logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Дослідницький центр з аналізу, контролю та аудиту в інформаційному суспільстві

Відкрита лекція «Чому аудит – найкращий вибір для твого майбутнього?»

15 грудня 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Чому аудит – найкращий вибір для твого майбутнього?» для студентів ОС «бакалавр» та ОС «магістр», які навчаються за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» за освітніми програмами «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікери заходу: Несторук Дарина Сергіївна, старший менеджер компанії «Грант Торнтон (Україна)», випускниця КНТЕУ; Фірчук Олена Олегівна, старший аудитор компанії «Грант Торнтон (Україна)», випускниця КНТЕУ.

Лектори акцентували увагу на компетентності й навичках, яких мають набувати спеціалісти з аудиту, мегатрендах майбутньої професії. Окремо наголосили, що аудит – це важлива галузь, яка не лише забезпечує стабільність у фінансовій сфері, а й відіграє ключову роль у розвитку бізнесу та економіки загалом. Аудитори допомагають підвищувати ефективність управління та забезпечують довіру не лише клієнтам, а й усій громадськості.


Відкрита лекція «Внутрішній аудит у забезпеченні транспарентності бізнесу»

 20 листопада 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Внутрішній аудит у забезпеченні транспарентності бізнесу» для студентів, які здобувають освітній ступінь «бакалавр» та «магістр» за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» освітніми програми «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікер заходу – Валерій Роздобудько, канд. екон. наук, доц., сертифікований аудитор, ACCA DipIFR, CAP, директор аудиторської фірми «Альта».

Лектор ознайомив з напрямами оптимізації внутрішнього аудиту в контексті сучасних викликів та можливостей. На лекції було розкрито найбільш ефективні стратегії, спрямовані на поліпшення бізнес-процесів та забезпечення їхньої прозорості.

Учасники активно обговорювали сучасні виклики у сфері внутрішнього аудиту. Окрему увагу приділено важливості транспарентності як фундаменту для довіри у середині компаній та серед зовнішніх стейкголдерів. Відкрита лекція стала чудовою можливістю збагатити свої знання та обмінятися досвідом.


Відкрита лекція «Узгоджені процедури як один із ключових напрямів діяльності аудиторських фірм в Україні»

2 листопада 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Узгоджені процедури як один із ключових напрямів діяльності аудиторських фірм в Україні» для студентів, які здобувають освітній ступінь «бакалавр» та «магістр» за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» освітніми програми «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікерка заходу – Мусієнко Вікторія, керівник департаменту з управління якістю міжнародної аудиторської компанії MGI PSP Audit.

Пані Вікторія розповіла про узгоджені процедури, які становлять складну систему заходів, спрямованих на визначення правильності фінансової звітності підприємств, а також на виявлення можливих ризиків та недоліків у фінансовому управлінні. Важливим аспектом узгоджених процедур є їхня обов`язкова відповідність вимогам законодавства України та міжнародним стандартам аудиту, що дозволяє забезпечити надійність і довіру до результатів аудиту.

На лекції розкрито можливості та важливість узгоджених процедур у сучасній аудиторській діяльності, особливо в контексті України. Здобувачі вищої освіти на реальних кейсах ознайомилися з особливостями узгоджених процедур, які сприяють підвищенню надійності фінансової звітності та довірі до аудиторських фірм.


Внутрішній аудит і контроль якості в Izibank – банкінгу майбутнього

25 жовтня 2023 р. на базі Державного торговельно-економічного університету проведено відкриту лекцію представниками Izibank. Тема лекції «Внутрішній аудит і контроль якості в Izibank – банкінгу майбутнього».

Спікер CEO Izibank Анна Тігіпко розповіла про історію створення банку, його основні завдання, принципи роботи і стратегію діяльності. З презентацією про структуру банку і внутрішній контроль якості послуг Izibank виступила начальник відділу контролю якості студентка магістратури ДТЕУ Анна Галушка. Під час виступу було зосереджено увагу на організаційних питаннях щодо роботи в банку, вимогах при працевлаштуванні. Начальник відділу обробки вхідних звернень Тетяна Підлісна детально проінформувала про значення вхідних звернень клієнтів банку в роботі з клієнтами, наголосивши, що Izibank завжди радий бачити серед своїх працівників випускників Державного торговельно-економічного університету.

Цікаву  інформацію надали працівники Izibank, які на сьогодні ще є студентами університету, і випускники ДТЕУ минулих років. Вони акцентували увагу на навчальних дисциплінах, що надали їм можливість кар'єрного зростання у банку, згадали роки навчання і запросили наших студентів працювати у спільній команді  Izibank. Студенти цікавилися рівнем заробітної плати в банку, можливістю проходження практики, працевлаштуванням здобувачів ДТЕУ під час освітнього процесу тощо.


Відкрита лекція «Аналіз даних з EY: інновації в аудиті»

12 жовтня 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Аналіз даних з EY: інновації в аудиті» для студентів ОС «бакалавр» та ОС «магістр», які навчаються за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» освітніми програми «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікери заходу – Костянтин Бондаренко, старший експерт з аудиту ТОВ «ЕРНСТ енд Янг Аудиторські послуги» (EY), та Євгенія Костіцина, фахівець з розвитку бренду роботодавця EY.

Спікери розповіли про компанію EY, яка проводить аудит за такими двома методологіями: Core GAM та Digital GAM. Сучасному аудитору необхідно мати навички роботи з інструментами аналізу та обробки фінансової інформації клієнта Helix, оскільки вони дають змогу зменшити кількість технічної роботи і більш якісно провести аналітичні процедури. Саме поєднання Digital GAM та Helix дозволяє EY задовольняти сучасні потреби клієнтів в аудиті та обробляти великі масиви даних.

Крім того, детально розглянуто важливість digital-аудиту та інструменти аналізу даних, визначено виклики, пов'язані з цифровим аудитом (забезпечення конфіденційності даних та використання великих масивів даних), а також висвітлено перспективи використання новітніх технологій в аудиті.

Здобувачі вищої освіти ознайомилися з принципами роботи digital-інструментів, що використовуються в повсякденній роботі аудитора.


Відкрита лекція «Практичні аспекти судової економічної експертизи в Україні»

09 жовтня 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Практичні аспекти судової економічної експертизи в Україні» для студентів ОС «бакалавр» та ОС «магістр», які навчаються за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» освітніми програми «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікерка заходу – Тітенко Юліана, судова експертка-економістка ТОВ «Судово-експертний Альянс».

Лекторка зазначила, що практичне значення судової економічної експертизи виявляється у впровадженні інноваційних підходів до судового процесу. Електронна юстиція та використання сучасних інформаційних технологій забезпечують ефективність у вирішенні справ та сприяють прозорості й доступності судових послуг для суб'єктів господарювання.

Окрему увагу приділено розвитку судової економічної експертизи в Україні, який направлений на вдосконалення правового середовища для бізнесу.


Відкрита лекція «Суттєвість як предмет професійного судження аудитора»

05 жовтня 2023 року проведено відкриту лекцію на тему «Суттєвість як предмет професійного судження аудитора» для студентів ОС «бакалавр» та ОС «магістр», які навчаються за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» освітніми програми «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика». Спікерка заходу – Оксана Катрич, канд. екон. наук, аудиторка компанії Грант Торнтон Україна, випускниця ДТЕУ.

Лекторка акцентувала увагу на компетентності та навичках, які повинні мати спеціалісти з аудиту, аналізу, консалтингу. Обговорено мегатренди майбутньої професії.

Під час відкритої лекції було розкрито поняття «суттєвості» як ключового елементу професійного судження аудитора, що враховує вплив на різні сторони фінансової звітності. Застосування суттєвості не тільки сприяє ефективності аудиторського процесу, але й гарантує користувачам фінансової звітності надійні та зрозумілі результати.

Здобувачі вищої освіти брали активну участь в обговоренні особливостей надання аудиторських послуг та можливості створення власного бізнесу.


Студентський круглий стіл «Аудиторсько-аналітичне забезпечення управління бізнесом»

У межах тижня факультету фінансів та обліку 25 квітня 2023 року відбувся студентський круглий стіл «Аудиторсько-аналітичне забезпечення управління бізнесом», організований кафедрою фінансового аналізу та аудиту разом зі стейкголдером Професійною організацією аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД. Роботу круглого столу відкрила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків ДТЕУ доктор економічних наук, професор Анжеліка Герасименко. З вітальним словом до учасників конференції звернулася декан факультету фінансів та обліку доктор економічних наук, професор Тетяна Канєва; завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту професор Каріна Назарова та член Ради Аудиторської палати України, Гільдії професійних внутрішніх аудиторів України, ГО «Професійна організація аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД» кандидат економічних наук, доцент Катерина Редько.

У роботі круглого столу взяти участь студенти ДТЕУ, Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, ВСП «Київського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ» та ВСП «Київського транспортно-економічного коледжу» НТУ.

Основними темами для обговорення під час круглого столу були:

  • Фінансовий аудит в управлінні бізнес-процесами.
  • Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності бізнесу.
  • Аналітичне забезпечення управління бізнесом.
  • Бізнес-аналіз у системі економічної безпеки суб’єкта господарювання.
  • Незалежний аудит в умовах глобалізації.


Відкрита лекція «Внутрішній аудит у запобіганні здійсненню шахрайських операцій на підприємстві»

13.04.2023 було проведено відкриту лекцію на тему «Внутрішній аудит у запобіганні здійсненню шахрайських операцій на підприємстві» Лекцію проведено  в режимі онлайн для студентів факультету фінансів та обліку, які здобувають вищу освіту за спеціальністю «Облік і оподаткування» освітньою програмою «Фінансовий контроль та аудит». Спікер – Наталія Поддубна, кандидат економічних наук, аудитор ПАТ «Укрнафта».

Лекторка розповіла про розповсюджені причини шахрайства; основні кроки щодо оцінювання ризиків шахрайства; оцінювання ризику шахрайства внутрішнім аудитором; дії внутрішніх аудиторів при виявленні фактів шахрайства та запобіганні їм; внутрішній аудит як засіб протидії шахрайству. До активного обговорення приєдналися студенти факультету фінансів та обліку, а також викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту.


Лекція на тему «Аудитор нового часу: необхідні вміння та навички, інновації у професії, практичні поради фахівців» від BDO

22.02.2023  у межах дисципліни «Організація і методика аудиту» для студентів І курсу освітнього ступеня «магістр» факультету фінансів та обліку спеціальності 071 «Облік і оподаткування» освітніх програм «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал-аудит та аналіз», «Фінансова аналітика» відбулася відкрита лекція на тему «Аудитор нового часу: необхідні вміння та навички, інновації у професії, практичні поради фахівців» .

За участі представників BDO в Україні – фірми-члена однієї з найбільших міжнародних аудиторсько-консалтингових мереж, було розглянуто питання щодо професії аудитора сьогодні, диджиталізація в аудиті на прикладі компанії BDO в Україні, структура команди аудиторів та обов’язкова участь інших професій в роботі аудиторської команди, організації, які регулюють аудиторську діяльність, внутрішня організація аудиторської фірми, вимоги до професійної кваліфікації фахівців у BDО.


Онлайн саміт програми Горизонт Європа NGI Enrichers

18.01.2023 науково-педагогічні працівники кафедри фінансового аналізу та аудиту взяли участь в онлайн саміті програми Горизонт Європа NGI Enrichers.

Корисний саміт в контексті налагодження співпраці із провідними дослідницькими структурами Європи, США і Канади з акцентом на Інтернет нового покоління. Програма дає можливість стати стипендіатом у США, Канаді та отримати фінансування від Європейської Комісії та уряду Швейцарії. Також є можливість участі у конкурсі та стати амбасадором програми.
Цікавим був блок щодо України: NGI для України, просування українських стартапів на ринку США, можливості NGI для України в Індустрії 4.0., NGI для охорони здоров’я, можливості NGI для інноваційної спільноти. Окремим блоком був обмін досвідом та очікуваннями, а також відгуки випускників – стипендіатів. Запитання, відповіді та пропозиції були присутні протягом усього саміту.


Відкрита лекція на тему «Чому українці сплачують більше податків ніж в ЄС?»

16.11.2022 кафедра фінансового аналізу та аудиту факультету фінансів та обліку провела відкриту лекцію на тему «Чому українці сплачують більше податків ніж в ЄС?».

Спікер: Ілля Несходовський, канд. екон. наук, директор Інституту соціально-економічної трансформації, позаштатний радник Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Лектор зробив акцент на те, що в Україні, за умовно прийнятного рівня оподаткування, простежується сильна залежність бюджетних доходів від споживання імпортних товарів, що обумовлене загальними умовами ведення бізнесу в Україні та спроможністю внутрішніх виробників створювати конкурентоздатну продукцію. Обговорено питання використання схем оптимізації оподаткування за рахунок імпортного ПДВ.


Науковий онлайн-семінар «Внутрішній аудит у забезпеченні ефективного фінансового менеджменту»

У серпні-вересні 2022 р. кафедра фінансового аналізу та аудиту Державного торговельно-економічного університету провела науковий онлайн-семінар на тему «Внутрішній аудит у забезпеченні ефективного фінансового менеджменту». З вступним словом виступили: ректор, д-р. екон. наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Анатолій Мазаракі; декан факультету фінансів та обліку, д-р. екон. наук, професор Тетяна Канєва; завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту, д-р екон. наук, професор Каріна Назарова.

Науковий онлайн-семінар проводили викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту ДТЕУ та залучені науковці-практики (к.е.н., доцент, позаштатний радник Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський та к.е.н, доцент, директор ТОВ «Мідланд Девелопмент Україна» Ольга Заремба). Участь у заході взяли науковці та практики.

Серед основних питань розглядались: еволюція аудиту та його соціальна відповідальність в умовах відкритої економіки; синергія внутрішнього та зовнішнього аудиту; взаємодія внутрішніх та зовнішніх аудиторів; методичні прийоми внутрішнього аудиту; інформаційне забезпечення внутрішнього аудиту; оцінка ризиків та планування внутрішнього аудиту; Agile в управлінні проєктами в аудиті; внутрішній та зовнішній аудит в процесі здійснення операцій M&A; аналітичні процедури внутрішнього аудиту в забезпеченні ефективного фінансового менеджменту; внутрішній аудит у системі державного фінансового менеджменту; стандартизація внутрішнього аудиту у бюджетній сфері; внутрішній аудит у запобіганні корпоративному шахрайству; діджиталізація аналітичних процедур внутрішнього аудиту; та інші.

Учасники наукового-онлайн семінару високо оцінили якість представленого матеріалу та корисність для використання у професійній діяльності.


Науково-практичний семінар «Аналіз впливу МСФЗ 16 "Оренда" на фінансову звітність торговельних та аграрних підприємств»

04.10.2022 було проведено науково-практичний семінар на тему: «Аналіз впливу МСФЗ 16 "Оренда" на фінансову звітність торговельних та аграрних підприємств». Спікер: Сергій Анатолійович РОГОЗНИЙ аудитор, консультант з МСФЗ, директор ТОВ МІК «СТАРТ», член Ради та Керівник комітету ФПБАУ з фінансів та бюджету.

Науково-практичний семінар запам`ятається здобувачам вищої освіти освітніх програм «Фінансовий контроль та аудит», «Фінансова аналітика», «Діджитал аудит та аналіз», аспірантам, докторантам, науково-педагогічним працівникам харизматичністю та високою компетентністю лектора. В ході проведення наукового семінару було розглянуто важливі питання фінансового аналізу, а саме: як зміниться Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, і як це вплине на показники ліквідності торговельних та аграрних підприємств. Захід викликав позитивні відгуки.


Науково-практичний семінар «Фінансова аналітика ринків України в умовах воєнного стану»

26.09.2022 р. відбувся науково-практичний семінар «Фінансова аналітика ринків України в умовах воєнного стану», спікер: Андрій Золковер, д.е.н., професор, директор Наукової установи «Центр сталого розвитку».

Під час зустрічі було обговорено питання аналітики фінансових ринків України в умовах воєнного стану. Лекція визвала жваву та цікаву дискусію.


Відкрита лекція «Аудит під час воєнного стану – реакції, виклики та дії бізнесу»

З нагоди 31-річниці незалежності України, на запрошення кафедри фінансового аналізу та аудиту Державного торговельно-економічного університету, 20.09.2022 було проведено відкриту лекцію к.е.н., доцентки, директорки ТОВ «Мідланд Девелопмент Україна» Ольги Заремби на тему «Аудит під час воєнного стану – реакції, виклики та дії бізнесу». Під час відкритої лекції було обговорено питання розвитку аудиту в незалежній Україні та виклики сьогодення.

Відкрита лекція запам`ятається здобувачам вищої освіти освітніх програм «Фінансовий контроль та аудит», «Фінансова аналітика», «Діджитал аудит та аналіз», аспірантам, науково-педагогічним працівникам харизматичністю та високою компетентністю лектора. Захід викликав позитивні відгуки.


Науково-практичний семінар «Встановлення кінцевих бенефеціарних власників: аналіз структури власності корпорацій»

19.09.2022 відбувся науково-практичний семінар «ВСТАНОВЛЕННЯ КІНЦЕВИХ БЕНЕФІЦІАРНИХ ВЛАСНИКІВ: АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ВЛАСНОСТІ КОРПОРАЦІЙ», спікер: Маргарита АМБАРЧЯН, к.е.н., доцент, бізнес-консультант, незалежний експерт-аналітик.

Під час зустрічі було розглянуто можливості студентів спеціальності «Облік і оподаткування» освітніх програм «Фінансовий контроль та аудит», «Діджитал аудит та аналіз», «Фінансова аналітика» розширити їх професійні компетентності, підвищити конкурентні переваги при працевлаштуванні.


30.06.2022 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту взяли участь у круглому столі на тему "Функціонування аудиторських, консалтингових, бухгалтерських компаній в сучасному середовищі. Обмін досвідом. Погляд у майбутнє". Організатор: Громадська організація «Професійна організація аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД».


17.06.2022 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту (Нежива М.О., Мисюк В.О., Заремба О.О.) приєднались до 5th International Conference on Economics and Social Sciences (Bucharest, Romania). Презентація на тему «Globalization beyond the pandemic: opportunities from a great reset» викликала жваве обговорення, а модератор запросив до подальшої плідної співпраці.


Всеукраїнський круглий стіл «Фінансовий аудит: сучасна парадигма в умовах інформаційного суспільства»

14.06. 2022  кафедрою фінансового аналізу та аудиту було організовано та проведено Всеукраїнський круглий стіл «Фінансовий аудит: сучасна парадигма в умовах інформаційного суспільства».

З вітальним словом звернулися Мазаракі Анатолій Антонович, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, ректор ДТЕУ; Канєва Тетяна Володимирівна, доктор економічних наук, доцент, декан ФФО ДТЕУ; Назарова Каріна Олександрівна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту ДТЕУ.

У роботі круглого столу взяли участь представники аудиторських компаній, великого та середнього бізнесу, закладів вищої освіти. З концептуальними доповідями виступили: Каменська Т.О. (Аудиторська палата України); Олендій О.Т. (керівник аудиторської практики і партнер аудиторської компанії Grant Thornton Ukraine); Шалімова Н.С. (Центральноукраїнський національний технічний університет); Несходовський І.С. (Інститут соціально-економічної трансформації); Задніпровська С.П. (ТОВ «АДВО-АУДИТ»); Мамонтова Н.А. (Острозька академія); Антонюк О.Р. (Національний університет водного господарства та природокористування); Іонін Є.Є. (Донецький національний університет ім. В. Стуса); Матюха М.М. (Київський університет технологій та дизайну); Бондаренко К.С., Зубаха М.В. (EY); Заремба О.О. (ТОВ «Мідланд Девелопмент Україна»); Роздобудько В.В. (АФ «Альта-аудит»).

В обговоренні взяли участь представники аудиторських фірм: "Стандарт", ТОВ "РСМ Україна", ТОВ "Емерджекс Аутсорсінг", ТОВ АФ "УкрЗахідАудит", ТОВ "КОМПЛАЄНС-АУДИТ", АФ "Аудит-стандарт", АФ "Професіонал" та ін.


26.05.2022 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту Марія Нежива, Вікторія Мисюк та Ольга Заремба прийняли активну участь у 4rd Eastern European Conference of Management and Economics (EECME 2022). Була представлена доповідь на тему «Digital Transformation in Economies and Consumers», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти.


22.03.2022 року викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту прийняла участь проведенні круглого столу «Фінансова політика в умовах військового стану».

Були представлені актуальні та інформативні доповіді: 
заходу НБУ під час військового стану, оцінка кількості тимчасово переміщених осіб з України під час війни, бюджетна політика в умовах військового стану, податкова політика в умовах воєнного стану, звітність про сталий розвиток: нова реальність, кредитні канікули в Україні під час війни, платіжні послуги в умовах військового стану, стан фінансового ринку держави агресора після санкцій.


22.02.2022 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту доєднались до 30-тої ювілейної конференції ВПГО «Спілка Аудиторів України»: «Аудит та зміни у  професії: сучасна практика та відповіді  на нові виклики».


Відкрита лекція провідного практика в царині аудиту та інформаційних технологій Ткаченка Дмитра Олеговича (CaseWare Ukraine)

17 лютого 2022 року за участю викладачів кафедри фінансового аналізу та аудиту Державного торговельно-економічного університету для здобувачів вищої освіти освітніх програм «Фінансовий контроль та аудит», «Фінансова аналітика», «Діджитал аудит та аналіз» було проведено відкриту лекцію на тему «Діджитал тренди – 2022» Ткаченком Дмитром Олеговичем, директором ТОВ «КВ АЙТІ СОЛЮШН», який є офіційним представником CaseWare Ukraine ІТ-рішень канадської компанії Case Ware International.

Під час відкритої лекції було висвітлено світові тренди в аудиті та акцентовано увагу на тому, що у 2025 р. обсяг даних у світі збільшиться на 61% та досягне 175 зеттабайт.

Програмні рішення CaseWare забезпечують універсальні та надійні рішення для бухгалтерів, аудиторів, фінансових директорів; широко використовуються в корпоративному та державному секторі, де часто доводиться працювати з великою кількістю інформації. Програмне забезпечення CaseWare використовується у 130 країнах світу і доступне 16 мовами.
Відкрита лекція запам`ятається студентам харизматичністю та високою компетентністю лектора. Захід викликав позитивні відгуки студентів.


20.11.2021.Викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту разом зі студентами спеціалізації «Фінансовий контроль та аудит» відвідали відкриті лекції: «Consulting at EY» (Спікер: Прикордонна Анна, старший консультант, ТОВ «ЕРНСТ ЕНД ЯНГ»), «Аудитор – не бухгалтер, а хто? Розкажемо» (Спікер: Рибчак Діана Михайлівна, ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА»), «Як почати кар'єру в бухгалтерському обліку» (Спікер: Чорна Олександра, менеджер відділу аутсорсингу бухгалтерських послуг, ТОВ «Мазар-Україна»). 


08.11.2021 р. викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту разом зі студентами спеціалізації «Фінансовий контроль та аудит» відвідали відкриті лекції: «Аудит: гарний початок на перспективу для зростання» (лектор Ірина Хирна, ключовий партнер з аудиту ТОВ «РСМ Україна»); «Кар’єра, що надихає» (спікер Міщенко Анна, фахівчиня із залучення талантів KPMG); «Моя професія: інсайти, тренди та можливості» (спікер Іконников Владислав, партнер, керівник департаменту фінансового консалтингу ТОВ «ГРАНТ ТОРНТОН ЛЕГІС»).


29.09.2021 р.викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту доц. Нежива М.О. та доц. Поддубна Н.М. взяли участь у щорічному конкурсі "Молодий вчений року", організований Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Церемонія нагородження відбулася 29.09.2021. Пишаємося нашими колежанками та бажаємо їм нових звершень у їх професійному зростанні!


08.09 2021 року викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту приєднались до заходу “ACCA Back to School Network Event”. Захід відбувався за участі членів АССА, Міністерства фінансів України, ОСНАД, акредитованих роботодавців, навчальних партнерів та університетів. На заході представлено нового керівника АССА Польщі, України та країн Прибалтики – Якуба Войнаровскі, подальший план розвитку аудиторської реформи в Україні від Міністерства фінансів України, а також  ОСНАД розповів коли пройдуть перші кваліфікаційні іспити. Артем Дубовецький – член від України в міжнародній асамблеї АССА поділився досвідом участі в ній та про перспективи для членів. 


24.06.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту Karina Nazarova, Volodymyr Hordopolov, Mariia Nezhyva and Viktoriia Mysiuk прийняли активну участь у International Conference Sustainable Transport System and Maritime Logistics (ISTSML 2021), яка відбувалася в м. Батумі (Грузія). Була представлена доповідь на тему «Anti-corruption audit as an imperative of effective environmental management», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти.


7-9 червня 2021 р. викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту відвідали 3-денну серію онлайн-лекцій Щорічної дослідницької конференції “The Policy Toolkit for a World in Flux” (організатор Національний банк України).

  • 07 червня лекція “Anti-Crisis Policy of Central Banks in Times of Uncertainty” (спікер Archil Mestvirishvili, National Bank of Georgia).
  • 08 червня лекція “Measuring Central Bank Communication Using Machine Learning” (спікер Sophia Kazinnik, Federal Reserve Bank of Richmond).
  • 09 червня лекція “Domestic and International Effects of US Monetary Policy” (спікер Giovanni Ricco, University of Warwick).


Круглий стіл «Аудит, аналіз та облік в інформаційному суспільстві»

03.06.2021 кафедра фінансового аналізу та аудиту провела студентський круглий стіл «Аудит, аналіз та облік в інформаційному суспільстві» з метою обговорення теоретичних та практичних питань аудиту, аналізу та обліку в інформаційному суспільстві.


28.05.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту Ольга Заремба, Марія Нежива та Вікторія Мисюк прийняли активну участь у 3rd Eastern European Conference of Management and Economics (EECME 2021). Була представлена доповідь на тему «International trade risk management under the impact of globalization», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти.


26.05.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту О. Заремба, М. Нежива та В. Негоденко прийняли активну участь у Іnternational conference «Monitoring, Modeling & Management of Emergent Economy (M3E2) 2021». Науковці представили доповідь на тему «Application of blockchain technology in accounting and audit: international and domestic experience», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти.


13.05.2021 за ініціативи кафедри фінансового аналізу та аудиту було проведено відкриту лекцію на тему «Психологія великих грошей». Лектор: Ілля Несходовський, український економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації, експерт групи «Податкова реформа» РПР, брав участь у розробці більш ніж 10 законопроектів, автор аналітичних та дослідницьких робіт з макроекономіки та фіскальної політики.


11.05.2021 викладачі кафедри та  студенти спеціальності "Облік і оподаткування" спеціалізації "Фінансовий контроль та аудит" відвідали майстер-клас Поліщука Сергія, к.е.н., ACCA DipIFR, CAP, члена ради Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України, керуючого партнера АФ «Наша Бухгалтерія» -  "Професійна ектика та виклики сьогодення".  Лектор розповів про концептуальні основи та дотримання професійної етики в сфері аудиту та обліку. Було обговорено практичні ситуації щодо поведінки аудитора під час вининкнення конфліктних ситуацій у професійній діяльності.


29.04.2021 відбувся майстер-клас стейкхолдера кафедри фінансового аналізу та аудиту, провідної аудиторської компанії  «Сайвена-Аудит» на тему «Аудит спеціального призначення. Трансфертне ціноутворення» за допопомогою платформи Zoom. Лектори: Олена Жукова (засновник і керуючий партнер групи компаній Saivena Group, голова комітету по міжнародному оподаткуванню Асоціації адвокатів України, сертифікований аудитор, адвокат по податковим та фінансовим спором, спеціаліст по ТЦО, спеціаліст по ТІК, експерт Реанімаційного пакету реформ) та Марія Мурашко (економіст з трансфертного ціноутворення аудиторської компанії «Сайвена-Аудит», випускниця КНТЕУ за спеціальністю «Аудиторська діяльність»).
Майстер-клас був проведений на високому професійному рівні, протягом усього заходу усі дані коментувались прикладами та зацікавив усіх присутніх.


29.04.2021 відбувся майстер-клас стейкхолдера кафедри фінансового аналізу та аудиту, провідної аудиторської компанії  «Сайвена-Аудит» на тему «Аудит спеціального призначення. Трансфертне ціноутворення» за допопомогою платформи Zoom. Лектори: Олена Жукова (засновник і керуючий партнер групи компаній Saivena Group, голова комітету по міжнародному оподаткуванню Асоціації адвокатів України, сертифікований аудитор, адвокат по податковим та фінансовим спором, спеціаліст по ТЦО, спеціаліст по ТІК, експерт Реанімаційного пакету реформ) та Марія Мурашко (економіст з трансфертного ціноутворення аудиторської компанії «Сайвена-Аудит», випускниця КНТЕУ за спеціальністю «Аудиторська діяльність»).
Майстер-клас був проведений на високому професійному рівні, протягом усього заходу усі дані коментувались прикладами та зацікавив усіх присутніх.


23 квітня 2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту відвідали онлайн-семінар «Огляд Міжнародного кодексу етики професійних бухгалтерів» організований партнерами кафедри Громадською організацією «Професійна організація аудиторів, бухгалтерів та викладачів ОКД». Руслана Кузіна розглянула структуру нового Кодексу і принципові відмінності за формою і за змістом; було обговорено як ці зміни вплинуть на роботу аудиторів, а також застосовано практичний інструментарій для вирішення етичних ситуацій.


22.04.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту відвідали вебінар «Комплаєнс-процедури від професіоналів». Микита Вініченко (адвокат судової практики KODEX), Данило Глоба (заступник директора YouControl з правових питань), В’ячеслав Тиховліс (керуючий адвокатським бюро В’ячеслав Тиховліс) пояснили з чого почати впровадження комплаєнсу та на що звертати особливу увагу, при перевірці потенційних партнерів. Згідно з новими правилами фінмоніторингу, компанії зобов'язані перевіряти своїх контрагентів. Зробити це можливо за допомогою впровадження комплаєнсу.

На вебінарі обговорено наступні питання:

  • Що таке Compliance та Due diligence?
  • Due diligence як вид комплаєнсу в Україні: особливості та сфери застосування.
  • Етапи комплаєнсу: на що звернути увагу. Особливості risk-point-ів та фінальних звітів.
  • Передумови запровадження комплаєнсу в Україні.
  • Сутність комплаєнсу в банківській сфері.
  • Неможливість виокремлення окремого напряму комплаєнсу на прикладі державних закупівель.
  • Напрями подальшого правового регулювання комплаєнсу в Україні.
  • Основа комплаєнсу - ризик-орієнтований підхід.
  • Комплаєнс-оцінка ризиків.
  • Дотримання принципів комплаєнсу.


22.04.2021 викладачі кафедри фінансового аналізу та аудиту відвідали вебінар «Машинне навчання як сучасний інструмент для прогнозування акцій на прикладі Forecast AI Promo». Спікер: Гаррій Гнатовський, Solution Architect U&Sluno. Під час вебінару було розглянуто:

  • Forecast Promo AI - інноваційний інструмент прогнозування акцій.
  • Що таке Машинне навчання (МО) і штучний інтелект.
  • Основні принципи.
  • Використання МО для прогнозування та відмінності від використання математичних моделей.
  • Прогноз акцій – область з величезною кількістю невідомих факторів і не менш великим потенціалом оптимізації.
  • Труднощі застосування машинного навчання і штучного інтелекту на практиці.
  • Результати, які можна досягти при використанні Forecast Promo AI.


13.04.2021 провідні digital-аудитори та аналітики кафедри- д.е.н., проф. К. Назарова;  к.е.н., доц. М. Нежива; к.е.н., доц. В. Гоцуляк - взяли активну участь у IV International Scientific Congress SOCIETY OF AMBIENT INTELLIGENCE 2021 (Ukraine – Uzbekistan – Latvia). Науковці представили доповідь на тему «Digital Audit as an Imperative for Ukraine’s Way out From the COVID-crisis and a Tool to Increase the Competitveness of the State», яка викликала значний інтерес у міжнародної професійної спільноти. Кафедра, яка має певні здобутки у вказаному  напрямі, отримавши підтримку визнаних вчених та практиків, буде продовжувати свої наукові дослідження в цьому напрямі(і чекаємо докторантів і аспірантів, які прагнуть долучитися до окресленого напряму досліджень).


16.03.2021 кафедра фінансового аналізу та аудиту спільно з партнерами LINKOS GROUP організували майстер-клас «Електронний документообіг» для студентів спеціальності «Облік і оподаткування», спеціалізації «Фінансовий контроль та аудит». Артем Ким продемонстрував кейс щодо виконання проєкту на базі програми «M.E.Doc», яка призначена для автоматизації процесів роботи зі звітною документацією встановленого зразка. M.E.Doc забезпечує організацію електронного документообігу усіх без винятку суб'єктів господарювання будь-якої форми власності та джерел фінансування. Крім того програма дає можливість імпорту даних з будь-якої бухгалтерської програми та передачі звітності в електронному вигляді з використанням кваліфікованих електронних підписів. Тренінг викликав інтерес у студентів та активне обговорення виконання кейсу.


9-13 лютого 2021 р. к.е.н., доцент кафедри Нежива Марія Олександрівна долучилась до VI Всеукраїнської конференцію "Uni-Biz Bridge" відвідала такі наукові заходи, як : «Навчання персоналу в онлані, практика JTI в Україні» від JTI; «Як не втратити натхнення від роботи в онлайні?» від Jooble; «Як записувати навчальні відео та втримувати увагу» від Рhilip Morris; «Компетенції майбутнього» від Райф; «Мотивація команди/студентів в онлайн-режимі (на прикладі персоналу компанії)» від METRO, а також панельну дискусії «Вплив онлайн-навчання на освіту: чи буде університет таким самим, як був до карантину?».


2 лютого 2021 викладачі кафедри, сертифіковані аудитори доц. Заремба О.О. та Роздобудько В.В. прийняли участь в організованому Аудиторською палатою України практичному заході- дискусії на тему: «Податок на прибуток та податкові різниці 2020: погляд аудитора», учасниками якої стали майже 160 членів Аудиторської палати України. Спікером веб-дискусії виступила член Аудиторської палати України Зубрицька Ірина Юріївна. Модератор – Голова АПУ Каменська Тетяна Олександрівна.

Під час заходу обговорювалися наступні питання:

  • 1. Податок на прибуток та податкові різниці 2020: чому це важливо в ході аудиторської перевірки фінансової звітності?
  • 2. Ризики, процедури та аудиторські докази в ході перевірки податкових різниць з податку на прибуток:
  • 2.1. Від’ємне значення (ряд. 3.2.4) –право чи обов’язок?
  • 2.2. Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів.
  • 2.3. Різниці, що виникають при формуванні забезпечень (резервів).
  • 2.4. Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій.
  • 2.5. Інші різниці.
  • 3. Порядок виправлення помилок в декларації та додатку РІ. Подання уточнюючого розрахунку до декларації у зв’язку з уточненням фінансового результату аудитованого періоду за результатами аудиту.


18.11.2020 кафедра прийняла участь у дослідницькому семінарі, під час якого Маріаросарія Комунале (Mariarosaria Comunale, Bank of Lithuania) представила результати досліджень на тему "Shock dependence of exchange rate pass-through in the euro area". 

Концепція залежності від шок- ефектів перенесення виникла з розуміння того, що коливання обмінного курсу, викликані різними шоками, можуть по-різному впливати на ціни. Результати проведеного дослідження переконливо доводять: різні внутрішні і глобальні шоки можуть бути пов'язані з абсолютно різними ефектами переносу (хоча результати і схожі у різних моделях), причому найбільший ефект спостерігається з боку шоку монетарної політики.


12.11.2020 кафедра фінансового аналізу та аудиту приєдналась до ХІІІ Міжнародного бізнес-форуму "Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні". 


Кафедра фінансового аналізу та аудиту (Karina Nazarova, Volodymyr Hordopolov, Mariia Nezhyva, Viktoriia Mysiuk, Tetiana Kopotiienko) приймала активну участь у І International Symposium of Earth, Energy, Environmental Science, andSustainable Development (Indonesia). На симпозіумі була представлена доповідь на тему «Audit in the provision of minimization eco-anxiety of world economy».


ICSF-2020: The international conference on sustainable futures: environmental, technological, social and economic matters (20-22.05.2020, м. Кривий Ріг). Fintech, Greener Economy & Finance Workshop (FGE&F-WS'2020).

Виступ викладачів кафедри фінансового аналізу та аудиту Karina Nazarova, Vladimir Gotsulyak, Вікторія Міняйло, Mariia Nezhyva, Viktoria Mysiuk з доповіддю «Accounting, analysis and environmental audit as an imperative of the development of green economy in the state's economic security system» (20.05.2020).


За ініціативи кафедри фінансового аналізу та аудиту стейкголдери ОП «Фінансовий контроль та аудит» – міжнародна аудиторська компанія KPMG, 10 березня 2020р.провела відкриту лекцію на тему «Due Diligence. Світовий досвід».

Відкриту лекцію провели Марія Корж (Senior Consultant M&A Tax at KPMG Ukraine) та Людмила Мороз (Talent Brand Specialist at KPMG Ukraine).

Аудитори компанії Big 4п ідкреслили, що запити на проведення Due Diligence зростають з кожним роком. Це інноваційний аудиторський тренд, який представляє собою ґрунтовну аналітично-аудиторську експертизу діяльності суб'єкта господарювання, що дозволяє отримати достовірну структуровану інформацію про об'єкт дослідження. На окрему увагу заслуговує активний двосторонній диспут між аудиторами і студентами з актуальних питань аудиторської діяльності. Захід викликав позитивні відгуки студентів.


Круглий стіл «Облік, аналіз та аудит в інформаційному суспільстві»

За ініціативи кафедри фінансового аналізу та аудиту 11 червня форматі Zoom конференції  відбувся студентський круглий стіл «Облік, аналіз та аудит в інформаційному суспільстві».

Мета заходу - обговорення новітніх тенденції, проблематики та перспектив розвитку вітчизняної системи обліку, аналізу та аудиту у інформаційному суспільстві.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися проректор з наукової роботи, д.е.н., професор Світлана Володимирівна Мельниченко, декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Тетяна Володимирівна Канєва, завідувач кафедри фінансового аналізу та аудиту, д.е.н., професор Каріна Олександрівна Назарова, які наголосили на тому, що  студентська науково-дослідна робота є одним із засобів підвищення якості підготовки фахівців,  що особливо є актуальним під час дистанційного режиму роботи.

У роботі заходу взяла участь Редько Катерина Олександрівна, к.е.н, доцент, член Ради Аудиторської палати України, ACCA DipIFR, SE MBA, Член Гільдії професійних внутрішніх аудиторів України, бізнес-тренер та консультант з IFRS та CIA, Головний внутрішній аудитор холдингу Індустріал, керуючий партнер ТОВ «Аудиторська фірма «Стандарт», яка розповіла про  зміни в роботі аудиторів, в т.ч. в умовах діджиталізації економіки.

 Модератором заходу була к.е.н., доцент кафедри фінансового аналізу та аудиту Міняйло Вікторія Петрівна.

Учасники круглого столу обговорили актуальні питання здійснення внутрішнього та зовнішнього контролю та аудиту в умовах COVID-19, аналізу бізнес-процесів,  аудиту та аналізу інвестиційних проєктів та грантів, необхідності аудиту земельних ділянок, ведення бізнесу в умовах інформатизації тощо.

 В дискусії взяли участь студенти спеціальностей «Фінансовий контроль та аудит», «Облік та оподаткування», студенти Київського державного коледжу туризму та готельного господарства, викладачі кафедри.

30.01.2024
433884
159
остання редакція 15.03.2024
43630