logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень економіки та фінансів бізнесу

Викладацька мобільністьза програмою «Еразмус +»

24-25 травня 2024 року професор Катерина Багацька взяла участь у викладацькій мобільності за програмою «Еразмус +» у Краківському економічному університеті (Польща). Провела 4 години лекційних та 4 години практичних занять з дисципліни «Управління вартістю підприємства» для студентів спеціалізації «біхевіористичні фінанси» кафедри управління ризиками та страхування. Під час занять було розкрито сучасні теоретичні концепції вартісно-орієнтованого управління в умовах невизначеності та ризику та прикладні форми і методи прийняття інвестиційних рішень  на основі фінансових і нефінансових критеріїв. Додатково було проведено зустріч з магістрами кафедри, під час якої проф. Багацька розповіла майбутнім фахівцям ринку капіталів про стан фінансової системи України під час війни.

27-28 травня У складі делегації науковців від ДТЕУ проф. Багацька К.В. взяла участь в Міжнародній науковій конференції «Contemporary Economy in the Face of Economic, Social and Political Crises. Economic, Managerial, Social and Legal Aspects», яка відбувається щорічно в рамках чотиристоронньої партнерської угоди між Краківським економічним університетом, Державним торговельно-економічним університетом, італійським університетом Мессіна та університетом Крагуєвац з Сербії. Доповідь на тему особливостей державної підтримки підприємництва під час війни викликала справжній інтерес серед учасників.

І Міжнародна науково-практична конференція «Економіка та безпека бізнесу в ХХІ столітті»

24-25 травня 2023 року в Державному торговельно-економічному університеті було проведено І Міжнародну науково-практичну конференцію  «Економіка та безпека бізнесу в ХХІ столітті». Прийняли участь науковці, представники бізнесу, громадських організацій. Зокрема: Київо-Могилянська академія, спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Державний фонд енергоефективності, АТ «Укрпошта». Відбулася цікава дискусія з питань: пріоритетних векторів відновлення економіки України в повоєнному періоді, проблем відновлення українських підприємств з урахуванням інвестиційних ризиків, енергоефективності як ключового чинника енергетичної безпеки, оптимізації фінансування комунальних підприємств як чинника економічної безпеки громади.


Всеукраїнський круглий стіл «Бізнес та освіта: партнерство в умовах нових викликів»

25 жовтня 2023 року в Державному торговельно-економічному університеті відбулося засідання Всеукраїнського круглого столу «Бізнес та освіта: партнерство в умовах нових викликів». У заході взяли участь 100 осіб: викладачі, представники провідних підприємств України, громадських організацій, студенти, аспіранти. Були заслухані цікаві доповіді щодо вдосконалення освітнього процесу в умовах євроінтеграції, викорастання новітніх освітніх технологій в умовах кризового стану. Зокрема, обговорювалися тенденції у зміні підходів до менеджменту в Україні, особливості функціонування корпоративних університетів та їх ролі у розбудові кар’єри, застосування технології дизайн-мислення в освітньому процесі, сучасні практики інтерактивних форматів взаємодії. Також у рамках засідання круглого столу пройшло публічне обговорення освітньої програми «Фінансовий менеджмент» для студентів ОС «магістр», вектор її розвитку та сучасні трансформації. Отримано позитивні відгуки стейкголдерів стосовно змісту програми та підходів щодо її реалізації в ДТЕУ. Під час заходу розглянуто питання розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Виступили представники ТОВ «НОВУС УКРАЇНА», агрокомпанії «Агросем», AP GROUP, які представили основні виклики та можливі перспективи розвитку бізнесу в умовах воєнного стану.


Digital-технології в бізнесі

16 листопада 2023 року АЛІМОВ РАДИСЛАВ - директор інтернет-магазину «ФІТОМАРКЕТ» провів лекцію на тему «Вплив діджиталізації на розвиток електронної комерції».

Лектор познайомив здобувачів із особливостями започаткування інтернет магазину, особливостями реалізації товарів та управлінням таким  підприємством.

Було акцентовано увагу на особливостях рекламних кампаній та просуванні товарів на ринок. Визначено підходи до формування штату працівників та їх компетентностей.

Спікер поділився досвідом створення і підтримки сайту з використанням CMS (Content Management System). Так, CMS виступає ідеальним рішенням для створення інтернет-магазинів, що дозволяють легко додавати, редагувати та видаляти продукти, а також керувати замовленням і доставкою.


Управління дебіторською та кредиторською заборгованістю

31 жовтня 2023 року відбулася лекція ХОДЗІЦЬКОЇ ТЕТЯНИ, старшої аудиторки компанії KPMG в Україні на тему «Управління дебіторською та кредиторською заборгованістю»

Під час лекції слухачам було представлено актуальну теоретичну і практичну інформацію щодо дебіторської і кредиторської заборгованості, особливостей її відображення у фінансовій звітності та основних методах управління, які використовують фінансисти на підприємствах щодо управління фінансовим активом.


Технологія створення стартапу

11 жовтня 2023 року онлайн вебінар для студентів та викладачів провів співзасновник та CEО міжнародної компанії SALDO APPS - ПОПЧУК МИХАЙЛО.

Запрошений гість - випускник ДТЕУ, ІТ-підприємець з 15+ роками досвіду, спеціалізується на створенні стартапів для компаній в нішах fintech, retail & entertainment.

На лекції спікер поділиться досвідом запуску власних SAAS продуктів і побудови успішного бізнесу. Питання, які розглядалися на вебінарі, викликали великий інтерес серед учасників. Студенти вчергове переконалися, що інноваційне підприємництво  - це тривалий і послідовний шлях, який можна і варто розпочати ще в стінах університету, здобувши необхідні знання та досвід.


Управління маржинальністю та прибутковістю бізнесу

2 жовтня 2023 року з метою підвищення кваліфікації викладачів та поглиблення  знань студентів було проведено онлайн-зустріч з ІВАНОМ ЧИВКІНИМ - директором з операцій та розвитку торговельної мережі АНТОШКА. Лекція була присвячена практичним аспектам управління маржинальністю та прибутковістю у мережевому ритейлі.

Спікер розповів про проблеми, з якими зіткнулася торговельна мережа «Антошка» за час повномасштабного вторгнення рф до України, а також поділився досвідом впровадження організаційних заходів впливу на товарооборот та прибутковість через показник маржинальності у розрізі товарних категорій, які реалізуються в торговельній мережі «Антошка». Особливу увагу було приділено характеристиці ключових показників ефективності (КРІ) магазинів у 2023 році. Наведено реальні приклади впливу співробітників магазинів на покращення результативності діяльності. Спікер розповів, як в торговельній мережі «Антошка» використовується основна конкурентна перевага на ринку ритейлу - сервіс. 

Наприкінці лекції студенти та викладачі мали змогу поставити Івану Чивкіну запитання і отримати вичерпні відповіді. Зустріч була змістовною і дозволила студентам та викладачам поглибити знання з питань управління маржинальністю та прибутковістю в торгівлі.


Агробізнес в умовах війни: виклики та перспективи

2 жовтня 2023 року відбулася онлайн лекція для студентів та викладачів на тему «Агробізнес в умовах війни: виклики та перспективи» від представників AGROPROSPERIS GROUP. Agroprosperis Group входить до трійки лідерів серед виробників та експортерів сільськогосподарських культур в Україні.

Спікерами виступили: ОЛЕКСАНДР РЕКАЛ, директор з логістики, ТЕТЯНА ЧЕРНИШЕВСЬКА, менеджер з персоналу, МАРІЯ КУЛИК, менеджер з логістики.

Фахівці поділилися досвідом діяльності компанії під час війни. Основну увагу було акцентовано на питаннях налагодження логістики та співпраці з іноземним ринком, розширення виробництва в регіонах, де не ведуться активні бойові дії. Спікери поділилися досвідом подолання нових викликів під час війни.

Зустріч була змістовною та поклала початок співпраці ДТЕУ та AGROPROSPERIS GROUP заради досягнення спільного успіху. 


V Всеукраїнський студентський конкурс бізнес-проєктів «БІЗНЕС-ТРАМПЛІН»

28 квітня 2023 р. відбувся фінал V Всеукраїнського студентського конкурсу бізнес-проєктів «БІЗНЕС-ТРАМПЛІН». У фіналі взяли участь 18 команд студентів, які презентували свої комерційні та соціальні  проєкти. 

Проєкти фіналістів оцінювало журі, до складу якого увійшли представники закладів вищої освіти, бізнесу та бізнес-інкубаторів : Державного торговельно-економічного університету; Поліського національного університету; Інжинірингової школи NOOSPHERE ENGINEERING SCHOOL КПІ ім. Ігоря Сікорського; компанії «BAYADERA GROUP»; Одеського національного економічного університету; інноваційного холдингу «SIKORSKY CHALLENGE»; стартап-інкубатора «YEP»; компанії «ДЕЛОЙТ УКРАЇНА».

Журі відмітило високий рівень підготовки презентацій, креативність ідей та  спрямованість проєктів на вирішення актуальних проблем сьогодення.

За результатами публічного захисту різнопланових бізнес-ідей були визначені переможці конкурсу. Призові місця серед фіналістів розподілилися наступним чином:

КОМЕРЦІЙНІ ПРОЄКТИ

1 місце – команди проєктів «Loot Food» Державного торговельно-економічного  університету та  «GrainSee» Вінницького національного аграрного університету.
2 місце  - команди проєктів «Хуторок» Поліського  національного  університету,  «Казкова реальність» Харківського національного  університету  ім. Каразіна,  «MY-ТЕКС» Вінницького торговельно-економічного  інституту ДТЕУ, «Pinpoint» Державного торговельно-економічного  університету.
3 місце - команди проєктів «Фотостудія «M.photostudio» Сумського державного університету, «Біляївські сири»  Одеського державного аграрного університету, «Бандерікс» Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, «Puppy JesMa»  Національного  авіаційного університету, «ЗГАРДА»  ВСП «Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», «Лофт-кафе «Любисток» ВСП «Житомирський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», «Ресторан швидкого обслуговування» Дніпропетровського  державного університету внутрішніх справ, «Recycling power» Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, «Школа мов» Харківського національного автомобільно-дорожного університету.

СОЦІАЛЬНІ ПРОЄКТИ

1 місце - команда проєкту «EasySign» Державного торговельно-економічного  університету;
2 місце - команда проєкту «Society»  Маріупольського державного університету;
3 місце - команда проєкту «БУДИНОЧОК НАДІЇ» Національного університету «Чернігівська політехніка».

Партнер кафедри економіки та фінансів підприємства холдинг «BAYADERA GROUP» надав  грошову премію командам-переможницям обох номінацій. Подарунки для команд-переможниць надано компанією «ДЕЛОЙТ УКРАЇНА». Усі учасники отримали запрошення реалізувати свої стартап-можливості, долучившись до участі в інкубаційній програмі YEP.

Чекаємо на нові проєкти та підприємницькі ідеї учасників у наступному році!


Оподаткування підприємницької діяльності в Україні

3 квітня 2023 року відбулася онлайн лекція співвласника та директора ТОВ «КЛЕВЕР ДЕСІЖН», юрист-консультанта ТОВ «ЕКВІДЕС КЛАБ» Валентина КАЧИНСЬКОГО для студентів та викладачів на  тему «Оподаткування підприємницької діяльності в Україні». Спікер - колишній випускник університету,  а наразі успішний підприємець - розповів про особливості загальної та спрощеної системи оподаткування суб’єктів господарювання в Україні, в тому числі, в умовах воєнного стану; детально зупинився на наслідках фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення встановлених державою норм податкового законодавства; поділився досвідом вирішення проблем пов’язаних з податковим перевірками підприємств. Зустріч викликала жваву дискусію, була змістовною та інформативною.


Фінансова аналітика  

23 березня 2023 року відбулася зустріч студентів та викладачів з МАРИНИЧ ТЕТЯНОЮ, к.е.н., тім лідом маркетингової аналітики компанії HEADWAY.

Обговорювалися питання фінансової  аналітики в ІТ-компаніях, зокрема способи аналізу великих даних і відображення результатів для постійного моніторингу, основні аналітичні показники ефективності бізнес-процесів в ІТ-компанії,  які фінансові параметри процесів і проєктів відстежують маркетингові аналітики, як технології штучного інтелекту допомагають в роботі аналітика, які ключові компетентності необхідно мати кандидату на посаду аналітика в ІТ-компанію.

23.01.2024
43630
78
остання редакція 03.06.2024
849