logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Наукова робота студентів

Центр досліджень харчових та ресторанних технологій

ІІ Міжнародна студентська наукова конференція
«ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ ТА ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС: РЕАЛІЇ ТА ВИКЛИКИ»

Понад 250 кращих представників молодої наукової еліти зібрала студентська наукова конференція «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики», що відбулася 22 березня 2023 року на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Конференція зібрала студентство з провідних закладів освіти України та інших країн: Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Ужгородський торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ, Львівський торговельно-економічний університет, Державний біотехнологічний університет (м. Харків), Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, Національний транспортний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Уманський національний університет садівництва, Національний університет харчових технологій, Національний авіаційний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування України, ВСП «Київський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», Львівський національний університет природокористування, Миколаївський національний аграрний університет, Полтавський державний аграрний університет, Університет прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт та Бергхаймський коледж (Німеччина), Університет Трансільванії у Брашові (Румунія), Університет Гельсінкі (Фінляндія), Інженерний коледж Нойда (Індія).

Метою заходу було: узагальнення наукових досліджень студентів з питань новітніх тенденцій і перспектив розвитку у сфері готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Проведення наукового заходу відбулося у теплій та дружній атмосфері, викликало жваву дискусію. Доповіді, представлені студентами, забезпечили високий науковий рівень конференції.

ТЕМАТИЧНІ НАПРЯМИ:

1. Гостинність: від стійкості до відновлення. Туризм: шляхи реновації. Ресторанні і крафтові технології. Сервіс. Фуд-дизайн. Дизайн: креативні технології та практики. Спортивний менеджмент: проєкти здоров’я нації

У матеріалах конференції було висвітлено актуальні питання щодо тенденцій стійкості та відновлення у сфері готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, шляхів реновації у туризмі, ресторанні і крафтові технології та сервіс в умовах війни.

За результатами роботи ІІ Міжнародної студентської наукової конференції «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики» визначено переможців, яких відзначено дипломами.

Програма конференції


International Competition of Student Scientific Works 
«BLACK SEA SCIENCE 2023»

30 березня 2023 року відбувся другий етап Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science 2023» за напрямом «Харчова наука і технології». У другому етапі прийняли участь студенти факультету ФРГТБ, що навчаються за освітньою програмою «Технологія та організація ресторанного бізнесу». 

Міжнародний конкурс студентських наукових робіт “Black Sea Science” проводиться щорічно на базі Одеського національного технологічного університету. Мета конкурсу - розширення міжнародних зв’язків, активізації наукової роботи студентів як найважливішого фактору формування фахівців, залучення студентів до участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності.

Конкурс проводиться під егідою Black Sea Universities Network (ВSUN) – об’єднання закладів вищої освіти (далі – ЗВО) Чорноморського регіону та Європейської Асоціації інтеграції харчових наук та інженерних знань у харчовій галузі (ISEKI-Food Association), членом яких є Одеський національний технологічний університет (далі – ОНТУ). До складу журі конкурсу залучено вчених з різних країн: Туреччини, Казахстану, Болгарії, Грузії, Польщі, Латвії, Хорватії, Італії, Естонії, Великобританії, України.

Робота на тему «Технологія низькокалорійного майонезного соусу підвищеної харчової та біологічної цінності» підготовлена студентами Овчаренко Олександром (ФРГТБ 4 курс 6 група) і Бельмас Аліною (2 курс 7 група) під керівництвом професора кафедри технології і організації ресторанного господарства ДТЕУ Грабовської Олени В’ячеславівни була представлена на другому етапі конкурсу англійською мовою і стала переможцем конкурсу.


III Всеукраїнський конкурс стартапів «TOURSYSTEMUKRCHALLENG.RESTAURANTS»

29 березня 2023 року у Державному торговельно-економічному університеті відбувся III Всеукраїнський конкурс стартапів «TourSystemUkrChalleng.Restaurants». За напрямком «Start-up. Restaurant» в ньому взяли участь 12 студентів з навчальних закладів Києва, Харкова, Одеси, Донецька, Чернівців. Журі конкурсу складалось як з висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, так і стейкголдерів та практиків зі значним досвідом роботи в галузі ресторанного бізнесу. Журі відмітило високий рівень підготовки бізнес-проектів,  оригінальність та інноваційність представлених ідей. За комплексом критеріїв попередньої оцінки та публічного захисту визначено кращі роботи.

Дипломом першого ступеня відзначено проект "Бессарабський хліб з фітонутрієнтами", студента Одеського національного технологічного університету Олександра Геращенка. Керівник - Наталія Коваленко

Диплом другого ступеня отримала студентка ДТЕУ Тетяна Люховець за проект Вегетаріанський ресторан GreenGo", керівник доцент Оксана Вітряк.

Дипломами третього ступеня відзначені 2 проекти учасників з Харкова і Чернівців. Євтухова Ульяна з проектом "Смачний посуд" - Державний біотехнологічний університет, м. Харків. Керівник - Наталія Федак.

Вікторія Олексюк з проектом "Ресторан М'ята" з Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. Керівник Ольга Романовська.

Всі учасники запропонували цікаві та оригінальні бізнес-ідеї, які заслуговують подальшого розвитку і реалізації у бізнес-середовищі України. За результатами участі кожний учасник отримав сертифікат учасника.


IІІ Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «ІННОВАЦІЙНІ РЕСТОРАННІ ТЕХНОЛОГІЇ»

26 квітня 2023 року у Державному торговельно-економічному університеті відбувся Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології» серед студентів закладів вищої освіти.

У заході взяли участь 13 студентів, які презентували у фіналі власні наукові розробки. За звання переможця змагалися представники 6 закладів вищої освіти: Державного торговельно-економічного університету, Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, Національного університету біоресурсів і природокористування, Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (м. Кривий Ріг), Національного університету харчових технологій.

До складу журі конкурсу увійшли як висококваліфіковані науково-педагогічні працівники, так і стейкголдери та практики зі значним досвідом роботи в галузі ресторанного бізнесу: декан ФРГТБ, професор Ведмідь Н.І., в.о. завідувача кафедри технології і організації ресторанного господарства, професор Кравченко М.Ф., професор Федорова Д.В., професор Юдіна Т.І. президент ліги фітнес-дієтологів та нутриціологів, сертифікований лікар-дієтолог МОЗ України Сластін В.В., заслужений працівник сфери послуг, акредитований суддя World Association of Chefs Societies Чуницька Л.П., Голова Спілки «Асоціація крафтових дистиляторів України» Лавренова К.Ю., національний представник в Україні французької компанії «Robot Coupe» М.В. Науменко, бренд-шеф-пекар компанії «Profitex Україна» В.Д. Ланська.

На розгляд конкурсної комісії було представлено 12 наукових робіт на актуальні теми. Журі відмітило високий рівень підготовки наукових робіт, оригінальність та інноваційність представлених розробок. За комплексом критеріїв попередньої оцінки та публічного захисту визначено кращі роботи.

Дипломом першого ступеня відзначено наукову роботу «Технологія напівфабрикату на основі м’якоті гарбуза та соусів на його основі» студентки ДТЕУ Кущенко Валерії, науковий керівник – В.А. Гніцевич.

Усі учасники конкурсу отримали сертифікати Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології».


Студентські наукові гуртки

Назва студентського наукового гуртка, дискусійного клубу, інше

Наукові керівники

Кількість залучених студентів

Результати роботи

1

Ресторанний сервіс

Антонюк І.Ю.

25

Проведення заходів з організації обслуговування

2

Кондитерське та пекарське мистецтво

Медведєва А.О.

15

Проведення заходів з випікання кондитерських та пекарських виробів, тези, статті, участь у заходах кафедри, факультету та університету

3

Кулінарний клуб

Марцин Т.О.

Участь в Міжнародному фестивалі ресторанних технологій та фуд-дизайну «BestCookFest-2023» : 2 золоті медалі, 1- срібна, кубок

4

Інноваційні ресторанні технології.

Гніцевич В.А.

10

5 тез доповідей, 1 стаття у фаховому науковому виданні.

5

Ресурсозберігаючі технології харчової продукції з використанням молочно-рослинної сировини

Юдіна Т.І.

10

За результатами досліджень у 2023 році студентами опубліковано 6 статей, 3 тези доповіді.

6

Харчові технології. Інновації

Грабовська О.В.

10 студентів

7 тез доповідей, наукова конкурсна робота (1 місце).

Наукові статті
  • Гніцевич В. А., Кущенко В.І. (ФРГТБ, 1-6м) (2023) Технологія емульсійних соусів на основі напівфабрикату з м’якоті гарбуза. Обладнання та технології харчових виробництв. Кривий Ріг : ДонНУЕТ. 2023. Вип. 2 (47).
  • Перепелиця М., Малоголова А. (ФРГТБ, 2-7м) (2023) Технологія шоколадного бісквіта зниженої енергетичної цінності. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2022. № 1 (41). C. 116-126.
  • Федорова Д.В., Беркун П. (ФРГТБ, 4-7) (2023) Вплив сухих риборослинних напівфабрикатів на структурно-механічні властивості та показники якості виробів з пісочного тіста    Обладнання та технології харчових виробництв [Текст] : темат. зб. наук. пр. Вип. 35 / Гол. ред. Чернега О. Б. – Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2021. – № 1(42) 2021. – С. 55–66.
Патенти
  • Грабовська О.В., Федорова Д.В., Гніцевич В.А.,  Дарміна А.Д. (студент), Овчаренко О.Р. (студент)      (2023) Пат. на корисну модель № 152739 Україна, МПК A23L 13/00 (2006.01), A23D 3/00  B01F 23/00. Спосіб виготовлення емульсійного соусу для спеціального дієтичного харчування  № u202203237; заявл. 06.09.2022; опубл. 06.04.2023, бюл. № 14/2023.
  • Юдіна Т.І., д.т.н., Вітряк О.П. к.т.н.,  Завертаний Є.О. (студент) (2023) Патент на корисну модель «Спосіб виробництва молочного морозива підвищеної харчової та біологічної цінності»    Заявка № u202302811 від 09.06.2023
  • Юдіна Т.І., д.т.н.,   Серенко А.А., асистент, Лук'яненко Л. (студент) Сібірцев Є. (студент)(2023) Патент на корисну модель «Спосіб виробництва кисломолочного десерту підвищеної харчової та біологічної цінності» Заявка № u202305548 від 20.11.2023
  • Федорова Д.В., Зикова Є.А.(студент) (2023) Позитивне рішення Патент на винахід "Здобний виріб підвищеної поживної цінності з буряком та риборослинним напівфабрикатом з висівками пшеничними" Заявка на винахід № а 2021 04934 від 02.09.21     КНТЕУ
  • Федорова Д.В., Медведєва А.О., Онопрієнко А.Я., Зикова Є.А. (студент)  (2023) Позитивне рішення Патент на винахід "Здобний виріб підвищеної поживної цінності з шипшиною" Заявка на винахід № а 2021 04933 від 02.09.21
  • Федорова Д.В., Медведєва А.О., Онопрієнко А.Я., Зикова Є.А.(студент) (2021)  Патент на винахід "Здобний виріб підвищеної поживної цінності з буряком"  Заявка на винахід №а202104937 від 02.09.21
Інші
  • Гніцевич В., Панова О.(ФРГТБ,  2к 5) (2023) Технологія та якість крафтового сиру на основі концентрату сироватки підсирної. Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації: Програма та матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 23-24 травня 2023 р., м.Київ. – К.: НУХТ, 2023р. С. 93-94
  • Гніцевич В.А., Кущенко В.І.(ФРГТБ,  1к 6м)  (2023) Параметри виробництва емульсійних соусів профілактичного призначення на основі напівфабрикату з м’якоті гарбуза. Матеріали  Х Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”, 10 листопада 2023 р. – Кр.Ріг.: ДонНУЕТ, 2023р.
  • Vitriak O., Ryzhenko M. (ФРГТБ, 2к 6 гр) (2023) Accumulation of heavy metals in mushrooms. FOOD FOR LIFE: PROMISING RAW MATERIALS AND INNOVATIVE PROCESSING. Матеріали Міжнародної конференції, 10-11 травня 2023 року, Київ. C.86-89.
  • Марцин Т.О., Бродецька І.В (ФРГТБ, 2к 7) (2023) Організація харчування військовослужбовців // Russia-Ukraine War: Consequences for the World: Proceedings of the 3rd International Scientific and Practical Internet Conference, March 2-3, 2023.
  • Грабовська О.В., Прокопенко А.І. (ФРГТБ, 1-6м) (2023) Збагачений крохмаль як інгредієнт для створення функціональних продуктів харчування. Матеріали Х Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції “Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини”, 10 листопада 2023 р. – Кр.Ріг.: ДонНУЕТ, 2023 р.
  • Юдіна Т.І., Лук’яненко Л.В. (ФРГТБ, 1-5мз) (2023) Технологія кисломолочних десертів на основі сколотин. ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» 27 жовтня 2023. – Київ: НУХТ.
  • Вітряк О., Кондратова В.(ФРГТБ, 3к 6 гр) (2023) Напої на основі злаків у ресторанному господарстві. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції молодих учених і науково-педагогічних працівників, 24 травня 2023р. Умань: ВПЦ «Візаві», 2023. С.137-140.
  • Юдіна Т.І., Серенко А.А., Ляшко С.Г (ФРГТБ, 1-8м) (2023) Показники безпеки низьколактозного йогурту на основі сколотин. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Якість і безпека харчових продуктів». (м. Київ, 09 жовтня 2023 р.). Київ: НУХТ, 2023 С. 340-341.
  • Юдіна Т.І., Завертаний Є.О. (ФРГТБ, 2-6м) (2023) Формування  якості крафтового морозива з екстрактом із вичавок червоного винограду. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Якість і безпека харчових продуктів». (м. Київ, 09 жовтня 2023 р.). Київ: НУХТ, 2023 С. 288-290
  • Перепелиця М.П., Коломієць О.О. (ФРГТБ, 1-7м) (2021) Технологія борошняних кулінарних виробів підвищеної харчової цінності    Укр   The 5th International scientific and practical conference “European scientific discussions” (March 28-30, 2021) Potere della ragione Editore, Rome, Italy. 2021. p.228-234

15.01.2024
43630
89
остання редакція 03.05.2024
42783