logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень формування іншомовної компетентності

Семінар TEACHING ENGLISH FOR IT TO MASTER’S DEGREE STUDENTS AT SUTE: STUDENTS FEEDBACK

20 листопада 2023 року відбувся семінар англійською мовою TEACHING ENGLISH FOR IT TO MASTER’S DEGREE STUDENTS AT SUTE: STUDENTS FEEDBACK, якій організувала кафедра сучасних європейських мов. Пишаємось студентами-магістрами, які провели дослідження, підготували цікаві і сучасні доповіді та взяли активну участь у обговоренні питань щодо вдосконалення процесу викладання англійської мови за професійним спрямуванням на рівні B2+/C1 у ДТЕУ. До онлайн дискусії долучилися інші спікери. Серед них – Хорольська Карина Вікторівна, заступник декана з навчально-методичної та наукової роботи, асистент кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки; Гарбуза Тетяна Віталіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри сучасних європейських мов;  Семідоцька Вікторія Анатоліївна, старший викладач кафедри сучасних європейських мов; Нипадимка Алла Сергіївна, доцент кафедри сучасних європейських мов. 

Дякуємо доценту кафедри  Валентині Дмитрівні Борщовецькій, ідейному натхненнику та модератору семінару.


Студентський конкурс декламації німецької поезії «Das Tor zur Sprache öffnen»/«Відчиняємо браму мови»

21 квітня 2023 року відбувся студентський конкурс декламації німецької поезії «Das Tor zur Sprache öffnen»/«Відчиняємо браму мови». Студенти ДТЕУ декламували поетичні рядки творчого спадку поетів-класиків та сучасних авторів країни, мову якої вони вивчають. Зрештою, йшлося не про «Університет шукає суперзірку» чи щось подібне, а про мову, про поезію, яка, як то кажуть, усе більше відходить у забуття. Кожен знайшов близький для себе твір з плеяди німецьких авторів  і подарував слухачам незабутні враження глибини і елегантної легкості німецької мови, яка не поступається своїм багатством і засобами вираження іншим мовам.
Визначено найкращих декламаторів:

І місце: Фокіна Олена, ФТМ 2-11 («Обидва» Гуго фон Гофманшталь);
2 місце: Крамаренко Тетяна,  ФФО 1-3.2 («Ельф» Генріх Зайдель);
3 місце: Пахальчук Аліна ФФО 2-5.1 (“Очі у великому місті” Курт Тухольський).

Дякуємо всім учасникам і організатору конкурсу Світлані Петрівні  Мамченко, старшому викладачу кафедри сучасних європейських мов!


VI ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

Кафедра сучасних європейських мов факультету міжнародної торгівлі та права спільно з кафедрою іноземної філології та перекладу факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету 11 травня 2023 року в дистанційному форматі на онлайн-платформі ZOOM провели VІ Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію іноземними мовами «Наука XXI століття: виклики сьогодення».

Відкрила конференцію проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків доктор економічних наук, професор Герасименко Анжеліка Григорівна, привітавши учасників англійською мовою і відзначивши, що конференція стала значною науковою подією у ДТЕУ.

Декан факультету міжнародної торгівлі та права  кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Гончарова Юлія Анатоліївна у своєму вітальному слові підкреслила важливість досконалого володіння англійської мовою та іншими іноземними мовами в сучасному світі, побажала студентам натхнення і звершень у науковій діяльності.

До учасників та гостей конференції звернулася завідувач кафедри сучасних європейських мов Гарбуза Тетяна Віталіївна і наголосила на важливості проведення наукових заходів такого рівня. Вона зазначила, що участь студентів у конференції – це перші кроки в науковій діяльності, які можуть сприяти їх майбутній успішній професійній кар’єрі, та побажала учасникам конференції невичерпної енергії та нових наукових досягнень у подальшій науковій діяльності.

У конференції взяли участь понад 220 студентів із 13 навчальних закладів України, серед яких Державний торговельно-економічний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Хмельницький національний університет, Київський університет імені Бориса Грінченка, Державний податковий університет, м. Ірпінь, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету, Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету, Ужгородський торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету та інші.

Після пленарного засідання конференція продовжила свою роботу на секційних засіданнях, які охоплювали такі напрями: економіка, фінанси і аудит; інформаційні технології; філологічні науки; міжнародна торгівля і право; менеджмент, маркетинг і реклама; психологія.

На конференцію для обговорення було подано 226 доповідей англійською, німецькою та польською мовами.

Організаційний комітет щиро дякує учасникам за їхню активну участь і бажає всім мирного неба та Перемоги!


V ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

Кафедра сучасних європейських мов факультету міжнародної торгівлі та права спільно з кафедрою іноземної філології та перекладу факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) 12 травня 2022 року провели V Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Наука XXI століття: виклики сьогодення» іноземними мовами.

Відкрив роботу конференції проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Сай В. М., якій французькою мовою привітав учасників від імені ректора університету Мазаракі А. А. і  відзначив, що проведення студентських наукових конференцій не тільки сприяє підвищенню якості професійної підготовки студентів та розширенню їх особистісних і професійних можливостей, а також об'єднує наукову спільноту України під час війни.

З привітальним словом до учасників і гостей конференції звернулася і завідувачка кафедри сучасних європейських мов Гарбуза Т.В., яка відзначила значущість проведення конференції іноземними мовами, яке стало можливим завдяки спільним зусиллям студентів та їх наукових керівників, які весь цей час тримають на належному рівні наукову активність України, адже в умовах війни підтримка та спілкування є дуже важливими.

У конференції взяли участь понад 150 студентів з 6 навчальних закладів України, серед яких Державний торговельно-економічний університет, Київський національний університет ім. Т. Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Хмельницький національний університет, Київський університет імені Бориса Грінченка  та  Карлів університет (м. Прага, Чехія).

Для обговорення на конференцію подано 156 доповідей англійською, німецькою та чеською мовами. На конференції працювали 6 дискусійних платформ:

  1. Економіка, фінанси і аудит
  2. Інформаційні технології
  3. Філологічні науки
  4. Міжнародна торгівля і право
  5. Менеджмент, маркетинг і реклама
  6. Психологія

V Всеукраїнська студентська  науково-практична конференція «Наука XXI століття: виклики сьогодення» продемонструвала високий рівень підготовки студентів та висвітлила актуальні проблеми в сфері економіки, інформаційних технологій, гуманітарних і юридичних наук.


Міжвузівський науково-методичний семінар «Діджиталізація у викладанні іноземних мов: вимога часу чи модний тренд?»

Державним торговельно-економічним університетом за сприяння кафедри іноземної філології та перекладу, спільно з центром «Grade Education Center»,  15 лютого 2023 року, був проведений міжвузівський науково-методичний семінар «Діджиталізація у викладанні іноземних мов: вимога часу чи модний тренд?» з метою обговорення нагальних проблем, пов’язаних з використанням інтернет-технологій, методичних ресурсів при викладанні іноземних мов в умовах дистанційного навчання під час воєнного стану та обміну набутим практичним досвідом.

Викладачі кафедри іноземної філології та перекладу та магістри ОС «Прикладна лінгвістика (Політична лінгвістика, англійська мова)» ДТЕУ взяли участь у вебінарі «DIGITAL CONFIDENCE: FROM LIMITED TO LIMITLESS», який провели Лідія Сімак (тренер курсів CELTA, CELT-P, CELT-S, розробник курсу ТКТ), Андрій Пігарєв (тренер курсів CELTA, CELT-P/S, International speaking examiner) та Юлія Чорна, керівник проєкту Grade University, DELTA Module 1, сертифікований CELTA викладач загальної та ділової англійської мови Grade Education Center.

За результатами заходу підготовлено електронний збірник матеріалів, до якого увійшли тези доповідей, підготовлених науковцями та магістрами кафедр іноземної філології та перекладу, менеджменту, сучасних європейських мов Державного торговельно-економічного університету, викладачами кафедри романо-германських мов Центру мовної підготовки Навчально-наукового гуманітарного інституту Національної академії Служби безпеки України, кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Національного університету харчових технологій, кафедри англійської філології та кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Дякуємо всім учасникам семінару!


Гостьовий візит Яна Капранова

09 грудня 2022 року о 13:00 (за київським часом) відбувся ГОСТЬОВИЙ ВІЗИТ Яна Капранова (доктора філологічних наук, доцента, професора Київського національного лінгвістичного університету (УКРАЇНА), доцента економіко-гуманітарного університету у Варшаві (ПОЛЬЩА) для здобувачів вищої освіти й науково-педагогічних працівників кафедри іноземної філології та перекладу Державного торговельно-економічного університету (м. Київ, УКРАЇНА) на тему "Корпуси текстів англійської мови як інструменти штучного інтелекту (BNC, COCA, MICASE)".

Мета ГОСТЬОВОГО ВІЗИТУ – ознайомити здобувачів вищої освіти й науково-педагогічних працівників кафедри іноземної філології та перекладу Державного торговельно-економічного університету з British National Corpus (BNC), Corpus of Contemporary American English (COCA), Michigan Corpus of Academic Spoken English (MICASE) як ефективними інструментами штучного інтелекту при вивченні англійської мови.


Засідання круглого столу на тему: "Актуальні питання філології перекладознавства та прикладної лінгвістики у контексті міжкультурної взаємодії"

15 березня 2022 р. кафедрою іноземної філології та перекладу було проведено засідання круглого столу на тему: "Актуальні питання філології перекладознавства та прикладної лінгвістики у контексті міжкультурної взаємодії". В такий складний час для нашої країни 35 студентів з ФТМ, ФРГТБ та ФМТП виявили бажання та мали змогу взяти участь в обговоренні теми, але змогли вийти на відеозв'язок лише 13.

На засіданні обговорювалися основні комунікативні ситуації, що виникають під час спілкування, а саме: співпраця, суперництво та демонстрація нейтралітету, питання про важливість мови, її взаємодія з міжнародними культурами та про труднощі передачі сенсу в мистецтві, проблеми інтерпретації ідіом та сленгу у взаємодії різних культур, значення міжкультурних зв’язків для діяльності молоді.

Дякуємо викладачам та студентам, які взяли участь у обговоренні.

Дякуємо студентам:

  • Ошита Андрій ФРГТБ 1-18
  • Щербина Денис ФРГТБ 1-14
  • Самарцева Анна ФРГТБ 1-9
  • Вітушко Вероніка ФТМ 1-2
  • Мамедова Гульнар ФТМ 1-2
  • Лобан Валентина ФРГТБ 2-20
  • Велікова Марія ФТМ 3-1
  • Бондар Яна ФМТП 4-18

Дякуємо викладачам:

  • Ювковецька Ю.,
  • Довженко І.,
  • Михайлова Н.
  • Прима В.,
  • Кайда Н.

за активну участь в організації заходу.


Міжвузівський науково-методичний семінар «Використання дистанційних освітніх технологій у викладанні іноземних мов»

Кафедрою іноземної філології та перекладу ДТЕУ разом із зовнішнім партнером – міжнародною освітньою компанією Dinternal Education – 15 лютого 2022 року був проведений міжвузівський науково-методичний семінар «Використання дистанційних освітніх технологій у викладанні іноземних мов» з метою обговорення питань, пов’язаних з перевагами та недоліками дистанційного навчання, обміну набутим практичним досвідом та використанням гібридної методики змішаного навчання (Blended Learning), що дає змогу «цифровому поколінню» навчатися мобільно, швидко та ефективно.

Викладачі кафедри іноземної філології та перекладу ДТЕУ та їх колеги з кафедри слов’янських і германських мов Житомирського державного університету імені Івана Франка взяли участь у вебінарі «Blended Learning: Interactive Technologies and Digital Resources in Teaching English», який провела методист міжнародного освітньо-методичного центру Dinternal Education Еліна Бойчук.

За результатами заходу підготовлено електронний збірник матеріалів, до якого увійшли тези доповідей, підготовлених науковцями кафедр іноземної філології та перекладу, сучасних європейських мов Державного торговельно-економічного університету, викладачами кафедри східноєвропейських мов Національної академії Служби безпеки України, кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Національного університету харчових технологій, кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей Національного університету біоресурсів і природокористування України.

16.01.2024
43630
88
остання редакція 16.01.2024
43630