерними та визначають федеративні системи як такі. Серед них, зокрема, можна назвати наступні: дворівнева система управління в ЄС; верховенство права ЄС над національним законодавством держав-членів ЄС; спільне громадянство ЄС; спільна валюта – євро; Шенгенський простір, тощо. Крім того, пан Янніс надав аргументи того, що в умовах сучасних геополітичних викликів формування Європейської федерації має бути головним пріоритетом.

Під час дискусії Янніс Караміціос презентував книгу «Час для європейської федерації», у якій пропонується створити федеративну європейську державу, яка замінить ЄС, його країни-члени та інші європейські країни, які бажатимуть приєднатись. Це єдиний спосіб для Європи успішно подолати виклики та залишатися в центрі світових справ у сторіччя глобалізації, зміни клімату та четвертої промислової революції.

Дискусія, яка виникла між лектором та присутніми викладачами і здобувачами освіти як результат обговорення питань засвідчила неабиякий інтерес учасників. Відтак, наприкінці лекції слухачі отримали нагоду почути змістовні відповіді на запитання щодо набуття Україною членства в ЄС та викликів, які можуть виникнути на цьому шляху; реформ, які має здійснити ЄС перед майбутнім розширенням; рівня підтримки державами-членами ЄС концепції Європейського федералізму; практичних юридичних кроків, які має здійснити ЄС для створення Європейської федерації, тощо.

Участь у заході взяли студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ та інших університетів України.

Щиро дякуємо пану Яннісу Караміціос за те, що він знайшов час для зустрічі з нашими викладачами та студентами, а також за блискуче проведену лекцію, невимушену атмосферу спілкування та чудову нагоду розширити горизонти знань у сфері європейського федералізму та майбутнього України у ньому.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КАФЕДРИ ЖАНА МОНЕ «ПРАВО ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ ЄС»

23 липня 2023 року у рамках поїздки до м. Кракова (Республіка Польща) за програмою академічної мобільності Erasmus+ KA 107 program презентували Кафедрe Жана Моне «Право внутрішнього ринку ЄС» колегам з Домініканської Республіки та Угорщини у Краківському університеті економіки. З поміж іншого, обговорили актуальні виклики для внутрішнього ринку ЄС, а також процес інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.

06.10.2023
23
173
остання редакція 02.07.2024
Кортукова Тамара Олександрівна