logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень місцевого самоврядування та регіональної політики держави

Гостьова онлайн-лекція «Синергія бізнесу та влади в агропромисловому розвитку Київської області»

У рамках Careerweek-2023 здобувачі ступенів вищої освіти «бакалавр» та «магістр» спільно з викладачами Державного торговельно-економічного університету 18 жовтня 2023 року мали нагоду відвідати гостьову лекцію начальника управління агропромислового розвитку Київської обласної військової адміністрації Ліни Щуревич, організовану викладачами кафедри публічного управління та адміністрування.

Під час лекції крізь призму практики було наголошено на важливості тісного співробітництва приватного сектора та держави в реалізації аграрної політики в умовах воєнного часу, впровадженні інновацій, розвитку людського капіталу та успішних практиках ведення агробізнесу в Київському регіоні.


Вплив війни на економіку України: галузеві, регіональні та соціальні аспекти

26 вересня 2023 року в рамках вивчення освітньої компоненти «Управління проєктами місцевого розвитку» (викладач – канд. екон. наук, доц. Головня Юлія Ігорівна) здобувачі ступеня вищої освіти «магістр» освітньої програми «Муніципальний менеджмент» долучилися до онлайн-події «Вплив війни на економіку України: галузеві, регіональні та соціальні аспекти».

Дослідження було проведено Центром Економічного Відновлення.

Під час заходу студенти мали можливість глибше вивчити галузевий вплив війни на економіку, визначити його наслідки у різних регіонах України та розглянути соціальні виклики, які постали перед населенням.

Особливий інтерес та жваве обговорення викликало питання щодо можливого сценарію економічного розвитку до 2032 року  серед учасників заходу.

Отримані студентами знання стануть орієнтиром для ухвалення економічно виважених управлінських рішень у майбутній професійній діяльності.


Участь у вебінарі «Участь місцевих громад, науки, бізнесу та ГО у конкурсах програми Горизонт Європа»

08 вересня 2023 року викладачі кафедри публічного управління та адміністрування взяли участь у вебінарі «Участь місцевих громад, науки, бізнесу та ГО у конкурсах програми Горизонт Європа».

Під час заходу обговорювали питання розвитку проєктної спроможності громад, формування проєктних команд, налагодження партнерств. Проводилися дискусії щодо конкурсів програми Горизонт Європа, ефективних шляхів та інструментів входження у міжнародні консорціуми.

До того ж наводилися різноманітні приклади конкурсів та проєктів. Проєктні плани з презентаційними матеріалами спричинили жваві дискусії щодо напряму вдосконалення діяльності територіальних громад, реформи децентралізації в Україні та прискорення процедур євроінтеграції країни на засадах реалізації доцільних інноваційних проєктів.

Основну увагу буде приділено конкурсам, які відбудуться восени 2023 року, та процедурам участі у партнерських заходах ЄК.

Учасниками вебінару були представники органів публічної влади та профільних закладів вищої освіти України.

Отримана під час заходу інформація значно допоможе під час викладання навчальних дисциплін для здобувачів ступенів вищої освіти «бакалавр» та «магістр» за освітніми програмами «Публічне управління та адміністрування» та «Муніципальний менеджмент». Це, зокрема, «Державне управління та місцеве самоврядування», «Місцеві ініціативи», «Публічні комунікації», «Смарт-громада», «Управління державними проєктами та програмами» й інші профільні дисципліни.


Онлайн-лекція на тему «Планування й організація відновлення муніципальної інфраструктури»

За запрошенням кафедри регіоналістики і туризму КНЕУ 8 травня 2023 року студенти освітніх програм «Муніципальний менеджмент», які здобувають ступінь вищої освіти «бакалавр» у межах вивчення дисципліни «Економіка України», долучилися до лекції на тему «Планування й організація відновлення муніципальної інфраструктури».

Спікерами виступили:

Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України, народний депутат VII та VIII скликань, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця»;

Тетяна Мельник, експерт з питань відновлення муніципальної інфраструктури Асоціації міст України.

Ішлося про:

  1. Місцеве самоврядування в Україні.
  2. Вплив війни на економіку міста.
  3. Відновлення регіонів та територій, що постраждали від військових дій.
  4. План відновлення та розвитку територіальних громад.
  5. Джерела фінансування відновлення громад та інше.

Обговорення проводилося на основі методичних рекомендацій, розроблених експертами Асоціації міст України.

Щиро вдячні колегам за можливість долучитися до розгляду вкрай важливої теми відновлення. 


Форум «Відновлення постраждалих територій внаслідок збройної агресії рф (на прикладі Київської області)»

03 травня 2023 року Державний торговельно-економічний університет став платформою, на якій вдалося поєднати в інтересах регіонального розвитку науку, освіту, місцеве самоврядування та громадянське суспільство.

Співорганізатором заходу була Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова Національної академії наук України».

У роботі форуму взяли участь:

Сергій Тарута, народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України;
Елла Лібанова, доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук України;
Науковці Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В. К. Мамутова Національної академії наук України» Володимир Устименко, директор, доктор юридичних наук, професор; Інна Заблодська, завідувач відділу проблем міжрегіонального співробітництва, доктор економічних наук, професор та Юлія Рогозян, заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва, доктор економічних наук, старший дослідник;
Данило Мавлянов, голова Бучанської РДВА Київської області, Олексій Данчин, голова Вишгородської РДВА Київської області;
Костянтин Ніжейко, голова ГО «Міжнародна асоціація майбутнього України».
Долучилися до заходу завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування ДТЕУ Наталя Новікова, гаранти освітніх програм доценти Юлія ГоловняОльга Дьяченко, Ірина Динник, а також доцент Андрій Шинькович.

Для закріплення офіційних намірів про співпрацю було підписано меморандуми про співробітництво і взаємодію між Бучанською РДА та районною радою, Інститутом економіко-правових досліджень НАН України та ДТЕУ, а також між Вишгородською РДА та ДТЕУ.

Саме такий формат співпраці стане надійним фундаментом для вироблення цілісної і збалансованої моделі відродження та розвитку Київської області упродовж найближчих 5 років.


Гостьова онлайн-лекція «Сільський розвиток: європейські підходи та виклики для України»

17 квітня 2023 року в межах вивчення дисципліни «Економіка України» для здобувачів освітніх програм «Муніципальний менеджмент», «Економіка бізнесу» та «Економіка галузевих ринків» відбулася гостьова лекція на тему «Сільський розвиток: європейські підходи та виклики для України». Спікер – Валерій Бондарчук, експерт з сільського розвитку Проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA). Відбувалася зустріч у форматі дискусії та супроводжувалася розглядом цікавих кейсів із зазначеної проблематики:

  1. Цілі Спільної аграрної політики ЄС на 2023–2027 рр.
  2. Стратегія «Від ферми до виделки».
  3. Сільський розвиток або розвиток сільських територій.
  4. Проєкти AKIS й LEADER/CLLD та їх реалізація в Україні.
  5. Географічні зазначення та еногастрономічний туризм як інструменти розвитку сільських територій ЄС.
  6. Ініціативи «Сади перемоги», «Зелений гай» та релокація бізнесу.

Щиро вдячні пану Валерію за неймовірно цікаву, змістовну та насичену корисною інформацією зустріч. Сподіваємося, що вона стане початком спільної діяльності в рамках впровадження системи AKIS.


Міжнародний туристичний форум «Туризм в Україні: виклики та відновлення»

21–22 березня 2023 року Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, кафедра регіоналістики і туризму КНЕУ об’єднали 360 однодумців учасників форуму, для яких не байдужі такі питання, як:

  • наслідки військової агресії росії для розвитку туризму: міжнародний, національний і регіональний аспекти;
  • вітчизняний туроперейтинг: нові формати діяльності та турпродукти в умовах воєнного стану;
  • трансформація підприємств готельного  господарства в післявоєнний час;
  • візія та стратегії повоєнного відновлення українського туризму;
  • удосконалення публічного управління у сфері туризму у повоєнний період;
  • міжнародний досвід відбудови туристичного сектору після збройних конфліктів та катастроф;
  • новітні тенденції розвитку міжнародних туристичних ринків: уроки для України;
  • місце України у майбутньому світовому туристичному просторі: наслідування поширених практик та майданчик для інновацій;
  • шляхи удосконалення системи професійної освіти для галузі туризму та сфери гостинності.

У роботі форуму взяла участь гарант освітньої програми «Муніципальний менеджмент», канд. екон. наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування Головня Ю. І.

Колаборація науковців, освітян, представників бізнесу, органів влади та місцевого самоврядування дала можливість напрацювати спільні ідеї відновлення громад та розвитку туризму.


15.01.2024
433884
55
остання редакція 15.04.2024
42694