logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Напрями наукових досліджень

Центр досліджень управління сталим розвитком туризму та рекреації

Управління туристичними дестинаціями в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення

Воєнні дії на території України призвели до серйозних ринкових трансформацій, зокрема до перерозподілу туристичного попиту і кардинальної зміни пропозиції, спричинила необхідність перегляду класичного інструментарію управління туристичними дестинаціями. Це актуалізує такі аспекти дослідницької роботи Центру:

  • розроблення методик оцінки шкоди, завданої туристичним дестинаціям, та визначення механізмів їх відновлення;
  • розроблення антикризових стратегій і стратегій розвитку туристичних дестинацій України різної спеціалізації та рівня (від локального до національного) у воєнний і повоєнний періоди;
  • розроблення стратегій інтеграції туристичних дестинацій України до європейського туристичного простору.

Digital-трансформація в туристичній індустрії

В умовах глобалізаційних і локальних викликів сучасності використання цифрових технологій і інструментів стали найбільш дієвим способом перегляду бізнес-стратегій та/або цифрових стратегій, моделей розвитку суб’єктів господарювання, форм і методів  здійснення операційної діяльності, формування і просування туристичних продуктів, маркетингових комунікацій, досягнення цілей у процесі трансформації бізнесу в сфері туризму та рекреації.

Основними векторами досліджень сьогодення у сфері туристичного бізнесу та рекреації за напрямом Центру є:

  • цифровізація менеджменту підприємств туризму та рекреації
  • цифровізація бізнес-процесів підприємств туризму та рекреації
  • цифровізація туристичних продуктів.

Сталість та інклюзивність у сфері туризму та рекреації

Туризм як складна міжгалузева соціо-еколого-економічної система, в центрі якої знаходиться людина, відіграє одну з ключових ролей реалізації цілей сталого розвитку суспільства (SDG), задекларованих в Резолюції Генеральної асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний в галузі сталого розвитку людства до 2030 року». Всесвітньою туристичною організацією (UNWTO) розроблено спільну платформу з метою об’єднання глобального співтовариства у здійсненні досліджень та обміном результатами таких досліджень для досягнення цілей сталого розвитку.

Одним з ключових трендів у сфері публічних інновацій нині є «Інклюзивність та вразливі групи населення». Існує значна кількість напрямів залучення стейкголдерів туристичного середовища до реалізації інклюзивних бізнес-моделей, що потребує поглиблення наукових досліджень.

Дослідження сталого та інклюзивного розвитку туризму і рекреації нині засноване на аналізі потенційних загроз і ризиків економічного, медико-епідеміологічного та соціо-політичного характеру (пандемія спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, військовийстан в Україні через повномасштабні військові події), з якими стикаються суб’єкти господарювання і споживачі, визначенні втрат.

Дослідження учасників Центру у найближчій перспективі сфокусовані на розробленні антикризових заходів щодо безпечного туризму, вирішенні проблем підвищенні якості сервісу, зокрема шляхом розроблення або імплементації міжнародних стандартів до національної системи нормативних документів в окремих сегментах туризму та рекреації, розробленні методичних підходів до оцінки внеску туризму до основних показників національної економіки України («Туристичний барометр України за рік»), обґрунтуванні Стратегічної Дорожньої карти відновлення малого та середнього бізнесу сектора туризму та гостинності України.

18.01.2024
433884
55
остання редакція 18.01.2024