logo
Кафедра дизайну, інжинірингу та землеустрою
Кафедра дизайну, інжинірингу та землеустрою
logo
Кафедра дизайну, інжинірингу та землеустрою
img

Наукова робота

дизайну, інжинірингу та землеустрою

Положення про гурток "Land Club" кафедри дизайну та інжинірингу


Студентський науковий гурток «LAND CLUB»

Науковий керівник Секретар
Нінель ФОРОСТЯНА,
кандидат педагогічних наук, 
доцент кафедри 
дизайну та інжинірингу
Юлія КРАСНИК,
студентка 2 курсу 7 групи 
ФРГТБ спеціальності 193 
«Геодезія та землеустрій»
а
Гурток розпочав свою діяльність у 2022 – 2023 навчальному році на базі кафедри дизайну та інжинірингу факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу. Головною причиною створення гуртка стала вимога часу, натхнення науково-педагогічного колективу кафедри та студентів ОП «Землеустрій та кадастр», спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». 

Перші роботи з інженерними приладами і пристроями, проведення наукових досліджень структурно-механічних властивостей ґрунтів, проектні роботи з благоустрою території  реалізувались у перших наукових роботах та участі у: ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Формування сталого землекористування: проблеми та перспективи» (2023)[1]; «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та виклики» – Міжнародній студентській науковій конференції (2022)[2]; «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес: реалії та перспективи» – VII всеукраїнській студентській науковій конференції (2023)[3]. Відвідано Міжнародну будівельну та інтер’єрну виставку «KYIVBUILD UKRAINE» (2024)[4].

У перспективі – проведення круглого столу присвяченого проблемам галузі у військовий час, опануванням аерозондуванням землі БПЛА та багато іншого.


      Звіт з науково-дослідної роботи кафедри дизайну та інжинірингу за 2023 рік


6 квітня 2024 року у рамках відзначення Дня факультету технологій та бізнесу студенти-бакалаври спеціальності «Геодезія та землеустрій» організували тематичний стіл для презентації абітурієнтам і їх батькам відповідної освітньо-професійної програми. Для цього було використано цікаві навчальні засоби окремих фахових дисциплін. Відвідувачі отримали уявлення про структуру, номенклатуру і масштабність топографічних карт, з’ясували відмінності між географічними і прямокутними координатами, познайомились із видами кутів, що застосовуються для орієнтування в геодезії і топографії. На окрему увагу заслуговували макет будівлі, 3D-візуалізація рельєфних ліній топографічної карти і навчальний цивільний дрон. Крім того, всі бажаючі мали змогу отримати навички використання геодезичного приладу – нівеліра. Дякуємо нашим студентам за виявлену ініціативу і зразкову презентацію спеціальності!


Студенти 1-го і 2-го курсів спеціальності «Геодезія та землеустрій» кафедри дизайну та інжинірингу роблять перші кроки в опануванні майбутньої професії і засвоєння професійних навичок. У межах проходження топографічної і геодезичної практики здобувачі вищої освіти знайомляться з будовою і принципом дії геодезичних приладів (теодоліт, нівелір, геодезичний бусоль), принципами орієнтування на місцевості, методикою вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів, перепадів висот між точками на земній поверхні. Результати топографо-геодезичних досліджень, отримані під час практики, будуть презентовані на круглому столі «Землеустрій та кадастр: наукові та освітні тренди», що відбудеться 20 березня 2024 року.


 


НАПРЯМОК НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КАФЕДРИ ДИЗАЙНУ  ТА ІНЖИНІРИНГУ
(на період 2022–2024 роки)

Тема дослідження (promo VIDEO)

 «Формування міського середовища методами  екологічного-дизайн проектування (в історичній частині м. Києва)»

Об’єкт дослідження – історичне середмістя з об’єктами соціально-культурного призначення міста Києва.

Предмет – методи дизайн проектування в покращенні екологічно – сталого формування міського середовища.

Під час виконання досліджень залучаються такі методи:

За період дослідження планується досягти таких результатів:

  • 1 навчальний посібник;
  • 2 курси лекцій;
  • 5 наукових статей;
  • 10 тез доповідей за результатами участі в роботі науково-практичних конференцій;
  • організувати й провести науково-практичну конференцію.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у тому, що:

  • буде розроблено теоретичні підходи до вирішення проблеми формування  середовища методами дизайн проектування (в історичній частині міста);
  • буде запропоновано теорію формування дизайнерських процесів в історичному просторі завдяки зовнішній рекламі.

Практичне значення отриманих результатів полягає в такому:

  • будуть підготовлені й адаптовані тексти навчального посібника та курсів лекцій членів виконавського колективу дослідників, які дозволять студентам бакалаврам,  опановувати передові ідеї, концепції й винаходи авторів науково-дослідної теми;
  • наукові ідеї авторського колективу виконавців набудуть розвитку й дозволяють констатувати факт появи в галузі дослідження інформаційних процесів нових наукових шкіл.

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

ПОЛОЖЕННЯ про студентський науковий гурток «Секція  Дизайну і Архітектури» (скачати)

Науково-дослідна робота студентів – один з найважливіших засобів підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі. Це комплекс заходів наукового, методичного, організаційного характеру, що забезпечує навчання всіх студентів навичкам наукових досліджень у відповідності до обраної спеціальності в рамках навчального процесу і поза ним. Для виконання цих заходів у вищих навчальних закладах створюються студентські наукові гуртки.

Науковий гурток – організаційне утворення на кафедрі, учасниками якого є широке коло студентів факультету, яке формується за напрямком наукової діяльності кафедри відповідно до затверджених тематичних планів роботи кафедри.

Доцента кафедри Форостяну Нінель Петрівну 
нагороджено грамотою Президії Національної академії наук України
за підготовку учнів Київської Малої академії наук до кункурсу
науково-дослідницьких робіт

, .

Для здійснення прикладних досліджень в лабораторії фізики (А-226) встановлено лабораторне устаткування та видані “Методичні рекомендації до виконання науково-дослідних робіт”.


За допомогою цифрового мікроскопу можливо виконувати дослідження структури сировини та матеріалів:

Термостатична шафа дозволяє отримати криві залежності теплофізичних властивостей харчових продуктів від часу з автоматизованим запуском та зупинкою процесу вимірювання у діапазоні вимірювання 7-12 годин:

 

Криві випікання і охолодження харчових продуктів у термостатичній шафі SLN 32 ECO

Універсальний вимірювальний прилад має широкі можливості щодо визначення структурно-механічних показників, оптичних властивостей, молекулярної маси тощо харчових продуктів:

 

Криві прозорості харчових продуктів, отриманих на універсальному вимірювальному приладі


Викладачі кафедри запрошують до співпраці науковців з інших кафедр ДТЕУ для спільного виконання досліджень структурно-механічних, теплофізичних та оптичних властивостей розробленої продукції.

19.04.2013
guliya2005
8926
остання редакція 14.04.2024
424105