logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Заходи

EU Migration Policy

ВІДБУЛАСЬ ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ «ШЛЯХ УКРАЇНИ ДО ЄС: ЩО ЗРОБЛЕНО І ЩО ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЩЕ ПОПЕРЕДУ?»

У рамках реалізації проєкту Жана Моне «Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз» (101081717-EUMPHT-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH) 17 квітня 2024 року Кортукова Тамара представила лекцію для студентів спеціальності «Право» у Фаховому коледжі «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка на тему «Шлях України до ЄС: що зроблено і що залишається ще попереду?».

Зокрема, Тамара Кортукова розповіла про критерії для вступу країни до Європейського Союзу; етапи процесу набуття членства в ЄС; процедуру селф скрінінгу; гармонізацію законодавства України із правом ЄС; а також зосередила увагу на стадію переговорів про вступ України до ЄС в контексті кожного переговорного кластеру.

У межах лекції Тамара Кортукова презентувала проєкт Жана Моне «Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз» і запросила студентів до участі у заходах проєкту.

ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДРУЧНИК "МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС В УМОВАХ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ"

/file/MzA3NjU=/eb9aec54257989dc1a397f17d1c8590f.pdf

ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-КОНФЕРЕНЦІЯ «МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ»

У рамках реалізації проєкту Жана Моне «Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз» (101081717-EUMPHT-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH), який реалізовується у Державному торговельно-економічному університеті, 22 листопада 2023 року відбувся семінар-конференція  «Міграційна політика ЄС: виклики та перспективи».

Робота конференції відбувалась у межах наступних тематичних панелей: Тематична панель 1. Правове регулювання міграційних процесів в ЄС; Тематична панель 2. Економічний вимір міграційних процесів в ЄС; Тематична панель 3. Міграція крізь призму філології та міжкультурної комунікації; Тематична панель 4. Протидія неврегульованій міграції в ЄС.

У межах Тематичної панелі 1 були представлені наступні доповіді: Міжнародно-правове регулювання міграційних процесів (Котвицька Карина, Ємець Єлизавета); Розвиток спільної імміграційної політики ЄС (Шевченко Дар’я, Коберник Дмитро); Актуальні практики інтеграції мігрантів (Куценко Анастасія, Войцих Юлія); Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз: виклики та можливості для жінок-імігрантів (Шихненко Анна, Шагінян Давід); Міграційна політика Литви (Крилова Анастасія, Остапчук Захар).

Тематична панель 2 Конференції була присвячена наступним питанням: Міграційні виклики для економіки ЄС (Антонов Василь, Вітковська Катерина); Іммігранти як фактор економічного розвитку: навіщо потрібні мігранти (Кравчинська Вероніка, Якименко Вікторія); Вивчення мов та економічні можливості для молоді в ЄС (Божко Дарія, Нечай Анна); Управління трудової міграції в країнах ЄС (Малютіна Майя, Кожеурова Марія); Реформування гендерної політики в умовах євроінтеграції (Душина Дар’я, Сидоренко Марія).

У межах Тематичної панелі 3 здобувачі вищої освіти приділили увагу дослідженню наступних тематик: Мовна дипломатія. Взаємодія міжнародного права та філології у контексті міграції (Грицишина Надія, Самусенко Анастасія); Роль перекладача в процесі інтеграції (Басиста Яна, Яременко Вікторія); Мова, культура та права мігрантів (Почтар Анастасія, Бурлаченко Анастасія).

Тематична панель 4 Конференції була присвячена наступним питанням: Актуальні проблеми нелегальної міграції (Телендій Анна, Колесник Анастасія, Ровна Дар’я); Політика ЄС щодо протидії нелегальній міграції (Танковська Аделіна, Мельникова Єлизавета); Особливості протидії нелегальній міграції в ЄС (Попелишко Олександра, Шевченко Дар’я); Європейська комісія проти расизму та нетерпимості (Колесник Анастасія, Покропивна Анна).

Модератором Семінару-конференції була доктор філософії у галузі міжнародного права, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Державного торговельно-економічного університету, керівник модулю Жана Моне “Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз” Кортукова Тамара.

Проведено 3 і 4 модуль Жан Моне "Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз"

З 23 жовтня до 22 листопада 2023 року в рамках Жан Моне модулю «Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз» за фінансової підтримки ЄС для здобувачів вищої освіти Державного торговельно-економічного університету було проведено серію лекцій з питань міграційної політики Європейського Союзу.

Програма імені Жана Моне – це одна з освітніх програм ЄС, мета якої полягає в підвищенні рівня знань та поінформованості суспільства в ЄС та поза його межами з питань європейської інтеграції, через стимулювання викладання, дослідницької діяльності з європейської інтеграції.

Зокрема, у 3 і 4 модулях «Міграційна політика Європейського Союзу в умовах гібридних загроз» взяли участь 97 здобувачів вищої освіти

Третій і четвертий модуль Жан Моне "Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз" об’єднав студентів спеціальностей міжнародне право; міжнародний бізнес; міжнародна економіка; менеджмент зовнішньоекономічної діяльності; філологія.

Учасники обговорили питання практики країн ЄС щодо інтеграції мігрантів, актуальні проблеми громадянства в ЄС, свободи пересування в ЄС, гендерної рівності в ЄС, протидії неврегульованій міграції та торгівлі людьми в ЄС, соціального захисту мігрантів, екологічні стратегії ЄС для комунікаційної взаємодії між мігрантами та приймаючим суспільством, впливу роботизації на міграційну політику ЄС, тощо.

Лекторами модулів виступили доктор філософії з міжнародного права, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Тамара Кортукова; доктор економічних наук, професор кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки ДТЕУ Володимир Токар; кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасних європейських мов ДТЕУ Наталія Тесленко; кандидат економічних наук, доцента кафедри європейської економіки та бізнесу КНЕУ Оксана Вінська.  

По завершенню модулів учасники мали змогу отримати сертифікати.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЄКТУ ЖАН МОНЕ "МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС В УМОВАХ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ"

23 липня 2023 року у рамках поїздки до м. Кракова (Республіка Польща) за програмою академічної мобільності Erasmus+ KA 107 program презентували проєкт Erasmus Jean Monnet «EU Migration Policy within the Hybrid Threats» колегам з Домініканської Республіки та Угорщини у Краківському університеті економіки. З поміж іншого, обговорили питання впливу міграційних процесів у сучасному світі, а також змін у суспільстві та їх відображення в освітньому процесі.

 

ВІДБУЛАСЬ ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ «МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ВИКЛИКИ, ЗАГРОЗИ, ПЕРСПЕКТИВИ»

У рамках реалізації проєкту Жана Моне «Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз» (101081717-EUMPHT-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH -  https://knute.edu.ua/blog/read/?pid=44528&uk), який реалізовується у Державному торговельно-економічному університеті, 17 травня 2023 року відбулась онлайн конференція «Міграційна політика Європейського Союзу: виклики, загрози, перспективи».

   

У конференції взяли участь представники академічної спільноти, державного сектору, громадянського суспільства, а також здобувачі вищої освіти.

Зокрема, із вітальним словом до учасників конференції звернулися:

ТАРАСЮК АЛЛА ЮРІЇВНА, начальник відділу прав дитини та сім'ї, молоді та спорту Департаменту моніторингу додержання прав дитини та сім'ї, молоді та спорту Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

ТІТКО ЕЛЬВІРА ВАЛЕНТИНІВНА, доктор юридичних наук,  доцент, професор кафедри інформаційного, господарського та адміністративного права Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, голова Правління ГО «Український осередок з прав людини та розвитку освітніх новацій»;

ЗАГРІШЕВА НАДІЯ ВОЛОДИМИРІВНА, кандидат юридичних наук, завідувач кафедри «Право» Київського університету ринкових відносин, адвокат;

ТОКАР ВОЛОДИМИР ВОЛОДИМИРОВИЧ, доктор економічних наук, професор, професор кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Державного торговельно-економічного університету, керівник модулю Жана Моне «Економічна безпека ЄС», керівник тренінгу кафедри Жана Моне «Вплив європейської інтеграції на економічну безпеку держав-членів ЄС».

Робота конференції відбувалась у межах наступних тематичних панелей: Тематична панель 1. Регулювання легальної міграції у Європейському Союзі; Тематична панель 2. Правове регулювання вимушеної міграції у межах Європейського Союзу; Тематична панель 3. Протидія нелегальній імміграції у Європейському Союзі; Тематична панель 4. Політика інтеграції мігрантів у державах-членах Європейського Союзу;  Тематична панель 5. Євроінтеграційні процеси України у сфері міграційної політики.

У межах Тематичної панелі 1 були представлені наступні доповіді: Вплив роботизації на міграційні процеси в Європейському Союзі (Коваленко Анастасія); Особливості наднаціонального правового регулювання умов в’їзду та проживання громадян третіх країн з метою проведення наукових досліджень та навчання в Європейському Союзі (Бахарев Володимир); Стандарти Європейського Союзу у сфері захисту сезонних працівників мігрантів (Розумець Альона) Законодавство Європейського Союзу щодо висококваліфікованих мігрантів (Шмідт Софія).

Тематична панель 2 Конференції була присвячена наступним питанням: Особливість статусу тимчасового захисту в Європейському Союзі (Шабан Анна); Вплив українських вимушених мігрантів на економіку приймаючих країн (Петрулевич Володимир); Правовий статус біженців (Чайкин Ілля); Особливість процесу отримання притулку в Німеччині (Кущ Ольга); Відмінність тимчасового захисту від статусу біженця у Європейському Союзі (Федорчук Валерія).

У межах Тематичної панелі 3 були представлені наступні доповіді: Правове регулювання боротьби з нелегальною імміграцією у Європейському Союзі (Шестопал Інна); Механізми протидії торгівлі людьми у Європейському Союзі (Дінь Ван Ань; Протидія торгівлі людьми у Європейському Союзі у контексті вимушеної міграції з України (Мажинська Валерія); Сек’юритизація міграції у Європейському Союзі (Кошман Маргарита); Нерегулярна міграція та політика повернення у Європейському Союзі (Гаврилко Дар'я); Протидія нелегальному працевлаштуванню мігрантів у Європейському Союзі (Кулінська Ольга); Дії Європейського Союзу щодо Середземноморської кризи біженців (Бардега Олександр).

Тематична панель 4 Конференції була присвячена наступним питанням: Моделі інтеграційної політики мігрантів у приймаюче суспільство (Вигівська Дар’я); Особливості інтеграційної політики мігрантів у державах - членах Європейського Союзу (Юрченко Дар'я); Порівняльний аналіз інтеграції мігрантів у державах-членах Європейського Союзу (Франція, Німеччина, Швеція) (Лучко Яніна); Політика інтеграції мігрантів у Швеції (Архіпов Іван).

У межах Тематичної панелі 5 здобувачі вищої освіти приділили увагу дослідженню наступних тематик: Історичні аспекти співпраці України з Європейським Союзом у міграційній сфері (Чернявський Ігор); Правове регулювання співробітництва України з Європейським Союзом у міграційній сфері (Савчук Ангеліна); Політика повернення українських вимушених мігрантів з Європейського Союзу та їхня реінтеграція (Родя Микита); Політика повернення українських вимушених мігрантів на Батьківщину (Кашуба Дмитро).

Модератором Конференції була доктор філософії у галузі міжнародного права, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Державного торговельно-економічного університету, керівник модулю Жана Моне “Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз” КОРТУКОВА ТАМАРА ОЛЕКСАНДРІВНА.

Проведено тренінг "Міграційна політика ЄС в умовах гібридних загроз" для здобувачів вищої освіти 

З 12 листопада до 4 грудня 2022 року в рамках проєкту Європейської комісії  «Жан Моне модуль з міграційної політика Європейського Союзу в умовах гібридних загроз» (101081717-EUMPHT-ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH) для здобувачів вищої освіти було прочитано серію лекцій з питань міграційної політики Європейського Союзу.

Лекторами виступили доктор філософії з міжнародного права, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права ДТЕУ Тамара Кортукова; доктор економічних наук, професор кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки ДТЕУ Володимир Токар; кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасних європейських мов ДТЕУ Наталія Тесленко; кандидат економічних наук, доцента кафедри європейської економіки та бізнесу КНЕУ Оксана Вінська.  

Слід зазначити, що програма імені Жана Моне є однією з освітніх програм Європейського Союзу, мета якої полягає в підвищенні рівня знань суспільства з питань європейської інтеграції.

Зокрема, на модуль «Міграційна політика Європейського Союзу в умовах гібридних загроз» було зареєстровано 46 здобувачів вищої освіти, тому організатори відібрали заявки і сформували дві групи по 20 студентів у кожній.

Мультидисциплінарна цільова аудиторія була представлена студентами, які навчаються за наступними спеціальностями: міжнародне право; міжнародний бізнес; міжнародна економіка; менеджмент зовнішньоекономічної діяльності; агробізнес; філологія.

Зокрема, були прочитані лекції з наступних тематик: Підходи до інтеграції іммігрантів у Європейському Союзі; Практика Суду ЄС щодо інтеграції мігрантів;Європейський центр моніторингу расизму та ксенофобії; Процедура набуття громадянства ЄС; Особи, які користуються правом вільного пересування в ЄС; Свобода пересування працівників в ЄС; Гендерна безпека та соціально-економічний розвиток країн-членів ЄС; Взаємозв'язок між гендерною рівністю та інноваційною конкурентноспроможністю країн-членів ЄС; Вимірювання економічної спроможності жінок в країнах-членах ЄС; Гендерна рівність в управлінні сільським бізнесом у ЄС; Гендерна рівність відповідно до концепції інклюзії та різноманітності в Європейському Союзі; Союз рівності; Гендерні квоти для сприяння різноманітності та інклюзії; Навчання та бізнес-сертифікація з гендерної рівності; Основні канали нелегальної імміграції до ЄС; Правове регулювання боротьби з нелегальною імміграцією у ЄС; Інтегроване управління кордонами у ЄС; Механізми ЄС у сфері боротьби з торгівлею людьми; Адаптаційні процеси в міжкультурній взаємодії; Оцінка національних культур країн-реципієнтів ЄС; Комунікаційні помилки на різних етапах міжкультурної адаптації іммігрантів у ЄС; Екологічні стратегії ЄС для комунікаційної взаємодії з іммігрантами з ісламським походженням; Соціальний захист працюючих іммігрантів та їхніх сімей в ЄС; Угоди між ЄС і третіми країнами щодо працевлаштування; Вплив роботизації на імміграційні процеси в ЄС.

Незважаючи на усі виклики сучасності, зумовлені агресивною війною російської федерації проти України, студенти активно долучались до дискусії, працювали в групах та вирішували задачі. Тож, продовжуємо тримати освітній фронт і навчати та навчатись, адже освічена молодь - запорука успішного майбутнього України.

04.10.2022
23
618
остання редакція 18.04.2024
Кортукова Тамара Олександрівна