logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Напрями наукових досліджень

Центр досліджень місцевого самоврядування та регіональної політики держави

Місцеве самоврядування в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення України

З початком російського військового вторгнення на територію України перед місцевим самоврядуванням та всією країною постали нові виклики, які потребують прийняття як стратегічних рішень, так і оперативних дій, щоб забезпечити збереження життя людей, підтримку Збройних сил України (Сил територіальної оборони), організувати розміщення ВПО і захистити об’єкти критичної інфраструктури територіальних громад. У цьому напрямі вивчаються:

  • місцеве самоврядування в умовах відновлення України;
  • ревіталізація і розвиток територіальних громад у повоєнний період;
  • стратегічне планування та управління розвитком регіонів;
  • роль комунікацій органів місцевого самоврядування в умовах війни;
  • особливості надання адміністративних послуг в умовах воєнного стану;

Попри значні успіхи в проведенні реформи децентралізації, слід зазначити про наявність таких проблем, які виникли, ще до військової агресії та посилились за останній час, а саме:

  • не врегульоване питання оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, зокрема, розподілу функцій та повноважень між місцевими радами територіальних громад та районними державними адміністраціями й районними радами;
  • відсутній дієвий адміністративний нагляд для забезпечення законності місцевих актів.
  • відсутнє належне кадрове забезпечення органів місцевого самоврядування територіальних громад, спостерігається недостатність кваліфікації службовців місцевого самоврядування для виконання нових функцій.
  • необхідність оновлення адміністративно-територіального устрою з огляду на виклики, що постали перед місцевим самоврядуванням та місцевими органами виконавчої влади під час військової агресії, подальшої територіальної консолідації громад шляхом утворення міських агломерацій.

У межах напряму йде пошук шляхів вирішення цих викликів з погляду реформування децентралізації та поступової реінтеграції та ревіталізації тимчасово окупованих територій України.


Розвиток територіальних громад на засадах проєктного менеджменту

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальні громади отримали значні повноваження в таких сферах, як освіта, медицина, культура, соціальна сфера тощо. Для ефективного виконання цих повноважень, подальшого  відновлення та розвитку на місцевому рівні, громадам необхідно впроваджувати сучасні методи управління, зокрема програмно-цільовий та проєктний підходи.

Закордонний досвід свідчить, що для забезпечення сталого розвитку муніципальних утворень, необхідно реалізовувати масштабні проєкти, які дозволять територіальним громадам наблизитися до світових стандартів управління.

Дослідження в межах напряму включає такі аспекти: можливості застосування проєктного менеджменту для реалізації стратегій розвитку територіальних громад, розвитку інфраструктури, підприємництва, захисту навколишнього середовища, створення нових робочих місць, зміцнення соціальної сфери; участь громадськості в реалізації проєктів розвитку; можливості залучення ресурсів для реалізації проєктів розвитку; оцінка ефективності проєктів розвитку; цифровізація як сучасний інструмент розвитку територіальних громад.

15.01.2024
433884
77
остання редакція 15.04.2024
42694