logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень обліку і звітності соціально відповідального бізнесу

Перелік наукових заходів організованих та проведених кафедрою.

Всеукраїнський круглий стіл на тему «Корпоративна звітність про соціальну відповідальність в Україні та ЄС», організований кафедрою обліку та оподаткування 21 березня 2023 р., м. Київ (ДТЕУ, ФФО). З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися: ректор ДТЕУ, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України А.А. Мазаракі та декан факультету фінансів та обліку, доктор економічних наук, професор Т.В. Канєва. Модератором круглого столу виступила доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри обліку та оподаткування О.В. Фоміна. Учасниками заходу були представлені доповіді, які охоплювали широкий спектр питань щодо  відображення соціальної відповідальності підприємств у корпоративній звітності, зокрема:

  1. Стан і перспективи підвищення соціальної відповідальності бізнесу через її імплементацію в основну діяльність компаній, застосування інтегрованого підходу до врахування інтересів бізнесу та ключових стейкголдерів.
  2. Практика корпоративної звітності як складова соціальної відповідальності бізнесу, інструмент забезпечення прозорості діяльності компанії, формування довіри до бізнесу та запобігання використанню «зеленого камуфляжу». Приклади успішної реалізації практики звітування про соціальну відповідальність бізнесу представили, зокрема, академія ДТЕК і ТОВ «Епіцентр-К».
  3. Нормативні документи у сфері корпоративної звітності про соціальну відповідальність, зокрема міжнародні акти, європейські директиви та практика регулювання в України, а також проблеми щодо їх пріоритезації, дотримання, запровадження не лише великими, але й середніми і малими компаніями, проведення аудиту і надання впевненості щодо наведеної в них інформації.

В обговоренні взяли участь запрошені практики з Академії ДТЕК, ТОВ «Епіцентр-К», ТОВ «Ernst & Young», PwC Україна, ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Нексія ДК Аудит», КП «Київський метрополітен», ТОВ «Grant Thornton», ТОВ «ІТ ЛЕНД», Фонду соціального страхування України, Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд "Гелп Ас Гелп ЮА”», викладачі ДТЕУ та інших ЗВО, студенти, аспіранти та гості.


У режимі онлайн 19 травня 2023 року кафедра обліку та оподаткування ДТЕУ провела щорічну студентську наукову конференцію «Трансформація обліку та оподаткування в умовах соціально-економічних викликів». Метою заходу було обговорення стану, розвитку обліку та оподаткування в Україні у воєнний час й особливостей подання звітності у цей період. Зі вступним словом на конференції виступили: Н. Притульська – перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, д-р техн. наук, проф.; Т. Канєва – декан факультету фінансів та обліку, д-р екон. наук, проф.; О. Фоміна – завідувач кафедри обліку та оподаткування, д-р екон. наук, професор; стейкґолдер В. Волотовська – менеджер з розвитку бізнес-відносин АССА України, Польщі та країн Балтії, досвідчений управлінець проєктів та громадських організацій управління. Основні напрями конференції: Секція 1 «Іnternational and national practice of accounting improvement». Секція 2 «Облік та оподаткування діяльності підприємств». Секція 3 «Соціальна відповідальність корпорацій і нефінансова звітність». Секція 4 «Облікова політика підприємства: галузеві особливості». На конференції виступили майже 30 студентів – представників різних факультетів (ФФО, ФТМ, ФМТП та ФЕМП) та студенти коледжу ВСП «КТЕФК ДТЕУ».


У 2023 році 15 викладачів і 15 аспірантів кафедри обліку та оподаткування брали участь в 43 конференціях, форумах, круглих столах, воркшопах (з яких: 4 – очно, 3 - он-лайн і 1 - офлайн, заочно – 39). За межами України 17, міжнародних 34, всеукраїнських 8. Викладачами зроблено 7 доповідей, міжнародних – 3, всеукраїнських – 4. Крім того, науковці кафедри виступали на організованому кафедрою Всеукраїнському круглому столі на тему «Корпоративна звітність про соціальну відповідальність в Україні та ЄС» - 3 доповіді викладачів кафедри і 5 доповідей аспірантів. Завдячуючи інтернету, викладачі і аспіранти стали учасниками різних науково-практичних заходів в Україні та закордоном. Опубліковано 64 тези та 3 статті. У тому числі одноосібні тези аспірантів  - 12 публікацій.


Перелік наукових заходів організованих та проведених кафедрою у 2023 р.

№ з/п

Повна назва заходу

Дата та місце проведення

Співорганізатори

1

2

3

4

1

Всеукраїнський круглий стіл на тему «Корпоративна звітність про соціальну відповідальність в Україні та ЄС»

21 березня 2023 р.,

ДТЕУ

Факультет ФФО

2

Студентська наукова конференція «Трансформація обліку та оподаткування в умовах соціально-економічних викликів»

19 травня 2023 р., ДТЕУ

Факультет ФФО

3

Науково-практичний студентський круглий стіл «Облік і звітність в інформаційному забезпеченні сталого розвитку економіки»

23 листопада 2023 р., ДТЕУ

Факультет ФФО

Кафедрою організовано і проведено у 2023 р. 10 лекції, майстер-класів, тренінгів за участю стейкголдерів. З них представниками міжнародної наукової та бізнес спільнот – 2.

Інформація про проведені за ініціативи кафедри лекції, майстер-класи, тренінги за участю стейкголдерів

№ з/п

ПІБ

(вчене звання, науковий ступінь, посада, місце роботи)

Назва

(лекції, майстер-класу, тренінгу)

Дата проведення

1

Захарків Тарас, головний бухгалтер ТОВ «Епіцентр К

Лекція «Епіцентр на варті твоєї кар’єри»

30.11.2022

2

Позова Світлана, співвласниця групи компаній «Баланс», віце-президент Всеукраїнського бухгалтерського клубу

Майстер-клас «Як стати бухгалтером, якому довіряють фінанси компанії»

28.02.2023

3

Єльчищина Валентина, фахівець з рекрутингу та розвитку бренду роботодавця ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ Україна»

Майстер-клас «Старт кар’єри в міжнародній компанії»

09.03.2023

4

Кузіна Руслана, д.е.н., професор,аудитор, сертифікований бізнес-тренер,  професор Католицького університету Левен, Бельгія

Відкрита лекція «Вимоги щодо звітності про цілі сталого розвитку в ЄС»

26.04.2023

5

Алєксєєнко Аліна, ст спеціаліст з управління корпоративними ризиками у міжнародних компаніях Європи та Середнього Сходу компаній «ADNOC»,  «MUBADALA», «DP WORLD». ОАЕ.

Відкрита лекція «Все про професію та можливості кар’єрного зросту в обліку, оподаткуванні та аудиті»

17.05.2023

6

Мозговий Сергій, директор з маркетингу ТОВ «Дебет Плюс»

Майстер-клас «Автоматизація бухгалтерського обліку та фінансової звітності у програмі «Дебет Плюс»

11.09.2023

7

Нестеря Андрій, заступник директора ТОВ «Бук Кіпер»

Відкрита лекція «Рішення для бухгалтера від компанії «Бук Кіпер»

18.09.2023

8

Криворук Тетяна, засновниця он-лайн школи бухгалтера, експерт у сфері бухгалтерського обліку

Відкрита лекція «Вигоди та переваги послуг бухгалтерського аутсорсингу»

25.09.2023

9

Бондар Ольга, менеджер з розвитку партнерської мережі

Вемпер Вкторія , бізнес-тренер компанії ТОВ «МАСТЕР:СТРІМ»

Відкрита лекція «Український програмний продукт MASTER:Бухгалтерія. Беззаперечні переваги та можливості»

16.10.2023

10

Грешньов Анатолій, консультант-аналітик SAP Business One

Відкрита лекція «Бухгалтерський та податковий облік в SAP»

23.10.2023

29.01.2024
433884
49
остання редакція 29.01.2024