logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

Центр досліджень управління сталим розвитком туризму та рекреації


Фінальні конкурси StartUp-ідей у навчально-науковому центрі бізнес-симуляції

У першій декаді грудня 2023 року в навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ було організовано конкурси командних StartUp-ідей здобувачів 4 курсу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу усіх освітніх програм (дисципліна «StartUp-тренінг»):

Кафедра

Спеціальність

Освітня програма

Туризму та рекреації

073 «Менеджмент»

«Туристичний менеджмент»

242 «Туризм і рекреація»

«Міжнародний туризм»

Готельно-ресторанного бізнесу

073 «Менеджмент»

«Готельний і ресторанний менеджмент»

241 «Готельно-ресторанна справа»

«Готельно-ресторанна справа»

Технології і організації ресторанного господарства

181 «Харчові технології»

«Технологія та організація ресторанного бізнесу»

На розсуд експертного журі представлено амбіційні StartUp-ідеї з перспективою монетизації та масштабування бізнесу від здобувачів.

Від кафедри туризму та рекреації:

  • Culture&Travel – проєкт використання технологій штучного інтелекту в індивідуальному підборі та розробленні турів;
  • PremiumGuard – проєкт розроблення трекера для пошуку загублених речей туристів;
  • USECO – проєкт створення мобільного додатку, який полегшує планування екологічних подорожей світом та Україною;
  • GoEatсlub – проєкт інноваційного мобільного додатку, призначеного для тих, хто цінує смачну їжу та шукає нові кулінарні враження;
  • TripWise  проєкт організації сервісу з індивідуального планування турів, консультативної підтримки та супроводу туристів під час подорожі;
  • Є подія – проєкт запуску платформи з пошуку подій для відвідування та організації бронювання івент-турів;
  • Rertosight  B2B-проєкт підтримки діяльності екскурсійних бюро на основі використання технологій доповненої реальності.

Пітчинг стартапів оцінювало фахове експертне журі, до складу якого, крім викладачів кафедр ФРГТБ, увійшли:

Марина ЛЕЩЕНКО – керівниця лабораторії інжинірингової школи Ноосфера у місті Черкаси;
Іван ЗАГОРУЛЬКО – проєктний координатор лабораторії інжинірингової школи Ноосфера у КПІ імені Ігоря Сікорського, м. Київ;
Олександр САБІРОВ – канд. техн. наук, голова технологічного департаменту ТОВ «МПС ПРОДУКТУ» мережі піцерій «Mamamia!»;
Олена ПУРДЕНКО – координатор бізнес-інкубатора ДТЕУ;
Оксана ТРУБЕЙ – директор навчально-наукового центру бізнес-симуляції ДТЕУ;
Анастасія СЛОБОДЯНИК, Анна ШЕВЧУК – розробниці стартапу Easy Sing, призерки міжнародного конкурсу стартапів-2023.

Про важливість та неординарність представлених проєктів свідчили численні питання до спікерів від членів експертного журі та студентської аудиторії, а викликані ними жваві дискусії іноді були навіть надто палкими.

За результатами конкурсу кращими StartUp-ідеями визнано:

Кафедра

Переможці

туризму та рекреації

  • Culture&Travel
  • Go Eat сlub

готельно-ресторанного бізнесу

  • Ar-store
  • HubStay
  • SmartFridgeMate

технології і організації ресторанного господарства

  • ЕкоГастро
  • RescueBites

Представники журі були вражені інноваційністю ідей, креативністю бізнес-рішень, злагодженою роботою команд та оригінальністю дизайну презентацій та пітчингу. Експерти порадили командам розвивати свої StartUp-ідеї до етапу валідації, тестування та комерціалізації й запропонували свою підтримку та допомогу у реалізації проєктів.

Натхненні відгуками експертів та результатами конкурсу StartUp-команди вирішили подавати свої роботи на Міжнародний студентський конкурс стартапів TourSystemUkrChallenge-2024 та VІ Всеукраїнський конкурс «Бізнес-трамплін-2024».

Вітаємо всіх учасників та переможців фіналу конкурсу, дякуємо за активність, креативність, творчість, небайдужість до сучасних проблем споживачів та інтелектуальний вклад у відродження та розвиток бізнесу в Україні!


Онлайн-семінар «Перезапуск туризму в Україні: діалог із зацікавленими сторонами» на базі Університету Уппсала (Швеція)

Викладачі кафедри туризму та рекреації ДТЕУ взяли участь в роботі онлайн-семінару «Перезапуск туризму в Україні: діалог із зацікавленими сторонами», що був організованим 13 грудня 2023 року на базі Університету Уппсала (Швеція) Президентом ФРТУ, експертом з розвитку туристичних дестинацій, розвитку громад і територій та проєктного менеджменту PhD, канд. наук з держ. управління доц. Тетяною Тимошенко.

Метою онлайн-семінару була презентація результатів дослідження та обмін думками між експертами, а також надання порад та рекомендацій громадам Київської області щодо післявоєнного відновлення туризму.

З доповідями виступили Цезар Аугусто Веландія (Cesar Augusto Velandia) «Туризм у суворі часи: враження від Колумбії», що поділився досвідом власної країни у повоєнному відновленні розвитку туристичної індустрії, а також Тетяна Тимошенко, що висвітлила основні результати реалізації проєктів, присвячених визначенню масштабів шкоди та руйнувань, завданих військовими подіями туристичним і культурним об’єктам громад Київської області (Україна), аналізу ключових факторів, що впливають на стійкість розвитку туризму в умовах військового стану та підготовці рекомендацій стосовно відновлення функціонування туристичних дестинацій Київщини.

В роботі  онлайн-семінару та в подальших дискусіях від ДТЕУ взяли участь д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко та д.г.н. проф. Олександр Гладкий, а також науковці і викладачі Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Представники ДТЕУ підкреслили важливість розробки національних та регіональних програм повоєнного відродження туризму в Україні, що особливо актуальні для столиці та громад Київщини, а також висвітлили основні результати власних наукових розробок, підготовлених в рамках НДР «Аналітичне дослідження втрат туристичної індустрії від війни в Україні».


Erasmus+ AFID: тренінг з розробки інклюзивного цифрового освітнього контенту

В межах проєкту Еразмус+ «Забезпечення академічної свободи та інклюзії шляхом цифровізації» (проєкт AFID) з 27 по 29 листопада 2023 року на базі Університету Алькали (м. Алькала де Енарес, Іспанія) відбувся навчальний тренінг з розробки інклюзивного цифрового освітнього контенту для представників закладів освіти та громадських обʼєднань: Королівського технологічного інституту (м. Стокгольм, Швеція), Університету Лісабону (м. Лісабон, Португалія), Університету Алкали (м. Алкала-де-Енарес, Іспанія), Державного торговельно-економічного університету (м. Київ, Україна), Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів, Україна), Харківського економічного університету імені Семена Кузнеця (м. Харків, Україна), Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (м. Дніпро, Україна) та ГО «Синергія» (Дніпро / Тернопіль, Україна).

Від ДТЕУ у заході брали участь проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Анжеліка Герасименко, завідувач кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Наталія Мазаракі, директор центру молодіжної та інформаційної політики Марія Кладченко та доцент кафедри туризму та рекреації Сергій Кравцов.

Під час тренінгу було презентовано технічне завдання на створення Мультиінституційного Віртуального Інклюзивного Кампусу (VIC), розглянуто питання бар'єрів для інклюзії та роль освітніх онлайн-платформ у їх подоланні, розуміння мотивації здобувачів вищої освіти до використання інклюзивних онлайн-курсів, принципи універсального дизайну для онлайн-курсів та практичні приклади онлайн-контенту, методи інклюзивної освіти та інструменти онлайн комунікації, а також обговорено структуру курсів та основні вимоги до їх створення, впровадження та методичного супроводу.

В межах тренінгу делегацією ДТЕУ було продемонстровано досвід університету із розробки інклюзивних відеолекцій в MS Teams, а саме: концептуальні підходи до стилістичного оформлення графічних матеріалів курсу, процес створення та монтажу відео-лекції, створення та додавання субтитрів, інших способів забезпечення інклюзивності відеолекцій.

Спільна робота учасників тренінгу та конкретизація основних вимог до інклюзивних цифрових курсів університетів-учасників Проєкту AFID у поєднанні з чітким баченням майбутнього VIC є підґрунтям до забезпечення ефективності освітнього процесу у віртуальному інклюзивному кампусі.


Студенти за освітньою програмою «Креативні індустрії та управління бізнесом» і «Міжнародний туризм» відвідали Форум  "Виклики сьогодення та пріоритети майбутнього очима змінотворців"

Участь студентів у заході організував доцент кафедри туризму та рекреації Мазурець Р.Р. за підтримки завідувача кафедри Ткаченко Т.І. та доцента Забалдіної Ю.Б.

Організатор події Мережа захисту національних інтересів «А Н Т С»

Зокрема представники ДТЕУ взяли участь у секційному засіданні «ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ СОЛІДАРНОЇ ЕКОНОМІКИ: ВИКЛИКИ, ІННОВАЦІЇ, ДІЇ».

MОДЕРАТОРКА Валерія Бондаренко – експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні»

  • Олена Мотузенко, к. г. н., доцентка КНУ, запрошена професорка університету Ка Фоскарі Венеції, експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Eкономічна підтримка України»;
  • Валерія Бондаренко, засновниця ГС «ТО Slavuta», керівниця проєкту «Відлуння руйнації», експертка з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні»;
  • Олена Бондар, д. е. н., економічний експерт, професорка КНУБА, керіник центру та радник з міжнародних питань Державної Агенції відновлення та розвитку інфраструктури України;
  • Наталія Ільчук, власниця грибного господарства та гастротуристичної локації «Яблунівські печериці та горіхи»;
  • Маріна Антонюк, президентка Асоціації в’їзних туроператорів України, директорка туристичної компанії Ukrainian Incentives DMC.
  • Наталія Москаленко-Погребна, керівник департаменту економіки КОДА;
  • Роман Макухін, експерт ГО «АНТС»;
  • Катерина Пасюк, керівник КП Благоустрою міста Ірпінь;
  • Олена Казміна, к.е.н., директорка туристичної компанії «Орнамент України», віце-президентка Асоціації в’їзних туроператорів України;
  • Іван Рознай, сільський голова Бищівської ТГ.

Колектив кафедри висловлює щиру подяку стейкголдерці освітніх програм «Креативні індустрії та управління бізнесом» і «Міжнародний туризм», засновниці ГС «ТО Slavuta», експертці з питань солідарної економіки проєкту USAID «Економічна підтримка Україні» Валерії Бондаренко.


«Туризм в умовах економіки спільної участі» – онлайн-лекція Кравцова С. С. для слухачів Волинської обласної МАН

Економіка спільної участі (шерингова економіка, англ. sharing economy) – соціально-економічна система, в основі якої є спільне використання ресурсів. До цієї системи іноді включають (або розглядають як споріднені із нею) такі поняття, як мережева економіка (mesh economy) або спільне споживання (collaborative consumption). Ця концепція не є новою, проте постійно розвивається і утворює нові форми відповідно до потреб сучасного ринку послуг. Утворюючи певні спільноти споживачів, шерингова економіка орієнтується на потреби споживача, при цьому використовуючи мінімум ресурсів. Багато науковців одностайні у своїх переконаннях, що саме ці спільноти споживачів прийдуть на зміну нинішнім корпораціям.            

Саме цій тематиці економіки спільної участі, орієнтованої на споживача, ефективну діяльність в нових бізнес-умовах, було присвячено онлайн-лекцію, яку організували доценти кафедри туризму та рекреації Кравцов С. С. та Мазурець Р. Р. за участі завідувача кафедри професора Ткаченко Т. І.

Наукова спільнота Державного торговельно-економічного університету теж активно проводить дослідження у сфері економіки спільної участі, адже на багатьох галузевих кафедрах університету предметом науково-дослідної роботи є теоретичні та практичні засади дослідження інструментарію та ресурсної бази шерингової економіки. Тому майбутні фахівці різних галузей та сфер економіки (в тому числі й туризму) неминуче у своїй практичній діяльності стикатимуться з діяльністю нових економічно активних спільнот, а здобуті компетентності за результатами навчання в університеті значно підвищать ефективність їх роботи та бізнесу загалом.

Вивчення сучасних механізмів та інструментів конкурентоспроможності туристичних підприємств з урахуванням необхідності впровадження положень економіки спільної участі надасть широкі можливості для розроблення нових продуктів та їх просування на ринку, підвищить споживчу цінність туристичних послуг та зацікавленість споживачів у їх придбанні.

Захід відбувся 08 грудня 2022 року в рамках науково-освітньої програми Волинської Малої академії наук.

Колектив факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу ДТЕУ висловлює щиру подяку за співпрацю керівництву Волинської обласної МАН та Миронюк Наталії Віталіївні – методисту відділення історії та наук про Землю Волинської обласної МАН.


Конкурс туристичних StartUp-проєктів у Навчально-науковому центрі бізнес-симуляції Державного торговельно-економічного університету

01 грудня 2023 року у Навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ відбувся Конкурс командних StartUp-проєктів у сфері туризму студентів кафедри туризму та рекреації, що навчаються за спеціальностями «Туризм» та «Менеджмент» (освітня програма «Туристичний менеджмент»).

З вітальним словом до учасників Конкурсу звернулася директор Центру Трубей Оксана Миколаївна, яка наголосила на актуальності заходу, важливості залучення студентської ініціативи до реалізації креативних StartUp-проєктів в період повоєнного відновлення України та побажала командам успіхів та творчого натхнення.

Упродовж декількох годин журі складене з досвідчених викладачів кафедри туризму та рекреації Роскладки Н.О., Хлопяка С.В., Білика В.В., Забалдіної Ю.Б., Клімової А.М., Мазурця Р.Р. на чолі з директором ННЦБС Трубей О.М. розглядало подані на Конкурс StartUp -проєкти:

  • «Culture & Travel» – проєкт використання технологій штучного інтелекту у індивідуальному підборі та розробці турів;
  • «Premium Guard» – проєкт розроблення трекера для пошуку загублених речей туристів;
  • «USECO» – проєкт створення мобільного додатку, який полегшує планування екологічних подорожей світом та Україною;
  • «Go Eat сlub» – проєкт інноваційного мобільного додатку, призначеного для тих, хто цінує смачну їжу та шукає нові кулінарні враження;
  • «TripWise» – проєкт організації сервісу з індивідуального планування турів, консультативної підтримки та супроводу туристів під час подорожі;
  • «Є подія» – проект запуску платформи з пошуку подій для відвідування та організації бронювання івент-турів;
  • «Rertosight» – B2B-проект підтримки діяльності екскурсійних бюро на основі використання технологій доповненої реальності.

Про важливість та цікавість представлених проєктів свідчили численні питання до спікерів від членів викладацького журі та студентської аудиторії. А викликані ними жваві дискусії іноді були навіть надто палкими.

За результатами конкурсу кращими StartUp-проєктами визнано:

І місце – «Culture & Travel» та «Go Eat сlub»;
ІІ місце – «USECO», «TripWise» та «Rertosight»;
ІІІ місце – «Premium Guard» та «Є подія».

Вітаючи лауреатів конкурсу! Члени журі одностайно зійшлися у думці, що усі проєкти були гідні перемоги, та побажали учасникам подальших успіхів та невпинного руху вперед у реалізації своїх сміливих задумів.


Про ТікТок серйозно: гостьова лекція від продюсерки соціальних мереж,
медіатренерки Ангеліни ЛОМАКІНОЇ

Чи може ТікТок бути серйозним? Як донести новину за допомогою короткого відеоформату? Як боротися з фейками в соцмережах? Що таке «вайбтрушна комунікація», «пітчити ідеї», «вайб класно залітає», «знайти хук для контенту», «експлейнити», «максимізувати імпакти»? Про це та інше 6 листопада 2023 року розповіла студентам, що навчаються за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація» та ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом», гостя кафедри туризму та рекреації Ангеліна Ломакіна, продюсерка соціальних мереж Радіо Свобода та Детектор медіа, ТікТок-редакторка, медіатренерка.

Дякуємо пані Ангеліні за цікаву розповідь, доброзичливість і готовність до подальшої співпраці!


Вебінар для громад Київщини в рамках проєкту «Моделі антикризового управління туристичними дестинаціями із акцентом на механізми залучення стейкхолдерів»

Викладачі та аспіранти кафедри туризму та рекреації ДТЕУ  взяли участь в роботі Вебінару для громад Київщини в рамках проєкту «Моделі антикризового управління туристичними дестинаціями із акцентом на механізми залучення стейкхолдерів» що був організованим 13 листопада 2023 року Visiting Academic in Orebro University(Sweden), Президентом ФРТУ, експертом з розвитку туристичних дестинацій, розвитку громад і територій та проєктного менеджменту PhD, канд. наук з держ. управління доц. Тетяною Тимошенко за підтримки Київської обласної державної адміністрації та Університету Уппсала (Швеція).

На вебінарі від ДТЕУ виступили з доповідями д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко, д.г.н., проф. Олександр Гладкий та аспірантка Олена Чернега.

Слухачами  вебінару були представники всіх 22 територіальних громад Київської області (Макарівська, Бучанська, Славутицька, Ірпінська, Бородянська, Томашівська, Броварська, Вишгородська, Калинівська, Гірська сільська, Дівичківська сільська, Білоцерківська, Фастівська, Чабанівська селищна, Ковалівська сільська, Ржищівська, Рокитнянська, Вишнева, Березанська, Бишівська, Бориспільська Коцюбинська селищна).

На вебінарі було висвітлено та детально обговорені питання імплементації світового досвіду повоєнного відновлення туризму Київської області, ролі сталого туризму у повоєнній відбудові України, пошуку напрямків співпраці та  взаємодії різних суб’єктів туристичної галузі для відновлення громад через туризм у воєнний та повоєнний період. Виступи представників кафедри туризму та рекреації  були присвячені особливостям формування та управління туристичними дестинаціями в умовах військового стану, проблемам організації екскурсій у воєнний і повоєнний періоди, а також цифровим рішення для SMART- туризму.

У вебінарі взяли участь понад 60 осіб. Всі учасники вебінару відзначили високу актуальність піднятих в доповідях питань, а також необхідності розробки та імплементації ефективних стратегій відновлення туристичної та екскурсійної діяльності у воєнний і повоєнний періоди.


Всеукраїнський круглий стіл  «Креативні індустрії: інтеграція освіти, науки і бізнесу»

В умовах формування інформаційного постіндустріального суспільства креативні індустрії виокремилися у потужний сектор економіки, що забезпечує понад 6 % світового ВВП та створює майже 50 млн робочих місць. Відтак, як ніколи актуальним для вітчизняного освітнього простору є завдання підготовки висококваліфікованих фахівців для успішного управління культурними проєктами та стартапами креативних індустрій, процесами їх комерціалізації та ефективного просування на ринку з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

18 жовтня 2023 року за ініціативи кафедри туризму та рекреації у Державному торговельно-економічному університеті проведено Всеукраїнський круглий стіл «Креативні індустрії: інтеграція освіти, науки і бізнесу», що мав на меті об’єднання зусиль освітньо-наукових та бізнесових кіл для вдосконалення змісту нової унікальної освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом» (далі – ОП) спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галузі знань «Культура і мистецтво».

У вітальному слові до учасників круглого столу перший проректор ДТЕУ з науково-педагогічної роботи Наталія Притульська наголосила на важливості розвитку багатовекторної взаємодії університету зі стейкголдерами та партнерами освітньої програми, виробленні спільного бачення стратегічних завдань і перспектив, визначенні ефективних форм взаємодії.

З доповідями, присвяченими актуальним трендам розвитку креативних індустрій у світі та Україні, міжнародним практикам і необхідним умовам освітнього простору щодо підготовки фахівців для цього сектору економіки, виступили: Антон Пожидаєв, директор креативної компанії «Pozhidaev Production Team» – ключовий партнер і стейкголдер ОП,  Ірина Скавронська, доцент департаменту міжнародної торгівлі та фінансів Стамбульського університету Гелісім, Туреччина, Юлія Андрієнко, тим лід аналітичної команди у продуктовій компанії «IT STAR», Ангеліна Ломакіна, керівниця проєктів «Детектор медіа» та «Радіо Свобода» у соціальних мережах, Ольга Лугова, незалежний бізнес-аналітик, голова громадської організації «Українська асоціація ODOO», Валерія Бондаренко, засновниця творчого об’єднання «Славута», керівник багатьох креативних проєктів, Ірина Яворська, фотографка та креативна директорка брендів, авторка документального фільму про жінок і війну «Тимчасовий захід».

Учасники круглого столу обговорили важливі питання організації бізнес-освіти у сфері креативних індустрій, формування професійних навичок та компетентностей студентів у розробленні медійного контенту, організації креативного простору, юридичного супроводу креативних бізнес-проєктів та стартапів, роботи з прикладним програмним забезпеченням, реалізації волонтерських (солідарних культурних програм тощо) та зосередилися на визначенні продуктивних форматів ефективного партнерства й організації подальшого співробітництва.

Підсумували результати роботи круглого столу з висвітленням актуальної інформації щодо формування змісту та структури освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом» як нової освітньої траєкторії у викликах сьогодення завідувач кафедри туризму та рекреації доктор економічних наук, професор Тетяна Ткаченко та гарант освітньої програми кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму та рекреації Сергій Хлопяк.

У роботі Всеукраїнського круглого столу взяли участь декан ФРГТБ доктор економічних наук, професор Надія Ведмідь, завідувачі та викладачі, залучені до підготовки фахівців за ОП кафедр дизайну, маркетингу, журналістики та реклами, філософії, соціології та політології, а також представники Вінницького торговельно-економічного університету ДТЕУ, студенти, які навчаються за освітньою програмою «Креативні індустрії та управління бізнесом» спеціальністю 242 «Туризм та рекреація».

Дякуємо всім учасникам круглого столу за плідну роботу та очікуємо на наступні зустрічі з реалізації запропонованих ініціатив із широкого спектра форм і напрямів співпраці!


TOURISMWEEK – 2023

У Державному торговельно-економічному університеті за ініціативою факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу вже доброю традицією стало проведення заходів напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні, де передбачені зустрічі-лекції провідних фахівців сфери туризму та різноманітні студентські активності.

Другий рік поспіль Україна відзначає цей день в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України. 27 вересня 2023 р. був проведений студентський захід «TOURISMWEEK – 2023», який зібрав студентів, гостей та всіх небайдужих до подорожей.

Захід відкрив ректор університету доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Національної академії педагогічних наук України Анатолій Мазаракі.

Дійсно, турист передусім це людина, яка понад усе любить свій рідний край. Патріотичну туристичну вікторину «Я люблю Україну» презентувала рада студентського самоврядування факультету.

Першокурсниками разом із наставниками кафедр факультету були представлені локації, об’єднані темою «Туризм, війна, освіта», для яких цей захід став емоційно-насиченим з професійним спрямуванням. Окрема локація була виділена для проведення художнього пленеру «Барви подорожей».

Всім учасникам та гостям фестивалю було запропоновано спробувати себе у різноманітних туристичних квестах: «Подорож винними регіонами світу» та «Автентичні страви України», переможці яких отримали смачні подарунки, а також у змаганнях з перетягування канату «Сильні – єдині» та відвідати майстер-клас «Наукові основи алгоритму надання долікарняної допомоги під час туристичних походів».

У рамках профорієнтаційних заходів, організованих кафедрами туризму та рекреації і готельно-ресторанного бізнесу, до інтерактивних заходів були долучені учні школи № 217 та студенти Київського торговельно-економічного фахового коледжу ДТЕУ, яким також була проведена екскурсія «ДТЕУ.ENIGMA».

Бажаємо усім у цей непростий час мати можливості освоювати цікаві туристичні маршрути!


Креативні індустрії та міжнародний туризм: першокурсники ознайомилися з майбутніми професіями


Навчальний рік для студентів першого курсу, які обрали унікальну в Україні освітню програму (ОП) «Креативні індустрії та управління бізнесом», а також традиційну для нашого університету ОП «Міжнародний туризм», розпочався з ознайомлення з університетом та особливостями обраної ними професії.

Першого вересня, у межах освітнього курсу «Вступ до фаху», після змістовної екскурсії університетом та детального ознайомлення з бібліотекою, а також зі змістом освітніх програм та особливостями університетського життя студенти зустрілися з представниками бізнесу – ключовими стейкголдерами ДТЕУ у підготовці фахівців за ОП.

Студенти, які здобувають освіту за спеціальністю 242 «Туризм» ОП «Міжнародний туризм», відвідали ТОВ «Travel Hub» – інноваційний проєкт у туристичному бізнесі, єдиний наразі в Україні. Travel Hub об’єднує різні туристичні сервіси, фахівців туристичної індустрії, мандрівників, організаторів авторських подорожей, спікерів, письменників та всіх, хто захоплюється подорожами, в одному місці – затишному просторі у Києві на Подолі. Про особливості професії майбутнім фахівцям розповіла випускниця ДТЕУ, а нині засновниця та директор підприємства Ірина Дворська.

Студентам, які навчаються за спеціальністю 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галуззю знань 02 «Культура і мистецтво» ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом», організовано зустрічі на підприємствах найбільш потужних секторів креативних індустрій, які потребують висококваліфікованих фахівців з організації бізнесу.

Досить цікавою, інформативною та корисною була зустріч студентів з Антоном Пожидаєвим – засновником приватного підприємства у сфері медiабiзнесу «POZHIDAEV PRODUCTION TEAM» (вiдеопродакшн), першим і активним партнером ДТЕУ з формування нової ОП. Підприємство розробляє медiапродукти вiд iдеї до фiнального рендера.

Першокурсники відвідали «PinchukArtCentre» – один із найбільших і найдинамічніших приватних центрів сучасного мистецтва в Центральній і Східній Європі. Цей міжнародний хаб сучасного мистецтва розвиває українську арт-сцену та генерує критичний публічний дискурс для суспільства. Професійно-орієнтована екскурсія та лекція, яку провели працівники центру, дозволили студентам ознайомитися з напрямами роботи хаба та основними перспективами працевлаштування у сфері арт-бізнесу.

Відбулися зустрічі з деканом ФРГТБ Ведмідь Н. І., завідувачем випускової кафедри туризму та рекреації Ткаченко Т. І., гарантами ОП Кравцовим С. С. та Хлопяком С. В., наставниками академічних груп Мазурцем Р. Р. та Козорізом О. Є., а також багато цікавих та корисних заходів.

Фінальним заходом було відвідування студентами Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та перегляд п’єси «Безталанна» – найпопулярнішого драматичного твору одного із засновників українського професійного театру, актора, режисера, драматурга Івана Карпенка-Карого.

Закохатися у професію – це перший крок на шляху до наполегливого здобуття фахових знань, успішної кар’єри і щасливого життя. Щиро вдячні партнерам ДТЕУ за їх внесок у формування фахівців – професіоналів у перспективних для України сферах діяльності.


Викладачі кафедри туризму та рекреації ДТЕУ
взяли участь 
у роботі 7-ої Міжнародної конференції
«Smart trends in systems, security and sustainability (WORLDS4 2023)» (WorldS4 2023)

21–24 серпня 2023 року відбулася 7-ма Міжнародна конференція з питань трендів SMART-систем, безпеки та сталого розвитку (WorldS4 2023), що проходила у Конференц-центрі «America Square» у м. Лондон (Велика Британія).

Основна мета конференції – створення платформи для апробації наукових досліджень з проблем безпеки, теорії систем і формування сталого розвитку, підвищення розуміння ролі сервісних та інженерних SMART-технологій, зокрема штучного інтелекту, в сучасному суспільстві.

У роботі Конгресу взяли участь всесвітньо відомі вчені, спеціалісти в галузі системних та комунікаційних технологій, сталого розвитку та безпеки: Аміт Джоші, директор Фундації глобальних наукових досліджень (Global Knowledge Research Foundation), Індія,Анінда Бозе, виконавчий редактор видавництва Springer Nature, Велика Британія, Майкл Хінчі, Президент Міжнародної федерації з обробки інформації, Ірландія, Панчам Шукла, доцент Імператорського коледжу Лондона, Велика Британія, Мілан Туба, керівник проєкту штучного інтелекту та проректор з наукових досліджень Університету «Синергія», Сербія, Р. Саймон Шерратт, професор Редінгського університету, Велика Британія та ін.

24 серпня на Міжнародній конференції виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко, професор, д-р екон. наук та професор кафедри туризму та рекреації Олександр Гладкий, д-р геогр. наук. Доповідь науковців присвячена ключовим методам оцінки якості та ефективності управління складними інформаційними системами в галузі туризму і рекреації, медичної реабілітації та санаторно-курортної справи.

Символічно, що виступ українських вчених збігся у часі із відзначенням 32-ої річниці Дня Незалежності України. Це посилило увагу до учасників з України, результатів дослідження авторів. Учасники конференції щиро привітали представників ДТЕУ зі святом та висловили усіляку підтримку українському народу в скрутні часи. В ефірі лунали уже відомі всьому прогресивному людству слова, які не потребують перекладу: «Слава Україні!» – «Героям слава!». Підтвердженням підтримки стало ухвала оргкомітетом рішення про зменшення організаційного внеску для участі українських учених у Конференції, що сприятиме подальшому проведенню фундаментальних і прикладних наукових досліджень у нашій країні в умовах воєнного стану.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий висловили щиру подяку організаторам форуму, головам оргкомітету проф. Малайї Наняк (Велика Британія), проф. Саймону Джеймсу Фонг (Університет Макао) та проф. Йону Андроначі, університет Бухаресту (Румунія) за підтримку українських учених у складні часи.


Участь представників ДТЕУ у Vinnytsia Wine Days 2023

У м. Вінниця відбулася нова подія у винному календарі України за ініціативою президента Vinnytsia Wine Days Володимира Гігінеішвілі, підтримкою Вінницької міської ради та участі представників Міжнародної організації виноградарства і виноробства, Міністерства аграрної політики та продовольства України, галузевих асоціацій, Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ), науковців Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) та Одеського національного технологічного університету, міжнародних експертів, українських виробників. Захід проходив 25–28 травня 2023 року на базі Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, туристичного хабу Visit Vinnutsia та ресторану «Тифліс».

У рамках Vinnytsia Wine Days – 2023 відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій», в якій взяли участь представники Державного торговельно-економічного університету. З  вітальним словом до учасників конференції звернувся Анатолій Мазаракі, ректор ДТЕУ, д-р екон. наук, професор,  який наголосив на актуальності проведення конференції в умовах викликів сьогодення, а також важливості розвитку виноробства і туризму як галузей-драйверів національної та регіональних економік у повоєнний період.

Жвавий інтерес викликали доповіді науковців університету, які представили результати своїх досліджень на панелях конференції«Інноваційні проєкти в сфері еногастрономічного туризму» та «Потенціал національних кухонь у створені туристичних продуктів». Спікери: Тетяна Ткаченко, завідувач кафедри туризму та рекреації, д-р екон. наук, професор; Олена Чернега, аспірантка кафедри туризму та рекреації, кураторка проєктів з цифровізації за напрямами туризм та культура у м. Києві в КП ГІОЦ ВО КМР (КМДА); Оксана Вітряк, доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства, канд. техн .наук. Організації заходу активно сприяла Надія Ведмідь, декан ФРГТБ ДТЕУ, д-р екон. наук, професор.

Складовими програми Vinnytsia Wine Days – 2023 були також Vinnytsia International Wine Symposium, Всеукраїнський конкурс вин та спиртних напоїв OdessaWine&SpiritAwards та презентація продукції кращих виноробень України. Захід завершився урочистим нагородженням переможців конкурсу вин українських виробників.

Подія стала майданчиком для обміну досвідом і результатами наукових досліджень між представниками галузі виноробства, гостинності й туризму, що сприятиме вдосконаленню змісту освіти для цих видів діяльності.

Вдячні організаторам Vinnytsia Wine Days – 2023 за цікавий форум і теплий прийом у м. Вінниця, ЗСУ – за можливість проведення подібних заходів задля збереження національних традицій та розвитку потенціалу виноробства та еногастрономічного туризму в Україні.


Меморандум про співпрацю та партнерство з «Pozhidaev Production Team»

У 2023 році факультетом ресторанно-готельного та туристичного бізнесу (кафедра туризму та рекреації) ДТЕУ ініційовано і включено до пропозиції підготовки фахівців для сектору креативної економіки освітню програму «Креативні індустрії та управління бізнесом» спеціальності 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності» галузі знань 02 «Культура і мистецтво».

В рамках святкування Дня університету 27 травня 2023 року підписаний Меморандум про співпрацю та партнерство між ДТЕУ та стейкголдером нової освітньої програми – підприємством «Pozhidaev Production Team», що має на меті залучення досвіду, професійних компетентностей та ресурсів зовнішнього партнера для сприяння формуванню стійких конкурентних переваг при розробленні, запровадженні та реалізації освітніх програм ДТЕУ.

Pozhidaev Production Team є одним з провідних підприємств на вітчизняному ринку послуг відеопродакшен. За час свого існування (з 2016  року) ним реалізовані успішні проєкти створення рекламних та промоційних відеороликів і кліпів для Управління туризму та промоцій Київської міської державної адміністрації (КМДА); МОЗ та Центру громадського здоров’я (ЦГЗ); Міністерства цифрової трансформації України – для Дія.Освіта; Української Асоціації Медичного туризму; саудівської авіакомпанії FLYNAS; каналів United 24 та Visit Ukraine; туристичних компаній ONE LIFE, «Кий Авіа»; Kyiv Tourism Awards; багатьох ресторанних закладів міста Києва. Серед творчих здобутків підприємства також зйомка кліпу на всесвітньо відомий трек «Доброго вечора ми з України» групи Probass&Hardi.

Відкриваючи церемонію підписання Меморандуму, ректор ДТЕУ, д.е.н., проф., академік НАПН України Анатолій Мазаракі зазначив, що у деяких країнах креативні індустрії забезпечують сьогодні до 20% ВВП і висловив впевненість у можливості організації плідного співробітництва між сторонами в сфері моніторингу ситуації на ринку праці та освіти, вивчення потреб професійного середовища, запитів роботодавців; підготовки пропозиції щодо відкриття нових та удосконалення діючих освітніх програм; погодження навчальних планів та їх методичного забезпечення; проведення практичної підготовки студентів; формування професійних та інших компетентностей майбутніх фахівців; проведення атестації здобувачів вищої освіти.

Співробітництво між ДТЕУ і Pozhidaev Production Team відповідно до положень Меморандуму сприятиме формуванню у здобувачів вищої освіти за ОП «Креативні індустрії та управління бізнесом» практичних навичок зі створення відеоконференцій, вебінарів, онлайн-трансляцій, віртуального інтер'єру; використання унікальних можливостей взаємодії з презентацією під час зйомки TouchBoard; запису подкастів та тематичних програм на YouTube; розроблення концепції та написання сценаріїв зйомок; організації студійної роботи; монтажу, кольорокорекції, створення фону для віртуальних студій; режисури та продюсування.

З метою забезпечення високої якості освітнього процесу сторони домовилися докласти спільних зусиль для облаштування в університеті спеціалізованої лабораторії – «Студії відеопродакшен», яка в перспективі використовуватиметься для реалізації освітніх програм «Креативні індустрії та управління бізнесом», «Дизайн», «Міжнародний туризм» при викладанні основних і вибіркових дисциплін, передбачених навчальними планами: Audio&Video Production, Медіабізнес, Дизайн, Екскурсійна справа, Рекламний бізнес та Рекламний креатив, Устаткування закладів креативних індустрій, Спеціалізований туризм, ННЦ бізнес-симуляції тощо.

У церемонії підписання та обговоренні напрямів спільної діяльності в рамках реалізації Меморандуму взяли участь:

Антон Пожидаєв – директор і засновник підприємства «Pozhidaev Production Team»; представники Державного торговельно-економічного університету: перший проректор з науково-педагогічної роботи, д.т.н., проф. Наталія Притульська; декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, д.е.н., проф. Надія Ведмідь; завідувач кафедри туризму та рекреації, д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко; гарант освітньої програми «Креативні індустрії та управління бізнесом», к.е.н., доц. Сергій Хлопяк, викладачі та аспіранти кафедри туризму та рекреації та ін.


Підсумки конкурсу інноваційних туристичних бізнес-проєктів «Акціо, подорож!»

Кафедра туризму та рекреації 18 квітня підбила підсумки роботи бакалаврів 4-го курсу в навчально-науковому центрі бізнес-симуляції ДТЕУ. Студенти представили на захист креативні концепції туристичних бізнесів – фірм, що спеціалізуються на хобі-турах, темному та екологічному туризмі, організації гастротурів і кінотурів.

Тематика проєктів відрізнялася різноманітністю, оскільки враховувала сучасні тренди і потреби туристичного ринку. Серед них такі напрями, як:

  • хобі-тури – подорожі з метою заняття танцями, йогою, малюванням, риболовлею;
  • темний туризм – відвідування місць, пов’язаних з трагедіями, смертю або стражданнями;
  • екологічний туризм – подорожі для спостереження за природою й охороною навколишнього середовища територією НПП України та світу;
  • гастротури – подорожі задля скуштування національної кухні регіону (наприклад, Закарпатський гастротур),
  • кінотури – подорожі з метою відвідування місць, де знімалися популярні фільми або серіали.
    До речі, саме так і виник слоган заходу – «Акціо, подорож!», адже один з пропонованих маршрутів охоплював місця, пов’язані з фільмами про Гаррі Поттера.

Як зазначили стейкголдери форуму проєктів, роботи відзначалися оригінальністю ідей, професійним кваліфікаційним рівнем їх обґрунтування, вмінням майбутніх фахівців з туризму працювати в команді.


Наукові здобутки студентства
на ІІ Міжнародній конференції
«Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики»

Понад 250 кращих представників молодої наукової еліти зібрала студентська наукова конференція «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики», що відбулася 22 березня 2023 року на факультеті ресторанно-готельного та туристичного бізнесу.

Відкриття конференції відбулося зі вступного слова проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, д-ра екон. наук, професора Анжеліки Герасименко, яка наголосила на актуальності проведення конференції в умовах воєнного стану та викликів сьогодення.

Декан факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу  д-р економ. наук, професор Надія Ведмідь привітала учасників та гостей наукового заходу та підкреслила важливість проведення студентських наукових заходів міжнародного рівня в умовах сьогоденних реалій, коли освіта у сфері гостинності і туризму є вагомою, оскільки галузь потребує якісних, кваліфікованих і професійних кадрів.

До вітальних слів приєдналися партнери заходу – Ян Брецко (директор Академії професійної освіти «Меркур», Словацька Республіка) та Натія Берідзе (доцент факультету туризму Батумського державного університету ім. Шота Руставелі, Грузія).

Конференція зібрала студентсво з провідних закладів освіти України та інших країн: Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Ужгородський торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Вінницький торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ, Львівський торговельно-економічний університет, Державний біотехнологічний університет (м. Харків), Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, Національний транспортний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Уманський національний університет садівництва, Національний університет харчових технологій, Національний авіаційний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування України, ВСП «Київський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ», Львівський національний університет природокористування, Миколаївський національний аграрний університет, Полтавський державний аграрний університет, Університет прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт та Бергхаймський коледж (Німеччина), Університет Трансільванії у Брашові (Румунія), Університет Гельсінкі (Фінляндія), Інженерний коледж Нойда (Індія).

Проведення наукового заходу відбулось у теплій та дружній атмосфері, викликало жваву дискусію. Актуальні презентаційні матеріали, представлені на пленарному засіданні та дискусійних платформах, сприяли активному обговоренню та висловленню думок учасників щодо реалій і європеїзації пріоритетів відновлення готельно-ресторанного та туристичного бізнесу у післявоєнний період. Залежно від напряму досліджуваної тематики для презентації студентських наукових досягнень було організовано роботу 5 дискусійних платформ з можливістю презентувати свої наукові роботи англійською та українською мовами у дистанційному режимі. В цілому, учасники засідання дали високу оцінку організації роботи конференції та висловили побажання про регулярне проведення цього заходу.


Відкрита лекція президента Національної туристичної організації України Івана Ліптуги
«Стандарти якості в туризмі»

«Туризм – це як дихати, він буде існувати завжди» – ось квінтесенція виступу 28 березня 2023 року спікера ФРГТБ – президента ГС «Національна туристична організація України», в.о. директора Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради Івана Ліптуги.

На лекції обговорили актуальні питання про умови і чинники функціонування національного ринку туристичних послуг як невід’ємної частини економіки, про розвиток людських ресурсів, проєкт системи організацій з управління туризмом України, зосередивши увагу на найголовнішому – на якості, що є, на думку шановного пана спікера, етичним вибором і виробника конкретного туристичного продукту або послуги, і туристичної дестинації. Але в умовах загальноекономічної кризи постає багато питань щодо того, як зацікавити бізнес прагнути до досконалості та як імплементувати міжнародні стандарти в галузь туризму, що дозволить підвищити якість надання послуг. Саме про це розповів пан Ліптуга студентам ФРГТБ. 


Відкрита лекція директорки туристичної компанії «Орнамент України»,
члена правління Асоціації в’їзних туроператорів України Олени Казьміної

Чи на часі туризм під час війни?

Відкрита лекція директорки туристичної була присвячена саме цьому питанню.

Воєнна агресія рф проти України поставила перед фахівцями туризму багато хвилюючих питань. Чи залишилося місце для туризму в суспільстві воюючої країни? Чи актуальною буде професія, пов’язана з організацією подорожей? Як знайти етичні межі при розробленні воєнно-патріотичних турів? Що може зробити професіонал туризму, щоб допомогти своїй країні? 27 лютого 2023 р. на ці та інші запитання відповіла студентам факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Олена Казьміна, канд. екон. наук, директорка та співзасновниця туристичної компанії «Орнамент України», член правління Асоціації в’їзних туроператорів України.

Висновки, зроблені за результатами лекції, надають впевненість у правильності обраної професії, адже лекторка на власному досвіді довела, що навіть під час воєнних дій професіонали туризму активно використовують знання та навички, займаючись евакуацією людей із зон гострої фази бойових дій та виконуючи гуманітарну місію, можуть швидко організувати розміщення тимчасово переміщених осіб, реабілітацію поранених воїнів та постраждалих від обстрілів серед цивільного населення. Відразу, як щойно вщухають вибухи, туристичний бізнес починає розробляти воєнно-патріотичні тури, формує безпечну для українських туристів пропозицію, подає правдивий меседж, що зворушує світ героїзмом і цінностями українського суспільства.

Ми повинні думати про майбутнє, формувати абсолютно нову парадигму туристичного розвитку, і попереду велика робота, адже після перемоги українським громадам вкрай потрібні будуть професіонали, здатні розбудовувати туристичну інфраструктуру та просувати національний туристичний продукт.

Колектив кафедри туризму та рекреації, здобувачі вищої освіти висловлюють щиру подяку пані Олені за високопрофесійну, змістовну, емоційно насичену лекцію і сприятимуть поглибленню співпраці.


На Восьмому всесвітньому конгресі з інформаційних та комунікаційних технологій
ДТЕУ представляли викладачі кафедри туризму та рекреації

22–23 лютого 2023 року відбувся Восьмий всесвітній конгрес з інформаційних та комунікаційних технологій, що проходив на базі університету Брунеля на Заході Лондона в містечку Аскбридж (Велика Британія).

Основна мета конгресу – обмін технологіями, ідеями і досвідом із сучасних стратегій формування і розвитку інформаційних та комунікаційних технологій в системі сервісу.

У роботі Конгресу взяли участь всесвітньо відомі вчені, спеціалісти в галузі ІТ та комунікаційних технологій Майк Хінчі, професор Лімерикського університету, Ірландія, Р. Саймон Шерратт, професор Редінгського університету, Велика Британія, Мілан Туба, проректор з міжнародних зв’язків Університету Сінгідунум, Сербія, Ніланджан Дей, професор Університету Колкати, Індія, а також Сінь-Ше Ян, професор Міддлсекського університету Лондона, Велика Британія.

На всесвітньому науковому форумі виступили представники Державного торговельно-економічного університету – завідувач кафедри туризму та рекреації Тетяна Ткаченко, д-р екон. наук, професор, та професор кафедри туризму та рекреації Олександр Гладкий, д-р геогр. наук, професор. У доповідях науковців висвітлено проблематику пошуку критеріїв оцінювання ефективності, якості та оптимізації складних інформаційних систем у галузі туризму, рекреації та санаторно-курортної справи.

Учасники форуму дізналися про можливості, які відкривають нові технологічні розробки в галузі ІТ та цифровізації для потреб високотехнологічних підприємств сфери обслуговування та бізнесу. Нові знання будуть ефективно використані в освітньому процесі підготовки фахівців для сфери туризму та рекреації.

Приємно зауважити, що оргкомітет Конгресу ухвалив рішення про суттєве зменшення організаційного внеску для участі українських учених, сприяючи таким чином подальшому проведенню фундаментальних і прикладних наукових досліджень у нашій країні в умовах воєнного стану.

Представники ДТЕУ – Тетяна Ткаченко та Олександр Гладкий висловили щиру подяку організаторам форуму, головам оргкомітету проф. Малайї Наняк (Велика Британія) та проф. Саймону Джеймсу Фонг (Університет Макао) за допомогу й підтримку українських учених у складні часи.


18.01.2024
433884
76
остання редакція 22.01.2024
433884