logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Дослідницький центр антикорупції та фінансових розслідувань

Всеукраїнський круглий стіл «Незалежний аудит в антикорупційній системі відкритого суспільства»

Всеукраїнський круглий стіл «Незалежний аудит в антикорупційній системі відкритого суспільства», ініційований та організований кафедрою фінансового аналізу та аудиту спільно зі стейкголдерами: Аудиторською палатою України, Професійною організацією аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД, провідними міжнародними та вітчизняними аудиторськими фірмами відбувся 9 листопада 2023 року.

Роботу круглого столу відкрив ректор ДТЕУ доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Анатолій Мазаракі.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися декан факультету фінансів та обліку доктор економічних наук, професор Тетяна Канєва завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту доктор економічних наук, професор Каріна Назарова.

У роботі круглого столу взяли участь представники державних органів контролю та аудиту, аудиторських компаній, великого та середнього бізнесу, закладів вищої освіти.

З концептуальними доповідями виступили: Каменська Тетяна (голова Аудиторської палати України, сертифікований аудитор України, доктор економічних наук, професор), Парфенюк Наталія (сертифікований аудитор, президент ГО ПО аудиторів, бухгалтерів і викладачів ОКД, член ради Аудиторської палати України), Несходовський Ілля (директор Інституту соціально-економічної трансформації, позаштатний радник комітетів Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та з питань економічного розвитку), Ловінська Людмила (доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри податкового менеджменту та фінансового моніторингу Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана), Дерій Василь (доктор економічних наук, професор, професор кафедри обліку і оподаткування Західноукраїнського національного університету), Лазаришина Інна (доктор економічних наук, професор, професор кафедри статистики та економічного аналізу Національного університету біоресурсів і природокористування України), Мамонтова Наталія (доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, обліку і аудиту Національного університету «Острозька академія»), а також  представники ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», аудиторська фірма Бондаренко Костянтин, Татенко Назар, Татенко Мирослав.

Учасники Всеукраїнського круглого столу обговорили, зокрема, питання місії та праксеології антикорупції в умовах відкритого суспільства, сертифікації аудиторів, особливостей роботи аудиторів під час дії воєнного стану, дотримання етичних принципів аудиторів, практики антикорупційного аудиту та аудиту проєктів, підготовки фахівців з обліку, контролю, аудиту, аналізу та оподаткування діяльності суб’єктів господарювання, співпраці з міжнародними аудиторськими спільнотами.

Дякуємо учасникам круглого столу за дружню атмосферу та ефективну співпрацю практиків та науковців заради світлого майбутнього європейської України.


Відкрита лекція «Внутрішній аудит у запобіганні здійсненню шахрайських операцій на підприємстві»

13.04.2023 було проведено відкриту лекцію на тему «Внутрішній аудит у запобіганні здійсненню шахрайських операцій на підприємстві» Лекцію проведено  в режимі онлайн для студентів факультету фінансів та обліку, які здобувають вищу освіту за спеціальністю «Облік і оподаткування» освітньою програмою «Фінансовий контроль та аудит». Спікер – Наталія Поддубна, кандидат економічних наук, аудитор ПАТ «Укрнафта».

Лекторка розповіла про розповсюджені причини шахрайства; основні кроки щодо оцінювання ризиків шахрайства; оцінювання ризику шахрайства внутрішнім аудитором; дії внутрішніх аудиторів при виявленні фактів шахрайства та запобіганні їм; внутрішній аудит як засіб протидії шахрайству. До активного обговорення приєдналися студенти факультету фінансів та обліку, а також викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту.


Відкрита лекція «Внутрішній аудит та форензік в умовах глобалізації»

28 жовтня 2022 року було проведено відкриту лекцію на тему «Внутрішній аудит та форензік в умовах глобалізації». Спікерка: Оксана Катрич, канд. екон. наук, аудитор компанії Грант Торнтон Україна, випускниця ДТЕУ.

Лекторка зробила акцент на те, що аудиторська діяльність є затребуваною, а аудитори мають поєднувати в собі знання на стику наук. Зроблено акцент на компетентності та навички, які повинні мати спеціалісти з аудиту, аналізу, консалтингу. Обговорено мега-тренди майбутньої професії.


24.06.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту Karina Nazarova, Volodymyr Hordopolov, Mariia Nezhyva and Viktoriia Mysiuk прийняли активну участь у International Conference Sustainable Transport System and Maritime Logistics (ISTSML 2021), яка відбувалася в м. Батумі (Грузія). Була представлена доповідь на тему «Anti-corruption audit as an imperative of effective environmental management», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти.


Всеукраїнський круглий стіл "Праксеологія аналізу, форензіку та аудиту в економічній безпеці бізнесу"

22 червня 2021 року кафедрою фінансового аналізу  КНТЕУ разом із генеральними стейкголдерами - Рахунковою палатою, Аудиторською палатою України, Професійною організацією аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД-  було організовано та проведено  Всеукраїнський круглий стіл  "Праксеологія аналізу, форензіку та аудиту в економічній безпеці бізнесу". В заході прийняли участь провідні науковці і практики з економічного аналізу, форензіку, аудиту та судової експертизи.

З вітальним словом до учасників круглого звернулась завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту, проф. Назарова К.О., яка наголосила на важливості наукових розробок для потреб практики в царині аналізу, форензіку та аудиту. Також привітала учасників заходу співорганізатор круглого столу  Редько К.О., к.е.н., доцент, член Ради Аудиторської палати України, член Гільдії професійних внутрішніх аудиторів України, член правління ГО "Професійна організація аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД", яка наголосила на соціальній відповідальності сучасних аудиторів та аудиту, загалом, сертифікації та навчанні професійних аудиторів. Модератор заходу -  Міняйло В.П., доцент кафедри фінансового аналізу та аудиту.

У роботі круглого столу взяли участь представники державних органів контролю та аудиту, міжнародних та вітчизняних аудиторських компаній, великого та середнього бізнесу, закладів вищої освіти. З концептуальними доповідями виступили: Ходаковський В.В. (секретар Рахункової палати – керівник апарату); проф. Дрозд І.К. (Центр підвищення кваліфікації КНУ ім. Т. Шевченка); проф. Редько О.Ю. (Національний центр обліку і аудиту); Жукова О.В. (директор аудиторської фірми "Сайвена-Аудит"); Несходовський І.С. (очільник Інституту соціально-економічної трансформації);проф. Шевчук В.О. (Національна академія статистики, обліку та аудиту); проф. Бондар В.П. (керуючий партнер міжнародної аудиторської фірми "HLB Ukraine", член Ради Аудиторської палати України, Президент Спілки аудиторів України); проф. Шигун М.М. та проф. Остап'юк Н.А. (КНЕУ ім. В. Гетьмана); Іванков В.М. (керівник Науково-дослідної судово-експертної установи).

Доповіді провідних науковців і практиків викликали жваві наукові дискусії, низку актуальних запитань, на які доповідачі представили власні бачення та підходи. На окрему увагу заслуговує жваве обговорення концепції та програм антикорупційного аудиту, методичне та процедурне, спрямоване на виявлення шахрайських схем тощо. За результатами круглого столу була схвалена резолюція, спрямована на розвиток національної економіки. Учасники зійшлися в спільній думці- необхідності періодично проводити захід вказаного спрямування, з метою синергії теорії та практики економічного аналізу, форензіку та аудиту.

В обговоренні взяли участь  представники провідних аудиторських фірм: "Стандарт", "Сайвена-Аудит", "Грант Торнтон Легіс", "Альта- аудит", "Емерджекс Аутсорсінг", "Статус", "Актив – плюс", "Аудит ХАБ", "Максимум - Аудит", "Решерш Фінансьє", "Каупервуд", "Файненс лоу аудіт груп" та ін.


7-9 червня 2021 р. викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту відвідали 3-денну серію онлайн-лекцій Щорічної дослідницької конференції “The Policy Toolkit for a World in Flux” (організатор Національний банк України).

  • 07 червня лекція “Anti-Crisis Policy of Central Banks in Times of Uncertainty” (спікер Archil Mestvirishvili, National Bank of Georgia).
  • 08 червня лекція “Measuring Central Bank Communication Using Machine Learning” (спікер Sophia Kazinnik, Federal Reserve Bank of Richmond).
  • 09 червня лекція “Domestic and International Effects of US Monetary Policy” (спікер Giovanni Ricco, University of Warwick).


До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи за ініціативи кафедри фінансового аналізу та аудиту 11 березня в форматі Zoom конференції відбувся круглий стіл «Антикорупційний аудит у подоланні еко-тривожності як наслідку Чорнобильської катастрофи».

Мета заходу – обговорення ролі та місця антикорупційного аудиту в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися проректор з наукової роботи, д.е.н., професор Світлана Володимирівна Мельниченко, декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Тетяна Володимирівна Канєва, завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту, д.е.н., професор Каріна Олександрівна Назарова, які наголосили на важливості питань антикорупційного аудиту із використання бюджетних коштів для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

У роботі заходу взяла участь Белокоз Оксана Іванівна, к.е.н, внутрішній аудитор, яка розкрила етапи антикорупційного аудиту з практичної точки зору.
Учасники круглого столу обговорили актуальні питання оцінки стану виконання бюджетних програм, спрямованих на реалізацію державної політики у сфері екологічної безпеки та антикорупційні програми управління зоною відчуження.

30.01.2024
433884
57
остання редакція 15.03.2024
43630