logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Новини

Advocacy of European Rules of Competition

Конкуренція – екстраблаго… коли вона добросовісна. Крістін Латі

15 лютого 2024

Наукова публікація від учасників команди модулю!

Наталія Мазаракі та Анжеліка Герасименко опублікували результати дослідження щодо обгрунтування, тлумачення та застосування критерію повнофункціональної господарської діяльності у конкуретному праві ЄС. Acquis ЄС є донором нещодавних змін до ст.22 Закону України "Про захист економічної конкуреції", тому автори поставили за мету з'ясувати особливості здійснення контролю за концентраціями із врахуванням даного критерію та розкрити практику Європейської Комісії.

МАЗАРАКІ, Н., & ГЕРАСИМЕНКО, А. (2024). Критерій повнофункціональності як детермінанта способу концентрації ринкової влади. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право132(1), 60–74. https://doi.org/10.31617/3.2024(132)05 

13 листопада 2023

06-10 листопада 2023 року в ДТЕУ відбувся П'ятий модуль Проєкту Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 53 слухача, серед чких переважали здобувачі освітнього ступеня Бакалавр, а також представники академічної спільноти та державні службовці. Враховуючі онлайн формат проведення заходу до модулю долучилися слухачі з різних регіонів України та ті, хто тимчасово перебувають за кордоном. Реалізація чергового етапу проєкту є ще одним кроком на шляху розвитку культури конкуренції для підвищення якісного ділового співробітництва між Україною та ЄС. 

Дякуємо всім за конструктивну дискусію та позитивні відгуки

9 вересня 2023

8 вересня 2023 року в онлайн-форматі офіційно розпочато роботу з реалізації  проєкту«Узгодження правил і практик конкуренції та державної допомоги із законодавством ЄС (COMPASA)», імплементація якого буде здійснюватися до 2026 року включно. Проєкт на базі Антимонопольного комітету України реалізовуватиметься консорціумом у складі WYG Consulting Ltd. та Румунської ради з питань конкуренції.

У заході взяли участь виконавці проєктів Jean Monnet ДТЕУ професор Ганна ДУГІНЕЦЬ та професор Анжеліка ГЕРАСИМЕНКО (проєкт “Advocacy of European Rules of Competition”), а також доцент Лариса ЛЕБЕДЕВА  (проєкт “EU Economic resilience policy”).

Проєкт охоплює дві основні сфери діяльності: конкуренція, що передбачає антимонопольний контроль та контроль за концентраціями, та державна допомога, забезпечення надійного контролю за якою сприятиме розвитку економіки України. Крім того, проєкт COMPASA є майданчиком для відкритого та ефективного діалогу органів влади з представниками сфери освіти та вітчизняною бізнес-спільнотою.  

Співпраця  представників ДТЕУ в рамках проєкту COMPASA розширить можливості для поліпшення знань та розвитку компетентностей щодо культури добросовісної конкуренції у здобувачів різних освітніх ступенів, які навчаються в Університеті, а також  сприятиме оновленню практичних складових проєктів Jean Monnet ДТЕУ.

 

14 липня  2023

ЧЕТВЕРТИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ «АДВОКАТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ» У ВІННИЦІ

Вперше після повномасштабного російського вторгнення в Україну на базі Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ проведено в очному форматі освітньо-науковий модуль «Адвокатування європейських правил конкуренції». Захід, що проходив 10 – 14 липня 2023 року, відвідало 67 слухачів, зацікавлених в отриманні додаткових знань щодо європейських правил конкуренції і перспектив їх застосування  в умовах здобуття Україною статусу кандидата до вступу в ЄССеред учасників – представники не лише академічної спільноти Вінниччини, а й малого бізнесу та  громадянського суспільства регіону. 

На завершення  модуля координатор проєкту професор Ганна Дугінець провела майстер-клас стосовно особливостей підготовки проєктної заявки за Програмою Jean Monnet Erasmus+.  Сподіваємося, що в наступному році представники Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ будуть серед переможців програми.

Дякуємо ЗСУ за можливість проведення заходу. 

07 квітня 2023

ТРЕТІЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАН МОННЕ «АДВОКАТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ»

03-07 квітня 2023 року в ДТЕУ відбувся Третій модуль Проєкту Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 45 слухачів з числа академічної спільноти, державних службовців, а також представників малого бізнесу. Враховуючі онлайн формат проведення заходу до модулю долучилися представники різних регіонів України – Львів, Київ, Харків, Черкаси, Івано-Франківськ тощо.  Реалізація чергового етапу проєкту є ще одним кроком на шляху розвитку культури конкуренції для підвищення якісного ділового співробітництва між Україною та ЄС. 

Дякуємо всім за плідну і конструктивну дискусію, позитивні відгуки!

09 березня 2023 

ОГОЛОШЕНО РЕЄСТРАЦІЮ НА ТРЕТІЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ

Державний торговельно-економічний університет 03-07 квітня 2022 р. запрошує всіх, хто цікавиться європейськими правилами конкуренції і перспективами їх застосування в Україні в умовах незворотних євроінтеграційних процесів, прискорених здобуттям Україною статусу «кандидата до вступу в ЄС», до участі в освітньому модулі «Адвокатування європейських правил конкуренції». Формат проведення модулю - дистанційно на платформі ZOOM.

За бажанням слухачі базового модуля можуть розширити свою участь до 90 год. (3 кредитів ЄКТС) виконанням індивідуального завдання, що передбачає опрацювання рекомендованих джерел і підготовку аналітичного звіту щодо перспектив застосування європейських правил конкуренції в Україні з відповідною сертифікацією.

Для участі в модулі, просимо зареєструватися за посиланням: 

https://forms.gle/dFTLpFB8M4RNcoCU6 

Реєстрація відкрита до 30 березня 2023 

14 жовтня 2022

ДРУГИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАН МОННЕ «АДВОКАТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ»

10-14 жовтня 2022 року в ДТЕУ відбувся Другий модуль Проєкта Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 37 слухачів з числа академічної спільноти, державних службовців, а також представників малого та середнього бізнесу. Слід відзначити, що до модулю долучилися представники різних регіонів України – Львів, Одеса, Київ, Житомир, Івано-Франківськ тощо.  

19 вересня 2022

 ОГОЛОШЕНО РЕЄСТРАЦІЮ НА ДРУГИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ 

Державний торговельно-економічний університет 10-14 жовтня 2022 р. запрошує всіх, хто цікавиться європейськими правилами конкуренції і перспективами їх застосування в Україні в умовах незворотних євроінтеграційних процесів, прискорених здобуттям Україною статусу «кандидата до вступу в ЄС», до участі в освітньо-науковому модулі «Адвокатування європейських правил конкуренції».

Базовий модуль проводитиметься  в межах проєкту Жан Монне 101047657 – AERC –ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH у форматі інтерактивної онлайн-дискусії сумарним обсягом 40 год (1,3 кредити ЄКТС) і підтверджуватиметься сертифікатом.

За бажанням слухачі базового модуля можуть розширити свою участь до 90 год. (3 кредитів ЄКТС) виконанням індивідуального завдання, що передбачає опрацювання рекомендованих джерел і підготовку аналітичного звіту щодо перспектив застосування європейських правил конкуренції в Україні з відповідною сертифікацією.

Для участі в модулі, просимо зареєструватися за посиланням: 

https://forms.gle/wFZHBDVMPPGMZoCw7  

22 липня 2022

  ПЕРШИЙ МОДУЛЬ ПРОЄКТУ ЖАН МОННЕ «АДВОКАТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ»

18-22 липня 2022 року в ДТЕУ пройшов Перший модуль Проєкта Жан Монне «Адвокатування Європейських правил конкуренції», в якому взяло участь 40 слухачів з числа академічної спільноти та державних службовців. Серед останніх – представники Офісу Президента України, Антимонопольного комітету України, Міністерства економіки України, Національного агентства з питань запобігання корупції. Слід відзначити широку географію учасників, що долучилися до модулю з різних регіонів України – Львова, Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Вінниці, Києва, Ужгорода, Харкова, Кривого Рогу, Івано-Франківська, Рівного, Тернополя тощо.  

22 червня 2022

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЄКТУ AERC В СЕРЕДОВИЩІ МІЖНАРОДНИХ ПАРТНЕРІВ

21 червня 2022 року під час офіційного візиту до Люблянської школи бізнесу (Словенія) професор Анжеліка Герасименко презентувала словенським партнерам проєкт Жан Монне «Адвокатування європейських правил конкуренції», що реалізується в ДТЕУ, та однойменний курс, розроблений у його рамках. За результатами презентації отримано схвальні відгуки! Жвава дискусія засвідчила правильність розставлених авторами пріоритетів і важливість оволодіння знаннями про правила конкуренції як у професійному середовищі (підприємці, державні службовці, академічна спільнота), так і у середовищі споживачів. 

15 квітня 2022

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ ЩОДО ЗАЦІКАВЛЕНОСТІ У ОПАНУВАННІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ

В період з 04 по 14 квітня 2022 року командою проєкту Жан Монне 101047657 – AERC – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH «Адвокатування європейських правил конкуренції» було проведено опитування щодо зацікавленості студентів, науковців, підприємців, державних службовців у опануванні європейських правил конкуренції. У опитуванні взяли участь 173 респонденти, в тому числі 40 студентів, 50 викладачів та науковців, 37 державних службовців і 46 представників підприємницького середовища з усієї території України. Найбільше респондентів – понад 30% – є резидентами центру України, найменше –13% і 15% відповідно півдня та сходу України, які на момент проведення опитування були окуповані російськими військами, що ускладнило доступ потенційних респондентів до опитування. Водночас сам факт їх залучення до участі в опитуванні навіть у такі складні часи засвідчує неабиякий інтерес української аудиторії до проблем захисту конкуренції і бажання опанувати європейські правила конкуренції.

Тільки 2 респонденти із 173 вказали, що ніколи в житті не стикалися з феноменом економічної конкуренції, тоді як майже 40% залучених до опитування зазначили, що частко стикаються з конкуренцією, ще 33,5% – час від часу і понад 25% – зрідка.

При цьому тільки 22,5 % респондентів зазначили, що вони завжди можуть відрізнити проконкурентну практику від антиконкурентної, а 17,3% сказали, що зазвичай не можуть це зробити. Понад 60% респондентів відрізняють їх інтуїтивно і тільки час від часу. Це ілюструє потребу у роз’ясненні змісту і суті конкуренції, логіки про- і антиконкурентної поведінки в середовищі усіх цільових груп дослідження.

11% респондентів зазначили, що вони в цілому обізнані з європейськими правилами конкуренції, тоді як 40,5% знають їх частково, а майже половина опитаних з відповідними правилами не знайомі взагалі.

При цьому тільки четверо опитаних зазначили, що не потребують додаткових знань про європейські правила, а отже – не зацікавлені в освітньому курсі, запланованому до розробки. 97,7% опитаних визнали власний інтерес до потенційного курсу і зацікавленість у глибшому ознайомленні з європейськими правилами та культурою конкуренції.

Опитування показало інтерес української аудиторії до широкого кола питань, пов’язаних із європейськими правилами конкуренції. Найменший інтерес опитаних виявлено до питань еволюції становлення європейських правил конкуренції, дізнатися про які захотіло тільки 13,4% (не враховуючи 37,2% відповідей щодо зацікавленості повним спектром питань щодо європейських правил конкуренції). Найбільший інтерес викликало питання щодо перспектив застосування європейських правил конкуренції у повоєнній економіці України (понад 50% опитаних). Опитування містило відкриту опцію відповіді, якою скористалося 5 респондентів. Усі вони висловили зацікавленість у опануванні практичного інструментарію застосування європейських правил конкуренції, що обов’язково стане складовою розроблюваного освітнього курсу.

Команда проєкту Жана Моне «Адвокатування європейських правил конкуренції» щиро дякує усім респондентам за участь в опитуванні і запрошує до участі в освітніх модулях проєкту.


4 квітня 2022

ВИВЧЕННЯ ЗАПИТУ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВО НА ОПАНУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПРАВИЛ КОНКУРЕНЦІЇ

Шановні колеги, після перемоги України у, війні розв'язаній російською федерацією, та у контексті повоєнної розбудови економіки України у співпраці із європейськими партнерами Державний торговельно-економічний університет за фінансової підтримки Європейського Союзу планує реалізацію освітнього курсу для студентів, науковців, підприємців, державних службовців тощо, присвяченого адвокатуванню європейських правил та культури конкуренції.

Першим кроком у розробці такого курсу є дослідження наявного в українському суспільстві рівня конкурентної культури та вивчення запиту українських студентів, науковців, підприємців, державних службовців на опанування європейських правил конкуренції. З цією метою просимо усіх долучитися до опитування за посиланням нижче
Опитування щодо зацікавленості у опануванні європейських правил конкуренції.

Результати цього опитування буде покладено в основу освітнього курсу з адвокатування європейських правил конкуренції, що вкладатиметься окремими модулями в межах реалізації проєкту Жан Монне 101047657 – AERC – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH «Адвокатування європейських правил конкуренції», а після завершення терміну реалізації проєкту – у Державному торговельно-економічному університеті.

Вітаємо команду проєкту Адвокатування європейських правил конкуренції (AERC)

В листопаді 2021 року новий проект Київського національного торговельно-економічного Університету за програмою Еразмус+ напряму ім. Жана Монне отримав високу оцінку експертної комісії та фінансову підтримку Європейським виконавчим агентством з питань освіти та культури (ЄВАОК)/ “Advocacy of European Rules of Competition”/ «Адвокатування європейських правил конкуренції» 101047657 – AERC – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH


 

Advocacy of European Rules of Competition

101047657 – AERC – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH

Duration 2022-2025

06.07.2022
443230
996
остання редакція 15.02.2024
40677