logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Напрями наукових досліджень

Центр досліджень харчових та ресторанних технологій

Впровадження європейських принципів організації здорового харчування дітей в закладах освіти України

Цей напрям досліджень зосереджений на вивченні та адаптації європейських моделей організації харчування у навчальних закладах відповідно до основних завдань реформи щодо розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі. Робота наукового центру спрямована на вирішення наукової проблеми створення технологій харчової продукції з регульованим нутрієнтним складом для дітей шкільного віку, зокрема із особливими потребами, що відповідає пріоритетним напрямам реформи системи шкільного харчування України, яку у 2019 році ініціювала Перша леді України Олена Зеленська, а також сучасній тематиці наукових проектів Європейської комісії, НАТО, Codex Alimentarius, Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Науковим колективом Державного торговельно-економічного університету, спільно із фахівцями лабораторії профілактики аліментарно-залежних захворювань ДУ «Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзеєва НАМНУ», фахівцями ресторанного бізнесу України розроблено збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту з урахуванням нових вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (Наказ Міністерства охорони здоров’я №2205 від 25.09.2020 р.) та Норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (Постанова Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 р.)..

Науковці дослідницького центру беруть участь у складі робочої групи МОНУ із розробки технологічних карт на кулінарні страви і вироби для харчування дітей у закладах освіти, харчової продукції для дітей із особливими дієтичними потребами. Колективом кафедри ресторанних і крафтових технологій у рамках реформи шкільного харчування від початку 2024 року розроблено 104 технологічні картки для виробництва кулінарної продукції у школах України.

Одним із проектних напрямів діяльності Центру є впровадження навчальних сертифікатних програм для підвищення професійної майстерності фахівців закладів харчування, які зайняті виробництвом кулінарної продукції для школярів, а також консалтингова діяльність щодо розробки меню і модернізації та проектування технологічних процесів у закладах харчування з урахуванням принципів HACCP, порядку організації харчування в закладах освіти.


Інноваційні технологічні та організаційні рішення для HoReCa  у післявоєнний період економічного відновлення України

В умовах сучасного ринку виробництво якісної, рентабельної, конкурентної продукції неможливо без використання передових технологій та інноваційних рішень у сфері забезпечення людей харчовими продуктами. Інновації у сфері харчових та ресторанних технологій підпорядковані пошуку способів та засобів, що забезпечують економічне отримання та гарантують максимальні безпеку та якість харчових продуктів.

Пріоритетними інноваційними напрямками у сфері харчових та ресторанних технологій є розробка перспективних способів переробки, виробництва, зберігання, транспортування продукції; формування механізмів щодо раціонального використання сировини; розробка нових видів високоякісних харчових продуктів, зокрема для людей з особливими потребами, вдосконалення способів просування продукції на ринок.

15.01.2024
43630
79
остання редакція 03.05.2024
42783