logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень конкуренції та конкурентної політики

Гостьова лекція на тему «Захист економічної конкуренції в умовах європейської інтеграції України» Голови комітету з конкуренційного права Асоціації правників України Олександра Нагорного

19 квітня 2024 року відбулася гостьова лекція Голови комітету з конкуренційного права Асоціації правників України, радника юридичної компанії Sayenko Kharenko Олександра Нагорного. Пан Олександр перебував біля витоків інституційного оформлення конкурентної політики в нашій країні, був співавтором Закону України «Про захист економічної конкуренції», протягом тривалого часу працював на керівних посадах в Антимонопольному комітеті України.  

Лектор окреслив напрями реалізації конкурентної політики у світлі змін, що відбуваються з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України», визначив економіко-правові проблеми ідентифікації порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зосередив увагу на практиці процесуальних засад здійснення антимонопольної діяльності. Особливу увагу в своїй лекції пан Олександр приділив посиленню інституційної спроможності Антимонопольного комітету України в контексті новітніх змін у правовому полі нашої країни. Здобувачі вищої освіти на прикладі конкретних справ, які розглянуло конкурентне відомство нашої країни, а також було реалізовано в Європейському Союзі, отримали змогу проаналізувати дієвість політики у сфері захисту економічної конкуренції. 

Окремим аспектом лекції стали пропозиції пана Олександра, спрямовані на вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції в контексті європейської інтеграції України, вдосконалення інституційного дизайну Антимонопольного комітету та посилення його впливу на стимулювання розвитку економіки, модернізацію механізмів захисту прав споживачів та недопущення зловживань монопольними утвореннями. 

Наприкінці лекції слухачі мали нагоду почути змістовні відповіді на велику кількість запитань щодо практики реалізації конкурентної політики, перспектив подальшого зміцнення інституційної спроможності Антимонопольного комітету в умовах інтеграції України до ЄС, можливостей працевлаштування студентів ДТЕУ в компанії Sayenko Kharenko, котра має репутацію провідної української юридичної фірми.

Дякуємо Олександру Нагорному за захопливу лекцію, дружню невимушену атмосферу спілкування та можливість розширити горизонти знань у сфері захисту економічної конкуренції


ДТЕУ на  VIIІ Міжнародній науково-практичній конференції «ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ»

24 листопада 2023 року на базі Національного університету «Львівська політехніка» відбулася VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики», основна мета якої – формування інтелектуальної платформи для апробації наукових досліджень та обміну їх результатами у сфері конкуренції, конкурентної політики та конкурентоспроможності. Одним із співорганізаторів конференції був Державний торговельно-економічний університет. Серед українських та міжнародних співорганізаторів – Антимонопольний комітет України, який є давнім партнером ДТЕУ у підготовці висококваліфікованих фахівців за освітньою програмою «Менеджмент антимонопольної діяльності». Долучилися до організації цього форуму та взяли активну участь в його роботі й науково-педагогічні працівники та аспіранти кафедри економічної теорії та конкурентної політики. 

 Проведення  такої  конференції  є особливо на часі у світлі ухвалення 9 серпня 2023 року  Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України», який має сприяти посиленню інституційної спроможності Антимонопольного комітету України, підвищенню ефективності державної політики у сфері захисту економічної конкуренції, що є одним із взятих на себе нашою країною зобов’язань інтеграції до Європейського Союзу. Розширення повноважень АМКУ створить умови для більшого фокусування на аналітичній роботі у межах розгляду справ, дасть змогу посилити правозастосовчу функцію та сприятиме підвищенню результативності розслідувань.

Започаткував високий рівень дискусії голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко, виступивши з доповіддю на тему «Формування та реалізація конкурентної політики у воєнний та поствоєнний час». Промовець докладно висвітлив напрями діяльності та результати роботи АМКУ, звернувши увагу на те, що одним із найбільш поширених порушень конкурентного законодавства в умовах воєнного стану й надалі залишаються антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання у вигляді змов під час здійснення торгів та аукціонів. Пан Павло також розкрив проблематику відповідності українського конкурентного законодавства європейським вимогам та основні напрями його оновлення.

Підтримав високий рівень обговорення актуальних питань сьогодення професор Рассел Пітман – фахівець з багатолітнім досвідом роботи на посаді директора з економічного аналізу антитрестівського відділу Міністерства юстиції США, який неодноразово виступав перед студентами ДТЕУ. У своїй промові пан Піттман вдало поєднав теоретико-методологічну складову аналізу та приклади з власної практики у Міністерстві юстиції США, детально аналізуючи тонкощі конкурентного законодавства та принципи пошуку суб’єктами ринку напрямів реалізації угод зі злиття.

У межах пленарного засідання доповіді були присвячені прикладним та освітнім аспектам конкурентної культури, проблемам надання державної допомоги, розвиткові екосистеми політики у сфері регулювання конкуренції та, зокрема, нагальним як у теоретико-методологічному вимірі, так і в прикладному контексті економіко-правовим, морально-етичним та безпековим проблемам штучного інтелекту та його впливу на функціонування галузевих ринків, регулювання конкуренції на цифрових ринках, цифрової стійкості освіти у системі забезпечення національної безпеки у післявоєнний період, впливу на конкуренцію інформаційно-комунікаційних платформ, фінансової та інвестиційної архітектоніки концентрації капіталу в цифровій економіці. У роботі конференції також взяли участь науковці та фахівці-практики з України, Польщі, Норвегії, США, Канади, Індії.

За результатами конференції буде видано збірник матеріалів, а новітні рішення, цікаві ідеї та практичні рекомендації впроваджуватимуться в освітній процес підготовки конкурентоспроможних фахівців у ДТЕУ.


VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»

23-24 листопада 2023 року спільно Національним університетом «Львівська політехніка» та Державним торговельно-економічним університетом проводиться VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики».

Формат проведення конференції – гібридний (поєднання он-лайн та оф-лайн – формату)

 ТЕМАТИЧНІ НАПРЯМИ РОБОТИ КОНФЕРЕНЦІЇ:

  • формування та реалізація конкурентної політики в воєнний та поствоєнний період; 
  • розвиток конкуренції на товарних ринках відповідно до стратегії повоєнного відновлення України; 
  • механізми зменшення корупційних ризиків та посилення інституційної спроможності контрольно-наглядового органу в сфері конкуренції; 
  • публічно-приватне партнерство – сутність, перспективи розвитку, соціально-економічні наслідки впровадження; 
  • теоретичні та прикладні аспекти надання державної допомоги; 
  • реформування державних та комунальних підприємств та розвиток конкуренції на відповідних товарних ринках; 
  • дотримання конкурентності в сфері публічних закупівель та конкурсних процедур; 
  • захист від спотворення конкуренції внаслідок дій органів влади, органів адміністративно-господарського управління та контролю, органів місцевого самоврядування;
  • національна безпека в воєнний та поствоєнний період;
  • соціальні аспекти зайнятості та конкурентоспроможності на товарних ринках в контексті державного та регіонального розвитку;
  • ринкова аналітика, як передумова прийняття рішень публічними органами, формування національної, регіональної та місцевої економіки.

ПОЧЕСНИЙ ГІСТЬ КОНФЕРЕНЦІЇ – Рассел Пітман, директор відділу економічних досліджень при Міністерстві юстиції США, викладач Kyiv School of Economics KSE та фахівець у сфері антимонопольного управління з багаторічним досвідом.

Крайній термін подання заявок і тез доповідей – 20 листопада 2023 року.

Участь у конференції безкоштовна.

Для участі у конференції заповніть форму за посиланням.

Мови конференції: українська, польська, англійська

Більш детально дивіться Інформаційний лист.


Четвертий модуль проєкту «Адвокатування європейських правил конкуренції» 

На базі Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ проведено в очному форматі освітньо-науковий модуль «Адвокатування європейських правил конкуренції». Захід, що проходив 10 – 14 липня 2023 року, відвідало 67 слухачів, зацікавлених в отриманні додаткових знань щодо європейських правил конкуренції і перспектив їх застосування  в умовах здобуття Україною статусу кандидата до вступу в ЄССеред учасників – представники не лише академічної спільноти Вінниччини, а й малого бізнесу та  громадянського суспільства регіону. 

На завершення  модуля координатор проєкту професор Ганна Дугінець провела майстер-клас стосовно особливостей підготовки проєктної заявки за Програмою Jean Monnet Erasmus+.  Сподіваємося, що в наступному році представники Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ будуть серед переможців програми.


Третій модуль проєкту «Адвокатування європейських правил конкуренції» 

03-07 квітня 2023 року в ДТЕУ відбувся Третій модуль Проєкту Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 45 слухачів з числа академічної спільноти, державних службовців, а також представників малого бізнесу. Враховуючі онлайн формат проведення заходу до модулю долучилися представники різних регіонів України – Львів, Київ, Харків, Черкаси, Івано-Франківськ тощо.  Реалізація чергового етапу проєкту є ще одним кроком на шляху розвитку культури конкуренції для підвищення якісного ділового співробітництва між Україною та ЄС. 

Дякуємо всім за плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки!


Другий модуль проєкту «Адвокатування європейських правил конкуренції» 

10-14 жовтня 2022 року в ДТЕУ відбувся Другий модуль Проєкта Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 37 слухачів з числа академічної спільноти, державних службовців, а також представників малого та середнього бізнесу. Слід відзначити, що до модулю долучилися представники різних регіонів України – Львів, Одеса, Київ, Житомир, Івано-Франківськ тощо.  


Правове регулювання картелів у ЄС. ТОП-5 найгучніших справ

16 листопада 2022 року для студентів, аспірантів та викладачів ДТЕУ із лекцією присвяченою найгучнішим картельним справам в ЄС виступила іноземний юрист практики антимонопольного та конкурентного права юридичної компанії «E+H Attorneys-at-Law» (Відень, Австрія) Анастасія Панчак.

Під час лекції спікер розкрила нормативно-правові засади протидії картелям у ЄС, пояснила типові алгоритми розслідувань і аргументи, які Європейський Суд Справедливості бере до уваги у картельних справах. Особливості розслідування картелів в ЄС проілюстровано на прикладі картелів на ринках електронно-променевих трубок для моніторів і телевізорів (2012 р.), деривативів (2013, 2016, 2021 рр.), легкових автомобілів (2014 р.) та вантажівок (2016 р.), а також змови щодо технічних розробок у сфері систем очищення автомобільних викидів оксидом азоту (2021р.).

Лекція викликала значний інтерес у студентів і дискусію щодо застосування європейської практики протидії картелям в Україні.

Щиро вдячні спікеру, сподіваємося на продовження співпраці!


Кращі практики адвокатування конкуренції

13 жовтня 2022 року у межах Другого модуля проєкту Еразмус + Жана Моне «Адвокатування європейських правил конкуренції» для студентів КНТЕУ, а також усіх, хто цікавиться проблематикою розвитку конкуренції, відбулася серія з трьох лекцій на тему «Кращі практики адвокатування конкуренції».  

Захід провела випускниця ОП «Менеджмент антимонопольної діяльності 2003 року – заступник начальника управління з виявлення та розшуку активів фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовані санкції Департаменту санкційної політики Міністерства юстиції України Галина Верцімаха. Вона має понад 15-річний досвід роботи в Антимонопольному комітеті України, керувала напрямком адвокатування на комунікаційній платформі «Ліга антитрасту». Трансфер власного практичного досвіду з просування цінностей конкуренції і формування конкурентної культури в суспільстві пані Галина закріпила шляхом проведення кейс-стаді «Вибір оптимального інструменту адвокатування конкуренції», де студенти могли підібрати ефективні інструменти адвокатування під різні цільові аудиторії. 

Протягом заходу у повітрі вирували емоційне піднесення та творче натхнення. Студенти вчергове переконалися наскільки цікавою може бути практична робота за фахом і наскільки важливою є конкуренція для ефективного функціонування механізму саморегулювання економіки.


Участь в міжнародній конференції центру антимонопольних та регуляторних досліджень (CARS) 

26-27 травня 2022 року проф. Герасименко Анжеліка Григорівна взяла участь в роботі міжнародної конференції Центру антимонопольних та регуляторних вчень «EU Competition Law Enforcement: Challenges to Be Overcome», організованої в рамках проєкту Жана Моне EU Law Enforcement (EULEN), де спільно з проф. Мазаракі Н.А. представила результати дослідження з на тему «Competition law enforcement in Ukraine: challenges from online giants». Доповідь викликала неабиякий інтерес антитраст-спільноти і супроводжувалася активною дискусією щодо перспектив регулювання конкурентної поведінки онлайн платформ в економіці України.  

У конференції взяли участь біля півсотні учасників із 11 країн світу, в числі яких Польща, Німеччина, Сполучене королівство Великобританії та Північної Ірландії, Франція, Італія, Ірландія, Китай та ін., які обговорили найбільш актуальні питання формування та реалізації конкурентної політики в сучасному світі. 


Обмеження постачання електроенергії як зловживання монопольним становищем

       26 листопада 2021 року Інспектор з питань конкуренції Румунської Ради з конкуренції Ципріан Пілан провів лекцію на тему «Обмеження постачання електроенергії як зловживання монопольним становищем». Студентам та аспірантам він пояснив специфіку функціонування румунського ринку електричної енергії та технологічні особливості виробництва електричної енергії, що є детермінуючими як для визначення меж ринку, так і для вибору стратегії конкуренції на ньому. Лектор скористався прикладом зловживання монопольним (домінуючим) становищем румунським виробником електричної енергії з гідроресурсів – Hidroelectrica, пояснивши не тільки ризики для конкуренції, обумовленої її обмежувальною поведінкою, але й особливості процедури виявлення та доведення відповідного порушення.


Спеціальний освітній курс «Кращі світові практики конкурентної політики» 

10 листопада 2021 року КНТЕУ долучився до спільного проекту Антимонопольного комітету України, Агентства США з міжнародного розвитку та проекту Європейського Союзу Twinning в межах якого протягом листопада – грудня 2021 року для студентів, аспірантів та викладачів буде реалізовуватись спеціальний освітній курс «Кращі світові практики конкурентної політики».  

Курс розпочався лекцією радниці Проекту USAID/FTC “Конкурентні ринки”, юриста Федеральної Торговельної Комісії США Деніки Ноубл на тему «Оманлива реклама як одна з форм недобросовісної конкуренції: справи США». Протягом двох годин інтенсивно обговорювались питання законодавчого врегулювання недобросовісної конкуренції, використання правдивої інформації для рекламування продукції / послуг, відповідальність рекламних агентств, аргументи захисту рекламних тверджень. Реальні кейси та обговорення у прямому ефірі прикладів неправдивої реклами, презентація досвіду країн у боротьбі з маніпулятивною інформацією, засобів захисту та боротьби із усвідомленим заплутуванням споживачів викликали жвавий інтерес слухачів.  

Щиро вдячні організаторам курсу та лектору! 


Міжнародний семінар щодо захисту конкуренції та інтелектуального права в Україні

06-07 жовтня 2021 року проф. Герасименко Анжеліка Григорівна разом із завідувачем кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права взяла участь в роботі міжнародного семінару щодо захисту конкуренції та інтелектуальної власності  в Україні, організованого Інститутом інновацій  та конкуренції імені Макса Планка (Мюнхен, Німеччина). Герасименко А.Г.  та Мазаракі Н.А виступили із доповіддю на тему «New Normal» in Competition within the Gaps of Ukrainian Competition Law», в межах якої презентували результати власного дослідження щодо викликів,  з якими конкурентна політика зіткнулася на ринках інформаційно-посередницьких послуг по мірі становлення цифрової економіки,  та щодо готовності конкурентної політики України ефективно на них реагувати.

Доповідь супроводжувалася активною дискусію, за результатами якої визначено шляхи подальших наукових досліджень у галузі розвитку конкуренції.


Участь в  роботі VII міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»

16-17 вересня 2021 року проф. Герасименко А.Г. взяла участь в роботі VII міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики», що відбувалася в Національному Університеті "Львівська політехніка",  з доповіддю щодо ролі нео-природних монополій в цифровій економіці.  Під час конференції обговорено як тенденції розвитку конкуренції і  конкурентної політики загалом, так і проблеми та перспективи підготовки фахівців у сфері захисту економічної конкуренції.  До обговорення крім представників академічної спільноти України, Польщі, США, долучилися представники Антимонопольного комітету України, органів місцевого самоврядування.


Конкурентна трансформація транспорту: від залізниці до космосу - лекція Расселла Піттмана

14 вересня 2021 року в КНТЕУ відбулася лекція-вебінар професора Расселла Піттмана - директора з питань економічних досліджень відділу конкурентної політики Міністерства юстиції США на тему «Конкурентна трансформація транспорту: від залізниці до космосу», в ході якої лектор розповів про досвід конкурентного реформування транспорту у різних країнах світу, перспективи і ризики трансформації української транспортної системи, насамперед системи залізничних перевезень за різними моделями,  що знаходяться в портфелі іноземних консультантів Кабінету Міністрів України,  Міністерства інфраструктури  України,  Антимонопольного комету України та інших органів державної влади, дотичних до проблеми конкурентного реформування транспорту. 

У зв'язку з карантинними обмеженнями лекція-вебінар відбувалася в дуальному форматі. Частина  студентів була присутня наживо, частина - в режимі Zoom - конференції.  Загалом захід відвідало понад 100 студентів, аспірантів і викладачів освітніх програм  «Менеджмент антимонопольної діяльності», «Економіка»,  «Економіка галузевих ринків» та ін. 

Активна дискусія розгорнулася між лектором і слухачами щодо переваг і недоліків різних підходів до реформування транспорту та вибору такого підходу,  що найкраще б відповідав передумовам і запитам відповідної реформи в Україні. 

Щиро вдячні пану Піттману за цікаву лекцію, сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!


  ПЕРШИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАН МОННЕ «АДВОКАТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ»

18-22 липня 2022 року в ДТЕУ пройшов Перший модуль Проєкта Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 40 слухачів з числа академічної спільноти та державних службовців. Серед останніх – представники Офісу Президента України, Антимонопольного комітету України, Міністерства економіки України, Національного агентства з питань запобігання корупції. Слід відзначити широку географію учасників, що долучилися до модулю з різних регіонів України – Львова, Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Вінниці, Києва, Ужгорода, Харкова, Кривого Рогу, Івано-Франківська, Рівного, Тернополя тощо.  


ПЕРЕМОГИ СТУДЕНТІВ КНТЕУ НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ»

21 квітня 2021 року у Полтавській державній аграрній академії відбулася науково-практична відеоконференція - заключний етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Управління у сфері економічної конкуренції», на який було подано 118 наукових робіт від 192 авторів з 47 закладів вищої освіти.

Високий рівень наукових робіт з цієї спеціальності «Управління у сфері економічної конкуренції» студентів КНТЕУ визнає галузева комісія Конкурсу вже четвертий рік поспіль і нагороджує дипломом одну з поданих на Конкурс робіт. Але в цьому році  були відзначені дипломами дві наукові роботи студентів КНТЕУ.

Студентка 4 курсу 10 групи ФЕМП КНТЕУ Нестерець Анна Олександрівна блискучо захистила свою роботу і показала вміння фахово і аргументовано відстоювати свою наукову позицію, за що була нагороджена дипломом І ступеня та цінним подарунком. 

Студентка 4 курсу 10 групи ФЕМП КНТЕУ Золіна Дар’я Олександрівна також гідно представила свою роботу, підтвердивши високий науковий рівень поданого проекту, за що була нагороджена дипломом ІІ ступеня.

Особливу подяку висловлюємо науковому керівнику обох робіт – професору Уманціву Юрію Миколайовичу, який щорічно поповнює студентську команду переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

Вітаємо Анну,  Дар’ю та їх наукового керівника з перемогою і бажаємо їм творчої наснаги й подальших наукових звершень!


ПАРАЛЕЛЬНА ПОВЕДІНКА І ЗМОВИ: ОСОБЛИВОСТІ КВАЛІФІКАЦІЇ

19 квітня 2021 року відбулася лекція Егле Малоніте – старшого радника відділу антиконкурентних узгоджень Литовської ради з питань конкуренції на тему «Паралельна поведінка і змови: особливості кваліфікації». Лектором розкрито особливості виявлення та доведення змов, встановлення їх відмінностей від паралельної поведінки суб’єктів господарювання на ринку, що є проконкурентною практикою і не може кваліфікуватися як порушення конкурентного законодавства. На прикладі справ Wood Pulp, Dyestuffs, T-Mobile, а також справи про змову автошкіл у Литві проілюстровано конкретний інструментарій дослідження і доведення змов. 

По завершенню лекції відбулася цікава дискусія про вплив окремих господарських практик на формування та підтримання картелю. 


БАЛАНС КОНКУРЕНЦІЇ ТА РЕГУЛЮВАННЯ:
ЛЕКЦІЯ ДОКТОРА ДЖ. ХІЛКІ

29 березня 2021 року економічний радник Федеральної торговельної комісії США, доктор філософії з економіки Дж. Хілкі провів онлайн лекцію для студентів, аспірантів та викладачів на тему «Баланс конкуренції та регулювання», розкривши в ній не тільки теоретичну, але й практичну сторону одвічної економічної проблеми. З посиланням на конкретні кейси з власного досвіду роботи Дж. Хілкі пояснив передумови успішного регулювання та дерегулювання ринків, в тому числі природно монопольних ринків у галузях транспорту та енергетики.

В межах дискусії, що розгорілася між учасниками, піднімалося питання регулювання «нових» галузей та діяльності інформаційних гігантів на кшталт Google, Facebook, Amazon та ін., придатності для їх регулювання класичного інструментарію регулювання природних монополій, відповідь на яке проявила відмінності між американським і європейським підходом до їх регулювання. 


ЛЕКЦІЯ КЕРІВНИКА ДЕПАРТАМЕНТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКІВ СПОЖИВЧИХ ТОВАРІВ РАДИ З КОНКУРЕНЦІЇ РУМУНІЇ

15 березня 2021 року в продовження освітнього курсу «Економічна конкуренція: право, політика, економіка» від консорціуму американських та європейських конкурентних відомств відбулася лекція Соріна Лунгу – керівника департаменту з дослідження ринків споживчих товарів Ради з конкуренції Румунії, присвячена аналізу вертикальних угод між постачальниками і дистриб’юторами, їх впливу на конкуренцію на ринках, ціни та суспільний добробут.

Лекція була наповнена прикладами із практики роботи Ради з конкуренції Румунії та Єврокомісії, викликала жвавий інтерес студентів, і завершилася активною сесією питань-відповідей, в ході яких обговорювалася специфіка регулювання вертикальних угод та алгоритми взаємодії бізнесу і конкурентного відомства в контексті такого регулювання.


ЛЕКЦІЯ Р. ШВЕНСФЕЄРА – ПРЕДСТАВНИКА НІМЕЦЬКОГО КОНКУРЕНТНОГО ВІДОМСТВА

01 березня 2021 року як продовження освітнього курсу «Економічна конкуренція: право, політика, економіка» від консорціуму американських та європейських конкурентних відомств відбулася лекція кандидата юридичних наук, речника 8 Відділу Німецького конкурентного відомства – Bundeskartellamt – Роланда Швенсфеєра на тему «Зловживання домінуючим положенням. Колективне домінування».

Під час лекції обговорено питання одноосібного та колективного домінування, їх передумов, юридичної кваліфікації, способів дослідження. Лекцію побудовано на прикладах із практики роботи Німецького конкурентного відомства та Європейської Комісії, в числі яких справи Hoffmann-La Roche, Intel, AKKA/LAA, Gradtagszahlen, British Petroleum – ARAL, ConocoPhilipps – JET, ExxonMobil – Esso, Shell та ін. Роз’яснено інструментарій економічного та юридичного аналізу, що використовувався у згадуваних антимонопольних справах.


ЛЕКЦІЯ ЕКОНОМІЧНОГО РАДНИКА ФЕДЕРАЛЬНОЇ ТОРГОВЕЛЬНОЇ КОМІСІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТА АСПІРАНТІВ

Ринки та ринкова влада: аналіз та регулювання – під такою темою 22 лютого 2021 року пройшла друга лекція освітнього курсу «Економічна конкуренція: право, політика, економіка» від консорціуму американських та європейських конкурентних відомств. Лектором цього разу виступив доктор філософії з економіки, колишній заступник голови економічного департаменту, а нині – економічний радник Федеральної торговельної комісії (США) Дж.К. Хілкі.

В лекції розкрито економічні засади конкуренції та ринкової влади, наведено приклади типових обмежень конкуренції та способи боротьби з останніми, місце та роль конкурентної політики в системі економічної політики держави, а також у співвідношенні з ширшим колом державних інтервенцій.

Вдалим доповненням до лекції стала міні-презентація представниці Антимонопольного комітету України – Філь Я.В. – щодо зловживань монопольним (домінуючим) становищем на ринках України. 


ЕКОНОМІЧНА КОНКУРЕНЦІЯ: ПРАВО, ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА – ОСВІТНІЙ КУРС ВІД КОНСОРЦІУМУ АМЕРИКАНСЬКИХ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОНКУРЕНТНИХ ВІДОМСТВ

Спеціалізований освітній курс «Економічна конкуренція: право, політика, економіка» реалізується в межах співпраці КНТЕУ з Антимонопольним комітетом України, Агенцією США з міжнародного розвитку та Європейським Союзом, в тому числі в рамках європейського проекту «Правозастосування і юридична підтримка АМКУ» за програмою Twinning. КНТЕУ і кафедра економічної теорії та конкурентної політики були відібрані до участі у цьому проекті разом з трьома іншими закладами вищої освіти України, внаслідок чого студенти, аспіранти та викладачі КНТЕУ отримали можливість навчатися у найкращих представників цієї професії – керівників, провідних фахівців конкурентних відомств Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Литви, Румунії, а також Антимонопольного комітету України.  

Освітній курс стартував 15 лютого 2020 року лекцією голови конкурентного відомства Литви Шарунаса Кесераускаса, який розповів слухачам про базові засади конкурентної політики, а також роль і місце конкурентного відомства у її формуванні та реалізації. Попереду ще 9 цікавих і корисних лекцій / майстер-класів, що мають на меті розкрити теоретичні засади та практику захисту економічної конкуренції, познайомити слухачів із найбільш ефективними інструментами конкурентної політики у сучасному суспільстві. 

У освітньому курсі взяли участь студенти освітніх програм «Економіка» (ОС молодший бакалавр»), «Економіка галузевих ринків» та «Менеджмент антимонопольної діяльності» (ОС бакалавр) та викладачі кафедри. 


АНТИМОНОПОЛЬНО-КОНКУРЕНТНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ: ПОГЛЯД ЕКСПЕРТА

23 листопада 2020 року за сприяння кафедри економічної теорії та конкурентної політики відбулася відкрита лекція керівника напряму адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антитрасту» Галини Верцімахи для студентів КНТЕУ, в межах якої здійснено огляд та критичну оцінку обговорюваних наразі в професійній спільноті проектів антимонопольно-конкурентної реформи в Україні. Проаналізовано вплив кожної з запропонованих новацій на розвиток конкуренції та підвищення ефективності конкурентної політики.

Найбільше питань від студентів було присвячено такому напрям реформи як забезпечення звільнення від / послаблення відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій як засіб вияву останніх. Піднімалися питання зміни структури порушень законодавства про захист економічної конкуренції в часі та обумовленого цими змінами зміщення фокусу конкурентної політики, запровадження спеціалізованих судів для розгляду антимонопольних справ тощо.

За результатами обговорення прийнято рішення про продовження співпраці із Лігою антитрасту та проведення ряду тематичних лекцій з питань розвитку конкуренції у майбутньому.


Представники КНТЕУ долучилися до обговорення конкуренційно-антимонопольної реформи

Професор  Герасименко А.Г.  взяла участь в  обговоренні конкуренційно-антимонопольної реформи, що відбулося в приміщенні Верховної Ради України, 28 листопада 2019 року. На засіданні обговорювалися перспективи внесення змін до Конституції України щодо забезпечення інституційної незалежності Антимонопольного комітету України та створення спеціалізованого суду для розгляду справ про захист економічної конкуренції, а також змін до профільних Законів України "Про захист економічної конкуренції" та "Про Антимонопольний комітет України" з метою підвищення ефективності формування та реалізації конкурентної політики. 

19.01.2024
43630
120
остання редакція 26.04.2024
41046