logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень національної стійкості та антикризової політики

Гостьова лекція Ярослава Жаліла «Формування стійкого економічного підґрунтя перемоги України» 

23 лютого 2024 року пройшла гостьова лекція на тему «Формування стійкого економічного підґрунтя перемоги України». Лектором виступив Ярослав Жаліло, заступник директора – керівник Центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, доктор економічних наук, старший науковий співробітник, заслужений економіст України.

Лектор запропонував аудиторії цікавий та динамічний формат роботи. На початку лекції пан Ярослав систематизував наслідки впливу повномасштабної агресії росії як на функціонування економіки, так і на стійкість інших сфер суспільного життя, окреслив напрями реалізації економічної політики та проаналізував макроекономічні ризики в умовах воєнного стану. Звернув увагу на те, що перспективи стійкого розвитку економіки України пов’язані з реалізацією ряду конкурентних переваг, серед яких потенціал цілої низки сфер та секторів національного господарства, поглиблення рівня переробки сировинних ресурсів, низька собівартість виробництва відповідних товарів та послуг. Лектор акцентував фокус уваги аудиторії на спроможності українських підприємств інтегруватися у глобальні ланцюги створення доданої вартості у виробництві цілого ряду конкурентоспроможної на світових ринках продукції.

Наприкінці лекції слухачі отримали нагоду почути змістовні відповіді на запитання щодо перспектив утримання макроекономічної стабільності, формування перспектив для виходу економіки на траєкторію стійкого зростання, напрямів зміцнення інституційної спроможності державних інституцій.

Участь у заході взяли студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ.

Щиро дякуємо Ярославу Жалілу за блискуче проведену лекцію, невимушену атмосферу спілкування та чудову нагоду розширити горизонти знань у сфері забезпечення економічного підґрунтя для досягнення перемоги України.


Модуль 3 та 4 тренінгів «Політика стійкості економіки ЄС»

10-29 січня 2024 р. пройшли  Модуль 3 та 4 тренінгів «Політика стійкості економіки ЄС» в межах ERASMUS+ JEAN MONNET у ДТЕУ в режимі он-лайн. У тренінгах взяло участь понад 160 осіб з різних регіонів України, з них студенти (з ДТЕУ та Київського національного університету імені Тараса Шевченка ), викладачі та аспіранти ВНЗ України (а саме з ДТЕУ, НТУУ Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського, НТУ Харківський політехнічний університет, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького, Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ), Київського національного університету технологій та дизайну, Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського національного університету технологій та дизайну, ДННУ "Академія фінансового управління" (м. Київ), Івано-Франківського національного технічного університет нафти і газу, Запорізького національного університету, Одеського національного технологічного університету, Сумського державного університету) та представники бізнес спільноти й працівники державних установ.

В межах проєкту тренери Шкуропадська Діана та  Лебедева Лариса (викладачі кафедри економічної теорії та конкурентної політики) Токар Володимир (кафедра інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки), та Бойко Аліна (кафедра публічного управління та адміністрування) розкрили питання концептуальних засад дослідження стійкості в економіці, а також фіскальної, соціальної, монетарної, торговельної,  інвестиційної політик ЄС та планів відновлення та стійкості країн членів ЄС та України.

По результатам кожного заняття учасники активно дискутували щодо проблемних питань забезпечення стійкості економіки, а саме фіскальних заходів стимулювання економіки, перспектив розвитку Вишеградської групи в умовах змін в глобальному середовищі, заходів для підвищення згуртованості українців, ефективності монетарної політики України у кризовий період, інструментів щодо впровадження Плану відновлення України.

Дякуємо учасникам тренінгу та Європейській комісії за можливість реалізації проєкту!


Відкрито реєстрацію на 3 та 4 онлайн-тренінги “Політика стійкості економіки ЄС”

Відкрито реєстрацію на участь у онлайн-тренінгу “Політика стійкості економіки ЄС” (EUERP), що співфінансується ЄС у межах Erasmus+ Jean Monnet у 2024 р. Участь безкоштовна

Онлайн-тренінг буде проводитись з 10 - 29 січня 2024 р. на платформі MS Teams.

В результаті пройденого курсу слухачі отримають знання про антикризові заходи, методи та інструменти державної політики для забезпечення стійкості економіки та навички аналізу політичних рішень урядів країн-членів ЄС щодо підтримки національних економік у відповідь на виклики сучасності.

За результатами підсумкового тестування передбачається отримання слухачами Сертифікатів про успішне проходження курсу (52 год. - 1,7 кредити ЄКТС).

Реєстрація за посиланням до 9 січня 2024 р

Запрошуємо студентів, аспірантів, викладачів й всіх бажаючих підвищити власну кваліфікацію до участі!


Гостьова лекція «Економічна стійкість України в умовах шокових впливів»

Кафедрою економічної теорії та конкурентної політики 23 листопада 2023 року було організовано гостьову лекцію на тему «Економічна стійкість України в умовах шокових впливів». Лектор – Іван Ус, відомий експерт-аналітик, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат економічних наук, визначив стратегічні напрями розвитку економіки України у контексті шокових впливів та глобальних викликів. Шановний експерт звернув увагу на те, що перспективи розвитку української економіки пов’язані з реалізацією цілого ряду унікальних конкурентних переваг, які можуть стати основою формування експортного потенціалу нашої країни. Йшлося не лише про аграрний сектор, природні ресурси, логістичні можливості, невисоку собівартість виробництва низки товарів, але й про перспективи інтеграції українських підприємств у глобальні вартісні ланцюги при виробництві низки високотехнологічних товарів. Попри масштабність та широкий спектр розглянутих питань, лекторові вдалося викласти аналітичний матеріал у доступному для слухачів форматі з використанням статистичних даних, цікавих прикладів й узагальнень. Наприкінці лекції слухачі отримали нагоду почути змістовні відповіді на багато запитань.

Завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики Юрій Уманців відзначив актуальність питань, які були висвітлені під час лекції, та висловив вдячність панові Івану за її проведення.

Участь у заході взяли понад 100 учасників, серед яких студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ.

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики й студенти ДТЕУ дякують Івану Усу за чудову лекцію, цікавий формат спілкування та змогу поглибити свої знання з питань підвищення економічної стійкості України.


Гостьова лекція «Економічне відновлення України: пріоритетні напрями у контексті Ukraine Facility» Максима Федосеєнка

Кафедрою економічної теорії та конкурентної політики 22 вересня 2023 року було проведено гостьову лекцію на тему «Економічне відновлення України: пріоритетні напрями у контексті Ukraine Facility». Лектор – відомий аналітик, консультант органів державної влади, один із координаторів робочих груп з питань взаємодії держави та підприємницького сектору у сфері підготовки планів розвитку стратегічних секторів економіки у рамках програми підтримки ЄС «Ukraine Facility», керівник стратегічних проєктів Київської школи економіки Максим Федосеєнко.

Пан Максим запропонував аудиторії цікавий та динамічний формат роботи, а також  визначив стратегічні напрями розвитку економіки України у контексті  реалізації напрямів її післявоєнної відбудови. Лектор зосередив увагу слухачів на перспективах розвитку української економіки, пов’язаних з реалізацією низки унікальних конкурентних переваг, серед яких потенціал аграрного сектору, природні ресурси, широкі логістичні можливості, низька собівартість виробництва ряду товарів та послуг, спроможність інтегруватися у глобальні ланцюги створення доданої вартості у виробництві акумуляторів, обладнання для відновлювальної енергетики, критичних матеріалів, продукції хімічної промисловості тощо. Особливий акцент було зроблено на конкурентоспроможному за світовими стандартами людському капіталі України. Незважаючи на складність розглянутих питань, лекторові вдалося викласти насичений аналітичним змістом матеріал у максимально доступному форматі з використанням широкого спектру статистичних даних, фактів, цікавих прикладів та узагальнень. Наприкінці лекції слухачі отримали нагоду почути відповіді на ряд запитань.

Завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики Юрій Уманців відзначив актуальність питань, які були висвітлені під час лекції, та висловив вдячність пану Максиму за її проведення.

Участь у заході взяли понад 100 учасників, серед яких студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ.

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики й студенти ДТЕУ дякують Максиму Федосеєнку за чудову лекцію, цікавий формат спілкування та можливість поглиблення знань у сфері економічного відновлення України.


Вебінар «Напрями повоєнного відновлення економіки України» 

виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина

Кафедрою економічної теорії та конкурентної політики 12 вересня 2023 року  було організовано вебінар на тему «Напрями повоєнного відновлення економіки України». Провів вебінар відомий аналітик,  фахівець-практик з багаторічним досвідом роботи як у державному секторі, так і в громадських організаціях, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Відкрив вебінар завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики Юрій Уманців. З вітальним словом до учасників звернувся декан факультету економіки, менеджменту та психології Олександр Міняйло.  

З перших хвилин вебінару Олег Пендзин запропонував учасникам цікавий та динамічний формат роботи. Спікер окреслив широкий спектр проблем щодо макроекономічної стабілізації, збалансованості державних фінансів, боргової стратегії уряду, валютно-курсової політики, експорту та імпорту, споживчого ринку, стимулювання підприємницької діяльності, розвитку військово-промислового сектору, перспектив співпраці з міжнародними партнерами, використання світового досвіду в українських реаліях. Учасники вебінару отримали вичерпні відповіді на ряд питань, пов’язаних з перспективами відновлення  економіки України. 

  У вебінарі взяли участь понад 200 учасників, серед яких студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники ДТЕУ. 

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики й студенти ДТЕУ дякують Олегу Пендзину за чудовий вебінар, неформальну атмосферу спілкування та можливість поглиблення знань у сфері повоєнного відновлення економіки України.

ʼ


Презентація наукових результатів проєкту EU Economic resilience policy

У рамках поїздки до м. Кракова (Республіка Польща) 11-17 липня 2023 р. за програмою академічної мобільності Erasmus+ координатор проекту  Erasmus Jean Monnet «EU Economic Resilience Policy» Лариса Лебедева презентувала його колегам з Домініканської Республіки та Угорщини, а також підняла питання змін у сучасному суспільстві та їх відображення в освітньому процесі.


Презентація наукових результатів проєкту EU Economic resilience policy

Учасники проєкту к.е.н., доцент Лариса Лебедева та доктор філософії, ст. викладач Діана Шкуропадська прийняли участь у Міжнародній конференції ECONOMY 2023 "Innovative Solutions for Managing the Economy in an International Crisis Scenario", 26-27 травня 2023 р. у м. Сараєво, Боснія та Герцоговина з доповіддю на тему «Turnover in EU monetary policy in a crisis».

В межах заходу було презентовано дослідження в межах грантового проєкту ERASMUS+ «EU Economic resilience policy». По результатам конференції опубліковано статтю в журналі ECONOMICS з індексацією у БД SCOPUS. 


ШОСТИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАНА МОНЕ «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС»
В МЕЖАХ ТРЕНІГУ 1 та ТРЕНІГУ 2

24-25 січня 2023 р. відбувся Модуль 6 «Інвестиційна політика стійкості економіки ЄС» експертки проєкту Аліни Бойко в межах Тренінгу 1 (група 1) та Тренігу 2 (група 2). Під час навчальних сесій учасники ознайомилися із особливостями інвестиційного регулювання в Європейському Союзі, проаналізували інвестиційну ініціативу Європейського Союзу у відповідь на COVID-19, розглянули приклади інвестиційної політики країн ЄС у відповідь на шокові виклики неекономічної природи, сформували навики визначення сфер і заходів інвестиційної політики за компонентами політики відновлення та стійкості ЄС. Учасники модуля мали можливість ознайомитися із пріоритетами та механізмом відновлення та стійкості Європейського Союзу, здійснити порівняльний аналіз планів відновлення та стійкості країн-членів ЄС та України. 


П’ЯТИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАНА МОНЕ «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС» 
В МЕЖАХ ТРЕНІГУ 1 ТА ТРЕНІГУ 2

21-23 січня 2023 р. пройшов Модуль 5 «Зовнішньоекономічна політика ЄС: заходи та ефекти для стійкості країн-членів» експертки проєкту Аліни Бойко та лідера проєкту Діани Шкуропадської в межах Тренінгу 1 (група 1) та Тренігу 2 (група 2). Модуль  в цілому відвідало (у 1 та 2 групах) більше 30 осіб. Слухачі модулю мали можливість посилити своє розуміння та отримати нові знання про сутність і принципи формування спільної європейської торговельної політики, про інституції ЄС, що відповідальні за формування і реалізацію спільної торговельної політики, про інструменти спільної торговельної політики ЄС. На навчальних сесіях слухачам було презентовано практику підтримки експорту на рівні держав-членів ЄС у період пандемії, оновлену торговельну політику після Covid-19 на основі моделі «відкритої стратегічної автономії». На занятті із Діаною Шукропадською слухачі модулю ознайомилися із актуальними питаннями зовнішньоекономічної політики ЄС та України в умовах збройної агресії РФ. 


ТРЕТІЙ ТА ЧЕТВЕРТИЙ МОДУЛІ ПРОЄКТУ ЖАНА МОНЕ «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС»
В МЕЖАХ ТРЕНІГУ 1 ТА ТРЕНІГУ 2

16-20 січня 2023 р. пройшли Модуль 3 «Монетарна політика ЄС в умовах кризових явищ» та Модуль 4 «Фінансова політика ЄС в у умовах глобальної нестабільності» лідера проєкту Діани Шкуропадської та координатора проєкту Лариси Лебедевої в межах Тренінгу 1 (група 1) та Тренігу 2 (група 2). Модулі 3 та 4 відвідало (у групі 1 та 2) понад 40 чоловік, з них підприємці, студенти та викладачі ДТЕУ. У своїх лекціях  Лариса Лебедева розкрила такі важливі питання, як основні інструменти реагування центральних банків ЄС на кризи пандемії та інфляційну кризу, викликану агресією РФ проти України. Лектор розкрила суть основних інструментів впливу монетарної політики в банківській сфері й аспекти фінансового забезпечення стійкості бізнес середовища в країнах ЄС. Діана Шкуропадська обговорювала питання монетарної та фінансової політики країн Вишеградської групи в умовах кризи Covid-19. Особливо цікавим для аудиторії були питання дохідності фінансових активів та їх ризиковості у період кризи, досвід забезпечення фінансової стійкості країн ЄС за загальної економічної нестабільності, що визвало неабиякий інтерес в аудиторії та жваву дискусію. 


ДРУГИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ПРОЄКТУ ЖАНА МОНЕ «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС» 
В МЕЖАХ ТРЕНІГУ 1 ТА ТРЕНІГУ 2

14-15 січня 2023 р. пройшов 2 модуль проєкту "Соціальний вимір політики стійкості ЄС" тренера Володимира Токаря в межах Тренінгу 1 (група 1) та Тренігу 2 (група 2). Модуль відвідало (у 1 та 2 групах) більше 30 осіб. На тренінгу обговорювались такі важливі питання як забезпечення стійкості соціальної сфери ЄС у період кризи, просування демократичних цінностей ЄС, особливо проблем гендерної рівності у суспільстві, які визвали великий інтерес в аудиторії.


ПЕРШИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАНА МОНЕ «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС»
В МЕЖАХ ТРЕНІГУ 1 ТА ТРЕНІГУ 2

11-13 січня 2023 року в ДТЕУ відбувся І модуль Проєкту Жана Моне «Фіскальна політика ЄС в умовах пандемії» в межах Тренінгу 1 (група 1) та Тренігу 2 (група 2), в якому взяло участь 45 слухачів (з двох груп) з числа академічної спільноти. До модулю долучилися представники різних регіонів України – Одеса, Київ, Чернігів, Рівне, Житомир, Миколаїв тощо.  Слухачі тренінгу мали змогу більше дізнатись від лідера проєкту Діани Шкуропадської про особливості фіскальної політики ЄС, її напрями та інструменти забезпечення стійкості економік країн-членів в умовах пандемії Covid-19. В результаті дискусії про роль фіскальної політики у подоланні кризових явищ, учасники дійшли висновку, що для ефективного стимулювання економіки, засоби фіскальної політики повинні бути своєчасними і цілеспрямованими, мати оптимальну структуру.


Відкрито реєстрацію на Тренінг 1 та 2 «ПОЛІТИКА СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ ЄС»

Програма розрахована на 52 години та охоплюватиме питання за такими напрямами:

  •  Фіскальна політика ЄС в умовах пандемії
  •  Соціальний вимір політики стійкості ЄС
  •  Монетарна політика ЄС в умовах кризових явищ
  •  Фінансова політика ЄС в умовах глобальної нестабільності
  •  Зовнішньоекономічна політика ЄС: заходи та ефекти для стійкості країн-членів
  •  Інвестиційна політика ЄС: заходи, наслідки, відновлення та стійкість

Реєстрація на січневий модуль 2023 закрита.
Учасники отримають сертифікати про проходження тренінгу.
Тренінг реалізовується науково-педагогічними співробітниками «ДТЕУ»  у межах програми «Erasmus+» .

26.01.2024
43630
96
остання редакція 15.04.2024
41046