logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр адміністративно-правових досліджень

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

У рамках реалізації чотиристоронньої Угоди про партнерство та співпрацю між Державним торговельно-економічним університетом (Україна), Університетом Мессіни (Італія), Краківським економічним університетом (Польща) та Університетом у Крагуєваці (Сербія) 28–29 вересня 2023 року відбулася 20-та Міжнародна науково-практична конференція «Цифрова, екологічна та соціальна трансформація: виклики та перспективи», яку проведено у місті Мессіна (Італія). У конференції взяли участь представники ДТЕУ – декан факультету міжнародної торгівлі та права канд. юрид. наук, доц. Юлія ГОНЧАРОВА, завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права д-р юрид. наук, проф. Наталія МАЗАРАКІ, завідувач кафедри світової економіки д-р екон. наук, проф. Ганна ДУГІНЕЦЬ, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права, доц., канд. юрид. наук Анна ГУРЖІЙ.


Університет Федеріко II в Неаполі University of Naples Federico II, (м. Неаполь, Італія). Залучення зарубіжних фахівців (Nicholas Zalewski, Chiara Ferro) до участі в Міжнародній науково-практичній он-лайн конференції «Права і свободи людини в умовах особливого періоду» (5 червня 2023р., ДТЕУ)


Університет Каменського в Братиславі Comenius University in Bratislava (м. Братислава, Словакія). Залучення зарубіжного фахівця (Maria Nicola Buonocore) до участі в Міжнародній науково-практичній он-лайн конференції «Права і свободи людини в умовах особливого періоду» (5 червня 2023р., ДТЕУ)


У рамках відзначення 9 травня 2023 року Дня Європи в Ягелонському університеті (м. Краків, Польща) викладач ДТЕУ, кандидат юридичних наук, доцент Гуржій Анна Валеріївна презентувала польським студентам авторський курс лекцій «Foreign Investment in Ukrainian Law», викладання якого здійснюватиметься у рамках грантового проєкту ЄС «Zintegr UJ Compehensive Programme of Development» у травні-червні 2023 року. У своєму виступі А. В. Гуржій підкреслила важливість широкого залучення іноземних інвестицій для повоєнної відбудови національної економіки та підкреслила роль правового забезпечення у формуванні сприятливого інвестиційного клімату на території України.


Делегація Державного торговельно-економічного університету 28 березня 2023 року взяла участь у «Ярмарку закупівель та постачальників для потреб ООН», організованому Міністерством закордонних справ, Офісом ООН в Україні та Київською торгово-промисловою палатою з метою підтримки національного бізнесу та збільшення обсягів закупівель агенцій ООН на внутрішньому ринку України. Захід мав на меті підвищити обізнаність українського бізнесу щодо практики закупівель ООН. Учасникам було запропоновано унікальну платформу для ознайомлення з роботою агентств ООН в Україні, а також з категоріями товарів та послуг, що закуповуються через закупівельну платформу ООН. Від кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права участь у заході взяла Гуржій А.В.


У Першій Інтернаціональній літній школі для молодих науковців "Citizenship under Fire: Practices of Citizenship in Central and Eastern Europe in the Times of Conflict", що проходила 3-9 липня 2022 року за сприяння Жешувського університету, Лейпцизького університету та Варшавського офісу Фонду імені Генріха Бьолля, взяли участь здобувачі освітнього рівня "доктор філософії" (Коваленко Ж., ОНП 081 "Право"; Скибенко В., ОНП 081 "Право"; Шкребтієнко А., ОНП 293 "Міжнародне право"; Корогод А., ОНП 292 "Міжнародні економічні відносини") та викладачі Державного торговельно-економічного університету. Учасники літньої школи обговорили сучасні практики громадянства в країнах Європи, їх правові засади, політичні, соціальні та економічні наслідки, а також особливості їх реалізації в умовах війни в Україні. Особлива увага учасників заходу була приділена інституту цифрового громадянства, гарантіям прав і свобод вимушених мігрантів, механізмам їх правового захисту та економічної підтримки, проблемним питанням формування та реалізації міграційного політики ЄС. У рамках заходу аспіранти ДТЕУ презентували зарубіжним вченим основні положення і результати здійснюваних ними дисертаційних досліджень. Схвальні відгуки польських, словацьких і німецьких науковців засвідчили високу якість та ефективність підготовки докторів філософії в ДТЕУ.

Доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Гуржій А.В. виступила із доповіддю "Криза біженців з України та міграційна політика ЄС", а також наголосила на важливості поглиблення партнерських стосунків між ДТЕУ та іноземними закладами вищої освіти у напрямку інтернаціоналізації освітніх програм, розвитку академічної мобільності та спільного проведення заходів неформальної освіти.


УЧАСТЬ У ГРАНТОВИХ ПРОЄКТАХ

Гуржій Т.О. EU (EU4PAR) (identification No. EuropeAid/138732/DH/SER/UA) «Support to Comprehensive Reform of Public Administration in Ukraine» 2022-2023, Міністерство юстиції України. Результат: Підготовка Науково-практичного коментаря до Закону України «Про адміністративну процедуру»

Гуржій А.В. ZintegrUJ 2023 р. «Комплексна програма розвитку Ягеллонського університету» Ягеллонський університет, Краків Польща. Результат: Курс лекцій англ. мов. (15 год.) - «Іноземне інвестування в українському законодавстві».

Сударенко О.В. Jean Monnet Module "European Integration of Ukraine in the Public Finance Management System" Грантова угода від 23.10.2023 за номероми101126455 - EUPFM4UA між ДТЕУ та Європейським виконавчим агентством з питань освіти та культури, що діє від імені Європейської Комісії з рамках Програми Еразмус + Жан Моне. Номер проєкту –101126455 - EUPFM4UA - ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH (Грантова Угода № 101126455 - EUPFM4UA) 2023-2026 роки. Результат: читання лекцій по 4 години, участь у конференції.


УГОДИ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО та МЕМОРАНДУМИ ПРО ПАРТНЕРСТВО

Державний торговельно-економічний університет та Територіальне управління Бюро економічної безпеки м. Києва 10 жовтня 2023 року уклали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство. Головною метою підписання Угоди та Меморандуму є розвиток співпраці з реалізації освітніх програм першого-третього рівнів вищої освіти за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право», залучення досвіду, професійних компетентностей та ресурсів Територіального управління для формування якості освітніх програм ДТЕУ, створення якісних науково-дослідницьких, інформаційно-аналітичних та експертних матеріалів, забезпечення практичної підготовки студентів, формування професійних та інших компетентностей майбутніх фахівців Бюро економічної безпеки, проведення спільних наукових та науково-практичних заходів.


Державний торговельно-економічний університет і Київський окружний адміністративний суд 27 травня 2023 року підписали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство. Метою підписання Угоди та Меморандуму є утвердження багаторічних партнерських відносин та досягнення спільних цілей у сфері підготовки бакалаврів, магістрів і докторів філософії зі спеціальностей "Право" та "Міжнародне право", забезпечення практичної підготовки здобувачів, залучення представників Київського окружного адміністративного суду до процесів удосконалення та реалізації освітніх програм, проведення спільних наукових, науково-практичних заходів та ін.


Державний торговельно-економічний університет і Дослідницька служба Верховної Ради України 28 лютого 2023 року підписали Угоду про співпрацю та Меморандум про партнерство. Метою підписання Угоди та Меморандуму є налагодження партнерських відносин для досягнення спільних цілей у сфері підготовки бакалаврів, магістрів і докторів філософії зі спеціальностей "Право" та "Міжнародне право", забезпечення практичної підготовки здобувачів, залучення представників Дослідницької служби до процесів удосконалення та реалізації освітніх програм, проведення спільних наукових, науково-практичних заходів та ін.


Державний торговельно-економічний університет та Асоціація адвокатів України 2 серпня 2022 року підписали Меморандум про співробітництво. Протягом зустрічі Анатолій Мазаракі розповів про багаторічний досвід Університету у підготовці фахівців у сфері права та міжнародного права. Наголосив, що випускники цих спеціальностей займають провідні посади в фінансових установах, державних і недержавних підприємствах, органах публічної влади та в найвідоміших юридичних фірмах країни. Підготувати успішного фахівця можливо лише у тісній співпраці з майбутніми роботодавцями, оскільки лише вони знають запити та вимоги ринку праці.

Президентка ААУ Ольга Дмитрієва зазначила, що підтримувати сучасне студентство означає інвестувати в високорозвинену українську державу в майбутньому, оскільки молодь – це головне поле сучасних фінансових і духовних вкладень. Студентство – це потенційна інтелектуальна, політична, економічна і мистецька еліта суспільства і від того, які ціннісні орієнтації сформуються у студентства сьогодні, багато в чому буде залежати перспектива розвитку української держави у майбутньому. Студентство – це майбутні вчені, архітектори, художники, інженери, вчителі, викладачі, лікарі, юристи та інші. Серед сучасної студентської молоді знаходяться майбутні держчиновники, депутати, міністри і президент країни. Іншими словами, студентство – це майбутня інтелігенція, серед якої і майбутнє юридичної професії, яку Асоціація адвокатів України прагне активно підтримувати, створюючи майданчики для комунікації, обміну знаннями та досвідом, допомагаючи в організації стажувань та працевлаштування.


ЛЕКЦІЇ ПРАКТИКІВ

Відкрита лекція на тему «Повноваження податкового керуючого у сфері податкового боргу: питання теорії та практики» була проведена 16 жовтня 2023 для студентів, які навчаються за освітніми програмами «Фінансове право» та «Комерційне право» ОС «бакалавр», ОС «магістр» й слухачів Інституту вищої кваліфікації ДТЕУ. Своїм практичним досвідом поділився Самсоненко Назар Миколайовичвипускник ФМТП (бакалавр з фінансового права, магістр з комерційного права), працював на посаді головного державного інспектора Управління по роботі з податковим боргом Центрального міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, на сьогодні – провідний фахівець Управління ліцензування небанківських фінансових установ Департаменту ліцензування НБУ. Лекція була проведена в рамках дисципліни «Фінансове право», «Податкове право» та «Господарське право».


Семінар від стейкхолдера на тему «Економічна безпека держави у умовах військового стану» було проведено 10 жовтня 2023 року керівником Територіального управління Бюро економічної безпеки м. Києва Драгуновим Віталієм.


Відкрита лекція про особливості вибору та професійні перспективи від Антона Полікарпова була проведена для студентів ФМТП 18 квітня 2023 року. Антон Полікарпов ▪️юрист, що спеціалізується на праві інтелектуальної власності ▪️ має 19 років досвіду, 13 з яких - у сфері права інтелектуальної власності ▪️засновник Polikarpov law firm з реєстрації торговельних марок ▪️серед більш ніж 500 клієнтів його компанії Wizz Air, Roshen, Хортиця


Відкрита лекція про питання адаптації юридичного бренду до умов війни задля забезпечення стабільності бізнес-процесів та якості юридичних послуг в умовах повномасштабного вторгнення була проведена з успішним адвокатом, керуючим партнером АО "Пронін та Партнери" Євгеном Проніним 14 квітня 2023.


Заступник начальника відділу правового супроводу діяльності секретаріату Київської міської ради, випускник ФМТП Слюсарев Іван Олександрович 4 квітня 2023 р. традиційно провів онлайн-зустріч зі студентами (спеціалізація «Фінансове право»), викладачами Державного торговельно-економічного університету України на тему «Правове регулювання бюджетного процесу щодо місцевих бюджетів (на прикладі міста Києва)». Лекція була проведена в рамках програми дисципліни «Фінансове право». Водночас порушувалися питання, що є предметом вивчення дисциплін «Конституційне право», «Адміністративне право та процес».


За сприянням кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права (Пустовіт Ю.Ю., Запотоцької О.В.) для груп 11, 12, 19, 20, 2 курсу ФМТП  та 16 групи, 1 курсу ФМТП 13 жовтня 2022 року помічником судді Окружного адміністративного суду м. Києва Ольгою Капацин було проведено онлайн-зустріч на тему: "Початок кар’єри у суді, необхідні знання та вміння для роботи помічником судді". Тема онлайн зустрічі була надзвичайно актуальною і цікавою для студентів, які майже закінчили вивчення курсу "Адміністративне право і процес": Під час зазначеної онлайн зустрічі лектором було розкрито ключові питання роботи помічником судді, а саме: історія професії "помічник судді"; вимоги до зазначеної професії; статус помічника судді; обсяг роботи помічника судді; відповідальність помічника судді.


Про особливості функціонування та здобутки вітчизняної системи юстиції у воєнний час 4 жовтня 2022 року розповів здобувачам освітніх програм спеціальності 081 “Право” та 293 “Міжнародне право” ДТЕУ заступник Міністра юстиції України Олександр Анатолійович Банчук.

Учасники зустрічі обговорили широке коло правових та організаційних питань, пов’язаних з реалізацією таких напрямів діяльності Міністерства юстиції України, як: надання безоплатної правової допомоги, реєстрація актів цивільного стану, організація примусового виконання судових рішень, утримання військовополонених, міжнародно-правове співробітництво, забезпечення дотримання і виконання зобов’язань, узятих за міжнародними договорами України з правових питань, накладення санкцій, виявлення та розшук активів фізичних та юридичних осіб, зазначених у відповідних рішеннях Ради національної безпеки і оборони України.


Зустріч здобувачів вищої освіти факультету міжнародної торгівлі та права із суддею Конституційного Суду України у відставці, депутатом Верховної Ради України I-III скликань, першим Генеральним прокурором України Шишкіним Віктором Івановичем відбулася 20 січня 2021 року. Студенти-правники мали можливість поспілкуватися із відомим діячем на тему конституційної юстиції в Україні. Віктор Іванович поділився широким суддівським та політичним досвідом, розповівши про особливості функціонування Конституційного суду в Україні, цікаві моменти з історичного розвитку цього інституту та загалом про ефективність його діяльності. Окрему увагу лектор приділив змісту положень Конституції України та необхідності їх правильного розуміння.


УЧАСТЬ НАУКОВЦІВ У ЗАКОНОТВОРЧІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

У 2023 році Гуржій Т.О. був членом робочої групи Міністерства юстиції України з питань розробки проекту закону України “Про адміністративну процедуру” та членом робочої групи апарату Верховної Ради України з питань розробки проекту закону України “Про правотворчу діяльність”.


ВХОДЖЕННЯ ДО СКЛАДУ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД ПО ЗАХИСТУ ДИСЕРТАЦІЙ

ПІП

ЗВО/наукова установа

Форма залучення (член постійно діючої ради/разової ради )

 1.

Гуржій Т.О.

ДТЕУ, 18 квітня 2023 р. Участь у спеціалізованій вченій раді (голова ради). Захист  Гарата Михайла Романовича, спеціальність 081 «Право»

разова рада

2.

Гуржій Т.О.

КНЕУ імені Вадиа Гетьмана, 23 лютого 2023 р. Участь у спеціалізованій вченій раді (опонент). Захист  Білого Дмитра Олеговича, спеціальність 081 «Право»

разова рада

3.

Гуржій А.В.

НАВСУ, 31 червня 2023 р.

Участь у спеціалізованій вченій раді (опонент). Захист  Чудненко В. О., спеціальність

12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право

разова рада

4.

Запотоцька О.В.

ДТЕУ

разова рада

5.

Запотоцька О.В.

НАВС

разова рада


ЧЛЕНСТВО В РЕДКОЛЕГІЯХ, ЗАЛУЧЕННЯ ДО РЕЦЕНЗУВАННЯ СТАТТЕЙ В ЖУРНАЛАХ, ЩО ІНДЕКСУЮТЬСЯ НАУКОМЕТРИЧНИМИ БАЗАМИ ДАНИХ SCOPUS АБО WEB OF SCIENCE

ПІП

Країна, назва наукового журналу (із зазначенням їх індексування у наукометричних базах даних  Scopus/Web of Science)

Форма залучення (членство в редколегії, залучення до рецензування в журналах, що індексуються   наукометричними базами даних Scopus/Web of Science)

1.

Гуржій Т.О.

“Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право” (Index Copernicus);

“Наукові записки. Серія: Право” (Index Copernicus)

членство в редколегії

залучення до рецензування в журналах

2.

Гуржій Т.О.

Рецензування для журналу “Politicke Vedy” (Web of Science) / Словаччина

Рецензування для журналу “Yearbook of Public Administration” / Польща (Index Copernicus)

залучення до рецензування в журналах

3.

Гуржій А.В.

“Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право” (Index Copernicus)

членство в редколегії

залучення до рецензування в журналі

4.

Гуржій А.В.

Рецензування для журналу “Yearbook of Public Administration” / Польща (Index Copernicus)

залучення до рецензування в журналі


КОНФЕРЕНЦІЇ

Науковцями Центру адміністративного права 05.06.2023 була організована Міжнародна науково-практична он-лайн конференція «Права і свободи людини в умовах особливого періоду». Захід проходив за участі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Державного торговельно-економічного університету, Національного транспортного університету, ГО «Гендерна освіта», Україна, м. Київ.

Наукові конференції, форуми, симпозіуми, круглі столи в яких брали участь науковці Центру у 2023 р.

У Державному торговельно-економічному університеті 11 жовтня 2022 року відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Глобальні імперативи розвитку бізнесу та права». Співорганізаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України, Міністерство юстиції України, Неапольський університет ім. Фрідріха ІІ (Італія),  Університет ім. Казимира Великого (Польща), Краківський економічний університет (Польща), Жешувський університет (Польща), Торгово-промислова палата України. У заході взяли участь 67 осіб.

Під час роботи конференції розглядалися актуальні питання розвитку публічного і приватного права, зміни в міжнародному праві, чимала увага була приділена захисту прав людини в період війни. Значна кількість наукових матеріалів була представлена в секції «Бізнес в умовах воєнного стану», де висвітлювались питання доходності підприємств, економічної безпеки, особливості здійснення зовнішньоторговельних операцій та ін., а також питання дотримання прав підприємців, фізичних та юридичних осіб.

Наукові заходи, в яких брали участь науковці Центру у 2022 р.

Більш докладно про наукову роботу студентів та здобувачів наукового ступеня «доктор філософії» читайте в розділі «Наукова робота студентів та аспірантів»

23.01.2024
43630
91
остання редакція 25.01.2024
43630